2022-06-26 462 浏览
女兒回港放暑假,在如心酒店隔離,為了慰藉她的身心,最佳方法是叫頓她喜歡的美食給她,在外賣平台見到這間餐廳的食物,都是女兒喜歡的,也試試吧!叫了一客香辣煙鴨胸炒意粉(她說少許辣,但煙鴨胸肉不會只得皮,係有肉食的,也不會做到很嚡口,好好味),升級了龍蝦湯(好飲的)+鵝肝醬多士,套餐更有意大利芝士餅(不會過甜,亞女話好味),餐飲叫了凍檸茶。另叫了3隻美國太平洋生蠔(外賣有膠袋放冰墊著,不用擔心天氣熱,在運送過程會變)及多叫兩杯凍檸茶給她。下午茶時段叫外賣,減去優惠碼後,這餐才$171.5,抵食之餘,女兒也有讚冇彈,對於正在隔離的她來說,真的是「苦中一點甜」,謝謝餐廳的用心制作,有機會,我也會去親身試試。

2022-06-26
外卖送餐
下午茶
2022-03-23 537 浏览
早幾日晚市時段經過食肆,發現竟然有芝士蛋糕賣,仲要只係$80。最令我驚喜嘅係,師傅竟然仲會為個蛋糕加藍莓裝飾,未食已經感受到師傅對製作食物嘅用心👍🏼。食完之後更加覺得會再幫襯,因為芝士蛋糕味道濃郁、幼滑,應該係加咗白朱古力👍🏼。上OpenRice睇先發現原來餐廳有好多好評,我成日經過竟然一次都冇入過去,嚟緊一定會再試吓佢其他嘢食。我好少寫食評,但疫情之下好多食肆都冇晒生意,若果這是一間用心製作食物的店舖,我想也應該讓更加多人知道吧!
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕
之前行過已經覺得呢間餐廳幾有心,雖然舖面唔大但都特登邀請左兩位表演者黎表演,上網搵下呢間餐廳既資料,咁岩發現食early dinner有折,咁就一於試下啦~因為餐廳唔大,兩位表演者只可以企喺門口表演,真係辛苦晒佢地,所以佢地表演完都要大大力俾掌聲佢地雖然已經過左聖誕節,但都仲有聖誕餐揀,果d主要係扒類,餐廳本身個menu就主要係pasta、飯同小食,見佢加$50就有湯、多士、甜品同飲品都幾抵,就揀左呢個之前見人地post過order一打生蠔送一枝酒,不過依家變左2杯但都照order左一打白酒都幾大杯,不過都幾甜下,似moscato生蠔揀左2款,Irish同white pearl各半打,望落去都幾大隻幾新鮮,Irish 海水味濃d,White pearl 就比較爽口,都ok跟餐既吞拿魚碎蛋他他同鵝肝醬多士,幾香脆,做餐前小食都唔錯湯就揀左一個龍蝦湯,一個黑松露忌廉湯,龍蝦湯ok,黑松露忌廉湯就怪怪地,係有少少黑松露味,但都有d豉油味,個人覺得麻麻地揀左個牛油果青芥末大蝦意粉,青芥末味道都幾醒神,不過就有少少膩另一個揀左蜜糖芥末籽汁西班牙自然豬梅肉扒飯,呢個豬扒都幾彈牙,唔算乾而且比較厚身
之前行過已經覺得呢間餐廳幾有心,
雖然舖面唔大但都特登邀請左兩位表演者黎表演,
上網搵下呢間餐廳既資料,
咁岩發現食early dinner有折,
咁就一於試下啦~

因為餐廳唔大,
兩位表演者只可以企喺門口表演,
真係辛苦晒佢地,
所以佢地表演完都要大大力俾掌聲佢地

雖然已經過左聖誕節,
但都仲有聖誕餐揀,
果d主要係扒類,
餐廳本身個menu就主要係pasta、飯同小食,
見佢加$50就有湯、多士、甜品同飲品都幾抵,
就揀左呢個

