2021-08-10 40 浏览
行完街有啲攰,就嚟呢間cafe食個下午茶🫖🦐 香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 $123虎蝦有三大隻,咬落啖啖肉,肉質唔會軟爛,夠新鮮👍🏻 意粉口感煙韌,幾有咬口,配埋辣番茄汁,少辣香口,幾惹味🌶️ 另外仲有蘆筍,更加健康~🐓 青醬雞排沙律 $79之前食過,好有驚喜,所以今次encore~ 邊個話雞胸肉好柴唔好食?呢度嘅雞胸肉好嫩口,配埋青醬汁好開胃,好食得黎食多幾件又唔怕肥。另外沙律都比得好足,好豐富💯🇮🇹 Tiramisu $49之前食過,今次黎發現換咗個look,擺盤感覺更高級。味道方面都調節過,我覺得更加好食👍🏻 Cream嘅份量十足,手指餅蛋糕濕潤軟綿,咖啡味同甜味☕️ 宇治抹茶鮮奶 (large) $42之前淨係試過咖啡,今次試吓抹茶。同樣有靚靚嘅拉花,味道方面唔會甜,有抹茶嘅甘苦味,亦都唔會太濃以致難入口,嗰平衡做得唔錯👍🏻今日餐廳都幾full,但扎馬尾嘅女經理同埋女職員都態度好好,上菜速度都快,唔錯👍🏻
行完街有啲攰,就嚟呢間cafe食個下午茶🫖

🦐 香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 $123

🐓 青醬雞排沙律 $79

🇮🇹 Tiramisu $49

☕️ 宇治抹茶鮮奶 (large) $42

2021-08-07 66 浏览
係難得會想再訪嘅𝗰𝗮𝗳𝗲!! ☕️ 主食甜品都好唔錯,尤其係嗰雞肉,好嫩滑軟熟👅.🍰 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 🍎 · $49.呢個係𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻’𝘀 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 ☀️ 質感好軟滑,芝士味都幾重🍰 消化餅餅底幾重牛油香,面頭嘅蘋果脆脆亦令整體口感更豐富,更有層次🍎🧈但會想白朱古力味再濃郁少少🤏🏻 但整體嚟講好唔錯,又唔會過膩🙈.🐣 𝗣𝗲𝘀𝘁𝗼 𝗣𝗲𝗻𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗙𝗶𝗹𝗹𝗲𝘁 🍝 · $118.大大大大推雞肉🐣應該係慢煮,質感好軟熟,而且夠𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆,一啲都唔鞋‼️ 長通粉索曬青醬忌廉,都幾香濃入味,仲有芝士粉調味🤩 美中不足係雞肉片唔算好多塊🙈 下次嚟到會想嗌青醬雞扒沙律🥗.☕️ 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 🍫 · $40. 可以+$2轉𝗼𝗮𝘁 · 𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻𝗱 · 𝘀𝗼𝘆 𝗺𝗶𝗹𝗸🥛整體帶淡淡伯爵茶香同朱古力味,各自唔會搶味,但未算好驚喜🙈同埋會想伯爵茶味重啲 👀.📍 Espresso Alchemy 尖沙咀📍
📍 Espresso Alchemy 尖沙咀📍
2021-08-06 46 浏览
周六原本約了朋友來個late lunch,未到12pm 肚餓難耐,都係要先吃個早餐否則又餓又熱都冇哂心情。美麗華商場有間咖啡店,有我喜愛的咖啡而且比較開揚,坐得舒服。The Alchemy All Day Breakfast 是假日首選,有齊我愛吃的。滑滑的炒蛋有蛋香,烤薯仔粒我喜歡這個size,吃來比較有口感配上點點香草很好吃。玫瑰花形的煙三文魚外形加了分,香烤腸仔和牛角包都好滋味。有一小杯的牛油果醬內有少少洋蔥和蕃茄,健康美味。最後吃我喜愛的甜品部份,這是餐廳自創的咖啡白朱古力西多士,烘麵包中夾著咖啡餡,一份提神的全日早餐。Cafe Latte 幼滑,是我愛品嚐的早餐配對。

