2015-11-27 552 浏览
作為RUNNING MAN 忠實FANS, 5年來追看所有集數的我,第二次來到以RUNNING MAN為設計主題的GNAGNAM OPPA.因為聽聞最近加左新食譜,所以又來課金一下時間尚早,不用等候就能入場.今之點左芝士雞柳三色辣雞塊還是保持水準,香濃惹味,今次加芝士吃更多了芝士的香味.享受途中有員工走來講解不要把雞塊和角落的紫菜飯吃完,待會讓職員幫我們把兩樣食物炒混再吃炒出一個心形來.另外還點了忌廉炒年糕.這個是用麵包盛出來,算是頗有趣咪.口感不錯,再混和麵包就更好...香滑忌兼可口怡人總括來說煎蛋餅和其他食物都很好,保持水準.而且由於以RM為主題,餐廳員工都有自己的名牌,時興起都可以撕掉他們的名牌.好食又好玩.相信很快就會要來
時間尚早,不用等候就能入場.

今之點左芝士雞柳三色
炒出一個心形來.

另外還點了忌廉炒年糕.這個是用麵包盛出來,算是頗有趣咪.
口感不錯,再混和麵包就更好...香滑忌兼可口怡人

• 芝士辣雞柳三免
2015-11-26 416 浏览
韓國料理在這2年開始成為香港主流料理之一,昨天同屋企人去了旺角,旺角成為常去地區之一,我需然常去依然認不到路,我一定要找人同我一起去,這間以RM做主題餐廳已經留意咗好耐了,我少看韓國節目,我又不是追星旳人,今次同屋企人一起去品嘗這間餐廳,我們入到去時候感覺好有氣氛,店員安排我們坐最入位置,我同屋企人坐下後看餐牌,用了枱面提供櫸牌叫店員來寫野 ,分別叫了芝士年糕/魷魚炸雞/部隊鍋,估不到份量好多,3個人根本吃不完,芝土年糕有麵包,它的芝土味濃郁,年糕又不會太痴牙,麵包加芝土又好好味 ,魷魚圈炸得好脆,炸雞炸得幾好味,又不會炸得太亁,炸雞加埋蜜糖又不錯,這裡出品整體幾好味 ,服務就一般,地方亦都舒適,環境亦幾好,價錢亦不是太貴 ,下次可以再來
部隊鍋
芝土年糕麵包底
魷魚圈配蜜糖炸雞
2015-11-25
  • 芝士年糕
2015-11-23 440 浏览
老婆鍾意韓風, 所以對韓國餐廳特別留意, 佢睇雜誌見旺角開左間以running men做主題既餐廳, 已經成日叫我去, 如果夜晚實要排餐死, 所以今日放假就特登行旺角順便去埋. 揀左下午時間, 諗住會無咁多人, 但都坐左7成, 好彩早D黎.室內有好多關於跑男既怖置, 韓迷可以溶入晒.餐廳響10樓居高臨下, 落地玻璃感覺好開揚.呢度叫侍應比較特別, 係舉牌, 但韓文字其實唔知點解, 另外有D玩具響枱比人邊等邊玩, 幾過癮.前菜落完order就有, 泡菜都幾辣, 粟米甜甜地, 另一種粉紅色係蘿蔔, 酸酸地幾開胃.要左個香甜芝士排骨($288), 份量非常之大碟, 除左主要既排骨同芝士之外, 仲有爐邊蛋, 芝士粟米, 車厘茄, 魚蛋就配料.侍應放低左就幫手開爐, 慢火等芝士溶就可以卷起同排骨一齊食. 韓國芝士比較淡咸同膠狀, 排骨炆得幾腍, 肉質幾嫩唔會起渣, 味道係甜甜地, 加埋芝士幾夾. 慢火爐邊蛋無燶, 入面仲幾滑添.呢個份量十足, 好彩祗要左一款試下, 兩個人啱啱好. 下次再黎要試下炸雞, 年糕.
室內有好多關於跑男既怖置, 韓迷可以溶入晒.
餐廳響10樓居高臨下, 落地玻璃感覺好開揚.

