2019-01-03 42 浏览
和朋友找間西餐廳,邊食飯邊傾計,佢鍾意環境靚的地方,所以帶佢來。之前我都食過一次,覺得呢度有小情調,所以都推介。磨菇湯-加$20轉餐,有湯飲。十分濃郁的湯,每口都是磨菇。蜜糖單骨雞翼-這個單骨雞翼,又方便又容易食,岩晒我呢d懶人。蜜糖味香,雞翼又脆,好食!芝士大啡菇-這個都好食!大啡菇配芝士,更帶出菇的鮮味。而且都幾juicy,但又唔會太過出水。香煎比目魚配黑醋-魚肉又滑煎得又脆,已經好impressed! 原來薯蓉更好食,又滑又香,似食cream的口感。玫瑰水果茶-都幾重玫瑰和水果味,飲落幾消膩。香蕉船-好懷舊啊!以前細細個鍾意食的香蕉船,估唔到呢度有得食!最鍾意香蕉,和朱古力味雪糕!甜品餐包埋,補差價$35就食到。滿足的一餐!
和朋友找間西餐廳,
邊食飯邊傾計,
佢鍾意環境靚的地方,
所以帶佢來。
之前我都食過一次,
覺得呢度有小情調,
所以都推介。

磨菇湯-
加$20轉餐,有湯飲。十分濃郁的湯,每口都是磨菇。

蜜糖單骨雞翼-

芝士大啡菇-
這個都好食!大啡菇配芝士,更帶出菇的鮮味。
而且都幾juicy,但又唔會太過出水。

香煎比目魚配黑醋-

玫瑰水果茶-
都幾重玫瑰和水果味,飲落幾消膩。

香蕉船-

滿足的一餐!
2019-01-01 35 浏览
今日黎到深水埗行街,行下行下又見肚餓,經過呢間西餐廳好有聖誕氣氛,好美的聖誕樹就係禁就入左呢間 fifty fifty 品嚐我既晚餐!睇睇餐牌主食加$20就可以加埋餐湯、甜品、飲品(包$20以下)禁都幾好喎,加少少錢就可以有齊禁多食物!於是我就叫左炭燒安格斯肉眼扒 同 香煎比目魚配黑醋汁炭燒安格斯肉眼扒牛排煎得好好,表面金黃,好遠就聞到油脂既香味。7成熟既牛肉好嫩,肉汁都保持到,正!如果可以比多d燒汁就更好,不過凈係食牛都好有牛味。伴碟有沙拉同燒番茄,覺得食膩左可以食番啖調節下。香煎比目魚配黑醋汁比目魚表面煎得甘香,帶點脆,顯得魚肉更鮮嫩,令人一口接一口!配上黑醋汁令比目魚既層次升級,淡味既比目魚遇上濃味既黑醋汁,令人難忘!是日餐湯 - 甘荀海鮮湯湯香濃郁,令人食慾大增。加上最近天氣凍凍地,飲啖暖湯就最舒服不過!是日甜品 - cheese cake蛋糕微甜不膩,適合不太能食甜的人,口感豐富,加上蛋糕底有提子乾作左配料,中和蛋糕的味道,賣相可愛。隻碟都特別靚!牛奶抹茶 及 牛奶芋頭牛奶抹茶味道濃郁,啖啖充滿抹茶的味道,不過有啲粉末,可以改善下;牛奶芋頭比較滑身,淡淡的芋頭味,令人更是滋味
就係禁就入左呢間 fifty fifty 品嚐我既晚餐!
睇睇餐牌主食加$20就可以加埋餐湯、甜品、飲品(包$20以下)禁都幾好喎,加少少錢就可以有齊禁多食物!於是我就叫左炭燒安格斯肉眼扒 香煎比目魚配黑醋汁

炭燒安格斯肉眼扒

香煎比目魚配黑醋汁

是日餐湯 - 甘荀海鮮湯

是日甜品 - cheese cake

牛奶抹茶 及 牛奶芋頭
牛奶抹茶味道濃郁,啖啖充滿抹茶的味道,不過有啲粉末,可以改善下;牛奶芋頭比較滑身,淡淡的芋頭味,令人更是滋味!

