2022-10-07 31 浏览
一入到餐廳就見到環境好chill,好多梳化位都有cushion,加埋柔和既燈光,感覺好舒服。而餐廳員工都好熱情招呼我地,帶我地埋位之後即刻斟佐兩杯水俾我地,so warm!👏🏻食物方面我地首先叫佐田園沙律$98,賣相好靚,五顏六色既蔬果加埋面頭既風味烤雞,絕對要打卡呀!🫶🏻沙律有埋辣椒蛋黃醬,撈勻黎食口感好豐富,爽口既蔬果加埋燒到岩岩熟既烤雞,配搭好好。而醬汁令到食落有少少辣,但好開胃好好味!我地仲叫佐Prawn Toast $78,係蝦多士 + 蜜糖,賣相好精緻,味道方面口咸既蝦多士加埋甜既蜜糖平衡番,好好味,而且點佐蜜糖既蝦多士都仲係好脆口,口感好好!另外竹小食我地仲叫佐Waffle Fries $68,係薯格配黑松露沙律醬,賣相方面都好靚,好多薯格,啲薯格係新鮮炸既,好脆好好味,點埋黑松露醬更加停唔到口!最後我仲叫佐杯Gin & Tonic $88,有枝竹籤插住塊青檸,即刻打卡able,對於唔係好飲得酒既我黎講都好易入口,青檸令到杯酒好fresh好好味,淡淡既酸味令口感更好。
2022-10-06 30 浏览
一嚟到呢間餐廳,就俾佢嘅裝修吸引住🤤裝修得好友文青嘅感覺,有好多綠化嘅植物係餐廳入口🙆🏻‍♀️成個環境同氣氛都十分放鬆,絕對可以來慶祝一啲重要日子,入到去之後,見到個Menu就發現佢有好多健康晚餐嘅選擇👍🏻我哋叫咗一個自己主要好落足心機嘅椰菜花飯配煎豆腐,發現佢一啲都唔馬虎。椰菜花飯個口感同普通白飯差不多,而且仲落足蔬菜🥬包括有牛油果,合桃,洋蔥配上田園沙律醬🤤而且豆腐方面,口感嫩滑,分量十足,再煎致金黃色🤤飲品我哋叫左一杯好清新好Flash嘅嘢飲🧃有檸檬嘅香味,飲品嘅感覺唔會過分甜。再加埋隆重嘅擺杯,絕對令到你感覺到收到隆重嘅對待🤤
2022-10-06 29 浏览
見到網上好多人推薦呢間咖啡室,今次特登搵埋朋友一齊出嚟試吓🤤喺下午茶時分過去,唔係好需要排隊等咗大約10分鐘左右就可以安排入座👍🏻而且餐廳裝修好靚,好有令人放鬆嘅感覺。日式餃子配芝麻醬 我哋首先叫左個日本小食,豐富嘅肉質再加埋薄薄嘅外皮。煎到金黃色嘅餃子,再配合埋濃郁嘅芝麻醬,比到你一種去咗日本旅行嘅感覺💓Shashuka 我哋發現有一個新菜式,運用蕃茄醬,蛋和芝士嘅醬汁,配合法式麵包一齊食😽我哋發現到酸酸甜甜嘅蕃茄醬再加埋濃郁嘅芝士,暖烘烘嘅醬汁放上外脆內軟嘅法式麵包,令人難以忘懷😋蜜糖蝦多士我哋突然之間有啲想食煎炸熱氣嘢,就叫咗呢一個多士佢外層炸到非常鬆脆,但配上甜而不膩嘅蜜糖,絕對可以滿足到你想食香脆嘅小食,但係感覺又唔會過分熱氣😏田園沙律配煙燻三文魚我哋仲叫咗個有好多青瓜,洋蔥同埋粟米粒嘅田園沙律🥗再配上煙燻出嚟嘅三文魚,口感令人難以忘懷👍🏻

