我作為觀塘的上班族,觀塘由以前的工廠區發展成越來越多的甲級寫字樓。這個前工廠區,現在真的越來越多美食!最近又發現一間熱帶風的泰國Fusion菜餐廳!不要少看這間餐廳,原來這間餐廳前身為連續5年獲米芝蓮推介的“傳統泰國菜餐廳”而新店繼續由前泰皇御廚團隊主理,實力真的不用質疑!環境方面:每一個項目都有一個開放式廚房,而裝修方面,以亞熱帶簡約風為主調,全落地玻璃,透光度十足食物方面;新店一改舊有傳統泰國菜館的風格,以新派泰國Fusion菜為主打!餐廳亦會提供多項優惠,包括:$198 /2小時 (啤酒無限𣈱飲) 另外。餐廳亦提供早午晚餐,Happy Hour ,除了提供泰國Fusion菜之外,仲有漢堡包,及港式早餐,對於我們這班觀塘上班族,絕對是天大喜訊!(晚餐)食物方面:海南雞(半隻) $178海南雞肉身嫩滑可口,皮薄爽滑,雞皮亦很滑,雞肉味道濃郁,加上調味,層次感更豐富,而且已經去骨,方便大家享用!慢煮美國封門柳配新薯 $228封門柳是成隻牛,肉味最濃的一部分,因為每隻牛只得一條,所以,封門柳亦被譽為是「牛之靈魂」,封門柳是緊貼着橫膈膜,此肉與內臟較接近,脂肪不多!餐廳利用慢煮方法,更加可

環境方面:

食物方面;

(晚餐)食物方面:
海南雞(半隻) $178

慢煮美國封門柳配新薯 $228
封門柳是成隻牛,肉味最濃的一部分,因為每隻牛只得一條,所以,封門柳亦被譽為是「牛之靈魂」,封門柳是緊貼着橫膈膜,此肉與內臟較接近,脂肪不多!餐廳利用慢煮方法,更加可以鎖住肉味的濃!令其肉質鬆軟!

蝦炒金邊粉 $128
金邊粉鑊氣十足,乾濕度剛好,加上彈牙海嘏去炒,口感十足!

泰式髒髒奶茶 $38
泰式茶湯力 $48
兩杯飲品都很特别,而泰式髒髒奶茶,口感好順滑,奶茶味亦好濃郁!

整體來說:無論環境及食物質素都相當不錯!服務員也很禮貌!就算你不是觀塘上班族,只要喜歡吃泰菜的朋友,都不妨可以去試試!

• 蝦炒金邊粉
2024-04-26 727 浏览
最近我同朋友去咗觀塘嘅Moon Thai食嘢,覺得超好食🫶🏻👏我食咗嘅幾樣嘢都超級超級出色,絕對係我會回頭嘅一間餐廳!沙嗲雞肉串燒 Grilled Chicken Skewers ($48)🌟🌟🌟🌟🌟串燒嘅沙嗲醬唔會太辣但超惹味!烤香茅豬頸肉 Grilled Pork Neck ($48)🌟🌟🌟🌟🌟豬頸肉口感好之餘唔會太肥,仲好香添!雞肉船湯金邊粉Chicken Boat Noodles ($78)🌟🌟🌟船麵好夠入味!蝦炒金邊粉 Pad Thai ($128)🌟🌟🌟🌟金邊粉超多配料,值回票價!青咖喱雞 Chicken Green Curry ($148)🌟🌟🌟青咖喱都係不太辣,老少咸宜,仲好多雞肉!斑蘭椰汁千層糕 Pandan Coconut Cake ($58)🌟🌟🌟🌟連甜品都好出色!千層糕暖暖哋,斑蘭味香又唔會太甜~📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

我食咗嘅幾樣嘢都超級超級出色,絕對係我會回頭嘅一間餐廳!

🌟🌟🌟🌟🌟
串燒嘅沙嗲醬唔會太辣但超惹味!

🌟🌟🌟🌟🌟
豬頸肉口感好之餘唔會太肥,仲好香添!

🌟🌟🌟
船麵好夠入味!

蝦炒金邊粉 Pad Thai ($128)
🌟🌟🌟🌟
金邊粉超多配料,值回票價!

