2010-08-11 95 浏览
一直覺得這裏食評不太好評,沒有想試的念頭。年輕人看見午餐有半自助,價錢不太貴,可讓他開懷一番。由於早到,沒訂位下也進佔頗舒適的座位,到午飯時分,客人陸續來到,差不多全滿了,而且有不少熟客。先來了麵包,沒有烘熱,外層有點硬,味道卻不俗,有香草味。頭盤主要是各款沙律菜和一些肉腸。沙律菜頗新鮮,也吃了些有益健康的紅腰豆,喝了味道清淡的雜菜湯,嘗嘗沙樂美腸,也有些飽了。幸好主菜也不是很大份量,選了兩份普通主菜,若選肉類的則另加錢。意大利扁意粉伴西班牙腸,芹菜頭汁:意粉有些焾,西班牙腸惹味,整體味道可以。牛肉燒茄子千層寬麵配蕃茄,水牛芝士:這個味道較濃但未有特出,千層寬麵也是過焾,還有些膩的感覺。到甜品環節又開心起來了,雖然種類不多,吃些水果和芝士餅也很滿足。芝士餅甜度不高,可以試多兩款。吃得舒適的一餐,雖然人多,但比較寧靜,不會有很多嘈音。服務有禮。
一直覺得這裏食評不太好評,沒有想試的念頭。
年輕人看見午餐有半自助,價錢不太貴,可讓他開懷一番。
先來了麵包,沒有烘熱,外層有點硬,味道卻不俗,有香草味。
吃得舒適的一餐,雖然人多,但比較寧靜,不會有很多嘈音。
服務有禮。
香草麵包
自助頭盤
豐富
意大利扁意粉伴西班牙腸,芹菜頭汁
牛肉燒茄子千層寬麵配蕃茄,水牛芝士
雜菜湯
水果杯+凍檸茶
喝杯熱檸茶消化消化
進軍甜品
2010-08-05 26 浏览
補返幾個月前的食評, 好評要寫, 衰o既更加要寫, 希望唔好有人'步我後塵'!!!結婚三周年, 成日經過銅鑼灣的flame, 想試左好耐, 而家晚餐有set, 無記錯就約$250一位, 包starter/dessert buffet (buffet 檯自己出去拿, 款唔多, 味道一般), 主菜三選一加餐飲.一入去其實感覺已經唔太好, 檯與檯之間實在太接近了, 隔離檯談咩情...我都聽到晒! 餐廳想迎造浪漫的氣氛, 但係燈光太暗, 暗到連menu 都睇唔到同埋令人非常有睡意... 差!半自助的set dinner (starter/dessert buffet), 其實唔好expect 太多choices, 味道亦唔好食, 唔會想encore! 食完starter (waiter confirm 左我地可以上主菜) 竟然要等成半個鐘頭先上, 有部tv直播廚房煮食, 不過... 唔見有廚師煮過就有菜出, 真...奇...怪!!!) 前菜已經唔駛你煮架啦, 點解仲要攪咁耐呢??? 燈光又暗, 坐左唔夠十分鐘老公就變樣, 變左隻加菲貓, 好想訓覺!!主菜我地叫左美國牛扒同羊膝, 牛扒都ok
主菜我地叫左美國牛扒同羊膝, 牛扒都ok, 普通貨仔. 全晚最大的問題所在係份羊膝
, 佢無黎錯, 我見其他客都係食呢兜野
, 好明顯係一早整定一大鍋啦! 咁點解仲要等半個鐘先有得食呢? 煎塊扒係咪要煎半個鐘呢? 定係你order佢先開始溶雪? 講返"呢兜野
", 基本上佢係一兜羊腩煲, 係一兜好貴(相對o係出面食)但好細兜仲要唔好食(無味, 羊腩'un'到咬唔到, 配料少 i.e.冬菇一件), 老公同我各食左一啖就已經把幾火, 唔食! 其實一個稍為識煮野o既人煮出黎都應該好食過"呢兜野" ---- 一百個差!
甜品 - 無驚喜, 唔特別難食咯, 但美心西餅絕對好食過佢多多聲!
雖則呢餐每人唔係太貴但亦唔係平, 但比d咁o既野人食, 有點兒過份... 服務亦唔貼心, 眼見客人成兜無點食過, 侍應只會走埋黎問: 請問食完未? 完全漠視客人的感受, 定係侍應已經見怪不怪了!
我一向食野都唔太奄尖, 慶祝結婚紀念日, 竟然黎著間咁o既餐廳, 呢間野真係... 我情願食茶餐廳好過!!!
食物無質素 ~ 服務唔貼心 ~ 環境唔舒服 ~ 價錢唔合理 ~ 完全搵唔到一個理由再比機會佢!

