2017-08-03 245 浏览
要咗兩個頭盤慢煮辣酒海螺 $68好味! 濃郁辣湯,少少辣但好濃海螺味,甜~ 忍唔住飲多幾啖湯/汁螺肉彈牙,夠入味! 脆蟹肉薯丸 $68外面包住麵包糠炸到脆口,裡面係蟹肉+薯蓉點千島醬食,外脆內軟新奧爾良烤牛小排 $198必食!! 近期食過頭幾位好味o既牛! 外面烤到好香, 裡面牛肉好嫩。我地要咗 4 成熟,真係做到半熟效果! 一咬落去勁多肉汁,牛味濃,上面有d香草牛油,食到停唔到口! 一定要食呢個!烤海鮮拼盤 $248好大一盤 ,有蠔、帶子、蝦、魚、軟殼蟹。 蠔同帶子烤到半熟,好多汁,鮮甜。 軟殼蟹上面鋪咗d粉,乾身少少,要點醬食蝦大隻多膏條魚好好味,外面d皮烤到香脆,但裡面d肉好嫩好滑Ginger Ale $38食完香口嘢,飲杯 Ginger Ale, 舒服~
要咗兩個頭盤
慢煮辣酒海螺

慢煮辣酒海螺 $68

螺肉彈牙,夠入味!
脆蟹肉薯丸 $68

外面包住麵包糠炸到脆口,裡面係蟹肉+薯蓉

點千島醬食,外脆內軟
新奧爾良烤牛小排
新奧爾良烤牛小排 $198

一定要食呢個!
烤海鮮拼盤 $248

軟殼蟹上面鋪咗d粉,乾身少少,要點醬食
蝦大隻多膏
條魚好好味,外面d皮烤到香脆,但裡面d肉好嫩好滑
Ginger Ale

Ginger Ale $38

食完香口嘢,飲杯 Ginger Ale, 舒服~
慢煮辣酒海螺
新奧爾良烤牛小排
烤海鮮拼盤
佐敦有型格調小店!這間佐敦型格小店有道蟹肉牛油果意大利飯是配上有滿滿的一樽蟹膏來食,每食一啖都能品嚐到蟹嘅肉和膏,完全能夠收服鍾意滿口蟹膏蟹肉嘅朋友。如果仲未滿足的話,仲有燒海鮮拼盤,有特別多膏的泰國珍寶大頭蝦、燒北海道室津蠔、燒北海道帆立貝,而當中嘅原條沖繩烤喜知次更不是到處有得吃!脆蟹肉薯丸($68):薯波炸到金黃色,咬下外脆內軟,裡面食到軟棉棉的薯仔和蟹肉,配上蛋黃醬,味道更岀色牛油果睡蟹意大利飯($198),牛油果意大利飯放於蟹殻內,飯已用蟹膏烹調,故已味道香濃,店主更特意在旁配上一樽滿滿的蟹膏,把蟹膏伴飯吃超讚!烤海鮮拼盤($248):有五種海鮮燒北海道室津蠔(2隻):蠔燒至半熟,咬下仍感到嫩滑燒北海道帆立貝(2隻):帆立貝新鮮而且鮮甜泰國珍寶大頭蝦,拼盤內有一隻大頭蝦開邊,大頭蝦新鮮而且有大量蝦膏烤原條沖繩烤喜知次軟殼蟹:炸得好香脆啤酒烤雞伴燒粟米($128):烤雞用上法國小春雞,再用啤酒煮,入口有滿滿的啤酒味燒慢煮特級牛肉眼($298/12Oz):因為用慢煮烹調,牛扒特別鮮嫩多汁烤焦糖菠蘿($48):菠蘿外層包住一層脆皮焦糖衣,食下去甜甜酸酸好開胃烤焗棉花糖香蕉朱古力批(
佐敦有型格調小店!