🌟🌟🌟
青咖喱都係不太辣,老少咸宜,仲好多雞肉!

🌟🌟🌟🌟
甜品都好出色!千層糕暖暖哋,斑蘭味香又唔會太甜~

📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
2024-03-14 177 浏览
依間泰菜絕對絕對值得推薦比大家我已經介紹左好多朋友去試🤣連泰國人都話好正haha😎(真係冇吹大🤥一路寫文一路回味緊)距離地鐵站5分鐘步程 位置尚算方便🚶🏻‍♂️裝修超級靚 忍唔住都打左幾張卡📸叫得food hall 整到真係好似food court咁一個個open kitchen地方大到餐紙要印埋地圖🤣坐位闊落有空間感 同一大班朋友放喺度吹吓水都好舒服🥹食物方面 有傳統泰菜 都有fusion菜式 ✿ 乾炒豬肉河粉 $118 ✿夠晒鑊氣 河粉條條分明但唔油份量好多 豬肉片既比例重 彈牙入味🐷✿ 冬蔭公蝦扁意粉 $128 ✿黎到咁新派既餐廳梗係要試下fusion菜式啦冬蔭公味好出 有別一般冬蔭公湯既酸味 意粉醬帶有番茄既鮮甜🍅意粉掛汁 蝦又多又大隻🦐爽口彈牙✿ 瑪莎曼咖哩雞肉 $148 ✿✿ 煎薄餅 $25 ✿平時我哋嗌咖哩都淨係識嗌紅、黃、青我都係第一次見瑪莎曼咖哩🤣瑪莎曼咖哩黎自泰國南部 同上面3種咖哩味道好唔同主要使用烘烤過既香料 食落香濃唔太辣 香氣十足🥹專登嗌個薄餅蘸黎食 超惹味🤩強推!✿ 香蕉朱古力煎餅 $58 ✿心心念念左好耐既pancake🥰皮薄香脆 入面香蕉熱辣辣 係幸福嘅
依間泰菜絕對絕對值得推薦比大家
我已經介紹左好多朋友去試🤣連泰國人都話好正haha😎
(真係冇吹大🤥一路寫文一路回味緊)

距離地鐵站5分鐘步程 位置尚算方便🚶🏻‍♂️

意粉掛汁 蝦又多又大隻🦐爽口彈牙
瑪莎曼咖哩雞肉

✿ 瑪莎曼咖哩雞肉 $148 ✿
✿ 煎薄餅 $25 ✿
平時我哋嗌咖哩都淨係識嗌紅、黃、青
我都係第一次見瑪莎曼咖哩🤣
瑪莎曼咖哩黎自泰國南部 同上面3種咖哩味道好唔同
主要使用烘烤過既香料 食落香濃唔太辣 香氣十足🥹
專登嗌個薄餅蘸黎食 超惹味🤩強推!
香蕉朱古力煎餅

冬蔭公蝦扁意粉
瑪莎曼咖哩雞肉
香蕉朱古力煎餅
2024-02-26 4382 浏览
今日同朋友去咗牛頭角呢間泰國fushion餐廳,喺門口睇嘅時候,冇諗過入邊咁大,行入去時我都愕咗然,入邊地方竟然咁大,保守估計起碼有5000尺,可以坐百幾人唔成問題!星期日紅日唔算多人,可以有個寧靜嘅環境渡過歡樂愉快嘅中午! 睇緊menu諗緊食咩時,見到有個靚仔哥哥行過,跟住我就少少害羞地問佢有咩推介,佢介紹得好詳盡,服務非常好,極之欣賞佢,雖然唔係叫晒佢全部介紹嘅食物🤣最後我哋叫咗牛油果流心蛋煎餅:煎餅外脆內軟,加上流心蛋嘅蛋汁和有自製嘅醬汁,仲有我至愛嘅牛油果,簡直完美嘅配搭泰式紅咖喱雞肉漢堡:呢個我覺得比較fusion啲,第一次喺泰式餐廳食漢堡包😂 紅咖喱有少少辣但係唔會蓋過咗雞肉味,分別食到層次嘅味道,泰式嘅咖喱混合西式的漢堡包,呢個幾創新,食落去幾有驚喜我從來都唔會飲奶茶,因為我對奶有敏感,靚仔哥哥推介奶茶俾我,佢話可以轉Oat milk,跟住我就試吓,果然冇介紹錯,真係超好飲,飲落去覺得好濃嘅茶味,而且好香,有種回味最後甜品畫上完美嘅句號:芒果糯米飯🤣而家做緊優惠,Follow Moon Thai社交平台,會送一份椰汁西米糕或斑蘭椰汁千層糕,大家記得follow🥰

