2021-10-07 19 浏览
I follow espresso Alchemy since they open a small shop in Chung Hang MansionAt that time I was impressed with their portion of the food as I am a big eater 😀Glad to see they have expanded the business and their food quality and coffee standard also move to the next levelThe coffee was made with consistent high standard including the beans and needless to say their food is maintained in good portion and good standardFriendly and professional team also is the key to drive their successI ordered th
I ordered the latte and pesto chicken penne
😊😊
2021-10-07
  • Coffee
2021-10-03 61 浏览
本來為吃早餐,原來咖啡師很專業,因為買餐時主動詳細解釋咖啡選擇。事緣那天我去落單,講了美式咖啡加奶,咖啡師很溫柔地解釋我知,美式咖啡咖啡味比較淡,如果再加奶不太夾,令我知道我講錯了,同伴點的是黑咖啡,事實是黑咖啡用的咖啡豆比較濃,講究飲咖啡嘅人會更鍾意,幸好提醒,否則買錯了,真窩心!黑咖啡 $33澳白咖啡(大)$44我們一黑一白各有所取,黑咖啡香濃,白咖啡奶香有拉花,樣靚。全日早餐 $139英式豐盛,有煎蛋煙肉腸仔蘑菇薯仔牛角包,煎得香,分量十足,最鍾意腸仔及煙肉,腸仔細細條味香,煙肉惹味,肥瘦適中。牛油果蕃茄芝士三文治 $73健康的選擇,牛油果蕃茄配搭是素,但味道不失於肉食,我鍾意意大利三文治包,因為質地棉密,實在感覺。自製蛋糕 $31今日有香蕉麵包及合挑莓子,我鍾意香蕉質地更軟熟。

黑咖啡 $33
澳白咖啡(大)$44
我們一黑一白各有所取,黑咖啡香濃,白咖啡奶香有拉花,樣靚。

全日早餐 $139

牛油果蕃茄芝士三文治 $73

自製蛋糕 $31
今日有香蕉麵包及合挑莓子,我鍾意香蕉質地更軟熟。

2021-10-02 43 浏览
被沙律醬汁吸引一試再試🤤覺得沙律汁可以更多,有檸檬汁嘅酸甜開胃味道😋今次試咗飲品Home Lemonade可惜覺得無咩特別.似凍檸水加左少許蜜糖既味道🧐餐具幾靚,適合襯埋食物影打卡相!

餐具幾靚,適合襯埋食物影打卡相!
青醬汁雞胸沙律
青醬汁雞胸沙律
  • 青醬雞扒沙律
2021-09-30 29 浏览
呢個cafe已經第3次光顧,今次帶姐姐嚐下呢度既咖啡,佢平時都會飲咖啡的~|朱古力咖啡^:mocha係我既愛,基本上係cafe都會叫的~cappuccino:姐姐既最愛,唔係好苦,又可以提神。|青醬烤雞意大利三文治^:味道好清新,panini夾到外脆內軟,而且雞肉份量好多,每一口都食到雞肉哦~好滿足哦~|厚切意大利煙肉卡邦尼意粉^呢個意粉係幾好食,但佢敗筆在於煙肉太鹹,雖然厚切會食到好豐富既肉質,但實在太鹹啦!

cappuccino:姐姐既最愛,唔係好苦,又可以提神。

飲咖啡係一種態度,沖咖啡或現場享受一杯咖啡,Espresso Alchemy係屬於你既選擇。環境寧靜,拱門設計係尖沙咀店既打卡特色,現場侍應熱情有禮,完全無顯得不耐煩,休閒好去處。Risotto – Salmon Two-ways ($125)同行朋友揀左煙三文魚意大利飯,其他餐廳可能只有上面點綴幾塊煙三文魚,然而Espresso Alchemy係連飯裡面都充滿三文魚,睇得出落足料。Risotto – Mushroom Cheese ($99)我都鍾意意大利飯,因意大利飯飽肚,我偏愛配箘類,素食者既愛。今次將黑松露轉戰芝士,芝士香味好突出。French Toast (Maple syrup) ($69) 雲呢拿雪糕與多士,有雪糕與心太軟既效果,冰冰又暖暖的。多士鬆軟,中間仲有果醬夾層,食完真的好滿足。Sparkling Black ($49)我點左杯咖啡,無揀拉花版本,sparkling比較特別,好以唔係周圍都有得賣。入口甜甜的,可以係呢度搵到,意外之喜。

