2022-09-09 69 浏览
對於飲咖啡自己一向都偏向飲熱一向比較少飲Cold Brew但今日喺Espresso Alchemy 食飯嗰陣見到隔離檯叫左Cold Brew 係有一大粒波波冰,好吸引!於是我都叫左一杯估唔到又比我想像中好飲!呢度嘅Cold Brew 用左埃塞俄比亞嘅咖啡豆,果香味道比較突出,入口先品嚐到桃嘅味道,之後仲有啲提子嘅味道。由於用左冷泡嘅方法低溫萃取咖啡,大大降低左咖啡嘅酸度同埋苦澀味,所以即使無飲開Black Coffee 嘅我都覺得好易入口。至於食物方面呢度嘅雞胸沙律真係做得好出色首先沙律菜嘅份量係非常多唔駛擔心食沙律唔夠飽而且除左有沙律菜,另外仲有蕃茄仔同蕃茄乾,令味道更豐富至於雞胸,佢地採用慢煮嘅方式,所以雞胸係非常嫩滑!同平時食雞胸嘅感覺完全唔同,唔會覺得乾柴。而佢地嘅Carbonara 都好有誠意唔係用一般嘅煙肉片,係用煙肉粒口感更好之餘,油脂嘅香氣亦都截然不同佢嘅芝士亦都掛滿每一條意粉非常邪惡,但都非常滿足Banana CakeLatte and Flat white
對於飲咖啡
自己一向都偏向飲熱
一向比較少飲Cold Brew
但今日喺Espresso Alchemy 食飯嗰陣
見到隔離檯叫左Cold Brew
係有一大粒波波冰,好吸引!
於是我都叫左一杯
估唔到又比我想像中好飲!

至於食物方面
呢度嘅雞胸沙律真係做得好出色

首先沙律菜嘅份量係非常多
唔駛擔心食沙律唔夠飽
而且除左有沙律菜,另外仲有蕃茄仔同蕃茄乾,令味道更豐富

而佢地嘅Carbonara 都好有誠意

唔係用一般嘅煙肉片,係用煙肉粒
口感更好之餘,油脂嘅香氣亦都截然不同

佢嘅芝士亦都掛滿每一條意粉
非常邪惡,但都非常滿足

Banana Cake

Latte and Flat white
2022-09-06 156 浏览
睇戲之前喺附近食埋lunch先,Espresso Alchemy之前都幫趁過美麗華分店,野食唔差又唔洗加一幾抵食,所以今次黎開海港城哩邊睇戲見有分店就喺度食埋野先。Alchemy落單係釆自助形式,去櫃台落左單同俾左錢,侍應隨後會送上食物。而紙巾、水杯同飲用水都可以喺出面自助區自取。特濃巧克力($33) - 哩杯特濃朱古力顏色比平時嘅朱古力深好多,size就同Espresso差唔多,入口真係勁濃朱古力味,絕對唔係出面cafe嘅所謂特濃朱古力可以相比,朱古力迷必試。宇治抹茶鮮奶($44/Large) - 抹茶鮮奶上面都有拉花,抹茶味香濃帶少少甘甘地,鍾意抹茶就啱晒。牛油果番茄芝士意大利三文治($76) - 意大利三文治表面輕烤過,三文治上面仲有好靚嘅格紋,咬落仲帶少少脆口。中間夾滿牛油果同番茄,再加埋半融芝士,雖然冇肉,但食落一啲都唔齋,味道仲唔錯添。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉($102) - 卡邦尼意粉非常creamy,意粉唔會太腍,煙肉比平時卡邦尼意粉用嘅煙肉厚身,鹹香味突出,食之前建議撈勻啲先食,如果就咁空口食啲煙肉可能會覺得過鹹。提拉米蘇生銅蛋糕卷($61) - 蛋糕卷好軟熟,中間

