2019-11-26 69 浏览
老公去深水埗買電腦,之後話同我食好野,我本來以為又係食拉麵,原來今次帶我食西餐我都唔知原來深水埗都有咁高質的西餐廳。佢地個menu係用QR code scan左之後係電話睇的但記得落order都要叫waiter過來落呀 我地叫左個蜆肉墨汁意粉& 牛油大蝦意粉,waiter介紹話生蠔好新鮮,所以叫左兩隻另外意粉可以跟餐,有湯有甜品,再加錢有特式drinks,好抵食架!不得不提個甜品cheese cake!!! 連我老公都話好好食,佢仲3啖食晒,唔俾埋我食
我都唔知原來深水埗都有咁高質的西餐廳。

佢地個menu係用QR code scan左之後係電話睇的
但記得落order都要叫waiter過來落呀

2019-09-26
2019-11-26 4526 浏览
今日同條佬三週年🤣🤣去左嘉頓山睇完日落就去食個平民西餐😊六點幾就到,只有兩三枱客仔。餐廳用QRcode睇menu幾環保👍🏻🥗煙鴨胸西柚蜜糖血橙汁沙津$78🐟香煎海鱸魚魚柳配蕃紅花忌廉汁$138🐷火焰豬手$188講講個沙津先,鴨胸有六七塊,咸香味重,沙津酸酸甜甜又開胃又fresh👍🏻👍🏻做頭盤幾唔錯喎😆叫左兩個主菜,各加$20轉套餐,有餐湯有甜品有飲品係抵喎👍🏻👍🏻今晚餐湯係牛肝菌忌廉湯,牛肝菌味好香濃😋驚飲完太飽食唔到其他野,所以飲左一半比左隻佬😂😂然後海鱸魚黎到!食左兩啖發現魚肉半透明,原來未熟叫廚房搞搞😭幾分鐘後,係熟呀⋯⋯⋯不過就熟晒囉⋯⋯⋯⋯⋯😭😭😭搞到又硬又乾好柴,真係晒左舊魚😞伴碟既薯蓉又鞋又乾完全唔滑!唔想浪費所以都食晒😫🤭鱸魚衰左,搞到幾期待隻豬手🧐上枱時,職員係你面前點火燒一燒豬手,呢個時候就係拍片好時機🤣🤣🤣之後佢地會拎返入廚房分件,出到黎擺碟真係得一隻碟仔上面一堆豬手,我諗隻碟大少少,旁邊加少許裝修或薯菜呀配菜都好呀😣我覺得咁樣上碟好寒酸又核突😫豬手食落都ok,皮燒到脆卜卜,肉質幾好,唔會太乾唔韌,脂肪幾多,但肥膩感又唔會覺得好勁喎,不過時間耐左,豬皮就唔香脆喇😅

🥗煙鴨胸西柚蜜糖血橙汁沙津$78
🐟香煎海鱸魚魚柳配蕃紅花忌廉汁$138
🐷火焰豬手$188

當晚既甜品係黃梅芝士蛋糕,擺碟靚有心思既,不過後來發現寫錯字😂😂😂rd寫錯th😅而芝士蛋糕就幾好味喎!!我唔知黃梅即係咩🤣🤣酸酸咪咪既?味道幾好,中和左芝士蛋糕既膩,加上蛋糕質地唔會雪得太硬,亦唔會林到一pat pat咁,我地兩人都覺得好唔錯呀😌👍🏻

餐廳好似幾人氣,我地一路食野一路都有人幫襯,大約七點幾就滿座啦!價錢幾公道親民,而且服務都有禮殷勤👍🏻其實我原本對小店都有一定既期望😅但偏偏第一次就令人掉眼鏡🤧但眼見咁多人食又係到諗係咪只係個別事件,一時失誤呢😂😂

