2022-03-27 28 浏览
難得放監,馬上揾個chill 環境邊傾邊聚舊。🍴Carbonara :醬汁好濃蛋黃味,同埋冇忌廉heavy 感覺。煙燻豬肉條爽口,似食五花腩,呢個改良版值得試👍🏻🍴火雞芝士意大利三文治🥪配黑加侖子醬:麵包外脆內軟,火雞唔粗糙,配埋cream cheese 同果醬係醒胃既!🍰生酮抹茶蛋捲:抹茶味濃,但忌廉冇想像中綿滑,可能生酮配方同一般忌廉唔同。☕️伯爵茶朱古力、🍵抹茶latte :伯爵茶味淡🥲,抹茶就夠濃,兩者奶泡都好綿,後者勝出!味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

難得放監,馬上揾個chill 環境邊傾邊聚舊。

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-03-25 20 浏览
Espresso Alchemy (美麗華)☕-🍾用餐體驗星期五Tea time chill chill地嚟飲下野食下野,嚟到比想像中多人,不過好彩都有1-2張空枱🤍我同個朋友好耐無見,傾咗幾個鐘都無人趕你走/感到壓力,係一個好適合傾偈的地方👍🏻👍🏻飲料:☕ Latte REG $37靚靚拉花,睇到都令心情變好。咖啡味濃,好香滑!😍☕ Hot Rich Chocolate (3OZ) REG $31超濃郁朱古力🍫熱辣辣令朱古力味更出,岩晒朱古力控!😋主食:🤍Tiger Prwans and Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Tomato Sauce $123意粉好足料,蝦肉十分彈牙爽口,食肉獸表示食得好爽好滿足😋😋😋辣番茄汁好好味,酸酸地辣辣地非常開胃☺️☺️🤍Homemade Herbed Beef Burger with Truffled Mayo Sauce $108牛肉係自家製的手打牛肉漢堡🍔配上香草令整體牛肉的層次提升咗!另外好欣賞佢個黑松露沙律醬,同洋蔥、牛肉都非常夾,同出面食嘅Burger好唔同,好有特色😏!麵包亦帶輕輕烤過,令個口感脆脆地,
Espresso Alchemy (美麗華)☕

🍾用餐體驗

飲料:

☕ Latte REG $37
靚靚拉花,睇到都令心情變好。咖啡味濃,好香滑!😍

超濃郁朱古力🍫熱辣辣令朱古力味更出,岩晒朱古力控!😋

主食:

牛肉係自家製的手打牛肉漢堡🍔配上香草令整體牛肉的層次提升咗!另外好欣賞佢個黑松露沙律醬,同洋蔥、牛肉都非常夾,同出面食嘅Burger好唔同,好有特色😏!麵包亦帶輕輕烤過,令個口感脆脆地,好細心☺️

整體評分:

抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
  • latte
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
2022-03-24 30 浏览
星期天放好假時間又到了平時去開荃灣店舖、今次要落去美麗華地庫B一層因為上網看見即刻都拍照得很美,裝橫很有格調 今日好彩可以坐喺樓梯底下嗰一層,亦都係整個餐廳我覺得最美的位置由於要趕在六點前離座,我哋4:30早點點出去食,點咗美麗華parma ham all day breakfast 同埋黑松露牛肉漢堡all day breakfast 主要係因為我看見裏面有ham 同埋有牛角包,所以貴一貴都想食牛角包🥐比我想像中更好入口,鬆軟ham 好味的 不會好硬又咸再配咗一杯凍cappuccino很符合星期日的感覺另外嘅黑松露牛肉漢堡一上碟已經有好香嘅黑松露味,簡直食指大動最後當晚已經食不下其他嘢了,滿足了我的肚子
星期天放好假時間又到了

