2021-02-11 29 浏览
今日早放工同朋友去尖沙咀辦年貨兼食下午茶我地喺the one 揀左gram cafe & pancakes😍😍我本身都好鐘意梳乎厘pancake空氣感嘅啱晒我😂食多啲都無咁內疚丫嘛~本來都想試招牌pancake,但未到出爐時間下次要睇定時間黎!不過呢度仲有我最愛嘅香蕉配搭Classic!Pancake賣相好靚少女心出晒黎❤️Pancake好鬆軟~本身有蛋香味配上香蕉同楓糖就剛剛好香蕉嘅焦糖面,令到香蕉更香甜🤤🤤仲有好多cream伴碟,但唔會膩好輕盈好輕盈,配pancake更添軟滑口感一個人食晒成個都得!😛
今日早放工
同朋友去尖沙咀辦年貨兼食下午茶

我本身都好鐘意梳乎厘pancake
空氣感嘅啱晒我😂
食多啲都無咁內疚丫嘛~
本來都想試招牌pancake,但未到出爐時間
下次要睇定時間黎!

不過呢度仲有我最愛嘅香蕉配搭
Classic!

Pancake賣相好靚
少女心出晒黎❤️

Pancake好鬆軟~本身有蛋香味
配上香蕉同楓糖就剛剛好
香蕉嘅焦糖面,令到香蕉更香甜🤤🤤
仲有好多cream伴碟,但唔會膩
好輕盈好輕盈,配pancake更添軟滑口感
一個人食晒成個都得!😛
2021-01-28
下午茶
  • 焦糖香蕉班戟
2021-02-09 93 浏览
逛街累了就順便在The One 的 Gram cafe & pancakes吃個甜品休息一下,雖然去不到旅行,但也可以當去了日本的感覺哈哈這裡除了招牌的梳乎厘班戟,也有不少期間限定的口味。我們就點了一份意大利芝士蛋糕班戟和焦糖香蕉班戟Tiramisu Pancake 意大利芝士蛋糕班戟賣相不錯,頂層是一片巧克力脆片,班戟與班戟之間夾著一層香濃飽滿的芝士忌廉,底部的班戟浸了咖啡酒,入口濕潤,吃起來真的很像在吃 Tiramisu,旁邊灑滿了可可粉及可可碎片,和咖啡的味道互相平衡Caramelize Banana Pancake 焦糖香蕉班戟,這款口感豐富,除了有外脆內軟的焦糖香蕉外,還灑上了合桃。班戟配的忌廉很幼滑而且充滿奶香,甜蜜的楓糖醬也很好吃,加上班戟一起吃很合拍

焦糖香蕉班戟

2021-02-07 25 浏览
次次行ᎢᎻᎬ ᎾNᎬ都會經過呢間Gram cafe & pancakes,每次都忍住唔去食,因為想去日本先食 🇯🇵 但而家都唔知唔幾時有得飛😔就唔等lu😂🔸Mixed fruit & chocolate (雜果朱古力班戟)$108呢個雜果Pancake顏色好鮮艷🌈糖霜佈滿係生同pancake上,好有冬日既感覺❄️生果係有士多啤梨🍓、奇異果🥝、橙🍊及藍莓,充滿果香味💛啲生果都係甜甜的,唔酸。旁邊有好大pat 忌廉,打得香滑,溶溶地既感覺,cream本身係無咩甜味,要搽係pancake度咁就食夾啦!

Gram係香港開左咁耐都冇食過,一於試下佢地主打嘅梳乎厘pancake🤤————————❦ 招牌梳乎厘班戟 $138靚係幾靚,但我覺得唔夠梳乎😂空氣感唔夠,有待改善。評分:🌕🌕🌕🌘🌑-❦ 雜錦長通粉班戟 $118呢個係香港限定,有幾塊細Pancake、肉醬意粉,仲有舊豬肉。食落其實幾夾,特別舊豬肉肥瘦適中好香。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 日本和牛漢堡班戟 $128和牛好乾好鞋,又係加幾塊細pancake,仲要唔貴,唔值。評分:🌕🌕🌕🌑🌑-價錢都幾貴,鹹既pancake冇咩特別,可能甜既好食d掛。
————————
❦ 招牌梳乎厘班戟 $138
靚係幾靚,但我覺得唔夠梳乎😂空氣感唔夠,有待改善。
評分:🌕🌕🌕🌘🌑
招牌梳乎厘班戟

