2021-11-14 58 浏览
美麗華成日行但唔係朋友帶路都唔知B1有餐廳連Tea Time都要排隊嘅Cafe真係要試一試Milk Chocolate (Iced)口感軟滑順喉味道未算特濃美中不足係份量偏細杯唔太滿足到身為朱古力控嘅朋友-Americano (Iced)Espresso Alchemy有兩款咖啡豆Americano選用 Lollinut Blend更著重Dried Fruits、Almond味飲起嚟酸度不算高而且非常重咖啡嘅香氣~Spaghetti w/ Tiger Prawns & Asparagus in Spicy Tomato Sauce蝦有三隻 口感爽口彈牙 不過調味吾多 偏淡口但意粉配上濃郁蕃茄醬、辣汁、黑椒效果頗為突出及驚喜Mushroom Fettuccine w/ Black Truffle意粉上放置黑松露醬 香味四溢記得要拌勻再食~再混入啖啖雜菇口感更勝一籌
美麗華成日行
但唔係朋友帶路都唔知B1有餐廳
連Tea Time都要排隊嘅Cafe真係要試一試

Milk Chocolate (Iced)
口感軟滑順喉
味道未算特濃
美中不足係份量偏細杯
唔太滿足到身為朱古力控嘅朋友
Americano (Iced)
Espresso Alchemy有兩款咖啡豆
Americano選用 Lollinut Blend
更著重Dried Fruits、Almond味
飲起嚟酸度不算高
而且非常重咖啡嘅香氣~

蝦有三隻 口感爽口彈牙 不過調味吾多 偏淡口
但意粉配上濃郁蕃茄醬、辣汁、黑椒
效果頗為突出及驚喜

意粉上放置黑松露醬 香味四溢
記得要拌勻再食~
再混入啖啖雜菇
口感更勝一籌
2021-11-14
下午茶
🍾用餐體驗Happy Friday 約咗朋友去尖沙咀食飯,揀咗呢間網上好多好評嘅西餐廳試吓,一入到去侍應服務態度好好,因為我frd未到但佢哋一直都無催促,等客人可按自己步伐去點餐、用餐。👍🏻👍🏻呢點非常欣賞!🖼環境非常chill,地方好靚好大,完全唔會有壓迫感!可以話係鬧市中嘅綠洲🏝飲料:☕️Milk Chocolate (Regular) $37拉花好靚,朱古力味濃,非常推介!😍主食:🤍 Smoked Salmon on Toast $75煙三文魚好厚,有濃濃嘅煙燻味,特別一讚佢個沙律碎蛋同番茄🍅,非常之match,多士脆卜卜!🤤嚟嘅話一定要試吓!🤍 Market Fish with Turmeric Sauce $128佢嘅薑黃汁好出色,同魚塊夾埋食好夾,好香!甜品:🤍Keto Matcha Rollcake $58最後試咗佢期間限定的抹茶卷,抹茶味好重,有啲苦味,啱晒抹茶控嚟食呀🍵😻整體評分:味道 🌟🌟🌟🌟🌟環境 🌟🌟🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟🌟🌟衛生 🌟🌟🌟🌟🌟抵食 🌟🌟🌟🌟🌟

🍾用餐體驗

🖼環境

飲料:
拉花好靚,朱古力味濃,非常推介!😍

主食:
🤍 Smoked Salmon on Toast $75

Smoked  Salmon  on  Toast

佢嘅薑黃汁好出色,同魚塊夾埋食好夾,好香!

Market  Fish  with  Turmeric  Sauce

甜品

Keto  Matcha Rollcake
  • 煙三文魚多士
  • Milk  Chocolate
2021-11-13 50 浏览
想搵間cafe座坐下食晚餐, 我就諗起之前食過喺美麗華嘅呢間cafe, 因為佢哋收得比較夜! 伯爵茶鮮奶朱古力 選擇了用oat milk, 所以以較香滑!淡淡伯爵茶味,香濃朱古力 , 唔會太甜! +$2  可轉oat milk/ almond milk/ soy milk! 👍🏻 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治三文治烘烤的很好吃 ,夾有雞肉及煙肉!  煙肉唔會過鹹, 分量適中😋 青醬烤雞意大利三文治青醬味濃,蓋過蕃茄嘅味道! panini烤得很脆口,烤雞大大舊,幾抵食!😍 Tiramisu Tiramisu 咖啡味好濃沃😍,  蛋糕軟綿綿, cream非常香滑creamy,  幾高質👍🏻

伯爵茶鮮奶朱古力
選擇了用oat milk, 所以以較香滑!

檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治

青醬烤雞意大利三文治

2021-11-13 36 浏览
今日星期五evening同朋友喺尖沙咀行街,我地行到又攰又肚餓! Espresso alchemy 食物嘅款式也非常多,可以選擇較輕量,例如沙律三文治,又或者主菜有意粉,魚,漢堡包等! 伯爵茶鮮奶朱古力 因為唔想飲牛奶,+$2 轉了豆奶 ! 朱古力味比伯爵茶更濃郁, 暖笠笠,啱曬呢個天氣飲!🤩 香煎魚柳伴香茅薑黃醬魚上面有麵包糠,煎得好脆及香口! 薑黃醬好特別,食落去好似有一陣香香的咖哩味,但一啲都唔辣!😋😋😋 雜菌扁意粉配芝士汁黑松露醬 好有驚喜! 黑松露醬好香, 芝士汁 creamy, 有好多雜菌! 扁意粉烹調得剛剛好!😍

伯爵茶鮮奶朱古力

香煎魚柳伴香茅薑黃醬

雜菌扁意粉配芝士汁黑松露醬
2021-11-08 132 浏览
先坐低,再行去counter落單,唔洗加一!餐具由侍應放低,水、鹽胡椒粉、碟仔由自己行去餐車仔攞,我最欣賞佢提供暖水,而且用暖玻璃杯,啱晒冬天。早餐由9:00開始提供,值到11:30嘅做法少見(多數11:00完早餐架嘛),有唔少人(尤其打工著西裝)邊食邊傾計傾生意。*牛油果莎莎配沙律及多士 $89非常豐富嘅早餐!坐喺廚房出面睇住廚師係咁𢳂啲牛油果上塊多士。多士大到長過手掌,有少少脆果仁喺多士邊。多士烘熱,行乾脆路線但唔會乾到硬,而且放耐咗都冇水蒸氣整腍片多士。牛油果莎莎有1cm嘅厚度,整合咗牛油果醬Guacamole同埋莎莎醬Salsa。牛油果新鮮又熟透,順滑又帶顆粒感。當你覺得牛油果膩嘅時候,一咬到切粒微酸嘅蕃茄,一爽脆一順滑,就會有種昇華咗refreshing嘅感覺。沙律菜亦好新鮮,有蕃茄仔同小蘿蔔(radish),仲有少見嘅微菜苗(microgreens)檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $79外表太過簡單,搞到我失望咗。麵包體雖則熱壓烘熱咗,但質感太乾,香味亦減半。入面餡料同樣乾,雞肉有啲柴,冇烤雞嘅焦香,又冇想像中嘅檸檬酸味。煙肉同樣過乾過硬,味道完全蓋過雞肉味。芝士嘅存在同樣
牛油果莎莎配沙律及多士 $89
牛油果莎莎配沙律及多士

檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $79
外表太過簡單,搞到我失望咗。麵包體雖則熱壓烘熱咗,但質感太乾,香味亦減半。入面餡料同樣乾,雞肉有啲柴,冇烤雞嘅焦香,又冇想像中嘅檸檬酸味。煙肉同樣過乾過硬,味道完全蓋過雞肉味。芝士嘅存在同樣過於微弱,奶香鹹香少之又淡。
檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治

鮮奶咖啡 (跟早餐)
拉花靚,咖啡同奶泡融為一體,香味撲鼻但飲落覺得普通。
鮮奶咖啡

伯爵茶鮮奶巧克力 (跟早餐 +$3)
外表拉花雖則唔對稱,但味道有驚喜,牛奶奶香將兩者融為一體,伯爵茶+朱古力味道各佔一半,越飲越香。
2021-10-28
$85 (早餐)
牛油果莎莎配沙律及多士
鮮奶咖啡
2021-11-06 227 浏览
第二次回訪想食新出的抹茶蛋卷點知賣晒了...唯有點另外的食物,又唔錯噃!Smoked Salmon on Toast煙三文魚多士>仍然把三文魚玫瑰捲得漂亮。魚下層有蛋沙律非常飽肚,中間的沙律菜淋上醋拌食好開胃,多士也烘得夠脆,唔錯唔錯 Tiramisu 意式芝士餅>新出的抹茶蛋卷賣光了,唯有點另一最愛提拉米蘇...意想不到的驚喜,手指餅鬆軟濕潤不過頭,咖啡酒的份量也很好,香濃!小小的一件自私食剛剛好Alcoholic Espresso▪︎Espresso with Kahlua & Rum>差不多黃昏時侯喝這杯,有點微醺醉人的感覺,咖啡味的酒很易入喉Earl Grey Chocolate伯爵茶鮮奶巧克力>天鵝拉花十分出衆、伯爵茶味較朱古力味突出,整體味道順滑好飲