食沙律最穩陣, 唔會難食得去邊!
一般貨式的牛扒
把幾火的羊膝
無一樣係好食
2010-02-11
2010-07-18 32 浏览
今日lunch終於有時間試呢間嘅semi buffet 喇!!!service 同環境都好好~~semi buffet 係頭盤同dessert 係自助任食,主菜就有幾款選擇。首先講頭盤同dessert啦!都有幾多野食架,salad 有好多唔同菜同salad dressing choose~ 個湯係蜆肉忌廉,好好味!!飲落似龍蝦湯~ salad 都好味,d 菜都新鮮,salad dressing 任落真開心^^我未食主菜已經忍唔住食定甜品!! 有cheese cake,tiramisu,cream brulee,紅莓西餅同lychee+wine jelly, milk pudding, etc~~ 唔錯呀我覺得百幾蚊任食d dessert好正!主菜我叫左豬柳pork loin 配蜜桃汁,都ok~ 個汁同個豬柳quite match食完主菜之後再戰d甜品!佢有同頭先唔同款嘅cake出左我未試過食semi buffet 我覺得幾特別同抵食架,不過食物等得耐左少少,但係有個buffet係度食住等所以都ok!
service 同環境都好好~~

首先講頭盤同dessert啦!

食完主菜之後再戰d甜品!佢有同頭先唔同款嘅cake出左

soup, 正!
appetizer
dessert
Pork loin
2010-07-15
soup, 正!
appetizer
dessert
Pork loin
2010-05-09 32 浏览
雖然剛結婚, 但拍拖三週年還是要慶一慶 因為新居用煤氣的關係, 所以得到一張免費既"二人幸福低炭餐"券, 結完婚慳得就慳~ 正好用黎慶祝一下~無論你食乜都好, 檯面都有一籃麵包係度, 事後發覺其實果餐幾少下, 所以如果無左佢, 我地應該會唔夠飽前菜係香草煮蜆 & 鮮菌甜椒沙律香草煮蜆: 不錯, 喜歡佢連汁上, 蜆真係幾鮮甜, 火候岩岩好, 但熱d會更好~鮮菌甜椒沙律: 椒真係好甜, 菇好味, 但味道好清淡, 前菜黎講還好甜蜜咖哩鮮果南瓜湯: 隻碟好大, 雖然唔錯, 但咖哩味太強, 令我飲唔到鮮果&南瓜味, 起碼唔係例湯咁盛出黎就係, 熱度適中, 不過喜歡飲湯既朋友可能覺得唔夠熱海鮮大召集: 比我想像中好食, 海鮮亦比想像中多, 大部分海鮮都係雙份, 兩人食最好唔駛爭, 就連蕃茄同脆包都好食, 不過都係差少少熱度雜菜野菌烤鴿子: 雖然好有鴿味, 但唔知係咪因為用煤氣既關係, 始終覺得差d火候, 傳統燒乳鴿既皮係脆卜卜, 呢度就未做到幸福空氣: 原來即係梳乎里, 裡面有士多啤梨果肉, 士多啤梨味配梳乎里原來好夾, 齋食或加cream都好好味, 全晚最出色的一味!!!電池爐既興起, 令到用煤
雖然剛結婚, 但拍拖三週年還是要慶一慶

前菜係香草煮蜆 & 鮮菌甜椒沙律

電池爐既興起, 令到用煤氣既人少左, Town Gas 識得開入廚班, 餐廳呢一招我覺得 marketing 應記一功, 但我覺得呢一餐唔係唔好食, 食材係好, 都要處理得好, 大部份菜式都唔夠熱是一大敗筆, 另一敗筆係 waiter 唔係好夠, 唔夠熱唔知係咪唔夠 waiter 傳菜呢? 如果呢個餐正價要 $500 是偏貴的, $500 出面可以有好多選擇呢

