2021-10-06 27 浏览
🍻 啤酒🐷食評 🍖 💁🏻‍♀️|Espresso Alchemy|💁🏻‍♂️最近番工多野做到暈😵‍💫壓力大到個人好易燥底,有時真係好需要自己一個坐低,安安靜靜咁休息下,呢日放lunch個陣咁岩見到呢間cafe,見個環境都幾舒服就坐低左,享受下呢1個鐘既寧靜·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:✨呢到既Lunch set有幾款選擇,跟set會附送一杯Large size espresso-based既咖啡架🥪Pesto Chicken with Tomato and Mozzarella Cheese Panini|$79|青醬烤雞芝士意大利三文治|Panini係一種來自意大利🇮🇹既三文治,同其他三文治既分別係,Panini通常係烘過再壓烤製成既。原本就咁望落會以為塊麵包好硬,但咬落就發現好鬆軟😌而青醬都有好濃既basil味,不過小編覺得蒜味都係唔夠,而mozzarella cheese既芝士味同青醬都幾夾,有淡淡既芝士香但唔會蓋過左青醬既味道,烤雞亦都算嫩滑。☕️Hot Cafe Latte (Large)|跟set附送跟set送既咖啡其實都幾大杯,可惜咁岩啲堂食杯用曬🥲冇
🍻 啤酒🐷食評 🍖

💁🏻‍♀️|Espresso Alchemy|💁🏻‍♂️

#🍻🍖 質素:

跟set送既咖啡其實都幾大杯,可惜咁岩啲堂食杯用曬🥲冇得睇拉花,少Sad。咖啡既味道都幾好,飲落唔會有酸澀味😌

🐷豬頭評分:

2021-09-23
午餐
青醬烤雞芝士意大利三文治
2021-10-05 35 浏览
A cozy afternoon tea break Tiger Prawns and Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Tomato SauceNew York Cheesecake with Coffee Ganache and CrumbleCitron Vodka (Alcoholic)▪︎Vodka, Earl Grey and Fresh Lemon JuiceUji Ceremonial Matcha Latte (Large)之前去過海港城店,今次經過呢間係美麗華商場地庫的分店便入去食個tea!香煎老虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉>虎蝦都幾大隻爽脆彈牙,蕃茄醬汁酸辣開胃,加埋蘆筍味道唔錯芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬及可可脆粒 >呢個芝士餅質感較為粉亦幾細件,配搭店家自製咖啡醬和脆粒、眨下眼KO晒成件Citron Vodka (Alcoholic) >酒味唔太濃,配伯爵茶和鮮檸汁再加啲檸檬皮,飲完個drink成個人暑氣全消,幾欣賞佢哋嘅以茶/咖啡做底的cocktail,下次要試埋其他味道宇治抹茶鮮奶>抹茶味道香濃,
A cozy afternoon tea break

Citron Vodka (Alcoholic)

香煎老虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉

>虎蝦都幾大隻爽脆彈牙,蕃茄醬汁酸辣開胃,加埋蘆筍味道唔錯

芝士蛋糕配Alchemy咖啡醬及可可脆粒

Citron Vodka (Alcoholic)

宇治抹茶鮮奶

>抹茶味道香濃,和奶比例平衡,既香且順滑味道夾到,拉花亦好靚
Citron Vodka
Citron Vodka
2021-10-03 33 浏览
之前被呢度既咖啡餐牌吸引,今日返half收工呢開附近,想飲咖啡 一於黎試下。首先,嗌杯啡先,第一次黎,無特別揀豆無飲手工,試最簡單既latte先青醬雞胸沙律配檸檬醋醬低溫暖煮雞胸好林又滑,有雞味,薄薄地嘅青醬唔會搶味,幾好,重點係「份量多!!」難得雞胸沙律係食得飽(自問食量非一般女生)All day- 多士黑黑地,原來係咖啡包(如果唔岩咖啡嘅要注意)- 中間係牛油果,搞得淋咗少少,個人比較鐘意有咬口多D,- 腸比較細條,所以有兩條,個人比較鐘意粗腸多汁D,呢款就乾D。總體,如果再黎,會食 雞胸沙律 多過想食All day.