Cafe Latte 幼滑,是我愛品嚐的早餐配對。
2021-08-04 32 浏览
We went there on a weekday night and surprisingly quite a number of tables are already being occupied. We have chosen a bench to sit down right after we ordered the food.  Two of us ordered the Tiger Prawns and Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Tomato Sauce, Avocado, Tomato and Mozzarella Cheese Panini and last but not the least is theCoffee Ganache French Toast. The portion of Avocado Panini is high but looks ordinary. However, it tastes so fresh which increased our appetite.  The source of the
Coffee Ganache French Toast. The portion of Avocado Panini is high but looks ordinary. However, it tastes so fresh which increased our appetite.  The source of the Tiger Prawns is not too spicy and smells nice, so is suitable for a newbie in spicy food.  The Coffee Ganache French Toast looks so instagrammable, it has 4 slides of it. Full of the aroma of the coffee beans and don’t miss this if you are a huge fan of coffee.  One of us doesn’t like coffee so we also choose hot chocolate for drinks. It is not very sweet thus suitable for us who adopt a low sugar lifestyle.  When
talking about the staff services, they were very helpful and attentive to us which we felt welcoming. Though there were still people in the restaurant, it is still a chill and quiet place for us to stay and a definitely good place for
chatting.  Overall, I will come again and drop by in Mira if I need to chill.
2021-07-22
2021-08-02 63 浏览
身為☕️愛好者,今次黎左尖沙咀嘅Espresso Alchemy試試佢地嘅咖啡同野食✨🍫Earl Grey Chocolate(Regular) ($40)杯野一黎到就聞到超級香嘅Earl grey味,飲落earl grey味無想像中濃,但反而同朱古力味融埋一齊,中和返朱古力嘅甜,無諗過會咁match,實在有驚喜!!☕️Cafe Latte(Regular) ($37)好多地方都有得飲latte,仲諗住都係大同小異,點知佢飲落真係特別順滑,口感好唔錯,我諗呢間野嘅咖啡同朱古力真係好出色,一定會再試。🍝雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬 ($98)好大pat黑松露醬啊!!黑松露味夠香濃,雜菌亦都好多✨但個意粉好似煮得太耐,可以硬返啲。🥓The Alchemy All Day Breakfast ($128)🥐正正常常豐富嘅all day breakfast,有牛油果蓉驚喜!可以就咁食,又可以夾french toast或者牛角包食!不過啲薯仔真係好辣!美麗華廣場B1層人流好少,even係open area,環境都非常舒服安靜,仲要no service charge!! 下次真係要去再試下其他咖啡或朱古

☕️Cafe Latte(Regular) ($37)

🍝雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬 ($98)

美麗華廣場B1層人流好少,even係open area,環境都非常舒服安靜,仲要no service charge!! 下次真係要去再試下其他咖啡或朱古力。
2021-08-02
  • Earl Grey Chocolate
同朋友行Donki行到對腳好攰又肚餓,啲戰利品又重揼揼,醒起對面美麗華地庫有個Coffee Shop,可以坐下嘆杯咖啡抖一抖🤩我哋兩個都不約而同想食佢哋既青醬烤雞😅朋友就揀咗長通粉,我就揀三文治😋🌟香蒜青醬雞扒長通粉 $118🌟朋友話香蒜味可以再濃郁啲,佢本身好意蒜味既野食,越濃越鐘意😝食得出有加到芝士,同佢哋既青醬味道好夾,而且雞扒肉質都好嫩滑🤤🌟青醬烤雞意大利三文治 $68🌟我就揀咗烤雞三文治,烤烘既關係,肉質會偏乾而不「鞋」口,加咗蕃茄同芝士,味道更加多了層次,而且嚟到係熱辣辣的,相機食先都仲未凍曬,要暖暖哋食先好食😋🌟Mocha $44🌟平時飲Latte、Cappuccino就飲得多,今日忽發奇想想飲下Mocha,因為同時又想飲咖啡又想飲朱古力🍫,咁為何Why not both呢🤣Mocha正正可以滿足到我☺️味道唔會好苦澀,朱古力有少少甜味中和一下,完全唔洗落糖都飲到🥰🌟Milk Chocolate $42🌟朋友就order咗呢杯Milk Chocolate🍫,奶味會重啲,如果想朱古力味再重啲,可以試吓佢哋既特濃朱古力🤩