最後甜品畫上完美嘅句號:芒果糯米飯🤣

2024-02-25
2024-02-26 2000 浏览
昨日去完朋友婚禮之後😌約咗個舊同學去咗一間位於牛頭角泰式food court 食下午茶🙂中等價錢😄水準都唔錯👍冬陰功湯香料如檸檬葉、薑、大蒜和香茅、菇類等。即使不加辣椒,這些香料仍然能夠為湯品帶來豐富的口感和風味😅烤香茅豬頸肉份量多~而且具有豐富的油脂和肉質,經過烤烹處理後,肉質變得嫩滑多汁。這種口感使得烤香茅豬頸肉在咀嚼時非常愉悅😁牛肉船麵金邊粉麵條質地柔軟滑嫩,非常容易入口😌牛肉片經過煮熟後變得嫩滑多汁。牛肉的口感和風味與麵條相成,為菜餚增添了豐富的層次感😍斑斕椰汁千層糕質地是軟綿綿的,輕盈而細膩。每一層都具有柔軟的口感,使得糕點在口中融化☺️而且好重椰汁味😇青瓜蘋果梳打帶有清新的口感,青瓜和蘋果的組合為飲料帶來了清爽和涼快的感覺🥶自然風味😎店舖🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!我們很榮幸連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜!這是對我們精湛廚藝和出色食物品質的肯定,讓我們充滿信心地回歸,為您呈現最優質的泰國美食體驗。🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理餐廳以皇室御廚級泰菜為基礎,並融入了創意料理的元素,創造出獨一無二的菜品。我們的廚師們經驗豐富,擁有精湛的廚藝和獨

青瓜蘋果梳打

店舖🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!

🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理
餐廳以皇室御廚級泰菜為基礎,並融入了創意料理的元素,創造出獨一無二的菜品。我們的廚師們經驗豐富,擁有精湛的廚藝和獨特的創意,將為您呈現一道道精心設計的美食佳餚
2024-02-24
  • 招牌和牛船麵
🐮招牌和牛船麵牛肉是否真的和牛就不得而知 但質素確實好高牛肉上枱個陣 仍然係半生熟既狀態隨着時間同湯底既溫度 牛肉慢慢慢慢熟左所以建議上枱後立刻進食 唔好沉太太耐牛肉嫩滑 油脂不多 肉味濃 味道隨咀嚼愈濃同船麵濃湯非常配合 但又唔會好膩麵條滑身 口感適中 唔會太腍又唔會太硬船麵最重要當然係個湯底 呢個湯底味道濃厚好有層次 提升左成碗船麵既質素🐷乾炒豬肉河粉味道不錯 感覺新鮮 雖然媲美唔到大牌檔既鑊氣但餐廳開放式廚房既即炒背景聲為炒河加哂分河粉入面既肉片 配菜份量合適 顏色賣相亦好吸引🍳煙三文魚班尼迪蛋係泰式餐廳見到呢個比較西式既菜式好驚喜主角Benedict egg做得唔錯 蛋白嫩滑蛋黃汁豐富 上面既配醬清新濃郁下面既煙三文魚同麵包都令人感覺食材新鮮完全唔馬虎 擺盤用左柚子同士多啤梨碎做襯托🐥沙嗲雞肉串燒雞肉份量好足 口感嫩滑 調味岩岩好 又熱辣辣配上佢地既沙嗲醬 味道好濃郁 質地比較杰身呢個質感既沙嗲醬配上串燒係一個唔錯既配搭🧇煎薄餅不是酥皮形式既薄餅 口感質地比較煙靭配搭埋咖喱絕對係一個好好既主食選擇🐮招牌和牛船麵 $118🐷乾炒豬肉河粉 $118🍳煙三文魚班尼迪蛋 $128🐥沙嗲
🐮招牌和牛船麵