首先,嗌杯啡先,第一次黎,無特別揀豆無飲手工,
試最簡單既latte先

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
低溫暖煮雞胸好林又滑,有雞味,薄薄地嘅青醬
唔會搶味,幾好,重點係「份量多!!」
難得雞胸沙律係食得飽(自問食量非一般女生)

All day
- 多士黑黑地,原來係咖啡包(如果唔岩咖啡嘅要注意)
- 中間係牛油果,搞得淋咗少少,個人比較鐘意有咬口多D,

總體,如果再黎,會食 雞胸沙律 多過想食All day.
  • 青醬雞扒沙律
2021-09-29 48 浏览
放工後同朋友相約左係呢到食飯,平日夜晚人流唔多,直接就有位真好~朋友話之前食過都要排好耐隊🤣🤣青醬雞扒沙律 ($79)朋友話好好食,所以我地叫左2份雞扒沙律~雞扒非常大塊 份量真係好多🤣慢煮雞扒用上香草醃製 肉嫩又嫩滑 旁邊嘅沙律仲有番茄仔同olive oil 食落又fresh成個性價比好高 健康之餘又飽肚!另外仲叫左大蝦意粉,食落茄醬幾濃郁仲帶少少辣,上面配嘅大蝦都好鮮好彈牙,估唔到一間咖啡店嘅熱食都咁好食!鮮奶咖啡($38-regular)另外仲叫咗杯咖啡 加左$2轉燕麥奶 有得揀牛奶以外嘅選擇真係好飲落甜度啱啱好 好飲!熱食同飲品都真係好高質 相信好快會encore的

青醬雞扒沙律 ($79)

朋友話好好食,所以我地叫左2份雞扒沙律~
雞扒非常大塊 份量真係好多🤣

慢煮雞扒用上香草醃製 肉嫩又嫩滑
旁邊嘅沙律仲有番茄仔同olive oil 食落又fresh
成個性價比好高 健康之餘又飽肚!

鮮奶咖啡($38-regular)

另外仲叫咗杯咖啡 加左$2轉燕麥奶
有得揀牛奶以外嘅選擇真係好
飲落甜度啱啱好 好飲!

熱食同飲品都真係好高質 相信好快會encore的

2021-09-28 28 浏览
This self service cafe at Tsim Sha Tsui is a spacious spot for a quick lunch or an early dinner. As it was night time, we didn’t order any coffees, but somehow it seems a decent place to get a #coldbrewhair for your daily dose of caffeine..有時想喺尖沙咀搵個位食飯都好難,因為周圍好多人🙈 呢間自助式嘅coffee shop提供多款高質主食同輕食,當然唔少得各種咖啡飲品。雞胸沙律整得好好食,雞胸好嫩滑完全唔嚡。黑松露扁意粉都好香好有咬口🤤. Pesto marinated chicken breast w/ salad and lemon vinaigrette dressing $83One of the best salads I’ve had, perfect it you are on a healthy diet. The chicken
One of the best salads I’ve had, perfect it you are on a healthy diet. The chicken breast meat is so tender and soft 😍 not rough at all and the pesto makes it so refreshing. Veggies aren’t bitter at all, so fresh and I love the dressing.
Rating ⭐️: 8/10
Sauteed mushroom mix fettuccine w/ two cheeses and drizzle of truffle sauce $98
Fettuccine is one of my fav kind of pasta, always love its chewiness and smoothness because of the eggs. The pasta is so thin but won’t break apart (唔會碎開). Love its cheesiness and variety of mushroom used too 😬
Rating ⭐️: 8/10
現在每一天搵食什麼早餐,成為每天返工前的動力。當然首選是尖沙咀,因為近公司。已經去了尖沙咀非常多間早餐店,之後再慢慢寫返俾大家,究竟有什麼餐廳可以一早9:00去食早餐。今次去了尖沙咀美麗華廣場地庫的Expresso Alchemy,地鐵站大概行7-10分鐘,地點方便,坐位也算寛敞,一早九點人不多,所以可以挑選喜歡的位置。我叫了牛油果🥑莎莎沙律及多士和最愛的Flat White. 🥑牛油果莎莎沙律及多士- Creamy 的牛油果配上少少洋蔥🧅,內裏有橄欖油的味道,味道也不錯,牛油果控應該會好鍾意❤️。沙律有不同的菜和車蕃茄,特別喜歡小小的溫室豆苗。早餐配咖啡☕️,初時以為要加錢,誰不知是早餐價格已包飲品,所以以$89的價錢享用這頓早餐,性價比非常高。期待下次去食煙三文魚多士早餐。

