2024-01-23 69 浏览
ᴀʟᴄʜᴇᴍʏ ɪꜱ ᴏɴᴇ ᴏꜰ ᴍʏ ꜰᴀᴠᴏʀɪᴛᴇ ᴄᴀꜰᴇꜱ ꜰᴏʀ ɪᴛꜱ ᴅɪᴠᴇʀꜱᴇ ᴍᴇɴᴜ ᴏᴘᴛɪᴏɴꜱ, ʀᴀɴɢɪɴɢ ꜰʀᴏᴍ ʜᴇᴀʟᴛʜʏ ꜱᴀʟᴀᴅꜱ ᴛᴏ ʟɪɢʜᴛ ᴍᴇᴀʟꜱ, ᴘᴀꜱᴛᴀ, ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ, ᴋᴇᴛᴏ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛꜱ, ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟᴛʏ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ, ᴀɴᴅ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟꜱ. ᴛʜᴇ ʙʀᴀɴᴄʜ ᴀᴛ ʜᴀʀʙᴏᴜʀ ᴄɪᴛʏ ᴘʀᴏᴠɪᴅᴇꜱ ᴀ ꜱᴇᴍɪ-ᴏᴘᴇɴ ꜱᴘᴀᴄᴇ ᴡʜᴇʀᴇ ᴛʜᴇ ꜱᴛᴀꜰꜰ ᴅᴇʟɪᴠᴇʀꜱ ᴛʜᴇ ꜰᴏᴏᴅ ᴛᴏ ʏᴏᴜʀ ᴛᴀʙʟᴇ ᴀꜰᴛᴇʀ ʏᴏᴜ ᴘʟᴀᴄᴇ ʏᴏᴜʀ ᴏʀᴅᴇʀ. ɪᴛ'ꜱ ᴀ ɢʀᴇᴀᴛ ꜱᴘᴏᴛ ᴛᴏ ʀᴇʟᴀx ᴀɴᴅ ᴍᴇᴇᴛ ꜰʀɪᴇɴᴅꜱ, ᴡɪᴛʜ ᴛʜᴇ ᴀᴅᴅᴇᴅ ʙᴏɴᴜꜱ ᴏꜰ ɪɴꜱᴛᴀɢʀᴀᴍᴍᴀʙʟᴇ ᴍᴀʀʙʟᴇ ᴛᴀʙʟᴇꜱ. ᴛʜᴇ ɢʀᴇᴇɴ ᴘᴇꜱᴛᴏ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴀʟᴀᴅ ɪꜱ ᴀ ꜱᴛᴀɴᴅᴏᴜᴛ ᴅɪꜱʜ, ꜰᴇᴀᴛᴜʀɪɴɢ ᴀ ɢᴇɴᴇʀᴏᴜꜱ ᴘᴏʀᴛɪᴏɴ ᴏꜰ ʟᴏᴡ-ꜰᴀᴛ, ʜɪɢʜ-ᴘʀᴏᴛᴇɪɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʙʀᴇᴀꜱᴛ ᴀɴᴅ ꜰʟᴀᴠᴏʀꜰᴜʟ ᴘᴇꜱᴛᴏ ᴅʀᴇꜱꜱɪɴɢ. ᴛʜᴇ ᴄʀᴇᴀᴍʏ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ᴍɪxᴇᴅ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ ɪꜱ ᴀɴᴏᴛʜᴇʀ ᴍᴜꜱᴛ-ᴛʀʏ, ᴡɪᴛʜ ᴀ ʀɪᴄʜ ꜰʟᴀᴠᴏʀ ᴀɴᴅ ᴀᴍᴘʟᴇ ꜱᴇʀᴠɪɴɢ ꜱɪᴢᴇ. ꜰᴏʀ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ, ᴛʜᴇ ʙᴇᴀᴜᴛɪꜰᴜʟʟʏ ᴘʀᴇꜱᴇɴᴛᴇᴅ ᴋᴇᴛᴏ ʙʟᴀᴄᴋ ʙᴀᴍʙᴏᴏ ᴄʜᴀʀᴄᴏᴀʟ ᴀɴᴅ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ᴄᴀᴋᴇ ʀᴏʟʟ ɪꜱ ᴀ ɢʀᴇᴀᴛ ᴄʜᴏɪᴄᴇ ꜰᴏʀ ᴛʜᴏꜱᴇ ᴡᴀᴛᴄʜɪɴɢ ᴛʜᴇɪʀ ꜱᴜɢᴀʀ ᴀɴᴅ ꜱᴛᴀʀᴄʜ ɪɴᴛᴀᴋᴇ. ʟᴀꜱᴛʟʏ, ᴛʜᴇ ᴄɪᴛʀᴏɴ ᴠᴏᴅᴋᴀ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ ᴏꜰꜰᴇʀꜱ ᴀ ʟɪɢʜᴛ ᴀɴᴅ ʀᴇꜰʀᴇꜱʜɪɴɢ ᴏᴘᴛɪᴏɴ ᴡɪᴛʜ ᴀ ꜱᴜʙᴛʟᴇ ʟᴇᴍᴏɴ ᴛᴡɪꜱᴛ.