❦ 雜錦長通粉班戟 $118
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
雜錦長通粉班戟

❦ 日本和牛漢堡班戟 $128
和牛好乾好鞋,又係加幾塊細pancake,仲要唔貴,唔值。
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
日本和牛漢堡班戟
日本和牛漢堡班戟

價錢都幾貴,鹹既pancake冇咩特別,可能甜既好食d掛。
雜錦長通粉班戟
2021-02-05 27 浏览
係全日既美食行程入面,Bookmark左既其中一間打卡餐廳就係Gram Cafe睇到食評話假日超多人排隊,特意平日過黎望望咦,平日果然唔洗點等,職員仲好貼心咁安排左角落既打卡位比我地,So sweet💖本身一心想黎食幸福既空氣(梳乎厘),原來有特定既出爐時間架最尾order左兩個pancake🥞👣石板街班戟🪄賣相方面要讚左先,打卡一流,望完心情都靚啲🪄最欣賞既係啲忌廉同吉士醬唔會太甜!本身呢兩樣野既mix n match有機會令pancake過膩,但佢既甜味調配上拿捏得剛剛好,更易入口🪄Toppings 增添口感,酸酸甜甜同個pancake好夾🍊🍓雜果朱古力班戟🥝🫐🪄低罪惡感之選🪄水果唔酸,好高質🪄纖維高,相對比較有飽肚感喔是次打卡行動大成功,下次要再黎試試個梳乎厘💌
睇到食評話假日超多人排隊,特意平日過黎望望

本身一心想黎食幸福既空氣(梳乎厘),原來有特定既出爐時間架
最尾order左兩個pancake🥞

👣石板街班戟

🪄賣相方面要讚左先,打卡一流,望完心情都靚啲
🪄最欣賞既係啲忌廉同吉士醬唔會太甜!

🍊🍓雜果朱古力班戟🥝🫐

🪄低罪惡感之選
🪄水果唔酸,好高質
🪄纖維高,相對比較有飽肚感喔

是次打卡行動大成功,下次要再黎試試個梳乎厘💌
2021-02-02 49 浏览
Pancake都可以外賣?放工已經5點幾, 又好想食甜野, 竟然見到gram pancake 有外賣promote 20%off!本身都唔知pancake可以點外賣,但原來係會疊成好似蛋糕咁,再圍住個邊,係好穩陣架!拎到番屋企拆開好surprise,因為好靚好高,真係可以當生日蛋糕😂1款pancake有好多層次,3-4層pancake會夾住芝士cream/生果/mousse等等,個味道好複雜,所以可以分開一層層食!個人比較喜歡蘋果果個,因為好清香唔會太甜,pancake又香蛋味,好幸福呀🥰
Pancake都可以外賣?
2021-02-01 35 浏览
想當年仲有得去旅行嘅時候,每次去到日本我都一定會食pancake。所以,而家冇得去旅行,我都對日本嘅pancake念念不忘。今日去到尖沙咀,見到呢間Gram Cafe and Pancake,就令我諗起去日本嘅時候食pancake嘅味道,忍唔住叫咗個外賣返屋企食。 而家叫外賣仲有八折,更加抵食。叫外賣嘅話,店員會用獨立紙盒將每個Pancake 裝好,非常穩陣。打開紙盒之後,亦都有指示教你點樣將蛋糕慢慢拎。Gram 既pancake 蛋香味濃,而口感就好似棉花糖咁,非常軟滑。我哋叫咗兩個唔同嘅口味,分別係石板街同埋Tiramisu. 頂層有新鮮既水果加上朱古力,中層就有蛋香濃既班戟,中間夾住忌廉令到口感更加香滑。

而家叫外賣仲有八折,更加抵食。

打開紙盒之後,亦都有指示教你點樣將蛋糕慢慢拎。

2021-02-01 29 浏览
已經一年無返過日本鄉下,唯有食咗當去咗。 之前喺大阪食淨係排隊都排左三個鐘,好彩香港有。甜品係一定要嗌嘅。 環境舒適,坐得舒服Tiramisu pancake 🥞 同喺大阪食嘅一樣咁靚, 擺喺度睇吓、影吓相 都係賞心樂事。 Coffee 味突出, 不甜不來,非常軟綿綿。 鮮雜果 pancake 🥞 非常 colorful, pancake 軟綿鬆軟,鮮果新鮮juicy. Lunch set 都非常抵食, 博牛扒餐 $78 已經包括左湯飲品主菜。
已經一年無返過日本鄉下,唯有食咗當去咗。

