2021-01-22 23 浏览
生活很苦,但你要甜係時候俾自己sweet下啦得閒食下甜品人都開心啲㗎黎到 The one 既Gram Cafe and Pancakes點少得食佢地既招牌Pancake?🍊雜果朱古力班戟大量新鮮雜果有士多啤梨,藍莓,奇異果,橙等等加上香濃既朱古力醬好靚好好打卡pancake帶咸甜佢地既Cream做得好香好軟滑☕意大利芝士蛋糕班戟咖啡味超重既pancake咖啡控一定超喜歡Cream有住滿滿既芝士味味道濃郁,質感厚實仲鋪滿左可可粉相當邪惡餐廳環境舒服裝修係清新既森林風大自然色系俾人感覺舒適員工親切有禮幾好㗎😍
生活很苦,但你要甜
係時候俾自己sweet下啦
得閒食下甜品
人都開心啲㗎
點少得食佢地既招牌Pancake?

🍊雜果朱古力班戟
大量新鮮雜果
有士多啤梨,藍莓,奇異果,橙等等
加上香濃既朱古力醬

幾好㗎😍
  • 意大利芝士蛋糕班戟
  • 雜果朱古力班戟
2021-01-22 20 浏览
終於到了星期五,約了朋友在The One 食個悠閑下午茶,鬆鬆軟軟pancake 好嘆呀!.Pancake 有好多款,將pancake 發展到咁精緻吸引,Gram絕對是No.1。.Tiramisu - 賣相高級,好似是帶了啡色帽子的貴婦,三塊pancake 中間夾有cream,最上面有塊朱古力及撒有朱古力粉,又鬆柔又creamy口感豐富!Pancake是泡浸了咖啡,朱古力同咖啡味balance 得好好,是升級版的Tiramisu!.Mixed fruits and chocolate - 好青春活潑的pancake,生果色彩鮮艷,refreshing 之選。下面有三塊pancake,好香好鬆芙。.食到如此一個下午茶,真令人開心!

食到如此一個下午茶,真令人開心!
  • Tiramisu
2021-01-20 18 浏览
之前週末逛尖沙咀 好幾次經過呢間人氣疏乎厘班㦸店都排長龍 而家趁住二人限聚令 搵個午後嘅時間嚟幫襯 坐得更舒適-🥞#Tiramisu pancake $118摒棄傳統蛋糕嘅賣相 意大利芝士蛋糕變身成為3層高班戟🥞 層層疊疊好靚🥰 班戟每塊大概4吋寛 唔算特別大份 一個人食晒冇難度😜 班戟入口柔軟 外面灑滿可可粉 而中間嘅mascarpone cheese🧀吉士忌廉質感有啲thick 將佢厚厚哋夾係班戟中間 奶滑🥛得來有些少甜 但又唔會搶咗班戟蛋香味🥚 如果將呢個甜品稍為冷凍食 會更加滋味😋-📍#Gram cafe and pancakes尖沙咀彌敦道100號The One 4樓L408號舖

🥞#Tiramisu pancake $118

📍#Gram cafe and pancakes
尖沙咀彌敦道100號The One 4樓L408號舖
  • 意大利芝士蛋糕班戟
2021-01-20 71 浏览
今日lunch搵左男朋友陪我去食pancake,食甜品當正餐。雖然佢有提供鹹食既set lunch,但我太想食pancake,所以冇叫到,叫左兩個甜pancake食。意大利芝士蛋糕班戟因為我鍾意食Tiramisu,所以叫左個Tiramisu班戟。上碟係一層一層疊高既班戟,pancake食落有唔同既層次變化,味道豐富,充滿可可粉同咖啡粉。苦甜交替。一層cream一層pancake既設計令到pancake無甘乾,帶濕潤既口感。雜果朱古力班戟賣相色彩繽紛,令人食指大動。由三塊迷你pancake同一堆唔同既生果組成,附有大量幼滑既cream俾你搽。

雜果朱古力班戟
賣相色彩繽紛,令人食指大動。

2021-01-20
午餐
2021-01-20 34 浏览
The One 11am左右也不算很多餐廳已經開門,眼見Gram開了,便坐下來吃個甜點早餐。Chocolate Rocky Road ($118),即石板街班戟,是巧克力味,放滿了核桃、櫻桃、草莓、朱古力粉等等,疊成一個小塔,很好看。核桃是焦糖味的,甜甜的,不過班戟味道可以更鬆軟!Mixed fruit & chocolate ($108)也就是雜果朱古力班戟,有草莓、香橙、奇異果及藍莓在上面。班戟質感比較厚實,配上cream會比較好入口,朱古力其實是白朱古力和黑朱古力醬,不算很多所以不會太甜!

