2018-10-28 606 浏览
今日上完堂,老公提議不如吃素,小妹實在求之不得,因為素食感覺上比較健康,而且在小妹的薰陶下,老公的口味現在都有點水準,因此樂意一試。 這間素食餐廳營運模式以融合了零售及餐飲的營運模式,餐廳感覺光鮮,雖然座位不多,但仍空間感充足。 而零售方面,賣的是來自世界各地的素食產品,當中包括美國、台灣及香港製造的素食產品。 小妹先點了杯接骨木花養生茶( $38 ),其視覺效果已經超級吸引,色彩鮮艷的接骨木花在杯中盛開,加上紅棗及玫瑰花等養生食材,令整杯茶的味道層次感提升。 食物方面,我們點了一客六隻的良豚煎餃( $52 ),味道和真正的餃子沒有太大分別,只是外型比較扁,在翻查一下,原來這裏用的豬肉名叫新豬肉,是以香菇、非基因改造大豆、豌豆及米所造成的。 老公點了一個未來漢堡Plus($108 ),這個以Beyond Meat製作的漢堡扒,味道和真實的也沒有兩樣,而這品牌是小妹的偶像里安納度有份參與投資的。 焗葡汁植物雞飯( $75 ),賣相很有誠意,美味的葡汁加上新鮮及色彩鮮艷的蔬菜,味道絕不欺場,雞肉還有烤過的痕跡,誠意度滿分,味道則充滿香濃的大豆味。 最後當然少不了甜品,小妹點了一個純素紐

最後當然少不了甜品,小妹點了一個純素紐約芝士蛋糕( $40 ),份量都有四份一件,主要以椰汁造成,口感給賣相不錯,但味道相對較甜。
另外,在餐廳每消費$10可以作$1購買該店的素食產品,小妹都買了一包Beyond Meat回家試試。另外為響應環保,這店沒有自家品牌的購物袋,但是他們有提供環保袋,這個環保概念很不錯,其他商店實在值得學習。
2018-10-27
2018-10-24 422 浏览
好多人聽到「素食」就覺得唔夠飽,款式又好悶,其實而家都變晒勒,尤其是西式素食,無論外貌同味道做到同普通有肉菜式都無咩分別,所以素食一d都唔悶!Green common越開越多,行過尖沙咀果間,無乜人,可以坐得舒舒服服,一於入去試下啦!佢都幾多款式揀,可能多七彩蔬菜,個個都幾吸引,不過冷盤就唔岩我勒,隊長揀左個「海南雞飯」,家姐就食「擔擔麵」配小麥奶茶,先上我個雞飯,長方形「雞塊」既外形就唔係太似,不過墊底就有d菇扮「雞雜」,都幾似真,而且都有碟蔥油,同真既無咩分別,「雞塊」其實係腐皮包豆榨,食落質地當然唔同雞肉,但略嫌質地有點鬆散,如果做到似上海菜果款素鵝甘,入口會好d;至於黃薑飯就乾身左d,如果有少少濕潤感,會更似油飯。家姐的擔擔麵,外形就十足十正常擔擔麵,夾左佢一舊仔「肉碎」食,都真係幾似真肉碎,可以以假亂真。至於杯小麥奶茶,而家我唔飲得啦,但上檯時都聞到好香麥精+奶茶既味道,家姐話好飲,佢唔落牛奶,但都好香滑。其實食素唔一定係關於宗教,只係偶爾食下,健康一點也無壞!
其實食素唔一定係關於宗教,只係偶爾食下,健康一點也無壞!
午餐
2018-10-18 451 浏览
自上次食過Green Common 後,一直念念不忘,趁這天經過,再次入去😋手撕雞煨麵一樣沒使我失望,口感似素雞,平時食齋那種,想不到配合青瓜有另一番風味😊白麵就真的沒有太多驚喜,用來配雞肉還好最後點了紅菜頭生薑檸檬蘋果材料如題,勁!足!料!套餐有優惠價可另點,實在是值得一試經過兩次,更發現此處是一個好地方,每款食物都有驚喜之處❗️

手撕雞煨麵

白麵就真的沒有太多驚喜,用來配雞肉還好

最後點了紅菜頭生薑檸檬蘋果
材料如題,勁!足!料!套餐有優惠價可另點,實在是值得一試

經過兩次,更發現此處是一個好地方,每款食物都有驚喜之處❗️
2018-10-15 233 浏览
到尖沙咀工作,伙伴說想食素食,找了Green Common玉子飯。此蛋當然不同彼蛋!但不知怎的,都有蛋味,而且是五穀飯,每一啖都是食緊健康😍😍牛油果亞麻籽杏仁奶昔好飲,諗唔到其他形容詞,但絕會encore!!有樹到爆!!絕配👍🏻
到尖沙咀工作,伙伴說想食素食,找了Green Common

玉子飯。此蛋當然不同彼蛋!
但不知怎的,都有蛋味,而且是五穀飯,每一啖都是食緊健康😍😍

牛油果亞麻籽杏仁奶昔
好飲,諗唔到其他形容詞,但絕會encore!!有樹到爆!!

