41K
八寶飯團
慢步海濱匯, 食完行下志明橋打卡一條龍
八寶飯團
2025-05-19
3K 浏览
关注
平日聽到觀塘區,就會即刻諗起上下班時間全都是人的可怕畫面,但係到weekend 就好似變咗另一個世界, 一個好休閑嘅世界剛過去一個月內去咗上海和重慶,感覺很久沒吃過西餐,到Weekend約男友陪我嚟呢度食西餐和影相因為有個地方一直都想去打卡, 就係偉業街行人天橋, 係電影《志明與春橋》嘅拍攝地方之一當日天氣非常好, 有藍天配白雲, 所以d相點影都唔使filter如果秋涼時坐outdoor都好寫意同好舒服中午12點多嚟到, 呢個位置雖然有少少偏, 但都不缺客人, 見有幾檯都係一家大細, 可能附近有play group班weekend有brunch set, 每個餐都是百多元, 抵吃主食揀咗: 半隻葡式烤雞配薯條我覺得佢比平時D春雞大隻D又厚肉D, 個皮又唔肥, 烤到微焦帶少許脆, 呢個主菜都唔錯, 唔係因為食完d粗薯飽, 而係食完半隻雞都飽咗另外一份係Fish & Chips, 又係勁大份, 皮脆厚肉, 通常邪惡嘅食物最得我地歡心大人同小朋友都喜愛配咗他他醬, 好好食發覺呢個主菜的粗薯和葡式雞的粗薯味道是不一樣葡式雞那個是灑了點辣粉, 可以食到兩款味, 唔錯最後我加咗$35換咗一份是日甜品: Tiramisu又估唔到幾出色, 好creamy又有咖啡味, 為呢餐畫上完美句號每人$200有找, 連大食男友都食唔哂一份餐, 真係好抵食食飽飽之後就緊係去影相啦, 志明橋正正就起呢座商廈嘅隔離建議食完去打卡消化下由於星期六日真係無咩人, 任你影幾耐都得, 又唔尷尬終於嚟到志明橋打卡, 又食餐好味西餐, 是日大滿足!查看更多
heridescent
Flames|海濱匯超好味手工Pizza
heridescent
2025-09-21
关注
Flames|牛頭角|平日晚餐|海濱匯超好味手工Pizza觀塘海濱匯的Flames意大利餐廳,裝潢時尚,用餐環境寬敞舒適,室內外座位任揀,氣氛輕鬆,非常適合收工聚餐或情侶約會。📝 所點菜式🌽 Side — Roast Vegetables鮮蔬經炭烤後帶出天然甜味,口感濃郁又健康,是很好的前菜或配菜。🍕 Homemade Pizza 10” — Nduja 薄底即叫即製,邊位香脆,餡料豐富,特別辣味 Nduja 香腸味道獨特,融合芝士和番茄醬,鹹香惹味。🐖 Suckling Pig燒乳豬外皮金黃脆卜卜,肉質軟嫩多汁,入口滿載香氣。搭配薑黃番茄飯,米飯微帶薑黃香及鮮甜番茄味,顏色吸引,風味層次豐富,完美承托住乳豬的油香和濃郁口感,是Flames的必吃推介。無論是視覺還是味覺都令人滿足,非常適合分享。🍗 Roast Whole Peri Peri Spring ChickenFlames 招牌菜之一,雞肉鮮嫩多汁,刷上招牌Peri Peri 醬,帶微辣及香草味,皮脆肉嫩,層次豐富,推薦必點。🍷 Mocktail — Blossom Lemonada(Lychee)
這款Mocktail以伯爵茶為基底,融合清新檸檬和甜美荔枝,入口先是檸檬的果香和淡淡花香,繼而伯爵茶的茶韻和荔枝的層次甜味在口中纏綿,飲後爽口不膩,消暑解渴,搭配烤物主菜亦非常合適。🌟 整體評價、消費人均和建議
Flames 每款菜式都用料足而且烹調用心,招牌手工薄餅和燒雞最具人氣。環境 Chill,氣氛好,價錢合理(人均約 HK$250),適合朋友聚會、節日慶祝或下班輕鬆晚餐。💳 人均約HK$250📍 Flames @flames.hk
地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