我叫了牛油果🥑莎莎沙律及多士和最愛的Flat White.

牛油果莎莎沙律及多士

期待下次去食煙三文魚多士早餐。

2021-09-27
牛油果莎莎沙律及多士
2021-09-26 31 浏览
嚟到我想食咗好耐嘅咖啡店,一路都好想試佢嘅咖啡,因為見到好多人都話佢好出名,今日終於試到佢個cold brew咖啡,仲食咗個下午茶,覺得唔錯。環境就係係美麗華b1,所以都比較靜。cold brew咖啡佢嘅冷萃咖啡好香濃,我個人唔係太鍾意fruity味,我覺得nutty比較岩我,唔會太酸,係炎熱嘅夏天,嘆咖啡,配上冰,都係唔錯嘅選擇Green tea latte至於Green tea latte就好香綠茶味,佢嘅粉都飲得出係比較貴價啲嘅粉。拉花拉得超靚!咖啡白朱古力西多士我超鍾意食!因為佢既口感做得好脆,而且配埋佢嘅嘢飲,真係絕配,一啖咖啡,一啖多士,分量兩個人分享啱啱好,完全係下午茶最佳配搭。Tiramisu好好笑,我將個西多士撈埋Tiramisu食,點知又有意外嘅驚喜效果. Tiramisu再將咖啡味層次拉高左☺️☺️☺️然後Tiramisu本身都好正!唔會太甜

cold brew咖啡

Green tea latte

咖啡白朱古力西多士

Tiramisu

2021-09-26 39 浏览
其實很久都沒有來過尖沙咀了,這間 cafe 在之前 shopping 經過時已想來的,這次終於有機會進去吃晚餐:🍝~ 香蒜青醬雞扒長通粉(Pesto Penne with Chicken Fillet)~ 香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉(Tiger Prawns and Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Tomato Sauce)~ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治(Lemon Juice Marinated Chicken with Bacon and Mozzarella Cheese Panini)🥪很滿意這晚的餐點,全都很好吃,特別喜歡那碟雞扒長通粉,通常我不特別愛吃通粉的,但這青醬令長通粉都變得美味了,雞扒也醃製得不錯,無骨碎上的很合我心意 😋 另外加了一杯 Mocha,拉花美觀,巧克力和咖啡味也適中,閒時來這裡喝杯咖啡都很悠閒寫意 ☕️🍃
🍝
~ 香蒜青醬雞扒長通粉
~ 香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉
~ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治
🥪
2021-09-24
2021-09-24 31 浏览
今日喺尖沙咀美麗華攞嘢,順便去食個lunch,去咗Espresso Alchemy ,質素一貫穩定,好值得推介,餐廳在商場採取開放式的設計,在地庫入面位置,所以環境都比較幽靜,座位亦非常舒服,今日大約12:30去到,唔使等位,餐廳大約一半滿左右,買咗嘢食就坐低等咗10分鐘到就有得食喇,食物同咖啡都好唔錯,下次都會再嚟試吓其他嘢食💛▪️🍳All day breakfast $138 超級豐富,跟一般All day breakfast嘅材料有少少唔同 ,但我幾鍾意因為唔係太多肉,食完唔會勁飽嗰隻😂🥐牛角包-唔錯嘅上到枱仲暖暖地幾鬆脆🍞咖啡朱古力醬多士-呢個超好味,咖啡朱古力醬唔太甜,多士烘得好脆,早餐有啲甜食唔錯🍳炒蛋-炒蛋炒得幾滑,不過完全冇味,要自己再加鹽同埋胡椒調味🌭香腸-呢個腸係豬肉腸外面脆既,肉味好濃,好好味,我好想問佢有冇得買🥔炒薯仔-薯仔係有香料調過味,軟硬剛好,正🥑牛油果醬-呢個我超級Like 牛油果醬好香檸檬味及好多洋蔥粒,我好鍾意食洋蔥🐠煙三文魚-正常嘢,不過加埋牛油果醬一齊食超級好味▪️☕️Flat White L $ 43幾香濃加上有心形拉花,喜歡💛▪️🥤Iced Moch

