2024-09-26 65 浏览
日本過江龍🐲 之前排晒長龍,過咗一排我終於試到😆🤣整體圓形嘅拿破崙餅好好食👍🏻😋面頭有焦糖🍯食落甜香又多層次,口感好好,好酥脆👍🏻🧋🥭 香滑奶茶忌廉芒果 $168香港限定🇭🇰所以就被吸引了🤣有淡淡的奶茶香,奶味偏重,口感好滑,配埋啲芒果,味道都幾夾👍🏻🫖🍊十伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145兩款比較我鍾意呢個多啲喎🤓😝伯爵茶忌廉個味幾出,食落有茶香又幾輕盈,加埋啲杏脯果醬酸酸哋更加開胃👍🏻佢一個份量都幾大,夠兩個人share食👫🏻
日本過江龍🐲 之前排晒長龍,過咗一排我終於試到😆🤣

🧋🥭 香滑奶茶忌廉芒果 $168
香港限定🇭🇰所以就被吸引了🤣

🫖🍊十伯爵紅茶忌廉杏脯果醬 $145

佢一個份量都幾大,夠兩個人share食👫🏻
I love Napoleon mille-feuille and I couldn’t resist any crispy pastry, plus I can’t spare time to revisit Japan for this viral dessert, it’s available in Hong Kong so there’s no reason not to have these fabulous Mille-pressé! They’re essentially custard cream, sliced fruits, and a variety of toppings sandwiched against two beautiful artisanal Napoleon brûléed pastry discs. There’s savoury versions too, like salad/ tuna/ salmon/ ham& cheese, very surprisingly. Mangue thé au lait 香港奶茶忌廉芒果(香港店限定):

香港奶茶忌廉芒果

Hong Kong milk tea cream+ flambéed mangoes+ brown sugar walnuts, sandwiched in incredibly crispy brûléed pastries. The fillings were chilled and each bite was a genuine decadence.
香港奶茶忌廉芒果

Pistachio & Framboise 開心果忌廉覆盆子:
Green nutty pistachio cream topped with refreshing sweet and sour framboise berries jam. It’s so good because these were well sandwiched in my all-time favourite crispy Napoleon pastries.
開心果忌廉覆盆子

There’re mini sizes available too, so you could buy a box for easier sharing.

開心果忌廉覆盆子
  • 香滑奶茶忌廉芒果
2024-09-25 357 浏览
星期六陪老公去銅鑼灣拿PS5 Slim,經過GARIGUETTE,知道它是日本過江龍,吸引我去買來當下午茶吃。可以從開放式廚房看到日式拿破崙的製作過程,我們選了兩種口味: 原味士多啤梨同蜂蜜檸檬忌廉。不喜歡甜的,也有鹹的口味。原味士多啤梨由杏仁拿破崙脆酥/特製吉士忌廉/士多啤梨組成,拿破崙非常酥脆鬆化,吉士忌廉不會很甜,剛剛好,加上滿滿的士多啤梨,很搭配。蜂蜜檸檬忌廉由自家製蜂蜜檸檬/清爽檸檬忌廉組成,即使加了蜂蜜,檸檬味也比較突出,口味偏酸,有一片白朱古力,整個吃完也不會太膩。
蜂蜜檸檬忌廉
蜂蜜檸檬忌廉

2024-09-21
2024-09-24 62 浏览
日本大排長龍嘅GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé,喺香港都有㗎,開業一年左右日本食過一次、開業食過一次,近排掛住呢款日本美食,再次嚟到銅鑼灣品嘗一番😍拿破崙Mille-pressé有鹹食有甜食,全部都賣相吸引,三心兩意嘅可以揀half half食多兩個味道😋🍓原味士多啤梨 $165必食原味士多啤梨,係呢到嘅signature,外面拿破崙又甜又脆,十分吸引,入面除咗士多啤梨,仲有特製吉士忌廉,微甜好食🍋蜂蜜檸檬忌廉 $145用上自家製蜂蜜檸檬,味道清新、酸甜開胃,配上清爽檸檬忌廉,整體不膩,拿破崙即製超香脆🚩GARIGUETTE (銅鑼灣) @Gariguette_hk📍銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖

🍓原味士多啤梨 $165

🍋蜂蜜檸檬忌廉 $145

• 原味士多啤梨
呢間紅爆日本的過江龍GARIGUETTE,最近喺銅鑼灣開咗分店,睇到很多朋友在IG分享,話好好食。今日我終於經過銅鑼灣,決定要親自試一下。進入店舖後,環境舒適,既可以選擇外賣,或者坐低慢慢享受。店內採用開放式廚房,你可以欣賞到拿破崙的製作過程。今次點咗伯爵紅茶忌廉杏脯果醬同原味士多啤梨。伯爵紅茶忌廉杏脯果醬:伯爵茶忌廉的甜度適中,食用時散發著陣陣清香,搭配酸酸甜甜的杏脯果醬,味道非常清新。原味士多啤梨:拿破崙外皮焦脆,散發著濃郁的牛油香味,吉士醬則香滑濃郁,頂部還放滿了新鮮香甜的士多啤梨,口感豐富。

伯爵紅茶忌廉杏脯果醬:

原味士多啤梨:
2024-09-23
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
2024-09-23 2083 浏览
「GARIGUETTE」相信都唔使多介紹,是來自日本過江龍的拿破崙甜品店,在香港開業以來一直非常人氣,繁忙時間一樣要排隊,朋友仔未食過,今日就同佢一齊嚟朝聖😋▪️ナポレオン (原味士多啤梨) $ 165杏仁拿破侖脆酥 |特製吉士忌廉|士多啤梨招牌口味一定要食,買完等候期間一邊望住店員製作過程,一邊狂鋪士多啤梨,真係超級治癒,即製拿破崙超級極度酥脆,充滿焦糖杏仁香,吉士忌廉好香滑,而且唔太甜,配上新鮮清甜嘅士多啤梨,真係超級好食▪️MANGŨE THÉA AU LAIT $ 168香滑奶茶忌廉芒果奶茶忌廉|芒果|黑糖核桃香港限定口味,奶茶忌廉真係好香港式奶茶味道,配上現在最時令嘅香甜芒果,再放上香脆的黑糖合桃,口感加倍豐富▪️Mini Pie最新推出迷你版,賣相可愛,一件細細件,一至兩口就可以食晒,而且仲有九款口味可以選擇,一次過想試多啲口味就啱晒,而且無論送俾人或者做散水餅一樣都咁啱🫶Earl Grey & nuts $ 38伯爵茶果仁▪️Matcha & strawberry $ 42抹茶士多啤梨

▪️ナポレオン (原味士多啤梨) $ 165

抹茶士多啤梨

• 香滑奶茶忌廉芒果
  • 原味士多啤梨
2024-09-23 77 浏览
📍GARIGUETTE銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖終於都有機會試到呢間日本過江龍GARIGUETTE啦!啱啱去東京經過原宿店冇食到唯有返到嚟銅鑼灣試吓啦!圓形拿破崙就係佢嘅signature產品!即叫即整!甜品控晒啦😘🥞香滑奶茶忌廉芒果今次就試咗香港店限定推出的 Mille-presse,以香港特色奶茶製成香滑忌廉,配上芒果,仲加入黑糖核桃作點綴收尾,口感層次感豐富!🥞伯爵紅茶忌廉杏脯果醬濃濃嘅伯爵茶配上杏脯原來兩者都幾夾!整體嚟講都唔會太甜!
📍GARIGUETTE

終於都有機會試到呢間日本過江龍GARIGUETTE啦!

啱啱去東京經過原宿店冇食到
唯有返到嚟銅鑼灣試吓啦!

🥞香滑奶茶忌廉芒果

配上芒果,仲加入黑糖核桃作點綴收尾,
口感層次感豐富!

🥞伯爵紅茶忌廉杏脯果醬
濃濃嘅伯爵茶配上杏脯原來兩者都幾夾!
整體嚟講都唔會太甜!
♥必試來自日本的紅爆拿破崙Mille-pressé 🇯🇵 ♥✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥
你們的支持對我來說超重要的!去日本沒有時間去試,反而在香港試到了這間日本過江龍甜品店 GARIGUETTE!😍🇯🇵📸💕現場即叫即製的拿破崙Mille-pressé以兩圓形的千層酥皮夾住不同口味的內餡,這裡不只提供甜款,還有鹹款的選擇!這裡的開放式廚房設計非常吸引,可以欣賞到製作過程,讓人感到特別有趣!所有的機器和材料都是由日本總公司直接送到香港,💯確保還原了正宗的日本味道🤗。① 原味士多啤梨 $165🍓
招牌必試!外層的千層酥皮酥脆,裡面夾著新鮮的士多啤梨和吉士忌廉,酸甜平衡💕② 蜂蜜檸檬忌廉 $145🍋
充滿清新感,酸酸甜甜,一粒粒的果肉增添口感📍 GARIGUETTE
銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖.・。.・゜✭・✫・゜・。.

✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥
你們的支持對我來說超重要的!

① 原味士多啤梨 $165🍓

② 蜂蜜檸檬忌廉 $145🍋

充滿清新感,酸酸甜甜,一粒粒的果肉增添口感

📍 GARIGUETTE
.・。.・゜✭・✫・゜・。.
2024-09-22 137 浏览
🥰圓碌碌嘅法式千層蛋糕酥❤️見到都已經心心眼嚕😍味道款色都唔少👅企喺玻璃前面睇住慢慢做😍攪到我口水都流呀😂🍓宇治抹茶忌廉×士多啤梨🌈最喜歡宇治抹茶用黎做埋忌廉吉士醬就係不得了呀💯中間仲鋪滿好多好多切到薄薄一片一片酸酸甜甜好士多啤梨片🍓仲有紅豆粒粒同埋麻糬✅真係好難抗拒呀😋咬入口外面個層酥皮脆到爆❤️夾埋一齊食又唔會好甜😍呢個期間限定好推介呀⌛️▫️京都宇治產地香濃抹茶製成▫️吉士忌廉加上酸甜士多啤梨▫️配搭紅豆麻糬的和風拿破崙🥨雲呢拿橙酒🌈另一個我就揀咗呢個雲呢拿橙酒🥰有兩層勁脆嘅杏仁千層酥🔥中間有好清香嘅吉士忌廉😋加埋橙香干邑同埋雲呢拿籽😍味道唔錯👍仲唔會覺漏添👅▫️自家製吉士忌廉 ▫️橙香干邑▫️雲呢拿籽

🍓宇治抹茶忌廉×士多啤梨

▫️自家製吉士忌廉
▫️橙香干邑
▫️雲呢拿籽
2024-09-21 57 浏览
><望住店員唧上厚厚的cream之後再擺滿水果 過程很治癒呢酥皮經過機器特別處理壓製後拎到返屋企食 仍然酥脆冇腍到變奏版概念來自傳統嘅法國千層酥兩塊圓形薄脆餅面 夾層盛載甜鹹材料而面層特別設計成鏤空樣貌就可以看睇到夾層嘅豐富內餡 宇治抹茶忌廉×士多啤梨(168)伯爵紅茶忌廉杏脯果醬(145)茶味忌廉本身唔太甜膩配搭酸甜水果食落較清爽所以一人ko一個冇難度><><><><><><><><><>< GARIGUETTE銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖
望住店員唧上厚厚的cream
之後再擺滿水果 過程很治癒呢
酥皮經過機器特別處理壓製後
拎到返屋企食 仍然酥脆冇腍到
變奏版概念來自傳統嘅法國千層酥
兩塊圓形薄脆餅面 夾層盛載甜鹹材料
而面層特別設計成鏤空樣貌
就可以看睇到夾層嘅豐富內餡
宇治抹茶忌廉×士多啤梨(168)
伯爵紅茶忌廉杏脯果醬(145)
茶味忌廉本身唔太甜膩
配搭酸甜水果食落較清爽
所以一人ko一個冇難度
><><><><><><><><><><
GARIGUETTE
終於試到依家喺銅鑼灣好出名嘅拿破崙!真係冇失望,拿破崙好脆,忌廉好啊,推介大家呢兩隻味,經過都真係可以試吓,難得平日去仲唔使排隊添🤓🤓宇治抹茶拿破崙中,抹茶忌廉非常之香,就算冇其他水果嘅配料,我都吃得津津有味,抹茶味真的非常香濃😙😙抹茶的清香和淡淡的苦味與奶油的甜滑完美結合😎😎至於士多啤梨拿破崙,底層的原味士多啤梨拿破崙和杏仁拿破崙酥交替堆疊,層次分明,口感酥脆。每一口都能感受到酥皮的香脆與細膩😝😝😝新鮮的士多啤梨讓整體的味道更加豐富。每一層的搭配都經過精心設計,無論是視覺還是味覺,都讓人感到滿足😉整道甜品不會過於膩口,反而令人感到清新。