平時去開荃灣店舖、今次要落去美麗華地庫B一層

因為上網看見即刻都拍照得很美,裝橫很有格調

由於要趕在六點前離座,我哋4:30早點點出去食,點咗

牛角包🥐比我想像中更好入口,鬆軟
ham 好味的 不會好硬又咸

再配咗一杯凍cappuccino
很符合星期日的感覺

最後當晚已經食不下其他嘢了,滿足了我的肚子

2022-03-23 28 浏览
好耐都冇去Cafe啦,今日終於可以同朋友去美麗華嘅呢間Cafe坐下,食下野。☕️Earl Grey Chocolate 今次加咗兩蚊鮮奶轉咗做燕麥奶,佢仲有唔同嘅奶可以選擇,個人就比較鍾意飲燕麥奶多啲。伯爵茶嘅香味好出眾,加上朱古力,味道特別。☕️cafe mocha朱古力咖啡唔會好似一般嗰啲咁甜,嗰個咖啡豆嘅味道仍然保存得好好。🥐The Parma Ham All Day Breakfast 呢個全日早餐款式都幾特別,有一舊細細的牛角酥,小薯餅,蕃茄車厘茄沙律,焦糖香蕉,蜜瓜火腿,炒蛋。不過薯餅就有啲乾,呢個價錢預期更高。而焦糖香蕉都唔錯,牛角酥就正常發揮。🥖Turkey, blackcurrant jam and cheese panini 呢個三文治火腿同埋火雞嘅味當然好夾,冇諗過加埋黑加倫子果醬之後味道會更提升。麵包烤得好香脆,溫度啱啱好,甜甜鹹鹹非常之好食。

☕️Earl Grey Chocolate

☕️cafe mocha

2022-03-22 28 浏览
今日要出尖沙咀辦事,趁有小小時間,就來個快閃#Espresso Alchemy ,歎番杯香濃咖啡,順便食埋個Lunch先得😋。🐠香煎魚柳伴香茅薑黃醬,魚經輕煎過入口微脆,魚肉則嫩滑清新,伴菜新鮮又爽脆,香茅薑黃醬酸甜清新,好令人食得好開胃啊!🍝香煎虎蝦配蘆筍蕃茄汁意粉,有3隻彈牙又爽口嘅虎蝦,加埋有點辣味嘅醬汁,幼身脆口蘆筍,配搭新鮮煮出熱辣辣的意粉🍝,很是惹味😋。☕️Latte拉花美美的,咖啡跟牛奶比例平衡,口感滑順,確係唔錯啊!絕對是滿足的午餐,而且地點又方便呢!

🍝香煎虎蝦配蘆筍蕃茄汁意粉,

絕對是滿足的午餐,而且地點又方便呢!
2022-03-22
午餐
2022-03-22 24 浏览
餐廳位於尖沙咀,距離地鐵站路程需要五分鐘左右,十分方便快捷,餐廳位於大型商場之內,內裏的空調十足,十分舒適,加上座位寬闊,絕對是一個和朋友聊天的好地方。食物方面,我點選的就是漢堡包,這個漢堡包外皮香脆可口,充滿口感,彈性也不錯,至於內裏的食物,最欣賞的就是他的漢堡,漢堡不油膩,口感十足,肉質豐富,證明餐廳挑選的用料十分上乘。這個漢堡包的用料和價錢,絕對是成正比。童叟無欺,另外,這家餐廳的咖啡也做得不錯,價錢大眾化,也十分合理,但我點選的凍朱古力,性價比中等水平。
2022-03-22 46 浏览
平時大家買咖啡可能都係去開Starbucks或者Pacific Coffee,Espresso Alchemy係本地咖啡店,環境都幾chill,尖沙咀同荃灣都有分店,去開附近嘅不妨支持下😆The Alchemy All Day Breakfast $123Total有9款唔同食材,包括炒滑蛋、牛油果多士、薯餅、煎香腸、炒蘑菇、煙肉、焦糖香蕉、蕃茄同沙律菜,非常豐富😍!軟綿綿嘅牛油果配鬆脆多士好夾,炒蛋都炒得好嫩滑,焦糖香蕉外脆內軟,煙肉煎得幾香口,唔會乾爭爭👍🏻香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $1282隻原隻大虎蝦肉質厚實彈牙,辣蕃茄汁濃郁惹味,唔會太稠太稀,意粉掛滿醬汁,爽口煙韌,不過cafe都係以輕食為主,份量比較少,男仔嘅話可能會唔夠飽🤣Earl Grey Chocolate (Large) $45熱朱古力拉花精緻,口感順滑,伯爵茶味道都幾突出,唔會太甜,啱晒鐘意飲朱古力又鐘意飲茶嘅朋友仔😘