烤海鮮拼盤($248):有五種海鮮
燒北海道室津蠔(2隻)
燒北海道室津蠔(2隻):蠔燒至半熟,咬下仍感到嫩滑

燒北海道帆立貝(2隻):帆立貝新鮮而且鮮甜

烤原條沖繩烤喜知次

軟殼蟹:炸得好香脆

烤焗棉花糖香蕉朱古力批($48):面層鋪滿棉花糖並烤至啡色,而內裡是香蕉、朱古力醬和麵包脆,食落有啲似明治黃色香蕉糖味道
2017-08-01 139 浏览
前幾日跑步消耗既卡路里,今日又番晒黎喇~脆蟹肉薯丸$68 一共有6粒蟹肉薯丸,粒粒飽滿,炸得香脆,口感豐富 我個人最中意食呢d脆口小食,餡料好足,點上中間既蛋黃醬就特別滋味法國鴨肝拼盤$108有鴨肝醬,煎鴨肝,同蒜蓉包。 自製鴨肝醬呈現米黃色,味道頗香的,加分加分~ 鴨肝油脂不是太濃,份量不是太大,不過都幾可口,配著底下的黑醋青蘋果片可以解下膩。 蒜蓉包有4片,軟身得黎好軟熟,而且幾香蒜蓉香烤海鮮拼盤$248 我本身對呢個海鮮拼盤冇咩興趣,但朋友話想食,就陪下佢啦~海鮮拼盤有燒帶子x2、燒生蠔x2、燒大頭蝦、炸軟殼蟹、烤鮮魚、海葡萄 好耐冇食過海葡萄,對上一次好似係沖繩食。海葡萄既質感好特別,而且幾重海水味 燒帶子大大隻,肉質彈牙,不錯呢 大頭蝦都算爽口,而軟殼蟹幾特別,炸粉唔係平時日式食開個隻蒜香鯷魚烤原條茄子$68呢個好惹味,色彩繽紛,茄子整得岩岩好,唔會太軟身,值得叫呀!Honey Moon ($45) 、 Relax($45) Honey Moon用左橙汁、蘋果汁同青檸汁,所以比較清新。Relax就係芒果加椰奶,味道同芒果奶昔差唔多。 裝修幾特別,有個開窗既小設計
前幾日跑步消耗既卡路里,今日又番晒黎喇~

脆蟹肉薯丸$68

一共有6粒蟹肉薯丸,粒粒飽滿,炸得香脆,口感豐富

法國鴨肝拼盤$108

法國鴨肝拼盤

有鴨肝醬,煎鴨肝,同蒜蓉包。

自製鴨肝醬呈現米黃色,味道頗香的,加分加分~

蒜蓉包有4片,軟身得黎好軟熟,而且幾香蒜蓉香

烤海鮮拼盤$248

烤海鮮拼盤

我本身對呢個海鮮拼盤冇咩興趣,但朋友話想食,就陪下佢啦~

燒帶子大大隻,肉質彈牙,不錯呢

烤海鮮拼盤
大頭蝦都算爽口,而軟殼蟹幾特別,炸粉唔係平時日式食開個隻

蒜香鯷魚烤原條茄子$68

蒜香鯷魚烤原條茄子

Honey Moon ($45) 、 Relax($45)