意式芝士餅

Earl Grey Chocolate

Alcoholic Espresso
Alcoholic Espresso
2021-11-05 39 浏览
My brunch today 😋 My favourite all day breakfast 🍳 with special artisan tea 🍵 - Snow of Lijiang. 很少在Cafe吃正餐今天來個早午餐All day breakfast 食材豐富牛角包、三文治、西式炒滑蛋、田園小蕃茄、煙三文魚、薯仔粒和煙肉等等整體味道不錯,特別是三文治和煙三文魚西式炒滑蛋滑身可口唯獨是牛角包略嫌不夠鬆化香草忌廉長通粉香味濃郁喜歡這種質感的長通粉亦比較有咬口但是如果不太喜歡食硬身通粉的朋友可能要叫餐廳煮「林」一點配上一杯Snow of Lijiang淡淡的香氣飲落有消滯的感覺茶又不會太濃不過餐廳算是商場公眾空間的位置如果太介意有行人穿梭的話可以選擇下午茶的時間來餐廳

很少在Cafe吃正餐
今天來個早午餐

All day breakfast 食材豐富
整體味道不錯,特別是三文治和煙三文魚
西式炒滑蛋滑身可口

茶又不會太濃

不過餐廳算是商場公眾空間的位置
如果太介意有行人穿梭的話
可以選擇下午茶的時間來餐廳
聽說𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗔𝗹𝗰𝗵𝗲𝗺𝘆的咖啡師很厲害親自選豆及炒豆又有國際專業認證🤩-☕️ | 鮮奶咖啡 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟯𝟳 |很香濃又厚實的味道⚠️ | 總結: 本地出品 實屬佳品☺️🌟8/10-📍 𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗔𝗹𝗰𝗵𝗲𝗺𝘆尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

聽說𝗘𝘀𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗔𝗹𝗰𝗵𝗲𝗺𝘆的咖啡師很厲害

尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖
2021-10-31 65 浏览
Homemade Herbed Beef Burger with Truffled Mayo Sauce $108牛肉漢堡扒加入新鮮香草 煎到焦香 鎖實肉汁 而漢堡加上了有少少檸檬酸味既黑松露沙律醬 清新唔膩😛Tiger Prawns and Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Tomato Sauce $123意粉份量適中 有數隻香煎虎蝦 口感爽口 配上辣蕃茄汁 十分惹味🤤Cafe Mocha (Iced) $46餐廳選用優質咖啡豆 house blend coffee 呈現由烘烤出黎既自然甜味 加上淡淡巧克力香氣☕️

Cafe Mocha (Iced) $46
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
2021-10-27 45 浏览
Pesto Marinated Chicken Salad $83Mushroom Fettuccine with Black Truffle $98Flat White $38話說去咗美麗華咁多次都冇發現呢間,佢係喺B1比較角落嘅位置,朋友話幾好食先去試吓😂個青醬雞胸肉沙律真係有驚喜!佢嗰個雞胸肉非常之軟嫩,一啲都唔鞋,真係唔會覺得似食緊雞胸肉🥰調味亦都係簡單嗰種,啱啱好,青醬亦都幾好食。沙律菜幾新鮮,份量都唔少,用檸檬醋作為簡單嘅調味唔錯🥰個Truffle pasta都ok,上嚟嘅時候幾香黑松露味,佢會有幾多黑松露醬喺上邊,你食嘅時候要自己撈勻佢😂菇嘅數量都幾多。另外芝士份量都唔少,食緊嗰陣時會見到有少少拉絲,係每一條扁意粉都會有。扁意粉口感正正常常,有少少彈牙。不過兩個主食相比,我會覺得沙律有特色同埋好食啲!我自己本人對咖啡冇乜研究,好淺白咁講下究竟覺得佢點😂咖啡幾香,拉花幾靚,泡打得幾順滑,覺得幾好飲。總括來講覺得食物質素都幾好,不過環境會有少少嘈,同埋佢冇加一,係因為佢真係冇咩服務,真係除咗佢會拎嘢食去你枱面之外,其他嘢基本上都係自己黎😂
Flat White $38