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $128

2022-03-22 45 浏览
幾間分店都無令我失望🤓美麗華呢間分店喺地庫,夠哂寧靜之餘,加埋昏暗嘅燈光,環境氣氛十足高級意大利餐廳。 Avocado Salsa on Toast with Salad (Breakfast $89) 🥑🍞份量真係好多,一上枱有啲嚇親😋沙律菜非常新鮮,有幾種,層次都幾豐富🥰牛油果莎莎同多士超推薦🤩牛油果夠綿,配少少茄嘅酸味,加埋包好開胃。最重要,多士有少少煙韌(筋),但又保持都水份同軟綿,唔會硬哂呔,非常好💜 Earl Grey Chocolate (Breakfast +$3)伯爵茶嘅香淳同朱古力嘅微甜好balance😋口感都幾滑,拉花都好完整。 Fudgy Brownie with Gelato 🍫 $52雪糕有陣特別嘅香草味,幾得意🌱Brownie中間有個半溶嘅朱古力軟心,好香好好食。 Tomato Cheese Croissant 🍅🧀🥐 $29牛角包好鬆軟,皮嘅層次都好多。新鮮蕃茄加半溶芝士餡,味道無得輸。

今日weekday放假,相約好友去Donki ‘扮去日本掃貨’🤣,一早去對面商場地庫歎個早餐先~ 揀咗《Espresso Alchemy》因為見佢喺靜靜地嘅位置都有D人流,裝修簡約舒適,望到有顧客枱上嘅綠色早餐有啲吸引,一於嚟個green green 哋嘅Monday 啦~🥬🥒🥑🫑🍵放假嘛,今日唔使用咖啡因充電~Breakfast menu 寫住包一杯 regular size expresso-based coffee,但加少少錢可以改其他非咖啡飲品 ☺️My Green Green 哋 Monday 💚🔸Main: Avocado salsa with salad and toast 🥑🥗🥖Salad 新鮮,牛油果莎莎加咗蕃茄碎同red onion,我再加咗D pepper 同 lime juice (from my drink) 😜,鍾意佢塊toast 用multigrain 🔸Drink: Honey Bee 🐝 (honey lime soda)蜜糖青檸梳打 (青檸汁貢獻咗俾avocado salsa之後都仲好refreshing 😎)🔸Dessert: Keto Matcha

放假嘛,今日唔使用咖啡因充電~

My Green Green 哋 Monday 💚

🔸Dessert: Keto Matcha Cream Roll Cake
生酮宇治抹茶忌廉卷🍵
呢個「甜品」好重抹茶味,忌廉creamy,份量係二人前
我同朋友都鍾意佢食落唔覺甜,而且有香濃嘅抹茶味🍵

朋友揀咗
🔸Main: Turkey breast with black current jam, ricotta and mascarpone cheese panini

呢個早餐係店員推介嘅,grill 咗嘅包暖暖哋,加埋火雞胸,一層薄薄的mascarpone cheese 同埋ricotta 再配少甜帶微酸嘅黑加倫子果醬出奇地夾。朋友平時完全唔食jam,覺得呢個combo好有新鮮感✨✨

