2021-04-03 117 浏览
假日同男朋友揸車去觀塘海濱對面呢棟商業大廈食下午茶,設有停車場🅿️不過我地都係泊喺附近錶位較為化算。食完就去海濱散散步 睇海景,簡簡單單觀塘半日遊☀️無左上班族大廈周圍都好清靜,唯獨呢間餐廳最多人,一直播住音樂添加氣氛。餐廳係開放式,望出去就係寛闊開揚嘅室外空間,近距離見到mega box ,如果秋涼天氣坐出面一定好舒服😍不過當日太陽實在太猛所以都係坐室內😛餐牌以西式為主,有主菜、小食、甜品,亦有酒精同非酒精類飲品。見天氣咁熱,先叫菠蘿汁消一消暑,味道酸甜,提神開胃!🍝蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉意粉比想像中大碟,最正係醬汁濃稠到可以每啖都黏住蟹肉、茄肉一齊食,食起來口感滿分!食到尾依然仲有蟹肉,可想而知份量真係好多!🍔葡式燒雞扒堡配薯條男朋友叫嘅燒雞堡,竟然有兩大塊雞扒咁多!!肉質軟滑,唔會乾爭爭,用醬料醃過挺入味,如果有埋醬汁就更好了。粗薯條 正!

無左上班族大廈周圍都好清靜,
唯獨呢間餐廳最多人,一直播住音樂添加氣氛。

見天氣咁熱,先叫菠蘿汁消一消暑,味道酸甜,提神開胃!

🍝蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉

🍔葡式燒雞扒堡配薯條
男朋友叫嘅燒雞堡,竟然有兩大塊雞扒咁多!!
肉質軟滑,唔會乾爭爭,用醬料醃過挺入味,
如果有埋醬汁就更好了。

粗薯條 正!

2021-03-28
下午茶
2021-04-02 97 浏览
平時好少去觀塘,今日咁啱經過就嚟咗呢間朋友介紹嘅餐廳「Flames」!坐落於觀塘海濱公園附近嘅商業大廈低層,離地鐵站都有一段距離,估唔到閑日夜晚嚟都滿座。葡式香辣燒雞($158)雞皮燒得好脆,肉質唔會太鞋。伴碟嘅香烤雜菜有驚喜,尤其係嘅脆肉瓜,大大舊,微微燒過好清甜爽脆!燒大蝦配香草蕃茄扁意粉($168)大大隻嘅prawn燒得好香,正!番茄醬唔會過甜過酸,食得出有用新鮮蕃茄炮製。扁意粉軟硬適中,有咬口得來唔會太淋,份量算唔吝嗇幾大碟。Flat White($32)奶泡幼滑順口,咖啡味較一般牛奶咖啡濃郁。非常適合一啲唔太頂得順奶味但又飲唔到齋啡嘅人。Special of the Month Cocktail($98)見到顏色咁鮮艷仲以為會好藥水,估唔到飲落唔假,酸酸甜甜嘅青蘋果味幾清新幾fresh!女孩子實會鍾意啦~餐廳仲設有室外區域,涼涼哋、靜靜哋氣氛唔錯架,難怪唔少附近嘅上班放工黎chill!如果想情調好啲不妨坐戶外,唯一唔好處係食物會好快凍。

葡式香辣燒雞($158)

燒大蝦配香草蕃茄扁意粉($168)

Flat White($32)

如果想情調好啲不妨坐戶外,唯一唔好處係食物會好快凍。
2021-04-02 86 浏览
趁天氣好去了觀塘海濱公園散步,傍晚順道在附近的 Flames 用膳,坐在戶外的位子,邊欣賞餘暉邊享受美食。Daily soup - Mushroom soup蘑菇湯打得幼細,入口軟滑 creamy,味道濃郁。King prawn linguine - 虎蝦大隻彈牙,已開邊,吸收更多蕃茄醬汁更入味。扁意粉軟硬度適中,醬汁掛左扁意粉十分滋味。Peri Peri chicken burger - 烤雞是餐廳的招牌菜,今次試下烤雞漢堡。兩塊大烤雞惹味,配以沙律菜及新鮮蕃茄,份量多,漢堡包亦烘得外脆內軟,讚。還有粗薯條,香脆熱騰騰,食不停口。興之所至點了杯 Prosecco,意大利的 sparkling wine,配磨菇湯及大蝦香氣更突出。

