窮撚賣咖啡。 唔好誤會, 我哋只係重現店面嘅𝚜𝚕𝚘𝚐𝚊𝚗 俾大家睇😚呢間位於通菜街嘅𝙲𝚊𝚏𝚎樓高2層,下層係冰洞設計 打完第3針有啲餓就入咁去食個𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 🤘🏻 .📍澳洲牛面頰•沙嗲 煎腸粉($138) 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚔•𝙿𝚊𝚗-𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚁𝚒𝚌𝚎 𝚁𝚘𝚕𝚕𝚜 好𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗又新奇嘅配搭🤩 沙嗲濃郁杰身帶辣味🌶 腸粉煎香表面咗仲要沾滿醬汁,但食落厚身咗啲 5塊牛面肉厚身食落軟腍又有膠質🐃 加埋炸蒜超香口🧄 整體配搭唔算好驚艷但夠有趣🤘🏻 .📍避風糖 龍蝦包($158) 𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚘𝚕𝚕 2片蕃茄香草多士鬆軟好食🍅🌿 炒蛋做得超好,滑嫰鬆軟又香口💛 用龍蝦仔而唔係龍蝦有啲可惜 量多柔軟但冇咗龍蝦鮮味🦞 配有沙律🥗同幼身薯條🍟份量夠晒多 .📍𝙾𝚛𝚎𝚘 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 ($72) 牛角包窩夫好香脆🧇🥐 配上軟滑嘅雲呢拿雪糕🍨同焦糖醬超好食😋

窮撚賣咖啡。
唔好誤會, 我哋只係重現店面嘅𝚜𝚕𝚘𝚐𝚊𝚗 俾大家睇😚

📍澳洲牛面頰•沙嗲 煎腸粉($138)
好𝚏𝚞𝚜𝚒𝚘𝚗又新奇嘅配搭🤩
沙嗲濃郁杰身帶辣味🌶
腸粉煎香表面咗仲要沾滿醬汁,但食落厚身咗啲
5塊牛面肉厚身食落軟腍又有膠質🐃
加埋炸蒜超香口🧄
整體配搭唔算好驚艷但夠有趣🤘🏻

📍避風糖 龍蝦包($158)
𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚘𝚕𝚕
2片蕃茄香草多士鬆軟好食🍅🌿
炒蛋做得超好,滑嫰鬆軟又香口💛
用龍蝦仔而唔係龍蝦有啲可惜
量多柔軟但冇咗龍蝦鮮味🦞
配有沙律🥗同幼身薯條🍟份量夠晒多

📍𝙾𝚛𝚎𝚘 𝙲𝚛𝚘𝚏𝚏𝚕𝚎 ($72)
牛角包窩夫好香脆🧇🥐
配上軟滑嘅雲呢拿雪糕🍨同焦糖醬超好食😋
2022-06-04 46 浏览
最近有朋友介紹我哋呢間窮啡,聲稱好啱打卡,同埋咖啡好飲,環境亦都好舒服,好適合同重要嘅人一齊嚟。呢間Cafe成個佈局都好特別,聽講仲有2樓,不過今次我哋就安排坐喺地下呢層。《蟹肉明太子蛋餅》$88第一次食西班牙嘅蛋餅,上到枱完軲轆咁樣已經覺得好可愛,味道都好唔錯,首先佢嘅蛋已經唔乾,會食到蛋汁,而且切開之後中間仲有輕微嘅流心效果,好睇亦都好食,配埋蟹肉同埋明太子又係另一個層次。《龍蝦包》$158首先呢個好IG Able 滿瀉嘅小龍蝦肉,好好味、彈牙,麵包正常冇咩特別 但係炒蛋都好滑,同埋好香避風塘味,推薦呢個!《蟹膏三文魚子帶子手卷粉》$128呢個手卷粉應該係佢哋自家製,所以一見到就好想試,最後真係幾好食,有少少食緊烏冬嘅感覺,同時有又掛汁,蟹膏三文魚子嘅份量都好多,所以食得好滿足。 總括嚟講,呢度嘅環境好而且食物質素喺附近呢一帶來講算係好唔錯,值得推薦。