2021-01-14 816 浏览
係日本,周街都可以食到主打pancake嘅Cafe,今次介紹嘅係大阪人氣no.1過江龍疏乎厘pancake cafe Gram。大阪心齋橋至2014年開業就不斷排長龍,而係2018年終於喺香港開咗第一間分店,坐落於尖沙咀嘅THE ONE。店舖最出名嘅就係每日限量供應嘅premium pancake 疏乎厘pancake,每日只有11、3、6點三個時間出爐,每個時段只有20份,所以想食到嘅就要睇準時間黎。-🥞️⃣ Premium pancake💰138(👅: 7.5/10)首先pancake分兩種,一種係日式,空氣感爆棚,食完個pancake會熔化係個口入面,另一種係美式,食落口感係實啲,可能表面會煎焦啲無咁靚,香港暫時未食到美式呢種,日本東京反而會好多,例如6th by Oriental Hotel、Bills、rainbow。外觀非常靚,因為佢係將三個pancake疊上去,香港既疏乎厘pancake應該得呢間係咁擺,但睇到會小小皺皮,日本會仲靚。而份量都係多,每塊班戟規定要有4cm,總共有6吋厚,如果食量唔多既人可能會食到濟食唔哂。店內用既食材都係日本直送,班戟粉漿全部係日本製作,所

Premium pancake

店內用既食材都係日本直送,班戟粉漿全部係日本製作,所用既低筋麵粉、雞蛋、就連水都是日本貨,經冷凍送到香港店,確保味道可以還原到日本既。
上枱一刻會聞到pancake既蛋香味,小暖,不過好快就會凍,所以係上面有重量既牛油都會隨即跌落黎,可能只係影幾張相之後就會跌落黎。
首先疏乎厘班戟喺偏向日式空氣感嗰種,由佢個menu既介紹就知"鬆軟可口,入口即融",但食落去唔係真係好空氣感,口感係鬆軟但我會形容佢食落似海綿蛋糕,香港空氣感做得最好既pancake我覺得係flipper's 同 happy pancake,呢兩間真係做到一咬落去就溶化,而gram呢種我覺得口感有D兩頭唔到岸,而且用叉吉落去羅上黎都唔會散,代表佢唔夠fluffy。
牛油偏硬,好似雪糕咁,蜜蜂有小小花香味,Pancake偏乾身,唔係濕潤既質感,味道比較淡,要好靠牛油同蜜糖。
通常我食野唔睇價錢,如果佢真係好好食既話,我比幾多錢都會食,但食完呢個pancake同我想像中好食既pancake有出入,望望個價錢138就覺得有啲不值,個人覺得好食既flippers 同happy pancake都只係99 同108,如果係想食空氣感既梳乎厘班戟我諗唔會黎gram。
🥞️⃣ 石板街班戟 💰118(👅: 7/10)
石板街班戟

係一個有三層既朱古力石板街班戟, 擺上枱會聞到好香朱古力味。
頂層首先係新鮮士多啤梨加上吉士同朱古力片,吉士味道適中唔會太濃。
然後係班戟,蛋香味係有,但質感係實唔係梳乎厘個種綿綿,口感比較普通,食落係凍同乾。
之後夾住香滑既忌廉,奶味非常重,可能有人會覺得over左D。
最後灑上朱古力醬同朱古力粉,濃濃既朱古力口味,伴碟仲有綿花糖同杏仁caramel。
朱古力粉同吉士cream係主要味道,因為pancake既味道唔夠,會比呢兩種蓋過,
可能呢兩樣既味比較重,所以食耐左會覺得甜膩。
🌟
Pancake口感好多種,但香港人應該比較鍾意空氣感多既pancake?一開始食gram呢個pancake我以為只係我個人口味問題,覺得佢唔夠好食,但同行既朋友有食過香港其他幾間都覺得有更好既選擇,雖然無食過大阪總店既質數有無分別,定關西人都係鍾意gram既口感,不過係香港既gram,純粹以梳乎厘班戟黎講我會有啲失望,建議大家想黎可以試其他甜品,人氣甜品好似意大利芝士蛋糕pancake、蜜瓜雪花冰等。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $128 (服務費: NA)
❗ 每位最低消費一份食物/飲品
2020-08-09
Premium pancake
石板街班戟
  • Premium Pancake
  • 石板街Pancake
2021-01-14 32 浏览
🥞Gram cafe & pancakes🧈《尖沙咀》🥞人氣招牌梳乎厘pancakes ($138)好巴閉嘅pancakes 每個時段出10份 一直想試好耐☺️係the one 開咗咁耐都仲好旺場~咁岩唔洗排隊又食到最後一份🤪🤪 佢唔係超空氣感嘅pancakes 係鬆軟得黎似蛋糕質地嘅 食完都幾飽肚 佢嚿好似雪糕咁嘅牛油忌廉🧈好香好邪惡配埋花香味嘅蜜糖🍯🐝正 不過性價比低同埋不是我最喜歡的pancakes 口感 所以試一次就夠了🐝
🥞Gram cafe & pancakes🧈《尖沙咀》