Alchemy是自己最喜歡的Cafe之一,因爲由健康的沙律,到輕食,意粉,意大利飯,生酮甜品,特色咖啡同Cocktail統統都可以一次過滿足喲!
海港城分店沒有加一,落單後店員會稍後主動將食物送到桌子上。雖然是半開放作爲,平日晚上人流不算好多,雲石桌子打卡,可以和朋友聚聚。

青醬鷄胸肉沙律 $89
絕對是咖啡店的招牌菜和我個人最推介的,分量非常多,繽紛的沙律配上足足200g的低脂肪高蛋白鷄胸肉呢!而且吃了好多次,每次都弄得非常軟,青醬都非常入味,值得encore~Σ(•̀ω•́ノ)ノ

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $108
意大利飯分量同樣不少,香濃黑松露香味,雜菌鋪得滿滿的,意大利飯軟硬度剛好,朋友都吃不完記得2個人分享啦(◕ˇ∀ˇ◕。)

生酮黑竹碳、Tiramisu蛋糕卷 $61/$62
擺盤精緻,細細一件非常可愛ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭重點是甜品無使用麵粉,低糖低澱粉,減肥都可以吃!

Citron Vodka
咖啡店都可以有Cocktail!和平日的相比,酒精味道非常淡,帶微微的檸檬黃色,非常容易入口,喝完不怕醉啦(。•ᴗ-)

無加一!值得再訪🌸
2024-01-22 96 浏览
係海港城既呢間分店 店以磚組色既設計空間闊落 有大落地玻璃 ~佢地係以半自助形式 食物同飲品都係即叫即製 除咗咖啡佢地有做精品咖啡烘焙 有質素保證之外 🌟食物亦大份 價錢相宜 難怪平日lunch time黎已經坐滿客人 離開既時候仲見到人龍排隊~ ᥫ᭡今次試咗以下´ސު`𖧐 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 / 焗薯超足料!入面有兩塊雞扒 肉質嫩 配上清新既檸檬乳酪醬 減低咗油膩感~~𖧐香煎虎蝦配蘆筍辣茄汁意粉虎蝦新鮮彈牙 有淡淡嘅黑胡椒香辣味 好惹味!蕃茄汁唔會太酸剛剛好 🥰𖧐𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢咖啡味道濃郁醇厚 同朱古力味道平衡而且拉花好靚☺️𖧐𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦就算凍飲都有帶回金嘅抹茶 味道濃郁🤗
係海港城既呢間分店 店以磚組色既設計
空間闊落 有大落地玻璃 ~
佢地係以半自助形式 食物同飲品都係即叫即製
除咗咖啡佢地有做精品咖啡烘焙 有質素保證之外 🌟