2021-10-26 81 浏览
#去到邊食到邊系列 #尖沙咀食咩好___🌟青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83係我食過最好味既雞胸,嫩到以為自己食緊雞髀,冇雞皮冇脂肪,係健康之選!👍🏻👍🏻🤩青醬都係冇得輸,加上沙律酸酸甜甜,份量都好飲🥰_____🌟Alchemy 精選全日早餐 $138入面有炒蛋、焗薯仔粒、煙三文魚、德國腸仔、牛角包,仲有佢出名既白朱古力咖啡多士,最正既係杯牛油果他他,熟透既牛油果🥑加上蕃茄洋蔥粒,好味😋_____🌟冷泡咖啡 $60一上到枱就係打卡,雖然好多餐廳都係,但係見到咁大粒波波冰,都係覺得好靚,唔係太酸,都唔錯!____🌟泡沫咖啡 $42拉花精緻,咖啡奶泡豐富綿密,味道正常,咖啡味濃😛____個人大推青醬雞胸沙律🥗係會一食再食,可一可再(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不過就覺得侍應既服務一般,有啲個個黑口黑面咁🤣香港人,放鬆啲啦!——#青醬雞胸沙律 #全日早餐 #尖沙咀 #美麗華食咩好 #冷泡咖啡 #牛油果他他@itisafoodiary___Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
#去到邊食到邊系列 #尖沙咀食咩好
_____
🌟冷泡咖啡 $60
____
🌟泡沫咖啡 $42
拉花精緻,咖啡奶泡豐富綿密,味道正常,咖啡味濃😛
____
——
@itisafoodiary
___
Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2021-10-16
2021-10-26 46 浏览
對於飲咖啡嘅我,聽朋友介紹完呢間之後,終於忍唔住要後一嘗!首先想講嘅係,店員服務態度超好!👍🏻 而且好食之餘又抵食!我同女朋友兩個人就叫左兩杯野飲同兩個輕食。青醬雞胸沙律 $83必點之選,沙律菜醬個調味酸甜適中,食完勁開胃!青醬雞胸肉,嫩滑有𡁻口,減緊肥嘅都可以食,正!西多士伴鮮醬果雪糕楓糖漿或自家製焦糖醬 $69同一般既港式西多士唔同,用咗士多啤梨果醬代替花生醬,配上士多啤梨、藍莓同自家製焦糖醬。一般出面嘅焦糖醬都好甜,但呢到唔會過甜,而且帶咸味,似海鹽焦糖醬。至於雲呢拿雪糕,食得出呢間有著天然既雲呢拿香味,而且又係唔會過甜。成個配搭真係fullfil 到surgar craving嘅我又唔會有guilt feeling!Earl Grey Chocolate $40呢個都有驚喜,本身怕朱古力味會蓋過伯爵茶個味,點知係第一啖佢嘅朱古力味比較濃郁,但係之後伯爵茶嘅味道就開始湧現出嚟。好似愛麗絲夢遊仙境咁,充滿驚喜!Latte $37佢嘅咖啡真係做得幾出色,比較nutty嘅咖啡味,不過有上牛奶中和返,整體上黎講唔會太酸。總括黎講,環境、氣氛同食物質素都極高質,加上店員超Nice,成個用餐
我同女朋友兩個人就叫左兩杯野飲同兩個輕食。

青醬雞胸沙律 $83

西多士伴鮮醬果雪糕楓糖漿或自家製焦糖醬 $69

Earl Grey Chocolate $40

Latte $37

總括黎講,環境、氣氛同食物質素都極高質,加上店員超Nice,成個用餐體驗好美滿!
2021-10-23
  • 青醬雞胸沙律
  • 西多士伴鮮醬果雪糕楓糖漿或自家製焦糖醬
2021-10-24 1440 浏览
餐廳內設有室內和室外的座位。枱與枱之間的空間十分寬闊,不會讓人有壓迫感,燈光與空間感也十分舒服。用餐時間設定為一小時又45分鐘,完全足夠和朋友作為小聚的聚腳點。Coffee Ganache French Toast |咖啡白朱古力西多士$52既有特色又有驚喜的法式多士!多士的造型十分吸睛,上桌時多士還是暖暖的,十分新鮮。多士份量十分足,有四塊,而且每塊有三層。多士質感十分鬆脆,餡料是薄薄的一層咖啡醬,咖啡味道十分明顯,但又不會太濃烈而蓋過朱古力的道。多士上的糖霜加上碟上的果醬酸酸甜甜,令整個多士的味道更昇華。Keto Matcha Cream Roll Cake | 京都抹茶卷 $58打卡一流,而且絕對符合想吃甜品但又怕會肥的女士們,因為它是專門為生酮而設的甜品。迷你的抹茶日式卷蛋,令人十分回味京都之旅。抹茶味香濃之餘又不會太甜,加上卷蛋上的抹茶粉和金箔,令賣相顯得十分高貴。抹茶味卷蛋糕內包裹住非常creamy的凍抹茶忌廉。蛋糕是無麩質的,但口感和普通蛋糕十分相似,忌廉凍凍的有點像雪糕一樣,抹茶粉的甘味中和忌廉帶來的膩。唯一美中不足的是可能蛋糕雪得有點時間,蛋糕有點偏硬。Earl Gr