🌟香蒜青醬雞扒長通粉 $118🌟

🌟青醬烤雞意大利三文治 $68🌟

🌟Mocha $44🌟

🌟Milk Chocolate $42🌟

• Mocha
  • 香蒜青醬雞扒長通粉
  • 青醬烤雞意大利三文治
2021-08-02 43 浏览
小編上次食完中菜,好似好耐都未食過西餐咁,所以決定去試試呢間人氣的Coffee ShopEspresso Alchemy.當日小編去尖沙咀購物,因為順路的關係,最後選擇左美麗華店~一如既往,同大家一齊睇下個環境先啦環境的燈飾比較柔和,裝修都以木材為主題~接住落黎,就同大家睇睇個餐牌先啦呢個環境,咁的價錢,CP價高最後叫左以下美食及飲品🥤先黎到的,當然係飲品啦!伯爵茶鮮奶巧克力,宇治抹茶鮮奶巧克力比我想像中濃,抹茶鮮奶就預期中的水準再黎的係Smashed Avocado Toast w/ Salad牛油果🥑超多!個包好脆,加埋牛油果真係一流呀!沙律🥗都好多(如圖)最後就係主菜,雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬。松黑露同芝士都好濃,意粉都好多,岩晒我呢d吃貨呀最後附上收據下次再介紹其他餐廳比大家~
Espresso Alchemy.

當日小編去尖沙咀購物,因為順路的關係,最後選擇左美麗華店~

一如既往,同大家一齊睇下個環境先啦

環境的燈飾比較柔和,裝修都以木材為主題~

接住落黎,就同大家睇睇個餐牌先啦

呢個環境,咁的價錢,CP價高

最後叫左以下美食及飲品🥤

先黎到的,當然係飲品啦!
伯爵茶鮮奶巧克力,宇治抹茶鮮奶

巧克力比我想像中濃,抹茶鮮奶就預期中的水準

最後就係主菜,雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬。
松黑露同芝士都好濃,意粉都好多,岩晒我呢d吃貨呀

最後附上收據
下次再介紹其他餐廳比大家~

2021-08-01
  • 黑松露蘑菇意粉
2021-08-01 49 浏览
原來呢度都有早晨套餐,仲包一杯regular size espresso based coffee, 都幾抵食。加上環境悠閑,座位寬敞舒適,嚟食個慢活早餐都係唔錯嘅選擇🤩Alchemy 精選全日早餐( $138)全日餐最吸引喺佢嘅咖啡白朱古力西多士, 酥脆嘅多士夾住香濃嘅咖啡朱古力醬😋😋 當然煙三文魚、炒蛋、焗薯粒、香腸、牛油果醬,及牛角包🥐好唔錯,亦夠哂豐富。牛油果🥑多士配沙律🥗($75)牛油果🥑做成醬加入番茄等配料, 順滑又香口; 用嘅穀麥麵包,香脆又有嚼勁。檸檬汁烤雞煙肉🥓意大利三文治($78)跟餐飲品:凍🧊泡沫咖啡熱🔥鮮奶咖啡熱🔥巧克力咖啡跟餐有咖啡☕️,仲有多款選擇😍 咖啡香濃

Alchemy 精選全日早餐( $138)

牛油果🥑多士配沙律🥗($75)
牛油果🥑做成醬加入番茄等配料, 順滑又香口
; 用嘅穀麥麵包,香脆又有嚼勁。

檸檬汁烤雞煙肉🥓意大利三文治($78)

跟餐飲品:
凍🧊泡沫咖啡
熱🔥鮮奶咖啡
熱🔥巧克力咖啡
跟餐有咖啡☕️,仲有多款選擇😍 咖啡香濃
  • All Day Breakfast
  • 牛油果多士配沙律
2021-07-31 38 浏览
星期六訓到自然醒,心血來潮,約朋友到尖沙咀按摩。按摩前當然要先醫肚子,來到了美麗華地庫的Espresso Alchemy。這家連鎖店以咖啡起家,但一直都未有機會試,今日終於一訪。雖然是咖啡店,但堂食的位置很多,有別於一般咖啡店的擠擁。和朋友一人點了一杯飲品一份主食。我的是伯爵茶鮮奶朱古力,頗特別,飲落有淡淡伯爵茶味,而且朱古力味夠濃,甜度剛好,好啱我!朋友的是宇治抹茶鮮奶抹茶味夠濃,兩杯都有靚靚拉花,賞心悅目!食物上枱好快,煙肉卡邦尼意粉好好味!粒粒煙肉夠肥美,意粉十分creamy,食落口夠咸香又夠奶和,我喜歡!All day breakfast 全都是我喜歡的配搭,牛油果、牛角包、煙三文魚、流心蛋、腸仔,都是簡單的材料,但就是我喜歡的食物!麵包香脆,蛋夠水潤,煙三文魚又夠厚,整體十分不錯!可能慣了一般咖啡小店要排長隊,上菜又需時,來到這裏,環境寬敞上菜又快,食物和飲品都有質素,没有了放假排隊的煩躁感,反而有一份放假的慢活!