絕配👍🏻
今曰想吃得light 一點,一於響應一下吃素午餐。平曰到訪都是吃未來漢堡,而今次試下潮物-植物旦。植物旦超人全餐$72這個全餐有點像all day breakfast, 但沒有香腸,也沒有煙肉和雞旦。全餐有JUST EGG 植物旦、大蕃茄、雜菌、茄汁豆、牛油果、全麥多士等等。植物旦炒得幾滑,質地綿密又creamy, 而且有濃香的黑松露味道。至於旦香,就沒有曰本雞旦咁香濃,但若果不看餐牌,真的可以假亂真。滑溜炒蛋,再配上軟熟牛油果、蜜味茄汁豆、多士,仲有大蕃茄同雜菌,真係green 得來又幾飽肚。新豬肉台式魯肉飯$66這個魯肉飯和平曰吃的魯肉飯有八九成相像,完全唔似平日用大豆製作的素肉,帶一點,而魯肉份量適中,比平曰魯肉無咁油膩,滿有肉的質感,加上醬汁十分惹味可口,倒是我頗為喜歡的味道。但食左一半,感到味道比較單一。絲麥奶茶$26這杯奶茶是以oatly 燕麥奶冲調,比平曰少93%飽和脂肪,同少58%卡路里。這奶茶大致同平日的奶茶差不多,但茶味比奶味重,而且帶一點麥香。雖然入口無咁香滑掛杯,但實在低卡路里又低脂,味道都唔差。今天吃得green一點又不用吃得寡,整體感覺唔錯。第一次吃植物旦,

植物旦超人全餐$72

新豬肉台式魯肉飯$66

絲麥奶茶$26

今天吃得green一點又不用吃得寡,整體感覺唔錯。第一次吃植物旦,倒是覺得有趣,而且味道幾ok, 可以encore.

2018-10-12
午餐
2018-10-12 601 浏览
🌿挑戰左食素一個月,其中一間推薦既素食餐廳就係Green Common😚🍔未來漢堡plus $98 (原價$108-$10)Green Common其實係我食既第一間素食餐廳。記得第一次就係食依度既Beyond Burger,比佢勁神似既口感嚇親,從此對素食有興趣。依個burger完全係高科技產品,佢比起一般素漢堡(例如豆蓉漢堡)更厲害既地方,在於佢塊漢堡扒唔單止滿足左「素」依樣野咁簡單,而係喺最大程度上將「肉」表達出嚟,完全重現左肉類既外觀、咬口、肉汁,食落同真肉完全無分別!帶左個非素食朋友黎食,成功食到佢O曬嘴🖖🏻包入面塊 素芝士 又係超好食,仲濃郁過一般芝士添。配埋大大舊 #牛油果 ,夠曬creamy😋雖然我就覺得牛油果有啲比舊漢堡扒搶左味。個burger乜都好,就係包身唔好👀係好乾身同較空氣既包黎,超易沾到醬汁變成濕水麵包👎🏻台式魯肉碗 $56 (原價$65-$10)另一樣食既係佢既 台式魯肉碗。成件事超仿真,素豬肉撈埋啲肉汁,蓋左陣素肉微微既豆味,原來真係會超似真免治豬肉咖😳肉既份量超多,每一啖都啖啖肉呀,好正!撈埋啲冬菇、辣椒同醃蘿蔔片,惹味度又升一個level。 比起bu

🍔未來漢堡plus $98 (原價$108-$10)
未來漢堡plus

帶左個非素食朋友黎食,成功食到佢O曬嘴🖖🏻

台式魯肉碗 $56 (原價$65-$10)
台式魯肉碗

撈埋啲冬菇、辣椒同醃蘿蔔片,惹味度又升一個level。 比起burger,其實依個更令人胃口大開。😆
啖啖肉既同時比平日食魯肉飯更無負擔,因為知道係素黎。不過佢就真係唔係古早味果種魯肉飯,比較似係普通肉汁既免治豬肉飯。
紫薯沙冰、雜莓沙冰