• 黃梅芝士蛋糕
2019-11-07 199 浏览
今次去咗呢間fifty fifty 食嘢,去之前睇過啲相,好似都好吸引吓。餐廳好搞笑,menu 係用QR code direct 去website 睇, 咁樣就環保得多啦。叫咗兩個set, 包餐湯,飲品同甜品。我叫咗個大蝦Pasta, 份量好多,完全食唔哂,大蝦夠新鮮,意粉亦做到Al Dente 嘅感覺。朋友個鴨腿一上枱已經好香,外皮鬆脆,內裏就軟熟多汁,不錯不錯,而且都係好大份,朋友食完表示已經食唔落甜品。我就開始欣賞個洛神花花茶,茶壺入面有啲花瓣,都幾重手下,飲落好relaxing 好舒服,一壺都沖到好多杯,好抵飲。差唔多飲完就上埋個甜品先,係阿華田布丁,細細個,好彩仲食得落,頭先話好飽嘅朋友食落覺得好食,結果本身話食唔落嘅佢轉眼已經食哂,梗係啦,阿華田味好重,而且又唔算好甜,中和返頭先食嘅main dish, 啱啱好。總括嚟講,呢度啲嘢大大份又幾好坐,而且味道又ok, 絕對係好抵食,啱哂同女性朋友一齊嚟,歎返杯花茶傾下計。

2019-11-06 99 浏览
同朋友一齊食晚餐,估唔到深水埗有一間環境裝潢唔錯嘅西餐廳。價錢正路,+20蚊可以main dish變餐,有湯、野飲同甜品。同朋友一人叫左一個餐,一個係三文魚扒,另一個則係燒春雞。餐湯味道唔錯,帶有磨菇香味,唔會一pat pat。main dish 亦表現唔錯,三文魚扒煎得火侯啱啱好,外脆內嫩;燒春雞亦燒得好香,外面嘅皮燒到脆卜卜,而maim dish嘅配菜薯蓉值得一讚,非常軟滑,仲帶有奶香。而甜口亦幾有驚喜,係芝士蛋糕,餅身結實,亦有滿滿嘅奶香味。整體黎講都幾okay,服務亦幾好。
同朋友一齊食晚餐,估唔到深水埗有一間環境裝潢唔錯嘅西餐廳。

整體黎講都幾okay,服務亦幾好。
芝士蛋糕
芝士蛋糕
2019-11-06 62 浏览
朋友極力推介呢間既猪鞍,見來開呢頭,一於食佢啦😋🍽我坐巴士去到營盤街落行幾分鐘到,坐地鐵既話A2出口出都係行幾分鐘,都幾方便。一入到去職員好快安排座位比我地,仲教我地用手機掃QR code 睇menu, 環保又方便👍👍 好鐘意佢燈光暗暗地,周圍有好多懷舊裝飾同擺設,呢種氣氛好適合三五知己飲下野,傾下計。呢頭唸起飲野,果頭朋友就話佢有個西班牙水果酒,四個人share 一紮,唔過分呀!🤤餐湯(南瓜湯):好有心思,用忌廉喺湯面頭寫左店名——5050。南瓜打蓉,所以南瓜味好出,加埋忌廉令到個湯好滑,鐘意👍焗法式田螺:先來一個小食頂頂肚先,好夠味,好鐘意下面d薯蓉。小食拼盤:入面有炸雞翼,炸生蠔,炸魷魚同炸蝦。最愛雞翼炸到皮脆,雞皮已經逼到冇乜油,但肉汁都冇流失👍 火焰猪手:即場喺你面前倒酒,點火🔥,酒味好香,皮好脆,下面一層肥而不漏嘅肥膏,一咬落去,口腔充斥著猪油香,咀唇比骨膠原包裹住粘粘既感覺,邪惡但又忍吾住繼續食🐷 炭燒猪鞍架:個樣睇落去已經垂涎三尺,一砌落去,感覺好嫩,猪嘅肥瘦適中,師傅控制得火喉好好,冇overcook,表面嘅蕉糖煎得好香,咬落去,口感嫩滑,配上醬汁,甜甜地,好夾。西
朋友極力推介呢間既猪鞍,見來開呢頭,一於食佢啦😋🍽