交通:港鐵牛頭角站B6出口步行約10分鐘✨ Flames 招牌菜
Homemade Pizza 10” & Roast Whole Peri Peri Spring Chicken #FlamesHK #MANOHK #觀塘美食 #牛頭角美食 #海濱匯 #香港PeriPeri燒雞 #香港手工Pizza #觀塘PeriPeri燒雞 #觀塘手工Pizza查看更多
ballball615
菠蘿pizza
ballball615
2025-09-13
关注
呢間餐廳環境好chill,有戶外同室內位置俾客人坐,午餐叫左一個菠蘿煙肉pizza,炭火即烤pizza熱辣辣,又脆皮,涵料都幾多,呢度既景致可以望到藍天白雲,一家大細都岩黎食,外面有草地俾小朋友放電,我地仲叫左一杯latte,呢度嘆咖啡真係幾好feel。餐湯南瓜湯,南瓜味濃少少甜。我地叫左烤雞配薯條,呢個煮法好似印度菜甘,食落醬汁少少辣,烤雞半隻係脾位都幾好味。必食推介tiramisu,呢度既tiramisu,都係小編鐘意既口感好滑溜又creamy。查看更多
+ 5
eatwith4feipor
⭐️ 優哉游哉食個brunch ⭐️
eatwith4feipor
2025-09-11
关注
週日陽光普照 同毛孩慢步完海濱長廊 校啱時間 食經濟好味嘅brunch-⬆️南瓜湯 加$15自家製西湯要用攪拌機攪爛材料 我嫌麻煩 所以嚟親呢度 一定加錢飲湯 今日嘅南瓜湯 口感綿密少甜🙂-⬆️Pasta salad 加$15夏天悶熱 食cold prepared pasta salad都唔錯 入口涼快 又可以快速補充能量😉-⬆️Peri peri chicken burger $128用葡式霹靂醬汁做雞扒醃料 香口少辣 甜中有酸 厚切炸薯條🍟係我嘅all-time-favorite-⬆️Flames Big Breakfast $138惹味香草肉腸打孖上 原來嘅酸種麵包改為招牌plain pizza上 更有驚喜😍 pizza slices 柔韌有口感 上面有些少烤蒜 似食印度naan查看更多
lovelifecauli
🍽️【Flames 餐廳|海濱匯 Chill住歎Lunch】
lovelifecauli
2025-09-08
关注
今日喺海濱匯搵到間環境一流嘅Flames餐廳,話咁快就入去歎個靚Lunch~😋🏢 餐廳位於甲級商廈,裝修夠晒高級,座位寬敞舒服,仲有戶外位望出去,景觀開揚,坐低即刻放鬆晒~🌿🌞🍲 南瓜湯:香味撲鼻,飲落濃郁又滑,暖笠笠好治癒~ 最緊要係夠熱, 好少西湯可以做到咁熱辣辣效果🍕 Margherita Pizza:呢個真係驚喜!薄餅底做到意大利南部風格——外脆內軟,帶微微焦香,配上新鮮番茄醬同水牛芝士,簡約得嚟味道層次分明,食落有種地道嘅精緻感,好有Napoli風味~🐟 Fish & Chips:炸得啱啱好,皮薄脆口,魚肉新鮮且嫩滑唔腥,配埋自家製他他醬+檸檬汁,清新又惹味~ 🍰 Tiramisu:咖啡味夠濃,忌廉滑到好似雪糕咁,甜品控必試,真係招牌嚟㗎!🍮📝 環境靚、食物有水準,服務都唔錯,成個Brunch set 食得好滿足~下次會再嚟試晚市!查看更多
+ 4
chingyee0708
優質抵食牛扒brunch
chingyee0708
2025-09-05
关注
每個星期嘅指定動作, 就係嚟觀塘海濱, 真係 可以吃不厭, 十二點鐘就最多人, 好多小朋友, 免費兒童餐嘅吸引力真係好大。我哋就最鍾意呢度嘅牛扒餐, 五成熟剛剛好, 大大件牛扒好足料 ,好多配菜好健康, 椰菜花~西蘭花~甘筍~粟米~薯仔。 百幾蚊真係好抵食。 加配南瓜甘筍餐湯, 香香濃濃熱呼呼的。黑松露卡邦尼意粉, 香香濃濃的黑松露味道, 配合大量蘑菇和煙肉, 面條煙煙靭靭, 實在是大滿足。 最後當然必點tiramisu, 芝士味濃 非常creamy。查看更多