之前喺大阪食淨係排隊都排左三個鐘,好彩香港有。

甜品係一定要嗌嘅。
環境舒適,坐得舒服

Tiramisu pancake 🥞

同喺大阪食嘅一樣咁靚, 擺喺度睇吓、影吓相 都係賞心樂事。

Coffee 味突出, 不甜不來,非常軟綿綿。

鮮雜果 pancake 🥞

Lunch set 都非常抵食, 博牛扒餐 $78
已經包括左湯飲品主菜。

近呢一年都冇去過日本,相信大家都好掛念日本的味道,經過呢間Gram班戟店,女朋友話想食,好吧,就入去試吓。雜果朱古力班戟,賣相幾吸引,生果就有香橙、奇異果、士多啤梨、藍莓,薄身的班戟配上軟滑忌廉,口感帶點鹹甜。焦糖香蕉班戟,鍾意香蕉嘅我就比較喜歡依個香蕉班戟,原條香蕉搽上一層焦糖,再燒香香蕉的表面,香脆帶點焦香,還配上楓糖漿,淋上班戟一齊食,香甜又可口。臨走的時候發現,門口有一個巨型班戟公仔,女友即時上前影相打卡,又幾得意!

午餐
2021-01-31 26 浏览
{The One 🥞 }.❣️意大利芝士蛋糕Pancake $118Tiramisu嘅pancake!手指餅用咗pancake🥞代替,咖啡味好濃,忌廉好香蛋同奶味!🤤🤤.❣️雜果朱古力Pancake $118鍾意食水果嘅你一定鍾意食,加上3塊pancake,份量啱啱好!🥞🥞😍.📝總結去尖沙咀Hea嗰陣可以嚟呢度食個甜品,坐下,佢而家仲有兩款午餐提供添!.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7/10🌟環境: 7/10🌟服務: 7/10🌟打卡:8/10🌟推介: 7/10.📍 Gram cafe & pancakes 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
{The One 🥞 }
❣️意大利芝士蛋糕Pancake $118
Tiramisu嘅pancake!
❣️雜果朱古力Pancake $118
📍 Gram cafe & pancakes
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
2021-01-26
2021-01-27 27 浏览
呢間日本名牌班戟店進駐香港己有一段日子,支持客亦有不少,我是其中之一。班戟多數是主打傳統那種,扁且薄,我覺得有實際口感。今日點了兩款,一款是比較清淡啲,一款是濃味。雜果朱古力班㦸班㦸餅底軟綿,有原來的蛋香。少少的朱古力醬加忌廉伴班㦸,一流。雜果好新鮮,整個配搭起來不膩喉。石板街班㦸朱古力控必食之選。餅底又香又濃的朱古力味,誘惑!中間夾雜忌廉和吉士醬,豐富了味蕾的層次。還有焦糖果仁,棉花糖,好好味。

班戟多數是主打傳統那種,扁且薄,我覺得有實際口感。

今日點了兩款,一款是比較清淡啲,一款是濃味。

雜果朱古力班㦸
班㦸餅底軟綿,有原來的蛋香。
少少的朱古力醬加忌廉伴班㦸,一流。
雜果好新鮮,整個配搭起來不膩喉。

石板街班㦸
朱古力控必食之選。
餅底又香又濃的朱古力味,誘惑!
中間夾雜忌廉和吉士醬,豐富了味蕾的層次。
還有焦糖果仁,棉花糖,好好味。

2021-01-27
2021-01-26 33 浏览
幾年前喺日本大阪食過Gram一直都對佢嘅pancake念念不忘呢間過江龍黎咗香港都有幾年時間今日先終於有機會黎食佢掛住日本嘅大家可以黎止癮意大利芝士蛋糕班戟 ($118)睇相都知呢個班戟好有層次每層班戟中間都搽上咗吉士班戟咖啡味濃郁 質感係比較實在果種 與其話係pancake 我覺得佢更加似蛋糕食完呢款已經好飽 強烈建議大家要share焦糖香蕉班戟 ($98)香蕉上面有一層脆脆焦糖班戟質感同樣係比較實在果種我特別鍾意班戟旁邊邪惡嘅cream淋完糖漿再搽埋厚厚嘅cream呢個星期都係乖乖地做運動啦
幾年前喺日本大阪食過Gram
一直都對佢嘅pancake念念不忘
呢間過江龍黎咗香港都有幾年時間
今日先終於有機會黎食佢
掛住日本嘅大家可以黎止癮