P.S. 去洗手間既路途有煤氣係香港既轉變歷史睇, 記住睇下呀, 我覺得幾得意的~
麵包
香草煮蜆
鮮菌甜椒沙律
甜蜜咖哩鮮果南瓜湯, 隻碟好大!
甜蜜咖哩鮮果南瓜湯
雜菜野菌烤鴿子
海鮮大召集
幸福空氣
幸福空氣, 好多士多啤梨果肉!
二人幸福低炭餐券
2010-04-23
香草煮蜆
甜蜜咖哩鮮果南瓜湯, 隻碟好大!
甜蜜咖哩鮮果南瓜湯
海鮮大召集
幸福空氣
幸福空氣, 好多士多啤梨果肉!
二人幸福低炭餐券
2010-05-04 24 浏览
同女朋友紀念日,想搵間新野試試,突然諗起呢間towngas想試好耐,見又唔係貴,又好似幾好質素所以試試...8點左右兩個人walk-in入去,門口個waitress問我地有冇book位,我地話冇,佢即刻M左我地面...坐低發覺好迫,擺得太多位,後尾見人埋單先知點解閒日都旺到加晒台,原來10個有9個都係用$500cash couple...淨低果1個就係我...waiter唔夠,坐低丟低張爛鬼menu(張menu真係爛o既,又殘又污遭!!)就冇再理我地...一人order左一個"前菜&甜品半自助set dinner",包前菜&甜品自助式任食,一個主菜,同餐飲;主菜我地要左牛柳同紅酒汁燴牛面肉滿心歡喜可以食沙律&甜品個夠;出去張台睇睇,有齊沙律,芝士,煙三文魚湯,cheese cake,jelly,慕絲...等等,唔係太多款式,不過都可以接受,而且賣相係ok的!!先黎自助式前菜,味道ok,菜都夠新鮮,沙律汁選擇多,推介藍芝士汁再上主菜,7成熟牛柳切開出晒血水,頂多得半成,仲要有筋!!!紅酒汁燴牛面肉味道唔錯,不過女友話似屋企炆牛腩多d...食完主菜,點埋餐飲,諗住可以慢慢嘆下甜品,事關我地

)就冇再理我地...

紅酒汁燴牛面肉味道唔錯,不過女友話似屋企炆牛腩多d...

食完主菜,點埋餐飲,諗住可以慢慢嘆下甜品,事關我地兩個都鍾意食甜品...點知出事喇,果時9點半左右,出面張台竟然冇晒甜品,係連生果都清晒,諗住等多陣佢會refill啦,點知d waiter都只係收起左台面d吉碟就算...

夾個waiter問下佢有冇refill,佢話應該仲有,仲可以幫我地拎住三兩件食住自,仲問我地要咩,咁就要blueberry同new york cheese先啦,點知淨係得兩件new york cheese,佢話廚房係得咁多,可能整緊未出...頂丫!!!

坐多陣傾多陣都唔見有動靜,於是要夾個經理傾下喇...佢都係話廚房整緊,拎住d俾我地食...

唉,我地期望o既係自己出去拎果個快感呀,而家咁樣咩mood都冇啦,而且又唔係十分好食!!!

最後到10點左右埋單果下都只係出左d jelly同生果!!!失望~~~
2010-05-04
2010-04-05 13 浏览
最近同煤氣公司買左個抽油煙機同爐頭, 送左張$500 COUPON食個二人餐, D 食物就真係麻麻地. 頭盆: 香草煮蜆 - 有D腥同埋有沙湯: 咖哩南瓜湯 - 難飲, 味道好古怪, 咖哩同南瓜完全唔夾主菜: 男友食海鮮大會, OK啦. 我食乳鴿, 比之前兩道菜好D甜品: 士多啤梨梳乎里 - 賣相幾好, 本來味道都OK, 但係等左成40分鐘, 好明顯佢張我地個甜品俾錯左隔離檯, 我地黎先過佢地咁多, 點解佢地咁快有得食, 我地就等咁耐好彩D服務都算係咁啦, D waiter and waitress都幾有禮貌. 不過如果要俾$500食呢個二人餐就真係唔掂啦.