📍 Foodhall by Moon Thai
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
2024-05-26
等候时间
2 分钟 (堂食)
招牌和牛船麵
煙三文魚班尼迪蛋
沙嗲雞肉串燒
煎薄餅
最先是見傳媒介紹,再上網search,見到平價非常之好, 所以便 趁放假特登去試下新嘢六點前到星期日人不多不用等位座位充足樓底高枱與枱中間都有距離只是冷氣不足今日溫度28體感34度落餐後 不到五分鐘最快到的是 蟹肉 炒飯好有可能係 預先製作只是稍微翻熱不熱,只是微暖炒飯不乾身隨即 到的是冬陰功湯熱度都不太夠裏面有兩隻蝦不新鮮的 不是味道出現問題而是口感好像有點梅湯嘅味較重直接講即係太酸太咸可能係翻熱無數次的緣故越煮味道越濃縮第三樣係雞肉串燒咁多樣之中呢個熱度先至最熱合格味道及醬汁都可以最後來的是豬頸肉以為會好似雞串一樣熱辣辣但又不是。。。🤪醬汁較失色食完之後會口渴可能其他人寫得太好或者冇期望就冇失望
最先是見傳媒介紹,
再上網search,
見到平價非常之好, 所以便 趁放假特登去試下新嘢

六點前到星期日
今日溫度28體感34度

落餐後 不到五分鐘
最快到的是 蟹肉 炒飯
好有可能係 預先製作
只是稍微翻熱不熱,只是微暖
炒飯不乾身

雞肉串燒
豬頸肉
雞肉串燒
2024-05-25 0 浏览
就嚟母親節 今日帶媽咪試吓呢間連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜 嘅新型食店概念 Foodhall by Moon Thai 大推皇室御廚級 X Fusion 創意料理🥰 唔使飛去泰國都可以食到正宗泰國菜啦 🌟青咖喱牛肉 甜辣味適中 牛肉醃過好入味 為咗唔好嘥啲咖喱汁 專登點多咗一份煎薄餅搭配 簡直係完美😌🌟煎薄餅 口感外酥內軟🌟蟹肉炒飯 蟹肉鮮甜 炒飯好夠鑊氣👍🏻🌟烤香茅豬頸頸肉 肥瘦分布均勻 咬落鬆軟🌟沙嗲雞肉串燒 搭配花生醬汁 香口軟滑仲好Juicy🌟香蕉朱古力煎餅 好懷念嘅泰國街頭小食 皮脆香甜食到停唔到口😍

🌟煎薄餅 口感外酥內軟

試食活動
  • 香蕉朱古力煎餅
  • 沙嗲雞肉串燒
2024-05-24 0 浏览
呢間店鋪連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜,🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理,真係要來潮醒✨💥波羅炒飯🌴🍛擺盤簡潔美觀,炒飯炒得夠乾身,配料豐富,充滿香味,香氣四溢,小朋友好鐘意蝦炒金邊粉🌴🥢鑊氣好夠,金邊粉有口感,配上青檸及花生碎,味道變得好有屠次,口感更豐富烤香茅豬頸肉 🌴🐽豬頸肉有淡淡的香茅味,邊邊位烤得金黃脆口,附上的泰式醬汁,酸酸甜甜,提升味道的靈魂醬汁泰式奶茶🥤有驚喜,味道香濃,足夠茶底同奶味,飲落好夠順滑,好飲過出名的泰式奶茶鍾意食泰菜的朋友唔好錯過,呢到位置空間寬敞,坐得好舒服,裝修新穎,有現代簡約格調,真係要來品嚐一下😍😍📍Foodhall by Moon Thai觀塘道 348 號宏利廣場1樓101號鋪(🚇港鐵牛頭角地鐵站B出口)🚩星期一至五: 0800 - 2200🏴星期六: 0900 - 2200🏳️星期日: 0900 – 1700❤️餐廳設有bb椅及兒童餐具👍好貼心🤤 #香港媽媽 #成長日記 #親子好去處 #親子 #美食 #foodie #觀塘美食推介#美食推介 #觀塘 #牛頭角 #moonthai #觀塘美食 #觀塘飲食 #觀塘餐廳 #觀塘餐廳推介