Daily soup - Mushroom soup
蘑菇湯打得幼細,入口軟滑 creamy,味道濃郁。

King prawn linguine -

Peri Peri chicken burger -

The energy and attentiveness of the staff at Flames (Kwun Tong) is noticeable as soon as you enter the place.On a weekday, we went in during the peak hour at around 12 noon. And the place was filling up fairly quick.After being seated, we never even had to look around for any staff because they almost always find you as soon as you are about to ask for anything. That’s quite admirable especially during the peak lunch hour .Set Lunch menu had a good number of choices amongst mains, pastas, chicke

Set Lunch menu had a good number of choices amongst mains, pastas, chicken rice and salads. The PAN FRIED FISH FILLET had a generous amount of truffle mushroom sauce on it and enough vegetables on the side.

Pan  Fried  Fish  Fillet  w  Black  Truffle  Mushroom  sauce

The NZ RIB EYE STEAK had a nice Medium doneness and should be filling for one person given the sides (choice between fries or roast vegetables).

NZ  10oz  Rib Eye  Steak

The beer list contained some local and international Draught brands as well as couple of bottled brands.
I took the Czech Draught named Kozel which had a slightly bitter taste (and I mean in a good way).

Kozel  Draught  (Czech)

For the SALAD, it was good that we were allowed to include four different choices. We went for the following mix of four choices- Peri Peri chicken fusilli pasta, Caesar, Roast broccoli and cauliflower, Tomato salsa. Good taste.
. It would be worth visiting Flames again because their A-la-carte menu has many dishes that don’t feature on the Set-lunch menu. So, definitely some “unfinished business” for me as I would like to try those too

Salads  (upto  4  choices)

2021-01-29
NZ  10oz  Rib Eye  Steak
Kozel  Draught  (Czech)
Salads  (upto  4  choices)
2021-03-28 109 浏览
朋友喺官塘工商業區返工,約左佢放工揾佢食飯,佢話呢度環境唔錯,就帶我黎呢度。呢個商廈好新同幾靚,稍為偏離勁繁忙嘅觀塘工商業區。我哋八點到,間餐廳都仲係full House咁。music好啱我心意,成個氣氛都好好,唔多西裝友,反而幾多後生仔。我哋叫咗雜菜沙律西冷扒拼薯條炸雞同埋蘑菇湯。雜菜沙律好大份,性價比幾高。西冷扒朋友話好味,我冇試到。但係個薯條超大份,我都食咗唔少,炸得好夠熱好脆口。我個炸雞,分量又係唔細,新鮮炸,好熱,入面又有肉汁。整體環境,食物一流,價錢合理。👍🏼👍🏼見到出面有一大片草地,outdoor area。但係可能因為疫情,嗰晚冇開。如果開放,喺出面happy hour,應該會更chill,希望下次黎有開再試下。

2021-03-28 90 浏览
呢間近住觀塘海濱花園嘅餐廳,見到好多人都讚所以就試下😆👍🏽而且eatigo有折所以幾抵食😁去到個環境覺得好舒服,感覺好大好乾淨✨🔻1/2 葡式香辣燒雞配香烤雜菜($168)燒雞份量都幾多,兩個人share就啱,肉質都幾嫩唔會好鞋,個皮好脆😍配埋佢個特製辣醬好惹味☺️🔻蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉($158)個意粉有好多蟹肉,而且好creamy好濃郁,啲扁意粉入曬味又唔會好溜😊🔻黑松露薯條($48)黑松露係好多人嘅至愛😍😍每條都會沾到黑松露,而且薯條好粗好脆🤩🤩超好食👍🏽
🔻
1/2 葡式香辣燒雞配香烤雜菜($168)
🔻
蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉($158)
🔻
黑松露薯條($48)
午餐
  • 黑松露薯條
  • 蟹肉香草蕃茄汁扁意粉
  • 葡式香辣燒雞
之前去觀塘都會去海濱公園行吓,而呢間餐廳正正係海濱公園附近。事緣有一位朋友之前嚟過,覺得呢度其中一個菜式好好味,想再試多一次,所以今次就約埋朋友一齊試吓呢間餐廳。餐廳可以揀坐戶外,可以望到少少風景,但我哋今次就揀坐入邊芝士雞肉燒忌廉薯仔配沙律呢個就係朋友好想再試多次嘅菜式,表面鋪滿芝士,下面就係雞肉同一層層鋪得好有層次嘅薯仔片,差唔多每一啖都見到拉絲效果香草黃姜蕃茄飯雖然應該係一人份量,但我哋三個女仔share食都啱啱好1/2葡式香辣燒雞配薯條外皮好香脆,但係雞肉有啲偏乾,反而薯條比較出色,粗身而且份量多是日餐湯係蘑菇湯,完全係我想要嘅味道,味道好濃,可以食到一粒粒嘅蘑菇,推薦大家可以叫嚟試吓至於飲品方面,蘋果汁同菠蘿汁都好fresh,個人特別偏好蘋果汁一開始我哋冇留意到,原來星期一有buy 1 get 1 main free優惠,如果大家咁啱都係星期一去食,就可以享用呢個優惠啦至於其他日子都有唔同嘅優惠,例如family weekend,小朋友可以有free main,有興趣嘅朋友可以去試吓!

