2022-09-27 24 浏览
有日收工同老公去食個飯諗唔到去邊度食膽粗粗就上咗呢間Cafe試下點知平時好揀食既老公都話唔錯因為有佢最愛嘅Cocktail🫣呢間Cafe有個細細地嘅Bar枱位只飲酒既朋友都可以好有feel我因為減肥就叫咗個沙律食呢個田園風嘅煙燻三文魚沙律 $98好啱我口味 個三文魚一啲都唔乾從好大份老公就叫左個Shashuka $88同Onion Rings $68 黎餸酒個洋蔥圈配酒一流😋另外個Shashuka好特別一啖呢個芝士醬配法式麵包 一啖酒完全唔膩😍老公話下次可以再嚟估唔到佢咁鍾意🥰
點知平時好揀食既老公都話唔錯
另外個Shashuka好特別
一啖呢個芝士醬配法式麵包 一啖酒完全唔膩😍

老公話下次可以再嚟
估唔到佢咁鍾意🥰
話說嗰日男朋友帶咗我去呢間樓上鋪嘅餐廳叫FOMO Cafe & Lounge諗住佢係求其搵 之後帶我去點知都有驚喜值得一讚一入到去環境乾淨 店員都好有禮貌仲要有梳化位 坐得都幾舒服野食方面仲帶點驚喜Charred Pork Neck $88呢個豬頸肉 唔係一般豬頸肉配左個辣汁 成件事唔同晒 好Juicy又帶點惹味椰菜花飯 $98配碎牛肉👍🏻牛肉一啲都唔乾青瓜,粟米,蕃茄加蜜糖甜酸醬感覺好清新好健康 口感豐富😋我哋仲嗌咗兩杯Cocktail、小酌一下加埋環境幾靚氣氛即刻⬆️⬆️⬆️👩‍❤️‍👨今次都大讚左男友搵到呢間👍🏻👍🏻餐廳
話說嗰日男朋友帶咗我去呢間樓上鋪嘅餐廳
野食方面仲帶點驚喜
Charred Pork Neck $88
椰菜花飯 $98
配碎牛肉👍🏻牛肉一啲都唔乾
青瓜,粟米,蕃茄加蜜糖甜酸醬感覺好清新好健康 口感豐富😋

我哋仲嗌咗兩杯Cocktail、小酌一下
加埋環境幾靚氣氛即刻⬆️⬆️⬆️👩‍❤️‍👨
今次都大讚左男友搵到呢間👍🏻👍🏻餐廳
2022-09-26 42 浏览
喺銅鑼灣做完gym諗住同朋友食少少嘢先返屋企朋友揀咗呢間cafe 冇諗過咁好食又啱喎做完gym食我哋嗌咗兩個小食洋蔥圈同埋香茅雞翼 兩樣都好香口 仲要有我最愛嘅芝麻 份量啱啱好為免咁重罪惡感 所以我哋帶咗兩份沙律 煙燻三文魚沙律同埋風味烤雞沙律 雖然兩個都係沙律但係個風味烤雞沙律嘅沙律醬係辣辣地 唔使次次都食普通沙律醬 對於長期keep fit嘅人來講有返啲新鮮感咁樣輕食法都已經好飽😋😋不過見到呢間餐廳仲有Cocktail 諗住下次唔使做gym嘅時候再試下🥰🥰🥰

放左工同同事試左呢間唔錯既樓上cafe, 上到去見到裝修舒服得黎又帶點打卡位, 幾適合同幾個同事坐低傾一晚計 講下事非咁, 食物方面都有點驚喜泰式魚餅配泰式辣醬👍🏻熱辣辣 、香脆好味😋椰菜花飯 配煎豆腐 牛油果,合桃,洋蔥 田園沙律醬👍🏻👍🏻健康得黎又好食 加埋牛油果即刻加分蝦多士 + 蜜糖Prawn Toast 😋😋👍🏻呢個大推 蝦多士平時成日見 但配蜜糖醬咁食真係第一次試 加左芝麻勁香總括黎講價錢唔貴 坐得又舒適 下次收工可以再黎!!
泰式魚餅配泰式辣醬👍🏻熱辣辣 、香脆好味😋