《蟹肉明太子蛋餅》$88

《龍蝦包》$158

《蟹膏三文魚子帶子手卷粉》$128

2022-06-04 53 浏览
平時行過真係唔覺通菜街都有一間咁樣環境清靜、光猛企理嘅cafe,仲要食物水準都相當唔錯,幾值得encore!🌝風乾腩肉卡邦尼手捲粉 $88🤰🏻好少食手捲粉,難得呢度見到就試吓,卡邦尼個醬汁幾濃稠,加上手捲粉幾有口感唔會過淋,所以都幾掛汁,另外個汁都幾有蛋香味👍🏻再配埋少量芝士碎,唔會太膩,幾好食而風乾腩肉幾厚切又唔太肥,又冇平時食開啲煙肉咁鹹👍🏻🌝蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $88非常飽肚,入面有一粒粒薯仔、芝士拉絲、蟹肉,上面有三文魚子同明太子醬,基本上呢個配搭真係實無死,🤰🏻十分推介呢個🌝不是飲品 • 凍檸茶 $78睇個名都唔知係甜品,原來係檸檬茶心太軟,心太軟個流心效果做得好出色,一切開就流晒出嚟,同🤰🏻啲口水一樣🤤心太軟茶味幾出,配埋側面酸酸甜甜嘅檸檬雪葩balance返個味真係幾有檸茶感覺🌖Iced matcha milk $26第一次自己玩刷茶,幾有新意,刷完啲抺茶再自己倒入去牛奶到,鐘意落幾多就自己調整,🤰🏻冇落糖漿都唔會覺得苦,而抺茶味就可以再濃啲

仲要食物水準都相當唔錯,
幾值得encore!

🌝風乾腩肉卡邦尼手捲粉 $88
🤰🏻好少食手捲粉,
難得呢度見到就試吓,
卡邦尼個醬汁幾濃稠,
加上手捲粉幾有口感唔會過淋,
所以都幾掛汁,
另外個汁都幾有蛋香味👍🏻
再配埋少量芝士碎,唔會太膩,幾好食
而風乾腩肉幾厚切又唔太肥,
又冇平時食開啲煙肉咁鹹👍🏻

🌝蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $88
非常飽肚,
入面有一粒粒薯仔、芝士拉絲、蟹肉,
上面有三文魚子同明太子醬,
基本上呢個配搭真係實無死,
🤰🏻十分推介呢個

🌝不是飲品 • 凍檸茶 $78
睇個名都唔知係甜品
原來係檸檬茶心太軟,
心太軟個流心效果做得好出色,
一切開就流晒出嚟,
同🤰🏻啲口水一樣🤤
心太軟茶味幾出,
配埋側面酸酸甜甜嘅檸檬雪葩balance返個味
真係幾有檸茶感覺

🌖Iced matcha milk $26
第一次自己玩刷茶,幾有新意,
刷完啲抺茶再自己倒入去牛奶到,
鐘意落幾多就自己調整,
🤰🏻冇落糖漿都唔會覺得苦,
而抺茶味就可以再濃啲

2022-06-04 509 浏览
黎咗呢間文青cafe食嘢,睇menu嘅菜式全部都幾有創意同特色。自家龍蝦汁鮮蛋麵伴虎蝦鑽石蜆 $158用嘅唔係普通意粉而係彈牙蛋麵,蛋香濃郁。虎蝦面鋪咗蒜蓉,色香味俱全。再加埋鮮甜大隻嘅鑽石蜆同自家製龍蝦汁,啖啖都係海洋嘅鮮味。瘋狂芝士。野菌。大啡菇。多士 $78芝士完全覆蓋塊多士,認真瘋狂。入面夾住咗炒野菌同juicy嘅大啡菇,中和返個冇嘅膩。芝士控必食。Nutella Hazelnut Croffle +$52跟晚餐menu嘅主食叫甜品可以扣減$20,於是叫咗份croffle,即係牛角包窩夫。窩夫酥脆,加埋香甜Nutella醬同雪糕,作為飯後甜品就一流。抹茶鮮奶 +$26跟晚餐亦可以以半價追加飲品。叫咗抹茶鮮奶,menu寫住係你叫返我自己沖系列,原來係鮮奶同抹茶分開上可以按自己口味去調配。抹茶茶香回甘,mix埋幼滑鮮奶,味道岩岩好。。。GRIND SIZE (旺角)旺角通菜街10號地舖。。