香草黃姜蕃茄飯

香草黃姜蕃茄飯

雖然應該係一人份量,但我哋三個女仔share食都啱啱好

1/2葡式香辣燒雞配薯條

1/2葡式香辣燒雞配薯條

是日餐湯

是日餐湯
2021-03-27 70 浏览
好少可響openrice寫食評,但Flames令我想響呢度留返個好評,希望可以令多啲人黎幫襯,令呢間高質素餐廳可以長做長有,捱過疫情。今晚食左二人餐,包括:- 沙律- 磨菇湯- 牛排- 大蝦意粉- 甜品 (tiramisu & 焦糖燉蛋)所有食物都好高質素,喜出望外,磨菇湯尤其香濃入口順滑,牛排五成熟做到粉嫩,大蝦意粉番茄味濃郁,兩個甜品甜度適中,好有驚喜!除食物質素高外,餐廳員工都好有禮貌、友善同埋好幫手。餐廳對出有個室外用餐區,景觀開揚,晚上嘅夜景好有feel。Openrice訂座有七折優惠,令成餐飯性價比超高。講真以餐廳呢個質素,收正價都會去食。

今晚食左二人餐,包括:
- 沙律
- 磨菇湯
- 牛排
- 大蝦意粉
- 甜品 (tiramisu & 焦糖燉蛋)

Openrice訂座有七折優惠,令成餐飯性價比超高。
講真以餐廳呢個質素,收正價都會去食。
2021-03-27
  • 蘑菇湯
2021-03-27 75 浏览
觀塘海濱一帶商廈林立而晌海濱匯入面嘅Flames室外座位設於空中花園內環境超舒服又寫意☺️無論係放工或放假唔想晌海濱同人迫上嚟食吓嘢都幾好架!🔸1/2葡式香辣燒雞配薯條($168)燒雞超大隻,雖然係半隻,但都夠2個人食!雞皮燒得好香好惹味,雞本身唔辣,辣嘅燒烤醬係另上。薯條超脆,灑有燒烤調味粉,好味!🔸香煎魚柳配燒蔬菜($188)魚柳都係大去嘅,煎得乾身唔油,外皮香脆。而燒蔬菜燒得好香甜,煮得剛好唔會太生或太淋,yummy!🔸Dunkel, Love Craft HK($78)帶有朱古力咖啡味嘅黑啤,麥味好濃。.🔸Sauvignon Blanc ($58)清甜帶有檸檬味,配海鮮就最夾。
觀塘海濱一帶商廈林立
而晌海濱匯入面嘅Flames
室外座位設於空中花園內
環境超舒服又寫意☺️
無論係放工或放假
唔想晌海濱同人迫
上嚟食吓嘢都幾好架!