總括黎講價錢唔貴 坐得又舒適 下次收工可以再黎!!
2022-09-23 58 浏览
前幾日同閨蜜諗住小聚一下見到呢間樓上Cafe竟然有Cocktail 🫣即刻心動book咗黎試吓去到一入門口即刻俾佢吸引咗見到有唔同嘅打卡位同閨蜜即刻影咗幾張打卡相之後叫咗個Shashuka $88蕃茄醬 芝士嘅醬汁放喺法式麵包上面食有啲異國風味嘅感覺另外主食就係田園沙律 $98煙燻三文魚配搭青瓜,洋蔥,粟米粒 ,芝麻醬三文魚厚身得來又唔會煮得太過龍,一啲都唔乾仲叫咗兩個小食Onion Rings $68洋蔥圈勁香脆 唔厚粉 加埋黑松露沙律醬簡直食到唔停Prawn Toast $78呢個蝦多士又係食到唔停🍤🍤🍤加上芝麻同蜜糖醬嘅配搭超特別我同閨蜜爭住食估唔到我哋兩個人食咗咁多嘢價錢又唔貴已經諗住同閨蜜下次再encore✌🏻
前幾日同閨蜜諗住小聚一下

之後叫咗個Shashuka $88
蕃茄醬 芝士嘅醬汁放喺法式麵包上面食
有啲異國風味嘅感覺
另外主食就係田園沙律 $98
煙燻三文魚配搭青瓜,洋蔥,粟米粒 ,芝麻醬
三文魚厚身得來又唔會煮得太過龍,一啲都唔乾
仲叫咗兩個小食

估唔到我哋兩個人食咗咁多嘢
價錢又唔貴
已經諗住同閨蜜下次再encore✌🏻
2022-09-23 42 浏览
樓上cafe 好多地方都有、但呢間FOMO Cafe & Lounge 可以話與別不同 打卡、美食、治癒集於一身特色裝修設有打卡位 環境舒服 圓拱型玻璃窗 風格特別 好吸引人 梳化座位 岩哂傾計特色美食 Shashuka $88蕃茄醬,蛋,芝士嘅醬汁配合埋法式麵包 芝士濃郁 配埋開埋香噴噴嘅法式麵包 份量十足輕食之選 椰菜花飯 $98配碎牛肉 青瓜,粟米,蕃茄加蜜糖甜酸醬 蜜糖甜酸醬開胃配搭 健康既青瓜,粟米,蕃茄 飽肚得黎 又好啱keep fit 療癒之選小見樓上嘅Cafe 會有Cocktail飲 Coffee Martini 啱晒鍾意咖啡嘅朋友 我平時少飲咖啡都覺得可以一試 越飲越療癒🫣呢一間真係唔錯樓上餐廳選擇🤓

特色美食 Shashuka $88
輕食之選 椰菜花飯 $98
療癒之選
呢一間真係唔錯樓上餐廳選擇🤓
2022-09-22 40 浏览
搵到間打卡cafe  性價比高 地點方便價錢係同地區黎講唔算貴環境舒適 又有特式位比客人打下卡 影下相食物擺放得都好精緻環境方面梳化座位 坐得舒服 唔會好逼窗口同門框位做左特式燈去比客人打卡揸住杯野飲 即刻可以港女打卡✌🏻食物方面試左個沙律同兩個小食1.田園沙律配風味烤雞配粟米,蕃茄,南瓜籽 辣椒蛋黃醬個醬辣辣地 有新鮮既感覺 又幾開胃 2.薯格 配黑松露沙律醬松露醬好濃 即刻有點罪惡感😋3. 泰式魚餅配泰式辣醬魚餅有咬口 口感豐富👍🏻4. Bubble Sunset 仲試埋杯cocktail 清新得黎又可以放鬆 我一日緊張既心情 仲有好多其他款既cocktail .今日試呢杯係有Sparking VLT , Lime, Rum. 一D都唔伏👍🏻👍🏻👍🏻飲完杯酒輕輕鬆鬆咁完美食左一餐又可以打下卡 即刻推介左比朋友😂
搵到間打卡cafe  性價比高 地點方便
揸住杯野飲 即刻可以港女打卡✌🏻
食物方面
試左個沙律同兩個小食
1.田園沙律配風味烤雞
配粟米,蕃茄,南瓜籽 辣椒蛋黃醬
個醬辣辣地 有新鮮既感覺 又幾開胃
仲試埋杯cocktail 清新得黎又可以放鬆

