2022-06-27
行過旺角見到呢間富有異國情調既Cafe,主要以白色同石塊,望落好chill好渡假feel☺️我覺得有啲似希臘個種白藍渡假風😍呢個星期番工番到累累地,二話不說決定入去食個lunch忙裏偷閑一下😆餐廳🍴出面仲煮住「窮撚賣咖啡」,睇黎咖啡都係賣點,但最近胃唔舒服就下次再試平日lunch time,我地去到既時候都幾full店員好快俾左餐牌我地,lunch menu選擇唔少,仲有主菜單可以揀我地其實唔算餓,主要係見到自己岩feel既餐廳想舒舒服服悠閑地食餐飯,不過食物質素都有驚喜😍我地揀左慢煮法國黃油雞配沙嗲煎腸粉,加左個小食拼盆同埋飲品👍🏻最後仲追加左個甜品😋食物上菜速度都幾快,先黎既係小食拼盆本身我地諗住加個小食,點知樣樣都咁吸引就叫左拼盆😆貪佢樣樣都可以食到又唔會太多太飽🔅日本炸蠔🦪炸到好金黃色,係我鐘意既吉列蠔個種,因為咬內去外脆內軟👍🏻外層係酥脆咬落咔咔聲,內裏一咬落去蠔既鮮味出晒黎,都幾juicy而且一啲都唔腥,連我唔好蠔都覺得幾好食👍🏻🔅日式芝士年糕同樣外層炸到好酥脆但比炸蠔更酥薄一咬落去就係年糕既軟同埋糯,之後食到流心既芝士,咸咸地帶有豐富奶香😋係好食個種芝士年糕🔅黑松露薯條主角
平日lunch time,我地去到既時候都幾full
食物上菜速度都幾快,先黎既係小食拼盆
🔅日式芝士年糕
同樣外層炸到好酥脆但比炸蠔更酥薄
🔅黑松露薯條
主角一定係呢個黑松露薯條,我地見隔離枱OL叫左幾份share黎食賣相非常吸引😍
薯條炸到金黃香脆,上面仲灑左啲黑松露碎,咬落去夠脆又唔會油淋淋
重點重點係個黑松露醬口感creamy而且超級香黑松露味,食落去濃濃既黑松露香超幸福
勁快俾我地K.O.左個薯條😆
主菜係慢煮法國黃油雞配沙嗲煎腸粉
黃油雞係雞髀🍗而且啖啖肉👍🏻肉質唔錯,外皮有再煎過所以有啲脆感同埋香口啲
配埋沙嗲醬食就更加惹味👍🏻
主菜配煎腸粉係幾新穎,如果你食悶左配飯,真係可以試下呢個煎腸粉
無飯咁飽而且煎過既腸粉都幾香口,配埋沙嗲醬就更加正😍
飲品我地揀左蜂蜜提子🍇梳打
飲落係滿滿既提子香再伴隨淡淡蜂蜜既清香
成杯特飲都好清新refreshing 配沙嗲岩晒👍🏻👍🏻
食食下胃口大開我地追加左甜品叫「不是飲品。凍檸茶」
係茶味既心太軟配上檸檬🍋雪芭
上到黎賣相都唔錯,幾精緻😋👍🏻
檸檬🍋雪芭唔會好酸 食落檸檬味都幾突出同埋夠晒清新配心太軟呢類偏漏既甜品就岩晒,可以解膩😆
心太軟有溶岩效果,焗既時間岩岩好
食落係濃濃錫蘭紅茶既香味,微微澀味又唔會太甜
出面亦焗到脆脆地,口感好豐富
配埋檸檬🍋雪芭
有種真係好似「食」緊檸檬茶既感覺😆