2023-03-09 45 浏览
今次小吉我專登帶多個朋友仔周圍去試野食,平時我真係好熱愛周圍食〰️港九新界都試過很多〰️今次係堅尼地城見到一間新開既店,位於西環,叫Grain、餐廳舖位都好明顯,地點都易搵,好大間一望就搵到〰️整個餐廳有種西式酒吧感,粉紅燈牌較突出,以西餐為主打〰️仲有大量酒類飲品,環境都有浪漫感覺。第一次係度食晚餐,邊食邊比意見🎶至於價錢方面〰️呢個地段來講,價錢合理親民,店內有好多位,就算等位都唔洗驚會等好耐 總結味道較出眾:🈵啤酒料理~黑啤酒慢煮牛面頰👁️‍🗨️Ox Cheek and Bone Marrow Pie $190Cp值好高好有高級感〰️先以打卡為敬〰️以黑啤酒慢煮出來既牛面頰〰️咁樣煮可提升肉質味道〰️骨髓批口感好特別〰️薯蓉加埋佢自家製既汁〰️真係唔錯〰️想知有幾好食〰️可以來食下 👁️‍🗨️"GFC" Grain Fried Chicken &90賣相Cp值好高〰️佢有啤酒、白脫牛奶來做炸雞腿〰️外皮脆卜卜好香奶味〰️雞腿肉好有雞味〰️好鮮嫩〰️啲肉質係鬆軟〰️小心燙口〰️加上少少辣蛋黃醬〰️真係好好食好夾既〰️呢個辣度就算唔食得辣既都接受到 👁️‍🗨️Baby Back Ribs $220👀豬肋骨好大塊〰️份量好滿足〰️佢用燻塗釀啤洒

總結味道較出眾:
🈵啤酒料理~黑啤酒慢煮牛面頰
👁️‍🗨️Baby Back Ribs $220
👀豬肋骨好大塊〰️份量好滿足〰️佢用燻塗釀啤洒麥芽汁做出來既豬肋骨〰️好入味〰️肉質好鬆軟〰️唔洗點用牙力〰️薯條🍟好粗大〰️墨西哥辣椒沙律做配菜〰️多重口味

👁️‍🗨️Buffalo Halloumi $90
啱晒平時鐘意食炸野既我〰️哈羅米芝士係半軟芝士〰️口感扎實有彈性〰️味道係好重牛奶味
紅酒色澤清澈〰️果味好濃〰️口感柔順