推介:炭燒安格斯肉眼扒,入口juice,啖啖都充滿牛味!
整體黎講,食物同氣氛都好有聖誕既味道,係度食野好開心!有機會都有再番黎呢間 fifty fifty
2018-12-30 39 浏览
收工約咗朋友嚟到位於長沙灣嘅呢一間西式Cafe食晚飯臨近聖誕,餐廳門口擺放左聖誕樹同埋雪人嘅燈飾,好有聖誕氣氛平日夜晚都幾多人食,七點已經差唔多坐滿晒客人,感覺好熱鬧餐牌上嘅食物款式都幾多,有意粉、意大利飯、肉類、海鮮同小食等等,而且價錢都幾親民另外仲有一個special drink menu,都有好幾款時令特飲,睇相已經覺得好吸引落完order先來兩杯餐飲,我哋分別叫咗凍阿華田同埋好立克,都幾大杯,而且味道夠濃郁是日嘅餐湯係甘筍湯,甘筍嘅味道幾濃,甜甜地,口感creamy主菜到啦,先來一個炭燒粉紅蝦闊蛋麵,賣相都幾靚,蝦好大隻,啖啖肉,味道新鮮,而且爽口彈牙。闊蛋麵口感煙韌,而且好香蛋味,幾好食另外仲叫咗個黑松露野菌意大利飯,黑松露係我嘅至愛,一上枱已經聞到陣陣嘅黑松露味,食落亦都好濃郁,野菌爽口,意大利飯煮得啱啱好,軟硬適中, 好入味最後套餐仲包埋甜品,是日甜品係芝士蛋糕,芝士味道濃郁,而且口感軟滑,為今餐畫上圓滿嘅句號
收工約咗朋友嚟到位於長沙灣嘅呢一間西式Cafe食晚飯
臨近聖誕,餐廳門口擺放左聖誕樹同埋雪人嘅燈飾,好有聖誕氣氛
平日夜晚都幾多人食,七點已經差唔多坐滿晒客人,感覺好熱鬧

2018-12-28 41 浏览
這天又來到長沙灣與好友吃飯,坐在餐廳內等了又等,結果收到她的電話,說因OT不能前來,最後只好一個人開餐。 Fifty Fifty 位於青山道,位置尚算方便,離地鐵站步行約4分鐘路程左右。 聖誕將至,所以餐廳佈置亦加添了幾分聖誕氣息。 香煎法國鵝肝配焦糖蘋果 鵝肝大大塊,口感細緻,入口油香豐腴,沒有鵝羶味,配上脆卜卜的多士,十萬個推介 香煎銀鱈魚配香檳忌廉汁 銀雪魚的賣相不錯,魚肉厚身,煎香後魚皮帶點微脆,內層肉質嫩滑,吃時蘸上香檳嘅忌廉汁來提升鮮味,非常好吃 抹茶奶綠 平日喝到的大部分都是拉花的心心圖案,這次還是第一次看到這樣精緻的拉花玫瑰圖案,覺得很有心思,入口帶有濃濃的抹茶香,奶味亦夠濃厚,味道甜甜的,沒有半點苦澀味,超讚。 Fifty Fifty 長沙灣東沙島街青山道181號地下C舖

聖誕將至,所以餐廳佈置亦加添了幾分聖誕氣息。

2018-12-07
2018-12-27 49 浏览
Midweek, Fifty Fifty in Cheung Sha Wan was busy with families and couples enjoying some neighbourhood casual dining. The usual fairly                          understated decoration had been upgraded with plenty of Christmas lights and tinsel - but it's still funny to see a sign in the doorway advertising         bowling lanes available and 24 hour opening. The staff seemed pretty busy, but then as I said, the restaurant was pretty much full.We both had a set meal - choice of main course, with d