本身對啲邪惡紫薯講真興趣唔大,而且驚依啲野飲落好濟。結果勁有驚喜,紫薯味超香濃,好似係加左杏仁奶去打所以更加有種rich既感覺。$38有依個質素,抵過我買杯三十蚊唔好飲既台式飲品🙊個莓沙冰都好飲,但有啲酸,配埋好傑既質感好似有d違和,可能我唔鐘意飲好稠既smoothie。

P.S. 逢weekday 6pm前嗌主菜有減$10 discount ,抵好多咖~
🌿總括黎講,Green Common既野食唔算好平,但性價比十分高,絕對值得返兜再返兜
未來漢堡plus
台式魯肉碗
紫薯沙冰、雜莓沙冰
2018-10-06 435 浏览
約了朋友晚餐,眼望四周其他客人叫的。突然傳來陣陣黑松露的香味,決定叫個松露意粉,好滿意,意粉夠硬身。再叫了個藜麥7彩碗,想像唔到原來咁大碗,滿滿的三色藜麥配柚子醋汁,開胃又好味小食叫了素炸雞腿,腐皮外脆內嫩,豆香味正。好想試下新豬肉,本想追加新豬肉餃子,體貼的店員提議免費登記做會員,然後可以係 thankful week 期間可以半價叫一客新豬肉餃子。飲品追加冷壓果汁,羽衣甘藍波菜蘋果汁,好好飲。及追加了紫薯沙冰,唔算甜但好香濃。登記會員及thankful week 期間仲有9折,好抵
約了朋友晚餐,眼望四周其他客人叫的。

小食叫了素炸雞腿,腐皮外脆內嫩,豆香味正。
登記會員及thankful week 期間仲有9折,好抵
2018-10-05
  • 黑松露野菌忌廉意粉
2018-10-05 234 浏览
not a vegetarian nor vegan but from time to time i want to eat cleaner and healthier (if possible)  it was the second time for me dining at green common but food last time was so-so so i didn't write a review. but the JUST Unevil french toast i had this time was simply amazing  i normally don't like wheat bread much cuz they are so dry and rough. but it's perfect to make french toast with wheat bread cuz you won't even notice what bread it is when they are fried and crispy. peanut butter inside

peanut butter inside was thick and smooth too. agave syrup added a little sweetness to the french toast. four pieces of them were surely filling enough as a dinner. yum

we also ordered the vegetarian drumsticks but they were harder than i imagined and a bit hard to chew. wont order this again. it's $38 for 3 pieces and comes with salad on the side, which was a pretty good deal though

will definitely come back for the french toast next time when i feel like a dessert.
2018-09-27
2018-10-03 270 浏览
Beyond Burger Terrayiki ($88)Green Common 既beyond burger 一直係我最愛既burger! 佢塊vegan patty係100%植物製造,但同真既meat patty有九成九相似,差在冇咁juicy!今次試左Terrayaki,個照燒汁同Mcdonald將軍漢堡既汁好似,仲有茄子同好爽口既芽菜苗!食過呢個burger會你對素食完全改觀!植物蛋全日早餐($72)植物蛋係取自綠豆既蛋白質,同蛋既口感有七成相似,不過都食得岀有分別既,比較綿冇咁滑,欠蛋香。麥包多士好鬆軟,仲有大量雜菌、茄汁豆、烤蕃茄、牛油果同烤蕃茄!
Beyond Burger Terrayiki ($88)

植物蛋全日早餐($72)

2018-10-02 168 浏览
呢間都多人聽過主打素食同Food 2.0既餐廳今次去左尖沙咀分店-#AllDayJUSTEgg #植物蛋超人全餐 🥗大家平時食開既香腸變左健康好有營養既牛油果🥑而炒蛋係用左植物蛋🥚份量好足作為午餐都足夠一日既energy 💪🏻-#BeyondChicken with Turmeric Grain焗葡汁植物雞配黃薑米葡汁+黃薑米呢個配搭香味出哂來😋植物雞口感少少似平時既雞胸-除左ABC常餐餐。打邊爐。燒肉大家可以多d試下素食健康之餘都可以好好味😝
呢間都多人聽過

作為午餐都足夠一日既energy 💪🏻

焗葡汁植物雞配黃薑米
葡汁+黃薑米呢個配搭香味出哂來😋
植物雞口感少少似平時既雞胸

除左ABC常餐餐。打邊爐。燒肉
大家可以多d試下素食
健康之餘都可以好好味😝
2018-09-15 416 浏览
去到尖沙咀最近減緊肥就想食下素食見到呢間幾好就入去試環境比較難搵到我就叫左個all day breakfast 佢可以比你簡薯餅定面包份量女仔來講都夠個牛油果🥑真係幾吸引😊😊個蛋係素蛋 但口感同真蛋好似有香菇味 味道淡淡地 都幾好薯餅就不過不失 普普通通食完感覺不太油膩 絕對係想keep fit女生之選會再試去試其他款野食🤓🤭
去到尖沙咀