2015-11-19 465 浏览
呢間 Gangnam OPPA 以Running man 做主題實在很有趣,尤其D靚仔韓国待應的員工衣服也着埋主題衫,我同呀絲好早五点半去食就有位啦!真好彩!好開心枱枱都有玩具,我哋叫咗個香甜芝士排骨鍋,真特別,也叫了西柚啤酒和芒果酒解喝!這個芝士排骨鍋很夠熱,有香噴噴的蛋,有蕃茄,有芝士,最重要的就是份量重頭的芝士排骨,我們大家不想吃辣,於是選了香甜! 大概等了十五份鍾,靚仔待應過來幫我們用芝士再捲上排骨,芝士又甜又香,排骨很大塊,肉質很爽滑,也很香甜,真過癔,這種韓式食法,還是第一次!飲品也很好味,這樣好玩的running man 餐廳我覺得真值得一去!
2015-11-19
  • 香甜芝士排骨鍋
2015-11-11 712 浏览
今次同男朋友就因為朋友推介走左黎呢間試下,跟住個地址google map行,都搵左幾耐,但其實都好近下,彌敦道726號一座新開主要以食肆為主,比較多韓國餐廳。上到去見到得幾個人等緊位,行埋去收銀到諗住問下洗唔洗拎飛果d,原來收銀檯有張紙寫底名,人數,電話。旁邊有d玩具眼鏡可以比你影下相,可能前面得5個人等位,等左15分鐘左就入座,原本坐走廊位,因為入邊張檯既客要走,同埋d位係冇咩位行,我地最後因為咁岩窗邊位冇人,就轉左過去,不過d射燈都幾光下,照落黎都幾辛苦,因為之前有朋友黎過推介我地黎食 芝士炒辣雞拼盤炒飯($249),佢同我講話2個女仔都好飽,3個人食就差唔多,所以我地就只係叫左一樣,呢到有d玩具鰐魚玩下,等左成30分鐘,終於上,另一檯岩岩坐底叫左無幾耐,我地上完就到佢上,佢上左一陣原本開左個爐,之後佢嗅到有d燒焦左既味,所以關左個火,佢教我地食左中間d菜同蛋先,之後佢見我地食得差唔多就過黎幫我地伴個雞同飯,仲整左個心比我地,不過我見佢張相飯上邊有隻生蛋,見佢冇比到我地,不過都冇問到。我覺得整體都幾好食,我鐘意個泡菜煎餅,同埋其實個辣雞無咩辣,d雞都唔小,d芝士絲一條條連住,不過如
今次同男朋友就因為朋友推介走左黎呢間試下,
彌敦道726號一座新開主要以食肆為主,比較多韓國餐廳。
原來收銀檯有張紙寫底名,人數,電話。
原本坐走廊位,因為入邊張檯既客要走,同埋d位係冇咩位行,
芝士炒辣雞拼盤炒飯
我覺得整體都幾好食,我鐘意個泡菜煎餅,同埋其實個辣雞無咩辣,d雞都唔小,d芝士絲一條條連住,不過如果芝士多d就好啦,同埋佢炒完都唔係好熱。
不過我地2個人食就岩岩好,唔算飽,
建議可以叫多個小食。
不過就分量唔算多,價格都唔算抵,不過香港食韓國野都差唔多咁既價,
下次再去食埋其他野。
2015-11-07
2015-11-10 854 浏览
聽講哩間韓國野係以runningman做主題,特登過黎食飯。佢地主要係員工著哂runningman嘅衫,名牌可以撕落黎。前菜,可以任添。比較喜歡蘿蔔,唔會太酸。哩到飲水要$5 一枝,於是飲左蜜桃汁,唔錯。年糕串,炸過嘅韓國年糕加醬,煙煙韌韌,做前菜食都幾好。不過要小心唔好食飽左!麵包忌廉炸雞,好特別,其他地方未見過。好重牛奶味,雞外脆內嫩好正啊!個麵包就好似法包咁,冇乜特別,不過點忌廉汁食都好好味。配菜仲有小小西蘭花,同個汁好夾。