We both had a set meal - choice of main course, with drink, soup and dessert included for just an extra $20. I had salmon fillet with lemon butter           sauce, while my partner had pork rack. I have dietary restrictions, so she drank my seafood pumpkin soup, as well as hers, which was creamy. My         salmon was tender, possibly slightly soft, but tasty, and with a good selection of vegetables and some nice smooth mashed potato. My partner's pork came as a generous portion, and while it was a bit salty, overall it was it was also soft and tasty. The cheesecake dessert was rich and creamy, and         considering it was a set dessert, it was good to get a decent sized slice!

An iced Ovaltine for me, coffee for her, topped out a pleasant, relaxed meal.
2018-12-17
2018-12-26 61 浏览
早排約咗朋友喺長沙灣食飯, 行行下就發現有一間裝修得好靚既西餐廳, 所以就決定行入去食啦~因為我哋唔係好肚餓, 所以淨係order咗牛油果雞肉沙律、煎羊架同埋一壺水果玫瑰茶。 兩款食物嘅味道都相都唔錯, 沙律嘅dressing 酸酸甜甜好開胃, 除咗沙律菜、牛油果、雞肉 之外,沙律上面仲加咗芝士粒,增加沙律嘅口感層次,另沙律食起上黎多一份奶香。 煎羊架外層煎得香脆,肉質軟腍,醬汁都幾惹味!水果茶雖然係一人份,但係分量都幾多,茶入面仲放左新鮮水果~飲落充滿水果同玫瑰香味!三個字 --CP值高呀!整體黎講我對呢間餐廳感到非常滿意,唔單止坐得好舒服,食物質素高,價錢合理,不失為一個聚餐好地方~~

今日黎到深水埗幫屋企添置聖誕裝飾買完就決定係深水埗食埋晚飯先返屋企係一堆舊樓入面竟然有間裝修咁靚既餐廳真係好囑目黑色既窗框配上紅磚加上水簾燈節日既氣氛相當濃厚買完野咁攰唔想諗野既情況下當然係叫套餐啦!套餐唔少得有餐湯有磨菇湯 而且仲有啲碎既磨菇增加口感尚算足料既餐湯沙律有煙三文魚同埋唔同既沙律菜大家記得撈下個底啲油先好食前菜黎講表現不錯生蠔有四隻味道偏咸同行朋友覺得加左檸檬後更鮮甜主菜有骨肉眼30安士廚房可以幫手斬件好貼心既服務味道調得岩岩好肉質亦都唔老有水準的扒飲品方面好濃既古力味仲有啲脆粒係忌廉面相當可口環境方面裝修以木為主牆上亦有投射餐廳名餐廳內掛左唔少相同畫增加「文青」味道影相打卡一流想同朋友傾下計的話呢到環境好適合
今日黎到深水埗幫屋企添置聖誕裝飾

加上水簾燈
節日既氣氛相當濃厚

買完野咁攰
唔想諗野既情況下
當然係叫套餐啦!

套餐唔少得有餐湯

影相打卡一流

想同朋友傾下計的話
呢到環境好適合
2018-12-24 43 浏览
今日放工要去荔枝角拎野😅約左朋友仔順便係荔枝角食飯👭之前飲左杯咖啡☕️唔係好肚餓自己點左個意粉同菇菇就同朋友仔開心share🤗炭燒阿根廷天使粉紅蝦闊蛋麵🍝$108天使粉紅蝦爽口彈牙🦐鮮味甚高微微炭燒味😉唔係燶味黎架😙幾香口闊蛋麵煮到岩岩好😌唔會太淋身意粉用蝦膏炒過😚分外惹味每一啖都充滿蝦嘅鮮味🤤正Fifty fifty黑松露醬大啡菇🍄一客兩件$48🤑菇中有菇🤫用左菇片再釀入大啡菇再加上芝士同黑松露醬😎惹味可口又多汁
今日放工要去荔枝角拎野😅

