2021-07-17 31 浏览
喜歡Gram café 既pancakes,次次經過都想食,但每次都食飽飯話等下次。今日經過發現佢可以外賣pancakes,感覺又好似好有趣咁。買個下午茶返去都幾sweet 架。我哋揀左Tiramisu同Chocolate Rocky Road mini pancakes.包裝十分精緻,一個盒裝一個,袋靚又好拎,行去搭車都唔怕撞。返到屋企打開紙盒,佢個設計好貼心,按照指示一提一拉即可輕鬆完好無損咁取出pancakes。右邊的是Tiramisu mini pancake ,佢最底塊餅底系白色,每層都夾著厚厚的忌廉,又有少少咸咸地既餅香,面層鋪滿朱古力碎,還有生果做裝飾,唔會太甜,很新鮮。左邊的是Chocolate Rocky Road mini pancake ,石板街既最底則是朱古力餅底,賣相十分之吸引,有幾層唔同嘅味道,最上一層用左朱古力碎,綿花糖,士多啤梨,唔會好甜,朱古力味好重,吉士忌廉奶味香濃令口感層次分明。

包裝十分精緻,一個盒裝一個,袋靚又好拎,行去搭車都唔怕撞。

外卖自取
2021-07-16 28 浏览
Gram pancake好耐之前已經聽過,但一直都覺得太多人排隊冇黎食,原來而家想食梳乎厘Pancakes 都要等出爐時間,我地就冇等了,食下pancake 就夠了🥰焦糖香蕉班戟 $98香蕉切開了一半,加上煎脆的焦糖,有好香的焦香味🍌班戟有小小的3塊,味道好濃郁牛油味,比起快餐店的實在及香濃得多😋仲有少少核桃都幾夾~雜果朱古力班戟 $108超大量雜果再加上朱古力醬,雜果都幾鮮甜,色彩繽紛好開胃~值得一讚的是cream真的好輕盈又好食,整個甜品不會太甜👍🏻

焦糖香蕉班戟 $98

雜果朱古力班戟 $108
2021-07-16 54 浏览
人氣pancake店店內所用班戟粉漿全在日本製作用既低筋麵粉,雞蛋🥚同水都係經日本🇯🇵再冷凍送至香港店確保味道同日本食到既差不多👍🏻店內環境都幾舒服 有好多綠色植物裝飾🌿🌟意大利芝士蛋糕班戟將pancake同tiramisu 溶為一體又真係幾特別💯食落都幾濃咖啡味食落比起平時既tiramisu有口感👍🏻🌟雜果朱古力班戟蛋香十足 水果包括藍莓🫐士多啤梨🍓奇異果🥝橙🍊 賣相色彩鮮艷🤩再淋上埋朱古力醬 同旁邊配有忌廉👍🏻
人氣pancake店
店內所用班戟粉漿全在日本製作
用既低筋麵粉,雞蛋🥚同水
都係經日本🇯🇵再冷凍送至香港店

又真係幾特別💯食落都幾濃咖啡味
食落比起平時既tiramisu有口感👍🏻

🌟雜果朱古力班戟
2021-07-15 37 浏览
最近晚上就想吃點甜品之類的東西。據說尖沙咀彌敦道The One四樓的Gram cafe & pancakes不錯👍,有很多日式的班戟可食。店鋪為開放式餐廳,布置的清新自然,門口的pancake 相片非常吸引眼球,讓人食欲大增,心情愉悅。雜果朱古力班戟 ,擺盤好靚呀!紅橙黃綠,色彩斑斕,水果新鮮酸甜,班戟松軟可口,與朱古力醬、香濃忌廉配在一起,真的是視覺和味覺的完美結合!石板街班戟,層層疊疊,交錯相間,軟綿綿的班戟和細膩柔滑的忌廉夾在一起,入口即溶,香味十足,加上朱古力醬、棉花糖、櫻桃🍒士多啤梨🍓可可粉等,更是口感更好! 特濃朱古力沙冰,味道濃郁,冰爽入心,夏季最佳飲品之一!我們夜晚八點几到都仲係好多人,真係好受歡迎!