食物亦大份 價錢相宜 難怪平日lunch time黎
已經坐滿客人 離開既時候仲見到人龍排隊~

ᥫ᭡

今次試咗以下´ސު`

𖧐 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 / 焗薯
超足料!入面有兩塊雞扒 肉質嫩
配上清新既檸檬乳酪醬 減低咗油膩感~~

𖧐香煎虎蝦配蘆筍辣茄汁意粉
虎蝦新鮮彈牙 有淡淡嘅黑胡椒香辣味 好惹味!
蕃茄汁唔會太酸剛剛好 🥰

𖧐𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢
咖啡味道濃郁醇厚 同朱古力味道平衡
而且拉花好靚☺️

𖧐𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦
就算凍飲都有帶回金嘅抹茶 味道濃郁🤗
2024-01-20 147 浏览
我哋兩個大人推住兩架BB車入去,門口嘅服務員已經面有難色,好似唔歡迎我地。我地嘅BB都好細個,佢地又無BB櫈,所以想推埋bb車入去放便餵食。當時得幾枱客,我地簡最邊嘅位,都唔想阻住佢地,有禮地問佢地得唔得。跟住一開始個女服務員走左入去問一位光頭男士,光頭服務員就好凶咁走過黎話:消防條例關係,BB車唔可以擺喺走廊附近!咁我地就好不愉快地走左其實可以有禮貌啲講唔好意思,BB車要擺喺門口,我哋完全明白,唔會要佢哋難做,但係咁嘅服務態度都唔使旨意有回頭客😅
我哋兩個大人推住兩架BB車入去,
門口嘅服務員已經面有難色,
好似唔歡迎我地。

咁我地就好不愉快地走左

2024-01-16
2024-01-15 135 浏览
I am a Chef and have worked in F&B industry for many years.So I went there to meet a friend and had a cup of coffee between 540pm to 615pm.With me along was my 3 years old daughter..alike many children she is also picky about her eating habits. So I got her a chocolate cake and went into this cafe.While I am enjoying their coffee, a staff come over and said no eating 2 bites chocolate cake in their cafe.Having worked many years in F&B ., this kind of treatment...especially for the kids is a jok
Having worked many years in F&B ., this kind of treatment...especially for the kids is a joke.

So, if a todler needs his milk or baby food, or a sick person need to eat or drink medicine this cafe will ask you to go out ??
This is your chance to apologize, and I will come back again to have a coffee...and my baby will have his baby milk 🍼 ...Will you still tell me I can't ? And ask your guest to go out ??
⅕ WORKING IN F&B WHO ARE ADULTS BUT CANNOT EVEN UNDERSTAND CHILDREN WHICH THEY ONCE WERE.

Never recommend this
Kid-friendliness: Worst for Kid friendliness. Don't go there . Waste of time, treat you like rubbish
题外话/补充资料: I don't care if many many people enjoy their coffee here. But This was my experience and im not the only one...i found few guests also had bad kids experience and they also post reviews about it. Everybody knows and i work in F&B, 90% reviews are PAID.. What looks good from distance..... when you are near...looks BAD
2024-01-15
  • GO OUT AND TAKE YOUR KID OUT !
2024-01-12 1123 浏览
《久違的咖啡店》很久沒去這裡吃東西啦,這次經過就去吃吧😎。海港城城分店座位較多,可以跟親友慢慢享受用餐。店舖是半開放式的,簡約裝修環境舒適,食物選擇算是多的🙈。-▪︎蜜糖伯爵茶鮮奶 HKD$43|巧克力咖啡 HKD$41飲品選擇有很多,咖啡、茶飲和有酒精的咖啡也有。蜜糖伯爵茶鮮奶味道香甜,茶味清香鮮奶順滑。巧克力咖啡味道香濃,還有美美拉花,可以打卡一下📸。-▪︎脆炸魚堡配自家製蛋黃醬 HKD$130這個炸魚柳太巨型了吧😂,漢堡外層也蓋不到欵。炸魚柳金黃色賣相挺吸引,酥脆的外層有外脆內嫰的口感。漢堡用料多所以口感豐富,醬汁味道香濃惹味。-▪︎青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 HKD$75之前吃過就喜歡啦,是個健康又美味der組合。青醬味道香濃,烤雞肉質嫰滑,蕃茄配芝士是YYDS組合!意式三文治外層微脆,整體口感挺豐富。-▪︎生酮竹炭芝麻忌廉卷 HKD$61生酮卷有3款口味,較喜歡吃這個口味。蛋糕質感鬆脆濕潤,吃得到濃郁的芝麻味🤭。裡面是厚厚der忌廉,質感軟滑細膩。-
《久違的咖啡店》

