2021-06-28 59 浏览
行街經過呢間,之前喺日本大阪食過覺得好好食,一直都好想係香港試吓呢間。坐低之後叫咗個招牌$138梳乎厘pancake同$88抹茶紅豆麻糬梳乎厘pancake。個店員送個招牌pancake嚟嘅時候話要趁熱食,點知佢啱啱擺低已經不冷不熱,食落去冇梳乎厘嘅感覺似一般蛋糕。抹茶紅豆麻糬梳乎厘pancake食落都還好,因為係凍食,但隨碟附上嘅小食(爆谷同生果)一樣好難食。唔會再食。
非常欣賞外賣盒的設計兩邊一拉成個pancake 就會出曬黎唔會整污糟雙手而且透明膠帶完美保護pancake即使返到屋企都唔會撞花 超貼心💕.《Mixed Fruit Pancake》🍓🥝🍊儘管其他口味都很吸引最original 既fruit pancake永遠都係無可取締Pancake 帶微咸 軟滑綿密 蛋香味重即使拎到返屋企舊cream都keep到冰凍奶香味超濃郁 幸福感爆燈.《Chocolate Rocky Road》🍫朱古力控不能錯過的一款pancake 上層鋪滿朱古力碎夾著三層的朱古力pancake的分別是幼滑吉士醬同cream cheese不同感覺 雙重享受

非常欣賞外賣盒的設計

《Chocolate Rocky Road》🍫
朱古力控不能錯過的一款pancake
上層鋪滿朱古力碎
不同感覺 雙重享受

去日本必食嘅 Gram Pancakes 在香港開了一段時間儍媽到現都未試過這日本來諗住去食番件梳乎厘班戟但看到 Set Lunch 的意粉包了餐湯、甜點和飲品 ... 只是 HK$58 ... 又幾抵食喎 !!! 咁就點了份 ... 意式卡邦尼意粉配日式溫泉蛋午市套餐餐湯 ... 雜菜湯湯上面有層細緻密綿的奶泡,入口滑順帶點奶香意式卡邦尼意粉配日式溫蛋意粉煙韌不過腍,醬汁頗多,拌勻溫泉蛋後,入口 creamy 又有蛋香食完主菜就到甜品 ... 是迷你班戟仔造型就是店家的招牌梳乎厘班戟的迷你版真係超迷你,兩啖就食哂 …班戟上面是吉士醬和士多啤梨,味道似蛋糕仔,口感濕潤很有蛋香免費餐飲可揀凍/熱茶 (紅茶 / 檸檬茶 / 奶茶)升級咖啡或其他飲品要就要額外加錢 ...食飽飽,儍媽就點了杯檸檬茶消消食 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
這日本來諗住去食番件梳乎厘班戟
咁就點了份 ... 意式卡邦尼意粉配日式溫泉蛋午市套餐
餐湯 ... 雜菜湯
湯上面有層細緻密綿的奶泡,入口滑順帶點奶香
意式卡邦尼意粉配日式溫蛋
食完主菜就到甜品 ... 是迷你班戟仔
造型就是店家的招牌梳乎厘班戟的迷你版
真係超迷你,兩啖就食哂 …
班戟上面是吉士醬和士多啤梨,味道似蛋糕仔,口感濕潤很有蛋香
免費餐飲可揀凍/熱茶 (紅茶 / 檸檬茶 / 奶茶)
升級咖啡或其他飲品要就要額外加錢 ...

食飽飽,儍媽就點了杯檸檬茶消消食 ~~
2021-05-06
午餐
2021-06-24 32 浏览
竟然係我第一次食gram! 咁岩今次早去 唔洗排隊 仲要撞正梳乎厘pancake出爐🥰 (30分鐘出爐一次 而且數量有限) 就算減緊肥都唔理 食咗先🤓叫咗一個清酒士多啤梨火山流漿班戟 呢個係節日限定 見咁有特色就試下 果然唔錯☺️ 清酒嘅酒香配合甜甜地嘅士多啤梨醬 令成個班戟好香又唔會過甜🔥 班戟口感鬆軟濕潤 好食 🙌🏻另外 梳乎厘pancake真係會動L架!!! 代表整得好靚😍 食落空氣感十足 入面超軟滑 係我喺屋企死整爛整都整唔到嘅口感🙂 如果撞正出爐 真心要試下! This pancake place has been bookmarked for quite some time but it’s actually my first time here! There was no line, and I was lucky enough to get soufflé pancake, which is fresh from the oven every half hour and limited in supply. We ordered a Sake Strawberry Cre

