經OpenRice 訂坐Espuma 灣仔QRE Plaza 27/5/2022(Fri)兩位,還留底message話係结婚週年紀念,並希望reserve booth seat or window seat,但餐㕔於用餐當日(27/5)下午2:30左右致電來reconfirm時才表示只得90分鐘用餐時間。我向該位小姐表示貴餐廳在OpenRice的訂座細則和條款及留意事項上均没有列明有用餐限定時間,若有的話我便不會預訂貴餐廰,該女職員話check一check,之後她說由於今晚是星期五的關係,客人比較多,但我再次表示訂座條款未有列明,她便回覆説趕不及在OpenRice上更生。由於是結婚週年紀念,不想好像食lunch咁趕,所以我唯有取消訂座,另覓其他餐廳。找餐廳除了希望品嘗美食外,環境和服務都佔一定的因素。我個人不抗拒限時的餐廳,也明白做食肆的困難,只要清楚說明便可以,最不喜歡的便是我今次於Espuma的經驗。最後希望OpenRice 團隊能夠分類一下有限時和無限時的餐廳,謝謝🙏🏾

2022-05-27
庆祝纪念
纪念日
2022-05-19 1471 浏览
午餐叫了三個餐。每個餐包沙律、湯、主菜、甜品和餐飲。個意大利飯有驚喜,味道不錯!Pizza也是個人喜歡的薄款,不會叫到太滯。個扒就不過不失。驚喜係,諗住甜品咪細細件cake!點知一細件cheese cake仲有窩夫同雪糕!一個餐百幾蚊,咁多野食,算ok!
午餐叫了三個餐。每個餐包沙律、湯、主菜、甜品和餐飲。
個意大利飯有驚喜,味道不錯!
Pizza也是個人喜歡的薄款,不會叫到太滯。
個扒就不過不失。
驚喜係,諗住甜品咪細細件cake!
點知一細件cheese cake仲有窩夫同雪糕!
一個餐百幾蚊,咁多野食,算ok!
2022-04-25 1208 浏览
Throw back⏮Christmas lunch🎄聖誕節梗係要食西餐嘅,呢d大時大節lunch食,性價比就會比較高d喇😆————————————————🥇醬燒豬肋骨配脆薯條($208)👅 BB 豬肋骨外型好cute,骨仔細細但兩邊都勁多肉🐷,仲要一咬就甩,味道都唔錯😋🥈龍舌蘭青檸野雞搥($98)👍🏻上菜果陣侍應會點火淋酒🔥,令雞槌有酒香得黎帶少少龍舌蘭嘅澀,都幾特別👅焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕($138)👍🏻見隔離上枱勁大碟,本身都以為會食唔晒,但因為聖誕想食甜野就照叫啦😝 千祈唔好睇少foodie個甜品胃呀🤣 咁多鬆餅、雪糕、棉花糖都輕鬆K.O.👅招牌水果茶(Hot $45)👍🏻 一開始頭幾啖係最好飲嘅,不過飲到尾浸得耐,蘋果嘅澀味開始出🍎,同埋會愈飲愈甜🤣💬 野食擺盤精緻,甜品都幾吸引,啱晒打卡📸————————————————📍 Espuma:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
Throw back⏮Christmas lunch🎄
————————————————
🥇醬燒豬肋骨配脆薯條($208)

🥈龍舌蘭青檸野雞搥($98)

👅焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕($138)

👅招牌水果茶(Hot $45)

