2021-07-30
又係時候兩公婆拍下拖了。 今次揀左呢間西餐,因為公司附近都有一間,午餐食過係唔錯,但因為帶飯所以好耐無去食。係openrice見到佢係觀塘海濱匯有分店,老公個日又係觀塘返工,所以叫佢做柴可夫,車埋我一齊去食。 始終呢度係商業區,所以個商場一到晚上好靜,我以為呢間餐廳都會小貓三四隻,點知最旺場係佢。 還好有訂位,如果唔係有排等。侍應帶位時,我地見到餸菜既份量好似傳統美式餐廳咁大, 餐廳裝潢夠型格,氣氛又熱鬧,好適合我地呢啲打工仔放工黎鬆一鬆,可惜老公今日做柴可夫,如果唔係飲番兩杯確係爽。 燒肉眼牛扒配大蝦薯條份量大大份,啱晒我老公呢個食肉獸。 我地要塊扒五成熟, 外表煎香脆, 裏面仍鮮嫩,唔錯唔錯。 兩隻大蝦新鮮夠爽口,薯條粗得黎又脆卜卜,令人食唔停呀! 香草黃姜蕃茄飯我老公係典型的飯桶,所以即使餸菜份量大,都始終要有飯到肚,所以叫左呢個飯。 以為小食會好細份,點知個飯都好多,食落有好香的牛油同蕃茄味,香草味唔會搶,飯粒粒分明唔油膩,食完唔會口乾,估唔到用黎送牛扒都幾夾。 避風塘雞翼雞翼總共有六隻,新鮮現炸熱辣辣上場,再加上避風塘配料, 啖啖惹味,口感剌激,食完個口有麻痺感但唔會流
燒肉眼牛扒配大蝦薯條
香草黃姜蕃茄飯
避風塘雞翼雞翼
總共有六隻,新鮮現炸熱辣辣上場,再加上避風塘配料, 啖啖惹味,口感剌激,食完個口有麻痺感但唔會流口水(放心)。 又係送飯一流 (還好老公有叫個飯)
Flames Lemonada
食物咁吸引,一定要配返杯特飲chill下, 我老公就揀呢杯,淨係賣相都拎晒分, 有青檸,香橙同檸檬色彩繽紛, 飲落酸酸甜甜又夠氣,好refreshing!
Nuts Bout Tella
咁多款飲品, 真係令我有選擇困難症。 由於好鍾意Nutella所以最後決定都係叫呢杯。 果然無令我失望,賣相又係滿晒分,又有cream又七彩既彩針糖, 仲有扮溶既朱古力, 用黎打咭一流! 味道都唔錯,香甜既Nutella 同奶既比例剛剛好,唔會太甜膩又唔會淡口,夠冰凍得黎又唔會有碎冰,好綿滑,可以一啖飲唔停。
朱古力棉花糖夾心餅配雲尼拿雪榚
朱古力夾心餅上面係燒過既細細粒棉花糖,一次過啪幾粒入口,口感好似爆醬珍珠咁,再配埋濃郁嘅朱古力,夾一啖啖冰凍嘅雲尼拿雪糕,簡直口感三重奏,好味大滿足!
下次拍拖又多一個選擇了