2018-10-24 422 浏览
好多人聽到「素食」就覺得唔夠飽,款式又好悶,其實而家都變晒勒,尤其是西式素食,無論外貌同味道做到同普通有肉菜式都無咩分別,所以素食一d都唔悶!Green common越開越多,行過尖沙咀果間,無乜人,可以坐得舒舒服服,一於入去試下啦!佢都幾多款式揀,可能多七彩蔬菜,個個都幾吸引,不過冷盤就唔岩我勒,隊長揀左個「海南雞飯」,家姐就食「擔擔麵」配小麥奶茶,先上我個雞飯,長方形「雞塊」既外形就唔係太似,不過墊底就有d菇扮「雞雜」,都幾似真,而且都有碟蔥油,同真既無咩分別,「雞塊」其實係腐皮包豆榨,食落質地當然唔同雞肉,但略嫌質地有點鬆散,如果做到似上海菜果款素鵝甘,入口會好d;至於黃薑飯就乾身左d,如果有少少濕潤感,會更似油飯。家姐的擔擔麵,外形就十足十正常擔擔麵,夾左佢一舊仔「肉碎」食,都真係幾似真肉碎,可以以假亂真。至於杯小麥奶茶,而家我唔飲得啦,但上檯時都聞到好香麥精+奶茶既味道,家姐話好飲,佢唔落牛奶,但都好香滑。其實食素唔一定係關於宗教,只係偶爾食下,健康一點也無壞!
其實食素唔一定係關於宗教,只係偶爾食下,健康一點也無壞!
午餐