2021-07-18
下午茶
2021-07-30 28 浏览
📍𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗔𝗹𝗰𝗵𝗲𝗺𝘆 (尖沙咀) 上次試過佢地既咖啡唔錯,今次就趁有時間就過嚟tea一tea~ ☺️ 呢間分店位於尖沙咀美麗華,地點非常方便,係鬧市之中嘅好去處。Cafe係開放式設計既,🤎佢地既裝修以木色作為主調,令人感覺好舒適好悠閒~ 而且佢地既價錢都好合理,所以係其中一間我最鍾意既cafe。😽𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️Alchemy精選全日早餐 𝚃𝚑𝚎 𝙰𝚕𝚌𝚑𝚎𝚖𝚢 𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 ($128) 全日早餐非常豐富,入面有炒蛋、焗薯仔粒、煙三文魚、多士、腸仔、同牛角包,中間仲會有🥑牛油果蓉。薯仔粒非常驚喜,🥔焗得好香口~ 而多士好脆身,中間仲會有咖啡醬,甜甜地咁好好食。至於煙三文魚就好新鮮,唔會有雪藏味。🥐牛角包嘅牛油味好香,同埋係外脆內軟㗎!▪️意式芝士餅 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 ($49) Tiramisu嘅咖啡味好香濃,面頭嘅cream非常香滑,😍而底下嘅餅乾完全吸收晒啲Espresso,配埋cream一齊食好正,而且完全唔會覺得苦,加上有少少酒味,😆食落好有層次感~▪️芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬及可可脆粒 𝙽𝚎𝚠 𝚈𝚘𝚛𝚔 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎
📍𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗔𝗹𝗰𝗵𝗲𝗺𝘆 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

▪️意式芝士餅 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 ($49)

▪️芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬及可可脆粒 𝙽𝚎𝚠 𝚈𝚘𝚛𝚔 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙰𝚕𝚌𝚑𝚎𝚖𝚢 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝙶𝚊𝚗𝚊𝚌𝚑𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝙲𝚘𝚌𝚘𝚊 𝙲𝚛𝚞𝚖𝚋𝚕𝚎 ($35)
呢一個配搭感覺好特別,🧀蛋糕嘅芝士味道非常重,但係又唔會覺得太過膩。🍰蛋糕嘅口感非常軟滑,配埋可可脆粒一齊食令到口感好豐富~

▪️鮮奶咖啡 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 (𝙻𝚊𝚛𝚐𝚎) ($42)
咖啡嘅拉花好靚靚,而咖啡係用佢哋自家烘焙嘅咖啡豆整㗎,☕️味道非常香濃,咖啡同奶嘅比例剛剛好,而且完全唔會有苦澀嘅味道。

▪️鮮奶朱古力 𝙸𝚌𝚎𝚍 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 ($46)
估唔到佢哋連朱古力嘅質素都咁高,🍫朱古力嘅味道好濃郁,而且仲唔會太過甜,夏天飲番杯凍嘅朱古力真係好正!!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
Shop B116, B1, Miramar Shopping Centre, 132 Nathan Road, Tsim Sha Tsui
2021-07-27 43 浏览
之前已經食過佢海港城同荃灣如心分店,今次到訪美麗華分店覺得依然水準😆每間裝修風格都各有不同但都有著標誌性的四個元素logo。美麗華分店行型格文青風,灰色雲石配上木紋、古銅色方架及暖色吊燈,環境舒適有設計感✨Baileys Chocolate & Iced Mint Chocolate🍫 Baileys chocolate係大人的熱朱古力😏濃滑的朱古力配上Baileys的奶香及酒精刺激😆係兩間尖沙咀分店的限定❕之前我喺海港城店都有飲過,今次再飲~Iced mint chocolate🌱薄荷葉的整型像一個盆栽好得意😃飲落係朱古力及新鮮薄荷味,細心位係這是一杯雪凍了的凍朱古力🤎沒有落冰粒的所以唔會越飲越淡👍🏼火雞胸蕃茄三文治配希臘乳酪醬🥪好足料係厚身的三文治而且麵包有烘熱,火雞胸係健康之選再配上希臘乳酪醬就增添濕潤感而且係低卡👌🏻厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉🍝份足十足,煙肉真係厚切令口感更有咬口而意粉食落creamy💛我週未五點幾去到不用等位,限時90mins❕青醬雞胸及Tiramisu都賣曬,我下次會早啲黎幫助😍
之前已經食過佢海港城同荃灣如心分店,

我週未五點幾去到不用等位,限時90mins❕
青醬雞胸及Tiramisu都賣曬,我下次會早啲黎幫助😍
今朝去左公司附近.. 一間位置隱藏既鋪頭買coffee..我想選一杯flat white (take away).. 走到cashier 搵唔到.. 任何drink menu.. 係一間coffee shop到.. 停頓左1秒.. 諗緊.. 員工1 連續問左兩次.. 堂食/外賣.. 最後向我正面前方.. 揮手企圖.. 唔比我再睇cashier枱前既menu.. 整個過程.. 真係唔係誇張.. 5秒內既情景.. 之後我比錢要杯flat white.. 員工1全程黑哂面收錢.. 係等coffee果陣.. 我想叫疑似店長既員工2.. 幫我加d 糖落杯coffee到.. 佢好似扮聽唔到.. 我認為以我聲量.. 跟佢相差既距離.. 估計佢應該聽到.. 之後我用力揮手.. 佢就「扮」睇到.. 氣上氣既情況下.. 我向依位疑似店長既..員工2投訴員工1既服務態度不當.. 員工2回答係更加精彩.. 「香港法律規定.. 如果你係堂食.. 就要scan code」「果位cashier 已問左你好多次.. 你無反應.. 所以咪向揮手..」「其實你可以一秒內都可以回覆到佢」?!再一次強調.. 所謂唔回答既過程
今朝去左公司附近.. 一間位置隱藏既鋪頭買coffee..

再一次強調.. 所謂唔回答既過程.. 果1秒我不斷想搵到果個drink menu.. 就係甘簡單..

係對方「正面」前方揮手.. 這種行動.. 相信任何文化都接唔到.. 所謂既服務態度.. 就連基本既尊重都沒有..

外卖自取
2021-07-26 60 浏览
Expresso Alchemy 喺尖沙咀美麗華地庫,除咗有出色嘅咖啡之外,食物都幾好味㗎!Latte (Large) $42有漂亮的拉花,奶泡滑溜甜美,咖啡味濃香帶回甘,Good!青醬雞排沙律 $79雞排份量都幾多,而且相當軟嫩,青醬帶出肉的甜味!沙律菜夠爽脆,仲有好多我好鐘意嘅油浸蕃茄!Alchemy精選早餐 $128香滑嘅炒蛋、好香口嘅香草焗薯、爆汁嘅香腸、酥香嘅牛角包、油份充足嘅煙三文魚、仲有咖啡白朱古力夾心嘅西多士同埋特色牛油果醬,超級豐富!咖啡白朱古力西多士 $49咖啡白朱古力西多士加上滿滿的糖霜,有特色得黎仲好甜美!

Latte (Large) $42
有漂亮的拉花,奶泡滑溜甜美,咖啡味濃香帶回甘,Good!

青醬雞排沙律 $79

Alchemy精選早餐 $128

咖啡白朱古力西多士 $49
咖啡白朱古力西多士加上滿滿的糖霜,有特色得黎仲好甜美!
2021-07-26 113 浏览
早上要去尖沙咀一醫務所複診,去見醫生之前,先吃飽飽,所以去了吃早餐。人流不算太多,座位空間充足,感覺舒適自在。先在收銀處點餐,完成付款後,自行找個座位鞍座即可。餐廳提供免費Wi-Fi,接收不錯。今天點了all day breakfast,飾物種類豐富,有牛角包、炒蛋、香腸、焗薯粒、多士、三文魚和牛油果。牛角包剛剛烘過,溫熱而鬆脆。炒蛋細滑可口。香腸和焗薯粒當中加入了黑椒,香辣滋味十分醒神。多士中間的coffee ganache,味道香而不膩,也很切合咖啡店的主題。牛油果口感綿密軟滑,好此道者不能錯過。三文魚營養豐富,用作早餐的話,很適合用來補充身體所需營養。飲品是格雷伯爵朱古力,我選擇了以燕麥奶作為替代品,味道較平時所飲到的略為清淡,不會過甜,是個人喜歡的口味。

人流不算太多,座位空間充足,感覺舒適自在。

2021-07-22 36 浏览
📍青醬雞排沙律雞排肉份量夠大又好嫰唔會鞋口,加埋青醬既味道幾好味😋旁邊既沙律菜夠爽口,仲有新鮮蕃茄仔同蕃茄乾酸酸地挺開胃👍🏻👍🏻有時諗唔到食咩既時候,食下喱個沙律都唔錯😆😆
📍青醬雞排沙律

雞排肉份量夠大又好嫰唔會鞋口,加埋青醬既味道幾好味😋