2021-09-02 30 浏览
Americano 咖啡質感醇厚,帶少許果香酸女神三文治🙎‍♀️女神三文治入邊嘅餡非常豐富三文治入邊有牛油果、水牛芝士、蕃茄、青瓜等等嘅食材,適合減緊肥女士.而且食材配搭好match ,香煎虎蝦配蘆薈辣蕃茄意粉 首先要讚一讚嘅係啲蝦夠晒大隻,但濃味啲會更好而意粉嘅質地都幾煙韌😛 味道都係清d,啱啲食得清淡嘅人牛油果多士配沙律有塊大大嘅長穀物多士,上邊有好足料嘅牛油果🥑食到牛油果加咗少少檸檬汁落去,建議下次由客人自己切檸檬落去😋再加上沙律有蕃茄、青椒、青菜等等嘅配料,幾開胃Tiramisu甜品精緻望落去都幾吸引😋手指餅同蛋糕同cream都可以融為一體、吸收晒濃濃嘅咖啡味,值得推介嘅甜品
Americano
咖啡質感醇厚,帶少許果香酸

女神三文治🙎‍♀️

香煎虎蝦配蘆薈辣蕃茄意粉

2021-09-02 38 浏览
去行完尖沙咀Donki肚仔餓行過少少去左Mira Mall搵野食去到B1層 見到有間cafe 靚靚地就去排下隊排左十分鐘都有位lu 輕奢風裝修相當有格調空間闊落桌椅乾淨 冇油膩感 侍應做清潔消毒都做得好足 叫左4樣野澳白咖啡 ☕香蒜青醬雞扒長通粉🐔火雞胸蕃茄芝士意大利三文治🥙Tiramisu Flat white咖啡即叫即沖☕暖杯做得好足咖啡溫度保持得長久心心拉花可算完美♥️飲落香醇冇連鎖coffee shop既苦澀或者酸味牛奶同咖啡比例剛剛好🐄如果要我今餐只叫一樣野我會點呢杯Flat white 青醬長通粉上枱熱辣辣香蒜同九層塔味道互相配合🧄🏯簡直係呢碟通粉既靈魂雞扒嫩滑連挑食既呀仔👶🏻都成碟清曬我高度推介呢個青醬長通粉 意大利三文治即係panini選用既麵包鬆軟質地🫓咀嚼後的餘韻 略帶酸種麵包的淡淡酸味提升豐富且多元的氣味層次而火雞胸同芝士蕃茄好夾🍅🧀🐔咬完一啖又一啖食曬都唔知真係唔想完呀 Tiramisu 既cream cheese相當幼滑Lady fingers 溼度適中面頭既可可粉 濃濃既咖啡味 再配上淡淡酒香令人食曬成件都仲想叫多件呀為呢餐畫上完美句號🤌🏾

去行完尖沙咀Donki肚仔餓

面頭既可可粉 濃濃既咖啡味 再配上淡淡酒香
令人食曬成件都仲想叫多件呀
為呢餐畫上完美句號🤌🏾

2021-09-02 455 浏览
- 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝘼𝙡𝙘𝙝𝙚𝙢𝙮☕Coffee and weekend are the perfect blend ☕ Had a quality time with quality coffee in this cafe in Tsim Sha Tsui. Would also love to try the white chocolate soft cheesecake with crispy apple next time! 都知道呢間餐廳開左好耐 一直都未有機會食 終於係周末同蘿蔔先生做運動前係美麗華食個下午茶試下!餐廳格局係Open area 但都會有番自己既空間 自成一角咁 因為同其他客人隔離比較開既關係 座位唔太足夠 所以都等位等左10-15分鐘☕ Cappuccino (Regular) $37奶味比咖啡味更濃郁對於咖啡初心者黎講係幾易入口 面層奶泡沫既稀結程度都岩岩好 好滑膩 又唔會水汪汪 🥛🍵 SNAFU Oolong 金萱烏龍 $55呢個都幾好飲 冇諗過係一間咖啡專門店會飲到杯幾好飲既茶茶味好香濃 飲得出真係用茶葉沖而唔係普通茶包可惜份量比較少 🐣 Pesto
𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝘼𝙡𝙘𝙝𝙚𝙢𝙮☕

都知道呢間餐廳開左好耐 一直都未有機會食
終於係周末同蘿蔔先生做運動前係美麗華食個下午茶試下!
因為同其他客人隔離比較開既關係

🍵 SNAFU Oolong 金萱烏龍 $55
呢個都幾好飲 冇諗過係一間咖啡專門店會飲到杯幾好飲既茶
茶味好香濃 飲得出真係用茶葉沖而唔係普通茶包
可惜份量比較少