▪︎蜜糖伯爵茶鮮奶 HKD$43|巧克力咖啡 HKD$41
飲品選擇有很多,咖啡、茶飲和有酒精的咖啡也有。

蜜糖伯爵茶鮮奶味道香甜,茶味清香鮮奶順滑。

巧克力咖啡味道香濃,還有美美拉花,可以打卡一下📸。

▪︎脆炸魚堡配自家製蛋黃醬 HKD$130
這個炸魚柳太巨型了吧😂,漢堡外層也蓋不到欵。

▪︎青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治 HKD$75

▪︎生酮竹炭芝麻忌廉卷 HKD$61

2024-01-10
星期五放工happy Friday,約同事一齊食埋晚飯先返屋企,佢話想食附近間Espresso alchemy,好彩今日早收工唔算好多人,星期六日次次嚟到都要排隊等位🙈🙈青醬雞胸沙律配檸檬醋汁竟然有我最愛嘅青醬雞胸!即刻叫黎試吓先!大大碟沙律菜份量十足,夠晒抵食~青醬雞胸都有好多件,入口嫩滑得來仲充滿青醬清新香氣,新鮮沙律菜配上檸檬醋汁特別開胃。煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治叫咗個三文治一齊share~有齊煙三文魚、牛油果、碎蛋、蕃茄,材料好豐富,食落足料之餘層次感十足。忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯呢款意大利飯有驚喜!香濃得來仲好有芝士香,夾雜清香雜菌,重點係加入忌廉黑松露醬,提升味道,黑松露控嘅我表示好滿意!Sparkling black估唔到呢度有氣泡黑咖啡,清新爽口又解渴,帶有強烈堅果調,入口馥郁回甘,推薦咖啡迷試吓~生酮意式芝士卷想食甜品又怕肥,呢款生酮甜品就啱晒啦!蛋糕鬆軟,充滿香濃咖啡味,口感綿滑細緻~

青醬雞胸沙律配檸檬醋汁

煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯

Sparkling black

生酮意式芝士卷

2024-01-05
放假最鍾意就係食coffee shop,可以坐下慢活一下~要數我最愛嘅咖啡店就梗係espresso alchemy,眾多分店我覺得尖沙咀海港城就坐得最舒服😌今日時間尚早,唔係好多人,可以自己揀位坐,跟住再去cashier落單☺️同朋友叫咗款沙律、意粉同埋三文治一齊開心share,最後仲叫埋個生酮甜品,真係食得好滿足💗青醬雞胸沙律配檸檬醋汁呢款青醬雞胸沙律,每次嚟到係必點之選,亂畫多汁嘅雞胸,份量十足,厚切大大件食落仲特別有口感添!新鮮沙律菜爽脆清新,加入檸檬醋汁令人特別開胃。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉卡邦尼意粉上枱充滿濃濃芝士香,厚切意大利煙肉好足料,肥瘦均勻,入口油香滿溢。意粉煮得啱啱好,彈牙有口感。牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬呢款牛肉三文治,大大碟上枱好吸睛!麵包烘得香脆,濃濃牛油香,夾住牛味十足嘅牛肉片同埋清香蘑菇,伴碟仲有沙律,健康又飽肚!生酮意式芝士卷之前食過朱古力味同埋綠茶味,今次見到有意式芝士味,新出梗係要試吓!面頭有咖啡粉,蛋卷食落偏濕潤,綿滑得來好有層次感,仲散發淡淡嘅咖啡香,唔錯!Mocha想飲朱古力又想飲咖啡,Mocha就啱晒我~滑順口感充滿濃濃朱古力香,再夾雜

