2018-05-27 1034 浏览
經過呢間餐廳就俾佢嘅靠窗位吸引住!雖然景色一般,但光線充足,心情都開朗啲。一向冇食開素,見到餐牌咁多選擇都有啲意外~雜菌湯($18)好大碗!菇味幾香~雞絲粉皮($73)加咗青瓜蘿蔔,食落好清新~啲雞扮得好似哈哈。份量唔算多,加埋湯先啱啱好夠飽。.海南雞飯($75)賣相好精緻,用埋腐竹扮雞皮,好細心~啲飯雖然難啲模仿到油飯,但都好香。加咗$10要個牛肉粒,賣相好似真牛肉,食落就淡淡地味,口感較軟,唔太推介。..總結黎講食物唔錯,可以一試。餐具有啲唔乾淨,食前要睇清楚~

一向冇食開素,見到餐牌咁多選擇都有啲意外~
雜菌湯($18)好大碗!菇味幾香~

總結黎講食物唔錯,可以一試。餐具有啲唔乾淨,食前要睇清楚~
2018-05-27
2018-05-26 545 浏览
有時食得太多肉都會想食下齋~呢間新派素食餐廳位於旺角波鞋街新開嘅the forest mall 入面~環境乾淨企理,靠窗仲有高櫈位,岩哂自己一個人食野時可自閉一下。我地order jor 個素🍔同無肉嘅carbonara 🍝,個carbonara 幾好食嘅!佢有好多mushroom 同有我最愛嘅rocket veg,個汁都好creamy 配埋d black pepper ~ 比起平時食嘅carbonara 層次高左 👍🏻但個burger 就普普通通,無咩特別~鐘意食牛肉漢堡嘅人真系唔好試🙈我見佢仲有零售vegetarian snacks 同其他野,如果系齋人~經開都可行下
有時食得太多肉都會想食下齋~
呢間新派素食餐廳位於旺角波鞋街
新開嘅the forest mall 入面~
環境乾淨企理,靠窗仲有高櫈位,
岩哂自己一個人食野時可自閉一下。
個carbonara 幾好食嘅!佢有好多mushroom
同有我最愛嘅rocket veg,個汁都好
食嘅carbonara 層次高左 👍🏻
但個burger 就普普通通,無咩特別~
鐘意食牛肉漢堡嘅人真系唔好試🙈
如果系齋人~經開都可行下

2018-05-06 988 浏览
旺角素食又一喜訊🤣如果唔想食中式素食,好似大自然、觀自在等,可以試吓西式素食!👍🏻位於舊時波鞋街旺角地鐵站行5分鐘就到不過餐廳座位比較少勁多面壁座位座位查實坐得唔係好舒服😭素食賣相一流!👍🏻👍🏻👍🏻唔似中式素食好多麵筋反而這間着重纖維蔬菜,同埋少油真係健康過中式素食😊南瓜漢堡包好好味,但係份量細少少生果蔬菜藜麥飯,有肉桂甜品賣相冇得頂,同埋食落真係好健康價錢當然會貴少少不過好似食完都唔夠飽如果餐餐都係咁食應該可以keep到fit😊😊😊
旺角素食又一喜訊🤣
位於舊時波鞋街
旺角地鐵站行5分鐘就到
不過餐廳座位比較少
勁多面壁座位
座位查實坐得唔係好舒服😭

素食賣相一流!👍🏻👍🏻👍🏻
唔似中式素食好多麵筋
反而這間着重纖維蔬菜,同埋少油
真係健康過中式素食😊

南瓜漢堡包好好味,但係份量細少少

生果蔬菜藜麥飯,有肉桂甜品
賣相冇得頂,同埋食落真係好健康

價錢當然會貴少少
不過好似食完都唔夠飽
如果餐餐都係咁食
應該可以keep到fit😊😊😊
2018-05-04
2018-05-01 725 浏览
The Forest mall is a great escape from the busy streets of Mong Kok. We came to Green Common for lunch and enjoyed the burger, “beef” pho and spaghetti bolognese. The venue is bright and clean and spacious. The burger looks impressive but it is a little difficult to eat because it is stacked quite high.