🔸1/2葡式香辣燒雞配薯條($168)

🔸香煎魚柳配燒蔬菜($188)

🔸Dunkel, Love Craft HK($78)
帶有朱古力咖啡味嘅黑啤,麥味好濃。
🔸Sauvignon Blanc ($58)
清甜帶有檸檬味,配海鮮就最夾。
讚1.房外環境舒服,呢啲天氣坐就清爽2.服務相當唔錯,上菜後主動拿濕紙巾、碗比顧客載青口殻咁3.青口好味,煮得Juicy,白酒汁開胃而唔死鹹,蒜蓉包要大推,蒜香同芝士香配搭得好,焗得薄脆而唔硬身👍彈1.酒貴,$88既啤酒得一杯仔2.以燒雞聞名,但呢種葡式燒雞既話,香港食過幾間,呢間既水準係最有改善空間,皮係脆既,但肉真心柴,同埋速味係滲唔到入去,要蘸辣醬先叫有啲味咁

1.房外環境舒服,呢啲天氣坐就清爽
2.服務相當唔錯,上菜後主動拿濕紙巾、碗比顧客載青口殻咁

1.酒貴,$88既啤酒得一杯仔
2021-03-25 49 浏览
轉咗嚟觀塘返工一段時間 坦白講收工一般都會盡快離開 因為人實在太多 所以收工約人食飯都會揀去返出邊食🍽️不過最近發現海濱匯入面有幾間餐廳 環境舒服之餘又唔會太多人 今次試嘅呢間Flames就係其中一間 仲好好坐tim💖◾Peri Peri Chicken Burger葡式燒雞漢堡 重點除咗在於塊雞扒夠嫩之外 個醬汁都好重要 Peri Peri醬源自葡萄牙 主要用紅辣椒同蒜嚟調配 食落好惹味😋不過放心 個辣味唔會太誇張 就算平時唔食得辣嘅都應該ok 而side dish嘅薯條都好出色 好味之餘就算放耐咗都係脆到卜卜聲◽Crab Meat Linguine平時意粉我鐘意食白汁 呢個一上枱見到都擔心會唔會好酸 好彩完全無呢個問題🍝味道好適中 好creamy 每一啖都有蟹肉tim◾Rocky Road Smores & Vanilla Ice Cream美中不足係份量有啲細 應該一人一份至夠皮😆Brownie上面有棉花糖同杏仁片 加埋雪糕呢個classic配搭其實無得輸◽Lychee Lover◾Sangria BlancoCocktail都有好多款揀 Lychee Lover係vodka ba

◾Peri Peri Chicken Burger
◽Crab Meat Linguine
◽Lychee Lover
◾Sangria Blanco
Cocktail都有好多款揀 Lychee Lover係vodka base🍹Sangris Blanco係gin+brandy base 前者較甜易入囗 後者較濃帶點peach味
除咗cocktail當然仲有wine/beer…

Flames有分Indoor同Outdoor位置 除咗dining仲好啱收工同同事過嚟飲返杯chill下🍻
2021-03-25 48 浏览
搵到間隱世嘅多國菜餐廳🥰估唔到海濱匯咁多寫字樓嘅地方會有好東西食餐廳有indoor同outdoor選擇兩邊環境都好好 outdoor就會chill啲~Surf n turf $258-10oz rib eye steak, king prawns, friesRib eye steak嗌咗medium 粉嫩嘅肉又唔會有血水🥰 塊扒好厚 啖啖肉~燒大蝦聞落好香但食就一般🙈🙈Chicken, bacon, cheese potato pie $178-with mixed salad呢個好邪惡好正🤤 芝士忌廉好香 芝士仲拉絲!入面有雞肉同煙肉 最底就係一片片啲薯仔成個配搭好夾 如果係薯蓉就好啦🤣 不過薯仔片就會有口感啲sangria blanco $88 係水果brandy mix sparkling wine, peach liqueur同橙汁橙汁味最出 底都有啲雜果喺到 不過果味就唔明顯
搵到間隱世嘅多國菜餐廳🥰
估唔到海濱匯咁多寫字樓嘅地方會有好東西食
餐廳有indoor同outdoor選擇
兩邊環境都好好 outdoor就會chill啲~