前菜,可以任添。比較喜歡蘿蔔,唔會太酸。

哩到飲水要$5 一枝,於是飲左蜜桃汁,唔錯。

2015-09-29 1766 浏览
相信好多人都聽過Running Man呢套韓國綜藝節目,係j2每星期都會播,入面嘅遊戲亦都大受歡迎,主打嘅撕名牌遊戲係香港街頭都出現唔少。就係因為一間新開張嘅韓風餐廳利用Running man作為主題,吸引唔少running man fans,我哋亦都係其中之一。餐廳位於彌敦道,近mtr B 出口,工業貿易中心個邊,亦都同旺角中心幾近。餐廳地方不大,加上啱啱開嘅關係,人流好多。餐廳可能唔係幾習慣,有啲亂。攞位時淨係同佢講低幾多位,講完之後冇比飛俾我哋,淨係講低個籌號,有啲驚如果錯咗或者亂咗唔知點算,不過好彩都無事,我哋6點50去到等位大概8點到食。等等下果陣都keep住有人嚟,但因為等嘅人太多,7點幾半果時已經冇得拎位,啲人上到嚟攞位都無得攞。 要食嘅真係要趁早攞位,如果吾係就要等人潮減退咗先得。餐廳賣點係running man,每張枱都有啲玩具,例如桶叔叔遊戲同鱷魚拔牙遊戲,但啱啱我哋張檯個鱷魚拔牙舊嘢壞壞地,唔係好玩到。坐到落去,攞menu好慢,叫人嚟落單都好慢,啲員工好忙。 我哋諗住叫芝士排骨同魚糕湯,order個時佢同我哋講話冇晒,即刻好失望,由於個陣時先係8點心諗點解會乜都無

我哋諗住叫芝士排骨同魚糕湯,order個時佢同我哋講話冇晒,即刻好失望,由於個陣時先係8點心諗點解會乜都無,無辦法咁我哋咪唯有叫過其他啦,再次order時無啦啦又話有返芝士排骨鍋,咁我哋就咗芝士排骨鍋同炸雞拼盤。
芝士排骨鍋
芝士排骨鍋:一邊係蛋,一邊芝士,另外有番茄同兩條韓式小食紫菜包住啲粉絲嘅炸物。啲排骨食落一啲都唔辣,仲好甜而不漏,個隻甜係蜜糖味,唔食得辣嘅人係好啱食,但我認為辣少少會比較啱我。雖然排骨個味係不錯,但骨嘅肉唔係好多,骨仲大過啲肉,同其他韓式餐廳比遜色咗好多。
蛋煮到啱啱半熟,所以不錯,蛋入面落咗啲三色椒,有啲咬口。至於本人唔係好鍾意番茄,所以冇食到。仲有個兩個小食都係一般啦,係可以feel都同係凍肉舖買嚟一包包可以拎返屋企煮加熱嚟食嘅差唔多。整體嚟講一般啦,但係就啱晒唔食辣嘅人。
炸雞拼盤
另外嘅炸雞拼盤:最出色嘅係薯條,咬落去係脆,啲粉亦都好嘢味,唔止落咗黑椒同鹽,仲有類似BBQ味嘅粉,令人會食上癮。旁邊沙律下面有意粉,啲橄欖油令到意粉味道都唔錯,不過因為啲汁落到晒係啲意粉度,沙律就無乜汁,會有啲乾,鍾意沙律有汁個啲人可能唔係好鍾意啦。主打個炸雞一般,同正宗韓國炸雞有分別,有啲肉好似雞胸咁食落係好鞋,唔夠滑,相信雞胸同雞脾炸嘅時間係一樣,不過皮係炸得脆嘅,所以雞脾雞翼位係好味,至於雞胸就唔好食。其他配菜好似紫菜包住啲粉絲嘅炸物同餃子都係麻麻地,不值一提。

最後想講係餐廳無乜飲品可以選擇,我哋order咗嘅,peach juice得個好細罐,仲要$28蚊一罐,飲品上有啲貴。整體黎講都係利用running man個名先吸引到人嚟,所有嘢都好普通。而且餐廳員工好忙,根本唔會有時間同客人玩撕名牌,我由等位到食完走之前都唔見有客人係走去撕佢哋嘅名牌,所以餐廳除咗佈置得同running man有啲關係外,唔係好見到其他嘢係同runnning man有關。

不過埋單嗰時同貼住gary名牌嘅人講咗幾句韓文,最尾佢哋送咗橡筋圈比我哋每人一個。
我諗我下次應該都唔會再去,質素好好多嘅韓國餐廳仲有好多。
2015-09-18
2015-09-22 1712 浏览
一般般 不要抱太大期望部隊鍋份量少 芝士熟了會變橡膠般 爐邊蛋原味炸雞比kfc的差 超級乾甜味炸雞 完全不辣 不像韓國料理味侍應很好 跟顧客有互動 很nice 價錢還可以 但味道不好
一般般 不要抱太大期望
部隊鍋份量少 芝士熟了會變橡膠般
爐邊蛋
原味炸雞比kfc的差 超級乾
甜味炸雞 完全不辣 不像韓國料理味