特濃巧克力 & 宇治抹茶鮮奶
牛油果番茄芝士意大利三文治
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
提拉米蘇生銅蛋糕卷($61) - 蛋糕卷好軟熟,中間夾左提拉米蘇忌廉,忌廉輕盈唔會太漏,提拉米蘇味都幾重,兩個人share食啱啱好。
提拉米蘇生銅蛋糕卷

總結,食物同飲品都冇令人失望,雖然點餐要自己出櫃枱落單,但送餐同收碟都快,座位唔會太迫坐得都舒服,唔洗加一感覺抵食好多。
特濃巧克力 & 宇治抹茶鮮奶
牛油果番茄芝士意大利三文治
提拉米蘇生銅蛋糕卷
2022-09-06 902 浏览
星期五晚同朋友行完海港城之後 諗住食得light少少 就嚟咗依到餐廳分開2邊 order完搵位坐 就可以等食Cafe嚟講 食物同飲品嘅選擇都好多厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102好香好creamy嘅carbonara!!!意粉幾彈牙 每條都充滿住醬汁🦦好濃郁+好味🥺煙肉真係好厚切 有啲似金華火腿咁😂煎得幾香 唔會好乾/硬就咁食有少少鹹配埋意粉食就啱啱好檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $72依個panini就相對清淡有煙肉+雞肉 所以每啖都係滿滿嘅肉烤雞好嫩滑 又keep到啲水份芝士用咗mozzarella 所以唔會好濃味/漏Keto Chocolate Brownie Cream Roll Cake $59Keto geh cake 我都係第一次食好似無乜分別蛋糕入面仲有啲黑朱古力粒 唔會太甜 口感又幾豐富Iced Mint Chocolate $63好濃郁嘅朱古力味
餐廳分開2邊 order完搵位坐 就可以等食

Cafe嚟講 食物同飲品嘅選擇都好多

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102
好香好creamy嘅carbonara!!!
就咁食有少少鹹配埋意粉食就啱啱好

Iced Mint Chocolate $63
好濃郁嘅朱古力味

2022-09-02
2022-09-03 61 浏览
帶著幼兒諗住快閃飲杯咖啡,到門口的counter 落order清楚地跟店員說Dine in,付了款,單據上也打了dine in(見圖),等咖啡時店員也沒有跟我說有最抵消費。拿了咖啡坐來時才跟我說幼兒去需要點餐,因為有min charge我是誤入了店?

我是誤入了
店?
2022-09-02 78 浏览
餐廳裝修簡約而地方寬敞,而且價錢係商場一眾餐廳入面係非常抵食厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102煙肉粒味道濃厚帶用少少煙熏味,頗有口感. 卡邦尼醬口感柔滑豐盈,帶有濃郁蛋香味,每條意粉都掛滿醬汁,滋味十足西多士伴鮮berry及雪糕配楓糖漿 $72即製西多士香脆外表而內裏保持鬆軟,配上香濃口味嘅雲呢拿雪糕, 一凍一熱口感新穎過癮Iced Cappuccino $46厚厚既奶泡搭配espresso shot,口感順滑而層次分明

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102

西多士伴鮮berry及雪糕配楓糖漿 $72

Iced Cappuccino $46
2022-09-02 68 浏览
平日放假真係好,出街人唔多可以慢活輕鬆一下✨朝早出左海港城好多店舖未開門☕️所以響Espresso Alchemy 享受早餐。😋牛油果多士配沙律🥗+煙三文魚🍣$97半個剛熟既牛油果🥑香甜好味,加埋蕃茄仔十分開胃,芝士沙律🥗夠曬新鮮,再加配煙三文魚,絕對係健康好選擇。雞扒芝士奄列配多士$71雞扒切粒+拉絲芝士作為奄列涵料非常好味🍳配埋牛油多士十分滿足。🥞火雞胸蛋沙律牛角包🥐$51私心推介必點牛角包,牛角包鬆脆可口😋火雞🦃️胸片肉質嫩滑,而蛋沙律+生菜片新鮮好味。✨生酮宇治抹茶🍵忌廉卷$59生酮食品比較小甜,抹茶味濃郁👏🏻忌廉軟滑夠夠。👍🏻另外早餐可以優惠價加配飲品,Milk Chocolate 同埋Matcha latte奶味豐富🧋甜度適中👍🏻早餐連飲品性價比十分高✨。