頭盆: 香草煮蜆 - 有D腥同埋有沙

不過如果要俾$500食呢個二人餐就真係唔掂啦.
2010-04-03
2010-03-16 34 浏览
拖咗好耐嘅生日飯終於有得食啦~因為已經好夜,到就黎收舖嘅時候,所以無咩人,服務生嘅態度亦較散漫...叫咗兩個set dinner,一個三文魚扒,一個羊扒~先講頭盤同餐湯:麵包: bread stick好脆~另一款包都唔錯~餐湯: 分別要咗當天例湯南瓜湯,另一個就加$$試法式龍蝦湯~南瓜湯真係好足料,仲有粒粒南瓜肉~法式龍蝦湯就無想像中咁好飲,可能因為太過creamy,令陣龍蝦味唔出...沙律: 鴨胸沙律用咗柚子醬~食落清爽唔油膩~到main course:三文魚扒:燒出網格狀,外層熟內層半生,令魚肉唔會散~好味~羊扒:無'騷'味~嫩口~未食完main course就已經有服務生問餐茶要咩...好似趕收工咁..但係10點都未夠...甜品喺main course一食完就送上,cranberry sauce令到個甜品甜而不膩~其實食物質素真係唔差,可惜服務態度真係大扣分...
拖咗好耐嘅生日飯終於有得食啦~
叫咗兩個set dinner,一個三文魚扒,一個羊扒~
先講頭盤同餐湯:
麵包: bread stick好脆~另一款包都唔錯~
沙律: 鴨胸沙律用咗柚子醬~食落清爽唔油膩~
到main course:
三文魚扒:燒出網格狀,外層熟內層半生,令魚肉唔會散~好味~
羊扒:無'騷'味~嫩口~

其實食物質素真係唔差,可惜服務態度真係大扣分...
鴨胸沙律~
三文魚扒~
羊扒~
甜品~
2010-02-15 29 浏览
看見報章推介新出的曲奇禮盒, 有4款味道 : 芝士, 提子, 炭燒咖啡, 紅莓坊間實在沒有甚麼hand made 版芝士曲奇, 所以見到芝士兩字, 即時雙眼發光...行完年宵, 順便買包袋裝試下先! $38 - 16塊 (每款4塊).誰知, 第一塊吃的芝士味, 質感淋pat pat (不是mrs. field 那種美式曲奇口感), 似放左好耐, 唔脆既曲奇, 芝士味是有的, 咸咸地, 看成份是parmesan cheese, 可惜實在太淋, 破壞晒整體感覺, 只有<難吃>二字!最期望的都這樣子, 對其餘3種普通味道完全不寄厚望!炭燒咖啡 - 我唔識分咩叫做炭燒 or 普通咖啡, 只知道這塊啡黑色的曲奇真的很重咖啡味, 而且鬆脆非常, 意外..紅莓 - 紅莓份量不算太多, 可惜曲奇本身沒有味道, 不香, no good!提子 - 這個好像加了燕麥, 所以口感較鞋 & 碎, 一拿就散,不過提子幾好味!總括來說, 質素平平, $38 真係情願買坊間其他出名的handmade cookies.禮盒裝更加免問!

最期望的都這樣子, 對其餘3種普通味道完全不寄厚望!