飲完杯酒輕輕鬆鬆咁完美食左一餐
又可以打下卡 即刻推介左比朋友😂
2022-09-22 30 浏览
話說琴晚同好姊妹行完街 經過見到呢間樓上cafe 一心諗住食小小野 傾下計咁!點知發現呢間好味小食又岩打卡既cafe🫣我地叫左個飯同幾個小食share椰菜花飯 配煎豆腐牛油果,合桃,洋蔥田園沙律醬😃呢個飯勁岩減肥或者素食既好姊妹、有我好鍾意既牛油果同埋個煎豆腐煎得好香口Lemongrass Chicken Wings 雞翼 好脆 juicy 、仲加埋芝麻好香👍🏻👍🏻Prawn Toast 呢個必點 小見蝦多士 配蜜糖醬 、港女打卡之選 而唔係得個樣 仲要係好好味😋薯格 配黑松露沙律醬薯格熱辣辣 加上香濃黑松露沙律醬 、岩哂我呢d鍾意濃味既朋友 個醬差d唔夠我食😂本身諗住食小小 之後變到愈食愈多😋😋下次可以再試埋甜品🫣🫣

我地叫左個飯同幾個小食share
椰菜花飯
配煎豆腐
牛油果,合桃,洋蔥
田園沙律醬
Lemongrass Chicken Wings
雞翼 好脆 juicy 、仲加埋芝麻好香👍🏻👍🏻
Prawn Toast
薯格 配黑松露沙律醬

本身諗住食小小 之後變到愈食愈多😋😋
下次可以再試埋甜品🫣🫣
2022-09-21 25 浏览
同埋成班 Friend做完gym之後,我哋就揀咗喺附近嘅一間餐廳。一上咗去之後發現裝修都好特別,而且Menu嘅設計都好用心💓俾我哋發現到呢一間餐廳係多元化餐廳,我哋就好興奮咁叫咗兩個小食再加一個沙律🥗因為話晒都好俾心機做運動💪🏻頭先嚟到嘅係呢個日式餃子配芝麻醬,佢個日式餃子唔需要擔心有好多油。佢有好貼心咁提供吸油紙,可以睇得出佢用嘅油份量唔係好多,但係一啲都唔影響到個口味👍🏻另一個小食係泰式魚餅配泰式辣醬,感受到佢彈牙嘅口感,而且同日式餃子一樣都唔會過於油膩😏另外為咗平衡返飲食,我哋叫咗一個田園沙律配煙燻三文魚,充滿少少鹹味嘅三文魚,配合各種各樣嘅蔬菜🥬包括有青瓜,洋蔥,粟米粒同埋健康嘅芝麻醬🥳

減肥不嬲都係女仔一世嘅目標,俾我搵到呢一間可以食健康餐嘅餐廳🍴就一齊同班閨蜜上去食,我哋成班上到去之後見到個Menu都好似發咗癲咁😍首先我哋叫咗兩個邪惡嘅小食,第一個係有泰式風味嘅泰式魚餅配泰式辣醬👍🏻有了充足嘅泰式辣醬,配上彈牙爽口嘅泰式魚餅,完全係非常開胃嘅小食🤤我哋最邪惡嘅小食就係蝦多士加蜜糖🤤邪惡嘅西多士再配上鮮甜嘅蝦同唔會話好甜嘅蜜糖,完全係最邪惡嘅小食😈但係佢嘅味道會令到人難以忘懷😍到咗我哋嘅主角,我哋叫咗個椰菜花飯配碎牛肉👍🏻呢個就係我哋呢一間餐廳嘅目的,以椰菜花作為主食,好食又健康,再配上唔同嘅蔬菜包括青瓜,粟米,蕃茄仲有加蜜糖甜酸醬🤤就算自己食一碗都唔會有罪惡感😍
2022-09-20 42 浏览
同男朋友去完血拼,想搵間餐廳坐低食少少甜品🍮俾我哋上網search到有呢一間café🤤行街行到好攰嘅我哋,諗都唔諗就一齊去去咗坐低傾吓計同埋叫咗一杯咖啡加一個甜品🍮我哋叫咗嘅甜品係S’mores Dip🤤本身一開始驚會好甜,但係嚟到之後發現佢棉花糖同底下個餅乾配搭一流👍🏻建議一定要將個棉花糖同底下塊餅乾一齊食,咁樣你會感受到脆卜卜嘅棉花糖外層,拉絲質地嘅夾心仲有卜卜脆嘅餅乾🍪店員都好friendly,就算我哋淨係嗌杯咖啡加一個甜品,坐咗喺嗰度成個晏晝傾傾。佢哋嘅態度都10分良好,而且好樂意幫我哋加水🥰
2022-09-20 43 浏览
由於呢排疫情放鬆咗,咁就一定要約閨蜜出嚟搵間靚啲嘅餐廳,講吓八卦同是非😈俾我發現到呢間餐廳環境唔差嘅,食物種類有多,就即刻同閨蜜去試一試🫢兩個女仔來講,我哋就唔係好想叫飯個類🤣俾我哋發現到有一個叫Shashuka,係運用左蕃茄醬,蛋,芝士嘅醬汁再配合法式麵包🥯我哋就梗係叫你試吓啦,到咗之後發現勁好食,而且份量啱啱好,兩個女仔都唔會覺得特別多,咁當然我哋有叫其他小食👍🏻我哋另外仲叫咗個日式餃子配芝麻醬和泰式魚餅配泰式辣醬🤤皮薄餡靚嘅日式餃子🥟再配上味道濃郁嘅芝麻醬。仲有有手打感覺煙韌彈牙嘅泰式魚餅🥰絕對啱我哋坐低傾足一個下晝😍
2022-09-19 39 浏览
疫情已經好耐,好耐無出過國啦🥲老公知道之後就話同我去食異國風味嘅餐廳🍴發現佢搵左間影相幾靚,又多款式揀嘅打卡餐廳👍🏻去到之後睇到個Menu,發現都好有心機🫢日式餃子配芝麻醬 我哋首先嚟個日本小食,豐富嘅肉質再加埋薄薄嘅外皮。煎到金黃色嘅餃子,再配合埋甜而不膩嘅芝麻醬,呢個絕對係想念日本必點小食💓薯格配黑松露沙律醬點可以少得邪惡嘅薯格,配上濃郁嘅黑松露醬😈醬汁俾得非常足夠,絕對可以每一舊都配上黑松露醬👍🏻Lemongrass Chicken Wings $88泰式風情嘅香茅雞翼,一上菜嘅時候有好濃郁嘅香茅味🥳配合埋外脆內軟嘅煮法,鍾意食雞翼嘅你一定要叫😏田園沙律 $98我哋叫咗好多個小食之後發現冇乜菜,就叫咗個田園沙律配風味烤雞🥬沙律入邊有好豐富嘅蔬菜包括,粟米,蕃茄,南瓜籽再配上辣椒蛋黃醬🤤