牛油果多士配沙律🥗+煙三文魚🍣$97

雞扒芝士奄列配多士$71

火雞胸蛋沙律牛角包🥐$51

生酮宇治抹茶🍵忌廉卷$59
生酮食品比較小甜,抹茶味濃郁👏🏻忌廉軟滑夠夠。👍🏻

2022-08-25 53 浏览
☕️ Mocha $48Mocha好濃咖啡味,唔太甜👍🏻😝🍀🍽 Tacos with Pork Carnitas and Green Salsa (墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬) $89個taco唔係太好食🥲🥲 taco shell 係凍冰冰的 ☹️☹️ 啲豬肉都令我哋少少失望,加咗好多辣椒醬先夠
☕️ Mocha $48
Mocha好濃咖啡味,唔太甜👍🏻😝
🍀
墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬) $89

2022-08-23 74 浏览
👉🏻Pesto Chicken Salad $86出街食salad, 第一會諗到NOx, 第二就係呢間了佢嘅慢煮雞真係塊塊都咁嫩滑一啲都唔鞋, 好好味☺️又有大量新鮮沙律菜✨呢個價係好ok!不過無NOx嘅沙律咁多材料咁豐富 👉🏻Earl Grey Chocolate (+$11)Earl grey & 朱古力味平衡得好好, 每啖都有香濃嘅earl grey☕️👉🏻Carbonara $102 用厚切pancetta 肥肥地做法算幾正宗不過食落會滯滯地, 最後食完見到個碟都幾多油 👉🏻Large Flat White (+$16) nutty, 水準穩定發揮 以上係lunch time 價錢 加一服務費:No
👉🏻Pesto Chicken Salad $86
出街食salad, 第一會諗到NOx, 第二就係呢間了
不過無NOx嘅沙律咁多材料咁豐富

👉🏻Earl Grey Chocolate (+$11)

👉🏻Carbonara $102
用厚切pancetta 肥肥地
做法算幾正宗
不過食落會滯滯地, 最後食完見到個碟都幾多油

👉🏻Large Flat White (+$16)
nutty, 水準穩定發揮

以上係lunch time 價錢
加一服務費:No
  • 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
  • Flat  White
  • Earl Grey Chocolate
♡ ⊛ 休閒咖啡店 - Espresso Alchemy ♡-呢間Encore左好幾次既coffee shop💓今日突然好想飲咖啡~ 就同友人黎嘆下😝因爲佢都係咖啡控~鋪頭有好多輕食同蛋糕等由於時間有限 都係飲左coffee先😝- ♡ Ice Latte ♡ $46 店鋪所用既咖啡豆 全部由店主選擇同炒製💓所以佢既咖啡豆十分優質一飲落已經同出面既唔同咖啡同奶既比例十分完美味道香濃 😋- ♡ Sparkling Black Coffee ♡ $50友人叫左杯 黑咖啡☕️好濃郁 咖啡豆好夠香味加埋sparkling 好有口感層次😎-❥ 兩個人傾下計 享受下慢活既時光💓鋪頭環境寧靜 好適合朋友去飲杯野 抖下👍# ⇢店鋪資料:Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
呢間Encore左好幾次既coffee shop💓
今日突然好想飲咖啡~
就同友人黎嘆下😝因爲佢都係咖啡控~
鋪頭有好多輕食同蛋糕等
❥ 兩個人傾下計 享受下慢活既時光💓
鋪頭環境寧靜 好適合朋友去飲杯野 抖下👍
#
⇢店鋪資料:
Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
2022-08-22
  • Latte
2022-08-22 97 浏览
今日去尖沙咀約朋友傾啲野,即時諗起呢間,行去碰下運氣睇下有冇位,好彩有位。有45分鐘月餐時間,當coffee shop嚟講都夠啦。兩個人諗住叫all day breakfast ,但見隔離枱食緊個龍蝦牛油果早餐好大份又幾吸引,所以最後嗌左一份share食。《 海港城龍蝦牛油果全日早餐 $199 》 有半隻開邊龍蝦,肉唔算嫩但又幾彈牙,蛋炒得幾香滑,牛油果香軟,仲有兩條腸仔,菇粒,牛角包,車厘茄同哈密瓜,好豐富,兩個人食完都有飽肚感。《 生酮宇治抹茶忌廉卷 $59 》好奇下試下 生酮 蛋糕,叫左個抹茶忌廉卷,口感同普通蛋糕差唔多,反而無咁甜膩幾好味。 《 Espresso Tonic $50 》酸酸甜甜又有咖啡香,次次都會飲。《 Daily cake - blueberry pound cake $31 》時日蛋糕我揀咗藍莓蛋糕,牛油味幾香,口感幾rich 唔太甜。