Surf n turf $258
燒大蝦聞落好香但食就一般🙈🙈

-with mixed salad
呢個好邪惡好正🤤 芝士忌廉好香 芝士仲拉絲!
入面有雞肉同煙肉 最底就係一片片啲薯仔
成個配搭好夾 如果係薯蓉就好啦🤣 不過薯仔片就會有口感啲

sangria blanco $88
橙汁味最出 底都有啲雜果喺到 不過果味就唔明顯
2021-03-21 65 浏览
好耐冇星期日出嚟食dinner, 今日終於約咗朋友出嚟一聚。呢度有露天位,天氣好坐出去真係好舒服好chill! 今日天氣有少少涼,所以嚟到即刻叫返碗蘑菇湯$38,暖一暖身,個湯好香蘑菇味,每一啖都食到蘑菇粒。小食叫咗我最鍾意食嘅黑松露薯條$48,薯條真係新鮮炸出嚟, 熱辣辣,又夠大條,每條都有黑松露碎,好香好脆,份量其實好多,我哋兩個人食完都幾飽!主菜我哋就叫咗葡式香辣燒雞配香烤雜菜$168,其實配菜可以揀薯條,不過我哋已經叫咗黑松露薯條,所以就要左雜菜。燒雞有半邊雞,燒得啱啱好,外面皮脆,入面既雞肉仲係好嫩滑,沾埋個辣醬好特別,少少辣好惹味!另一個主菜我哋就叫咗香煎魚柳配烤雜菜$188,呢個係健康之選,魚柳煎得好香,啖啖肉,配菜有各款蔬菜,最正係佢整嘅黑松露蘑菇忌廉汁,好creamy好香,有黑松露味,入面真係有一片片嘅蘑菇,配埋魚柳真係最佳配搭!

2021-03-20 70 浏览
趁疫情緩和了一點,當然要相約好朋友聚一聚。因為朋友在附近返工,所以這家餐廳是由他提議的。這餐廳的裝修,環境和氣氛都不錯,食物質素高,價錢合理,所以都座無虛席。蒜蓉包我們選擇蒜蓉包做頭盤,賣相吸引,鋪排又整齊 ,粒粒蒜蓉粒均勻鋪在每塊麵包上,牛油香滑,好好味!黑松露薯條這個絕對推薦,份量多,而且每條薯條都沾上黑松露粒,條條都帶有香濃的黑松露,不用沾茄汁 也夠滋味,而且炸得超級香脆, 是我吃過最好吃的薯條!瑪格麗塔比薩Pizza 也不遜色,即叫的焗,上枱時非常熱辣辣,以這塊pizza的size來說,雞肉還蠻算多的, 而且批皮不厚,夠香脆可口。蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉我也很喜歡這個扁意粉,整個面都是蟹肉忌廉蕃茄汁,蟹肉也夠多,扁意粉煮得剛好,軟硬適中, 我們兩個人share這碟也不覺得少。Nuts Bout Tella不得不讚這個milk shake,簡直大愛,雖然非常邪惡,但我是榛子醬的fans,沒想過榛子醬也可製成飲料,而且不會很甜很膩的感覺。我們倆一人一杯對他都讚不絕口。這頓飯非常滿足,吃完可以先到附近海濱吹吹風,再慢慢散步到地鐵站, 這樣便能減輕一點罪惡感。

蒜蓉包

黑松露薯條

瑪格麗塔比薩

蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉

Nuts Bout Tella

2021-03-17 68 浏览
同朋友放工後去左海濱匯既 Flames 食dinner之前睇食評既相就已經好吸引所以見有返晚市堂食就book黎試下😋首先前菜點左蒜蓉包同芝士肉醬粟米片上碟熱辣辣芝士夠拉絲肉醬味道濃郁配粟米片食好開胃蒜蓉包份量比我想像中多本身麵包已經有味道既風乾蕃茄香草包配埋蒜蓉再烤好惹味主菜叫左烤海蝦肉眼扒配薯條份量同樣好滿足2個人食唔洗打架烤蝦肉質彈牙無梅質感肉眼扒係我地要求既生熟程度肉質輕易切開唔會好un 薯條有調味,但有少少過咸我地仲叫左牛面珠扁意粉牛面珠燉得非常軟淋一咬就分開到配上醬汁好好味美中不足係因疫情關係室外草地環境無開放所以只能坐店內希望下次有機會坐室外景觀會更加開揚
同朋友放工後去左海濱匯既 Flames 食dinner

2個人食唔洗打架

烤蝦肉質彈牙無梅質感
肉眼扒係我地要求既生熟程度
肉質輕易切開唔會好un
薯條有調味,但有少少過咸
牛面珠扁意粉

我地仲叫左牛面珠扁意粉