💬 野食擺盤精緻,甜品都幾吸引,啱晒打卡📸
2022-01-14 1574 浏览
🌈西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂碢飯 $268呢個性價比低呢😐我覺得似煲仔飯 但係係用意大利米煮 整到有少少飯焦 好食就好食 但呢個價錢覺得唔抵🤔🌈醬燒豬肋骨配脆薯條 $208好味💛醬燒味道酸酸甜甜 熱辣辣 最重要係每一舊都好腍😍 唔洗食得咁辛苦又唔洗自己切😚我中意呀!而薯條係新鮮炸 香脆香脆🌈醬汁牛肋肉薄餅 $138我欣賞Pizza餅底🥰係脆脆薄批 基本上薄餅上邊係咩材料加芝士都一定好食 因為呢個脆脆薄批口感贏左🤣🌈虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178意粉軟硬適中 雖然份量唔算多但配料多☺️味道好好味😚個人幾中意食濕濕地既意粉🍝呢個正是 🌈招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕 $138 Full飯後點少得甜品~其實舖頭有好多打卡既甜品 有棉花糖係上面既窩夫揀 不過今次我地揀左個普普通通既窩夫😜呢個Full set甜品可以揀兩球雪糕🍨但我唔推薦大家食呢款 唔抵食呀☹️而窩夫係唔脆😮‍💨🌈Sangria Red (Jar) $278水果+紅酒🍷甜甜的 一Jar大概有6杯呢個玻璃杯🌈招牌水果茶 $48正常足料水果茶🤣———————————————整體評分👅好味🧡🧡🧡🧡🧡抵食💜💜再戰率💛💛💛

🌈西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂碢飯 $268

好味🧡🧡🧡🧡🧡
抵食💜💜
再戰率💛💛💛
2022-01-12 1028 浏览
呢排無得出去食晚飯,唯有Throw back啦⏮!聖誕節當日Check-in前食午餐🥳,誤打誤撞揀咗呢間有幾百個好評嘅西班牙餐廳。餐廳環境都幾啱同親朋戚有嘆杯茶傾吓計🫖,唯獨係二人枱坐得有啲迫。食物放喺有日光嘅窗台影相特別靚,諗返都唔知搞咩成餐都係食骨😂————————————————👅龍舌蘭青檸野雞搥($98)👉🏻 侍應上菜時會點火淋酒🔥,令青檸小雞槌多一層酒香,都幾香口👅醬燒豬肋骨配脆薯條($208)👉🏻 睇英文菜名係用BB 豬肋骨,外表短小精悍,每條骨嘅兩邊都有肉🐷,而且一咬就咬得甩,肉質同味道都唔錯👅焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕($138)👍🏻本身會以為兩個人食唔晒,好彩嗰鬆餅唔係好厚實嗰種,兩個甜品控都輕鬆K.O.,不過說好嘅焙茶窩夫唔知去咗邊🙉⋯除咗食唔晒嘅棉花糖,仲有有兩球M仔雪糕、雜果、Granola同海綿蛋糕,要用夾或者大匙羹拎出嚟👍🏻甜品整體普通唔太驚喜,但咁大份影下相一齊食都幾歡樂😀,所以好多檯都有Order,建議三至四個人share👅招牌水果茶(Hot $45)👍🏻 一開始飲覺得好夠甜同百香果味,漂浮住紅蘋果同青蘋果粒🍎,不過飲到最後就太甜膩——————————

————————————————
👅龍舌蘭青檸野雞搥($98)

👅醬燒豬肋骨配脆薯條($208)

👅焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕($138)

👅招牌水果茶(Hot $45)