自家龍蝦汁鮮蛋麵伴虎蝦鑽石蜆 $158

瘋狂芝士。野菌。大啡菇。多士 $78

Nutella Hazelnut Croffle +$52

抹茶鮮奶 +$26

GRIND SIZE (旺角)
旺角通菜街10號地舖

2022-06-02 504 浏览
作為一個月光族月尾只得一個字鐅喺額頭「窮」多得財主閨蜜請食飯🙈點知俾佢搵到間餐廳串我🙂哼⋯串我!我要食窮你!!—————————————————————首先嚟個巴馬火腿手捲粉先呢度應該係即叫即整所以每樣嚟到都好新鮮中島幾鍾意呢度嘅粉麵生熟度啱啱好唔會冧pat pat而呢個手捲粉真係好好食每舊意粉都被明太子醬包裹住加上蟹籽蟹膏同蟹肉咸香鮮味一舊接一舊食唔停口🤤之後要個鴨肝蠔汁意粉鴨肝鮮嫩香滑一啲都唔膩蠔汁清爽加上黑椒嘅香同樣令人食指大動至於小食揀左個西班牙蛋餅之前中島試過整不過火侯未掌握得到呢個蛋餅入面仲有拉絲芝士喜愛度升級😍叫番杯特濃黑朱古力鮮奶飲下先隨朱古力附送朱古力粒同棉花糖😂正話明食窮財主但呢3樣已經飽左作戰計劃失敗🙈—————————————————————❖ 蟹蟹蟹明太子伴巴馬火腿手捲粉 $118❖ 香煎鴨肝蠔汁意大利麵伴帶子 $138❖ 黑松露流心西班牙蛋餅 $88❖ 鹽漬櫻花荔枝梳打 $24❖ 濃爆72%real朱古力鮮奶 $28
作為一個月光族
月尾只得一個字鐅喺額頭「窮」
多得財主閨蜜請食飯🙈
點知俾佢搵到間餐廳串我🙂
哼⋯串我!我要食窮你!!
—————————————————————

濃爆72%real朱古力鮮奶
2022-05-31
濃爆72%real朱古力鮮奶
2022-05-31 51 浏览
Cafe既冰洞造型門面及霓虹燈裝飾真係好吸睛😍 樓高兩層,以純白北歐風設計為主,上層仲有榻榻米及梳化位,寬闊又舒適✨ 除咗環境靚,估唔到食物質素都唔錯呢🥰❀ 蟹蟹蟹明太子伴巴馬火腿手捲粉 🦀第一次食手捲粉,食落幾有咬口而且仲好掛汁😍 材料勁豐富,有唔少蟹肉、蟹膏、蟹籽及parma ham,味道香濃又有鮮味,成個配搭好正呢✨❀ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 🍳蛋餅賣相好吸引😍 切開有少少流心蛋漿,充滿蛋香味👍🏻 口感幾鬆軟,入面仲有薯仔、拉絲芝士及蟹肉,整體唔會太膩~表面既明太子沙律醬及三文魚籽令味道更有層次❀ 不是飲品·凍檸茶 🍰好特別既甜品❤️ 望落似係普通心太軟,但其實係紅茶心太軟配檸檬雪芭🍋 心太軟係外脆內軟,切開有熔岩般既流心醬,有濃郁香甜既紅茶味,夾埋檸檬雪芭食真係好似飲緊檸檬茶咁,但口感係豐富好多😍❀ Matcha Coffee ☕️有靚靚漸層效果~攪拌後咖啡味較突出,有微微抹茶香❀ 抹茶菠蘿梳打 🍹估唔到依個配搭都幾夾!底部係菠蘿汁,加埋抹茶及梳打,味道酸甜又清爽,整體唔會太甜