🐣 Pesto Marinated Chicken Salad
青醬雞扒沙律 $83
比想象中大份得多
有火箭菜 生菜 酸酸地既蕃茄乾 橄欖 車厘茄 加埋Lemon vinaigrette dressing 好開胃!
雞胸肉應該因為係慢煮既關係好嫰滑
加埋青醬 食落都好fresh 同好味
岩晒係去做Gym 之前食個健康蛋白質下午茶

🥧 Tiramisu $52
無論甜度 濃度 味道都係岩岩好
咖啡好香 好濃郁 食晒成個都唔會好膩
質感係好濕潤同creamy

2021-08-29
$113.5 (下午茶)
  • 金萱烏龍
  • Tiramisu
  • 青醬雞扒沙律
2021-09-01 614 浏览
#西式eatcovery #尖沙咀eatcovery💡 商場悠閒西餐之選小編同姊妹係美麗華行完街好攰,兩個已經無咩力去諗食咩,主要係太攰唔想再行去第二到食野,所以就係美麗華飲下咖啡,食下美食,今次試左間西式cafe☕️🍽 The Alchemy All Day BreakfastAll day breakfast好豐富,入面有炒蛋、焗薯仔粒🥔、煙三文魚、德國肉腸、牛角包🥐等。最令小編印象深刻嘅係牛油果蓉,入面混合左番茄、洋蔥 ,令口感好豐富。薯仔粒焗得好香,仲加左啲香料辣粉,好惹味!香酥法式多士入面係咖啡餡料,外層烘到薄面脆,食落份外滋味😋🍽 厚切義大利煙肉配卡邦尼意粉 意粉入邊嘅煙肉同平時食開嘅好唔同,平時嘅煙肉乾淨淨,食落硬梆梆。但今次嘅有好多大大粒煙肉,好肥厚,而且份量都幾多,抵食!如果忌廉味重小小,可以更creamy就更正啦!🍽 鮮奶咖啡拉花非常精緻,上層咖啡奶泡綿密幼滑,味道調較剛好。🍽 宇治抹茶鮮奶🍵有濃郁嘅抹茶味,奶同茶嘅比例剛剛好。同時能夠保持抹茶嘅甘味,表現唔錯!#尖沙咀食咩好 #尖沙咀美食 #好西 #小店 #香港美食# 情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #尖沙
#西式eatcovery #尖沙咀eatcovery

💡 商場悠閒西餐之選

🍽 厚切義大利煙肉配卡邦尼意粉

🍽 鮮奶咖啡

拉花非常精緻,上層咖啡奶泡綿密幼滑,味道調較剛好。

🍽 宇治抹茶鮮奶🍵

#尖沙咀食咩好 #尖沙咀美食 #好西 #小店 #香港美食# 情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #尖沙咀 #尖沙咀西餐 #相機食先 #alldaybreakfast #carbonara #卡邦尼意粉 #latte #mocha #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie ##hkfoodporn #宇治抹茶鮮奶 #matchalatte #鮮奶咖啡 #EspressoAlchemy

• TheAlchemyalldaybreakfast
2021-09-01 22 浏览
平時會去海港城espresso alchemy, 估5到原來美麗華 都有分店! 今日下晝同朋友下午茶去咗美麗華商場地庫一間環境唔錯嘅café。餐廳餐牌好多選擇,而且嘢食望落都好吸引。我同朋友就叫咗個All Day Breakfast,煙三文魚沙律,一杯抹茶拿鐵🍵同一杯Earl Grey Chocolate。Matcha拿鐵抹茶味濃郁,入口甘甜,而杯Earl Grey Chocolate雖然朱古力味濃,但都無掩蓋伯爵茶嘅茶香。至於個All Day Breakfast亦好豐富。有牛油果蓉🥑、黑椒焗薯仔🥔、煙三文魚之餘,仲有牛角包🥐、香腸、流心蛋同咖啡朱古力西多士。咁多樣嘢入面,咖啡朱古力西多士係最有特色,有咖啡香濃味之餘仲有朱古力嘅甜味,而且味道唔會太甜。另外,個牛油果蓉入口亦好清新。當然,唔可以唔提個煙三文魚沙律🥗。三文魚用料十足,沙律菜亦好新鮮爽口。下次一定會再同朋友試埋餐廳嘅特色飲料同三文治!!🥪