日式餃子配芝麻醬

薯格配黑松露沙律醬

Lemongrass Chicken Wings $88

田園沙律 $98
2022-09-19 24 浏览
又到左夜晚要諗食物嘅時間,有少少肚餓但係又唔想食得咁Heavy🫢俾我發現咗呢一間餐廳有用好健康嘅椰菜花代替煮食💓今次仲唔比我book到位去試一試😈喺小食方面,我哋叫咗一個蝦多士配上豐富嘅蜜糖。佢個外層炸到非常鬆脆,配上甜而不膩嘅蜜糖,絕對可以為你嘅晚餐展開一個好嘅開始👍🏻仲叫左日式餃子配芝麻醬,一咬落去入邊嘅肉汁就爆出黎🥰點可以缺少重要嘅肉類,我哋揀左泰式豬頸肉加辣汁,炸到外皮少少脆,再配上分量十足嘅泰式辣汁🥳嚟到主菜方面,我哋就叫咗椰菜花飯配碎牛肉,牛肉嘅份量十足,而且配上椰菜花飯口感勁似食緊真正嘅白飯。再配上豐富嘅蔬菜有青瓜,粟米,蕃茄再加埋蜜糖甜酸醬。成個飯嘅感覺酸酸甜甜,感受到用咗好多心機去調配醬汁🥰
🥟+🍸小食+飲嘢再配埋呢到嘅環境氣氛,係一個好適合晚上同朋友過嚟傾陣計嘅好地方,仲要靚到好適合影相打卡📸️咁正嘅地方,我講緊嘅係——🌟 ꜰᴏᴍᴏ ᴄᴀꜰᴇ & ʟᴏᴜɴɢᴇ 🌟佢嘅小食亦真係幾好食👍🏻._.🍸/ D̾r̾i̾n̾k̾s̾ /🍸|𝗖𝗔𝗟𝗣𝗜𝗦 𝗦𝗢𝗝𝗨|ʸᴼᴳᵁᴿᵀ ᴰᴿᴵᴺᴷ· ˢᴼᴶᵁ·|𝗛𝗔𝗭𝗘𝗟𝗡𝗨𝗧 𝗦𝗣𝗥𝗜𝗧𝗭|ᴴᴬᶻᴱᴸᴺᵁᵀ· Vᴼᴰᴷᴬ._.📍ꜰᴏᴍᴏ ᴄᴀꜰᴇ & ʟᴏᴜɴɢᴇ📍9/F Evernew House, 485 Lockhart Road, Causeway Bay
🥟+🍸
佢嘅小食亦真係幾好食👍🏻