Good  pho  you
Burger
Good  pho  you
Burger
2018-04-30 650 浏览
又係行旺角既時間,今次又係去the forest 度搵食。見到間食素店,又未食過就入左去試下。我地叫左以下食物試下:炸猴頭菇意粉有啲辣,而喉頭菇切開一片片炸,食落去韌韌地,唔似食緊菇。口感幾新鮮,意粉有啲淡,辣味較重(對我來講)。黑椒牛柳串賣相很似,但食落去唔多好味😅。食完都唔知自己食緊咩。凍接骨木花蓑生茶入面有菊花、玫瑰花🌹同山楂,甜甜地又酸酸地,感覺幾特別幾健康。未來漢堡既賣相亦好相似,包係麥做的,仲有健康的牛油果🥑😍,最好味既係塊(素)肉。成個包都感覺好健康😁。食完野仲可以行下佢間店,佢有賣一啲健康既野食。

我地叫左以下食物試下:

炸猴頭菇黑椒意粉+接骨木花蓑生茶

未來漢堡+黑椒牛柳串+凍朱古力咖啡

未來漢堡

。成個包都感覺好健康😁。

食完野仲可以行下佢間店,佢有賣一啲健康既野食。

午餐
未來漢堡
2018-04-30 338 浏览
今日收工鬼咁肚餓,就捉左同事同我去食tea。就行左去旺角哩個都算新既文青商場搵食,本來心儀一間泰國野,但去到佢已經冇tea食,兼且個套餐超貴,唯有放棄。跟住就行左去佢隔離哩間green common。其實我知道哩間野好耐,事關佢有個好出名既超人植物蛋,我亦都好期待可以試食下。心諗今次可以係咁機緣巧合既情況下試到,實在太好了。我開心地行埋cashier度拎住餐牌,諗住搵番果個好出名既植物蛋黎叫啦。點知,冇既,點解冇嫁!原來唔係間間green common 都有供應植物蛋,就係咁,我一秒皮已收。(依家哩間分店都有得食啦!下次試左再報告。)幸好,我個同事超級精明眼地望到佢個lunch居然係由1200-1800。依,仲有得嗌喎!拿拿聲,揭揭揭同嗌嗌嗌左今次哩個下午茶了!落左order之後後會比個飛碟你,然後你自己搵位(即係快餐式)。哩間你複合式既餐廳,兼賣埋有機食品,而我地個位亦都係係貨架隔離。係等餐既期間我地就試食隔離貨架既野食,都幾好食,不過超貴,80蚊一盒十幾粒既糖我食唔起,試下就算了。說時遲 那時快,我地隻飛碟都震震震叫我地攞餐,個餐係用鐵兜裝起左自己拎,拎到番黎放好就變成下面咁(連兜餐具都自己拎既)。

哩度係兩個餐,一個係咖哩羅白魚蛋配家常麵,另一個係未來漢堡。兩個都有跟餐野飲,我要左凍豆漿,同事就要左個herbal tea。
咖哩羅白魚蛋個汁非常出色,聞落好香,食落亦都非常惹味,甜辣既滋味讓人欲罷不能。魚蛋既口感彈牙,唔會覺得自己食緊素。羅白軟淋入味,並有煮得透既杏鮑菇,兩者盡收咖哩汁既精華,爆汁味美。這道小食是為一絕妙既素食小點。
家常麵煮太淋,食時已結成麵餅,但湯汁豐盈,鹹香既豆漿湯底稍有彌補麵質的不足,整體尚可。
未來漢堡並沒有想像中的美味,如下圖所見,是一塊人造肉既模樣。咬下去沒有一如鮮肉般帶有肉汁,比市售漢堡肉更缺乏肉感,就像是改變了形態的低價急凍肉丸。即便如此,我認為這個漢堡作為素食還是可吃的,蔬菜和醬汁的配合令人滿意,算是素食者的漢堡替代品。而我作為一般雜食人士,這未來漢堡還是放諸未來,且看他日能否更進一步。