Fifty fifty黑松露醬大啡菇🍄
一客兩件$48🤑
菇中有菇🤫用左菇片再釀入大啡菇
再加上芝士同黑松露醬😎惹味可口又多汁

早幾日經過呢到發現呢間好有格調既餐廳餐廳已經有聖誕節既裝飾所以有濃濃既節日氣氛!店內裝修同擺設都好有心設店員推介我地點二人餐有餐湯 沙律 海鮮等等啲食物都幾岩我地食於是就決定要呢個餐喇餐湯方面係大路磨菇湯內有磨菇碎可見餐廳既誠意煙三文魚沙律味道唔係好淡煙三文魚既咸味適中但個人認為如果其中一款沙律菜能夠改為西生菜會更好生蠔用冰底墊住所以好夠凍生蠔唔算大隻但勝在本身味道搭夠不錯今晚既主角係紐西蘭有骨肉眼扒相當有份量配菜方面有薯條 同 沙律菜薯仔剛炸起好脆口有足三十安士難怪咁大塊大過一個手掌!好有份量全熟既部分啲肉都唔係好硬仲有肉味怕生既朋友 可以以全熟都唔怕啲肉會變到好老飲品方面點左Blue Hawaii 顏色賣相都好吸引飲落味道都唔錯好易入口可以一試聖誕節相約朋友黎呢到聚餐都不失為一個好地方
早幾日經過呢到發現呢間好有格調既餐廳
餐廳已經有聖誕節既裝飾所以有濃濃既節日氣氛!

店內裝修同擺設都好有心設

可以一試

聖誕節相約朋友黎呢到聚餐
都不失為一個好地方
2018-12-23 51 浏览
跟女友於一個相識的日子慶祝,選了這間名字都很夾的餐廳慶祝。餐廳環境很好,是談心的好地方。南瓜湯用鮮新鮮南瓜打成,南瓜湯很甜甜度適中。炭燒澳洲豬鞍架配蘋果蓉汁豬鞍架後炭燒令外邊香脆裡,但最神奇的是厚身的內層肉質像慢煮過一樣軟滑,調味亦剛剛好,有一入口即溶的口感。日本帶子海膽意大利飯日本帶子很大隻,肉質鮮嫩。意大利飯味道不錯,裡面有菇及海膽溶於飯裡面,如果水份收乾小小則令口感更好甜品四重奏由意式薄班戟、意大利芝士餅及Raspberry cheesecake組成。芝士味道不算太濃但很均衡,而 Raspberry 味更是剛剛好,沒有蓋過芝士味很協調。喜歡甜品的朋友值得一試。連跟餐蛋糕賣相都好精緻。水蜜桃梳打很清新,配上啖啖肉的水蜜桃份外醒神。玫瑰花水果茶並不算很甜,茶味亦特出。聖誕節晚餐的地點經已有決定了。
跟女友於一個相識的日子慶祝,選了這間名字都很夾的餐廳慶祝。