• 石板街班戟
2021-07-15 44 浏览
數年前,不停出走日本,嘗試過好多餐廳,但Gram 既味道令我留下左深刻嘅印象今日突然間想食pancake就諗起Gram 就即刻坐車黎到位於The ONE 商場4樓既過江龍pancake 店店舖設計有田園清新既感覺,左邊有張8人圓枱圍住棵樹,樹下有玩具火車,增加咗一點童真味。店員安排咗我地坐係樹下,配合呢個環境,我地嗌左2款都有水果既pancakes (雜果朱古力同焦糖香蕉)Caramelize banana剛剛燒起既焦糖脆卜卜,香蕉既成熟度岩岩好,唔會有(好青)既味道Pancake 配上的Cream 值得一提,絕對唔似平時覺得膩或好甜,呢個cream 奶味香濃。重點pancakes 好Q彈,咬落去又軟綿綿配上合桃碎粒,呢份pancake 帶比我豐富嘅口感mixed fruit & chocolate Pancake 上鋪滿新鮮水果,廚師以顔色去選取水果,紅色士多啤梨,橙色香橙,綠色奇異果,藍色藍莓。色彩繽紛的一碟pancake可媲美成一幅畫。當然pancake 既size 份份一樣,質素吾會有偏差

Caramelize banana
重點pancakes 好Q彈,咬落去又軟綿綿
配上合桃碎粒,呢份pancake 帶比我豐富嘅口感

mixed fruit & chocolate
2021-07-15 34 浏览
之前去日本都無機會試到gram,好彩佢來左香港開分店,所以留喺香港都食到來自日本的口味。班戟既口味五花八門,款款望落都好靚好好味咁,最後揀左自己最愛的香蕉口味。💕💕✨蕉糖香蕉班戟香蕉上沾滿了脆身的焦糖,一口可以同時食到脆脆焦糖同埋口感軟綿既香蕉,這個配搭確實不錯!🍌🍌🍌旁邊還附有忌廉,是有很重的奶味卻又不會過於甜膩,所多很容易入口。班戟本身味道咸咸地,所以配上糖漿一齊食就岩岩好!班戟既份量都幾大份,自己一個人食都幾飽肚,建議搵多幾個朋友仔一齊開心share。🤣🤣下次有機會想試埋其他口味既班戟,好多都好吸引。

✨蕉糖香蕉班戟

下次有機會想試埋其他口味既班戟,好多都好吸引。
✨焦糖香蕉pancake✨ $98🍌見到條反哂光ge焦糖香蕉就覺得開心🤪我覺得有香蕉嘅甜品都係無得輸🤩一啖咬落去薄薄一層又脆卜卜帶微微燒焦嘅糖面🤤加上軟滑嘅香蕉一齊食真係好正👅想講呢度ge cream都好好食‼️(見唔見到白色嗰pat)非常重奶香又好輕盈幼滑🥰🥛pancake質感比較實在(會食到好飽🤣)味道有蛋香之餘都好重麵粉香味😋✨tiramisu pancake✨ $115 ☕️賣相好靚🥰d cream依舊好jeng😛好濃厚tiramisu味都好突出呢個建議2個人share食🤰🏼

✨焦糖香蕉pancake✨ $98🍌

見到條反哂光ge焦糖香蕉就覺得開心🤪
我覺得有香蕉嘅甜品都係無得輸🤩
真係好正👅

非常重奶香又好輕盈幼滑🥰🥛

pancake質感比較實在(會食到好飽🤣)
味道有蛋香之餘都好重麵粉香味😋

✨tiramisu pancake✨ $115 ☕️

賣相好靚🥰
d cream依舊好jeng😛好濃厚
tiramisu味都好突出
呢個建議2個人share食🤰🏼

• 焦糖香蕉班戟
  • Tiramisu  pancake
上星期試過一間新開既日式班戟專門店,今日去開The One,又心思思想食班戟,不如黎呢間Gram cafe & pancakes,都係主打日式班戟,一樣有鹹班戟同甜班戟揀,選擇好多。除咗班戟,呢度都有其他野如三文治,法式多士,雪糕,雪花冰,沙冰,梳打,咖啡,茶,果汁。另外都有午市套餐。雜果朱古力班戟 $108 另加一夏日炎炎,今次決定揀一款清新啲嘅口味試吓。呢款雜果朱古力班戟賣相唔錯,雜果五顏六色,有橙,奇異果,士多啤梨,同藍莓。顏色配搭方面明顯係花左心思。三塊原味班戟質地係軟綿綿,味道方面好特別,居然係鹹鹹哋,所以一定要同伴碟嘅朱古力醬,香滑忌廉同煉奶一齊食。我清哂所有忌廉哈哈。石板街班戟 $118 另加一之前食開意大利芝士蛋糕班戟,今次換畫,決定要試吓石板街班戟。石板街班戟係三塊啡色嘅班戟,包住一層白色忌廉同一層吉士忌廉,忌廉份量滿瀉,絕對夠送鹹鹹哋嘅班戟。雖然顏色係啡色,但係班戟係冇朱古力味,不過伴碟有好多朱古力碎片同朱古力醬,當然仲有石板街不可缺少嘅棉花糖。另外仲有好脆而少少黏牙嘅鳥結糖增加口感,無可否認呢個班戟口感係豐富嘅。上面個頂加左一粒士多啤梨點綴,伴碟都有三粒去左核好似