意大利芝士蛋糕班戟 ($118)
睇相都知呢個班戟好有層次
每層班戟中間都搽上咗吉士
班戟咖啡味濃郁 質感係比較實在果種
與其話係pancake 我覺得佢更加似蛋糕
食完呢款已經好飽 強烈建議大家要share

焦糖香蕉班戟 ($98)
香蕉上面有一層脆脆焦糖
班戟質感同樣係比較實在果種
我特別鍾意班戟旁邊邪惡嘅cream
淋完糖漿再搽埋厚厚嘅cream
呢個星期都係乖乖地做運動啦

2021-01-25
2021-01-25 28 浏览
食過一次Mini pancakes之後念念不忘,今日經過當然要買番個返屋企享受吓啦!紙盒設計得好方便,只要慢慢抽起就可以將成個pancake抽出嚟!Tiramisu ($68)一打開個盒,陣陣朱古力味即刻湧出嚟!好足料,見到兩層Mascarpone Cheese超厚,上面仲鋪滿咗朱古力碎。味道層次豐富,糅合咗咖啡、朱古力同Mascarpone Cheese,香甜中帶鹹香,好好味!緊嚟情人節啦!唔一定要買朱古力嘅,mini pancake都個唔錯嘅選擇,細細個又cute,兩個人share啱啱好!夠晒特別,價錢仲好實惠!

Tiramisu ($68)
一打開個盒,陣陣朱古力味即刻湧出嚟!
外卖自取
疫情實在令人逼得太緊,本以為會逐漸好轉,怎料到又會突然反彈,甚至破百宗。心情被這個肺炎又搞得十分崩緊,趁着平日下午,約了朋友食個下午茶,放鬆一下心情。朋友提議,食些甜點會令我心情好點,於是我們就找了在尖沙咀the One 的 Gram Cafe & Pancakes,很久之前曾在日本食過,我確信食個pancake 會使我開心一點。Gram 有不少Pancakes 口味選擇,我和朋友就各點一份,以兩種口味互相試下。▢ 1.  Tiramisu (意大利芝士蛋糕班戟)食Pancake,如果一直食甜的話會令到口腔非常甜膩。所以我們先食Tiramisu 的班戟,原因是Gram 將Tiramisu 的味道弄得偏向香濃的咖啡味,再夾上豐富而順滑的吉士忌廉醬,令整個pancake 既充滿陣陣咖啡香,而又不失陣甜的吉士忌廉味。食過Tiramisu pancake 後,口內帶些少咖啡苦香,繼而承接下一道pancake。▢ 2.  Mixed fruit & chocolate (雜果朱古力班戟)之後再食上這份充滿果香味的雜果朱古力班戟,就會完全將剛才的苦香咖啡味完全地中和及過渡,以免令口腔過於甜膩。Pa
▢ 1.  Tiramisu (意大利芝士蛋糕班戟)
意大利芝士蛋糕班戟
之後再食上這份充滿果香味的雜果朱古力班戟,就會完全將剛才的苦香咖啡味完全地中和及過渡,以免令口腔過於甜膩。Pancake 分別有士多啤梨、香橙、奇異果及藍莓四款,再鋪上朱古力醬,口內充滿着甜蜜蜜的滋味。不得不讚的還有Gram 的忌廉,忌廉打得非常香滑,入口即溶,就是日本忌廉的感覺。
雜果朱古力班戟
疫情下食返個甜品,真的會令人心情舒暢。
Pancakes
2021-01-21
Pancakes
2021-01-23 22 浏览
探望朋友不能兩手空空,剛好在The One吃完飯見到pancake 原來有外賣版本,就買了兩個。.Pancake用高身的蛋糕盒裝着,堅挺而高貴,很像一份禮物。外賣pancake有好幾款,買了兩個大有生果主題的,感覺比較清新健康。.Stake Strawberry Cream Volcano $108Pancake 同包裝盒一樣高高高,隔着透明的膠紙清晰地見到層次分明,十分吸引。把膠紙拉開,中間的兩層cream緩緩像火山岩似的散開,覆蓋整個pancake,視覺效果一流!味道好香滑又creamy,餅底鬆軟,加上多種生果,十分refreshing。.Apple & Tea Cream $68另一款是以蘋果做主題,toppings 佈滿蘋果粒,甜絲絲地帶出蘋果的清香。兩層cream有原味及茶香味,味道更豐富。

Apple & Tea Cream $68

外卖自取