❀ 蟹蟹蟹明太子伴巴馬火腿手捲粉 🦀

❀ 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 🍳

❀ 不是飲品·凍檸茶 🍰

❀ Matcha Coffee ☕️
有靚靚漸層效果~攪拌後咖啡味較突出,有微微抹茶香

❀ 抹茶菠蘿梳打 🍹
2022-05-30 35 浏览
最近見到好多人都食呢個蟹肉明太子蛋餅!估唔到Cafe都有蛋餅食😂蛋餅上面鋪滿左明太子醬同埋蟹肉 食落好鮮甜 蛋餅入面仲包住啲薯仔🥔口感都幾豐富 面頭仲有啲三文魚子同埋芝士 都幾惹味!
2022-05-30 398 浏览
身邊個個都話走,真係唔捨得,今日又同個朋友餞行,約咗喺一間打卡Cafe GRIND SIZE見個面兼留個紀念。日式蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉,聽個名都知吸引。手捲粉係人手製造,所以每條大小不一,麵質比較彈牙,我幾鍾意佢嘅口感。帶子兩邊煎得咁香,而入面就仍能保持鮮嫩。三文魚籽同蟹膏喺手捲粉之上,相映成趣,同時亦為整碟手捲粉帶來更多鮮味。炸青衣魚柳薯條配自家製他他醬有大大件魚柳再配海量嘅薯條,真係好抵食。薯條新鮮炸起,每條都外脆內軟,唔需要點茄汁都咁好食。青衣魚柳炸粉唔算太厚,而入面嘅魚柳就非常嫩滑又夠Juicy,連埋他他醬一齊食就更加惹味。午餐跟餐加$30就可以配飲品,所以我都揀咗一杯咖啡。Rose Latte嘅奶泡同咖啡係分開上,可以自己再倒入杯內。奶泡裏面已經有微微嘅玫瑰香,再加埋上面嘅玫瑰花瓣,玫瑰香味就更加撲鼻。倒入咖啡後就成為一杯精緻嘅Rose Latte。甜品之中名字最特別嘅就係不是飲品·凍檸茶,原來係檸檬味sorbet配以伯爵茶味嘅心太軟。心太軟嘅熔岩就更加充滿濃濃嘅伯爵茶香,甜甜嘅蛋糕配以酸酸嘅雪葩,真係一個非常好嘅配搭。
日式蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉
帶子兩邊煎得咁香,而入面就仍能保持鮮嫩。
炸青衣魚柳薯條配自家製他他醬
薯條新鮮炸起,每條都外脆內軟,唔需要點茄汁都咁好食。
午餐跟餐加$30就可以配飲品,所以我都揀咗一杯咖啡。
Rose  Latte
倒入咖啡後就成為一杯精緻嘅Rose Latte。
Rose  Latte
日式蟹膏·三文魚籽·帶子·明太子手捲粉
炸青衣魚柳薯條配自家製他他醬
2022-05-29 39 浏览
會把店名取名Grind Size,相信餐廳老闆對沖泡咖啡有一定研究。我和朋友都喜歡喝咖啡,晚餐就來試試吧。餐廳的裝修清淡雅緻,職員有禮的送上餐牌,快樂單身狗晚餐?哈哈,剛坐下就引得大家發笑,連餐牌也很有文青味道呢。點晚餐可以半價追加飲品,價錢合理,大家都來一杯特色咖啡。Rose latte 玫瑰鮮奶咖啡,跟餐$22,賣相很漂亮!玫瑰花瓣灑在鮮奶泡上,expresso分開小杯裝,客人隨自己口味加在牛奶裏,很貼心呢!Expresso入口甘醇,酸度清晰,後調有果香迴盪,混入牛奶裡,配合玫瑰花香味,頓時變成了很有少女心的甜香幼滑咖啡。Baileys mocha 百利甜酒摩卡, 跟餐$24,愛濃味咖啡的話一定要試。喝下去,濃濃的百利甜酒,與朱古力粉混合,更能加強百利甜酒的香甜味;加上mocha 咖啡本身,需要配朱古力粉或朱古力糖漿,配baileys絕對別出心裁;再另加焦糖,調節甜度和香氣,令味道層次一道接著一道,香甜濃郁,非常好味呢!黑松露野菌鮮蛋麵$98,先吃味道比較清淡的意大利麵。以黑松露香氣增加嗅覺享受,份量頗多,野菌爽口,而且白汁煮得夠濃稠,讓白汁能夠掛麵,雖然味道清淡,但每口都吃到滿滿