青醬雞胸沙律配檸檬醋汁

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬

生酮意式芝士卷

Mocha
想飲朱古力又想飲咖啡,Mocha就啱晒我~滑順口感充滿濃濃朱古力香,再夾雜香醇咖啡,柔滑柔和,甜度剛好。

2024-01-06
2024-01-06 61 浏览
人氣coffee shop💖 裝潢悠閑時尚,打卡一流📸 環境氣氛舒適,適合情侶或朋友約會坐低飲杯嘢🤗 用餐體驗令人滿意,值得推薦,店員服務態度很好🥰 晚市二人消費:$323 💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅煙三文魚意大利飯 ($133)✨煙燻的三文魚和意大利飯的結合相當美味~三文魚的鮮美與飯的口感搭配得很好。此外,菜品的價格也相對較高,但是它的份量十分豐盛,可以讓你吃得很滿足😋 醬汁濃稠 不會油膩,鹹香味十足🤤 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ($75)✨麵包烤得香脆,十分惹味。雞肉好厚身,入口滑嫩多汁,帶著微微的檸檬香氣。加上鹹香微脆的煙肉及半溶芝士,為整道三明治增添了口感和層次感,口感味道出色👍🏻👍🏻藍莓自家製蛋糕 ($33)✨外觀看起來好鬆軟,上面點綴著新鮮的藍莓。蛋糕口感綿密,而且藍莓的酸甜味道與蛋糕的甜度相互平衡,非常好吃😋𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🥛Honey Earl Grey Latte ($43)✨推薦~香甜的蜂蜜和柔滑的牛奶完美地融合在一起,形成獨特的香氣和味道,奶泡的質地很好,非常順滑😚☕️Long Black (Large) ($39)✨經典的黑咖啡,味道濃郁醇厚,適合喜歡喝純黑咖啡的人

晚市二人消費:$323

藍莓自家製蛋糕 ($33)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🥛Honey Earl Grey Latte ($43)✨

☕️Long Black (Large) ($39)✨
經典的黑咖啡,味道濃郁醇厚,適合喜歡喝純黑咖啡的人

2024-01-03 51 浏览
海港城有好多野食今日想同朋友仔去cafe食嘢傾計呢間cafe就啱晒坐得舒服仲要野飲食物都好味☺️☺️☺️🩷虎蝦車厘茄意大利飯🍤🍅好大碟飯,一個女仔食超級飽番茄醬唔會好稀,啱啱好掛晒喺飯度仲有好香同微辣嘅黑糊椒味虎蝦仲啖啖肉,好好味😋😋😋🩷雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬🐷🍔超大個漢堡呀,個包用牛油煎過好香豬頸肉仲好厚好大塊,味道醃得好好啲雜菌仲煎得好juicy,推介推介🤤🤤🤤🩷生酮竹炭黑芝麻忌廉卷🍰就咁睇以為好普通但係食落口係好香黑芝麻味又唔會太甜,係一個健康嘅甜品😚😚😚🩷Iced Latte☕️好香咖啡味,奶又好滑雖然有冰但唔會變淡味😌😌😌🩷Ice Espresso Tonic🍹超有驚喜呀飲落有啲梳打水又有啲咖啡味兩者係超夾好清新😎😎😎
海港城有好多野食
今日想同朋友仔去cafe食嘢傾計
呢間cafe就啱晒
坐得舒服仲要野飲食物都好味☺️☺️☺️