《 海港城龍蝦牛油果全日早餐 $199 》

《 生酮宇治抹茶忌廉卷 $59 》

《 Espresso Tonic $50 》
酸酸甜甜又有咖啡香,次次都會飲。

2022-07-31
早餐
2022-08-22 56 浏览
今日係假期,呢度比較多人,等咗陣位。自己出去落單之後,職員就會送餐嚟,有service但無加一。好多時嚟親都飲咖啡,今次就試下飲其他:《 蜜糖伯爵鮮奶 $43 》好大支奶,加咗蜜糖甜甜地幾好味,都幾好味。《 蜜糖青檸梳打 $48 》嗰時好熱,呢杯好清新,飲落好爽好消暑。《 煙三文魚牛油果莎莎配沙律及多士 $88 》呢份多士好大份,夠兩個人share。多士有殼物增添口感,麵包都煙煙韌韌,煙三文魚包住牛油果蓉,一併入口又香又滑,如果連多士食一樣好味。沙律菜都多,加埋酸汁幾醒胃,又幾健宜。
今日係假期,呢度比較多人,等咗陣位。

好多時嚟親都飲咖啡,今次就試下飲其他:

《 蜜糖伯爵鮮奶 $43 》
好大支奶,加咗蜜糖甜甜地幾好味,都幾好味。

《 蜜糖青檸梳打 $48 》
嗰時好熱,呢杯好清新,飲落好爽好消暑。

《 煙三文魚牛油果莎莎配沙律及多士 $88 》
2022-07-31
下午茶
2022-08-21 47 浏览
Espresso Alchemy尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖咖啡煉金術曾經KETO架我,見到生酮蛋糕要試下, 宇治抹茶cream味好濃, 甘甘的醇香。CREAM口感好RICH, 因KETO 是要多油脂, HEAVY WHIP CREAM打出來密度會緊密很多。$86 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬, 個醬好適合夏天, 非常開胃, 雞胸難得唔鞋身, 而且是想肥想食低卡健康架CHOICE$142 all day breakfast 好豐富, 有基本架bacon, egg, saussages, mushroon, potato, 呢度是跟crossiant 牛角包, 真係卡路里食一份就已足夠全日活動量所需了。$40 FLAT WHITE 有幾款KETO FRIENDLY 架DESSERT , $58 Keto Matcha Cream Roll Cake, 中間好多CREAM 呀, 有3個唔同口味, 外表就無平凡人甜品咁靚的了, 但食完唔怕引起血糖太高, 歉喜歡食CREAM 架非KETO 人都岩食。係harbour city 來講, 食品水準高又價格合理, 比我係中環架COF
Espresso Alchemy
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