🥞人氣招牌梳乎厘pancakes ($138)

好巴閉嘅pancakes 每個時段出10份
人氣招牌梳乎厘pancakes
2021-01-13
2021-01-12 91 浏览
平時經過以為衹是食甜品的,但再望清楚,原來都有lunch set,雖然衹有2款選擇,但價錢不算太貴,於是同同事冒險一下Lunch set包湯 + 飲品 +甜品。有加一收費!用餐時限60分鐘。及有最低消費!我們點了:卡邦尼意粉溫泉蛋$58 - 賣相不錯意粉軟硬度適中,醬汁好creamy,一起撈溫泉蛋吃味道好夾,好食薄牛扒配田園沙律$78 - 賣相吸引牛扒外層煎到有脆口,肉質不會韌。沙律新鮮,熱辣辣的薯仔好淋,整體不錯蕃茄湯 - 湯略酸,好彩加了cream,中和了酸度。甜品 - 賣相精緻pancake鬆軟,士多啤梨新鮮,整體上不太甜,好味

我們點了:
卡邦尼意粉溫泉蛋$58 - 賣相不錯

薄牛扒配田園沙律$78 - 賣相吸引

蕃茄湯 - 湯略酸,好彩加了cream,中和了酸度。

甜品 - 賣相精緻
pancake鬆軟,士多啤梨新鮮,整體上不太甜,好味
2021-01-11
約年幾前領教過 GRAM 既班戟一次就會話比自己知 .........夠皮,而且試過嗰間分店都唔見埋啦。今日居然會抱著期待之心來 The One 依間 GRAM 食甜品,係【愛】呀。我既【愛】係我既至愛栗子甜品,其實香港食到栗子主題既甜品真心小,我身邊亦無人係栗子控,真孤單正值午餐時間,人地食緊set lunch 我就一坐低, 拎住個餐牌即點了 【薑汁栗子班戟】$108 大約等左15 分鐘甜品就上枱,算幾快。 依個栗子甜品係幾靚, 靚得來又有點 Old School 以超多栗子蓉唧花,包著兩件咸班㦸,食之前狠狠將牛奶薑汁倒曬落去,薑汁無加糖;亦吾太辣 ,而我鍾意再剌激小限小既薑汁,最好食到可以暖身就Very Good ! 栗子蓉夠多又香, 絕對可以滿足栗子控。 味道又咸又甜既感覺好得意,一啲都唔覺得突兀 。但可以改善系咸班戟吾系即做,凍既, 要扣分。 10% service charge

大約等左15 分鐘甜品就上枱,算幾快。
依個栗子甜品係幾靚, 靚得來又有點 Old School

以超多栗子蓉唧花,包著兩件咸班㦸,

但可以改善系咸班戟吾系即做,凍既, 要扣分。

10% service charge
2020-12-09
2020-12-28 39 浏览
尖沙咀the one 4樓gram 同閨蜜嚟回味下日本嘅感覺 今次試咗 一款厚pancake一款薄餅cake雜果朱古力班戟 $108🥞薄嘅pancake三片配上咗 唔同嘅鮮果 :奇異果🥝橙🍊士多啤梨🍓藍莓🫐唔算好甜啱曬香港人口味 好香蛋味薑汁栗子 $108🌰厚pancake就叫咗呢款期間限定嘅薑汁栗子 配咗薑味cream🥛同埋蜜糖 🍯可以根據自己嘅口味去加,而我覺得唔落已經足夠。栗子味好出,入面兩塊厚pancake 非常鬆軟🥰🥰

雜果朱古力班戟 $108🥞

薑汁栗子 $108🌰

希望食完pancake既人開開心心之微笑班戟Premium Smile Pancake $1383層唔同口味,底層暖暖流心蛋,係暖暖地架!好搞笑中間朱古力,都係暖暖地,得好以為呢種班戟係凍,原想係暖暖地!高層鮮果忌廉,凍食班戟,普通左喎我最鐘意班戟咸咸地,味道幾特別高層個幾塊動L動L咁。好得意呀,哄女仔一流啦可惜呢度得班戟,無正正常常既意粉,飯呀之類既正餐如果呢度有返正餐,甜品再食個班戟咪會多人去囉🙊
希望食完pancake既人開開心心之微笑班戟
Premium Smile Pancake $138