波羅炒飯🌴🍛

蝦炒金邊粉🌴🥢

烤香茅豬頸肉 🌴🐽

泰式奶茶🥤

📍Foodhall by Moon Thai
觀塘道 348 號宏利廣場1樓101號鋪
(🚇港鐵牛頭角地鐵站B出口)
🚩星期一至五: 0800 - 2200
🏴星期六: 0900 - 2200
🏳️星期日: 0900 – 1700
❤️餐廳設有bb椅及兒童餐具👍好貼心🤤

#香港媽媽 #成長日記 #親子好去處 #親子 #美食 #foodie #觀塘美食推介#美食推介 #觀塘 #牛頭角 #moonthai #觀塘美食 #觀塘飲食 #觀塘餐廳 #觀塘餐廳推介 #觀塘Cafe #打卡好去處 #泰國風味 #觀塘泰國菜
2024-05-19 23 浏览
新開嘅泰式餐廳 環境寬敞 好多座位亦都好有格調 喺地鐵站出面好方便如果駕駛人士都有免費泊車價錢都合理先叫咗一碗冬陰功Tom Yum Soup$48 嚟講 都幾大碗 入邊有大蝦同埋大量嘅菇菌 味道酸酸辣幾開胃兩個人飲啱啱好泰式滷水豬手 估唔到會咁大份淨係雞蛋已經有兩大隻 即係四個半邊豬手炆到好腍 味道濃郁,但係又唔會鹹下低有大量嘅酸菜做配菜啲味道幾好,唔會太酸 就算唔鍾意食酸嘢嘅,我都覺得啱啱好馬拉盞炒通菜 熱辣辣咁炒出嚟味道都係啱啱好 少少味,但係又唔會太過火 蟹肉炒飯炒得靚 有蟹肉粒粒分明泰式髒髒茶幾搞笑,其實佢係奶茶唔係咖啡朋友仲以為我叫咗杯咖啡我話其實係係奶茶嚟㗎!另外呢度啲侍應夠多 好好服務態度
新開嘅泰式餐廳 環境寬敞 好多座位亦都好有格調
喺地鐵站出面好方便
如果駕駛人士都有免費泊車
價錢都合理

先叫咗一碗冬陰功Tom Yum Soup
兩個人飲啱啱好

泰式滷水豬手 估唔到會咁大份
淨係雞蛋已經有兩大隻 即係四個半邊
豬手炆到好腍 味道濃郁,但係又唔會鹹
下低有大量嘅酸菜做配菜
啲味道幾好,唔會太酸
就算唔鍾意食酸嘢嘅,我都覺得啱啱好

馬拉盞炒通菜 熱辣辣咁炒出嚟
味道都係啱啱好 少少味,但係又唔會太過火

蟹肉炒飯炒得靚 有蟹肉粒粒分明

泰式髒髒茶幾搞笑,其實佢係奶茶唔係咖啡
朋友仲以為我叫咗杯咖啡
我話其實係係奶茶嚟㗎!