之前見人地post過order一打生蠔送一枝酒,
不過依家變左2杯

但都照order左一打

白酒都幾大杯,
不過都幾甜下,
似moscato

生蠔揀左2款,
Irish同white pearl各半打,
望落去都幾大隻幾新鮮,
Irish 海水味濃d,
White pearl 就比較爽口,
都ok

跟餐既吞拿魚碎蛋他他同鵝肝醬多士,
幾香脆,
做餐前小食都唔錯

湯就揀左一個龍蝦湯,
一個黑松露忌廉湯,
龍蝦湯ok,
黑松露忌廉湯就怪怪地,
係有少少黑松露味,
但都有d豉油味,
個人覺得麻麻地

揀左個牛油果青芥末大蝦意粉,
青芥末味道都幾醒神,
不過就有少少膩

另一個揀左蜜糖芥末籽汁西班牙自然豬梅肉扒飯,
呢個豬扒都幾彈牙,
唔算乾而且比較厚身,
都ok

甜品一個揀左心太軟,
一個揀左tiramisu,
兩個都冇乜驚喜,
不過加$50有湯有飲品有小食有甜品
都幾抵食,
雖然食物唔算太驚喜,
但有兩位演奏既伯伯令到餐飯生色不少

下次都可以再試下
2021-12-31
外卖送餐
2022-01-01 413 浏览
尋日去左呢間餐廳食lunch ,價格幾優惠,但服務,餐廳格局,坐位設計就麻麻地。價錢係王道,呢間餐廳嘅set lunch 58蚊起,實惠,加22蚊可以加龍蝦湯,兩片多士,餐飲同甜品,甜品有三款,兩款芝士餅同心太軟。食物:我利申:我揀左食pizza, 不過個pizza ... ... 味道麻麻,四色芝士,芝士唔多,有車厘茄(份量算多)而且有d係似卡夫芝士,切成三角型加係面,味道係甜甜地,呢種口味同口感我唔識欣賞。。。。個批底反而幾脆,幾好味。。。。我朋友叫左三文魚意粉,目測意粉份量足,三文魚片都多,白汁幾香。。。我好羨慕佢個意粉龍蝦湯係好飲,仲有心思加左cream, 整個湯係正,加二十二蚊仲有兩片多士,鵝肝醬同吞拿魚醬,多士好脆,配鵝肝好夾,(當然係普通嘅罐頭鵝肝,而且醬都係係多士面塗得滿滿)甜品:揀左心太軟,有一個細細嘅心太軟加一球小小嘅雪糕,心太軟係留心,熱乎乎,正,呢個價食地流心嘅心太軟係值嘅。食物係OK嘅,只要唔嗌四色pizza 係唔會出事環境:有好多假植物,坐近d植物枱,會比植物拮到,而且以家疫情嚴重左,個心都會驚,d假花假草乾唔乾淨。。。。坐位坐得唔舒服同埋有d 迫。。。燈光
價錢係王道,呢間餐廳嘅set lunch 58蚊起,實惠,加22蚊可以加龍蝦湯,兩片多士,餐飲同甜品甜品有三款,兩款芝士餅同心太軟。

我好羨慕佢個意粉

食物係OK嘅,只要唔嗌四色pizza 係唔會出事

環境:有好多假植物,坐近d植物枱,會比植物拮到,而且以家疫情嚴重左,個心都會驚,d假花假草乾唔乾淨。。。。坐位坐得唔舒服同埋有d 迫。。。燈光太暗,令人覺得暗沉。。。

會再幫襯,不過唔會再食pizza
2021-12-22 890 浏览
2021年12月12日 晴食完lunch 去左南豐買聖誕禮物再睇左場戲睇完戲就arm arm 好係附近搵食。本身都冇諗住食呢間, 點知行過見到有人係餐廳出面彈結他同拉小提琴, 好有情調。再望下價錢, 又唔貴喎。於是就入左去了。套餐+$40 就有, 包龍蝦湯/黑松露忌廉湯、吞拿魚碎蛋他他及鵝肝醬多士、飲品及甜品(藍莓芝士餅/意大利芝士餅/心太軟伴雪糕)。真係好抵龍蝦湯都幾濃, 唔錯吞拿魚碎蛋他他及鵝肝醬多士多士烤到好脆, 上面d 醬非常多, 好大方r辣肉腸薄餅 $78Pepperoni Pizza$78 黎講都算係咁。芝士同辣肉腸都多, 底都夠脆。唯一係覺得唔夠味, 自己加d 黑椒提味好食好多安格斯牛柳伴黑松露燒汁 $198Grill Angus Beef Tenderloin with Black Truffle Sauces本身想叫黑毛豬/羊扒但都賣曬不過個牛都唔差。黑松露燒汁超級多黑松露醬, 牛柳都大件, 而且唔un。薯條炸到好脆超多食心太軟伴雪糕正常發揮, 流得好勁, 正成晚同男朋友都食得好開心。聽住音樂個feel 好正原來餐廳平日就一位結他手會唱埋歌, 星期六日就會有多個小提琴
2021年12月12日 晴

食完lunch 去左南豐買聖誕禮物再睇左場戲
睇完戲就arm arm 好係附近搵食。

都幾濃, 唔錯

吞拿魚碎蛋他他及鵝肝醬多士
多士烤到好脆, 上面d 醬非常多, 好大方r

辣肉腸薄餅 $78
Pepperoni Pizza

安格斯牛柳伴黑松露燒汁 $198

本身想叫黑毛豬/羊扒但都賣曬

心太軟伴雪糕

正常發揮, 流得好勁, 正

成晚同男朋友都食得好開心。聽住音樂個feel 好正

原來餐廳平日就一位結他手會唱埋歌, 星期六日就會有多個小提琴手主要純音樂
餐廳好有心呢
大家行開附近不防去試下
2021-12-12
  • 安格斯牛柳伴黑松露燒汁
  • 辣肉腸薄餅
2021-12-18 287 浏览
嘢食款式唔算多,但係份量足,三個人食二人餐再加甜品咖啡就好滿足!極力推薦呢度嘅熱咖啡同Tiramisu!餐廳職員好有禮貌好勤力,小提琴手同結他手合奏好正。性價比高,會再幫襯!
餐廳職員好有禮貌好勤力,小提琴手同結他手合奏好正。
性價比高,會再幫襯!
2021-12-18
2021-11-11 349 浏览
看完戲又去吃個下午茶餐,早餐吃得少,今次下午茶餐選了焗意式西班牙自然豬黃薑飯。上檯了,滿滿的鮮紅蕃茄醬和奶白芝士覆蓋了整個橢圓形的碟子,碟子很燙,是即叫即焗,有一小撮的嫩綠色苜蓿菜放在醬面上。先吃了苜蓿菜,青草味濃,再撥開面層醬汁,看到一片已切開了的豬扒,肉質嫩滑,容易咀嚼,與茄汁同吃,味道酸甜適中。底層的黃薑飯糊上了黃色,滲透出黃薑的香味,看似帶點黏稠但又吃得粒粒分明。整個焗飯做得十分好吃,再配上一杯香濃咖啡,這頓下午茶餐就完美了。

焗意式西班牙自然豬黃薑飯。
美味豬扒
即磨香濃咖啡
2021-11-05
焗意式西班牙自然豬黃薑飯。
美味豬扒
即磨香濃咖啡
2021-10-29 290 浏览
多咗日打風假, 約咗個friend去睇戲, 索性早少少出黎, 求其食啲嘢先睇戲, 唔駛睇完再食咁趕.朋友係戲院樓下搵咗間平民西餐廳, 因為打風, 得我地一枱客, 費事麻煩佢煮啲複雜嘢, 我地求其叫咗個常餐算. 常餐有黑松露炒蛋同埋煙三文魚. 黑松露炒蛋都算香, 有松露/菇味, 38蚊有咁多煙三文魚都算抵. 個五香肉丁通粉最得意, 啲粉唔係我哋平時食開嘅通粉, 係白色一條條, 有啲瀨粉嘅粉, 個friend話係呢間嘢因為平時食開西餐/意大利嘢, 所以佢可能用咗啲唔同既粉. Overall嚟講, 38蚊算幾抵食, 常餐價錢, 比一般茶餐廳常餐好味, 仲有杯咖啡睇返其他食評, 呢度有生蠔同埋其他特色/正式啲嘅西餐, 下次有多啲時間, 應該去試食返佢 menu入面嘅正式D 既西餐試下
2021-10-13
2021-10-18 338 浏览
平民價錢,平民裝修,但一邊聽歌,一邊享受美食,必食生蠔,超新鮮生蠔、叫一打,送紅/白酒一支,另加$40包湯+多士及甜品,吞拿魚碎蛋他他+鵝肝伴多士,嘩..好味😋,特濃黑松露磨菇湯 🤤 +龍蝦湯,再加$99,安格斯牛枊配薯條,另再加$98西班牙自然豬梅頭配南瓜意大利飯,已好飽了😰,重要點品有三款,原本我訂了火焰雪山,後來侍應怕我倆食唔晒,見意我們套餐的藍莓芝士餅及意大利芝士餅,而餐廳免費送心太軟,更幫我寫上生日字句,服務態度非常好
2021-10-15 256 浏览
第2次黎呢間餐廳,兩次黎都係得一兩枱客非常冷清,門口長期有個外藉叔叔彈結他唱歌,其實成個環境裝修同氣氛有啲格格不入🤔唔知係咪因為咁,所以無乜客,不過其實價錢唔係貴,食物質素雖然唔係好高,但都唔差嘅。我地叫左2個豬扒意粉,加40蚊轉餐,有龍蝦湯,吞拿魚同鵝肝醬多士,餐飲同甜品。 個湯都幾夠熱,多士上面嘅醬係厚搽唔吝嗇,至於個豬扒一啲都唔鞋,不過個汁就咸左啲,甜品就應該係現成不是自家製嘅🤣另外呢度有好多款生蠔,下次有機會會試下

另外呢度有好多款生蠔,下次有機會會試下
今日星期六無Book位,諗起Citywalk有間未食過嘅西餐👻 打電話過去即刻有位!我哋叫咗兩份鵝肝三文魚扒餐,大約$400一個。有三文魚同鵝肝他他、龍蝦湯、同Main Course🤤🤤 另外叫咗半打愛爾蘭生蠔 ($30一隻)生蠔就一般,唔算飽滿同鮮甜,叫做過得去咁啦😮‍💨 但個三文魚同鵝肝其實食落都叫Not bad👍🏻 油脂足夠,煎得幾好,可惜三文魚肉質唔夠滑。兩個人食咗$900左右,呢個價錢個人覺得未算高CP,反而其他嘢食都比較平民價,建議大家試吓散叫或者order兩人餐會平好多🤑💰

鵝肝拼三文魚扒
2021-09-11
鵝肝拼三文魚扒
2021-08-15 270 浏览
是日又來臨時找食 餐廳看起來像是西餐廳 但原來是平民西餐呢 服務也較親切人情味那種🔸芝士帶子焗雞扒飯 $68+$22 配龍蝦湯一客 拼鵝肝醬多士及吞拿魚碎蛋他他 意大利芝士餅龍蝦湯夠味 仲有少量龍蝦肉 多士唔夠熱唔夠脆 味道普通 雞扒大塊嫩滑 帶子寄生起雞扒上 熟度剛好 意大利芝士餅出現大大粒士多啤梨🍓感覺家常健康😂🔸意式龍利柳飯 $48+$22 配龍蝦湯一客 及 藍莓芝士餅龍利柳好大件 都嫩口呀 飯底亦唔少 係唔係意式我就唔知 但番茄汁咁幾好送飯丫 藍莓芝士餅就都係咁啦 只係上面變左藍莓 湯圓食就好開心🥳🔸熱檸茶正常野🔸凍朱古力 +$3用外賣杯 賣相-1 味道正常啦唔算勁好味 但論環境服務味道價錢 CP算很高 可以再來既
芝士帶子焗雞扒飯