2021-08-31 24 浏览
Cafe latte (iced) 牛奶味道濃郁😋適合啲唔鍾意太濃味咖啡嘅人試一試香煎虎蝦配蘆薈辣蕃茄意粉首先三隻蝦都大大隻都幾爽口彈牙🤩不過有少少失望就係啲蝦冇咩味道😭😭😭意粉嘅質地都算煙韌😋蕃茄味都未算夠濃郁🤪啱啲食得清淡嘅人厚切意大利煙肉卡邦尼意粉意粉口感煙韌😍煙肉大大嚿有厚🤣煙肉同意粉係非常之好食嘅😍😍d蛋汁同cream嘅味道都好濃郁😍食完想再食唔會有太膩嘅感覺🤤依個意粉值得一試🥰牛油果多士配沙律有塊大大嘅長穀物多士,上邊有好足料嘅牛油果🥑食到牛油果加咗少少檸檬汁落去,不過我覺得加得有dd 多,建議下次可以將檸檬擺喺隔離等客人自己加😋再加上沙律有蕃茄、青椒、青菜等等嘅配料🤪令人非常之開胃Tiramisu甜品意想不到嘅好食😍望落去已經好想食晒佢😋手指餅蛋糕同cream都可以融為一體😋吸收晒濃郁嘅咖啡味😝😝😝值得推介嘅甜品之😋但服務方面就有啲失望啦,一入嚟嘅時候職員會請你先量體溫同登記先會入座。但係又未見到填紙仔可以係邊度拎,然後都冇人理過我🤨然後職員會叫你自己去揀位坐,咁啱當時座位full哂,只剩返長枱,職員就叫我可以去長枱嗰度坐,但長枱有人坐緊,咁我唯有自己請客人可唔可以俾啲位
Cafe latte (iced)
牛奶味道濃郁😋適合啲唔鍾意太濃味咖啡嘅人試一試

香煎虎蝦配蘆薈辣蕃茄意粉

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

Tiramisu

但服務方面就有啲失望啦,一入嚟嘅時候職員會請你先量體溫同登記先會入座。但係又未見到填紙仔可以係邊度拎,然後都冇人理過我🤨然後職員會叫你自己去揀位坐,咁啱當時座位full哂,只剩返長枱,職員就叫我可以去長枱嗰度坐,但長枱有人坐緊,咁我唯有自己請客人可唔可以俾啲位我坐😂所以我覺得服務就安排得唔係咁好。然後我叫嘢食嘅時候見入邊清潔完,我就問男士侍應可否到入邊坐,只答我一句不可以但又唔解釋原因,但又有其他人坐入去,所以覺得有啲無奈🤣🤣🤣

2021-08-30 16 浏览
📍 Espresso Alchemy過左個weekend, Monday返工真係好容易Blue🥺好想即時整杯回魂啡,最好再加個Tiramisu 啦☕️🍮尖沙咀美麗華呢間Espresso Alchemy好靜好舒服,無最低消費又無限時,基本上每人入去叫樣野就可以坐成日☕️唔捱得苦嘅我,又想扮文青嘆杯啡,好多時都會揀Flat White,呢杯Flat White啡味同奶味比重ok嘅,不過飲落去就唔算好smooth, 你見佢起晒泡就知😿Tiramisu反而幾好喎!層次做得幾好,啱啱入口甜甜地,慢慢帶出可可同啡味,填補返杯Flat White嘅不完美😝希望今個禮拜d工作可以smooth d咁過啦💪🏻
📍 Espresso Alchemy
好想即時整杯回魂啡,最好再加個Tiramisu 啦☕️🍮