雜果朱古力班戟 $108 另加一
雜果朱古力班戟

雜果朱古力班戟

石板街班戟 $118 另加一

石板街班戟

之前食開意大利芝士蛋糕班戟,今次換畫,決定要試吓石板街班戟。石板街班戟係三塊啡色嘅班戟,包住一層白色忌廉同一層吉士忌廉,忌廉份量滿瀉,絕對夠送鹹鹹哋嘅班戟。雖然顏色係啡色,但係班戟係冇朱古力味,不過伴碟有好多朱古力碎片同朱古力醬,當然仲有石板街不可缺少嘅棉花糖。另外仲有好脆而少少黏牙嘅鳥結糖增加口感,無可否認呢個班戟口感係豐富嘅。上面個頂加左一粒士多啤梨點綴,伴碟都有三粒去左核好似浸過嘅車厘子。呢款石板街班戟賣相好似成個蛋糕咁,適合慶祝活動影相。
石板街班戟

今次又係坐喺餐廳嗰棵樹下面食野,好有田園既感覺。

好開心今次試左新口味。總括而言,呢度嘅班戟我試過幾款都係軟綿綿而偏鹹少少,唔係太空氣感嗰種,呢度餐牌都有啲脹卜卜嘅款式,希望下次可以試吓。
2021-07-12
2021-07-10 29 浏览
好耐冇去the one間gram cafe食pancake啦😍今次去好似連餐牌都唔同咗,不過一樣咁好味😋今次叫咗清酒士多啤梨火山流心味嘅。其實我唔係好肯定呢個係咪soufflé pancake ,因為口感同平時食嘅有啲唔同,平時食嘅口感係空氣好多,而呢間就實在好多,我個人感覺有啲似芝士蛋糕,但係又冇咁甜冇咁漏。上下兩層厚厚嘅pancake夾住中間啲cream,上面係士多啤梨醬,之後將塊膠攞走,就流晒落下面,真係好正呀😍影相好似好細塊,但係佢好厚身,所以係勁飽肚,細食嘅人可以當一餐,如果當甜品就千祈唔好一人叫一個,會飽到上心口😆不過話時話,食唔出清酒味😅

呢間人氣過江龍終於唔使再排長龍啦🥰一於就叫埋媽媽一齊過嚟食返個下午茶我哋揀咗喺舖頭出邊嘅半開放式座位,唔算人來人往都叫坐得舒服😌我就叫咗好多人都推薦嘅提拉米蘇pancake佢嘅份量非常的骰😆中間鋪滿左一層厚厚嘅忌廉,忌廉軟滑,配上沾滿咖啡嘅pancake好好味另外媽媽就叫咗鮮果忌廉pancake,賣相都好精緻,啲cream令人想起喺日本嘅時光🥺🥺最後重點左一杯咖啡沙冰,上邊沾滿左忌廉非常柔滑❤️
呢間人氣過江龍終於唔使再排長龍啦🥰
一於就叫埋媽媽一齊過嚟食返個下午茶
我就叫咗好多人都推薦嘅提拉米蘇pancake
佢嘅份量非常的骰😆

最後重點左一杯咖啡沙冰,上邊沾滿左忌廉非常柔滑❤️
2021-07-06 65 浏览
屋企人今天生日,正諗緊要買咩蛋糕同佢慶祝既時候,咁岩就經過專賣pancake的Gram Cafe。🎂🎉原來餐廳除左堂食之外,仲有Mini 版既pancake可以比客人買返屋企慢慢食,最後揀左兩款帶回家分享。.盛載蛋糕的盒子厚實精美,返到屋企都無撞散到。✨Tiramisu mini pancake Pancake面層鋪滿朱古力碎,還有生果做裝飾,每層中間都夾著厚厚的忌廉。Pancakes食落有陣陣咖啡香,但唔算好突出,班戟本成咸咸地好重牛油香,食半件都已經好飽肚。✨雜果 Mini pancake面頭放滿了顏色鮮艷的水果,中間粉紅色的心心是奶凍,入口軟滑。三層班戟中間夾著厚厚的忌廉芝士醬,兩者味道都幾夾。
盛載蛋糕的盒子厚實精美,返到屋企都無撞散到。

✨Tiramisu mini pancake

✨雜果 Mini pancake

2021-07-05 33 浏览
本來想食佢嘅疏乎厘pancake,但係有限時同埋限數量,時間夾唔到都無辦法!! 今次試咗焦糖香蕉pancake,pancake嘅質感係實淨嘅,唔太甜之餘仲有少少鹹味添,焦糖香蕉好香脆好味,配搭合桃碎、糖漿同cream, 味道唔錯!! 另外仲order左雜果朱古力pancake,雜果新鮮但橙感覺同pancake唔係咁夾, Order嘅時候都冇發現兩款pancake其實都幾似,應該叫下其他款式可以試到多啲唔同嘅嘢!! 另外朋友覺得pancake熱度唔夠,又或者係我哋影相影耐左😅, anyway滿足左我呢個weekend想食甜野嘅慾望!! 😍

2021-07-03 72 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀The One食pancake🥞, 叫咗Caramelize banana🍌同Mixed food & chocolate🍫兩款pancakes。Caramelize banana pancake唔算太甜,香蕉面凝固嘅焦糖入口脆卜卜,夠特色,而個pancake亦都煎得啱啱好,夠鬆軟。至於個Mixed fruit & chocolate, 雜果夠新鮮,朱古力漿甜度適中,兩者夾埋味道恰好。如果有機會,下次一定會嚟試埋Chocolate Rocky Road同Apple🍎& Cream兩款pancakes!!
2021-07-02 61 浏览
呢日去朋友公司探班,因為打算外帶甜吃為她打打氣平日都要外帶西餅或蛋糕給她,這天決定轉轉新意就是帶這家的班戟讓她一嚐平日吃的班戟多是堂食,即點即吃,温度都是微温暖暖的但這款則是冷吃的,更有三層之高啊!!店員都細心為班戟包裝好,盒內更附上餐具呢這次為她選上石板街跟雜果兩款口味=]]]]朋友一向愛吃水果,新鮮香甜的雜果當然令她滿意啊!!!!!!!!我就最喜歡石板街口味的那層吉士醬,表面的草莓也很香甜呢下次有機會也可一試其他口味呢xppp
呢日去朋友公司探班,因為打算外帶甜吃為她打打氣

平日都要外帶西餅或蛋糕給她,這天決定轉轉新意

就是帶這家的班戟讓她一嚐

平日吃的班戟多是堂食,即點即吃,温度都是微温暖暖的

但這款則是冷吃的,更有三層之高啊!!

店員都細心為班戟包裝好,盒內更附上餐具呢

這次為她選上石板街跟雜果兩款口味=]]]]

我就最喜歡石板街口味的那層吉士醬,表面的草莓也很香甜呢

下次有機會也可一試其他口味呢xppp
外卖自取
2021-07-01 92 浏览
甜品嚟講呢間嘢性價比真係好低,唔會有下次。真係好難食。今次叫左個Premium Smile Pancake $138,焦糖香蕉Pancake $98個Premium Smile Pancake有三層。第一層水果正正常常。第二層係朱古力,但食落去鹹鹹地,感覺好奇怪。第三層係流心蛋漿,切開係幾好睇,但食落就認真麻麻地🤮個pancake質感一啲都唔fluffy,我expect佢會好鬆軟,但實際上質感好乾,好似蛋糕咁。$138嚟講真係好唔值,無論味道同口感都一般,$138我諗外面可以搵到好好多嘅同類型甜品。第二個焦糖香蕉pancake,呢個口感同樣好乾,而且等得比較耐。個香蕉面有啲烤脆嘅焦糖,呢個算係ok。個pancake就一般般,成份也不過不失,總體嚟講就係性價比低。整體嚟講店員嘅服務係ok的,只係食物同個價錢唔成正比。兩款pancake都冇咩特別加埋一total $259我諗259會有更多更好嘅選擇…
甜品嚟講呢間嘢性價比真係好低,唔會有下次。真係好難食。

整體嚟講店員嘅服務係ok的,只係食物同個價錢唔成正比。
兩款pancake都冇咩特別
加埋一total $259
我諗259會有更多更好嘅選擇…
2021-07-01