餐廳環境很好,是談心的好地方。

南瓜湯用鮮新鮮南瓜打成,南瓜湯很甜甜度適中。

炭燒澳洲豬鞍架配蘋果蓉汁

日本帶子海膽意大利飯
日本帶子很大隻,肉質鮮嫩。

連跟餐蛋糕賣相都好精緻。

水蜜桃梳打很清新,配上啖啖肉的水蜜桃份外醒神。

玫瑰花水果茶並不算很甜,茶味亦特出。

聖誕節晚餐的地點經已有決定了。

2018-11-30
庆祝纪念
纪念日
  • 炭燒豬鞍架配蘋果蓉汁
  • 南瓜湯
  • 熱玫瑰花水果茶
香港地租越來越貴,很多cafe 都被迫走到商廈,難得這天朋友說要帶我到長沙灣的地舖cafe,所以心情特別好。聖誔節就到了,所以餐廳的佈置亦添加了不少聖誔元素,門外放有雪人公仔及垂吊燈泡。餐廳的食物選擇挺多,沙律、頭盤及小食、主菜、意粉及飯、甜品等。而只要點選主菜,就能加HK$20,就能將單點轉為套餐,包括餐湯、飲品及甜品。餐湯是蘑菇湯,蘑菇湯的濃稠適中,入口帶有濃厚的蘑菇香味,而且湯內還有粒粒的蘑菇粒,加強口感。法式燒春雞配巴黎牛油汁 (半隻)燒春雞有半隻,女生吃的話,份量剛好,而春雞表面燒得微脆,入口帶點焦香,而雞肉肉質挺嫰滑,一點都不粗鞋,配上牛油汁令口感潤澤,挺好吃。法式油封鴨脾配焦糖熱情果汁油封鴨脾的份量超大,一份就有兩隻大大隻的鴨脾,鴨脾外層有點咬口及微脆,入口啖啖肉,肉質結實,帶有濃郁的鴨油甘香。不要以為套裝的甜品只是一般的正方形小蛋糕,單單看這件蛋糕,就知道餐廳用心製作,芝士蛋糕口感軟滑,芝士味香濃,味道超讚。餐茶包一杯HK$20的飲品,若點特飲的話就需要補回差價,而我簡單的點了檸檬水來幫助消化。

法式燒春雞配巴黎牛油汁 (半隻)

法式油封鴨脾配焦糖熱情果汁

2018-12-21
2018-12-22 48 浏览
1) 炭燒美國安格斯肉眼扒200蚊既牛排一上枱就感覺好有份量, 牛扒叫咗五成熟但係就略為生左少少,不過都可以接受,如果唔食得太生既人就要叫七成熟會好啲。雖然牛扒唔係太厚,但份量好大,可以同人share,牛扒色澤唔算太靚但勝在有牛肉味,同嫩滑,有咬口。 配合埋有紅酒嘅芡汁,可以中和返牛扒肥膩嘅感覺。另外配菜方面不得不讚一讚佢個薯條,首先佢嘅炸薯條冇雪味, 雖然都唔係即刻整,但味道都好新鮮,薯仔味好重。2) 日本帶子海膽意大利飯一上枱就聞到好香嘅芝士味, 另外兩粒帶子亦都好搶眼,帶子又大又鮮甜。意大利飯硬得呢有咬口, 飯嘅質感都做到好有意式風格, 除咗香濃嘅芝士味同忌廉之外都食到淡淡既海膽味,味道感覺新鮮。3) 餐湯餐湯有淡淡嘅番茄味同海鮮味, 得咁有啲creamy,飲落去又滲透少少辣味,飲完都幾開胃。4) 焦糖醬藍莓cheese cakeCheese cake芝士味好濃,蛋糕入面既係新鮮一粒粒嘅藍莓 ,而唔係藍莓醬,配合埋甜甜哋嘅焦糖醬,令到食落呢件cheesecake嘅感覺冇咁濟。
1) 炭燒美國安格斯肉眼扒

2) 日本帶子海膽意大利飯

3) 餐湯

4) 焦糖醬藍莓cheese cake

2018-12-21 60 浏览
食物不錯,但在女厠卻貼上一幅不雅照片,不知有何用意。要人在洗手間內看這些圖畫實在令人反感,也教壞小朋友。男廁內卻沒有這些照片,所以感覺上對女性很不尊重。減低了再次幫襯的意慾。