▪️🍳All day breakfast $138
🥐牛角包-唔錯嘅上到枱仲暖暖地幾鬆脆
🥔炒薯仔-薯仔係有香料調過味,軟硬剛好,正
🐠煙三文魚-正常嘢,不過加埋牛油果醬一齊食超級好味

▪️☕️Flat White L $ 43
幾香濃加上有心形拉花,喜歡💛

▪️🥤Iced Mocha $ 46
好香濃,應該用嘅朱古力唔錯👍🏻
  • The Alchemy all day breakfast
  • Flat  white
呢間餐廳bookmark左好耐,因為見好多人話環境幾好而且野食幾高質,今日終於食到💜 The Alchemy All Day Breakfast 佢個蛋唔係煮到全熟所以好滑,不得不提係佢個咖啡多士Grenache Toast,裡面夾住濃濃既咖啡醬,而且多士烘得好脆!牛油果醬可以搽麵包之如又可以撈蛋食好多配搭!Tiramisu個咖啡餡層層分明,而且佢個Cream好細滑,有時食Tiramisu好容易膩,但呢個位唔會!Earl Grey Chocolate首先佢夠熱,而且佢Earl Grey味雖然重同埋好香但唔會蓋過朱古力味,而且成杯野都幾結身好有質感!

The Alchemy All Day Breakfast

Tiramisu

Earl Grey Chocolate

<Hong Kong 🇭🇰•Tsim Sha Tsui>“咬我唷!青醬雞胸沙律&煙肉卡邦尼意粉”我已經有兩個月我哋尖沙咀呢間Cafe,每個禮拜總有幾日心掛掛,掛住佢哋嘅青醬雞胸沙律!因為$78左右喺香港可以食到咁大份嘅雞胸沙律真係好難搵到!佢仲要喺中港城附近呢個人煙稠密嘅地方!青醬雞胸沙律大個碟勝在住新鮮爽口嘅沙律菜、蕃茄漬、橄欖、沙律醋等等,仲有主角:極為大份嘅青醬雞胸!一大舊切開約有10片,雞肉肉質滑滑,慢煮雞胸果然係唔同啲!無論係減肥定係增肌呢份沙律都啱晒!煙肉卡邦尼意粉煙肉卡邦尼意粉份量十足,不過不失。對比起青醬雞扒沙律就冇咁突出!不過勝在份量夠多,而且都幾creamy!法式西多士蛋味香濃嘅你西多士夾住士多啤梨醬,外層煎得金黃香脆,內裏非常軟熟!配上楓糖漿,甜蜜蜜,好滿足烏龍酒精飲品清清嘅烏龍茶味,配上梅酒,清新可口檸檬特飲清香嘅檸檬味, 消暑解渴
<Hong Kong 🇭🇰•Tsim Sha Tsui>
“咬我唷!青醬雞胸沙律&煙肉卡邦尼意粉”

青醬雞胸沙律

煙肉卡邦尼意粉

不過勝在份量夠多,而且都幾creamy!