西班牙水果酒:難得約到姊妹出來食飯,摸下酒杯底傾下心事係小不免,紅酒配搭上水果,幾得意,又易入口。

香煎大蝦濶蛋麵:濶蛋麵口感好夠咬口,蝦新鮮唔梅。

香蕉母艦:細個Lur地先有得既香蕉船呀,三個雪糕球開心share,雪糕香滑,我鐘意個朱古力味甜中帶小小苦味,食呢個真係好有感覺。

香蕉班戟:見餐牌張相咁吸引,又係冇唔食既理由姐🤣一上枱,薄薄嘅班戟皮包住香蕉同cream,表面淋左d朱古力醬,又係令人開心嘅一個甜品

呢餐都未食完,已經有其中一個朋友約定下一餐再試。無論環境氣氛,食物嘅質素同埋價格,都好值得再嚟。

2019-10-29
  • 火焰豬手
2019-11-02 81 浏览
這天與朋友飯聚,選了Fifty Fifty。我比較少到長沙灣,對這裡的餐店不太熟悉,所以只是隨機選一間看似不錯的進去。當天也看見晚飯時間座無虛席,相信應該也是受歡迎的店吧?這邊點餐是自己掃描QR Code再用手機看餐牌的,其實也很方便~現在很多東西都已經開始電子化,可是很多小店仍然是用紙張menu的,其實真的看以考慮起個網站讓大家用QR Code上去看menu,這樣也不用每次轉菜式和價錢又重新印製。說回食物,Fifty Fifty的主菜只要加$20塊就可以有餐湯,$20以內的餐飲和是日甜品,真的太太太抵了!所以我和朋友也沒有多考慮便決定配餐。跟餐的周打海鮮忌廉湯,夠哂creamy,而且加了西椒增加口感,並非hea既開粉湯,開了個好頭(一開始覺得$20的質素很有可疑哈哈)黑松露薯條$48,又要感嘆一下這餐廳真的不貴,很多西餐廳叫一客薯條都要$68起跳,這邊$48還要份量不算少,薯條熱辣辣脆卜卜,黑松露沙律醬就應該是大部份餐廳來貨那一款,沒有伏,好味。松露雜菌芝士意大利雲吞配野菌忌廉汁$168,這款素的,但味道濃郁豐富,不會因為沒有肉而dry dry的哈哈雲吞皮不會過厚,而且內餡雜菌給得不
這樣也不用每次轉菜式和價錢又重新印製。

所以我和朋友也沒有多考慮便決定配餐。

雲吞皮不會過厚,而且內餡雜菌給得不孤寒,也有淡淡的松露味,好快便和朋友清完一碟~

法式燒春雞配焦糖檸檬牛油汁$118,愛雞如我的常常吃西餐也會點雞的菜式來吃。
這味燒春雞也很得我心,燒烤功夫很好,外皮考的香脆,肉質沒有過老。之前的雲吞味道濃,所以這款配檸檬牛油汁,酸酸甜甜的中和一下剛剛好!春雞底下的配菜和薯蓉也吸收了雞汁和醬汁的味道,也很好吃(可是這餐太多澱粉,太飽了⋯)