We ordered a Sake Strawberry Cream Volcano pancake. It’s seasonal, and the idea of lava pancake did really catch my attention! The mild ethanol smell from sake complemented the sweet and fruity strawberry syrup quite well, and the combination was fragrant but not overly sweet. The pancake itself was soft and moist, delicious! 💕

The Soufflé pancake was also worth a try! It’s airy and moist. This texture is one of the best thing in life!!! 😋😋😋 The fluffy texture with the nectared honey - you’ll surely put all your unhappiness behind! I’ve tried making it at home, but haven’t succeeded once 😂 I’ll definitely mark it as “must eat”!
  • 梳乎厘班戟
  • 清酒士多啤梨火山流漿班戟
2021-06-24 81 浏览
呢間好多朋友都讚好既pancake 鋪 @Gram cafe & pancake, 係尖沙咀the one, 行完街過黎食件pancake 就最正。睇完餐牌,我同朋友叫左兩個pancake 一齊share 食。叫左Premium smile pancake 同埋Chocolate Rocky Road pancake。另外再叫左兩個花茶,洋甘菊花茶同埋玫瑰茉莉花茶大概15分鐘左右,pancake 就到啦,見到pancake 既樣,即刻要相機食先🤣🤣影完靚相,我地試左premium smile pancake先,好滑好好味,唔會好甜,d 生果都好好味,士多啤梨都唔酸😍😍再試朱古力味既,好濃既朱古力,有dd 甜但可接受,都一樣係好好味。食完d 有cream 既甜品,飲返杯花茶,完全覺得冇咁大罪惡感,因為花茶好似有消脂減肥既功效🤣🤣雖然唔知係咪可以消返d 脂,但叫做飲完心理上既罪惡感少d 🤣🤣🙈
另外再叫左兩個花茶,洋甘菊花茶同埋玫瑰茉莉花茶

2021-06-23 59 浏览
有無諗過GRAM既PANCAKE都可以外賣呢???雖然外賣PANCAKE就食唔到佢既signature souffle pancake, 不過見到咁多層咁多配料都覺得心心眼!佢仲有好多口味, 今次我地買左朱古力rocky road同埋apple & tea~包裝好精美, 唔洗驚fing fing下會散晒佢既size睇落好似好細, 但其實佢好高!!! 2-3個人食1個就差唔多!朱古力同蘋果兩個之中我比較鐘意朱古力, 因為甜D濃D, 佢既pancake蛋香十足, 比平時既pancake實在, 所以更加似一個蛋糕!配合埋上面既配料同cream, 好好味呀!!
有無諗過GRAM既PANCAKE都可以外賣呢???
包裝好精美, 唔洗驚fing fing下會散晒

配合埋上面既配料同cream, 好好味呀!!
2021-06-23 38 浏览
還記得2年前去日本旅行,曾經食過gram既pancake,為左回味當時既味道同感覺,就搵日收工同fd去左the one既gram食pancake~Caramelize banana焦糖香蕉又香又甜,焦糖層略厚,但仍然脆身。香蕉揀左剛剛好成熟既程度,又香甜又軟熟。pancake比較細塊,size對女仔黎講好perfect,不過就略嫌乾身左啲。另外我最最最鐘意既就係佢地用既係日本常見,奶味超重既cream,而唔係香港傳統cream cake個種偏輕身同偏甜既cream。Tiramisu我覺得啡味唔夠重,而同事就覺得啡味都幾出。同樣地pancake本身都略為乾身,如果浸翻啲酒應該會好正(不過就變左小朋友唔食得)。朱古力粉都幾香濃,但呢款個cream就略為甜左少少。層次分明,造型都好靚,打卡一流👍

Caramelize banana

Tiramisu
2021-06-16
下午茶
  • 焦糖香蕉班戟
2021-06-22 33 浏览
佢個梳乎厘公仔吸引咗,見到有甜品食當然抵受唔住誘惑入咗餐廳啦!焦糖香蕉班戟香蕉披着一層薄薄嘅焦糖脆片,令香蕉甜上加甜。班戟仲有啲nuts做toppings,增添口感!雜果朱古力班戟七彩繽紛、又健康嘅水果,睇到心情都興奮🥰有鮮果嘅出現,令甜品多一點清新感!兩者都有一大嚿cream! 仲好挺身,放久都不出水!班戟係熱香餅嗰種,薄身、迷你,有蛋香味,不像吃空氣那麼「空虛」。下次要6:00到先可以嚐到每日限量嘅Soufflé!