🚩總結:啱晒拍吓拖/氹吓小朋友😙
————————————————
🌟注意:唔係每款窩夫都有咁大個棉花糖,落單前建議向店員查詢
📍 Espuma
地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2022-01-05 881 浏览
.朋友生日🎂簡左 espuma😝就係睇中左佢嘅甜品🥰🤤🍰有個勁大嘅綿花糖+waffle 😌✨………..🌟Pickled white cod🐟($118)呢個菜式好有特色😆😆聽朋友講呢個菜式係inspired by 中菜嘅酸菜魚🐟🤣🤣食落又有幾分酸菜魚味但又有點西方嘅感覺🥰🥰😌係正嘅👍🏻✨……….🌟Signature Pork Knuckle 🤤🐖($258)都幾大份😆特地食左幾啖就飽🤣🤣🐖又起埋骨😌食得好方便😍………..🌟Tortilla de Patatas ($138)西班蛋餅緊係必食啦😆中間有鵝肝令到成個蛋餅都好香😂🤤🤤✨……….🌟Mr Oxford🍕($138)芝士可以拉絲🤣🥰愈邪惡我地👯‍♀️👯‍♀️就愈鍾意❤️……….‼️‼️‼️Espuma嘅飲品真係好正!!!又靚😌❤️大家一定要試下😝😝😝……….味道:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5賣相:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5性價比:🌕🌕🌕🌕🌑4/5環境:🌕🌕🌕🌕🌑4/5衛生:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5(我朋友就係食過覺得正😆再帶我返去食‼️🥰)……….大家快d趁仲有堂食同朋友家人👯‍♀️👯‍♀️一齊去試下啦‼️‼️……….
朋友生日🎂簡左 espuma😝
就係睇中左佢嘅甜品🥰🤤🍰
有個勁大嘅綿花糖+waffle 😌✨
………..
🌟Pickled white cod🐟($118)
都幾大份😆特地食左幾啖就飽🤣🤣🐖又起埋骨😌食得好方便😍
………..
🌟Tortilla de Patatas ($138)
西班蛋餅緊係必食啦😆中間有鵝肝令到成個蛋餅都好香😂🤤🤤✨
……….
🌟Mr Oxford🍕($138)
芝士可以拉絲🤣🥰愈邪惡我地👯‍♀️👯‍♀️就愈鍾意❤️
‼️‼️‼️
味道:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
賣相:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
性價比:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
環境:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
衛生:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖4.8/5
(我朋友就係食過覺得正😆再帶我返去食‼️🥰)
庆祝纪念
生日
2021-12-15 645 浏览
上 OpenRice 訂枱,準時到達,竟然因爲上一張枱客人遲大到,令我哋等了半個鐘,須知午餐時間有限,無喇喇哂咗半個鐘,火到嚟哂喇!😤🤬餐廳留枱規定註明只可遲五分鐘,點解可以俾遲大到嘅客人入座而讓時到達的客浪費半小時呢?就算俾遲到嘅客人入座都要説明準時交枱才合理吖嘛!如果冇規冇矩,做乜要預先訂枱呢?經我一而再催促,才給我哋落住單先,到入座後,都需要等上菜,全部用膳時間得番少于20 分鐘,好好一餐就因為安排不善完全破壞哂!所以一定要將這種不妥善安排擺上枱,給負評!讓這餐廳改善訂枱安排!否則,食品質素幾好都令客人不滿,那有心情享受美食呢?

我都真係第一次見識到一間餐廳可以hea到咁做生意。食物遲45分鐘,我個rib都食完,但我男朋友個pizza都未到。成間餐廳10枱客都冇都manage到咁,如果滿座我想連個rib我都唔使指意有得食。我們最後等唔切決定cancel個pizza埋單,嗰個成熟的女侍應對我們黑面。我已經没有怪你們食物遲要客人等咁耐,只是唔想再晒時間等啫。佢一路黑面,一迈掉我張卡同單落枱度。其實見其他樓層的餐廳濟滿人,唯獨這間咁冷清,早就應該唔好入去。中伏!!!
2021-11-13 1192 浏览
我同朋友生日食生日飯,一行四人二人餐$588,感覺比散叫抵食發達芝士牛油果黑醋沙律,啲菜同牛油果都好新鮮,仲好大碟,我地叫咗兩個二人餐,有黑醋酸酸甜甜好開胃呢個沙律好啱我胃口焦糖單骨雞翼,有蜜糖甜甜地!好熱辣辣!又香口又惹味但我覺得單骨食得仲論盡因為叉唔穩好易跌!反而原隻會易食啲!但湯飲完都唔知咩湯好大機會係西蘭花!塊面好脆好香口!抵讚黑松露醬雜菌pizza啲菇好濕潤,好爽口,菇味濃,餅底好薄食落其實一陣風!但都好好食雞胸菠菜闊條麵雖然冇乜特別,但闊麵都係好食嘢!塊雞就真係可有可無咸豬手都好大隻吓!但略嫌個皮唔夠脆!但配咗個類似蘋果蓉嘅汁甜甜地又加咗分喎西班牙海鮮飯,要額外加$98⋯⋯蝦就孤寒啲得一隻,但有帶子、帆立貝、蜆、青口、魷魚圈,都尚算足料味道都ok個餐可以加$68有半份雜果窩夫好好食!又香又脆用OpenRice訂枱mark咗生日,confirm booking時,有問我會唔會叫甜品,可以寫碟呢個心太軟窩夫就冇咁好食,塊窩夫係好靱,冇咁脆食得好開心,樣樣都好食好滿足,但都貴貴地,四人千五蚊
我同朋友生日食生日飯,一行四人

二人餐$588,感覺比散叫抵食

呢個沙律好啱我胃口

焦糖單骨雞翼,有蜜糖甜甜地!好熱辣辣!又香口又惹味
但我覺得單骨食得仲論盡
因為叉唔穩好易跌!反而原隻會易食啲!

但湯飲完都唔知咩湯
好大機會係西蘭花!塊面好脆好香口!抵讚

黑松露醬雜菌pizza
啲菇好濕潤,好爽口,菇味濃,餅底好薄
食落其實一陣風!但都好好食

雞胸菠菜闊條麵
雖然冇乜特別,但闊麵都係好食嘢!塊雞就真係可有可無

味道都ok

個餐可以加$68有半份雜果窩夫
好好食!又香又脆

呢個心太軟窩夫就冇咁好食,塊窩夫係好靱,冇咁脆

食得好開心,樣樣都好食好滿足,但都貴貴地,四人千五蚊

2021-10-27 963 浏览
同事推介,特登lunch 嚟食!舖頭頗大,但lunch time 好快full, bk咗先嚟穩陣啲!Lunch set 有湯,沙律,main dish, 嘢飲同甜品,一個餐有晒所有嘢,都算抵!餐湯: 飲落似清淡版番茄湯!雞肉意粉:雞肉都淋身,食落唔鞋,調味略鹹,意粉略嫌量少!豬扒:呢個出色,煎得啱好,肉質juicy唔鞋口,調味清淡,豬冇腥味!威靈頓三文魚: 影漏咗,份量大約同平時食開啲sausage roll 差唔多大,味道就中中肯肯,後尾問真啲,原來係買現成,唔係新鮮整!甜品: 好甜好甜嘅brownie⁉️所有同事試完都唔係好講得出佢係咩!總括嚟講,嘢食普通,收得咁嘅價,應該可以再好小小!

餐湯: 飲落似清淡版番茄湯!

雞肉意粉:雞肉都淋身,食落唔鞋,調味略鹹,意粉略嫌量少!

總括嚟講,嘢食普通,收得咁嘅價,應該可以再好小小!

2021-10-19 536 浏览
情迷西班牙菜,呢度有好多花花裝飾天花板,好少女FEEL!MENU有STEAK,PIZZA、夢幻甜品、少女飲品、PASTA任君選擇。我叫左杯熱既水果茶,有個小杯,岩我慢慢飲,飲完店員仲熱情地幫我加水添。PIZZA真係好抵食,同埋真係好西式,個底好薄,風乾既西班牙火腿鋪滿左。朋友叫左個大閘蟹意粉,已拆肉,白汁煮,好CREAMY,佢話食完好飽肚。我地各自食,兩個女仔都食得晒,份量好適宜呀。呢度既環境好岩傾計談心。推介呀!
2021-10-17
位於灣仔利東街旁,座落大道東既QRE Plaza有好多好多餐廳食店,其中一間係食西班牙菜既espuma。裝修帶點馬德里特色,坐位寬堂舒適,係三五知己聚腳既不錯選擇。頭盤係Feta Cheese配牛油果黑醋沙律,開胃美味;而是日餐湯係蘑菇湯,味道剛好不濃不淡。主菜揀左香脆咸豬手。豬手的確好香好脆、肉質唔錯但略嫌乾身左DD…最後上菜既係需額外加$ 既海鮮西班牙炒飯… 蝦、帶子都好鮮味,但飯底都略嫌乾身。不過飲品配上Sangria就very good! 易入口得黎無太大酒味,無喝酒既人都可以一試,整體唔錯!

2021-10-10 357 浏览
Espuma - 童話式餐廳今日介紹一間位於灣仔商業大廈的西餐廳,處於25樓的高層,一望入餐廳,已經給天花的花花牆身所吸引,簡直是置身於童話世界一樣的感覺。蜜糖烤雞薄餅 $128甜味口味的薄餅,餅底薄薄的十分香脆,烤雞肉嫩嫩的,加上蜜糖醬,十分夾。炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯 $128流心的溫泉蛋汁,香脆爽脆的炸洋蔥,還有綿綿的意大利飯。楓糖布甸香蕉伯爵窩夫配雪糕 $118非常吸引的綿花糖,Size就像主題樂園、嘉年華買到的一樣,蛋香味的窩夫再加上Movenpick雪糕,一冷一熱的配搭,很夢幻的甜品。
Espuma - 童話式餐廳

蜜糖烤雞薄餅 $128

炸洋蔥伴溫泉蛋意大利飯 $128
流心的溫泉蛋汁,香脆爽脆的炸洋蔥,還有綿綿的意大利飯。

楓糖布甸香蕉伯爵窩夫配雪糕 $118
2021-10-05 365 浏览
呢間分店係QRE Plaza 25/F預左lunch hour好多人等lift 所以早少少大約十二點半黎到 上到黎espuma淨係坐左幾枱客我地一行四人book左位 安排左張靠窗既六人枱比我地😮😮😮我嗌左set lunch:威靈頓鱈魚配椰菜花$158包是日餐湯+沙律+多士+是日甜品+餐飲餐湯係南瓜湯 稀杰適中 沙律菜夠fresh 多士細細塊脆卜卜威靈頓鱈魚同椰菜花飯都好好味 有驚喜甜品係tiramisu 呢個就真係麻麻我地另外嗌左個呢到出名既流心軟芝士麻糬厚鬆餅($128)因為要等半個鐘所以預先叫定好大份 鬆餅好似梳乎厘 主要係空氣所以唔會好飽甜度適中唔會太甜 中間有流心軟芝士麻糬係幾特別既不過略嫌太貴 試一次就夠
呢間分店係QRE Plaza 25/F
我地一行四人book左位 安排左張靠窗既六人枱比我地😮😮😮

我嗌左set lunch:威靈頓鱈魚配椰菜花$158
包是日餐湯+沙律+多士+是日甜品+餐飲
威靈頓鱈魚同椰菜花飯都好好味 有驚喜
甜品係tiramisu 呢個就真係麻麻

我地另外嗌左個呢到出名既流心軟芝士麻糬厚鬆餅($128)
因為要等半個鐘所以預先叫定
好大份 鬆餅好似梳乎厘 主要係空氣所以唔會好飽
甜度適中唔會太甜 中間有流心軟芝士麻糬
係幾特別既不過略嫌太貴 試一次就夠
2021-10-02 275 浏览
就算去同一間餐廳都想食下唔同既料理😆Espuma 一向幫襯開,灣仔分店係去過最闊落,坐得最舒服既一間👍🏻之前幫襯Espuma 已經留意到佢有款料理叫山水畫,聽完個名完全唔知道係會食咩,所以叫既時候都擔心會好伏,但都決定一試山水畫($208)原來係雞肉芝士捲加雞鎚同菠菜蓉,而飯就係平時芒果糯米飯會食到個種,係一道主食mix 甜品既料理,擺盤充滿藝術感,望落真係好似幅畫咁因為當日唔算太肚餓,所以冇要到兩個主食,而係叫多一個tapas - 鵝肝巴馬火腿芝士薯仔蛋餅($138)蛋餅一向係西班牙人既小食,味道同我地平時食開既台灣蛋餅唔一樣,蛋餅由洋蔥,薯仔同蛋組成,今次最特別係加左鵝肝同Parma Ham 增加食物口感,食落更加豐富惹味
就算去同一間餐廳都想食下唔同既料理😆

2021-09-19