另外呢度啲侍應夠多 好好服務態度
  • 馬拉盞炒通菜
2024-05-15 47 浏览
喺牛頭角有間竟然獲得5年米芝蓮榮譽嘅泰菜🇹🇭空間感十足 坐得舒服得嚟菜式選擇多❣️𝒯𝐻𝒜𝐼 𝐹𝐼𝒮𝐻 𝒞𝒜𝒦𝐸𝒮 泰式魚餅 $52濃濃魚肉味混合蒜蓉檸檬葉🌱層次感十足 塊塊手掌咁大 配搭泰式辣醬酸酸地勁好味❣️𝒞𝐻𝐼𝒞𝒦𝐸𝒩 𝑀𝒜𝒮𝒮𝒜𝑀𝒜𝒩 𝒞𝒰𝑅𝑅𝒴 瑪莎曼咖喱雞肉 $148椰香味頗重 將咖喱嘅辣中和左 相當易入口 今次我哋冇嗌薄餅就咁空口食都唔覺膩薯仔洋蔥雞肉全部煮得腍身入味 送飯啱晒❣️𝒫𝐼𝒩𝐸𝒜𝒫𝒫𝐿𝐸 𝒮𝐸𝒜𝐹𝒪𝒪𝒟 𝐹𝑅𝐼𝐸𝒟 𝑅𝐼𝒞𝐸 菠蘿海鮮炒飯 $128叫得海鮮炒飯但點只海鮮咁簡單 魷魚 臘腸 提子乾 青豆 紅蘿蔔 蝦粒 菠蘿 肉鬆無一不可🍍每一啖都充滿菠蘿香氣 脆卜卜嘅腰果果仁更添色彩❣️𝐵𝐸𝐸𝐹 𝐵𝒪𝒜𝒯 𝒩𝒪𝒪𝒟𝐿𝐸𝒮 牛肉船麵 $88同平時好鹹嘅船麵湯底差天共地 呢個真心以鮮味取勝🥩湯底加入豬骨長時間熬成 微微藥材味加埋啱啱熟嘅牛肉片絕對係必食之選❣️𝑀𝒜𝒩𝒢𝒪 𝒮𝒯𝐼𝒞𝒦𝒴 𝑅𝐼𝒞𝐸 芒果糯米飯 $88食泰國嘢邊可以唔嗌呢個 一份足足有成半隻芒果🥭成舊糯米飯幾乎浸晒落啲椰奶度咁款 軟糯煙靭嘅糯米飯充滿椰香 芒果肉鮮甜多汁
泰式魚餅

2024-05-02
泰式魚餅
芒果糯米飯
2024-05-14 40 浏览
在市區要搵一間空間感大嘅餐廳不容昜,牛頭角Moon Thai就真係夠晒寬敞,3邊都是落地玻璃窗,甫入餐廳已覺得好舒適。餐廳設計好似美食市集咁,3個不同位置開放式廚房處理餐點。呢間新店依然繼續由星級前太王御廚主理,有晒質素保證,而且價錢竟然好親民!🌟海南雞飯 $128海南雞非常嫩滑,泛出油光,食落滑嘟嘟。雞飯都好香,有椰汁香味都有椰絲。🌟靑咖喱雞 $148 + 煎薄餅 $25青咖喱雞唔算辣,係雞髀肉,份量非常多,會煎餅好好味。🌟烤香茅豬頸肉 $48非常脆口,有淡淡炭香味,個醬汁有生洋蔥會比較辣,係非常惹味。🌟沙嗲豬肉串燒 $48估唔到$48有四串咁好!豬肉一啲都唔會嚡口,蘸上沙嗲醬汁非常香滑。🌟冬陰功(2)$48香濃冬陰功湯,用料非常多,香辣香茅味道好出。🌟香蕉朱古力煎餅 $58甜品之選,食完超級滿足!總括嚟講,呢間餐廳地方大又靚,座位舒適夠大,地點方便,價錢非常親民,絕對會再嚟,值得推介!

🌟海南雞飯 $128

🌟靑咖喱雞 $148 + 煎薄餅 $25
青咖喱雞唔算辣,係雞髀肉,份量非常多,會煎餅好好味。

🌟烤香茅豬頸肉 $48

🌟沙嗲豬肉串燒 $48

🌟冬陰功(2)$48
香濃冬陰功湯,用料非常多,香辣香茅味道好出。

🌟香蕉朱古力煎餅 $58
甜品之選,食完超級滿足!

2024-05-09
  • 海南雞飯
  • 青咖喱雞
  • 冬陰功湯
  • 沙嗲豬肉串
2024-05-11 32 浏览
呢間泰式餐廳佔地8000尺🤩一入到去,即刻話「哇」咗一聲,開放式廚房有三個,真係超大👀環境好舒服,座位好闊落!裏面啲Staff全部都好支整👍🏻嘢食亦都好多選擇,坊間又真係比較少呢啲泰式餐廳,有機會可以試吓🤤班尼蛋辣荷蘭醬·烤菠蘿($128)個多士整得好好!!好煙韌仲有少少脆底🤩班尼蛋超級流心,切落去嗰下啲蛋黃慢慢流出嚟🤍荷蘭醬係酸味嘅~菠蘿都係烤得好甜😆烤裙子牛排($228)牛扒食落感覺好似煙燻肉嘅質地,唔會好肥膩,亦都唔會柴,啲背嘅泰式醬酸酸地🤤配菜粟米好甜!!椰汁西米糕($58)呢個超驚喜😋除咗有椰汁西米之外,中間竟然有芋泥!!成件事好夾,仲要唔會太甜🥳青檸梳打($48)//水果茶($38)