食完感覺不太油膩 絕對係想keep fit女生之選

會再試去試其他款野食🤓🤭
All  day  breakfast
2018-09-07 585 浏览
由於成班人做緊一個vegan既research project,需要體驗一下一間素食既餐廳。我呢d偽·Vegan - aka真·食肉獸就義不容辭去嘗下究竟呢間野既素食同真肉有咩區別呢?答案係:真係非常之一般!我order左一個Future burger同一個素魚(個樣好似麥樂雞)。首先講future burger,78蚊一個burger,中間肉既質感做得好假,一食落去就feel到係豆製品,但同時又有肉既味道,比人覺得好奇怪既感覺。除左舊肉之外,個醬又麻麻地,包皮太乾。以我食遍無數burger既評價睇,80蚊呢個range一個素burger+呢個質素,性價比真係低左少少。不過,個素魚塊又做得幾高質,完全食唔出係素,新鮮熱辣,唔話我知我真係以為係炸魚!呢個比好評!

2018-08-24 553 浏览
自己本身唔係食素,但每個月都會時食一次素,當係健康又好,試下新野都好! 今次就去左位於尖沙咀既Green Common,佢唔單止係餐廳,另一邊仲係商品,賣健康及素食產品! 今次自己一個去食晚飯,所以無叫好多野!(1) 前菜小食方面, 我叫左一份"一口牛肉粒" (當然是素肉啦!) 賣相十分討好,唔講仲以為係真既牛柳粒! 食落就差少少,口感不夠像真, 但勝在望落似真!(2) 主食方面, 我點左一碟"海南雞飯"(也是素雞)! 首先,不講肉, 飯是落左心機既黃香飯! (不是白飯喔!) 讚! 另外, 附上三款醬汁,令素雞食落更有海南風味, 貼心! 素雞本身就不太像真既雞肉, 但成碟飯in general都頗滿意(3) 飲品方面,我嗌左杯"紫薯smoothie"。本身自己係紫薯愛好者,但依杯Smoothie真係唔係太岩我,因為紫薯蓉打得太厚,成杯smoothie太杰身,亦得唔夠甜~ 溫度方面,亦都唔夠凍,所以有點令人失望

(2) 主食方面, 我點左一碟"海南雞飯"(也是素雞

2018-08-06
  • 一口牛肉粒
2018-08-15 458 浏览
平時來這間店都是買點素食食材或零食回家。今次難得同朋友二人可以試試快餐,開心。以下介紹一下我們所點的食物:點了兩份不同的沙律,這份真大份,又好味,首先係佢個賣相已經吸引,加上有雨衣金藍仲有藜麥粟米等,好飽肚,個沙律汁亦十分清新,是柚子味,好好味!另外,佢哋個日特價可以半價點素牛肉及煎餃子,哈哈,這個只可以講一般啦!素牛肉有口感,但始終是素。素餃子,皮夠薄,但餡料一般,不是我喜歡的。我們還點了兩杯飲品,香芋奶茶及藜麥茶,香芋奶較普通,但易入口,幾香的。但藜麥茶真的如果象我不喜歡肉桂的,勿點,重肉桂味,仲有丁香,聞,好香,飲我就一般。但朋友話,好香幾好飲,她可能喜歡肉桂的味吧!我們還點了另一個沙律,有無花果同不同的菜,好新鮮,好好味,超鐘意。雖然有少少貴,但以蔬菜的新鮮及廚師用心的準備,色香味十足,我都會再食多次!

2018-07-07
2018-08-11 381 浏览
認真講句作為食肉獸,自己鍾意食肉啦。但係今日就同開朋友嚟海港城嘅green common食素,自己本身都對素食冇乜期望,覺得一定好難食,點知非常之有驚喜,素海南雞飯真係好有驚喜,飯一啲都唔乾黃姜飯,非常之有彈性,食落口非常香口野,海南雞緊係一個重點啦,佢係用菇來做㗎,視覺亦都非常之有享受,真係以為係真嘅海南雞。飲品呢就叫咗芒果沙冰做一個總結,新鮮打出嚟嘅沙冰非常唔同,香口得來味道不俗!

素海南雞飯
素海南雞飯