點晚餐可以半價追加飲品,價錢合理,大家都來一杯特色咖啡。

黑松露野菌鮮蛋麵$98,先吃味道比較清淡的意大利麵。以黑松露香氣增加嗅覺享受,份量頗多,野菌爽口,而且白汁煮得夠濃稠,讓白汁能夠掛麵,雖然味道清淡,但每口都吃到滿滿白汁香的。

傳統意式煙腩肉卡邦尼意粉$128,要讚這個意粉,煙腩肉口感極佳,比平時煙肉更大粒厚切一點,以半肥瘦豬肉煙燻過,有煙肉的香味和鹹味,口感卻多了幾分煙韌。煮在卡邦尼意粉,滿滿的芝士香和煙肉香,用料足,朋友都大讚好吃!

這個快樂單身狗晚餐,吃得我們很滿足,味道不錯,特製咖啡更是吸引。下次可以來個悠閒下午茶,喝杯咖啡看看書,寫意一番!
2022-05-27
2022-05-28 39 浏览
日本炸蠔4件 ($38)色澤金黃,香脆可口,沒有油膩感,內裡蠔肉軟嫩juicy,口感層次分明。澳洲牛面頰 •沙嗲 煎腸粉 ($138)牛面頰肉質軟腍,腸粉厚薄一致,外脆內軟,配搭濃厚的沙嗲醬,食落香口惹味!風乾腩肉卡邦尼手捲粉 ($88)用風乾腩肉取代煙肉,味道更為香濃,帶有啖啖鹹香,伴隨而至的是濃濃的芝士味,口感柔滑豐盈BAILEYS MOCHA ($48)拉花非常可愛,令少女心大爆發!酒香、咖啡香和朱古力的甜味平衡得恰到好處,三者完美融合,層次豐富,口感順滑。ROSE LATTE (+$38)打好的奶泡於透明咖啡杯中,再將咖啡倒入去造成分層,帶來視覺衝擊,打卡一流!入口洋溢著玫瑰花香味,甜度適中,口感絲滑。
日本炸蠔4件 ($38)
澳洲牛面頰 •沙嗲 煎腸粉 ($138)

風乾腩肉卡邦尼手捲粉 ($88)
BAILEYS MOCHA ($48)
ROSE LATTE (+$38)
今日去咗旺角行街,突然落大雨,就係附近搵咗間coffee shop食lunch避下雨~純白色裝修配以乾花裝飾,環境潔淨舒適。牛油果煙三文魚沙律沙律菜新鮮爽脆,牛油果夠熟,好香滑,仲有大大片煙三文魚,肥美豐滿鮮味濃~蟹肉明太子蛋餅估唔到CAFÉ都有蛋餅食!薯仔蛋餅好綿密,入口有濃濃蛋香同薯仔香。蟹肉都幾鮮甜,加埋濃郁明太子醬就更惹味~伊比利亞黑毛豬卡邦尼溫泉蛋意粉黑毛豬脂肪分布均勻,軟嫩香甜又多汁!溫泉蛋半流心狀態勁吸引,拌以卡邦尼意粉,醬汁幼滑,鹹香濃厚,意粉口感煙韌~
今日去咗旺角行街,突然落大雨,
就係附近搵咗間coffee shop食lunch避下雨~