法式西多士

蛋味香濃嘅你西多士夾住士多啤梨醬,外層煎得金黃香脆,
內裏非常軟熟!
配上楓糖漿,甜蜜蜜,好滿足

烏龍酒精飲品
清清嘅烏龍茶味,配上梅酒,清新可口

檸檬特飲
清香嘅檸檬味, 消暑解渴
2021-09-22 1601 浏览
𝙢𝙮 𝙩𝙝𝙞𝙧𝙙 𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩 𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙨𝙩 𝙘𝙝𝙖𝙞𝙣𝙚𝙙 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙞𝙣 𝙩𝙤𝙬𝙣 𝙜𝙤𝙚𝙨 𝙩𝙤 @espressoalchemy !𝙞 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙞𝙙𝙚 𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙤𝙛 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙚𝙫𝙚𝙧𝙖𝙜𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙣𝙚𝙫𝙚𝙧 𝙙𝙞𝙨𝙖𝙥𝙥𝙤𝙞𝙣𝙩𝙨 𝙢𝙚😋.@espressoalchemy 又係一間永遠唔會令你失望既cafe,每次去都食唔同野都有驚喜,今次試左新出既pork taco,慢煮豬肉加上大量芫茜同洋蔥粒,出色位係落埋墨西哥辣椒醬食落勁地道,好食過好多其他地方!另外chicken burger超大份仲有埋焗薯,烤雞扒勁厚身,juicy得黎帶少少微辣,同lemon yogurt好夾,一啖咬落去仲有菠蘿汁咇出黎好正🤤 另外tipsy oolong都唔錯,烏龍香幾出帶少少酒味同提子香~
Tipsy Oolong
Tipsy Oolong
2021-09-20 36 浏览
Espresso Alchemy (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖Happy Friday 既晚上, 6點鍾左右食個早飯,由於7:30 係isquare 睇新上映marvel 既尚氣與十環幫,所以走左去美麗華basement個邊食間西餐先👉🏻厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉$98好creamy 既卡邦尼意粉配上厚粒既大煙肉, 真系每一啖都會食到煙肉呀!🤤 delicious👉🏻自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬$108呢個漢堡包真系好大個!好扺食👍🏻 入面配有牛肉、蕃茄、生菜同沙律醬!不得不說,個包真包好大個 不過女生食呢個包可能有啲高難道 (女生既嘴較細)👉🏻手沖桂花龍井茶$55一共有六款;雲南滇紅、麗江雪茶、果香紅茶、金萱烏龍、桂花龍井、宇治抹茶👉🏻泡沫咖啡cappuccino $44天氣太熱啦,實在受唔住要飲番杯凍咖啡!個咖啡真係好好飲呀 👍🏻📢餐廳環境:餐廳分咗兩邊,一邊比較室內既感覺,另一邊就比較開揚。店內亦設有一個架,當中會有飲水自助用品、蕃茄醬、牙纖等等…..咁店中都見到有人系度傾保險、用notebook自己工作等等,所以一班朋友系度吹水都系一個首選
Espresso Alchemy (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