整道甜品不會過於膩口,反而令人感到清新。
📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)之前行過見到已經好想試但好多人排隊我又趕時間😅今次趁放假過特登過黎食🤭果然名不虛傳😋日本過江龍法式拿破崙脆酥即叫即做👍🏻牛油味香🧈非常酥脆🤤面層燒焦糖脆面更增添口感🤤✨開心果忌廉覆盆子 $155開心果味清香💚唔會太甜👍🏻 配上酸甜既覆盆子果醬開胃又好食✨蜂蜜檸檬 $145自家制蜂蜜檸檬🍋食落酸酸甜甜好清新👍🏻 檸檬忌廉都好滑好滑爽📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)Shop D, G/F, Fashion Walk, 42-48 Paterson Street, Causeway Bay
📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)

✨開心果忌廉覆盆子 $155
開心果味清香💚唔會太甜👍🏻 配上酸甜既覆盆子果醬開胃又好食

✨蜂蜜檸檬 $145

📍 GARIGUETTE (銅鑼灣)
日本過江龍 Gariguette 黎左一段時間人氣依然! 十多款拿破崙Mille-presse選擇,款款都咁吸引,選擇困難症既我真係揀左幾分鐘! 最後揀左數量限定既《宇治抹茶忌廉×士多啤梨》可以隔住玻睇到製作過程,甜品師好細心擺配料,成個藝術品咁! 用個盒裝住,拆袋食,都唔會整污糟手。兩片法式千層酥夾住,酥皮上有一層薄焦糖,一咬香脆輕薄。由京都宇治產既香濃抹茶製成吉士忌廉,抹茶濃郁微苦帶清新香氣,忌廉香滑creamy,紅豆味道唔甜。搭配士多啤梨🍓好有酸甜對比,口感層次更豐富。另外試埋《冧酒提子麝香葡萄》冧酒提子微甜,酒香突出,仲有d提子粒,味道芳香甜美,豐富果味層次,口感亦不過於濃膩。成個配搭有法式甜點既精緻,又融合左日本和風既細膩,令人一試愛上😍
日本過江龍 Gariguette 黎左一段時間人氣依然!

最後揀左數量限定既
《宇治抹茶忌廉×士多啤梨》
可以隔住玻睇到製作過程,
甜品師好細心擺配料,成個藝術品咁!

用個盒裝住,拆袋食,都唔會整污糟手。

兩片法式千層酥夾住,酥皮上有一層薄焦糖,一咬香脆輕薄。

由京都宇治產既香濃抹茶製成吉士忌廉,
搭配士多啤梨🍓好有酸甜對比,口感層次更豐富。

另外試埋《冧酒提子麝香葡萄》

2024-09-19 45 浏览
🍓宇治抹茶忌廉x士多啤梨京都宇治產地香濃抹茶製成的吉士忌廉加上酸甜士多啤梨配搭紅豆麻糬的和風拿破崙🌱最誇張係士多啤梨肉係舖得滿滿的,間唔中食到煙韌q彈的麻糬,爆餡又足料,拎上手就知好重手,份量十足!呢個每日係limited order,手快有手慢冇‼️🍓雲呢拿橙酒自家製吉士忌廉x 橙香干邑x雲呢拿籽呢款係最經典嘅味道,可以嚐到幼滑奶香的吉士忌廉。吉士沿用日本既材料,務求100%還原日本味道。蛋香配搭北海道3.6牛乳,香滑濃稠,甜而不膩~千層酥鬆脆,充滿牛油香,即時製作確保新鮮,我同朋友食到成身都係餅碎🤣

🍓宇治抹茶忌廉x士多啤梨

🍓雲呢拿橙酒
自家製吉士忌廉x 橙香干邑x雲呢拿籽
2024-09-18 54 浏览
📍GARIGUETTE銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖💕 日本人氣過江龍 拿破崙千層酥 🥯日本人氣法式千層酥品牌Gariguette 係香港銅鑼灣開左啦 〰️銅鑼灣店仲設有開放式廚房 可以透過透明玻璃觀賞廚師🧑‍🍳而每份千層酥都係即叫即製 新鮮出爐 特別香噴噴 ✨拿破崙有多款口味選擇 有鹹亦有甜 口感超酥脆 😍香滑奶茶忌廉芒果$168🇭🇰香港限定口味 千層酥極酥脆加上香濃的港式奶茶口感 🔝幼滑忌廉帶有茶香 仲有Juicy嘅芒果及黑糖核桃增添口感層次 💕整體清新又美味 成個感覺真係完美🤤開心果忌廉覆盆子 $155金黃色酥皮輕薄酥脆 加上酸酸甜甜的覆盆子醬和開心果忌廉 🔥內在的忌廉原材料由日本直送香港 忌廉入口輕盈 加分加分 💯
📍GARIGUETTE

💕 日本人氣過江龍 拿破崙千層酥 🥯