Honey Moon ($45) 、 Relax($45)
Relax就係芒果加椰奶,味道同芒果奶昔差唔多。

裝修幾特別,有個開窗既小設計

餐廳座位唔多,今次被安排坐係bar table既位置。因為半室外既關係,加上我又一個超惹蚊既人,唔夠一陣已經好多蚊爛,好彩店員肯借蚊怕水比我,先可以舒緩一下

餐牌

2017-07-30 87 浏览
同男朋友食飯,我多數都會揀喺尖沙咀區,因為比較方便大家。但係食得耐,都會厭;所以今次我就提議男朋友,不如我哋去附近嘅佐敦覓食,聽聞開咗唔少新餐廳!行過見到呢間餐廳裝修唔錯,係以半開放嘅形式經營,感覺幾好,所以就入嚟試吓!如果有食煙嘅朋友,可以㨂坐高枱!但因為我地兩個都唔食,所以就直接揀普通枱坐就算啦。Menu 好簡單,只有兩版。仲好,唔洗考慮咁多我地先叫咗呢個烤美國豬背骨$88(半份),個BBQ Sauce 好正,惹味得嚟,微微帶辣;而且餐廳仲怕我地唔夠,仲另外準備咗一碟比我地,好細心講番夠Ribs 先,肉質嫩滑,一切開就骨肉分離,唔錯。之後我哋再叫咗呢隻啤酒燒雞伴燒粟米$128,呢隻係迷你燒雞,兩個人食啱啱好!外層烤到微微香脆,肉質依然鮮嫩多汁,而且食落仲有陣陣啤酒香,好惹味!最欣賞佢配埋沙律菜同栗米比你,食落無咁膩之餘,亦都比較健康由於我哋見到隔離枱個烤海鮮拼盤$248好靚仔,所以我哋就忍唔住叫咗一碟試吓!好彩都冇令我地失望呢個海鮮拼盤材料非常豐富,有魚、蠔、扇貝、蝦、同軟殼蟹。烤蠔唔錯,面層仲有一塊蒜片夾埋食,食落鮮味多汁,男朋友明明唔太食生嘢,都讚話唔錯。蝦落咗唔少調味粉,食落

講番夠Ribs 先,肉質嫩滑,一切開就骨肉分離,唔錯。

最欣賞佢配埋沙律菜同栗米比你,食落無咁膩之餘,亦都比較健康

呢個海鮮拼盤材料非常豐富,有魚、蠔、扇貝、蝦、同軟殼蟹。

蝦落咗唔少調味粉,食落惹味之餘,肉彈爽口彈牙。
唯獨扇睇烤得有少少乾,食落比較硬身,不過味道係可以嘅。

總括嚟講,環境舒服,食物都唔錯!而且侍應有禮之餘,仲幫你不停加水!有時係呢啲小店食飯,真係會有意想唔到嘅驚喜

2017-07-30 121 浏览
佐敦近柯士甸站嘅隱世小廚,主打法式料理。氣氛都幾浪漫,仲有一個對外開放嘅大窗台位,坐係度飲杯紅酒,食個簡單菜式都幾寫意。Foie gras platter $108法國鵝肝拼盤Homemade pâté, pan-seared foie gras, garlic bread自製鵝肝醬,煎鵝肝配上蒜蓉面包,撕一口蒜蓉包,抹上鵝肝醬,再切一口鵝肝,一軟一彈。鵝肝配埋蒜蓉嘅香味,回味焦窮。Barbecue Baby Pork Back Ribs (half) $88烤美國豬背骨肥美肉厚,肉質嫩,燒烤汁甜度跟咸度夠平衡,半件份量唔細,兩個人分享都原嫌小。Grilled seafood combo $248烤海鮮拼盤Whole fish, Oysters, Scallops, Jumbo water shrimp, soft shell crab有烤魚,大蝦,蠔,帶子,仲有軟殻蟹。一次過試晒所有鮮味主角,烤過嘅海鮮更香彈牙,再點埋個海鮮汁,完美!Mini Burgers $78一口牛肉漢堡牛肉好多汁,面包鬆軟,配埋酥脆薯條,一啖一口牛香快感,過癮!Caramelized Pineapple $4
Foie Gras Platter

佐敦近柯士甸站嘅隱世小廚,主打法式料理。
氣氛都幾浪漫,仲有一個對外開放嘅大窗台位,坐係度飲杯紅酒,
食個簡單菜式都幾寫意。

Foie gras platter

Foie gras platter $108法國鵝肝拼盤
自製鵝肝醬,煎鵝肝配上蒜蓉面包,撕一口蒜蓉包,抹上鵝肝醬,
再切一口鵝肝,一軟一彈。鵝肝配埋蒜蓉嘅香味,回味焦窮。