👉🏻厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉$98

👉🏻自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬$108

👉🏻手沖桂花龍井茶$55

👉🏻泡沫咖啡cappuccino $44

咁店中都見到有人系度傾保險、用notebook自己工作等等,所以一班朋友系度吹水都系一個首選👍🏻👍🏻
2021-09-03
一連三日的連假,食濟了的我,今日訓到黃朝百晏,只能食個late Lunch~因為晚上亦有飯局,所以想吃點輕食,而男友又要食想食burger …因為大家的飯局都在尖沙咀,我地決定行陣美麗華,再填一填肚。行到地庫,就係電梯角落,竟然有間coffee shop,二話不說睇睇有咩食!我見到個「女神三文治🥪」已經挑起興趣來😝加上呢間店亦有burger食~岩哂!又唔駛周圍搵食~餐廳是開放式,但亦要排隊入座~我地係排頭位,而後來店員話如果唔介意長枱塔枱就可以唔駛等~我地見張長枱都幾長下,所以就OK左。雖然餐廳係電梯底,但因為地庫可能唔多人行,加上位置不是任由街客任意穿梭,所以都叫私隱度高~▫️伯爵茶鮮奶朱古力▫️好喜歡有伯爵茶的任何產品,呢杯朱古力咖會太甜。▫️宇治搽茶latte▫️味道沒有搽茶的苦澀味✨▫️女神三文治▫️內中有蕃茄,青瓜,水牛芝士同牛油果🥑~岩哂尋日食濟三既我~最鐘意一極塊的水牛芝士😍▫️自家製香草漢堡黑松露沙律醬▫️男仔簡左呢個,佢本來就是burger 狂熱份子~大大個足料的漢堡,佢話拳頭咁大一口咬唔哂~😋▫️自製布朗尼雪糕▫️ 店員細心地提出,可最後先上~呢個自加製布朗尼朱古力味夠重,加左少少果仁

Earl  grey  chocolate

▫️宇治搽茶latte▫️味道沒有搽茶的苦澀味✨
Mocha  latte

Green  goddess  Sandwich

Herbed  beef Burger    Truffle

▫️自製布朗尼雪糕▫️ 店員細心地提出,可最後先上~呢個自加製布朗尼朱古力味夠重,加左少少果仁~同杯搽茶latte好夾~
Fudgy  Bownie  with  Gelato
2021-09-19
Earl  grey  chocolate
Mocha  latte
Green  goddess  Sandwich
Fudgy  Bownie  with  Gelato
  • Earl Grey Chocolate
Espresso Alchemy 店愈開愈多,作為coffee 愛好者又點可以錯過😆係美麗華低層,雖然餐廳唔係好大,但裝修以木調為主配柔和燈光,令人舒適~🌟cafe Mocha濃郁朱古力融合奶香咖啡,唔會苦澀~先有白濃甜甜嘅朱古力味,再滲出咖啡香,口感絲滑令人舒心~🌟Flat White呢排好鐘意飲Flat White,奶香濃郁而薄,但又不失咖啡香,味道適中帶微甜,口感順滑而軟錦✨咖啡白朱古力西多士上網見好多人推薦,當然唔可以錯過~果然冇介紹錯!外層麵包輕輕烘過,帶少許香脆而唔會過乾,入面朱古力配咖啡醬,淡淡香甜帶出濃濃咖啡香,非常出色!✨Lemon Chicken ,Bacon & cheese Panini外層烘至微焦,入面足料豐富,檸檬汁烤雞就唔太覺有檸檬味,但反而有種清新嘅味道搭濃濃半溶芝士,而雞口感軟嫩,配咸香煙肉,口感柔軟,非常夾✨ 意式芝士餅用玻璃杯上,上層香濃可可粉,下層夾著細滑芝士cream,口感濕潤軟綿帶餅碎香脆,非常豐富!值得一讚嘅係完全唔甜,味道控制得剛好~✨白朱古力芝士蛋糕上層鋪滿蘋果乾,配合下層濃郁芝士cake ,味道香濃芝士味帶出淡淡蘋果香,但呢款cake

🌟cafe Mocha

🌟Flat White

✨咖啡白朱古力西多士

出濃濃咖啡香,非常出色!

濃濃半溶芝士,而雞口感軟嫩,配咸香煙肉,口感柔軟,非常夾

✨ 意式芝士餅

✨白朱古力芝士蛋糕
上層鋪滿蘋果乾,配合下層濃郁芝士cake ,味道香濃芝士味帶出淡淡蘋果香,但呢款cake 較意式芝士餅甜
  • Flat white
  • 咖啡白朱古力西多士