Sparkling Black ($49)

2021-09-28 79 浏览
💎總評分:7.5/10-Weekend 嚟到harbour city間間都排長龍🤕,想食輕食所以揀左呢間 cafe,要等人齊先可以入座!Cafe本身有幾間分店,半自助形式,見好多人都會同佢嘅紅拱門打卡,可借當日太多人,寶寶就同紅拱門無緣了😢。1️⃣ Cajun Chicken and Pineapple Burger $105中間夾住原塊菠蘿🍍嗰樣忍唔住諗起M記嘅出品🍔。但此堡不同彼堡,雞PA厚得嚟夠嫩滑,鐘意佢用左cajun調味,醬汁適中,不錯~薯粒🥔都夠入味。2️⃣ French Toast with Fresh Berries and Ice Cream $69鐘意甜D嘅人可以揀佢地自家制嘅caramel🍬,不過小編就偏好maple syrup,toast中間有薄薄嘅一層strawberry jam食落無咁漏👍🏻。雪糕無咩特別,不過欣賞佢用碟仔上,唔會溶到周圍都係。如果麵包係用brioche就更好了!-環境服務:⭐⭐食物質數:⭐⭐⭐打卡指數:⭐⭐⭐
💎總評分:7.5/10

環境服務:⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2021-08-14
在尖沙咀找間CHILL的CAFE也不易,在人來人往的這一區四處都是人,竟然給我們在這海港城邊邊的OPEN AREA找到這隱世CAFE,旺中帶靜,帶悠閒FU環境:不錯!半開放式設計解決了大多的餐廳侷促問題,也可以察看玻璃窗外面的環境服務:侍應頗忙碌,但保持禮貌食物:CUPPUCINO 普通 $38似模似樣的,味道CREAMY又帶咖啡豆特有的香,不錯宇治抹茶鮮奶 大 (轉燕麥奶)$42+2很喜歡這搭配,抹茶微澀,但又沒有咖啡那麼濃的焦香跟咖啡因其口感CREAMY味道似極了牛奶,但又沒有牛奶那種過於濃厚的滯膩感,對腸胃感覺很好,喝完沒有喝奶的不適感,很好這肯定是對奶敏感的人的救星,因為他們還有杏仁奶跟豆奶!只是+2而已虎蝦車里茄意大利飯$125虎蝦大隻彈牙,意大利飯CREAMY帶茄香,沒有過甜過膩什麼的,而且米芯也熟,不俗了全日早餐$139很豐富又別有特色的全日早餐,他們的牛角包外皮脆,味道甜,炒雜菇很香,培根很爽脆,蜜瓜很甜超多汁!加上煎蛋跟濃味得很的腸仔,其實真的很飽肚!

旺中帶靜,帶悠閒FU

環境:

服務:
侍應頗忙碌,但保持禮貌

食物:
CUPPUCINO 普通 $38
似模似樣的,味道CREAMY又帶咖啡豆特有的香,不錯

宇治抹茶鮮奶 大 (轉燕麥奶)$42+2
很喜歡這搭配,抹茶微澀,但又沒有咖啡那麼濃的焦香跟咖啡因

虎蝦車里茄意大利飯$125

全日早餐$139
很豐富又別有特色的全日早餐,他們的牛角包外皮脆,味道甜,
炒雜菇很香,培根很爽脆,蜜瓜很甜超多汁!
加上煎蛋跟濃味得很的腸仔,其實真的很飽肚!
2021-09-26 37 浏览
估唔到海港城都有間咁舒適嘅Cafe,幾啱行街行到攰,食下野飲杯嘢,叉一叉電。.青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83這個沙律夠晒健康,沙律菜夠新鮮,配上檸檬醋醬,味道好清新。平時食雞胸肉都係偏淡味和不夠嫩,但這裏的雞胸肉用青醬調味後,變得惹味,而且肉質都嫩滑。.厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $97意粉煮得剛剛好,食落口感彈牙,每條都沾滿了卡邦尼汁,夠晒creamy。厚切煙肉和雜菌粒都不少,增加口感。.西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69西多士微煎後,食落外脆內軟,散發着陣陣蛋香,配上酸甜嘅士多啤梨醬夾心,感覺清新。加上雲呢拿雪糕和自家製焦糖醬,味道真的不錯!.飲品 :宇治抹茶鮮奶 $38鮮奶巧克力 $38兩杯嘅拉花圖案都好精美,前者抹茶味香濃,帶有茶味的甘香;而後者朱古力味都好濃郁,好岩朱古力控。

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $97

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69

飲品 :
宇治抹茶鮮奶 $38
鮮奶巧克力 $38
2021-09-22 1479 浏览
因疫情關係,已很久没有跟妹妹妹外出吃飯了。近排疫情還算受控制。就跟妹妹妹外出吃晚飯。已很久没有和妹妹一起飲咖啡,吃漢堡包了。所以今天就選了海港城的Espresso Alchemy來試試, 果然也没有令我們失望。如果你喜歡飲咖啡, 你也可以不妨試一下吧。這Cafe的咖啡有十多種可以選。latte, cappucino, mocha, flat white當然有。還有其他如氣泡黑咖啡, 冷泡咖啡等。手沖茶有約10種選擇。我點了一杯Flat white, 咖啡香滑, 以後想飲咖啡, 又多一間cafe選擇了。而妹妹則點了一杯果香紅茶。妹妹說入口有陣陣果餘茶香味。要了香草牛肉堡伴黑松露沙律醬, 份量大。牛肉堡是這間Cafe自家製的。吃完一大個牛肉堡已很飽了。 我喜歡所配的松露醬。我是松露控來的, 加了松露沙律醬,把整個牛肉堡都升華了。女生是有兩個胃的,無論如何飽, 都可以空位吃甜品。最後我們選了西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬。這個甜品賣相一流, 吃起時更時滋味百倍。

2021-09-10
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
2021-09-22 31 浏览
今天放工跟好姊妹飯聚, 姊妹介紹了海港城的Espresso Alchemy。我最喜歡嘆咖啡。好姊妹真的知道我的心意. 果然没有認識錯這個好姊妹。Coffee有差不多15種。我選了穩陣的的flat white 澳白咖啡。Flat white端上枱時, 拉花的效果已夠吸引。飲落時,更是綿滑的。要了一個煙三文魚意大利飯。廚師煮這個煙三文魚意大利飯不俗,有咬口和質感。我們也要一個西多士伴鮮果漿果雪糕配焦糖漿。嘩! 又是很吸引的甜品, 怎叫我們不愛它呢, 西多士軟綿。美味! 好姊妹跟我說這間Espresso Alchemy cafe, 會再encore。