烤美國豬背骨
肥美肉厚,肉質嫩,燒烤汁甜度跟咸度夠平衡,
半件份量唔細,兩個人分享都原嫌小。
Back Ribs - Half

Grilled seafood combo $248
烤海鮮拼盤
烤過嘅海鮮更香彈牙,再點埋個海鮮汁,完美!
Grilled Seafood Combo

Mini Burgers $78
一口牛肉漢堡
Mini Burger

Caramelized Pineapple $48
烤焦糖菠蘿
呢個賣相已經夠讚,酸甜味覺沖激,爽!
Caramelized Pineapple
2017-07-08
Foie gras platter
Back Ribs - Half
Grilled Seafood Combo
Mini Burger
Caramelized Pineapple
2017-07-30 71 浏览
我最鍾意就係食法國菜,我間唔時就會上OpenRice搵吓啲靚靚嘅法國餐廳同佢食,今次就比我搵到一間新開嘅,睇相個裝修好靚,好有法式休閑感覺,去到先發現原來要行到寶靈街尾再轉彎先見到,個地點唔係好多人經過,但係遠遠就望到係眾多唐樓車房嘅環境有一間白雪雪嘅法式小店。連個餐牌都做得好似,雖然都係得兩頁紙,但係都算幾多選擇。煙三文魚沙律$86一次見到有人用西瓜做沙律,但係原來超好食架,佢個西瓜又甜又多汁,食沙律菜有陣時都會覺得有啲乾,配個西瓜食原來好夾,其他配菜都好新鮮,三文魚仲好多塊,一啲都唔吝嗇。野菌雜燴$38有好多種唔同嘅菇類去做一個串燒,$38個份量好多,絕對係物超所值,用咗黑椒同埋燒汁去燒,有雞髀菇又有冬菇又有草菇各式各樣,拎左陣套餐未,食落仲甜甜地,散發着菌類特有嘅香氣。脆蟹肉薯丸$68一客有六件,本身以為裏面薯仔會多個蟹肉,原來唔係,食落似crabcake,好多蟹肉絲,出面用咗麵包糠,炸得好香脆,但裏面好軟熟,個芝士醬都好惹味。咖喱燒雞墨西哥烤餅$58燒雞肉整得嫩滑,用咗青咖喱做餡,食落感覺會light D,而且份量啱啱好,每一啖都食到咖喱,又唔會過多琴咗個墨西哥烤餅嘅味道。一口

連個餐牌都做得好似,雖然都係得兩頁紙,但係都算幾多選擇。

煙三文魚沙律$86

野菌雜燴$38

脆蟹肉薯丸$68

咖喱燒雞墨西哥烤餅$58

一口牛肉漢堡$78

牛肉漢堡食落juicy程度似牛柳粒多個漢堡扒,配埋酸瓜食落一d都唔覺漏,最緊要係細細份,容易就入口,唔會有無從食起嘅感覺。

烤美國豬背骨半份$88

雖然話只係得半份,但係其實都有四條骨,而且都好大條,但好似出面食開嘅成份咁樣,個rib d肉得熟左啲,但係仍然好諗,個汁酸酸甜甜,又食到個皮烤得好香脆,整體來講都係一個做得好好嘅rib。

買單兩位都係$450左右,真係超級抵食呀。

2017-07-08
2017-07-28 74 浏览
平時甚少有機會行到過去官涌街個邊 多得朋友帶路 食到呢間有驚喜GE西餐廳  - FLANEUR踏入街頭已經聞到好香GE煎扒味 BAR枱位置係OPEN AREA叫左兩杯顏色同味道都唔錯GE MOCKTAIL 左邊係GREEN SUMMER COOLER右邊係TOYKO DREAM 紅色個杯味道酸酸甜甜 相反綠色個杯比較甜 帶點薄菏味叫左咖哩雞肉薄餅做小食 份量唔會太大  好岩女仔食 薄餅夾住咖喱雞肉 味道唔錯 配埋沙律 中和一下MINI BURGER一口牛漢堡 有驚喜喎 估唔到咁細舊漢堡都咁有牛味而且薯條炸得十分香脆 值得推介重有RIB EYE STEAK 非常有牛味GE肉眼扒 配上蒜蓉牛油 完全帶出牛味覺得味淡GE 重可以點埋黃芥辣 5成熟岩岩好 入口軟林又juicy 正!
平時甚少有機會行到過去官涌街個邊

