2024-05-09 36 浏览
今次带妈妈同姑婆去FoodHall By MoonThai食正野,原来系连续5年获得米芝莲推介嘅Moon Thai, 重新选址落户观塘核心地段,继续由前泰皇御厨团队主理,喺5500尺空间感十足嘅地方用膳真系好舒适烤香茅猪肉🐖猪颈肉烤到外层微微焦香 ,但同时保留到肉汁,肉质爽弹易咬,再蘸上自制,呢个真系必食推介泰式虾饼 🧆咬开弹牙虾饼香茅香味散发,味道微辣够惹味 招牌和牛船面🍜和牛肉质纤维丰富较有咬口,脆卜卜嘅猪油渣加上船面吸晒甜甜哋嘅浓郁汤汁,我食左大半碗蟹肉炒饭 🦀每啖炒饭都食到蟹肉好足料,如果炒饭可以再干身啲就更好泰式脏脏茶 🥃外观唔够脏,做唔到虎纹嘅效果,唔知系咪脏系形容我搅拌时嘅状态呢?不过泰式红茶茶底好浓厚但系同平时嘅嘅香味有少少分别,加上微甜醇滑嘅牛奶,系好饮嘅呢度晏昼仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先

烤香茅猪肉🐖

泰式虾饼 🧆
咬开弹牙虾饼香茅香味散发,味道微辣够惹味

招牌和牛船面🍜

蟹肉炒饭 🦀
每啖炒饭都食到蟹肉好足料,如果炒饭可以再干身啲就更好

泰式脏脏茶 🥃

呢度晏昼仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先