最後甜品是藍莓cheese cake,質素沒有因為只要$20而下降(而且是加配餐湯餐飲和甜品啊!)
蛋糕味道濃郁而不會太漏,餅底鬆脆,這餐吃到最尾也很滿意~

這間絕對值得一試,我相信自己很快也會再encore~
2019-10-31 62 浏览
朋友推薦左我呢間餐廳,佢話之前食個呢度既午餐,覺得好好食,我地今日就黎試下呢度既晚餐。店入面好多人,生意好好。呢度睇餐牌係掃QR code用手機睇,幾先進。我地叫左兩個主菜,其中一份加廿蚊升級左套餐,有餐湯、野飲同埋甜品,好抵食。其中一道菜係香煎大虎蝦蝦頭油闊蛋麵,麵既質感好好,而且亦都好香濃。另一道菜係法式燒春雞配焦糖檸檬牛油汁,呢個燒春雞係半隻,不過都幾大隻,夠哂足料啊,外皮脆,肉質嫩滑。朋友點左Greentea latte,佢話有好香濃既抺茶味。仲有呢個是日甜品-香蕉班戟。
店入面好多人,生意好好。
呢度睇餐牌係掃QR code用手機睇,幾先進。
仲有呢個是日甜品-香蕉班戟。
  • 是日甜品
2019-10-30 229 浏览
聴朋友話長沙灣附近有間餐廳唔錯, 一於找朋友來打咭!這間餐廳在長沙灣地鐵站A2 出,行三分鍾就到,在一條橫街入面!最欣賞就是餐廳的餐牌,是要用手機掃描左個QR code, 選擇完食物就可以同待應落order, 確實為環保出一分力👍👍⋯⋯食物種類簡而精,若加多少少錢,可以轉為套餐,亦可散叫,任君選擇!我哋今晚嘅主菜,係火焰豬手,火焰雪糕就食過啦⋯⋯但火焰豬手真係第一次,外脆內軟冇得頂,而第二個主菜,炭燒澳洲豬鞍架配焦糖黃,那種炭燒味,真的食過返尋味。齒頰留香。第三道菜, 係大虎蝦頭闊條麵,口感適中,個醬汁好似加咗啲蛋黃汁,好滑,蝦爽口,彈牙。突然之間想飲少少酒,嘩,原來加$58,就有一瓶西班牙水果酒,好抵,絕對冇偷工減料!又係到尾聲嘅時候啦⋯⋯我哋叫咗香蕉船,意式薄班戟,espresso 加雪糕!每種甜品都各有特色,各有味道。
聴朋友話長沙灣附近有間餐廳唔錯, 一於找朋友來打咭!
我哋今晚嘅主菜,係火焰豬手,
每種甜品都各有特色,各有味道。
2019-10-29
  • 火焰豬手
2019-10-30 350 浏览
上次經過深水埗一間好靚的西餐廳,前排特登約朋友一齊來試下。個日係平日夜晚8點, 間餐廳已經滿座,原本book 左8點,我地都等左一陣先可以入去。係門口已經覺得餐廳氣氛同感覺都好好, 有點懷舊同復古的裝飾, 加埋淺黃的工業吊燈,好有古典西餐廳的感覺。佢係用手機menu 掃QR code 可以睇到詳細菜單, 幾環保, 如果可以係上面點埋菜就更好。今日主要有兩個menu, 一個係二人餐, 一個係main course 加20蚊轉set, 因為好少見到威廉頓羊西冷, 所以就叫左e 個set 加二人小食拼盤是日餐湯:雜菜魚湯好清甜, 一開頭以為係南瓜湯二人小食拼盤(68元)有炸蝦,炸生蠔,炸魷魚圈同雞翅推薦雞翅,食落好野味,有椒鹽同孜然的味道,雞肉juicy, 雞皮夠脆主菜:威廉頓羊西冷(208元)單睇份量唔多,酥皮夠脆,羊西冷半熟,食落juicy, 但羊酥味比較重, 如果多少少香料去酥味會更好雜果梳打(26元)跟餐補差價多雜果, 有誠意是日甜品:迷你芒果布甸細細杯, 好可愛,味道都ok總結:餐廳環境氣氛都好好, 特別適合情侶, 價錢唔貴,食物都好食,不過餐廳人手唔太夠, 當滿座時需要等更多時間
上次經過深水埗一間好靚的西餐廳,前排特登約朋友一齊來試下。

是日餐湯:雜菜魚湯
好清甜, 一開頭以為係南瓜湯

二人小食拼盤(68元)
有炸蝦,炸生蠔,炸魷魚圈同雞翅

主菜:威廉頓羊西冷(208元)