mini  burger

重有RIB EYE STEAK 非常有牛味GE肉眼扒
配上蒜蓉牛油 完全帶出牛味
覺得味淡GE 重可以點埋黃芥辣
5成熟岩岩好 入口軟林又juicy 正!
rib  eye  steak
chicken  quesadillas
mini  burger
rib  eye  steak
2017-07-26 786 浏览
傍晚陪伴情人於佐敦體檢後,就相約好友喺附近食埋飯先返香港。四人原本想一試K哥介紹嗰間「車路士」意大利餐廳,無奈打電話訂座時,接線生卻告知店子早已滿座。可能聽見細佬有啲失望啦,姐姐仔好快就提議不如轉去佢地喺隔離新開嗰間姊妹店「Flâneur」食法國菜。門外黑板所示,下午三至八點為歡樂時光,當中飲啤酒配食串燒o既優惠最吸引,只可惜友人都唔係啤酒客。。。店子樓底高高,但由於右邊排出一列半室內外座,感覺上冷氣就唔係咁夠,近門口嗰邊仲要有陣煙味。。。餐牌上印有一段英語解說法文店名o既典故。烈日當空,等待人齊時當然係要開枝汽酒梳乎下啦!唯一唔飲酒o既愛麗絲就點咗杯「Strawberry Paradise」。新店o既飲品及食物餐牌各有一頁,前者項目明顯比後者多,睇黎店子重飲多過食喎。蠔誘惑($118):拼盤每客有三隻蠔,相片中左起分別為凍食o既紅菜頭味、熱食o既炸蠔、同最右o既焗蠔。細佬所食o既炸蠔層炸皮唔夠鬆脆,食落唔夠鮮甜、又唔夠調味,不吃也吧!脆蟹肉薯丸($68):一客雖有六件之多,但丸物薯多過蟹,口感偏嚡同乾,四口子每人食完一件都你推我讓,証明唔係咁啱口味。紐西蘭鑽石蜆($88/八安士;$1
。。。
餐牌上印有一段英語解說法文店名o既典故
烈日當空,等待人齊時當然係要開枝汽酒梳乎下啦!
Fleuraison Blanc de Blancs Brut
Strawberry Paradise
蠔誘惑
細佬所食o既炸蠔層炸皮唔夠鬆脆,食落唔夠鮮甜、又唔夠調味
,不吃也吧!
蠔誘惑
,証明唔係咁啱口味。
脆蟹肉薯丸
紐西蘭鑽石蜆($88/八安士;$148/十六安士):小肥食第一隻蜆已食到有沙
,食慾迅即大減,真係好興幸只叫咗八安士o既份量。
紐西蘭鑽石蜆
韓式醬燒千層肉($28):半肥瘦o既五花腩鬆軟嫩滑,韓式醬汁亦醒胃惹味,係多款小食中做得最出色o既一味
韓式醬燒千層肉
明太子烤雞翼($28):大家都覺得雞翼燒得未夠火候,差咗少少香口同熱力,只可以話係不過不失。
明太子烤雞翼
野菌雜燴($38):雜菌質感腍潤,無奈菜式調味欠奉,越食越寡
野菌雜燴
「Flâneur」半酒吧餐廳式o既間隔令室內空氣唔係好夠流通,最入o既半梳化式散座帶點焗o既同時,近窗嗰邊o既位置又要吸二手煙
,加上餸菜款式及水準都係咁麻麻,即使店員再落力好客都極難說服XO仔同好友們再次幫襯囉。
2017-07-21
韓式醬燒千層肉
2017-07-26 85 浏览
今天有位舊同學從美國回來,我們在港幾位同學約好今晚同佢洗塵兼聚一聚,我們約左在佐敦官涌街的Flaneur,因為我們其中一個同學經常去這間餐廳,佢話果度是食下嘢、飲下酒、傾下計的好地方,岩曬我們鍾意聚會的人。餐廳設有半開放式座位,方便食客需要。冰凍啤酒是男士必飲的!咖哩燒雞墨西哥烤餅:餅皮香,咖哩不太濃,雞肉嫩滑!蒜香海鮮意大利麵:很香蒜味,海鮮有青口和大蜆,味道鮮甜又爽口,十分美味!烤美國豬背骨:豬背骨用特製醬料烤熟,肉很容易離骨,但又不會太林,有口感又惹味!烤海鮮拼盤:生蠔半熟鮮嫩多汁、帶子鮮甜、大蝦爽口彈牙、軟殼蟹香脆可口!烤魚肉嫩味鮮,而且份量足夠2人享用,認真低食👍
餐廳設有半開放式座位,方便食客需要。

冰凍啤酒是男士必飲的!