🔸Drink: Earl Grey chocolate
Menu 話佢哋用緊single origin Madagascar cacao 🇲🇬
Madagascar 嘅可可豆有佢獨特嘅 aroma,加咗
淡淡嘅伯爵茶香又襯托出一種獨特嘅flavour~

滿意今日嘅 walk-in 體驗,歎完個滿足嘅早餐之後,我哋就去咗血拼喇~
2022-03-21
$120 (早餐)
我而家先知原來美麗華都有間咁高質既CAFE! 仲要係生酮飲食的地方真係要試試佢呢個就係我個日ORDER既野//首先Iced Amerciano 冰美式咖啡 ,不過不失啦~ 同埋因為個日唔知做乜又濕又熱整返杯呢個真係即刻醒晒同透心涼~ //Pesto Chicken with Tomato and Mozzarella Cheese Panini青醬烤雞芝士意大利三文治呢個PANINI,真心好好食,而且夠晒熱,唔會係凍冰冰個隻入面D材料都好FRESH~ 真係即叫即做比你個青醬同個雞肉好夾,雞肉好滑唔鞋口,真心好好食//Keto Matcha Cream Roll Cake生酮宇治抹茶忌廉卷呢個真係真係好好食~ 唔會係好甜同埋因為佢係生酮方法去處理,味道係絕對PERFECT!!! 忌廉好滑唔膩,蛋糕方面會比平日既一定會實DD但個鬆軟度都唔係差!!!推介!!!

真係要試試佢

呢個就係我個日ORDER既野

整返杯呢個真係即刻醒晒同透心涼~

Pesto Chicken with Tomato and Mozzarella Cheese Panini 青醬烤雞芝士意大利三文治

青醬烤雞芝士意大利三文治

呢個PANINI,真心好好食,而且夠晒熱,唔會係凍冰冰個隻
入面D材料都好FRESH~ 真係即叫即做比你
個青醬同個雞肉好夾,雞肉好滑唔鞋口,真心好好食
Keto Matcha Cream Roll Cake 生酮宇治抹茶忌廉卷

Keto Matcha Cream Roll Cake
生酮宇治抹茶忌廉卷

但個鬆軟度都唔係差!!!
推介!!!
2022-03-15
2022-03-16 24 浏览
keto matcha cream roll cake..$58 份量頗大😮唔甜👍🏻好香濃抹茶味cream重食左一半到 會開始有啲啲膩😅------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘⚪️⚪️📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘⚪️💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
keto matcha cream roll cake

$58 份量頗大😮
唔甜👍🏻好香濃抹茶味
cream重
食左一半到 會開始有啲啲膩😅
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘⚪️⚪️
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘⚪️
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘⚪️
------
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2022-03-10 38 浏览
估唔到美麗華商場地庫有咁多間coffee shop,今日就試吓新開嘅Espresso Alchemy。店舖裝修亦配合返店名,裝咗好多烏絲燈膽,令人置身於科幻中煉金術場所嘅感覺。因為疫情關係店中冇乜人幫襯,由於想看看店舖拉花技術如何,就決定冒住再中Omicron嘅風險喺店內用視覺、味覺去享受呢杯熱辣辣嘅Flat White。我叫咗杯喺香港一般連鎖店無得叫嘅Flat White。非常標準,用一個大嘅耳仔杯裝住1 shot espresso, 1 shot 奶,1 shot 奶泡。每樣都係1/3。 成杯Flat White 完全無落糖,都唔會酸唔會苦,飲落有好香的咖啡豆味,飲到最後每一啖都會回甘。呢杯Flat White就係我喺澳洲時飲過嘅味道。拉花亦相當之漂亮,圖案沒有後期嘅修補,相當有水準。以$39 買到呢杯咁有水準嘅Flat White,值得一讚。 如喺金鐘,要飲到呢種Flat White 水準,都要比成50幾蚊。

Flat      White

2022-03-09
Flat      White
  • Flat  white
終於都放假啦!訓到下就先起身~約埋朋友一齊食個LATE LUNCH。黎到好多好評既Espresso Alchemy,今日去左尖沙咀美麗華分店,地方好寬闊,燈光環境都好舒服呢。自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬見到隔離枱個BURGER就流哂口水,一於叫黎試下先~即叫即製,熱辣辣上枱,勁吸引!香草牛肉漢堡特別濃厚,大大塊夠哂厚,食落好有口感,肉汁豐沛得黎又鬆軟,配埋黑松露沙律醬真係勁正,好夾!香蒜青醬雞肉長通粉雞肉好嫩滑,拌以香蒜青醬,食落特別滋味,相當Creamy!濃稠醬汁掛滿每條彈牙既長通粉,正~咖啡白朱古力西多士多士烘得夠香脆,咬開有咖啡醬同白朱古力醬,甜度岩岩好,好有驚喜呢~放假唔飲咖啡,叫左杯Iced Mocha,飲落滑順唔會甜膩,口感豐富!
終於都放假啦!訓到下就先起身~
約埋朋友一齊食個LATE LUNCH。

黎到好多好評既Espresso Alchemy,
今日去左尖沙咀美麗華分店,
地方好寬闊,燈光環境都好舒服呢。

自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬
見到隔離枱個BURGER就流哂口水,
一於叫黎試下先~
即叫即製,熱辣辣上枱,勁吸引!
香草牛肉漢堡特別濃厚,大大塊夠哂厚,
食落好有口感,肉汁豐沛得黎又鬆軟,
配埋黑松露沙律醬真係勁正,好夾!

香蒜青醬雞肉長通粉
雞肉好嫩滑,拌以香蒜青醬,
食落特別滋味,相當Creamy!
濃稠醬汁掛滿每條彈牙既長通粉,正~

咖啡白朱古力西多士
多士烘得夠香脆,咬開有咖啡醬同白朱古力醬,
甜度岩岩好,好有驚喜呢~

放假唔飲咖啡,叫左杯Iced Mocha,
飲落滑順唔會甜膩,口感豐富!

2022-02-24
午餐
行街行到攰,搵間COFFEE SHOP坐底抖下先~揀咗尖沙咀美麗華既Espresso Alchemy,已經食過好多次,今次主要想試新出既生酮忌廉卷!店員話宇治抹茶味一早賣哂,估唔到咁受歡迎~好彩仲有朱古力布朗尼味!環境好寬落,兩人一枱都坐得好舒服,加上燈光柔和,岩哂歎下午茶。FLAT WHITE轉OAT MILK,PERFECT MATCH!咖啡既拉花好靚,睇得出好有心思沖調,香濃又香醇既咖啡入口細緻順滑,正啊~青醬雞胸沙律配檸檬醋醬呢排努力KEEP FIT,叫個沙律食下先。沙律菜份量勁多,淨係食菜都好滿足,仲有淋上青醬既慢煮雞胸,香嫩滑嫩無得輸,必點之選!厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉濃稠忌廉勁CREAMY,鹹香濃厚好吸引,意粉口感煙煙韌韌,煮得岩岩好,仲有好多厚切意大利煙肉,勁有口感。生酮宇治抹茶忌廉卷最期待就係呢個生酮忌廉卷,滿滿既忌廉有粒粒黑朱古力碎,好有咬口,食落夠濕潤又軟綿!
行街行到攰,搵間COFFEE SHOP坐底抖下先~
揀咗尖沙咀美麗華既Espresso Alchemy,
已經食過好多次,今次主要想試新出既生酮忌廉卷!

店員話宇治抹茶味一早賣哂,估唔到咁受歡迎~
好彩仲有朱古力布朗尼味!