班尼蛋辣荷蘭醬·烤菠蘿($128)

烤裙子牛排($228)

椰汁西米糕($58)

青檸梳打($48)//水果茶($38)
牛頭角·Foodhall by Moon Thai講返嚟到呢間新式Fusion泰菜餐廳🍴初初以為都係普通嘢啦 但今次有驚喜🔥🤩唔知大家之前有冇食過上環嘅MoonThai佢地因任用清一色泰廚團隊而備受愛戴而當中嘅泰廚團隊曾為泰皇御廚一直為食客提供正宗皇室🤴泰國菜式💕新店更結合傳統打追出特色創意料理😉而家佢地坐落於在九龍東Manulife Place擴充為一個更寬敞空間 超過5000呎😱😱採用北歐 Café 現代簡約風格 以和暖大地色澤為主 燈光溫和 寬敞舒適連張凳都特格大 坐得特別舒服😌🔥新店清晰分隔咗三個取餐區包括︰泰式地道炒粉麵飯類/Fusion 漢堡類/濃香泰式船麵/串燒&特色甜品水吧✨員工間分工清晰 效率就更高 上菜又快🔥✨✨要讚讚佢地服務態度非常友善好有禮貌👍🏻Menu部份有分Dining menu & Dinner menuDining menu係主打特色泰菜(烤物串燒/粉麵飯/甜品等...)Dinner menu就偏向西式風情(豬鞍/牛排/驢魚等...)今次叫嘅樣樣都好食 最緊要熱辣辣😋😋烤香茅豬頸肉🐷 $48呢個打頭陣真係冇得輸 係我食過最好味嘅豬頸肉不論賣相 味道 價錢
牛頭角·Foodhall by Moon Thai

我唔係奶茶專家 覺得飲落無咩特別
但好夠香 似喺泰國飲到嘅地道風味😎
2024-05-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 香蕉朱古力煎餅
  • 馬拉盞炒通菜
  • 招牌和牛船麵
2024-05-09 24 浏览
今次帶媽媽同姑婆去FoodHall By MoonThai食正野,原來係連續5年獲得米芝蓮推介嘅Moon Thai, 重新選址落戶觀塘核心地段,繼續由前泰皇御廚團隊主理,喺5500尺空間感十足嘅地方用膳真係好舒適烤香茅豬肉🐖豬頸肉烤到外層微微焦香 ,但同時保留到肉汁,肉質爽彈易咬,再蘸上自製,呢個真係必食推介泰式蝦餅 🧆咬開彈牙蝦餅香茅香味散發,味道微辣夠惹味 招牌和牛船麵🍜和牛肉質纖維豐富較有咬口,脆卜卜嘅豬油渣加上船麵吸晒甜甜哋嘅濃郁湯汁,我食左大半碗蟹肉炒飯 🦀每啖炒飯都食到蟹肉好足料,如果炒飯可以再乾身啲就更好泰式髒髒茶 🥃外觀唔夠髒,做唔到虎紋嘅效果,唔知係咪髒係形容我攪拌時嘅狀態呢?不過泰式紅茶茶底好濃厚但係同平時嘅嘅香味有少少分別,加上微甜醇滑嘅牛奶,係好飲嘅呢度晏晝仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先

烤香茅豬肉🐖

泰式蝦餅 🧆
咬開彈牙蝦餅香茅香味散發,味道微辣夠惹味

招牌和牛船麵🍜

蟹肉炒飯 🦀
每啖炒飯都食到蟹肉好足料,如果炒飯可以再乾身啲就更好

泰式髒髒茶 🥃

呢度晏晝仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先