咖哩燒雞墨西哥烤餅:餅皮香,咖哩不太濃,雞肉嫩滑!

2017-07-21
  • 烤海鮮拼盤
  • 蒜香海鮮意大利麵
2017-07-25 220 浏览
幾年無見既舊同事,以前日見夜見,一齊做野一齊發顛,放工都唔想分開要食埋宵夜至捨得反屋企,果陣感情好好,見到大家就會莫明地開心~隨住公司執粒,大家各自找到新工作,各有各忙,見面愈來愈少,慢慢地生疏不少,只是間唔中whatsapp一兩句就無話題了~真係好掛住以前既日子~直到有一日,大家決心一定要揾一日約崗來食個飯見下面,終於我地約到了!幾年後再見,大家成長不少,但傾起上來,原來同以前一樣咁多野講,笑料百出~今次之後我地約定以後要多多見面,幾忙都要抽一日出來聚一聚呢一晚我地約係佐敦呢間餐廳食飯~環境岩嗮我地傾計~煙三文魚沙律 $58+$28自選醬汁揀左芥末沙律醬,微徵既芥末辣味同煙三文魚味道好夾,沙律菜新鮮爽脆~蒜香鯷魚烤原條茄子 $68原條茄子開半,面層塗上蒜蓉同鯷魚,亦加入左三色椒做配料,帶點咸香,好惹味~牛油果睡蟹意大利飯 $198意大利飯釀到蟹蓋裡面,飯粒軟硬適中,碟上同旁邊既玻璃樽裝滿左蟹膏,非常香!用來塗多士真係會好正..新奧爾良烤牛小排 $198連骨上既牛小排,份量都唔少,肉質軟嫩,牛味香濃,油香十足~今晚在笑聲中渡過~期待下次再聚~