2018-03-26
2018-04-16 847 浏览
因為朋友是吃素的關係,昨天她就帶了我去試一下在旺角的新素食店。 那店是在波鞋街新的一棟商場1樓 的深處。 店鋪感覺像 一家 素食舖頭另加數張座位,提供熱的素食。 朋友誠意推介它的 素肉burger,我就選了樣貌很好的海南雞飯。 朋友再加買了一個素牛柳粒,並以38元套餐飲料價加了一個 鮮花茶特飲。 我只覺得飲品加18元以上有點貴就在旁邊的貨架上找來一支 石榴汁。 先說石榴汁,品質非常優,22元的入口貨, 味道 很優!值得再次光臨購買!說回食物部分,那個漢堡包加了牛油果, 感覺清新, 漢堡包的素漢堡扒感覺真的非常像真的牛肉。包熱且脆, 非常值得重臨再吃。單點的牛柳粒感覺也非常像真牛肉。倒是海南雞飯,樣貌非常像真的雞肉,但口感是滿滿的腐皮及豆腐的感覺,黃薑飯則有點兒太硬,這個菜色可好好改善。鲜花特飲即是一個漂亮的飲品而巳。這整體上價格不算便宜但若喜歡高質素的素食者,這確是一個蠻好的選擇。

2018-04-15
  • Burger
2018-04-09 685 浏览
上次試佢哋嘅 未來蛋牛治,今次又試下新嘢,就係 改邪歸正西多士。聽個名就知, 改邪歸正,非油炸,一啲都唔會油膩,安心食用,食咗冇罪惡感。** 食物賣相 : 擺放得好靚,加上一小撮薄荷葉,有畫龍點睛之效,再灑上小小糖霜作點缀,賞心悅目,食欲大增。** 食物顏色 : 煎得金黃,剛剛好, 齋睇已經流哂口水。** 食物香味 : 未食已經聞到好香嘅植物蛋味,仲有d椰子香味。** 食物味道 : 1) 用上全麥麵包,食到麥香味, 煎得外面香脆,裏面柔軟, 口感一流 2) 勁多花生醬,多到流哂出嚟,用料十足超大方,啱哂我哩個花生控3) 純素牛油真係好香滑,同哩個西多真係絕配 (如果可以多啲純素牛油就更好嘞)4) 用上龍舌蘭密,不太多也不太甜,啱啱好。 Yummy 總結 : 啱哂怕肥怕甜又鐘意食香口野嘅我,健康之選,一試難忘。 真係好好食。一客 改邪歸正西多士一杯 香濃杏仁奶咖啡滿足哂口福又飽肚,大滿足。 又一推介之選。

** 食物顏色 : 煎得金黃,剛剛好, 齋睇已經流哂口水。

** 食物味道 :
4) 用上龍舌蘭密,不太多也不太甜,啱啱好。 Yummy

一客 改邪歸正西多士
一杯 香濃杏仁奶咖啡
滿足哂口福又飽肚,大滿足。 又一推介之選

• 改邪歸正西多士
2018-04-02 496 浏览
特意去 Green Common 試佢哋新推出嘅 未來蛋牛治講吓員工服務 : 95分 (凡事有進步空間)1) 點餐時,我點了 #未來蛋牛治 + latte☕, 店員細心告知咖啡係用杏仁奶,問我有冇問題,此乃窩心之舉2) 當我取餐時,店員好細心, 主動講俾我知餐具係放在餐枱嘅櫃桶內,優質服務,抵贊食物質素 :100分1) 好喜歡厚厚的全麥多士,好有麥味好香,烤得外脆內軟,勁有口感2) 未食己經聞到香濃嘅 beyond meat 嘅味,beyond meat 混和植物蛋, 煎得軟軟滑滑,大大大。。。pat嘅餡料放喺塊香脆厚多士上面,一口咬落去嗰種滿足感實在難以形容, 一個字 #好味3) 粗薯條又係我嘅至愛,同樣地炸得剛剛好,外脆內軟,食到唔停得口總結 :#真係Unexpected咁好食, 唔試過真係感受唔到, 試過就會愛上,食過返尋味,值得推介

講吓員工服務 : 95分 (凡事有進步空間)

食物質素 :100分

• 未來蛋牛治
2018-03-19 785 浏览
原本對扮肉的齋深惡痛絕,但Green Common 的素海南雞飯實在十分出色,總令人念念不忘,經常想吃。黃薑飯炒得香而不膩,配薑蓉吃,三兩下已吃完。素雞最出色是咬一囗竟有汁。 下面的仿雞絲是菇絲,應用拌了沙薑粉,啖啖有味又不濃。 近年吃海南雞飯,由聞名遐邇的大酒店老字號,到星加坡所謂隱世小店,即使付多少錢,十次差不多十次都極失望,老老實實,這裡的比真正的海南雞好吃和穩陣多了。蘑菇湯濃稠適中,應該加下蒜做湯,鲜甜香濃,如熱一點會令人更窩心。