純白色裝修配以乾花裝飾,環境潔淨舒適。

牛油果煙三文魚沙律
沙律菜新鮮爽脆,
牛油果夠熟,好香滑,
仲有大大片煙三文魚,
肥美豐滿鮮味濃~
蟹肉明太子蛋餅
估唔到CAFÉ都有蛋餅食!
薯仔蛋餅好綿密,
入口有濃濃蛋香同薯仔香。
蟹肉都幾鮮甜,
加埋濃郁明太子醬就更惹味~
伊比利亞黑毛豬卡邦尼溫泉蛋意粉
黑毛豬脂肪分布均勻,軟嫩香甜又多汁!
溫泉蛋半流心狀態勁吸引,拌以卡邦尼意粉,
醬汁幼滑,鹹香濃厚,意粉口感煙韌~

2022-05-24
午餐
經過女人街就會比呢幾隻字吸引搞到我想入去試吓😌所以話門面都幾緊要門口仲有塊大玻璃窗 透明冰磚 幾有特色澳洲牛面頰 沙嗲 煎腸粉 $138呢度其中有啲菜式都夾雜左fusion野牛面頰好腍 沙嗲汁比較重口味連埋微微煎香既腸粉一齊食就無咁咸😛蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 $88呢個我超推介😌真係估佢唔到咁好食蛋餅都幾大個 而且好厚身 面頭有明太子醬一切開就流哂啲蛋汁出黎 好正🤤入面就食到有蟹肉同薯仔粒 比想像中飽肚😂自家龍蝦汁鮮蛋麵伴虎蝦鑽石蜆 $1582大隻虎加3粒鑽石蜆 都好足料龍蝦汁都係濃味 蛋麵係好香但稍為硬左啲香橙蜜柑梳打 $22(跟餐半價)焙茶鮮奶 $48
經過女人街就會比呢幾隻字吸引

入面就食到有蟹肉同薯仔粒 比想像中飽肚😂

自家龍蝦汁鮮蛋麵伴虎蝦鑽石蜆 $158
2大隻虎加3粒鑽石蜆 都好足料
龍蝦汁都係濃味 蛋麵係好香但稍為硬左啲

香橙蜜柑梳打 $22(跟餐半價)

焙茶鮮奶 $48
  • 蟹肉明太子流心西班牙蛋餅
2022-05-27 31 浏览
之前去過一次坐樓下,以冰做主題既裝修,大玻璃透光入黎好光猛舒服!今次黎先知有樓上一層,而且古典設計,超級靚同驚喜!✨風乾腩肉卡邦尼手捲通粉 ($88)✨法國黄油雞沙嗲汁煎腸粉($128)✨追加 小食拼盆($72)✨榛子醬牛角包窩夫 ($72)✨Latte (+$30/ with set)✨Iced latte ($44)✨Iced Matcha Latte (+$30/ with set)叫左2個午餐,第一樣風乾腩肉卡邦尼手捲通粉,手捲通粉超濃蛋黃同芝士味,加上帶少少咸味既風乾腩肉係超正😍 餐廳用左風乾腩肉而唔係一般煙肉,味道會濃郁好多而且唔會覺得漏,超推介!另一樣揀左法國黄油雞沙嗲汁煎腸粉,呢個沙嗲汁腸粉係超級好味🥹😍煎香左既腸粉配上濃濃花生醬味既沙嗲汁,辣辣地超惹味!黃油雞係煎香左既無骨雞肉,好嫩滑好入味。跟餐可以追加小食,因為全部都想食就叫左小食拼盆,有黑松露薯條,炸蠔x2同年糕x2,真心全部高質!呢種薯條係我最愛,加埋黑松露醬😍食完主食叫左個主餐廳冇寫既甜品,榛子醬牛角包窩夫🤩 有球雪糕係上面,賣相同味道都正。另外咖啡同抺茶鮮奶都岀色,值得黎多幾次🤣

✨風乾腩肉卡邦尼手捲通粉 ($88)
✨法國黄油雞沙嗲汁煎腸粉($128)
✨追加 小食拼盆($72)
✨榛子醬牛角包窩夫 ($72)
✨Latte (+$30/ with set)
✨Iced latte ($44)