希望今個禮拜d工作可以smooth d咁過啦💪🏻
近排好多人講呢間,我趁早餐人少少去,唔驚唔覺encore左幾次😆咖啡唔洗另加錢已經有8款選擇🥰試過Flat White同Latte夠濃啡🤤食物飲品都高質😭鐘意美麗華分店少人啲☺️🌟🥑牛油果多士配沙律🥗 ($75)少見人食呢款😆牛油果堆到好厚🤩調味有洋蔥、黑椒、另帶少少檸檬/青檸酸味🍋食落幾開胃,平時偏好牛油果原味嘅我又唔抗拒😝如果放一小塊檸檬/青檸另上,比食客自己落可能更適合各人口味😬multigrain bread微脆內煙韌好喜歡🥰☕️Flat White (跟餐)怕酸而轉左alchemy blend🤣咖啡味超濃郁,同描述一樣嘅heavy body🙈飲開Americano都覺得最尾有啲苦🤣🌟🥛☕️Latte (跟餐)呢杯岩我啲🥰都係alchemy blend,多啲奶中和返強烈嘅咖啡味
牛油果多士配沙律
🌟🥑牛油果多士配沙律🥗 ($75)
Flat White (跟餐)
☕️Flat White (跟餐)
Latte (跟餐)
🌟🥛☕️Latte (跟餐)
2021-08-15
$75 (早餐)
牛油果多士配沙律
Flat White (跟餐)
Latte (跟餐)
  • Flat white
  • Latte
2021-08-26 26 浏览
Espresso Alchemy 之前都食過幾次,不過多數都係食tea。今日難得好早已經出到尖沙咀,就決定去美麗華呢度食個早餐先開始一日嘅工作。Espresso Alchemy環境寬敞,坐得舒適、設有座位在店舖外,感覺幾開陽。早餐選擇都幾多,而且價錢合理,$70至$80有一份大早餐加一杯Regular coffee,相比下午感覺幾抵食!Mocha 朱古力咖啡味道濃郁,不會過甜,亦沒有蓋過咖啡香氣。煙三文魚多士賣相超級吸引!香脆的多士上有蛋沙律,新鮮蕃茄和很多片的煙三文魚。煙三文魚不會過鹹,調味剛剛好,加上蛋沙律,感覺清新。新鮮蕃茄都多汁美味。整體份量都唔少,吃一件都有點飽。中間更有新鮮沙律菜,用了黑醋沙律汁,酸酸甜甜很開胃。牛油果多士配沙律有超多的牛油果醬!牛油果裡加入了些少洋蔥,檸檬,紅椒粒等等,感覺開胃健康。沙律加入了一些欖油,清新甘甜。我們更加點了蕃茄芝士牛角包!牛角包烘得酥脆,牛油味香濃,見到包裏一層層的,十分鬆軟。Coffee latte鮮奶咖啡香滑,入口順滑,充滿咖啡香氣。

Mocha

朱古力咖啡味道濃郁,不會過甜,亦沒有蓋過咖啡香氣。

煙三文魚多士

牛油果多士配沙律

我們更加點了蕃茄芝士牛角包!

牛角包烘得酥脆,牛油味香濃,見到包裏一層層的,十分鬆軟。

Coffee latte

鮮奶咖啡香滑,入口順滑,充滿咖啡香氣。

• 煙三文魚多士
2021-08-26 65 浏览
#檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ($79)Panini烤到外脆內軟,入面夾住好多雞肉芝士同煙肉,份量好大,食左好耐先食完😂味道就正常,雞肉都幾嫩滑#FlatWhite (早餐跟埋一杯espresso-based咖啡)個杯好有質感,個拉花好靚奶同咖啡比例啱啱好,唔會搶左咖啡嘅風味食完呢個早餐,我飽到skip左lunch🤣慳返lunch $$呢間咖啡店黎過幾次,店員會好耐心介紹唔同咖啡嘅特色同味道之前試過cold brew都好正😍😍😍雖然我呢幾次都係去美麗華分店,但其實海港城、如心廣場同埋葵涌都搵到佢鐘意飲咖啡嘅你可以試下呀😉😉😉
#檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ($79)
味道就正常,雞肉都幾嫩滑

個杯好有質感,個拉花好靚
奶同咖啡比例啱啱好,唔會搶左咖啡嘅風味

呢間咖啡店黎過幾次,店員會好耐心介紹唔同咖啡嘅特色同味道
之前試過cold brew都好正😍😍😍
鐘意飲咖啡嘅你可以試下呀😉😉😉
檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治
Flat  White
答應自己放假就要好好慢活一下,早上來到了尖沙咀嘆早餐。10點來到,就來到了位於美麗華商場的Cafe。雖然是平日,不過現場已有很多人嘆早餐了,當然我也不例外了😚。我們坐在商場電梯下,抬頭一望看見很多小燈泡💡,相當浪漫。看完菜單之後,我們便自助去櫃檯下單了。☀️全日早餐+ 🥤 Latte(Iced +$8) $146全日早餐相當豐富,有薯仔🥔、香腸、牛油果🥑杯、滑蛋🍳、三文魚🐟、牛角包🥐、三文治🥪,最難忘了薯仔上放滿香草,有少少辣,但就辣得過癮;牛油果杯很清新,可以將牛油果醬放上麵包上吃;三文治𠝹了三層,薄身地塗上了咖啡☕️醬,味道特別!🥤Latte咖啡味道回甘很久,即使之後冰溶了,咖啡味依然濃郁,值得一讚。🍄🧀雜菌芝士奄列+☕️英式紅茶 $69🍄雜菌🧀芝士奄列配上烤過的麵包、牛油,粒粒雜菌有口感,而且味道很出,配上蛋及芝士,味道相當夾,而奄列還有拉絲效果,非常惹味。☕️英式紅茶吃完這麼豐富的早餐,當然要飲杯美式紅茶消除膩滯感。吃完一個豐富早餐,深信一定有個美好的開始☀️。