侍應很好 跟顧客有互動 很nice
價錢還可以 但味道不好

2015-09-20 1648 浏览
————————————————————#辣炒年糕($248)特別在係用pan上,除左年糕,仲有公仔麵🍜、魚片、餃子、泡菜、粉絲,用芝士同雞蛋🍳圍邊。辣度只係微辣,絕對人人都岩食。溶左既芝士圈要黎圈年糕係一流!好味指數:8/10#芝士泡菜煎餅($108)又係芝士,賣相十足肉餅,食落一樣香而不辣👍🏻,煎得幾脆口,係泡菜略嫌太大塊。好味指數:7/10#奶油麵包炸雞($218)4—6人份量既巨型炸雞🐓,仲有個類似農夫包既物體🍞,包脆而不硬,側面有菌類,一味兩食。另一隻味就係俾奶油浸住既,超creamy。好味指數:8/10#烤肉舀式芝士($168)個樣成個pizza咁🍕,其實個芝士就係餅底!唔使諗啦,快d拎起2支叉「不」起食,記得要加d水果🍍🍎一齊食,可以中和返芝士既膩。好味指數:7.5/10#魚糕湯($218)好似係唯一冇芝士既野,清清地,好香魚味,做前菜一流。好味指數:8/10窮遊指數:7/10————————————————————
————————————————————
#辣炒年糕($248)
辣炒年糕
#芝士泡菜煎餅($108)
好味指數:7/10
芝士泡菜煎餅
#奶油麵包炸雞($218)
奶油麵包炸雞
#烤肉舀式芝士($168)
好味指數:7.5/10
烤肉舀式芝士
#魚糕湯($218)
好似係唯一冇芝士既野,清清地,好香魚味,做前菜一流。
窮遊指數:7/10
————————————————————
2015-09-20 1369 浏览
呢間野好正,用Running Man做主題,周圍都有RM既相同野玩,仲有唔同頭飾、眼鏡比大家戴住黎玩同食野,仲有1個位有好多唔同既槍,明顯係James Bond劉在錫既揀槍位啦(雖然都知係揀細細枝架啦)店員方面同RM一樣得1個女仔(仲要係韓國人,OPPA)仲可以搣佢地個名牌,好鬼正,而1號係走左去搣劉在錫,好似型d勁d。野食方面都好正,有好多芝士!辣炒年糕($248)特別在係用pan上,除左年糕,仲有公仔麵、魚片、餃子、泡菜、粉絲,用芝士同雞蛋圍邊。辣度只係微辣,絕對人人都岩食。溶左既芝士圈要黎圈年糕係一流!好味指數:8/10芝士泡菜煎餅($108)又係芝士,賣相十足肉餅,食落一樣香而不辣,煎得幾脆口,係泡菜略嫌太大塊。好味指數:7/10奶油麵包炸雞($218)4—6人份量既巨型炸雞,仲有個類似農夫包既物體,包脆而不硬,側面有菌類,一味兩食。另一隻味就係俾奶油浸住既,超creamy。好味指數:8/10烤肉舀式芝士($168)個樣成個pizza咁,其實個芝士就係餅底!唔使諗啦,快d拎起2支叉「不」起食,記得要加d水果一齊食,可以中和返芝士既膩。好味指數:7.5/10魚糕湯($218)好似
店員方面同RM一樣得1個女仔(仲要係韓國人,OPPA)

野食方面都好正,有好多芝士!
辣炒年糕
辣炒年糕($248)
辣炒年糕
溶左既芝士圈要黎圈年糕係一流!
芝士泡菜煎餅
芝士泡菜煎餅($108)
好味指數:7/10
奶油麵包炸雞
奶油麵包炸雞($218)
烤肉舀式芝士
烤肉舀式芝士($168)
好味指數:7.5/10
魚糕湯
魚糕湯($218)
好似係唯一冇芝士既野,清清地,好香魚味,做前菜一流。