張寶妮
外賣西餐,有水準
張寶妮
2025-09-03
关注
喺公司附近晏晝搵嘢食,見到呢間西餐都幾多嘢揀,幾豐富,買咗一個意粉返Office食。叫咗一個carbonara,拎到返去仲係熱辣辣,好Creamy,份量都算大,煙肉同蘑菇嘅味道真係唔錯,下一次叫外賣都可能會選擇佢,試吓佢哋其他嘅意粉。查看更多
focabbforever
2025-08-27
focabbforever
2025-09-02
关注
又來了這裏與朋友聚舊,熟到連侍應也認得,超親切!點了三道菜各具特色,頭盤巴馬火腿沙律以一大片燒菠蘿與哈密瓜點綴,夾着大大片肥美油香火腿食,大愛火箭菜鋪滿整盤,黑醋提味,酸甜交錯,超開胃。主菜點了蟹肉通粉,以巴馬臣芝士和番茄忌廉汁為基底,加入黑椒蝦汁與洋蔥粒,鮮香濃郁,蟹肉絲絲分明,口感層次豐富。最後的四重芝士薄餅雖無肉,卻以四款芝士打造出香濃層次,口感由柔滑至拉絲,鹹香交融,比肉更出色地令人回味!查看更多
食得實食
食得實食
2025-09-02
关注
【🍴Flames (The Quayside)|海濱浪漫異國風情🌊】位於海濱旁的Flames餐廳環境極具情調✨,室內裝潢簡約現代,戶外座位更可欣賞迷人海景,無論白天或夜晚都充滿浪漫氛圍。員工服務親切有禮,讓人感到放鬆舒適。必試「慢煮牛頰肉」🐮,肉質軟嫩入味,用刀輕輕一切即化開,醬汁濃郁卻不膩口;「瑪格麗特披薩」🍕餅皮薄脆香口,芝士與番茄的經典搭配簡單卻美味;「香辣雞肉薯條」🍟炸得金黃酥脆,調味恰到好處,是絕佳的下酒小食。人均消費約$250,份量充足,適合與朋友分享。坐在戶外區吹著海風享用美食,絕對是假日放鬆的最佳選擇! #海濱餐廳 #約會勝地 #FlamesTheQuayside #香港美食 #海景餐廳查看更多
覓食大師朱莉亞
悠閑 Weekend Brunch❣️
覓食大師朱莉亞
2025-08-28
关注
餐廳裝修簡潔,又坐得舒服,誠意推薦比大家👍🏻😆星期六嘅中午,當然要食返餐好,慰勞自己呢個星期辛勤工作💪🏻餐廳有Brunch menu: 是日餐湯/沙律+主菜+飲品+甜品❣️8安士紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜🥩🥦肉眼扒叫咗medium rare,一上枱有好香嘅炭燒味,燒得啱啱好,食落多汁,又有適量嚼勁。而燒蔬菜都好豐富,有好幾款,當中粟米特別甜🌽- - -蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🧀呢碟通粉除咗有蕃茄酸甜同忌廉奶香,重有蟹肉嘅鮮甜味,加埋巴馬臣芝士,口感更加豐富,層次分明😋Tiramisu 聞起黎有濃濃嘅咖啡香,食落軟滑,奶香濃,咖啡微苦中帶甜🤭查看更多
ykykykyk
餐廳氣氛好好👍
ykykykyk
2025-08-26
关注
香草白酒煮青口份量超乎預期,食極都唔完,牛油香滲入每隻青口,夠晒入味🧄。黑松露薯條每條都沾滿松露油,點埋青口汁一齊食,簡直升呢✨!牛面肉燴得夠腍,入口即化,配埋滑到不得了嘅忌廉薯蓉,牛油味濃郁🧈,完全冇渣渣感。🍖🥔飲品方面,叫咗APPLE THYME清新又有層次,青蘋果味同酒香夾得好靚🍏🍸。適合酒精易入口嘅朋友。餐廳環境有靈台,氣氛一流,可惜夜晚去睇唔到靚景🌃。下次要日頭再去,慢慢歎~查看更多
+ 1
NicoleLau7295
有質素嘅一餐, 好滿足
NicoleLau7295
2025-08-21
关注