呢一晚我地約係佐敦呢間餐廳食飯~環境岩嗮我地傾計~

煙三文魚沙律 $58+$28

蒜香鯷魚烤原條茄子 $68

牛油果睡蟹意大利飯 $198

新奧爾良烤牛小排 $198
連骨上既牛小排,份量都唔少,肉質軟嫩,牛味香濃,油香十足~

今晚在笑聲中渡過~期待下次再聚~

2017-07-24 208 浏览
海鮮之夜吃了很美味的海鮮還有牛扒,分享一下~蠔誘惑選用的是日本蠔,有生蠔、燒蠔、炸蠔。我最喜歡的是燒蠔,因為它有生蠔的鮮甜海水味,也有燒烤的香味,令蠔更加有層次和味道豐富,加上石榴汁,非常醒胃。而且餐廳用了很新鮮的生蠔來貨,隻隻飽滿,肉質爽口彈牙,很有水準。睡蟹醬燒日本元貝一啖啖都是蟹粉的味道,非常濃郁,釀在超大Size的元貝上,味道出奇地合拍。一人一份也不過份!紐西蘭鑽石蜆選了細份而份量很足夠啊!兩人分享都很夠食,每人可以吃幾隻。我們點了比較特別的啤酒煮法,酒精總是充滿誘惑的,清香卻奪人,最後連湯也喝了幾口呢。燒慢煮特級肉眼慢煮牛扒一定是鮮嫰多汁無誤的了。這個特級肉眼,份外厚切,根肉分明,光看賣相已覺吸引。加上香草牛油鋪滿牛扒上,油而不膩,健康之餘也充滿滋味。烤焦糖菠蘿最健康的甜品,是原個菠蘿烤香,也有一點焦糖在上面,酸酸甜甜,女生必定會喜歡!在其他餐廳也不常見啊。總的來說,廚師可能重手了一點,部份食物是有點over cooked,但味道尚可。除了美食,重點是餐廳每個角落都是拍美照好地方!灰色北歐風的外牆,簡潔型格;精心設計的裝潢,放滿Designer Fruniture;透明玻離
海鮮之夜吃了很美味的海鮮還有牛扒,分享一下~
睡蟹醬燒日本元貝
紐西蘭鑽石蜆
燒慢煮特級肉眼
烤焦糖菠蘿
總的來說,廚師可能重手了一點,部份食物是有點over cooked,但味道尚可。除了美食,重點是餐廳每個角落都是拍美照好地方!灰色北歐風的外牆,簡潔型格;精心設計的裝潢,放滿Designer Fruniture;透明玻離檯下,放著生氣勃勃的植物。吃晚飯之餘,可拍出一幀幀美麗的照片留念啊!
2017-07-23 203 浏览
法文「Flâneur」一詞是指隨心所欲遊走的閒逛者,或者是暗示這間隱身在佐敦官涌街的餐廳是需要閒逛者以悠閒自在的心情才會發掘到的意外收獲。Happy hour 優惠推廣由3點至8點,相信會吸引很多上班族聚在一塊飲酒和聊天。Rose Ladies $45 打了氣泡再撒上香味四溢的玫瑰花瓣,主要加了士多啤梨和荔枝糖漿,混合了菠蘿和小紅莓,果味十足,有點似 Fruit punch,女士定必喜歡。Relax $45 混合芒果和椰奶,結合芒果的獨特香氣,椰香味濃郁。前菜以海鮮為主,有蠔、海螺、鑽石蜆、藍青口;也有沙律、鵝肝拼盤、牛扒和迷你漢堡,留意到一客蟹肉丸 $68 相當吸引。拆蟹肉成絲狀再混合薯蓉,即叫即炸再蘸上祕醬,炸物口感當然好。燒物種類豐富,包括:烤雞、野菜、豬肋骨、雞翼、烤魚、海鮮,一時間揀不到於是點了 烤海鮮拼盤 $248用鹽燒熟來吃可品嚐到其滑嫩的魚身,想不到店方不惜成本用上頂級的「喜之次」來當 Grilled Combo!! 身為魚王的喜知次產於北海道,被譽為「海中玫寶」,在香港賣得很貴!除了喜之次的驚喜外, 選用了厚肉有膏的大頭海蝦,十分鲜美。還有用蒜粒調味的元貝、烤蠔,伴有

Rose Ladies $45

除了喜之次的驚喜外, 選用了厚肉有膏的大頭海蝦,十分鲜美。還有用蒜粒調味的元貝、烤蠔,伴有清新輕盈的木宿芽和有口感的海葡蔔,完全是值回票價。

豬肋骨 半份$88 可以因人數多少 揀半份/全份

燒烤醬焗豬肋骨啖啖肉,BBQ醬汁帶微甜,肉質鬆軟,做到「骨肉分離」的口感,旁邊的栗米都烤到好甜。

甜品是烤棉花糖 $48

面層鋪了棉花糖,裡面有麵包脆、朱古力醬和香蕉,烤到好香,味道甜滋滋,帶濕潤不會太乾。
  • 豬肋骨
  • 烤海鮮拼盤
2017-07-21 178 浏览
食好西7月@Flâneur佐敦官涌街5號地舖生日月的慶典,本人宗旨是禮物可免,但一頓飯是必要請的,務求大家吃得開心。選了於佐敦區的西餐店,由佐敦tmr c2行,一出直行10分鐘便到達了,門口很易認,灰灰的牆身樓底很高。Salad $58 加了韓式柚子醬。沙律菜同西瓜。得意在於加了西瓜,這也是的配柚子汁的原因,生果以水果醬搭配,必無他選。柚子汁酸中帶鹹,西瓜雪得好凍多汁,夾埋就似人家吃西瓜灑鹹巴的道理,有異曲同工之妙。$248 烤海鮮拼盤,拆呀,努力拆殼,有魚(大眼雞),生蠔,帶子,蝦同炸軟殼蟹。烤得香香的,種類又來,新鮮肉質無疑會彈牙,這樣就夠了。蒜香海鮮意大利麵 $108 又是海鮮呀,當中有蜆肉,好多湯汁的哦,是白酒加牛油做出。半份烤美國ribs $88 因啤酒雞賣光了,只好點豬啦。精髓在於醬汁上,令平平無奇的豬肋骨食落多汁惹味。炸雪糕$28是炸迷你雪糕糯米滋,綠茶味。環境是一大賣點之一,看價錢牌都相宜,以海鮮拼盤來計才二百來元,男女拍拖約會好地方。
食好西7月@Flâneur