焦糖香蕉班戟

雜果朱古力班戟

兩者都有一大嚿cream! 仲好挺身,放久都不出水!

下次要6:00到先可以嚐到每日限量嘅Soufflé!
2021-06-22 28 浏览
呢間餐廳之前係日本🇯🇵有專登排隊🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️試過 但係香港🇭🇰的分店就真係未試過 呢日咁啱同朋友係尖沙咀做運動🏋🏻 想做運動之前食D冇咁Heavy的野🤪 就揀左呢間餐廳 見到佢地有一款係Premium的pancake🤩 同係日本試過個款一樣 想試下😋 不過店員告知每日係有分時段出爐的 咁唯有下次先再試🤷🏻‍♀️雜果朱古力班戟🍓🥝🍫🥞 ($108)水果有好多唔同的款式包括有藍莓 奇異果🥝 士多啤梨🍓 橙🍊 五顏六色 色彩繽紛💛💚💙💜 因為有水果配搭所以感覺冇咁膩 而且係水果所以感覺冇咁肥🐖(自我感覺良好🤣🙈) 每份會有三塊Pancake🥞 唔好睇小薄薄一塊 食完真係好鬼飽 除左生果 仲加左朱古力醬🍫做點綴 咸咸點點咁 正 😋焦糖香蕉班戟🍌🍯🥞🤰🏻 ($98)另一款同樣係甜食😅 完熟香蕉🍌面上有一層薄脆焦糖片 加上合桃碎增添口感 上面仲可以淋上楓糖漿🍯 旁邊放上輕盈的忌廉 口感軟滑 食完真係好滿足 下次會想試下咸Pancake🥞

雜果朱古力班戟🍓🥝🍫🥞 ($108)

焦糖香蕉班戟🍌🍯🥞🤰🏻 ($98)
2021-06-21 18 浏览
<Hong Kong🇭🇰•Tsim Sha Tsui>“咬我唷!焦糖香蕉pancakes🍌🥞”天氣咁熱🥵不要約Netflix and Chill🤓約我食甜點好唷!最好喺食唔肥嘅小點🥳焦糖香蕉pancakes焦糖香蕉比想像中香甜唔洗再落糖漿都可以,不過落左靚啲🤪鮮果pancakes奇異果、香蕉、士多啤梨、藍莓等等新鮮嘅水果鋪滿喺班cake上邊,味道清新又好味!本身想食疏乎厘Pancakes但賣哂🥺朱古力嘅石板街都無哂🥺好彩仲有焦糖香蕉唷!
<Hong Kong🇭🇰•Tsim Sha Tsui>
“咬我唷!焦糖香蕉pancakes🍌🥞”

焦糖香蕉pancakes

焦糖香蕉比想像中香甜
唔洗再落糖漿都可以,不過落左靚啲🤪

鮮果pancakes

2021-06-20 30 浏览
今日在尖沙咀吃完晚餐後便在附近找甜品店再戰,想試這家由日本來的Gram 很久,於是上來一嚐。餐廳位置方便,座位開揚舒適,裝修精緻。焦糖香蕉班戟餐廳有甜和鹹的班戟,口味獨特多款,我們都選了兩選甜的。香蕉面有焦糖經烤過,香脆惹味,甜蜜而美味,班戟軟滑而香甜,富有蛋香味,入口即溶的口感,軟綿綿。伴碟的一大塊奶油十分軟滑稠厚,點起一齊食很配搭。雜果朱古力班戟有多種生果,奇異果,士多啤梨,藍莓,橙等,新鮮鮮甜,香甜多汁,味道清新。淋有煉奶和朱古力醬等,味道香甜可口,和班戟一起吃可以互相中和甜度,是必點之選。

焦糖香蕉班戟

雜果朱古力班戟
2021-06-20 43 浏览
梳乎厘熱潮比之前冇咁hit, 但係冇阻我去朝聖嘅心呢度店舖細細,但都有5,6張枱,空間夠大,坐得舒適。拎住呢個牌,就係我等緊食premium pancake la可惜一上枱有啲失望,先係造型上已經扣咗分, 一嚟就變咗比薩斜塔, 而且唔係熱辣辣,只係暖,口感又唔夠空氣,做唔到入口即溶過大嘅名氣令人有啲失望反而呢個意大利芝士蛋糕pancake就有啲驚喜啦 咖啡味唔錯,夠香但又唔會帶苦,配合滑滑吉士忌廉,值得一試如果唔使排隊,就可以試到日本過江龍店舖,都可以黎一試嘅。
梳乎厘熱潮比之前冇咁hit, 但係冇阻我去朝聖嘅心