2022-05-24 309 浏览
今日嚟旺角女人街搵食,有間好搶眼嘅白色Cafe,門口有個大大隻「窮」字🤣,形成強烈嘅對比。裏面嘅裝修都簡約得來又幾特別,以白色為主調,天花板燈槽滲出藍色嘅光,感覺好似去咗冰屋咁❄️餐牌有好多fushion 菜式,例如:花雕麻辣椒麻海鮮意粉🍝(中式Crossover西式),慢煮法國黃油雞配沙嗲汁煎腸粉 (港式Crossover法式)。仲有啲好有創意搞笑嘅菜式名,例如「咩都食啲 BREAKFAST」即係All day breakfast, 「唔諗名啦•咖啡-雪糕」,可以睇得出店主真係一個好有幽默感嘅人😂避風糖 龍蝦包🦞唔係傳統龍蝦包,係避風塘口味小龍蝦,🇭🇰港式Crossover法式 🇫🇷 ,份量非常豐富👍🏻,大量嘅小龍蝦再加滑蛋同厚多士,估唔到避風塘口味都幾夾,有少少香蒜微辣非常惹味😋,滑蛋超級滑,蛋香味濃,🍞多士外脆內軟;🍟伴碟薯條份量都好多,薯條係以炸薯角嘅做法去整,比起一般炸薯條香脆惹味,食到最後一條都係脆卜卜👍🏻推薦蟹肉明太子流心西班牙蛋餅 MENTAIKO CRABMEAT TORTILLA DE PATATAS🇯🇵日式Crossover西班牙🇪🇸,一切開流心效果好強烈,蛋漿好似

避風糖 龍蝦包🦞
避風糖 龍蝦包

🇯🇵日式Crossover西班牙🇪🇸,一切開流心效果好強烈,蛋漿好似爆汁咁出晒嚟🤩,再攞起有🧀芝士拉絲嘅效果,裏面有粒粒薯仔🥔。通常明太子醬都比較鹹,但呢個做得恰到好處,明太子醬同三文魚子嘅鹹香配合鮮味既蟹肉同蛋餅非常配合👍🏻👍🏻👍🏻 十分推薦
蟹肉明太子流心西班牙蛋餅

🍋不是飲品 •凍檸茶TRY BLACK TEA IN A CAKE LEMON SORBET
原來係檸檬茶心太軟,估唔到檸檬茶可以攞嚟做甜品🇭🇰港式Crossover西式,心太軟外脆內軟,一切開好似熔岩咁流心😍,檸檬茶味非常濃,配上酸酸甜甜嘅檸檬雪葩🍨味道清新,夏日消暑聖品🧊十分推薦👍🏻👍🏻👍🏻
不是飲品 •凍檸茶

整體來講,食物高質,分量充足,配搭新穎;環境舒適,具港式特色;服務態度良好,店員會主動添水及清理桌面,推介大家嚟試,支持本土小店。
2022-05-24
避風糖 龍蝦包
2022-05-23 22 浏览
#cafeeatcovery #旺角eatcovery💡純白風Relax Cafe估唔到係旺角都有一間滿有特色既Cafe☕,門口嘅字《窮撚賣咖啡》吸引住,純白風嘅休閒cafe,有上下兩層,闊落舒適,岩曬行完街坐下休息下。🍽慢煮法國黃油雞配沙嗲汁煎腸粉呢個真係好fusion,黃油雞配以煎腸粉,呢個配搭新穎得黎又幾夾和,雞肉大大塊好夠嫩🐥一啲都唔鞋,腸粉大條煎得夠香,加埋自家製辣辣地沙嗲汁,好惹味。🍽風乾腩肉卡邦尼手捲粉平時食卡邦尼都係意粉,但呢個就手捲粉,煙煙韌韌索曬汁入去,好creamy,加埋腩肉偏瘦有鹹香味,上面放左紫菜絲及芝士碎,層次感好豐富。🍽不是飲品檸檬茶🍋呢個真係好特別,聽個名就知,原來係心太軟甜品。傳統是朱古力流心的心太軟,但佢口味新穎,心太軟部分帶甘香紅茶味,流心配上檸檬雪芭,食落真係好清新,推介。
#cafeeatcovery #旺角eatcovery

💡純白風Relax Cafe