日式餃子配芝麻醬

Shashuka

蜜糖蝦多士

田園沙律配煙燻三文魚

2022-10-05 24 浏览
一嚟到嘅時候就見到餐廳嘅裝修好文青嘅感覺,周圍都有唔同嘅綠色植物包圍着🥰成個環境真係超級放鬆,話佢係隱世嘅咖啡室都不令人意外🙆🏻‍♀️好後悔冇早啲嚟呢間餐廳🍴我哋首先就叫咗一個邪惡嘅洋蔥圈配黑松露沙律醬😈又可愛又鬆脆嘅外型,拎嚟喺呢一間環境優美嘅餐廳打卡簡直一流🤤仲有田園沙律配風味烤雞🥬沙律入邊有好豐富嘅蔬菜包括,粟米,蕃茄,南瓜籽再配上辣椒蛋黃醬🤤一路食嘅時候都有一路傾偈,口渴嘅時候我哋就叫咗一杯Bubble Sunset,佢係由Sparking VLT ,Lime再加Rum mix成的🤣佢唔會話特別重酒精,入口都好清新。絕對好啱同朋友吹水嘅時候叫返一杯,可以一齊放鬆吓遠離生活壓力。

2022-10-05 18 浏览
同老公行完街之後,覺得有啲肚餓但係又唔想食得好heavy。經過資料蒐集之後,發現到銅鑼灣有一間興成餐廳,佢入邊有唔同國家嘅選擇,而且份量絕對足夠,但係又唔會令你覺得好Heavy。Shashuka 🥘我哋叫咗一個用蕃茄醬,蛋和芝士嘅醬汁,配合法式麵包一齊食😽酸酸甜甜嘅蕃茄醬再加埋濃郁嘅芝士,暖烘烘嘅醬汁放上外脆內軟嘅法式麵包,完全冇諗過法式麵包仲可以有咁嘅配搭🤤蝦多士🍤我哋仲叫咗一個蝦多士配蜜糖,天然嘅蜜糖香味,佢個外層炸到非常鬆脆,配上甜而不膩嘅蜜糖,絕對提供到一種天使與惡魔嘅感覺🤤田園沙律配煙燻三文魚🥗我哋仲叫咗一個充滿少少鹹味嘅三文魚,烹調到佢外皮香脆,再配合埋各種各樣嘅蔬菜🥬包括有青瓜,洋蔥,粟米粒同埋健康嘅芝麻醬🥳

Shashuka 🥘

蝦多士🍤

田園沙律配煙燻三文魚🥗

2022-10-04 32 浏览
不專業評分:4.3/5⭐️🌶打拋豬肉飯🍤蝦仁滑蛋飯今天要來介紹一間以泰式料理和法式甜甜圈為主的文青風美食店 店面為工業風設計並用許多植物來裝飾,外觀雖然以黑色為主,但因為有植物的襯托所以不會顯得沈悶,店內則是擺放了許多畫作和文青小物,濃濃的藝術氣息,也讓人更加期待餐點的滋味🌶打拋豬肉飯打拋豬飯一上桌,我直接被這個份量嚇到,真的超大份,胃口比較小的人吃一半就會飽😂打拋豬肉的部分,九層塔的香氣非常濃郁,超喜歡九層塔的我,直接被它吸引住,調味上鹹淡適中,在打拋豬肉裡面也加入了四季豆,豐富了整體的口感,再配上半熟蛋,一口吃上真的超滿足😍,即使對我來說算蠻辣的,但我還是忍不住一口接一口🤤我與朋友都只能吃小辣,因此我們有加起司來解辣,沒想到對我們來說,這道餐點還是超過我們能負荷的辣度,如果沒辦法吃太辣的朋友可能要斟酌一下喔📌辣度最低就是小辣,且只能往上調整🍤蝦仁滑蛋飯同樣也是大份量的蝦仁滑蛋飯,一入口,滑蛋的滑嫩和蝦仁的鮮香讓我大為驚艷,滑蛋吸滿了蝦仁和湯汁的鮮味,在調味上有偏鹹一點,因此非常下飯,但因為沒有任何配菜以及份量非常大,所以吃到後面我會覺得有點膩以及有點腥味,會害怕海鮮腥味的朋友這道我就
不專業評分:4.3/5⭐️