呢度店舖細細,但都有5,6張枱,空間夠大,坐得舒適。

過大嘅名氣令人有啲失望

反而呢個意大利芝士蛋糕pancake就有啲驚喜啦
咖啡味唔錯,夠香但又唔會帶苦,配合滑滑吉士忌廉,值得一試

如果唔使排隊,就可以試到日本過江龍店舖,都可以黎一試嘅。
2021-06-20 22 浏览
招牌梳乎厘($138)第一次去食唔到,因為佢每日限左3個時間,限量制。第2次去,就改左如果願意等30分鐘就可以試到。好鬆軟,蛋味重既梳乎厘,配埋Cream同牛油,真係好正呀!🌟提拉米蘇Pancake ,焦糖香蕉Pancake($98-118左右)我覺得佢既Pancake整得唔錯,有少少咬口,唔會太鬆軟同樣配埋cream食,口感一流!🌟飲品($40-45左右)不過不失。除左沙冰同梳打,店內亦供應咖啡同茶,不過2次去到,可能因為熱吧~ 好似比較多人叫沙冰同埋梳打。呢1款對比起黎,沙冰比較好味🤣
招牌梳乎厘($138)

我覺得佢既Pancake整得唔錯,有少少咬口,唔會太鬆軟
同樣配埋cream食,口感一流!

🌟飲品($40-45左右)
不過不失。
2021-06-19
  • 意大利芝士蛋糕班戟
  • 焦糖香蕉班戟
  • 梳乎厘班戟
  • 綠茶沙冰
🍴𝐆𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐚𝐟𝐞 & 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬🥞•今次嚟到位於尖沙咀The ONE嘅𝐆𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐚𝐟𝐞 & 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬🥞係一間主打食𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬嘅日式甜品店✨喺日本有多間分店🤎裝修係簡約田園風!有棵大樹裝飾 可以俾人圍住坐🌳超啱打卡🥰 店內𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬有鹹有甜!而且有多款味道選擇✨——————————————————❶ 意大利芝士蛋糕班戟 $118 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮依款係𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮同𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬嘅合體✨望落係三層班戟 每層中間夾住厚厚嘅𝐦𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐩𝐨𝐧𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞!同撒上大量咖啡同朱古力粉🥰而且每塊𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞都浸咗咖啡 食落每一啖都超濃咖啡味!合埋一齊嚟食啱啱好 味道互相平衡咗🌟雖然食落一啲都唔膩 但因為班戟質感比較實心 所以食食下覺得好滯🥺!可能要多啲人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞🤟🏻❷ 焦糖香蕉班戟 $98 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 有三塊撒上糖霜嘅班戟 質感偏幾實心 食落有蛋香味 旁邊有楓糖漿同香滑忌廉可以配埋一齊食🥰上面有焦糖香蕉 焦糖燒得脆脆地!可以中和甜膩感!旁邊嘅合桃碎豐富咗班戟嘅口感層次😚!總括嚟講 店舖位置方便🤩適合同朋友係附近食完飯再嚟食甜
🍴𝐆𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐚𝐟𝐞 & 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬🥞

——————————————————

❶ 意大利芝士蛋糕班戟 $118
𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮

❷ 焦糖香蕉班戟 $98
𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚

總括嚟講 店舖位置方便🤩適合同朋友係附近食完飯再嚟食甜品🥰 而且環境舒服 適合同朋友慢慢傾計 大家可以注意佢嘅出爐時間: 11:00/15:00/18:00🌟每時段限量20份🍴大家記得留意🤣
2021-06-17 353 浏览
曾經係日本福岡食過Gram既pancake,但就無係香港食過,今次去開尖沙咀,因為食得太飽既關係,就無坐低食pancake,買左佢既“Cool Premium”外賣。🔎原味($35)🔎抹茶味($35)🔎朱古力味($35)🔎每月限定:花生醬麥提莎味($38)因為佢做緊買4送1優惠,我就買左1件原味、2件抹茶味、1件朱古力味同1件花生醬麥提莎味。佢口感非常鬆軟,啲cream都好滑,整體都好夾。個人最喜歡抹茶味,抹茶味都算濃,而且唔會太甜。其他口味都偏甜,食完會有少少滯。

🔎原味($35)
🔎抹茶味($35)
🔎朱古力味($35)
🔎每月限定:花生醬麥提莎味($38)

外卖自取