咖啡煉金術

$40 FLAT WHITE

係harbour city 來講, 食品水準高又價格合理, 比我係中環架COFFEE SHOP仲抵, 且熱食及輕身架MENU都好多野食揀。今日好早來好彩有位, 當食完12:45出面門口已經成堆人等緊啦
2022-08-19 67 浏览
呢間卷蛋出左好耐,但我一直冇來試。卷蛋一共有3款口味,有朱古力,MATCHA同埋TIRAMISU。我叫左朱古力味生酠卷蛋,細細件,自己都食到,仲有金薄做裝飾添。朋友就叫左個牛油果多士莎莎,我地一齊SHARE,牛油果蓉滿滿地鋪滿多士表面,好好味呀!沙律好新鮮好清新。飲品方面,天氣比較熱,我叫左杯HONEY BEE,有甜甜地既蜜,酸酸地既青檸,同埋梳打,正呀!我另外仲叫多左杯桂花龍井茶,有花香,有茶味,好岩下午CHILL下。朋友叫左杯凍朱古力牛奶,佢話朱古力同牛奶味好平均,好濃郁!
2022-08-17
2022-08-17 41 浏览
去開尖沙咀嗰頭買嘢,想食埋飯返 ,所以就過左黎呢邊食個 early dinner ~~佢分左兩邊 一邊賣野一邊係座位 (大堂位) 亦都有單邊位餐單都幾多元化 係正式西式Cafe 有唔同種類飲品 仲有特色飲品 酒類都有!睇得出有心機之作食物方面 除左 面包類, 有沙律有意粉有飯仲要有甜品 ❤️❤️叫左兩杯飲品 Hot Mattcha latte $39 & hot milk chocolate$39估唔到連 chocolate 都有拉花 🌻主菜 叫左 虎蝦車厘茄意大利飯 $132同埋 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $102雜菌芝士意大利飯本身都驚好漏,好彩又唔會喎。仲有好香嘅菇菌味同埋好多雜菌,食落好有咬口 ❤️虎蝦車厘茄意大利飯虎蝦爽口,意大利飯用上個醬汁唔會太酸但係又帶到嗰個香味出嚟, 開胃醒神。生酮意式芝士卷$61本身想叫朱古力卷,因為上網見人哋啲相覺得好吸引點知當日朱古力同埋抹茶都賣曬好彩仲有一款淨 個感覺直情係成個蛋捲浸咗落去 terimisu 酒度,食落會濕濕潤潤,中間個cream好 rich!成件事非常之豐富! 好似食緊濃縮版嘅tiramisu咁~~

佢分左兩邊 一邊賣野

一邊係座位 (大堂位)

亦都有單邊位

餐單都幾多元化 係正式西式Cafe
有唔同種類飲品 仲有特色飲品 酒類都有!
睇得出有心機之作

食物方面 除左 面包類, 有沙律有意粉有飯
仲要有甜品 ❤️❤️

點知當日朱古力同埋抹茶都賣曬

好彩仲有一款淨

個感覺直情係成個蛋捲浸咗落去 terimisu 酒度

2022-08-16 45 浏览
今日黎到位於尖沙咀既哩間cafe~cafe環境型格有特色,有好多紅色拱門既圓桌及窗邊位置。餐廳分左兩邊,一邊可以買嘢食,再加少量座位,另一邊就全部都係座位。餐牌上有沙律、主食及甜品選擇~🥪檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $72三文治餡料十足,有滿滿既烤雞煙肉,烤雞juicy帶有黑椒香,加上檸檬汁及芝士,惹味好食。🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102意粉軟硬度適中,醬汁creamy,厚切意大利煙肉味道咸香,亦帶有油脂香。🍵生酮宇治抹茶忌廉卷 $59忌廉卷好靚好啱打卡📸️捲蛋同忌廉既比例剛剛好,抹茶味香濃,但係又唔會太甜,仲有金箔作點綴~🍫Iced Mint Chocolate $63面層係幼滑既奶泡,有好重既薄荷香,所以飲落去一啲都唔會甜膩,好難得可以飲到杯味道清新既朱古力~

餐牌上有沙律、主食及甜品選擇~

🥪檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 $72

🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $102