2023-03-24 76 浏览
今日放假終於有時間同老公拍下拖,我黎到西環海邊,見到呢間酒吧風格既Grain,幾有氣氛咁,就入黎試下。我地叫佐幾款小食,先有Corn Ribs,係整到好似牛肋骨既粟米呀🤭粟米一舊舊燒到好焦香,但唔會係乾晒既,食到本身既甜味,好爽口,仲有粟米蓉同爆谷,成口都係粟米味,開心仔😽第二個小食係Crispy Beef Cheek,我地都係第一次食呢個炸牛面頰,以為會炸到好乾,點知一咬落仲好脆,啲肉又夠晒嫩🤗仲有烤蒜蛋黃醬俾我地點,點完黎食味道更突出,好濃味好惹味,一個字「爽」😻再黎一個小食係Bruschetta,呢個就飽啲,主角係意大利麵包,但麵包好鬆軟🤓加上意大利陳醋、烤車厘茄同羅勒薄脆,酸酸地唔會好滯,份量岩岩好😺貪心既我地叫多一個果名好特別既小食Heritage Carrots,呢個既甘筍係復古甘筍😳比較細長,用杏仁牛油同埋甜杏仁調味,除佐食到甘筍本身既甜味仲食到杏仁既甜,幾特別😹終於到主菜,我地叫佐New Zealand free range Chicken,係紐西蘭走地雞🫣夠晒新鮮,雞肉特別嫩滑,燒完都口感好好,用醃檸檬同香草調味,少少酸又好香,帶出雞既鮮味,好好食😸
2023-03-24 47 浏览
呢晚同好友想食飯🍽最近大家工作都好忙好想飲番2杯🥂當上網搵餐廳見到呢間以粉紅色為主題既酒吧🌙地點都幾方便所以決定試下,係位於西環既Grain📍❤️Guacamole $110牛油果醬配脆片呢個組合無得輸!我原本都好鍾意牛油果,呢個牛油果醬真係好有風味🤤🤤食落出係新鮮既牛油果整既,配埋啤酒泡芙,成個配搭更得意🤣🤣❤️Ox Cheek and Bone Marrow Pie $190黑啤酒煮肉都見過,但黑啤酒慢煮牛面頰真係第一次見,煮出黎既肉特別淋身😆😆真係食到好香濃既黑啤酒味,牛面頰好滑好嫩口,仲好入味添,配埋骨髓批,薯蓉更加豐富🤤🤤

❤️Guacamole $110

2023-03-24 53 浏览
下午係公園放完狗,經朋友介紹下呢度好食高質,順便叫埋男朋友一齊去浪漫一下,🤘🏻見到都有好多好評,☝🏻堅尼地城呢度好方便,🤚🏼係正我屋企附近,見到佢門口以暗黑為主,但佢個燈牌真係好靚,🤙🏻遠遠已經留意到同時留意到呢度店員都好好,做野好熟手🫴🏻🫶🏻今個晚餐食得滿足飽🫶🏻🫶🏻Ox Cheek and Bone Marrow Pie $190係呢間餐廳既食物真係好有質素又高級,佢用黑啤來做出牛面頰,牛面頰係稀少部位,平時真係好少食,值得讚口感真係好嫩滑👏🏻夠晒軟嫩多汁,薯蓉都好豐富,薯香味好重 🫶🏻Smoked Chicken Drum Sizzler $90份量都相當足夠我地幾個人食量,以雞皮深焦糖色帶著啖啖煙燻味🤞🏻咬落去柔軟又多汁,肉質新鮮🤞🏻食完都唔會熱氣,加埋燒烤醬一齊食,真係每令到雞肉更香🫶🏻Baby Back Ribs $220三炸暑條超級好食✌🏻聽聞係用三天三夜炸出來的,時間用得咁花巧,難怪咁好食。豬助骨配著燻塗釀啤洒麥芽汁💪🏻有濃濃既麥芽味道,仲以燻塗釀啤酒,令到雞助骨好入味,好有心機既一間餐廳🖖🏻
同時留意到呢度店員都好好,做野好熟手🫴🏻

🫶🏻今個晚餐食得滿足飽🫶🏻
🫶🏻Baby Back Ribs $220
2023-03-23 36 浏览
💜Fried Squid💜炸鮮魷🦑天婦羅配上燒檸檬🍋,我自己幾喜歡,因為呢個配搭都幾常見!將檸檬汁吱落魷魚度增加味道層次。酸酸地更開胃。💜Guacamole💜牛油果醬🥑配脆片真係勁好味呀!因為我自己本身好鍾意食牛油果,但係平時有晚黑牛油果嘅朋友都知道好快就會熟到爛晒,呢度真係食得出用咗新鮮牛油果去製作嘅牛油果醬。非常加分。💜Grain Fried Chicken💜🥃啤酒白脫牛奶炸雞腿🍗配辣蛋黃醬都幾特別!今次終於見識到用啤酒炸出嚟嘅食物真係特別好食!平時睇烹飪影片都會見到佢哋會用啤酒去炸嘢,今次食落肚嘅時候真係覺得有少少甜味,可能因為加咗白脫牛奶啦。呢一個雞腿肉唔鞋,很ok!啤酒🍻建議大家一定要叫,因為好多唔同款式選擇,而且一班人食嘢最緊要就係有啤酒!
💜Fried Squid💜
💜Guacamole💜
💜Grain Fried Chicken💜
2023-03-22 28 浏览
這間手工啤酒餐廳酒吧,座落於堅尼地城的海邊,佔地5000呎,看起來很寬敞,估計應該坐得很舒服,所以便去試試。🤘🏻🤘🏻是日餐單:👇🏻👇🏻☝️18 Hour Smoked Brisket☝️Slow Roasted Duck☝️Corn Ribs☝️Cheesecake🤘🏻18 Hour Smoked Brisket用18個鐘煙燻出黎既牛腩🤩牛腩好腍身,配上特色健力士啤酒汁,味道幾特別,另外仲有炸脆既約克郡布丁粒,鬆脆既鯡皮加上煙煙韌韌既內餡,好好食呀🤤🤤🤤😌😌😌用心用時間投入而製成的食物☺️👍🏻👍🏻🤘🏻Slow Roasted Duck慢烤鴨,用上法國頂級既鴨肉😘好嫩又唔騷,加上金桔同蜂蜜牛油去烤,夠晒香濃,啲味入晒落隻鴨度,香甜可口🤘🏻Corn Ribs🌽燒粟米,我都係第一次咁叫,啲粟米燒到焦香,本身已經好甜,再加上粟米蓉同爆谷,濃濃既粟米香味呀,好好食😗😗🤘🏻Cheesecake餅底香脆,cheesecake with 香濃cheese,口感好正😋😗☺️

🤘🏻🤘🏻是日餐單:👇🏻👇🏻
🤘🏻Slow Roasted Duck
🤘🏻Corn Ribs
🤘🏻Cheesecake
2023-03-20 45 浏览
新年期間同朋友去Grain聚舊🤭我地一齊食左個brunch,賣相同味道都唔差,唔係淨係for打卡架😆😆⭐️Heritage Carrots: 呢個甘筍個樣好得意,真係有啲復古feel🤣🤣仲好清甜好爽脆,配埋杏仁牛油同甜杏仁,有牛油香之餘,甜甜地,食到停唔到口⭐️New Zealand free range Chicken: 呢個雞既肉質真係好好食,入口即溶,完全唔覺得柴,配埋醃檸檬,酸酸甜甜,香草豐富左成個風味,食落好開胃,唔會食多兩啖就覺得膩,食哂成碟都唔夠喉呀!
2023-03-20 42 浏览
呢間Grain係西環既海塝,遠望出去就見到海,夜晚係度食飯幾有格調幾有氣氛。🤘🏻Bangers & Mash$170我最中意食既其中一個英倫風菜式,香烤腸仔!呢度用既係啤酒麥芽豬肉腸,好香啤酒味,豬肉腸煎到好脆,仲有啲肉汁添,新鮮熱辣,再點埋黑啤酒燒汁同啤酒芥禾黎食,成口都係酒味呀🤣伴碟既烤蘑菇都好濃香,連薯蓉都好味過人呀!🤞🏻Baby Back Ribs $220呢個直頭係share dish黎,燒豬肋骨勁大份,用燻塗形式去釀啤洒麥芽汁落去豬肋骨,焦香可口,豬肉又完全唔鞋,三炸薯條都好出色,好脆😆墨西哥辣椒沙律就辣辣地,好刺激既口感呀!🫶🏻Wagyu Triple Cheese burger $175 最後試埋呢個重量級漢堡呀,係和牛呀🤤和牛煎到香脆肉嫩,用佐三重芝士,包括Mozzarella芝士、Stracchino芝士同埋provolone 芝士,真係啖啖芝味,再加埋芥末同啤酒醃瓜,超有層次,勁豐盛呀!
🤘🏻Bangers & Mash$170
🤞🏻Baby Back Ribs $220
2023-03-17 51 浏览
^u^GRAIN由Woolly Pig及本地精釀啤酒商Gweilo,共同在堅尼地城開設,店內更配置一排巨型釀酒桶!在此可品嚐英式居酒屋美食,以及多款口味的精釀啤酒。係港鐵堅尼地城站 B 出口, 步行約3分鐘,交通地點都方便就腳👍🏻👍🏻😎 不過留意返,餐廳星期一至二都係16:00後先開~其他日子就正常營業😌^u^ Lasagne芝士肉醬千層麵+麵包碎好香脆好入味🤤🤩芝士肉醬好香濃,好滑,酸酸甜甜勁開胃😌😌千層麵都好軟,好容易咬,而且配埋芝士肉醬好惹味🤤😌😎🥰🥰🔥😍🍅🥫🧈^u^ 1/4Chicken 1/4 雞☺️☺️烤雙重炸薯條配椰菜絲沙律🥗雞肉好香好多肉,形狀好特別,雙重炸薯條先烤再炸,口感好香脆😍😍😍好正!salad好健康!有肉有菜,營養好均衡😂😂😎^u^ Corn Ribs呢個粟米整到好似肉排咁🤣🤣用串燒串起,再燒到好有焦香,加埋醬料,真係好似食緊ribs咁,粟米仲甜甜地,好正呀🔥🔥🔥來到酒吧,當然要點啤酒啦!我們點了Gweilo Hazy,淡淡的啤酒配以菠蘿汁,果汁帶出了清新的感覺!
^u^ Lasagne
^u^ 1/4Chicken
^u^ Corn Ribs

2023-03-17 40 浏览
呢間餐廳位於西環,可能因為位置比較容易搵,所以得呀幾多人到訪。今日我同屋企人一齊落嚟食嘢,估唔到食物質素都幾好,所以想分享俾大家。࿎♡̸᩠࿎Crispy Beef Cheek࿎♡̸᩠࿎🔸蛋黃醬配牛面頰肉呢一個牛面頰肉外皮香脆,內裏嘅肉質比較嫩口,感覺上焗嘅時間剛好唔會太老。࿎♡̸᩠࿎Panzanella Salad࿎♡̸᩠࿎🔸鯷魚雜菜沙律烚菜沙律中加入鯷魚,令到沙律增加鮮味,感覺比較Flash。࿎♡̸᩠࿎Bruschetta࿎♡̸᩠࿎🔸意大利陳醋蕃茄麵包呢一個意大利陳醋麵包,我自己幾鍾意,因為食落去味道較酸,係一個開胃嘅小菜。࿎♡̸᩠࿎Corn Ribs࿎♡̸᩠࿎🔸粟米拼盤有焦香烤粟米、粟米蓉同埋爆谷,三款不同嘅選擇,我自己都幾鍾意吼粟米,幾甜。࿎♡̸᩠࿎Heritage Carrots࿎♡̸᩠࿎🔸杏仁牛油甘筍條甘筍分咗幾隻顏色,多種顏色增加食慾。另外用咗杏仁牛油去調味,味道都幾夾。࿎♡̸᩠࿎Roast Cauliflower࿎♡̸᩠࿎🔸芝士焗椰菜花我最鍾意食嘅小食之一!呢度嘅芝士鹹鹹香香,足以為椰菜花調味。࿎♡̸᩠࿎Slow Roasted Duck࿎♡̸᩠࿎🔸金橘蜂蜜牛油慢烤鴨我平時好怕食啲烤到老嘅鴨,呢個有幾好。識落仲有一種酥口嘅感覺

࿎♡̸᩠࿎Crispy Beef Cheek࿎♡̸᩠࿎
🔸蛋黃醬配牛面頰肉

࿎♡̸᩠࿎Panzanella Salad࿎♡̸᩠࿎
🔸鯷魚雜菜沙律
烚菜沙律中加入鯷魚,令到沙律增加鮮味,感覺比較Flash。

࿎♡̸᩠࿎Bruschetta࿎♡̸᩠࿎

࿎♡̸᩠࿎Roast Cauliflower࿎♡̸᩠࿎
🔸芝士焗椰菜花

࿎♡̸᩠࿎Slow Roasted Duck࿎♡̸᩠࿎
🔸金橘蜂蜜牛油慢烤鴨
我平時好怕食啲烤到老嘅鴨,呢個有幾好。識落仲有一種酥口嘅感覺。金橘蜂蜜牛油嘅味道好突出。

࿎♡̸᩠࿎18 Hour Smoked Brisket࿎♡̸᩠࿎
🔸18小時煙燻牛腩配特色健力士啤酒汁
牛腩真係好重煙燻嘅味道,我自己幾鍾意。
整體嘅感覺唔錯,下次會再嚟使吓佢哋其他嘅嘢食。
2023-03-17 26 浏览
同朋友約咗happy Friday食Dinner ,我哋就揀咗西環呢一間餐廳,第一次嚟食都覺得餐廳嘅環境非常之舒適,店員嘅服務質素態度都非常之好。今次我就揀咗呢個Brewers Plate,價錢方面係$240,自己覺得性價比都幾高,因為呢個set有齊好多樣嘢,包括:粗切薯條、Padron辣椒、Halloumi芝士、煙燻肋骨、油炸茄子。款款我都覺得好好味🥰。粗切薯條即叫即炸好香脆,而且粗切薯條嘅口感更好,仲有配埋兩個醬汁。煙燻肋骨醬汁好入味,連啲骨都係有醬汁嘅味道,超惹味!跟住Padron辣椒,都夠哂辣🤣但好過癮!仲有Halloumi芝士,超邪惡,啲芝士味濃到入口就湧晒出嚟。最後油炸茄子,外脆內軟,非常之好味。食啲咁正嘅炸嘢一定要叫埋啤酒🍻,一邊食一邊傾偈,喺咁舒適嘅餐廳環境下,唔經唔覺咁又過咗幾個鐘😋
2023-03-15 40 浏览
西環一向多野食🤭上網留意到五福大廈1號舖有一間Grain西餐廳😬餐廳面積都算大,燈光比較柔和😎門口外有少量坐位,入面坐位較多✨入面有一個長長既吧枱,枱邊放著好多乾淨既杯子,員工帶好位之後,提供餐牌比我地,呢度坐位舒適✨食物好評⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境好評⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✨Crispy Pork Belly✨好有水準,豬皮烤得非常香脆⚡️中間咬著嫩滑的豬腩肉⚡️香嫩有嚼勁,味道啱啱好⚡️更有著香料既味道⚡️✨Roast Cauliflower✨滿滿既白醬沾滿了椰菜花⚡️味道口感清爽,仲有一份芝士奶香滑溜感⚡️美味濃郁✨Crispy Beef Cheek✨好驚喜,實在太好食!外層香脆⚡️牛面頰中既肉質好嫩好腍滑混合埋烤蒜蛋黃醬真係好出色⚡️✨Panzanella Salad✨非常好食,意大利扁麵包有好香既麥香味,既鬆軟又柔軟⚡️上面放著鯷魚一口吃⚡️味道互相溶合,另外再吃雜菜沙律⚡️多重口感