禮盒裝更加免問!
2010-02-13
团年饭
2010-01-14 35 浏览
今晚到towngas avenue與老公慶祝結婚兩週年,只要點了menu上的主菜,便可以各$50 點:頭盤, 湯, 甜品,還有飲品送,我就三樣都要,所以加$150,老公不要甜品,所以加$100。我們分別點了:頭盤 - 明火清酒炆鮑魚配海膽三文魚籽、清酒煮蜆;湯 - 法式龍蝦湯、南瓜湯;主菜 - 香煎和牛、焗意大利火腿三文魚柳配帶子;甜品 - 薑汁焗梳乎厘;飲品 - 咖啡兩杯。先說說頭盤,雖然隻鮑魚細細仔,但上桌時已好夠氣勢,噴火的,煮得夠稔,海膽夠鮮!蜆亦很鮮甜,比日本餐廳的還好味!湯方面則沒有特別驚喜。主菜方面,和牛夠juicy,七成熟亦很稔,但不算太有牛味,而三文魚方面,餐廳用薄薄的火腿包著三文魚來焗,頗特別,三文魚亦不會焗得太韌太老,帶子超鮮甜!甜品方面,本來想點tiramisu,但waiter Horace 推介薑汁焗梳乎厘,於是便點了梳乎厘,清清的不太甜,而且因吃甜品前已吃得飽飽的,所以點梳乎厘是較點Tiramisu為佳!Service方面,不得不讚Horace,他熱情的款待,專業的推介,令我們享用了一頓又美味又開心的晚餐!雖然貴了少少,但我倆都已開始plan在短時間內再次到

我們分別點了:
頭盤 - 明火清酒炆鮑魚配海膽三文魚籽、清酒煮蜆;
湯 - 法式龍蝦湯、南瓜湯;
主菜 - 香煎和牛、焗意大利火腿三文魚柳配帶子;
甜品 - 薑汁焗梳乎厘;
飲品 - 咖啡兩杯。

Service方面,不得不讚Horace,他熱情的款待,專業的推介,令我們享用了一頓又美味又開心的晚餐!雖然貴了少少,但我倆都已開始plan在短時間內再次到此用膳!
明火清酒炆鮮鮑魚配海膽三文魚籽
焗意大利火腿三文魚柳配帶子
薑汁梳乎厘
(非会员)
2010-01-03 12 浏览
仔仔回港渡假, 下星期回美升學, 近日儘量滿足他的胃口, 難得他想吃煎鵝肝, 今天查閱open rice 食評, 好多價錢相宜又評價好的星期日都休息. 最後睇到介紹Flame 好似都不差, 咪去訂位, 其實去到(7:30pm-Sunday-銅鑼灣) 都係得3-4枱 2-3人的客人, 冷冷清清都知不妙. 其實一个main course, $148-198不等都不算貴, 加$50可有鴨肝以為發達.....其實這个世界只有一分錢一分貨, 其份量不可以說超細, 但可以說頗細.甜品, baked Alaska是廚師推介, 加$50又可吃, 同樣一人份量頗細, what do you expect? $50....都係果句-一分錢一分貨, don't expect too much.....以前未裝修換位時都好似似樣d, 而家??冇下次囉!: (

以前未裝修換位時都好似似樣d, 而家??冇下次囉!: (
2010-01-03
2009-12-26 17 浏览
兩位小美人為我安排慶生晚餐,特意選定此氣氛浪漫嘅餐廳。此處環境最適合情侶撐枱腳,可惜是晚本人座位剛巧對正馬路,每當路上車輛轉彎時,車頭燈真照面上,相當剌眼。但待應生服務細心體貼,好使食客有賓至如歸嘅感覺。APPETIZERClassic Caesar Salad with Proscuitto & Crispy Parmesan Cheese ($78)賣相別緻,份量適合OL。SOUPTruffle Veloute with Roaster Forest Mushroom ($68)濃濃嘅黑菌香味撲鼻,相當可口。Irish Veal Broth with Barley & Vegetable ($68)感覺只是一般。MAIN COURSERoasted Suckling Pig with Apricot Jus ($158)果然聞名不如一試,皮脆,沒有肥膩感,正!Seafood Combination ($228)海鮮鮮甜,有蝦、青囗、墨魚仔、長腳蟹嘅蟹腳伴新鮮蔬菜,鮮!Spaghetti Tossed in Garlic Anchovy Sauce with Sauteed Praw

APPETIZER
賣相別緻,份量適合OL。

SOUP
濃濃嘅黑菌香味撲鼻,相當可口。

感覺只是一般。

MAIN COURSE
果然聞名不如一試,皮脆,沒有肥膩感,正!

Seafood Combination ($228)
海鮮鮮甜,有蝦、青囗、墨魚仔、長腳蟹嘅蟹腳伴新鮮蔬菜,鮮!