黃薑飯炒得香而不膩,配薑蓉吃,三兩下已吃完。

2018-02-22 1186 浏览
以為11點半開門就可以點餐?錯了,12點先可以,但你可以睇住餐牌先,有意粉,飯,漢堡,pizza,小食,飲品,選擇都多;先去counter比錢買野食,跟住等個牌響,可以行去另一邊拎食物,大概有4張4個枱,另外都有一排靠窗高椅位。未來漢堡classic $78:未來漢堡有三款揀,點了最basic的一款,試完未來漢堡扒,不感覺特別地好吃,但夠濕潤不乾身,咬落口唔會散開晒,麵包上的蕃茄醬剛好,不多不少不鹹,應該不是一般的蕃茄醬但差唔多80蚊都幾貴呀;有機豆腐黑芝麻Smoothie $38(原價$58),夠特別,有一粒粒黑芝麻喺面,賣相吸引,平時屋企絕對唔會整,平時小食甜嘅我覺得甜咗D,好大杯,飲完好飽。黑椒牛柳粒$10:呢個月嘅promtion, 食滿100蚊先可以加10蚊換,真係唔覺有黑椒味,就係一舊用素肉做的肉。無加一服務費,服務員冇主動回覆我的問題,要我再問多一次先答。

2018-02-19
2018-02-07 1347 浏览
第一次行旺角既The Forest, 因為同行朋友食素,所以好自然就順便去Green Common食嘢。旺角店範圍比中環同將軍澳店細一點,但感覺亦相當舒適,同樣有不少優質食材發售。今次叫左幾款未試過既素食,老實說如果不說的話,可能跟本食唔出這出這些全部都是素來的,口感與質感像真度非常高,難怪越來越多人開始食素食了。第一款到既係港式海陸鐵板扒餐($118) ,入面有植物豬柳,植物魚柳同植物牛肉漢堡,魚柳同牛肉漢堡都好好味,口感跟肉很接近,其實豬柳質感都好似,但味道同真豬柳始終有分別,差了那麼一點點,整體黎講都算幾好食,黑椒汁十分惹味。流口水雞($68) ,用植物雞肉做既川味菜式,雞肉上面加左一層類似腐皮黎做雞皮既感覺,加上微辣既香料同汁,水準相當不錯。Green Common 最出名主同打既未來漢堡 Beyond Burger($78), 賣相非常吸引,特登抽了塊Beyond Meat 出黎食真嗰味道,漢堡肉做到面同入面有不同既質感,好似真漢堡扒咁外面焦香,內裡剛熟有肉汁既感覺,據稱因為用了不同燃點既油份係肉入面,所以煎完後做到不同既口感同層次,麵包亦香軟,如果可以熱d會更好。另外叫了

港式海陸鐵板扒

流口水雞

未來漢堡Classic

香濃紫薯杏仁奶

另外叫了一杯紫薯杏仁奶($36) ,味道都好香濃,差唔多飲完先記得影相。

以前陪食素既朋友食飯,幾乎都只得齋舖一個選擇,睇見都覺得佢辛苦,依家食素輕鬆得多了,選擇又多口味豐富,素食肯定會越黎越普及同親民,起碼可以為地球減碳出一點點力
港式海陸鐵板扒
未來漢堡Classic
香濃紫薯杏仁奶
  • 流口水雞
2018-02-01 822 浏览
經常行旺角,到晚飯時間都想試下吾同嘅菜式。行過第一眼俾啲健康食品吸引住,原來都有野食。素食。呢碟幾開胃嘅。中規中矩咁呢碟係焗素豬扒飯。“肉質”麻麻。吾夠結實。嗰晚發生小插曲:我碟焗飯好耐都冇出現。第一碟食完成30mins都未出。咪問個服務員啦……點知佢check咗發現根本未開始煮…唉……店員轉頭送咗碟三寶俾我哋好啦,見你有誠意,等埋個焗飯。不過呢……呢碟三寶好油,啲肉質仲鬆散健康食品係咪可以少啲油呢?