🩷虎蝦車厘茄意大利飯🍤🍅
好大碟飯,一個女仔食超級飽
番茄醬唔會好稀,啱啱好掛晒喺飯度
仲有好香同微辣嘅黑糊椒味
虎蝦仲啖啖肉,好好味😋😋😋

🩷雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬🐷🍔
超大個漢堡呀,個包用牛油煎過好香
豬頸肉仲好厚好大塊,味道醃得好好
啲雜菌仲煎得好juicy,推介推介🤤🤤🤤

🩷生酮竹炭黑芝麻忌廉卷🍰
就咁睇以為好普通
但係食落口係好香黑芝麻味
又唔會太甜,係一個健康嘅甜品😚😚😚

🩷Iced Latte☕️
好香咖啡味,奶又好滑
雖然有冰但唔會變淡味😌😌😌

• Espresso  Tonic
  • 虎蝦車厘茄意大利飯
  • 雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬
2023-12-31 70 浏览
假日想食一啲輕盈啲嘅菜式, 即刻諗起我最愛嘅cafe!今次揀咗窗邊座位, 感覺好休閒~🍵Matcha latte 抹茶味香濃, 轉咗oat milk, 茶味與燕麥奶味道互相平衡, 有抹茶嘅回甘💚 🥪牛油果蕃茄芝士意大利三文治Panini外脆內軟熟, 牛油果熟度剛好🥑, 蕃茄又夠新鮮, 成個組合好夾!另外再加咗新鮮沙律菜🥗, 感覺更加健康!🥣虎蝦車厘茄意大利飯 香濃蕃茄汁配上risotto, 飯粒硬中帶軟, 有咬口, 充分吸收到蕃茄汁嘅味道, 食到有少少辣味, 🦐虎蝦口感彈牙, 非常入味!🍰自家製香蕉蛋糕 香蕉蛋糕濕潤度適中, 香蕉味天然香甜🍌, 口感蓬鬆, 香氣十足!鍾意食香蕉蛋糕嘅朋友絕對要試吓!

🍵Matcha latte

🥪牛油果蕃茄芝士意大利三文治

🥣虎蝦車厘茄意大利飯

🍰自家製香蕉蛋糕
2023-12-31
  • 虎蝦車厘茄意大利飯
  • Matcha Latte
2023-12-31 39 浏览
尖沙咀海港城呢間espresso alchemy 位置雖然有少少隱蔽,但反而坐得好舒服同埋寧靜。適合三五知己,嘆杯咖啡,慢慢傾計。今日係2023年12月31日,即系特別嘅123123,飲杯嘢打個卡,生活充滿儀式感!菠蘿烤雞漢堡外相靚仔,麵包新鮮,搭配多汁嘅烤雞扒同新鮮嘅菠蘿片,口感層次豐富。烤雞扒煎得恰到好處,咬落去肉質鮮嫩多汁,同菠蘿嘅甜酸味道好夾。黑松露野菌意大利飯意大利飯鬆軟爽滑,每一粒飯都吸收咗黑松露嘅香氣同野菌嘅風味。野菌包括蘑菇、松茸等,黑松露嘅香味十分濃郁。竹炭芝麻卷卷餅外層好滑,芝麻忌廉濃郁香滑,口感濕潤,內裡包著豐富嘅芝麻忌廉,再配合上竹炭粉末,呈現出黑白對比嘅美感。抺茶鮮奶拿鐵抺茶拉花好靚,飲落去好滑,抺茶味濃,甘中帶甜,非常好飲。