Spaghetti Tossed in Garlic Anchovy Sauce with Sauteed Prawns ($158)
大蝦兩大隻,意粉囗感不太綿。

DESSERT
Flame Baked Alsaka ($78)
Capital見我哋要影相,特意選一個較好嘅角度點火,使我哋除咗享受美食,重有睇表演嘅感覺。

Molten Chocolate Pudding with Vanilla Gelato ($58)
食完後全身都感到軟綿綿嘅幸福。

好可惜當晚影咗啲相size太大,未能上載分享,下次再去嘅時候一定要再影相。
(非会员)
2009-12-26 21 浏览
較早前見Towngas Avenue做promotion, early bird有9折,於是又為食,訂左個apple pie。滿心歡喜拎到返屋企,翻熱後就同屋企人一齊食。唉... 真係好失望,個批皮口感唔夠,又無味;餡料太甜,又無落cinnamon (雖然我知係個人喜好),蘋果味唔夠出。 估唔到之前朋友訂嘅cheesecake咁好食,但個apple pie真係好難令人再order啦!
2009-12-25
2009-12-13 11 浏览
今天本想到浣沙廚房嚐新,但是可能因為太早(11am),店內的員工都在閉門開早會,所以"轉戰"銅鑼灣.閒逛下心血來潮想試試Flame這家餐廳,一心只想找個坐得殊服,又不太多人的餐廳,所以對這家店都沒有抱太大期望.點了一個set lunch, 有麵包,蕃茄湯,獵人雞扒,甜品及茶.1. 麵包是熱烘烘的長欖尖狀麵包,外脆內軟,配上內有香草的牛油,很是好味2. 蕃茄湯有蕃茄的清香,且非常creamy,可惜略嫌酸了一點點,不過仍算好味3. 獵人雞扒則有兩隻去骨雞腿,外皮烤得微黃,一咬之下發覺很軟滑,還有雞肉香味,看來應該僅熟.不錯,切到雞肉最內面見到有點血,證明我的想法沒錯.至於碟邊菜方面,有烤薯仔,蕃茄和一些瓜.不論賣相和食味都證明"心機"之作,絕不馬虎.尤其烤蕃茄,吃的時候竟然有點"果香".找侍應問廚師究竟是甚麼蕃茄,味道竟然如此出眾?答案是經處理的sun-dried tomato4. 甜品是跟餐另加$20的是日甜品----酒煮梨配vanilla ice cream.不論食味和賣相,絕對是喜出望外的驚喜之作.那球vanilla ice cream 當然很creamy和充滿 vanilla的香味

3. 獵人雞扒則有兩隻去骨雞腿,外皮烤得微黃,一咬之下發覺很軟滑,還有雞肉香味,看來應該僅熟.不錯,切到雞肉最內面見到有點血,證明我的想法沒錯.至於碟邊菜方面,有烤薯仔,蕃茄和一些瓜.不論賣相和食味都證明"心機"之作,絕不馬虎.尤其烤蕃茄,吃的時候竟然有點"果香".找侍應廚師究竟是甚麼蕃茄,味道竟然如此出眾?答案是經處理的sun-dried tomato

4. 甜品是跟餐另加$20的是日甜品----酒煮梨配vanilla ice cream.不論食味和賣相,絕對是喜出望外的驚喜之作.那球vanilla ice cream 當然很creamy和充滿 vanilla的香味,入口軟滑.雪糕球下有新鮮水果(kiwi, strawberry, water melon......).最討我歡心的是那塊小小的橙香蛋白.小小一塊鵝黃色的甜品,混雜了一些切得很細的橙絲,上有rapsberry source. 初時單看外表,我還以為是sorbet或蛋糕,但入口之後又像souffle.入口即溶,但那清香的橙味,在口腔內久久不散.吃完這個之後,就到酒煮梨了.去了皮的梨子被白酒及玉桂煮得非常香軟.這個甜品絕對是出色之作,齒頰留香令我忽地幸福感滿溢.按耐不住喜悅,要找侍應代為告訴廚師,他的甜品真的很出色.