唔算勁好味 但論環境服務味道價錢 CP算很高 可以再來既
2021-06-12
下午茶
2021-08-09 1163 浏览
星期六西鐵站出,從海之戀上,假期真係人山人海,想找間靜靜哋的食店都頗困難⋯⋯反正沿途向楊屋道街市買海鮮,順道邊揾邊吃,一支公,隨遇而安。終於在荃新天地往楊屋道街市那天橋位置找到間西餐廳小店。在門外看到午餐也算合理價,由於相當肚餓,一坐低就立即點餐。正值星期六12:00pm 這個位置仍未算多食客, 就是這條天橋通往楊屋道街市,午餐後行去買海鮮真方便。Set Lunch 原來是一張兩頁,太肚餓嘅關係,沒有發現,以為餐牌只得一頁,未有發現原來還有背頁。還有每日精選生𧐢$20/隻,一打還送白酒一支。點餐後,等待期間看到原來食店提供很多凍肉發售,方便繁忙的都市人。店員看見我細看這凍肉Menu ,主動介紹,更介紹他們有已醃好的現貨,方便外帶,回家煮食。餐枱所提供的調味料更是Jamie Oliver 香草蒜香蜆肉炒意粉$58~熱騰騰的端上枱,蒜香味十足,一讚。即磨咖啡~有時候誤打誤撞之下,咖啡反而有驚喜。

終於在荃新天地往楊屋道街市那天橋位置找到間西餐廳小店。

在門外看到午餐也算合理價,由於相當肚餓,一坐低就立即點餐。

還有每日精選生𧐢$20/隻,一打還送白酒一支。

餐枱所提供的調味料更是Jamie Oliver

香草蒜香蜆肉炒意粉$58~
熱騰騰的端上枱,蒜香味十足,一讚。

即磨咖啡~
有時候誤打誤撞之下,咖啡反而有驚喜。

2021-07-17
午餐
  • 香草蒜香蜆肉炒意粉
2021-04-27 285 浏览
今日特登去荃新天地食飯,原本諗住去marco oyster 食晚飯,原來marco oyster 冇左及改名叫GF Bistro,除左名字外,好似其他都冇變,店外位菲籍歌手都仍在自彈自唱,歌手唱住經典的英文歌,非常有氣氛十足。店内環境亦雅致舒適。叫左杯汽酒先店舖同以前不變,主打生蠔,所以一坐低叫左四隻生蠔先,生蠔海水味重,肉質非常飽滿。龍蝦湯好香好鮮味,味道濃郁,每一啖都有龍蝦鮮味。黑松露炒蛋配多士~多士非常脆口,多士已塗滿左牛油(肥),配埋美味的黑松露炒蛋,炒蛋同松露非常夾,再將炒蛋放在多士上吃,口感非常好味。兩種食物配塔得天衣無缝。香草蒜片蜆肉炒意粉~美味的意粉用蒜片炒香再配以鮮嫩既蜆肉,有蒜香味之餘亦增添蜆肉的鮮味。御用風熟28日肉眼扒~肉眼扒肉味肉質嫩滑 ,叫左五成熟,肉質好冧身,隔離有個用意粉炸成一個架,係食得架,仲有薯條炸至脆口,非常好味。總括來講,呢餐非常滿足。

叫左杯汽酒先

龍蝦湯好香好鮮味,味道濃郁,每一啖都有龍蝦鮮味。

黑松露炒蛋配多士~多士非常脆口,多士已塗滿左牛油(肥

御用風熟28日肉眼扒~
總括來講,呢餐非常滿足。

2021-04-16
2021-04-18 277 浏览
呢間嘢前身係叫做Marco's Oyster Bar and Grill,早餐出名抵食,而且佢都幾經常會推出10蚊生蠔優惠,不過除此之外食物質素就一般。早幾個月間嘢進行大裝修,改名叫做GF Bistro重新開張,但係侍應、以至晚市嘅菲籍歌手,都冇變過。今日晏晝就嚟試下佢嘅lunch set,價錢就唔貴嘅,50幾元有交易,問題係質素令人失望。南瓜汁意大利飯,個飯做得唔錯,軟硬度適中。問題係個所謂「南瓜汁」,根本冇南瓜味,感覺似「忌廉葡汁雞皇飯」多過「南瓜汁」。鮮茄照燒雞扒飯,塊雞扒冇問題,問題出自個番茄。番茄煮得唔夠長時間,擺落口仍然有啲罐頭味,結果浪費晒。

南瓜汁意大利飯
鮮茄照燒雞扒飯