🌶打拋豬肉飯
🍤蝦仁滑蛋飯

今天要來介紹一間以泰式料理和法式甜甜圈為主的文青風美食店

🌶打拋豬肉飯

📌辣度最低就是小辣,且只能往上調整

🍤蝦仁滑蛋飯
同樣也是大份量的蝦仁滑蛋飯,一入口,滑蛋的滑嫩和蝦仁的鮮香讓我大為驚艷,滑蛋吸滿了蝦仁和湯汁的鮮味,在調味上有偏鹹一點,因此非常下飯,但因為沒有任何配菜以及份量非常大,所以吃到後面我會覺得有點膩以及有點腥味,會害怕海鮮腥味的朋友這道我就不太推薦點了
整體來說,環境明亮又整潔,餐點也非常好吃
美中不足的是,我覺得座位的空間有一點小,且用餐時間限制一小時,但其實餐點的上桌速度沒有很快,因此吃的時間會有一點趕😅
不過仍然是非常值得回訪的店家! 下次回訪一定要吃到法式甜甜圈🤤
2022-10-03 30 浏览
想搵間靚靚哋,環境唔差嘅chill drink餐廳,同我都好姊妹去飲番一杯🥳我哋上網搵到呢一間餐廳,好多人都推薦,所以我哋就book咗位上去試下。好彩有咁多位,嗰日好多人都去,我哋就喺人哋羨慕嘅目光底下,好快速咁就坐。我哋首先叫咗一個鹹點,來自泰式的豬頸肉加辣汁,炸到外皮鬆脆配上分量十足嘅泰式辣汁🥳同好姊妹一齊share就好快食晒,佢仲好貼心咁喺下邊附上一啲好新鮮嘅山菜,方便解膩🙆🏻‍♀️喺甜品方便,我哋叫咗一個小蛋糕French Vanilla Flan,有好美麗嘅擺盤之餘,蛋糕嘅口感都唔會話好甜。而且配合好soft嘅芝士香味,令到成個口感有返個層次出嚟。喺嘢飲嗰度我哋就叫咗杯喺出邊好少見嘅Paloma,睇返個Menu先發現原來佢係用Grapefruit再加Tequila,難怪口味如此啱我,唔會話好甜但係都唔會有任何嘅苦澀味出現🥳
2022-10-03 20 浏览
同男朋友去做完運動,發現到附近有呢間專食健康餐嘅餐廳😏 10分肚餓嘅我哋,即刻上網search咗一陣就衝左上去食🙆🏻‍♀️好彩嗰陣時唔算多人,攞咗飛之後等待15分鐘就可以入座👍🏻我哋喺排隊嘅時候已經係咁睇個Menu,一入到去就叫咗我哋要想食嘅嘢💓喺小食方面我哋叫咗兩個,其中一個係泰式豬頸肉加辣汁,炸到外皮少少脆,再配上分量十足嘅泰式辣汁🥳同男朋友一齊share食,可以享受到完美嘅口感之餘仲唔會話食得太多。第二個係日式餃子配芝麻醬,皮薄餡靚嘅餃子,再配上濃郁嘅芝麻醬👍🏻到主食方面,因為我同男朋友都啱啱做完運動,所以我哋就每人叫咗一個椰菜花飯🥰我嗰個係椰菜花飯配衰牛肉,說牛肉嘅香味都有均勻地溝咗落去個椰菜花飯入邊,同食緊普通白飯感覺差不多。我男朋友嗰個係椰菜花飯配煎豆腐,煎到金黃色嘅豆腐,再配上牛油果、合桃、洋蔥等不同嘅蔬菜,呢一餐絕對係我哋食得最開心但係又最健康嘅一餐😍
2022-09-30 29 浏览
作為一個現代化嘅女性,身材管理係絕對不可缺少嘅日常。但係就算身材管理之下,都要盡可能去嘗試美食,經過朋友嘅介紹,發現呢間餐廳不單止健康而且口感豐富🥰所以就要慕名去試吓。我未收到店員嘅推介,叫咗呢一個邪惡嘅蝦多士配上豐富嘅蜜糖。雖然佢個外層炸到非常鬆脆,配上甜而不膩嘅蜜糖,睇落好似好唔健康咁,但係店員就偷偷地同我哋講佢哋嘅蜜糖係好天然嘅👍🏻😍跟住之後就係邪惡嘅黑松露沙律醬配洋蔥圈,可愛又鬆脆嘅外型,一開始係諗住打卡嘅,但係佢嘅口感絕對肥咗個驚喜我哋🤤同場加映嘅仲有香茅雞翼,好耐冇食過嘅香茅雞翼,佢煮到好成功咁鎖住啲肉汁係極度鬆脆嘅外皮之下👍🏻最後我哋以贖罪嘅心叫咗田園沙律配煙燻三文魚,充滿少少鹹味嘅三文魚,配合各種各樣嘅蔬菜🥬包括有青瓜,洋蔥,粟米粒同埋健康嘅芝麻醬🥳希望可以減輕我哋食咗咁多小食嘅罪惡感。