Earl Grey Chocolate (Regular) | 伯爵茶鮮奶巧克力$40

第一次喝伯爵茶+朱古力,感覺新奇又有驚喜。淡淡的伯爵茶味道配搭著濃濃的朱古力,既能中和朱古力的膩又不會太甜。值得一試!
2021-10-24
  • 咖啡白朱古力西多士
  • Earl  grey  chocolate
2021-10-24 38 浏览
位於尖沙咀美麗華商場地庫< 𝓔𝓼𝓹𝓻𝓮𝓼𝓼𝓸 𝓐𝓵𝓬𝓱𝓮𝓶𝔂 >, 一間休閒舒適咖啡店, 裝潢以木系及雲石為主, 亦非常適合與朋友相聚。最推出京都秋祭主題餐點及特飲, 享受全新體驗。ᴷᵉᵗᵒ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᶜʳᵉᵃᵐ ᴿᵒˡˡ ᶜᵃᵏᵉ $⁵⁸京都抹茶卷內層放滿抹茶忌廉, 面層更放上金箔。ᴵᶜᵉᵈ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁶散發啖啖抹茶香氣。ˢᵃᵘᵗᵉᵉᵈ ᴹᵘˢʰʳᵒᵒᵐ ᴹⁱˣ ᶠᵉᵗᵗᵘᶜᶜⁱⁿᵉ ʷⁱᵗʰ ᵀʷᵒ ᶜʰᵉᵉˢᵉˢ ᵃⁿᵈ ᴰʳⁱᶻᶻˡᵉ ᵒᶠ ᵀʳᵘᶠᶠˡᵉ ˢᵃᵘᶜᵉ $⁹⁸雜菌扁意粉配芝士及黑松露醬味道不俗, 意粉軟硬適中, 配料亦相當足料。ˢᵐᵒᵏᵉᵈ ˢᵃˡᵐᵒⁿ ᵒⁿ ᵀᵒᵃˢᵗ $⁷⁵煙三文魚多士質感外脆內軟, 上層放有薯仔蛋沙律及蕃茄, 再放上厚實煙三文魚。ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ $⁴⁵香濃鮮奶朱古力再帶有啖啖伯爵茶香。Espresso Alchemy📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖

京都抹茶卷內層放滿抹茶忌廉, 面層更放上金箔。

ᴵᶜᵉᵈ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ $⁴⁶
散發啖啖抹茶香氣。

ˢᵐᵒᵏᵉᵈ ˢᵃˡᵐᵒⁿ ᵒⁿ ᵀᵒᵃˢᵗ $⁷⁵

ᴱᵃʳˡ ᴳʳᵉʸ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ $⁴⁵
香濃鮮奶朱古力再帶有啖啖伯爵茶香。

Espresso Alchemy
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
2021-10-21
2021-10-23 71 浏览
Pesto Marinated Chicken Breast Salad $83雞胸肉質超級tender, 慢煮整法真係好神奇,連平時唔好雞胸嘅我 都覺得好好好好味😋有成15塊咁多!!蛋白質💯配Lemon vinaigrette dressing 好開胃,完全唔會有油膩/滯嘅感覺👍🏼Share食都好滿足~雖然加咗價, 但性價比仍然好高. 特別推薦比戒澱粉質嘅人😀Carbonara $98正宗嘅carbonara 唔係用一般煙肉,應該用Guanciale/Pancetta. 而呢間係用pancetta 😙十分滿意. 另外醬汁ok, 少少膩
有成15塊咁多!!蛋白質💯
雖然加咗價, 但性價比仍然好高. 特別推薦比戒澱粉質嘅人😀

Carbonara $98