🥤Latte

🍄🧀雜菌芝士奄列+☕️英式紅茶 $69

☕️英式紅茶
吃完這麼豐富的早餐,當然要飲杯美式紅茶消除膩滯感。

吃完一個豐富早餐,深信一定有個美好的開始☀️。
  • latte
  • All Day Breakfast
2021-08-26 51 浏览
上星期在尖沙咀隨意找了這裡午餐❤️❤️12點幾去到就已經要等少少位😶但好彩只係等左一陣😀是日餐單❣️青醬雞扒沙律青醬雞扒醃得好入味濃郁,搭配酸酸甜甜嘅雜菜沙律正好中和雞扒的濃味。沙律菜種類都好多,有我最鍾意嘅菠菜苗❤️全部都好新鮮❤️氣泡黑咖啡Sparkling Black就好似大碼版嘅Espresso Tonic。咖啡味唔算好濃,改用清新微酸嘅青檸梳打更適合夏天飲🌟進餐時間是1.5小時,時間都好充裕,雖然坐係開放式位置,但環境尚算舒適。
是日餐單❣️
青醬雞扒沙律

氣泡黑咖啡

2021-08-08
  • 青醬雞扒沙律
2021-08-25 33 浏览
有冇人同我一樣,朝朝比樓上惡鄰嘈醒,想食返份靚早餐安慰一下受傷又脆弱的小心臟,系應該要對自己好啲。All Day Breakfast 豐富,有炒蛋、薯仔粒、煙三文魚、腸仔、牛角包、多士,牛油果醬!薯仔粒系用左香草同黑椒粒煎香,牛油果醬勁吸引,好新鮮又綿密!食完一定夠哂飽!煙三文魚份量足夠,新鮮,擺盤都幾靚。牛油果多士配沙律,沙律菜新鮮高質。牛油果蓉綿密,厚厚一層塗在多士上超級好味,口感層次豐富。伯爵茶鮮奶朱古力會比較適合我,不溫不燥,晤會太補,朱古力香濃而不膩,奶茶醒神又唔會令我失眠。熱latte奶味香滑,咖啡味出眾,佢哋自家咖啡豆研磨特別香。

煙三文魚份量足夠,新鮮,擺盤都幾靚。

2021-08-24 21 浏览
雖然已經日落了,但總想飲番杯咖啡,忽然就想起你 - Espresso Alchemy。店內裝潢簡單,但總有著書卷的味道,坐下來歎番杯咖啡就最好不過了。Baileys Chocolate 這裡的拉花細膩精美,而且充斥濃厚順滑的Baileys 香味,甘味醉人,令人一再回味!雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬 來到時已聞到陣陣的黑松露香味,而且雜菌份量很多。進食前當然再把扁意粉攪拌,發現黑松露更香,一入口啖啖芝士味,認真滋味。Tiramisu Tiramisu內的芝士香滑,當中更夾著浸滿咖啡的餅乾條,味道更是甜中帶醇,非常美味。

Baileys Chocolate

雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬
來到時已聞到陣陣的黑松露香味,而且雜菌份量很多。

2021-08-24 22 浏览
今日同朋友喺度shopping,佢知我減緊肥就帶我嚟到地下呢層食呢間Cafe,因為有最適合我嘅沙律😍香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $108~漢堡嘅份量豐富,麵包質感好棉密,外脆內軟,牛肉漢堡則感覺乾咗少少,好彩有Juicy嘅黑松露醬搭救,加返唔少分。中間嘅番茄燒完之後,亦更顯香甜,高質!我order多杯蜜糖青檸梳打 ,低甜口味,加上青檸嘅香氣,即刻清新哂!煙三文魚沙律🥗 $78~卷成花形嘅煙三文魚份量非常多,有五大卷,同黑醋汁拌勻嘅沙律菜好夾,fresh得黎,低卡又飽肚👍

香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $108

煙三文魚沙律🥗 $78