雜果梳打(26元)跟餐補差價
多雜果, 有誠意

是日甜品:迷你芒果布甸
細細杯, 好可愛,味道都ok

總結:餐廳環境氣氛都好好, 特別適合情侶, 價錢唔貴,食物都好食,不過餐廳人手唔太夠, 當滿座時需要等更多時間。
2019-10-23
2019-10-29 41 浏览
今天剛好走到朋友長沙灣工作地區附近,順道跟他吃晚飯,剛好見到一間很有格調的西餐廳Fifty Fifty就進去了。這裡是沒有現成的餐單提供,需要自行掃二維碼,在電話上查看餐單的,然後再跟服務員下單的。我跟朋友選了一款前菜,兩個主菜、一款甜品。點了一客羽衣甘藍沙律作為前菜,表面淋上了黑醋很開胃,有一些小蕃茄作點綴,而且份量也很多。帶子黑松露意大利飯, 帶子很大的一顆,除了有很濃烈的黑松露味之外,飯粒都佈滿了醬汁的,很有奶油味的感覺。燒虎蝦香辣伏特加香草意粉,這個香草意粉是寬條麵的,剛好吸收了醬汁的味道,有陣陣酒香味,但是虎蝦肉質還很不錯的。甜品四重奏,包括有芝士蛋糕、意大利芝士餅、簿班戟、朱古力雪糕,我比較喜歡這裡的芝士多糕,有濃濃的芝士奶味,而且雪糕有很重可可味 ,跟餐只需加$30就可以了。總結,想吃有格調的西餐廳,這裡是很不錯的,而且價錢合理的,推薦帶子黑松露意大利飯!

• 日本帶子海膽意大利飯
2019-10-27 66 浏览
長沙灣區都屬於老區,好難得搵倒間似樣d嘅西餐廳,今日星期日午飯時間,門口已經人頭湧湧排緊隊攞飛等位,見倒有個雞胸肉沙律餐,連湯+餐飲都係$58即刻排隊攞飛啦,可能一個人關係,唔洗5分鐘已經有位😃雞胸肉沙律🥗餐 ~ 餐湯係磨菇湯,好香好濃磨菇味,湯🥣亦好夠熱,好飲👍🏻。雞胸沙律,雞胸肉好多,唔難口,什菜都好新鮮,撈埋d芝麻醬又夾又好食。有機會一定約埋朋友黎食晚餐👍🏻(不過餐廳侍應唔多夠,個個做到踢晒腳咁,所以服務就麻麻😢)

(不過餐廳侍應唔多夠,個個做到踢晒腳咁,所以服務就麻麻😢)
2019-10-25 68 浏览
今日約咗老公同埋佢嘅朋友一齊喺長沙灣食飯,聽講呢間餐廳唔錯,所以就去試一試呢間餐廳的菜單幾特别,用手機掃一掃QR code就可以看到餐廳的菜單,幾方便,又環保主菜選擇很多,而且加$20就可以升級為套餐,套餐包括餐湯,甜品和飲品,都幾抵忌廉湯味道香濃蜜糖單骨雞翼味道幾特別,淡淡蜜糖香,甜而不膩,值得推介黑松露醬薯條薯條香脆,熱辣辣火焰豬手賣相吸引,侍應用火槍點着大大隻豬手,色香味俱全。表皮烤得香脆,豬手調味得不錯,不會過鹹,足夠三四個人分享巴馬臣芝士意大利雲吞野菌係西餐聽多數都只係會見到意粉,我好少見到啲種意大利雲吞。咬開雲吞,野菌芝士味好濃郁,加上白汁,邪惡得來好好食 意大利煙肉牛肝菌意大利飯估唔到煙肉同埋牛肝菌可以咁夾,本人十分欣賞蛋糕第一次食斑蘭芝士蛋糕,很有泰國風味