佐敦官涌街5號地舖

炸雪糕$28是炸迷你雪糕糯米滋,綠茶味。

• seafood
  • ribs
2017-07-19 423 浏览
對食有要求既我唔單止要求食物要好味,仲會著重餐廳既環境同服務添。位於佐敦官涌街既Flaneur,法文係解閒逛者,旺中帶靜既地點,係平日既晚上,往往帶俾人一種好悠閒既感覺。餐廳座位唔多,裝修好有氣氛,亦都相當浪漫,坐得都好舒服,係約埋三五知己或者係情人談心既好地方。坐低之後我地先叫飲品,唔飲酒既我地,除左mocktail之外,就只有汽水同果汁兩個選擇。係咁浪漫既環境底下飲汽水,真係有點兒失霸氣,可惜Mocktail又唔太多合口味,所以最後都係揀左菠蘿汁。菠蘿汁只係賣相已經非常吸引,上檯時真係好難唔令人「相機食先」。味道方面亦都非常鮮甜,夏日炎炎飲返一杯,真係可以消暑。我地一行兩人,叫左兩個頭盤,一份主菜同埋一份小食。法國鵝肝拼盤 「Fois gras」(鵝肝)係法國既獨門佳餚, 呢到既鵝肝肥潤,夠厚身,外脆內軟滑,入口即溶,配埋蒜蓉法包同埋似係自家製既鵝肝醬,真係完美既配搭,D咩膽固醇呀,卡路里呀,都一一拋諸腦後。脆蟹肉薯丸 脆蟹肉薯丸即叫即整,上檯時仲係熱辣辣,入口外脆內軟,混左蟹肉後既薯丸,好有層次感,一D漏既感覺都無,配埋微辣既蛋黃醬食,味道一流。 烤海鮮拼盤 呢份海鮮拼盤賣相精緻

我地一行兩人,叫左兩個頭盤,一份主菜同埋一份小食。
法國鵝肝拼盤

烤海鮮拼盤
呢份海鮮拼盤賣相精緻,亦都好大碟,裡面有原條烤魚,生蠔,扇貝,海蝦同軟殼蟹,真係適合喜歡食海鮮既我地呀。

呢到既海鮮全部都好新鮮,入口鮮甜,原條烤魚唔算多骨,軟殼蟹炸得剛剛好,入口香脆,又唔會太油,非常有口感。生蠔方面比想像中大隻,肉嫩爽口仲帶淡淡既海水味,唔錯。
烤美國豬背骨
美國豬背骨有分半份同一份揀,想試多D唔同食物既我地就叫左半份。呢味豬背骨整得超入味,醬汁微辣香濃,做到骨肉分離既口感。廚師亦都選擇用粟米代替薯條做配菜,咁樣就唔會太滯啦。

埋單每人都係300蚊左右,以咁既環境同埋食物質素,認真超值啊。
2017-07-18 124 浏览
This place used to be a good place for French food but now it is a modern bar with delicious bar bites.I am glad the new place is also good or I would be upset the French place has gone.Started with the Strawberry paradise which was so good because it wasn't too sweet and there were lots of crushed strawberries in it.++++++++++Started with Diamond clams and Mussels in beer poppy sauce.Both were fresh and sweet.They have a seafood pot which has all that and crab claws, but my favourites are musse
++++++

++++
They have a seafood pot which has all that and crab claws, but my favourites are mussels and diamond clams so I got them separately.
+++
To my astonishment, there was grilled Kinki fish costing $98 (which used to cost around $1000 in Japanese restaurants.).
The fish was delicate and the skin was crispy.

++++++
The beef was a little bit tough and fat for my liking.

++++