5. 餐飲是熱檸檬茶,茶味清香,絕不是那些開到成行成市的日式西餐廳可比.我沒有加糖,反而向侍應要了蜜糖.

哇!很飽,很滿足,連心情也自然地好起來.
雖然這餐不便宜,但是東西好吃,環境不錯,加上侍應服務態度很好,所以這家餐廳絕對是心水推介.
2009-12-13
  • 甜品
2009-12-03 42 浏览
睇到 Flame 的食評唔錯,食物款式多又吸引,於是一家四口決定去試下。早一天訂定枱及訂咗一份西班牙豪華豚配香桃醬(因製作需時 45 分鐘),咁就唔使到時等到頸都長。晚上 8 時到達餐廳,接待區近門口,原來同進餐區完全分隔開,設計得幾好、因為咁樣進餐時就唔會容易被騷擾。進餐區唔算好大,但明亮典雅,安坐其中都幾舒適。待應殷勤有禮,經理Mr. Horace Lai 還親自介紹菜色,他對餐廳菜單上的各款菜式都如數家珍,用什麼材料,如何煮法,味道如何,都非常專業。好!閒話不說,開飯咧!伴餐麵包**** 有多款,特式美味,配蒜味牛油,好味! 白汁煮法國青口 **** 體形略細隻,但肉質鮮嫩甜美。(Mr.Lai 說細隻的較入味) 法式酒香龍蝦湯 **** 香濃的龍蝦味,入口綿滑。香煎法國鴨肝伴無花果汁**** 外層煎得香脆,內層甘香嫩滑。( 2 客 ) 明火清酒炆鮑魚配海膽三文魚籽**** 鮑魚入味,海膽及三文魚籽鮮甜,上枱時伴以明火,正!扒澳洲和牛(8級)配黑松露菌燒汁***** 份量大,多汁味美,口感超正!烤焗羊鞍配蒜味香草汁*** 份量足,但珍珍不吃生,要全熟的,所以覺得羊肉的鮮
伴餐麵包**** 有多款,特式美味,配蒜味牛油,好味!
法式酒香龍蝦湯 **** 香濃的龍蝦味,入口綿滑。
烤焗羊鞍配蒜味香草汁*** 份量足,但珍珍不吃生,要全熟的,所以覺得羊肉的鮮味不太出。
野菌龍蝦芝士扁意粉***** 龍蝦及芝士味足,意粉有口感而不硬,超正!
西班牙豪華豚配香桃醬**** 皮脆肉嫩,味美而不濃,啱我食。
幸福空氣 Flame Souffle**** 各人肚皮已超飽脹,本想下次才試甜品,但 Mr.Lai 極力推荐〝幸福空氣〞,最終送了 2 客給我們嘗試;面皮略韌,但有很香的薑味,混和有香濃蛋味的內層和云呢那汁同食,非常美味,真的有幸福的感覺,正!多謝 Mr. Lai!
這一餐,開心、滿足,正期待下次再嚟食嘢嘅機會。

伴餐麵包
野菌龍蝦芝士扁意粉
西班牙豪華豚配香桃醬
烤焗羊鞍配蒜味香草汁
2009-11-02 67 浏览
The Food in Towngas Avenue Restaurant - Causeway Bay was very good. It can compare with the restaurant in Execlsior Hotel neabyin terms of food quality & presentation.As I know, the Head Chef has been worked at Hotel for many years, thus the art of cookingand the matching of the colour of the cuisine is doubtfuless.I've been there for few times, My favourite dishes are Roast Suckling pig"Spanish style" as the texture of the pig was tender and juicy as well as the skin are so crispy that you are
"Spanish style" as the texture of the pig was tender and juicy as well as the skin are so crispy that you are unresistable.

The atmosphere of the restaurant are elegant that you feel comfortable to seat there. Besides the waiting staffs there are so nice,you may
dicovered the shiny smile was to be found on everybody's face. Your feeling was so great and you are respected by the staff there.

I really hoped that the daily lunch & dinner menu can be changed more frequently so as I can taste different style of cuisine everyday.

Keep on for your good job, Head Chef and the kitchen crew as well as the floor team!

I am looking forward to wait for the magical changes of the cuisine.
$300 (宵夜)