2022-09-30 22 浏览
深夜嘅時分,係出去食邪惡嘅宵夜再加小酌一杯嘅機會😏俾我哋搵到呢間環境優美,而且食物同飲品都唔差嘅餐廳。仲要喺銅鑼灣,都非常接近我同朋友嘅屋企,所以我哋就即刻決定要落去試一試🤤由於已經夜晚,我哋都唔係好想食主食,所以都係以小食為主👍🏻首先嚟到嘅係泰式豬頸肉加辣汁,運用左泰式嘅烹調方式,再配合埋好新鮮嘅生菜,沾上分量十足嘅泰式辣汁🥳跟住呢個係一月就好期待嘅小食,迷你牛肉串配沙嗲醬🤤上到黎之後發現份量都唔少,而且佢嘅牛肉全都可以做到每一個牛肉都有鎖住肉汁喺入邊,再配上佢哋嗰個少少辣嘅沙嗲醬,簡直係絕配😍我哋仲叫咗一個日式餃子配芝麻醬,豐富嘅餃子餡再配上濃郁嘅肉汁,令到我哋都覺得好似去咗日本旅行咁🥰點可以缺少飲品㗎,我就叫咗Hazelnut Spritz,發現嚟到嘅時候入口勁清新,仲有少少檸檬嘅香味。
2022-09-29 29 浏览
同幾個好閨密搵間餐廳坐底食吹水同食Dinner,俾我上網搵到呢間餐廳🥳不單止有邪惡嘅小食,仲有符合閨蜜口味嘅健康晚餐🥣絕對可以放心同一班好姊妹一齊去💓椰菜花飯 $98主食方面,我哋叫咗椰菜花飯🤤配上煎豆腐,牛油果,合桃,洋蔥仲有薄薄的沙律醬。豆腐嘅口感完全唔油膩,而且煎到金黃色咁。椰菜花飯份量完全夠食,而且口感勁似白飯,感覺超級健康🙆🏻‍♀️田園沙律配煙燻三文魚 $98作為要瘦身嘅女性,點可以唔叫田園沙律🥗配上煎到脆卜卜嘅三文魚皮,感覺每一啖都有豐富OMEGA3。再配上有豐富嘅蔬菜包括青瓜,洋蔥,粟米粒再配上芝麻醬🙆🏻‍♀️好食得來又唔會有罪惡感Lemongrass Chicken Wings $88皮脆肉嫩的香茅雞翼煎到金黃色,將肉汁嘅精華鎖住係人面,一啖咬落去,就會感受到肉汁爆出嚟🥰再配合芝麻,真係好好食😋
椰菜花飯 $98
田園沙律配煙燻三文魚 $98
Lemongrass Chicken Wings $88
2022-09-29 24 浏览
星期六行完街之後,同男朋友搵間餐廳坐低食個下午茶☕️順便補充一下行街嘅時候消耗嘅體力,但係又唔可以唔健康😈經過我男朋友嘅資料蒐集,佢發現到銅鑼灣依家間餐廳唔單止打卡一流,而且美食都好吸引🥰田園沙律 一個普通嘅田園沙律配風味烤雞,配上粟米,蕃茄,南瓜籽等🤤但沙律點可以無醬,佢哋用左辣椒蛋黃醬,豐富左口感👍🏻薯格配黑松露沙律醬下午茶點可以無薯格嘅加持😽配埋濃濃嘅黑松露醬,外脆內軟薯格深深吸引我哋幾位🤤仲要好貼心咁分開上,方便享用😋泰式豬頸肉加辣汁佢將啲豬頸肉炸到外皮少少脆,再配上分量十足嘅泰式辣汁🥳同男朋友一齊share食,好快就食晒🤤Coffee Martini既然係下午茶嘅時間,又點可以少得嘢飲呢🥰佢有濃郁嘅咖啡香味,再配上少量嘅酒精🤤成個嘢飲就好似一餐下午茶昇華一樣👍🏻

田園沙律

薯格配黑松露沙律醬

泰式豬頸肉加辣汁

Coffee Martini

最近同朋友去左銅鑼灣樓上店Chill下,FOMO呢個地方好神隱,入口仲位於小巷之中,夠哂隱世。😳店內裝潢好打卡好Chill,光鮮企理,我已經用盡所有可以影的位置來打卡影相,剛好6點開場就來,直到7:30前都唔多人,😁係打卡黃金時間!但一到8點就開始爆場影唔到相!建議打卡控要把握6-8pm時間!飲品方面試左幾款Cocktail,全部都幾特別,易入口,甜甜地,好快就醉。呢度裡面環境好適合影相打卡,上黎飲杯野都好RELAX,唔錯~~
2022-08-24
2022-09-28 18 浏览
HAPPY FRIDAY 同同事收工約左係公司附近呢間樓上餐廳到食個飯 飲杯酒估唔到公司附近有間咁有氣氛既餐廳裝修同燈光都令人有舒適既感覺我地本身諗住食少少嘢就算主要係飲下酒傾吓計吹吓水🤓椰菜花飯配煎豆腐 $98牛油果,合桃,洋蔥做配料 健康又好豐富 泰式魚餅配泰式辣醬$68好似真係正宗泰國既味道咁 好香好有口感牛肉串配沙嗲醬$48牛肉串唔會燒過龍 配個沙嗲醬食真心無得頂好香 好好味😋Shashuka $88法式面包好新鮮 個好濃既蕃茄芝士醬 完全match到 食唔停之後叫埋幾杯cocktail 同同事傾下是非就傾左幾個鐘 超relax 😆下次收工都會再黎 ✌🏻✌🏻🤟🏻
估唔到公司附近有間咁有氣氛既餐廳
裝修同燈光都令人有舒適既感覺

我地本身諗住食少少嘢就算主要係飲下酒傾吓計吹吓水🤓
椰菜花飯配煎豆腐 $98

牛油果,合桃,洋蔥做配料 健康又好豐富
泰式魚餅配泰式辣醬$68

好似真係正宗泰國既味道咁 好香好有口感
牛肉串配沙嗲醬$48

牛肉串唔會燒過龍 配個沙嗲醬食真心無得頂好香 好好味😋
Shashuka $88

下次收工都會再黎 ✌🏻✌🏻🤟🏻
好姊妹就嚟結婚婚前成班姊妹傾schedule 諗咗好耐都諗唔到去邊 見到呢間餐廳環境唔錯又有梳化位 可以好多人坐埋一齊 就一於唔諗試下啦所以叫左好多小食、全部都好吸引 -Shashuka $88蕃茄醬 & 芝士醬汁 加係法式麵包上面食 真係好正 完全岩我呢d愛芝士既人-Prawn Toast $78呢個蝦多士 我地即場已經encore 好脆 好香 一人食一舊都唔夠-日式餃子配芝麻醬 $68個餃子皮一啲都唔厚👍🏻👍🏻 -田園風嘅煙燻三文魚沙律 $98好大份 幾個女仔share 食都👌🏻之後我地仲叫左幾杯Cocktail Gin And Tonic 勁正 一到飲一到傾計 氣氛十足整體黎講呢間氣氛十足 野食好味既餐廳 我地一班姊妹都好滿意👯‍♀️🥰

所以叫左好多小食、全部都好吸引

-日式餃子配芝麻醬 $68個餃子皮一啲都唔厚👍🏻👍🏻