2018-08-18
長沙灣有好多餐廳都好好食,只是裝潢可能不太起眼,有時候會比人忽略了,今日就俾我遇到一間好有heart、又有質素既西式咖啡店。諗諗下呢間餐廳好似我之前都一直想搵個機會試下。今日終於有機會了,接完朋友放工,就可以食個晏仔啦!其實一直想試既原因係因為呢度裝修是我喜歡的工業風,餐廳有多處既裝飾都係可以比你影相,隨處都是個影相位是不是呢來不到長沙灣完來都有呢種風格的餐廳呢!餐廳有梳化位,無限時食幾耐。成個環境都好舒服!餐廳食物選擇好多,看了餐牌後發現自己有選擇困難症,一直都有.........「又有頭盤、又有小食 西式湯、沙律、意大利麵、意大利飯、是日蛋糕」最後我俾朋友發板,由她選定食物!那就不用苦惱了。去到餐廳大概14:30應該是剛好下午茶開始,最吸引到我的是炸魚薯條順道也點上了麻辣雞翼配沙律、香蒜雜菜雜菌天使麵、還叫了最期待的All Day Breakfast!她還未說下去....我大概也能猜到朋友叫什麼!外邊太熱了,首先不得不說是餐廳飲品,沙冰系列的名字好特別 ,試了「粉紅菲菲」她的名字絕對能俘虜不小少女心包括我也是其中一位,朋友們也叫了一款,實穩陣的「特濃朱古力沙冰 」「粉紅菲菲」是士多
諗諗下呢間餐廳好似我之前都一直想搵個機會試下。
今日終於有機會了,接完朋友放工,就可以食個晏仔啦!
餐廳有梳化位,無限時食幾耐。成個環境都好舒服!
最後我俾朋友發板,由她選定食物!那就不用苦惱了。
「粉紅菲菲」是士多啤梨及香蕉沙冰的混合!
這間的沙冰跟出面不同的因為出面多數是冰粒口感但這裡是很綿滑的個種口感,完全不會覺得很凍製冰!感覺健康!
維他命C+維他命B當幫補下增強身體的免疫力吧!
另外那杯「特濃朱古力沙冰 」就正如名字所說,真是相當特濃,不錯!
味道100分破表,味道唔會太甜,沙冰打磨得非常細滑!應該打磨時間掌控得非常好!
兩樣同樣好飲啊!
「粉紅菲菲」&「特濃朱古力沙冰 」
下單10分鐘後,食物非常快手已經到達,當然相機食先吧!
第一道菜是:麻辣雞翼配沙律
酸酸辣辣的菜式就最受歡迎不過,酸辣可以刺激胃口,愈食愈想食
想不到那種麻辣不會很辣,適合所有人過下麻辣口癮!!
沙律是我最喜歡的沙律苗,一口麻辣,一口清爽!是一種說不清的感覺 !也不錯的!
麻辣雞翼配沙律
第二道菜是:香蒜雜菜雜菌天使麵
這個絕對有驚喜!!!
天使麵口感相當好,不軟不硬,天使麵配香蒜雜菜雜菌,雖然覺得雜菜是沒有什麼味道但係個香蒜完全帶起左成個天使麵的靈魂!很喜歡!
香蒜雜菜雜菌天使麵
第三道菜是: 炸魚薯條
炸魚薯條是一道源自英國的熱食,在香港不算很流行但呢度這個菜式就不過不失,但沒有失望的
不過值得一讚是店員主動向我們提出 :炸魚薯條要先食因為涼了就不脆
這個細心位值得一讚!魚柳炸後仍然能夠保留魚肉的肉汁雖說不上很Juicy,但可接受!
炸魚薯條
第四道菜是: All Day Breakfast
假期嘅Comfort Food!亦都係最吸精的一款喔!
整體都唔錯!蛋炒得好滑,包又夠脆,仲有我最喜歡的豆苗沙律!輕食是文青的所為吧!
遲起床的人們還可以享用豐富的早餐喔!
All Day Breakfast
感覺本間店鋪在這個區內是非常價錢合理,選擇又多,性價比高是真的!
同埋,簡約環境,舒適家具都是個又食又可以慢慢談心嘅好地方。經過可以一試!
题外话/补充资料:
**2點45分前離座即享八折優惠或者早上11點至下午3點外賣自取亦同樣有八折優惠**