忌廉湯
味道香濃

蜜糖單骨雞翼
味道幾特別,淡淡蜜糖香,甜而不膩,值得推介

黑松露醬薯條
薯條香脆,熱辣辣

火焰豬手

巴馬臣芝士意大利雲吞野菌

意大利煙肉牛肝菌意大利飯
估唔到煙肉同埋牛肝菌可以咁夾,本人十分欣賞

蛋糕
第一次食斑蘭芝士蛋糕,很有泰國風味

2019-10-25 66 浏览
平時都比少係長沙灣搵食..咁岩係深水埗果邊做完野,上OpenRice 見到幾吸引食得早,吾洗等位餐廳環境比較幽暗、有氣氛適合情侶拍拖食飯👫👫💑好快就上哂菜,湯一般😄我地點左個扒,7成熟,好大塊切到手好攰😭味道都吾錯😊😊同試左個帶子意粉👍🏿幾好食推介!!我地都加左$20轉做set dinner有是日甜品送,蛋糕比想像中大件好多!幾好食係cheese cake 🍰 😍😍另外都轉左個四重奏,相對黎講每樣細份d, 不過吾會太滯:)
平時都比少係長沙灣搵食..
咁岩係深水埗果邊做完野,上OpenRice 見到幾吸引
食得早,吾洗等位
餐廳環境比較幽暗、有氣氛
適合情侶拍拖食飯👫👫💑
好快就上哂菜,湯一般😄
我地點左個扒,7成熟,好大塊
切到手好攰😭
味道都吾錯😊😊
同試左個帶子意粉👍🏿幾好食
推介!!
我地都加左$20轉做set dinner
有是日甜品送,蛋糕比想像中大件好多!
幾好食係cheese cake 🍰 😍😍
另外都轉左個四重奏,相對黎講
每樣細份d, 不過吾會太滯:)
2019-10-21
2019-10-24 57 浏览
長沙灣呢條街好多餐廳都係好明亮,唯獨係呢間西餐廳既燈光有格調🥃入到去成個氣氛好好,好適合談心既地方。一入到去staff就俾咗個QR code我地掃,可以上網睇餐牌,好方便! 今日特別想食意粉所以就叫咗卡邦尼意粉 $108, 友人就叫左火焰豬手 $188加埋佢個套餐$20 有埋餐湯、飲品$20同甜品好抵餐湯: 松露雜菌湯好濃郁嘅松露香味餐飲:水蜜桃梳打同香橙雜果梳打飲落幾fresh🍹卡邦尼意粉好creamy, 煙肉份量好多, 邪惡之選食完個意粉終於到火焰豬手出場,淋左油之後再用火槍燒, 成個豬手外皮脆卜卜,肉質好嫩滑,有啲後悔冇叫啤酒🍺今晚個是日甜品係冧酒提子芝士蛋糕🍰

加埋佢個套餐$20 有埋餐湯、飲品$20同甜品好抵

餐湯: 松露雜菌湯
好濃郁嘅松露香味

餐飲:水蜜桃梳打同香橙雜果梳打
飲落幾fresh🍹

卡邦尼意粉好creamy, 煙肉份量好多, 邪惡之選

今晚個是日甜品係冧酒提子芝士蛋糕🍰
2019-10-22 48 浏览
最近好喜歡煎魚柳🥰·🐟香煎海鱸魚柳配蕃紅花忌廉汁($138)好大碟🥰魚柳下係吸收左牛油香既薯蓉🤤魚皮煎得香脆但小心有骨🤭魚肉嫩滑⋯整體還可以啊~·🍝鮮大蜆香草香酒墨汁意粉($128)足料啊🥰大蜆份量足以遮蓋意粉😆本身諗住墨汁意粉會食到成咀黑蚊蚊😏事實係唔會既!!製作意粉時已加入墨汁~可以放心約心儀對象黎食啊😛加入大量蒜片⋯蒜香味濃更覺惹味🥰·🍄Fifty Fifty 黑松露大啡菇($48)賣相好吸引🤤超級香黑松露味!!但食落覺得味道有點淡~·🍰(加$20轉套餐)配餐湯.飲品.甜品🥰·📍Fifty Fifty 長沙灣東沙島街青山道181號地下C鋪
最近好喜歡煎魚柳🥰

🍰(加$20轉套餐)配餐湯.飲品.甜品🥰