2022-10-17 54 浏览
已經係第二次光顧啦 今次專登介紹埋我朋友黎食! 水準一樣係咁好❤️ 無令我失望呀😍❣ 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86 ❣ 自家製:藍莓核桃蛋糕 $31 👍🏻 - 大大件! 好鬆化 唔會太甜膩❣ 生酮宇治抹茶忌廉卷 $59 ❣ 宇治抹茶鮮奶 $ 47 (+$3 轉almond milk)- 勁濃旭抹茶味~好細滑! 加埋almond milk~ 味道更突出! 一啖生酮宇治抹茶忌廉卷 一啖宇治抹茶鮮奶! Perfect Match! ❣ Iced Cappuccino $46- 佔厚厚既奶泡~ 打到超細滑! 搭埋espresso shot,口感好豐富

❣ 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86 [必叫]
份量好多呀~勁多件雞扒! 咬得去好鮮嫰,同好林,配埋青醬!好好食! 跟住有好
多沙津菜 蕃茄橄欖車厘茄 好fresh 係一個好好既開胃菜!2個人食先食得晒呢碟❤️

❣ 自家製:藍莓核桃蛋糕 $31 👍🏻
- 大大件! 好鬆化 唔會太甜膩

❣ 生酮宇治抹茶忌廉卷 $59 [必叫]⭐️✨
- 擺設得好靚
- 生酮蛋糕質感好軟屬,好濃既抹茶味🍵,配埋幼滑既抹茶忌廉,完全唔會太甜!

❣ Iced Cappuccino $46
2022-10-16 1316 浏览
海港城Espresso Alchemy咖啡店裝修用深紅色圓拱門、綠椅子、雲石為主,圓拱門加大玻璃,打下卡一流!地段比較chill同「靜」少少比主座個邊,適合坐耐啲傾計享受一下!青醬忌廉雞肉長通粉勁醬勁多芝士粉係上,唔洗另叫人上芝士粉啦,哈哈!一開始以為得上面兩塊雞肉嚇親,原來收埋哂係長通粉中間同下面。$102性價比幾高,對尖沙咀商場嚟講幾加分!厚切意大利煙肉卡邦里意粉薄煙肉我就不嬲麻麻地,睇到佢係厚煙肉先比朋友叫下,share下!意粉幾彈牙,同埋夠硬,係剛剛好個隻硬!我覺得硬意粉口感係好啲既!口煙肉比想像中無咁咸,香口creamy汁!藍莓合桃蛋糕其實佢有啲生酮蛋糕,但係朋友話想食藍莓就試左依個。不過不失,有機會會要食生酮蛋糕先得!咖啡Mocha (Regular)幾nice,好欣賞免加一,好加分既coffee shop!性價比好好!朱古力味同埋咖啡味唔會互相搶味,甘香帶微甜!好鐘意Mocha既原因就係咁!Cappuccino (Large)大杯其實都抵,朋友飲得好滿足。拉花都唔馬虎!奶泡提升少少口感!正常初哥飲,高級咖啡fans可以飲佢啲featured drinks。
海港城Espresso Alchemy咖啡店

青醬忌廉雞肉長通粉

勁醬勁多芝士粉係上,唔洗另叫人上芝士粉啦,哈哈!

厚切意大利煙肉卡邦里意粉

藍莓合桃蛋糕

咖啡Mocha (Regular)

Cappuccino (Large)

午餐
  • 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
2022-10-15 59 浏览
小朋友返咗學,媽媽們又嚟了個飯聚傾吓偈 ~~點了份午餐 ...● 香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉 (HK$128)份量很足,虎蝦大隻又彈牙,蘆荀清甜爽脆配埋微辣的蕃茄汁,惹味開胃 ~~午餐飲品配了杯香濃咖啡 ~~● 自家製藍莓核桃蛋糕 (HK$31)仲有每次嚟必點的藍莓核桃蛋糕微溫的蛋糕吃起來軟綿綿蛋糕帶點酸甜的莓香和核桃香脆的口感,滋味好食 ~~● Cold Brew Coffee (HK$65)朋友的冷泡咖啡,咖啡豆來自 ETHIOPIA Gelgelu是我們都愛飲的果香味,入口有提子和柑橘味大大支儍媽都可以黏點嚟飲 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

小朋友返咗學,媽媽們又嚟了個飯聚傾吓偈 ~~

點了份午餐 ...
● 香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉 (HK$128)

份量很足,虎蝦大隻又彈牙,蘆荀清甜爽脆

配埋微辣的蕃茄汁,惹味開胃 ~~

午餐飲品配了杯香濃咖啡 ~~

● 自家製藍莓核桃蛋糕 (HK$31)
仲有每次嚟必點的藍莓核桃蛋糕

微溫的蛋糕吃起來軟綿綿
蛋糕帶點酸甜的莓香和核桃香脆的口感,滋味好食 ~~

● Cold Brew Coffee (HK$65)

是我們都愛飲的果香味,入口有提子和柑橘味
大大支儍媽都可以黏點嚟飲 ~~

2022-10-13
午餐
  • 香煎虎蝦蘆荀辣蕃茄汁意粉
  • 藍莓核桃蛋糕
2022-10-13 62 浏览
去完Apple買嘢經過海港城又忍唔住走咗過嚟啱啱好lunch time時間 同朋友一人一個share食🎈 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉煙肉好香 啲醬好好味 但係食落又唔會覺得好Heavy 最緊要卡邦尼就係蛋香 平時食好怕好漏兩個人share啱啱好🎈 自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬呢個牛肉漢堡牛肉即煎所以會等耐少少一嚟到已經聞到好香既牛肉味 麵包烘到脆卜卜 加埋黑松露沙律醬 呢個真係值得一試 又大份 食完勁飽呢到咖啡都好出名 Set drink都只係加十幾蚊我哋叫咗一杯ice Americano同ice milk Chocolate🧡 食完之後我哋仲兩個人share咗一個Tiramisu生酮卷食完好似都唔覺好友罪惡感Tiramisu比較濕 cream唔會好甜 真係啱晒行緊生酮但係又想過口癮嘅朋友!
去完Apple買嘢經過海港城又忍唔住走咗過嚟

食完之後
我哋仲兩個人share咗一個Tiramisu生酮卷
食完好似都唔覺好友罪惡感
Tiramisu比較濕 cream唔會好甜
真係啱晒行緊生酮但係又想過口癮嘅朋友!
2022-10-11
2022-10-09 962 浏览
說到海港城的咖啡店,就會想起 Espresso Alchemy,因為食物有質素而且環境寧靜,環境光猛舒適座位寛敞。在平日去人流會少一點,可以跟朋友慢慢享受美食😚。這裡是先買單取號,再等待店員送餐的。-▪︎伯爵茶鮮奶朱古力 HKD$42▪︎宇冶抹茶豆奶 HKD$42店家除了咖啡外,朱古力和抹茶質素挺好的,熱飲還有精美的拉花😍。伯爵茶鮮奶朱古力味道香甜,後散發清香的茶味,味道挺配合的。宇冶抹茶豆奶味道較香😆,因為多了豆的香味,抹茶味甘香不苦澀。-▪︎忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 HKD$102意大利飯用料豐富賣相吸引,而且味道很香的🥰。野菌大大粒挺有咬感,黑松露味很香味道剛好。意大利飯粒粒分明口感煙韌。芝士融化在飯上質感更滑身🙈。-▪︎火雞胸蕃茄芝士意大利三文治 HKD$72我們喜歡店家的三文治,口味也有幾款選擇。熱烘三文治口感微脆,濕軟的口感帶濕潤感。雞胸肉肉質嫰滑。酸酸甜甜的蕃茄,配芝士吃口感豐富,既健康又飽肚的😚。-▪︎西多士伴鮮漿果及雪糕 HKD$72賣相吸引的甜品,熱辣辣的口感酥脆🤤。西多士層次分明,用肉桂和牛油做夾心。這個有兩款醬配著吃,選擇自家製海鹽焦糖醬,味道咸中帶甜較惹味。加配雪

▪︎伯爵茶鮮奶朱古力 HKD$42
▪︎宇冶抹茶豆奶 HKD$42

伯爵茶鮮奶朱古力味道香甜,後散發清香的茶味,味道挺配合的。

▪︎忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 HKD$102
意大利飯用料豐富賣相吸引,而且味道很香的🥰。

▪︎火雞胸蕃茄芝士意大利三文治 HKD$72

▪︎西多士伴鮮漿果及雪糕 HKD$72

這個有兩款醬配著吃,選擇自家製海鹽焦糖醬,味道咸中帶甜較惹味。加配雪糕吃口感特別,是冰火交融的口感。
2022-10-07
2022-09-29 48 浏览
偷得浮生半日假…自己走進對面小cashier 點歺後,只是返回坐位便有人送抵食物。餐廳細細餐牌選擇自然會少,但都是有水準的,味道很合心意。坐在這裡也幾舒服。最緊要是沒有10%收費😃吃飽了就行街街😊

最緊要是沒有10%收費😃

mint  chocolate
黑松露蘑菇意大利飯
大蝦碌意粉
2022-09-24 71 浏览
#fatchubelly尖沙咀 Espresso Alchemy (尖沙咀)青醬烤雞蕃茄芝士三文治 $72分量十足入邊有好厚嘅青醬雞胸一啲都唔柴似係非常嫩嘅慢煮雞胸🤩配埋青醬好夾😗加埋蕃茄同芝士口感豐富食完成份非常滿足😽香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $128有三大隻虎蝦口感幾彈牙個汁辣辣地好濃蕃茄味幾開胃但相對來講就冇三文治咁抵食🤣平日lunch set配 single origin brew但係我哋加咗$11轉flat white有得揀兩款豆揀咗一隻比較nutty嘅豆唔錯😽入口順滑好香濃嘅咖啡味❤️評分:95回頭率:99 (一定會encore青醬雞胸)Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖Espresso Alchemy (荃灣)荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#黃店#黃店美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#cafe #西餐 #意粉#alld
#fatchubelly尖沙咀

Espresso Alchemy (尖沙咀)

青醬烤雞蕃茄芝士三文治 $72

唔錯😽
入口順滑
好香濃嘅咖啡味❤️

評分:95
回頭率:99 (一定會encore青醬雞胸)

Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

Espresso Alchemy (荃灣)
荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#黃店#黃店美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#cafe #西餐 #意粉#alldaybreakfast #人氣美食 #佐敦美食 #尖沙咀 #尖沙咀cafe #尖沙咀美食 #尖沙咀黃店
2022-09-24 80 浏览
呢間地鋪望落相當高貴,有宮殿之感位置都坐得幾舒服自己出去點餐,然後就有人送埋你位🦞🥑海港城龍蝦牛油果全日早餐 $199-芝士焗海龍王半邊 忌廉炒蛋 黑椒炒菇 全熟牛油果 香草肉腸 哈密瓜-海龍王勁多膏 肉鮮甜美味 加上芝士焗更香口-牛油果熟成度剛好 非常好🐓🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86-大大兜沙律菜配上一大排嫩滑雞胸-雞胸肉質鮮嫩多汁 口感細嫩 極為出色-檸檬醋非常開胃 ☕️Cappuccino $42-個人比較鍾意杏仁奶(+$3)-咖啡濃度都幾高 有奶泡感🍵生酮宇治抹茶忌廉卷 $59-少有嘅生酮甜品 食完減少罪惡感-Cream好滑 順口 有抹茶的濃總括嚟講,呢度嘅雞胸真係好好食,追求嫩滑嘅你絕對要試吓,唔錯👍🏻
呢間地鋪望落相當高貴,有宮殿之感

位置都坐得幾舒服

自己出去點餐,然後就有人送埋你位

🦞🥑海港城龍蝦牛油果全日早餐 $199
-海龍王勁多膏 肉鮮甜美味 加上芝士焗更香口
-牛油果熟成度剛好 非常好

🐓🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $86
-大大兜沙律菜配上一大排嫩滑雞胸
-雞胸肉質鮮嫩多汁 口感細嫩 極為出色
-檸檬醋非常開胃

☕️Cappuccino $42
-個人比較鍾意杏仁奶(+$3)
-咖啡濃度都幾高 有奶泡感

🍵生酮宇治抹茶忌廉卷 $59
-少有嘅生酮甜品 食完減少罪惡感
-Cream好滑 順口 有抹茶的濃

2022-09-23 115 浏览
呢間espresso alchemy 位於海港城(近中港城嗰邊),今日早餐時段黎到,飲杯咖啡食份早餐先😁。佢自助形式,揀好食咩之後就出櫃檯落單,有number牌有人送野食過黎。佢早餐set有all day breakfast, toast, omelette, panini,會包一杯regular black coffee, 可錢加轉另外款的coffee。今晚我地兩個人叫左以下既items:🔶️ 龍蝦牛油果all day breakfast ($199,8.3/10)佢話係limited serving,我通常不能抵擋😂。第一次咁貴食個all day breakfast,但佢有半隻芝士龍蝦😍,另外仲有omelette,牛油果,菇菇,腸,車厘茄同牛角包。首先要讚下佢隻龍蝦係超多膏,好香既膏!第二樣我就係好中意佢既菇菇,十分juicy raw同有菇味! 個奄列我估有3隻蛋份量,要兩個人先食得哂! 總體黎講好豐富😁🔶️火雞胸蕃茄芝士意大利三文治($72,8.5/10)怕肥既人士最啱食既火雞胸😂唔乾唔柴,咸咸地既雞胸肉配埋新鮮既蕃茄粒同軟綿綿既mozzarella cheese,好味😊特別要讚下
今晚我地兩個人叫左以下既items:

🔶️ [海港城signature!] 龍蝦牛油果all day breakfast ($199,8.3/10)

🔶️火雞胸蕃茄芝士意大利三文治($72,8.5/10)
怕肥既人士最啱食既火雞胸😂唔乾唔柴,咸咸地既雞胸肉配埋新鮮既蕃茄粒同軟綿綿既mozzarella cheese,好味😊特別要讚下佢既烘意大利包好香好鬆脆!👍🏻

🔶️牛角包 ($21,7.5/10)
正常,厚身脆身啲仲好!

🍵 Single origin brew coffee(跟餐, 8.5/10)
我自己唔飲得奶所以通常叫black coffee, 好提神!好rich好濃!

🍵Iced cappuccino(跟餐加$19, 9/10)
賣相靚靚,朋友飲完又好中意佢capiccino好滑,咖啡味好濃,豆味偏向好heavy。讚👍🏻

✏️總括黎講,坐低飲杯野抖下歇下係唔錯,推介佢地既咖啡,下次試埋佢啲Alchemy's featured drinks 先。😁
2022-09-21 1044 浏览
襯住放假會多人,一早就去食個chill早餐飲杯靚咖啡,先出發去睇戲😜呢度係先付款後等食物上枱🤗,比完錢就會一塊牌放喺枱上面,之後就會有侍應哥哥送上食物☺️🌟牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $89🌟沙律份量多到吖😍牛肉係用咗一片片肥牛製成的,蘑菇係有調味過,好入味👍🏻🌟青醬雞胸意粉 $102🌟之前喺其他分店食過,今日再試吓係咪都係咁好食先,果然係仲保持到個水準,同朋友都研究緊究竟青醬係咩醬,點解可以咁好食同咁creamy😋最後結論係間唔中嚟食就可以了😂🌟生酮綠茶蛋糕卷 $59🌟第一次食生酮蛋糕,同一般蛋糕差唔多,係無咁甜,口感好鬆軟,綠茶味香濃🤤🌟Latte $44🌟🌟Mocha $46🌟同朋友一人叫咗一杯飲品,放假既早餐一定要有一杯美味既咖啡先得,我哋都不約而同叫咗大杯份量,開心啲嘛🤗😝咖啡base既Latte同Mocha都係我哋鐘意既口味,咖啡味香濃不帶酸🤤一啖咖啡一啖蛋糕,係perfect match!

🌟牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $89🌟

• 生酮宇治抹茶忌廉卷
  • Latte
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
2022-09-20 721 浏览
放假去咗尖沙咀呢間拱門café,有我鐘意嘅西式早餐😋飲埋杯hot drink開心晒🥰🥑煙三文魚牛油果莎莎配沙律及多士💰$88係我超愛嘅配搭,煙三文魚牛油果非常夾,仲要砌咗個花形出嚟,可搽上多士上,麵包軟熟🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉💰$102厚切煙肉好有質感,carbonara好多汁🍵宇治抹茶生酮蛋糕卷💰$59呢款生酮蛋糕較其他生酮蛋糕質感較柔軟,口感冇咁鞋口,忌廉幼滑,唔算太甜、整體好食另有朱古力味、tiramisu味🍫Earl Grey Chocolate💰$47/LGE之前試過伯爵奶茶伯爵朱古力後,都愛上咗呢一個配搭,濃郁朱古力配上伯爵茶味,味道較清香🍵Uji Ceremonial Matcha Latte💰$44/LGE用上宇治抹茶,味道香濃💰$340/2ppl🚩Espresso Alchemy (尖沙咀) @espressoalchemy 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

🥑煙三文魚牛油果莎莎配沙律及多士💰$88

🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉💰$102
厚切煙肉好有質感,carbonara好多汁

🍵宇治抹茶生酮蛋糕卷💰$59
另有朱古力味、tiramisu味

🍫Earl Grey Chocolate💰$47/LGE

用上宇治抹茶,味道香濃

💰$340/2ppl
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2022-09-18
  • 伯爵茶鮮奶巧克力
  • 生酮宇治抹茶忌廉卷
  • Earl  Grey  Chocolate
啲晚因為訂咗新iPhone要去廣東道嘅Apple Store攞電話,所以放工之後就喺Apple Store附近搵嘢食,喺正Apple Store對面嘅海港城就見到呢間Espresso Alchemy。呢間餐廳個間隔都幾特別,點餐嘅地方同埋食嘢嘅地方中間隔左條商場嘅通道,要點完餐先安排入座不過坐低完之後會有店員送餐,所以問題都不大。我哋叫咗個牛油果沙律同埋青醬雞肉長通粉share ,然後加左杯baileys chocolate,仲有生酮朱古力卷蛋做甜品。先講個牛油果沙律,真係不得了,份量非常之足夠,如果我自己一個女仔食一定食唔晒。唔單止落咗好多牛油果,沙律嘅檸檬醬調味都好出色,超驚喜。至於青醬雞肉長通粉,啲醬汁好Creamy調味十分之入味長通粉完全吸收晒醬汁嘅精華,撈埋一齊超好食!呢度既baileys chocolate比較特別,之前喺其他地方試嘅都係凍嘅,不過呢度嘅就係熱飲,幾特別不過都好好飲。至於甜品,我哋就安排後上,卷蛋入邊嘅朱古力餡料都幾好味,表皮都鬆軟。超滿足的一餐!

超滿足的一餐!
🌞🌞難得星期日能夠早起,天氣又咁好,當然捉緊機會食個豐富早餐! Espresso Alchemy 已經收藏左係個list度一段日子,終於有機會去啦🌼🌼-🌈餐廳好易搵,正正就係Apple Store 斜對面海港城入口直入到尾就會見到餐廳門口!-🌈餐廳裝修走輕奢格調,比較高雅。餐廳分開左兩邊,一邊係咖啡師專門調製咖啡嘅地方加少量坐位,另一邊就比較大,可以容納更多食客。-🌈以自助形式經營,客人需自行到Cashier 位置先付款,而職員就會喺稍後時間為你送上食物同飲品。(🌹值得一讚係每個店員都非常之有禮貌,每次送食物上枱都會簡單介紹一下💯)-🌈水吧位置都係自助,好細心會提供埋熱水添!-Menu :-🔹我地點左2 個main course, 1 杯 cappuccino 同 1 個甜品-👩‍🍳 All Day Breakfast with scrambled eggs $149-🔹上枱果刻就聞到好香好香嘅炒薯仔🥔味!成個早餐好豐富,有牛角包🥐、煙肉🥓、豬肉腸、蘑菇🍄、炒蛋🍳。🈵🈵 一碟見到都開心🔹炒薯仔🥔用左好多seasonings, 估計有Cajun 同其他辣粉,有少少🤏太辣,但算惹味嘅!-🔹

🌈水吧位置都係自助,好細心會提供埋熱水添!
Menu :

All  Day  Breakfast

🔹牛角包🥐 都好香牛油味,而且都內裡鬆化,如果面頭脆番少少就perfect
All  Day  Breakfast-  牛角包🥐

🔹蘑菇份量多,味道香濃 🍄
🔹煙肉好香,有脆邊效果又唔會過咸🥓
🔹豬肉腸幼幼兩小條,味道一流!
👩‍🍳墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬🌮 $89
🔹慢煮豬肉非常之淋又入味,加埋個salsa 醬好襯可以再提升肉嘅甜味
墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬

👩‍🍳 Cappuccino with Almond Milk $44 + $3
🔹黎到Espresso Alchemy當然要嘆番杯咖啡啦😊
Cappuccino 屬於Alchemy Blend 系列,意思咖啡當中會帶有”Chocolaty, Sweet, Heavy Body” 多層次嘅味道同口感,果然after taste 好強同埋帶有輕微朱古力味同煙草味,值得一試!❤️
Cappuccino    With  Almond  Milk

🍰Keto宇治抹茶忌廉卷 $59
🔹第一次食Keto 蛋糕,其實同平時嘅蛋糕冇乜大分別🤭
🔹外表超重忌廉,但其實感覺唔油膩。綠茶味非常香濃,最緊要佢係唔甜!所以就算之前食咗咁多嘢,咁大條蛋糕都一樣食得晒✅
生酮宇治抹茶忌廉卷

❤️整體體驗十分好,餐廳裝潢環境衛生已經係加分位,員工禮貌又殷勤嘅服務,同高質嘅食物質素絕對會返轉頭👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2022-09-18
$160 (早餐)
All  Day  Breakfast
墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬
生酮宇治抹茶忌廉卷
2022-09-18 45 浏览
聽聞Espresso Alchemy 嘅咖啡☕️係自家烘焙同研磨,於是今個周末就試吓佢啦。一開門十點就去到了,食客並不多(好明顯周末啲人未訓醒😂)。餐廳範圍唔算大,廚房收銀同座位係分開兩邊的。要自己去counter落order,但侍應都會serve你去座位。去到先知道原來星期六日係冇set,一定要 À la carte (P.S. 唔收加一服務費)我哋2個人叫左1杯咖啡☕️,2個主食🍝,1個甜品🍰,真係飽到上心口😂1)Cappuccino 泡沫咖啡 ☕️(+$3 Almond milk) $47 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢間店嘅咖啡果然名不虛傳,有好濃烈嘅咖啡香味(聞落有一陣煙草🚬嘅香味),飲落都好有層次(有朱古力味🍫,有after taste),真係一試難忘2)The Alchemy All Day Breakfast (w/scrambled egg) Alchemy 全日早餐 🥗 $142 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個全日早餐好豐富,有蛋🍳、煙肉🥓、香腸🌭、菇🍄、薯仔🥔同牛角包🥐。最正係個牛角包🥐,其餘都保持水準。3)Tacos with Pork Carnitas and Green Salsa

Cappuccino 泡沫咖啡   (+$3  Almond  Milk)

3)Tacos with Pork Carnitas and Green Salsa 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬🌮 $89 👍🏻👍🏻👍🏻
個豬肉🍖好淋好入味,配埋青檸汁🍋酸酸地好開胃。不過個tacos個人就唔係好鍾意,早知轉生菜仲好

4)Keto Matcha Cream Roll Cake 生酮宇治抹茶忌廉卷 🍰$59 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個忌廉卷好有香濃嘅抹茶味🍵,唔算甜比較淡口,亦都唔heavy,適合鍾意食甜品又怕肥嘅女士。

環境:❇️❇️❇️
食物:❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
返兜指數:❇️❇️❇️❇️

總結:作為一間cafe,當然咖啡係最重要。啲間店做到了,佢嘅咖啡係的確好飲,至於佢嘅食物都唔錯,可以再光顧。
❃ 青醬雞肉忌廉長通粉 $102❃ 青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 $72❃ 香蕉蛋糕 $31雖然影得唔係咁好,但係呢間絕對係會回頭嘅餐廳!已經食過荃灣分店同埋海港城,對佢嘅青醬雞胸真係念念不忘😂雞胸超級軟滑同Juicy,原來雞胸可以咁好食!青醬好香好fresh,夾意粉或者三文治都好好食。另外值得一讚係香蕉蛋糕!兩次我都有食,份量好大好幾抵食,蛋糕質地綿密,中間濕潤,香蕉味超濃但係又唔會甜膩,可以一個人食曬一大舊!有驚喜✨
❃ 青醬雞肉忌廉長通粉 $102

❃ 青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 $72