環境好寬落,兩人一枱都坐得好舒服,
加上燈光柔和,岩哂歎下午茶。

咖啡既拉花好靚,睇得出好有心思沖調,
香濃又香醇既咖啡入口細緻順滑,正啊~

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
呢排努力KEEP FIT,叫個沙律食下先。
沙律菜份量勁多,淨係食菜都好滿足,
仲有淋上青醬既慢煮雞胸,
香嫩滑嫩無得輸,必點之選!

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
濃稠忌廉勁CREAMY,鹹香濃厚好吸引,
意粉口感煙煙韌韌,煮得岩岩好,
仲有好多厚切意大利煙肉,勁有口感。

生酮宇治抹茶忌廉卷
最期待就係呢個生酮忌廉卷,
滿滿既忌廉有粒粒黑朱古力碎,
好有咬口,食落夠濕潤又軟綿!

2022-02-23
下午茶
唔知大家週末下午鍾意食咩?😉我自己都鍾意去唔同COFFEE SHOP☕️可能讓自己休息一下,慢活一下!💕❣️追天剛好在尖沙沮,難得有事出來,決定快食一下午餐!-我到了位於美麗華的Espresso Alchemy📍地點的確好方便呢!✅食物方面,因為有點餓,所以今次都點了好多唔同款既食物!主食方面, 我點了香蒜青醬雞扒長通粉🍝好CREAMY 的意粉,而且帶有滿滿的雞肉!份量都適合女仔食呢! 😙而且唔會太膩,岩晒鍾意食青醬的朋友!💚-除左意份,我都點了火雞胸芝士意大利三文治配黑加倫子果醬🥪第一次嘗試呢個配搭,原來配上黑加倫子果醬都幾小清新!🍇🫐新鮮熱辣的三文治,簡單滿足!好岩鍾意清新口味,又怕太濃味的朋友!💛-去cafe當然一定要食甜品!😋今次我點了咖啡白朱古力西多士! 第一次試呢種西多士!🍞好推薦! 整個多士係凍食,但都一樣好脆!呢個好驚喜! 好脆身好好食!🥳咖啡味唔會太重! 岩晒我呢個咖啡控!-最後飲品我點了凍牛奶朱古力🍫順滑的牛奶朱古力都一定好飲!絕對是滿足的午餐! 係好好的休息!😙-這間地點很方便呢! 唔知大家下午鍾唔鍾意去cafe呢!❤️
唔知大家週末下午鍾意食咩?😉
我自己都鍾意去唔同COFFEE SHOP☕️
可能讓自己休息一下,慢活一下!💕❣️
追天剛好在尖沙沮,難得有事出來,決定快食一下午餐!
我到了位於美麗華的Espresso Alchemy📍
地點的確好方便呢!✅
食物方面,因為有點餓,所以今次都點了好多唔同款既食物!
主食方面, 我點了香蒜青醬雞扒長通粉🍝
好CREAMY 的意粉,而且帶有滿滿的雞肉!
份量都適合女仔食呢! 😙
而且唔會太膩,岩晒鍾意食青醬的朋友!💚
除左意份,我都點了火雞胸芝士意大利三文治配黑加倫子果醬🥪
第一次嘗試呢個配搭,
原來配上黑加倫子果醬都幾小清新!🍇🫐
新鮮熱辣的三文治,簡單滿足!
好岩鍾意清新口味,又怕太濃味的朋友!💛
去cafe當然一定要食甜品!😋
今次我點了咖啡白朱古力西多士! 第一次試呢種西多士!🍞
好推薦! 整個多士係凍食,但都一樣好脆!
呢個好驚喜! 好脆身好好食!🥳
咖啡味唔會太重! 岩晒我呢個咖啡控!
最後飲品我點了凍牛奶朱古力🍫
順滑的牛奶朱古力都一定好飲!
絕對是滿足的午餐! 係好好的休息!😙
這間地點很方便呢!
唔知大家下午鍾唔鍾意去cafe呢!❤️
凍牛奶朱古力