• 西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
2021-09-21 822 浏览
Espresso Alchemy (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖📢難得放假梗系要同男朋友去拍下拖先,架車就決定泊左系海港城就開始慢慢行,睇下有咩正野可以買。行到咁上下就開始搵野食啦!咁岩俾我見到上次間Espresso Alchemy,原來海港城都開左一間既,因為上次系美麗華食過覺得吾錯,咁今日就決定再試下呢間餐廳既其他美食啦。👉🏻蘑菇芝士意大利飯 $98一粒粒嘅蘑菇再撈埋啲意粉都幾match,而且蘑菇嘅份量都好多,基本上每一啖都會食到蘑菇。👉🏻煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $85呢個三文魚沙律好抵食,夠晒大碟,一碟入面有約六塊既三文魚,而且仲要系大大舊添呀,同時配有好多沙律菜、火箭菜、蕃茄、橄欖,再配上檸檬醋醬,成個感覺就好Fresh👉🏻 西多士伴鮮果槳果雪榚配楓糖漿或自家制焦糖醬 $69小編今次揀左自家制焦糖醬配西多士,咁個醬就吾太甜既。個西多士共有三層,中間有一層系揸左少少果漿,但味道吾系好濃。三層既西多士帶俾我好滿足既感覺,配上雪糕更正!👉🏻Milk Chocolate $38拉花既牛奶巧克力,吾講以為系咖啡,感覺好特別!而且朱古力既味道吾會好甜,又好
Espresso Alchemy (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

👉🏻蘑菇芝士意大利飯 $98

👉🏻煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $85

👉🏻 西多士伴鮮果槳果雪榚配楓糖漿或自家制焦糖醬 $69

👉🏻Milk Chocolate $38
拉花既牛奶巧克力,吾講以為系咖啡,感覺好特別!而且朱古力既味道吾會好甜,又好夠朱古力味。

👉🏻Matcha Latte
清淡得來有點綠茶味,健康之選

📢餐廳環境: 餐廳分為兩邊,一邊係用餐區,另一邊就係點餐區,客人需要在點餐時自己前往點餐區點餐。而一啲用品例如水,牙籤等等都是以自助形式擺放,所以都幾方便。咁店舖既空間也很大,可以有足夠嘅私人空間與朋友一起進食晚餐。
2021-09-19
2021-09-21 148 浏览
📍Espresso Alchemy📮尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖.難得weekend🙎🏽‍♂️話陪我出去行下街, 去到海港城港威果邊發現呢間復古風格既cafe☕️.以往去親旅行好鍾意搵啲當地小cafe飲杯咖啡傾下計坐成個晏就, 估唔到香港而家連大商場都有呢類既cafe🥰.Cafe分開2個section, 一邊係落order既counter, 另一邊係dining area, 方便啲只係takeaway既客人買完野就可以直接離開😌.如果係dine-in既客人, 店員會serve你坐低先, 然後俾個menu你睇, 揀好心水食物同飲品就可以去counter落單, 食物飲品ready好之後, 店員就會將佢地送到你面前, 等你唔洗走2轉😚.青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 HKD83青醬=Pesto sauce係用香草製成, 用黎醃雞胸肉不油不膩, 雞肉以慢煮形式處理, 保留雞肉既鮮味亦令雞肉唔會overcook, 岩晒想減肥既朋友仔🤫沙律菜有好多唔同款式, 羅馬生菜, 牛油生菜, 火箭菜, 配埋檸檬醋汁酸酸甜甜, 好refresh, 作為starter非常適合厚切意大利煙肉配卡邦尼意
📍Espresso Alchemy
📮尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 HKD83
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 HKD97
厚切煙肉帶有煙燻香味, 咸度適中, 意粉煙韌彈牙, 掛上忌廉同蛋液, 非常邪惡😈正宗既Carbonara係比較乾身, 而呢度既版本絕對做到呢個效果
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

虎蝦車厘茄意大利飯 HKD129
賣相好colourful, 一望到已經覺得好開胃🤭廚師用左蕃茄醬汁煮意大利飯, 將蕃茄既甜味同酸味慢慢燴入左飯入面, 食落每一啖都有好香濃既蕃茄香味, 而且時間控制得恰到好處, 令意大利飯好有咬口, 飯上面放左3隻煎香左大大隻既虎蝦🦐, 蕃茄同蝦簡直係完美既combination
虎蝦車厘茄意大利飯

鮮奶巧克力 HKD38
唔好咖啡既我最愛飲熱巧克力🍫上面既拉花好靚, 飲落係濃郁既朱古力味, 配埋鮮奶更香滑
鮮奶巧克力

凍巧克力咖啡 HKD47
Mocha 既朱古力粉同咖啡豆既比例平衡得剛剛好, 唔會搶左對方嘅味道, 飲唔到black coffee既人實會鍾意😉
餐牌上面好多菜式都好吸引, 希望下次黎嘅時候可以再試多幾款唔同既item🤗

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨💨
#nonstopeatingdiarycafe
#nonstopeatingdiary咖啡室
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀

虎蝦車厘茄意大利飯
鮮奶巧克力
1K
2021-09-21 44 浏览
海港城除了shopping 之外,其實仲有一間性價比高的cafe, 就是Espresso Alchemy,每次shopping 完就必定會到呢間歎番下。餐廳環境時尚,打卡位又多, 圓拱形設計感舒適, 而且座位又舒服,價錢合理。「青醬雞排沙律 」大大份,沙律菜又新鮮,雞肉嫩腍 , 百吃不膩,健康又高質營養,健康及減肥恩物。最新推出「Tacos with hot sauce 」肉絲香口, 餡料滿滿, 餅底麥味香濃,加上hot sauce 更添味道層次。甜品我愛「 藍莓蛋糕 」香甜又美味, 蛋糕鬆化, 配料有粒粒藍莓及合桃,值得一試。 「Sparking Black」 口感清爽,咖啡有果香,夏日炎熱, 解渴一流。「Citron Vodka」 入口甜甜香香, 非常順喉, 後感帶微的酒精,超爽。

• BlueberryBread
  • CitronVodka
  • 青醬雞排沙律
2021-09-20 20 浏览
今晚太掛住佢地嘅青醬雞肉長通粉所以結果又黎左食XD青醬雞肉長通粉,水準依然KEEP 到,雞肉依然相當軟嫩。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉就係我女朋友食嘅,大大隻嘅虎蝦,再加上綠油油嘅蘆筍,睇見都覺得好吸引。甜品我地每人都叫左一個,我就簡左藍莓蛋糕,蛋糕好軟熟而且有淡淡嘅藍莓香味,蛋糕仲有D 合桃令層次更分明,而令一個甜品就係西多士伴鮮果漿雪糕配楓糖漿,西多士中間有鮮果漿做餡。熱朱古力就係我地兩個人SHARE 嘅,香濃得黎仲好滑,如果唔係趕時間走一定會坐喺度慢慢嘆。
今晚太掛住佢地嘅青醬雞肉長通粉所以結果又黎左食XD
青醬雞肉長通粉,水準依然KEEP 到,雞肉依然相當軟嫩。

2021-09-18 19 浏览
呢間餐廳係miramall就食得多,係harbour city嘅分店我都係第一次試!餐廳裝修好有風格!拱門設計同光猛燈光都坐得好舒適,好適合打卡!入座前店員都好有禮貌講解嗌野食同唔嗌野食齋飲分別嘅用餐時間!青醬雞肉忌廉長通粉 $97青醬加上忌廉非常香,而且非常滑!雞肉嘅質素令我好深刻!分量多食極都食唔晒之外,雞肉絕對冇諧霎霎嘅感覺!非常嫩!檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69唔知做乜琴日真係好想食雞,所以又叫多咗一個雞肉嘅主菜!panini微微燶燶地非常香口,有雞肉有煙肉啱晒食肉獸!西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69幾有驚喜嘅一個甜品!西多即叫即整、外脆內軟,中間加咗士多啤梨醬都幾特別,鍾唔鍾意呢個配搭真係見仁見智😂配埋個雲呢拿雪糕同埋伴碟嘅士多啤梨同埋藍莓真係錦上添花!最後同友人咗杯iced latte同iced matcha latte,嚟到嘅時候奶啡分明,慢慢用飲筒攪勻佢心靈感到好自癒!咖啡非常香!非常出色!

青醬雞肉忌廉長通粉 $97

檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69