食物好評⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境好評⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✨Crispy Pork Belly✨
✨Roast Cauliflower✨
✨Crispy Beef Cheek✨
✨Panzanella Salad✨
2023-03-10 53 浏览
平日放假有時都幾好,因為想食嘅餐廳唔洗大排長龍都會入到去🥲,講緊就係呢間西環嘅GRAIN。之前已經好想同男朋友嚟食,但係唔想等咁耐,好彩平日時間都有位🥳🔸Panzanella Salad好少試到咁有意大利風味嘅雜菜沙律,有勁多唔同嘅配料,鯷魚、橄欖、番茄、意大利扁麵包全部都係高質食材,確實係唔簡單😆食完勁開胃。🔹Crispy Beef Cheek平時都係食牛扒多,今次決定試下香脆牛面頰,估唔到個肉質勁嫩,好好食,一啲都唔會鞋!另外醬汁係用左烤蒜蛋黃醬,味道方面都好濃味,超美味🤩🔸Baked Salmon跟著焗三文魚都係好鐘意呀🥹,三文魚本身已經好肥美,焗完啲魚油仲香,再加左番紅花牛油同三文魚籽,賣相靚而味道口層又更昇華😋
🔸Panzanella Salad
🔹Crispy Beef Cheek
🔸Baked Salmon
2023-03-10 58 浏览
我地係Walk in 勁多人,即刻拎個位先,平時夜晚真係預約應該會比較好,我地再係附近兜個圈,就到我地啦!Smoked Chicken Drum Sizzler $90份量都相當足夠我地幾個人食量,以雞皮深焦糖色帶著啖啖煙燻味😋咬落去柔軟又多汁,肉質新鮮😍食完都唔會熱氣,加埋燒烤醬一齊食,真係每令到雞肉更香👍🏻👍🏻😌Fried Squid $120炸鮮魷!用既炸粉好薄,唔會食到成口粉,加上燒檸檬,可以擠啲汁落去,更加無咁滯,更鮮味,正!😌😍😗Fish & Chips $180一碟有一大舊既炸魚,係挪威魚柳,魚肉好厚實,唔會好散,但都好嫩,魚味好重,加上炸到超超超脆既粗薯條,點茄汁或者沙律醬都好好食!仲要有雜菜沙律添,超抵食!☺️🤩🤩🤩Guacamole $110其實都好啱打卡,種子脆片好夠脆,😜牛油果肉都好多,🤩食完仲開胃咗,好高質我第一次食到咁好食!啤酒泡芙味道好特別,第一次食,好新奇😋🥰印象深刻😎
Fried Squid $120
Fish & Chips $180
Guacamole $110
2023-03-09 45 浏览
今次小吉我專登帶多個朋友仔周圍去試野食,平時我真係好熱愛周圍食〰️港九新界都試過很多〰️今次係堅尼地城見到一間新開既店,位於西環,叫Grain、餐廳舖位都好明顯,地點都易搵,好大間一望就搵到〰️整個餐廳有種西式酒吧感,粉紅燈牌較突出,以西餐為主打〰️仲有大量酒類飲品,環境都有浪漫感覺。第一次係度食晚餐,邊食邊比意見🎶至於價錢方面〰️呢個地段來講,價錢合理親民,店內有好多位,就算等位都唔洗驚會等好耐 總結味道較出眾:🈵啤酒料理~黑啤酒慢煮牛面頰👁️‍🗨️Ox Cheek and Bone Marrow Pie $190Cp值好高好有高級感〰️先以打卡為敬〰️以黑啤酒慢煮出來既牛面頰〰️咁樣煮可提升肉質味道〰️骨髓批口感好特別〰️薯蓉加埋佢自家製既汁〰️真係唔錯〰️想知有幾好食〰️可以來食下 👁️‍🗨️"GFC" Grain Fried Chicken &90賣相Cp值好高〰️佢有啤酒、白脫牛奶來做炸雞腿〰️外皮脆卜卜好香奶味〰️雞腿肉好有雞味〰️好鮮嫩〰️啲肉質係鬆軟〰️小心燙口〰️加上少少辣蛋黃醬〰️真係好好食好夾既〰️呢個辣度就算唔食得辣既都接受到 👁️‍🗨️Baby Back Ribs $220👀豬肋骨好大塊〰️份量好滿足〰️佢用燻塗釀啤洒

總結味道較出眾:
🈵啤酒料理~黑啤酒慢煮牛面頰
👁️‍🗨️Baby Back Ribs $220
👀豬肋骨好大塊〰️份量好滿足〰️佢用燻塗釀啤洒麥芽汁做出來既豬肋骨〰️好入味〰️肉質好鬆軟〰️唔洗點用牙力〰️薯條🍟好粗大〰️墨西哥辣椒沙律做配菜〰️多重口味

👁️‍🗨️Buffalo Halloumi $90
啱晒平時鐘意食炸野既我〰️哈羅米芝士係半軟芝士〰️口感扎實有彈性〰️味道係好重牛奶味
紅酒色澤清澈〰️果味好濃〰️口感柔順
2023-03-08 33 浏览
今晚黎到海旁既呢間Grain,呢度係出面望落以為好細間鋪,無咩特別,原來好多野食,好正,又有情調,絕對唔係一般酒吧,真係一流呀。Smoked Chicken Drum Sizzler$90呢個係煙燻雞膇,可以算係小食黎,用佐燒烤醬同Gweilo啤洒去醃,雞皮烤到焦香,雞肉又夠滑,仲有啲青椒洋蔥伴碟,好好食,好快就清晒啦(>^ω^<)Bangers & Mash$170呢個係焗香腸,用佐啤酒麥芽豬肉腸,味道好特別,真係食到酒味,豬肉好軟腍,再加上黑啤酒燒汁,啤酒芥禾同埋烤蘑菇,仲有豬肉腸底下既滑身薯蓉,好正呀,正宗英倫風(^o^)
Bangers & Mash$170
正宗英倫風(^o^)