今日喺觀塘海濱匯 Flames 嘆咗一餐超滿足!🥩10安土肉眼扒,肉眼扒嫩滑多汁,配忌廉薯蓉更添層次,不會太過煙韌, 煎得啱啱好 配合汁,完美配搭😍😍😍😍 🍰甜品Tiramisu入口柔滑,質感綿密,甜度適中, 每一啖都好好味,軟綿綿的感覺,餅底濕潤但不過軟,整體味道平衡,最後🍺配埋冰凍Sapporo啤酒,完美收尾~ Flames環境優雅舒適,氣氛輕鬆愜意,食物水準高,整體用餐令人滿意, 服務也不錯,真係值得再嚟一次查看更多
Madmadeat
雞全部都係雞,啲雞一如既往咁高質
Madmadeat
2025-08-10
关注
記得以前有一段時間喺海濱匯返工,同事個個都話呢度係美食沙漠,好在之後開咗呢一間Flame,啲烤雞好正,啱晒我哋呢啲鍾意食高蛋白質減肥嘅OL,之後我哋就開展咗一個星期最少食三次雞嘅旅程。轉咗工之後,好耐都冇嚟,發現佢哋而家原來同Mano合併咗,座位更多,而且環境比以前再舒服咗,今次係星期六過嚟,冇咗平日上班嘅熱鬧感,多咗幾分Chill感。½葡式香辣燒雞配薯條:燒雞味道依然,外皮紙薄香脆,整體唔會太油膩,雞肉滑嫩多汁,加上綿綿密密嘅即炸薯條,整體都很不錯。8安士紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜:見到有其他人叫又忍唔住叫,肉質幾軟,但又不失彈性,簡簡單單嘅調味已經好食,個人覺得五成熟啱啱好,不過如果要牛同雞裏面逼我揀一個嘅話我都係最鍾意佢哋嘅雞,可能畢竟有啲回憶嘅情懷喺入邊。另外推介試吓佢哋嘅南瓜湯,好似將南瓜打蓉咁樣好濃南瓜味。咖啡質素都中上,口味比較fruity少少,幾清新。~~Flames (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖查看更多
+ 7
tammylam123
觀塘海濱人氣西餐
tammylam123
2025-08-09
关注
香草白酒煮青口 配 黑松露薯條 ($268)青口鮮嫩juicy,肉質好嫩滑,湯汁中白酒同香草嘅清香滲入青口,鮮味更加提升,另外再配薯條,炸得外脆內軟,蘸上黑松露醬更加香口!燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 ($158)大蝦彈牙鮮甜,有燒過嘅香氣,扁意粉煮得軟硬適中,濃濃嘅龍蝦汁滲入意粉之中,海鮮風味十足🦞牛油烤蔬菜 ($58)烤蔬菜有西蘭花、椰菜花、甘荀同粟米,牛油香濃滲入蔬菜,面頭仲有啲芝士粉,清淡中帶點芝香查看更多
yeukshuenfung
百吃不厭的手工意粉•夏日風情無酒精調酒
yeukshuenfung
2025-07-28
关注
最近去咗觀塘海濱匯「Flames」食晚飯,Order咗兩個麵食,味道依然百吃不厭。*此餐廳收取加一服務費。煙燻牛小排蕃茄扁意大利麵(單點$258),表面鋪滿巴馬臣芝士、豆苗,牛小排肉質軟腍,非常容易起骨拆肉,食落啖啖肉,牛味濃厚,蘑菇、鴻喜菇食落好Juicy,自家製手工扁意大利麵口感軟硬適中,容易掛汁,紅酒汁味道濃郁,因為紅酒汁加入了番茄蓉製作,食落帶點微酸、微辣味道。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉(單點$158),表面鋪有巴馬臣芝士、豆苗、香料,蟹肉份量多,味道鮮甜,連長通粉的空心位置內都有蟹肉,巴馬臣芝士番茄忌廉汁口感Creamy,芝士味道濃郁,番茄醬味道酸甜,令到忌廉汁食落不容易感覺膩。Virgin Sangria (單點$58),採用百香果糖漿、荔枝糖漿、薄荷、梳打水製作,味道酸甜,內有熱帶混合水果,包括有青蘋果、香橙、檸檬。查看更多
蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