呢碟幾開胃嘅。中規中矩咁

呢碟係焗素豬扒飯。“肉質”麻麻。吾夠結實。

唉……店員轉頭送咗碟三寶俾我哋

好啦,見你有誠意,等埋個焗飯。

不過呢……呢碟三寶好油,啲肉質仲鬆散

健康食品係咪可以少啲油呢?

2018-01-11 1325 浏览
係FB見到無肉食係旺角開分店,原本同老媽去既,可能太興奮無睇清楚,上到去先發現仲裝修緊。所以臨時轉咗去依間Green Common。依間嘢食素既,不過如果你唔食蔥和蒜,最好記住問下有無,叫佢走蔥和蒜。座位都算舒服,而且有得差電!依度有得買素食嘢,無袋可以係度攞,環保嘢都幾好。我哋未夠12點就到,要到12點先可以落Order,但可以坐係到慢慢睇餐牌,都唔錯。老媽睇咗好耐,覺得價錢好貴,而事實又真係貴。原本想同佢食未來漢堡,但差唔多要成100蚊,老媽唔肯要。只係話要煎釀三寶。我哋緊係明老媽為我哋慳錢啦,所以我哋轉咗策略,搶咗個餐牌自己點,剩係問佢食唔食,佢唔知價錢咩都話食啦。植物肉丸素芝士竹炭薄餅9",108蚊。未食過竹炭Pizza,所以好新奇,見到個賣相我哋都嘩嘩聲啦。鮮黃色同黑色真係好搶眼。係薄批,好脆,芝士好creamy,好似真既芝士咁。要襯熱食,凍咗無咁好食。煎釀三寶:素魚肉釀青紅椒、茄子同冬菇,45蚊4件。媽咪覺得好食,但我同細妹唔鍾意。係因為有個仲素肉既怪味。但茄子冬菇係好新鮮既。港式海陸鐵板扒,118蚊。我哋知道老媽未鋸過扒,專登叫俾佢影相開心下。佢d配菜都係熱既,真係好,扒

座位都算舒服,而且有得差電

依度有得買素食嘢,無袋可以係度攞,環保嘢都幾好

港式海陸鐵板扒,118蚊。我哋知道老媽未鋸過扒,專登叫俾佢影相開心下。佢d配菜都係熱既,真係好,扒有成四件,無素肉怪味,反而似食開既牛肉味,薯條都好好味

黑椒植物牛柳粒,10蚊。係買滿100蚊就可以加10蚊食。無咩黑椒味,都無素肉怪味,所以都ok。但依個我哋懶咗嘢,因為有蔥係到,老媽唔食蔥既,下次真係要問清來先好叫。

依度係自助既,自己拿水,自己去收銀落單,自己去攞食物。餐具每張枱則邊既櫃桶就有。

餐單。對老媽來講d字太細。佢只睇大圖,所以我哋叫個d佢先唔知價錢咋。

填好去收銀買就得。

有好多新登場既嘢食。

老媽食得開心,影相又開心,一個午餐要281蚊,都無計,鬼叫食素特別貴,但物有所值。
2018-01-06
  • 植物肉丸素芝士竹炭薄餅9"($108)
2017-12-21 1402 浏览
餐牌睇落係好吸引嘅,新派素食,款式多,好多野都想試。但食完之後嘅conclusion 係⋯ 無下次!幫襯時人不算多,但等俾錢落單同等野食有點耐。期間限定主餐牌滿$100 加$1 可以試夾包一件。野食賣相係好ok 的,但⋯未來漢堡 deluxe - 所有材料好似各有各咁,仿肉餅好濃烈仿肉味。重點係,全個包+餡都唔熱。炸羽衣甘藍 - 份量算多,炸得夠輕身,但用益咗嘅油係一大敗筆。海南雞飯 - 全碟都係凍嘅,個飯有少少餘溫,但係好僵硬⋯ 味道非常一般⋯最驚喜算係呢個$1 包,但都唔叫好食

野食賣相係好ok 的,但⋯

最驚喜算係呢個$1 包,但都唔叫好食
2017-12-20