窮遊指數:7/10
2015-09-19 1409 浏览
以running man為主題的餐廳,玩味十足!Running man粉絲必需要來親身體驗一下撕名牌的快感!點餐時看需舉手,只要舉牌就可。點餐後,平時都是無聊地等食物上枱,這裡放了幾款群體玩具,可以邊玩邊等食。以麵包做炸雞的鳥巢,很多地方不是做得太腍就是太韌,但這個包身仍是非常香脆的!內裏放着淋上了芝士的炸雞,雞炸得很香脆。外面滿滿的是奶油,牛油味超香濃,Creamy厚滑黏口,用麵包蘸盡所有醬汁,又邪惡又滿足!除了Runningman迷,芝士迷都很適合來這裡,因為幾乎每款菜式都是芝士乜乜乜。舀式pizza不是一片片拿起來吃的pizza,而是一塊薄薄的麵粉皮作底,面頭極厚的芝士層,再加上韓式梨汁炒牛肉,每舀一匙都是芝士!而上面的雜果就剛好平衡了芝士的膩感!別看它賣相普通,其實韓式魚蛋真的很好吃!口感比起港式那些彈牙得多,又帶丁點煙韌及嚼口,加上與關東煮相似的甜甜湯底,一串串的可以很方便地吃很多。和其他韓式店的泡菜煎餅不同,首先它比較薄,邊位非常之香脆,中間亦有一塊塊原片泡菜,有點太大塊像未有切開。而且它還加上了芝士增添層次,泡菜亦不覺有辣味,適合任何人吃!炒年糕多數會伴着魚片、韓式拉麵一

芝士bbq舀式薄餅 $168

而上面的雜果就剛好平衡了芝士的膩感!
魚糕湯 $218

芝士泡菜煎餅 $108

辣炒年糕 $248

炒年糕多數會伴着魚片、韓式拉麵一起,但這個還有爐邊蛋及芝士,很豐富!

超欣賞這個炒年糕的醬,又甜又辣,很是惹味!年糕煙韌,而麵亦很有嚼口,用料果然沒馬虎!

本以為這裡只以gimmick為主,沒想到食物質素比很多韓式料理餐廳都要出色,即使排長龍都是值得的!
2015-09-17 989 浏览
起初餐廳以RM為主題吸引去. 結果很失望..環境 : 餐龐十分簡陋,以RM做主題,只是PRINT一些不清浙既節目畫面圖加相架掛上牆. 加小小裝飾比人自拍...連基本RM既主持特色都無人手 : 嚴重不足,而且餐廳員工黑面.餐具: 不清潔, 有污漬.食物 : 質素不OK,叫左芝士排骨, 炸雞薯條芝士排骨 - 芝士同蛋的份量很少, 薄薄一層, $288 價錢貴.炸雞 - 很乾, 已唔同韓國炸雞比較, 因為跟本唔同, 但與茶餐廳烤雞翼比較, 茶餐廳還要好食D.呢次真係選擇錯了.
起初餐廳以RM為主題吸引去. 結果很失望..
人手 : 嚴重不足,而且餐廳員工黑面.
餐具: 不清潔, 有污漬.
食物 : 質素不OK,
叫左芝士排骨, 炸雞薯條
呢次真係選擇錯了.
芝士排骨
炸雞
2015-09-15
2015-09-15 1165 浏览
平時睇running man睇得好過癮啦,今次就帶大家感受下running man氣氛,仲要邊玩邊食位於鬧市既韓國餐廳,以runningman作主題,除左runningman既劇照外,仲有形形式式既道具,仲有headband可以帶上頭黎個selfie添黎得依到,當然係要玩撕名牌啦~見佢店員們身後既名牌,即刻就好想撕落黎,享受勝利既滋味😋但可以的話大家先同店員講聲😂因為名牌睇落有少少吾穩陣咁😂但始終撕落黎個下係既high既點餐前,舉起個牌仔,店員就會過黎,🐷咁就吾洗大嗌啦今次嗌左個芝士排骨,必玩梗係玩拉絲😍芝士捲上排骨,排骨外層甜甜地,配上咸香芝士一流。爐邊蛋梗係不可缺😤又滑又正另外嗌左個奶油麵包炸雞,一個大麵包盛戴住炸雞,旁邊則是奶油忌廉醬汁,很高興的今次炸雞不鞋口,外皮脆得黎肉又嫩滑😍點上creamy既醬汁更令炸雞味道豐富但個人認為醬汁淡了一點,但當點麵包食就非常正!因為醬汁完全被麵包吸引,食落超重奶香🍼正呀
點餐前,舉起個牌仔,店員就會過黎,🐷咁就吾洗大嗌啦
芝士排骨 $288
2015-09-14