減低了再次幫襯的意慾。
2018-12-21
1K
2018-12-21 53 浏览
尋日同朋友傾開發現大家都喜歡四周圍搵食,而且仲要係愛牛之人。突然令我想起上星期去了長沙灣天稅廣場大街有間“Fifty Fifty ”西餐廳,餐廳已經佈置得好聖誕氣氛,有雪人公仔在門口歡迎你光臨。佢哋嘅午市套餐都有好多選擇,我就睇中 “燒澳洲肉眼扒配巴黎牛油汁”。 肉眼扒煎得微微帶金黃,肉質彈牙稔熟,巴黎牛油汁很香而不油,薯蓉及配菜新鮮惹味。質素很好,而且$88配埋飲品及餐湯都算價錢合理,我加多$20差額飲杯粉紅菲菲,其實係由士多啤梨同香蕉打成,好fresh好滑,好好飲呀~不得不讚,餐湯是南瓜湯,湯面寫上50 50之字樣,好hard sell但我鍾意。湯嘅味道都很好,南瓜味濃郁,而且杰身好足料,有驚喜。佢哋仲有all day breakfast 同 tea set,價錢都好親民,絕對有回頭之意,下次當我想搵食時,1516、心大心細、5050時就會想起Fifty Fifty 。

1K
2018-12-20 41 浏览
男友比左驚喜我,話要同我去長沙灣食聖誕大餐早早訂定台,之後佢就好神秘咁帶我去食好西~一到達個門口就比個雪人同聖誕樹吸引左,真係好有聖誕氣氛,暫時係我見過最有心機裝飾聖誕樹嘅西餐廳,真係要加分,原來唔止門口裝飾得靚,係成間餐廳都好靚入面有鹿車同禮物盒TIM呀,仲加埋餐廳名既投射燈~好正呀一去到門口,望到真正既聖誕大餐要24號先有,咁我地就照入,因為男友話上網睇呢間西餐廳好正!當然坐低就望望個MENU先,價位唔算太貴,叫意粉/飯個D SET 可以加20元就包埋野飲,湯同埋是日甜品。是日餐湯: 重口味VERSION既羅宋湯,酸中帶甜、甜中帶香、鮮滑爽口的羅宋湯,大量使用番茄葛為主要調味料,搭配各色蔬菜,營養豐富,仲食得出有紅蘿白TIM,唔錯。叫左個小食拼盤做前菜(二人份HKD 68): 包括有炸蠔,炸魷魚圈,炸蝦同埋雞翼。炸蠔真係好好味,熱食又脆口,而且食得出好新鮮,蠔味好重 而蝦可以睇到好精瑩通透,炸粉唔太厚,唔錯~而魷魚都好Q彈~雞翼係單骨既好方便進食。有個細心位係有一堆新鮮沙律係旁邊做REFRESHMENT ,加上附有酸酸甜甜既汁,好開胃!叫左個培根蛋麵義大利麵(HKD 98) : 蛋

一到達個門口就比個雪人同聖誕樹吸引左,真係好有聖誕氣氛

入面有鹿車同禮物盒TIM呀,仲加埋餐廳名既投射燈~好正呀

叫左個培根蛋麵義大利麵(HKD 98) : 蛋、乳酪、培根及黑胡椒。小方塊煙肉,薄片效果更佳,濃濃的芝士味令人又愛又恨,芝士忌廉煙肉,樣樣都好肥,不過真係好好味,而且越簡單既野越睇到功夫!

炭燒阿根廷天使粉紅蝦闊蛋面 (HKD 108): 隻蝦好有炭燒味,好香呀,而且食落彈牙,好新鮮! 闊蛋面如果冇食錯係用左蝦膏去炒既,估唔到做到掛汁既效果,不過食到底有點油,大致上都好好味!

是日甜品係CHEESE CAKE: 明明知道又芝士、又牛油、又砂糖 ⋯⋯卡路里爆燈;但一食到滿嘴濃 重的奶香,甜膩中帶點芝士獨有的鹹鮮,又有sour cream的微酸,味道複雜得很。望上去很厚實,但一 入口就化為一縷柔和奶香,好「 芝 」味。而且入面有草莓粒,中和左個膩既感覺。滿足!
2018-12-19
  • 培根蛋麵義大利麵