3層唔同口味,
底層暖暖流心蛋,係暖暖地架!好搞笑
高層鮮果忌廉,凍食班戟,普通左喎
我最鐘意班戟咸咸地,味道幾特別
高層個幾塊動L動L咁。好得意呀,哄女仔一流啦

可惜呢度得班戟,無正正常常既意粉,飯呀之類既正餐
如果呢度有返正餐,甜品再食個班戟咪會多人去囉🙊

午餐
2020-12-24 89 浏览
Gram我真係幫襯好多次。一嚟當然因為宜家依段時間去唔琴日本啦,二嚟我都好喜歡食pancake,同埋gram香港店主理嘅食物真係好好味。今日我就將Gram嘅pancakes 帶返屋企。無錯,因為佢哋係有takeaway系列。眾多款式入面,我揀咗Apple & Tea Cream同埋Chocolate Rocky Road。Takeaway嘅pancake 全部都有靚靚嘅外盒入住,而且放置得非常穩陣。Apple & Tea Cream 面頭鋪滿住香甜美味嘅烤蘋果,再配搭上經茶忌廉。中間則有一層cream cheese。外賣嘅Pancake依然係蛋香非常,整個Apple & Tea Cream 味道與堂食無異。Chocolate Rocky Road,pancake換上咗朱古力味,每一口都有朱古力香。面頭嘅棉花糖,朱古力醉,俾我一種強烈嘅石板街感覺。pancakes之間夾有cream cheese同吉士,好味道。

外卖自取
2020-12-22 110 浏览
疫情下,趕在10:00前食返個甜品,見平人很多人等的店舖無人排,所以一試,點知不外如是。第一,梳乎厘pancake 應該不是甚麼高技術、用珍貴資源先做到的食品,唔明點解要每日限時限量供應。感覺宣傳多於其他因素,無真正從為食客盡可能提供服務方面去想。無得食招牌名菜,點了個 premium smile pancake, 除了價錢premium ,食物質素感受唔到。$138加1,共$150,計返即是$50一件pancake ,抵唔抵食,見仁見智。色:整體賣相一般偏好,如果要打咭黎講,尚可接受。pancake 色澤均勻,沒有燶。香:凍食甜品,甚麼香味也沒有,pancake 亦聞不到蛋香。味: 味道偏淡,三件pancake, 三種口味,三種口味都不突出。pancake 蛋味不濃,牛油味唔重。忌廉唔係突別滑。食完3件pancake 沒有一點回味的地方。除左日本公司來港試業,有呢個招牌墊底,吸引我來試第一次外。pancake 的質素以呢個價錢不能吸引我再來。而品牌用限時限量的方式以催谷人氣的營銷手法更令人反感。

而品牌用限時限量的方式以催谷人氣的營銷手法更令人反感。

Premium  smile  pancake
2020-12-05
2020-12-15 56 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀食甜品 疫情之下都減少了同朋友的聚會 雜果pancakePancake上鋪滿糖霜同水果,水果嘅種類又多又豐富,奇異果、橙、士多啤梨及藍莓。都係帶酸甜嘅水果可以中和返pancake嘅甜度。Pancake口感鬆軟仲低牛油鹹香,識落唔會覺得膩。再配上軟棉嘅忌廉,更融和美味。石板街pancake賣相非常吸引,Pancake上有合桃碎、士多啤梨、朱古力碎及棉花糖。內層中夾着忌廉及吉士醬。口感濕潤豐富,同樣地pancake味道帶點鹹味,相信係餐廳獨有嘅配方,令整體成個甜品食落都冇咁滯。做飯後甜品都可以一人一份食晒。
今日同朋友去咗尖沙咀食甜品 疫情之下都減少了同朋友的聚會

雜果pancake
石板街pancake
2020-12-14 39 浏览
之前系銅鑼灣食過一次Gram Pancake, 一路覺得佢d pancake 真心正今日系the one 行行下街,見到gram 新出左個秋冬栗子系列,中曬Fatbrown 口味,無理由唔試下<薑汁栗子pancake$108>睇落一D都唔似pancake,似平時食開的西餅多D超厚綿綿栗子蓉,裏面包住濕潤pancake,好有秋冬氣色<雜果朱古力pancake$108>叫左另一個signature 雜果朱古力pancake Pancake 有牛油香,細細份細緻好味,略嫌朱古力醬唔夠多

<薑汁栗子pancake$108>
睇落一D都唔似pancake,似平時食開的西餅多D
超厚綿綿栗子蓉,裏面包住濕潤pancake,好有秋冬氣色

<雜果朱古力pancake$108>
叫左另一個signature 雜果朱古力pancake