菠蘿烤雞漢堡

黑松露野菌意大利飯

竹炭芝麻卷

抺茶鮮奶拿鐵
抺茶拉花好靚,飲落去好滑,抺茶味濃,甘中帶甜,非常好飲。
2023-12-22 41 浏览
最近聖誕出咗尖沙咀睇聖誕燈飾,睇燈飾之前要醫飽個肚~ 我同朋友喺海港城呢邊見到間cafe,見裝修唔錯,menu又吸引就入咗去試試!忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $108Risotto口咁啱啱好,飯粒帶少少硬。整體食落好creamy,黑松露醬多,而且味道濃郁。雜菌份量都好多,啲菇類有鮮煎過,所以食落特別香。另外好特別嘅係食到有木耳,令食落去嗰陣好爽脆,口感非常特別、新奇。Regular Milk Chocolate +$11朱古力奶唔會太甜,朱古力味濃郁,大大杯,拉花好靚。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $106卡邦尼意粉好Creamy,醬汁濃郁,大蛋黃香。煙肉有驚喜,好厚切,食落彈牙,煎得非常之香,帶肥肉嘅位充滿油脂感,非常好味。整體配搭非常好。Large matcha latte $16抹茶鮮奶飲落好清幽,茶味濃郁,再帶點奶香,唔會太甜。Tiramisu roll cake $62甜品方面,今次食咗生酮tiramisu卷。雖然用咗生酮嘅做法,但係食落都同普通蛋糕差唔多,仲冇咁高卡路里添!蛋糕咖啡味濃郁,中間嘅忌廉好滑~

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $108

Regular Milk Chocolate +$11
朱古力奶唔會太甜,朱古力味濃郁,大大杯,拉花好靚。

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $106

Large matcha latte $16
抹茶鮮奶飲落好清幽,茶味濃郁,再帶點奶香,唔會太甜。

Tiramisu roll cake $62
喺海港城,要食個午餐🥪同埋想飲咖啡☕️,用2秒時間諗一諗,記起呢度,於是就過去開餐🤣有多款 Lunch Set 可以選擇,咁我揀咗 $119「豬頸肉卷餅配芥末籽醬 Pork Neck Tortilla Wrap with Whole Grain Mustard」,Lunch Set 包 Regular Size Single Origin Brew Coffee 😋Single Origin Brew Coffee 香濃好飲 😆「豬頸肉卷餅配芥末籽醬」:豬頸肉油份極充足所以好爽滑👍,仲有啲生菜🥬同埋火箭菜☘️,加埋少少辣嘅 mustard,用 tortilla 夾住嚟食,幾夾🤣🤩仲叫咗個 cake:$33「自家製藍莓核桃蛋糕」:甜甜哋,食到啲藍莓🫐又食到核桃🤩又叫咗 $76「Single Origin Tasting Set 單品濃縮咖啡+泡沫咖啡」:即係Combo of Espresso and Cappuccino 😆;揀咗Ethiopia 嘅TADELECH LOLE, Tadelech Lole 其實係人名,係一位擁有一小塊耕地嘅女性 producer;產地位於 Konga,離開

又叫咗 $76「Single Origin Tasting Set 單品濃縮咖啡+泡沫咖啡」:即係Combo of Espresso and Cappuccino 😆;揀咗Ethiopia 嘅TADELECH LOLE, Tadelech Lole 其實係人名,係一位擁有一小塊耕地嘅女性 producer;產地位於 Konga,離開 Yirgacheffe 約4公里(不過其實我都唔知喺邊🤣);Espresso 檸檬香味突出👍,Cappuccino 就非常有奶香、好滑🤩
2023-12-16 50 浏览
去到係叫完嘢食 就會有個牌 咁之後就坐低等攞嘢食✨香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉(💰$129)虎蝦幾彈牙 蘆筍幾清脆 而意粉就幾彈牙再配埋辣蕃茄汁 食落帶啲酸同微辣🌶️✨煙三文魚沙律配檸檬醋醬(💰$92)沙律份量十足 有煙三文魚 日曬蕃茄乾 橄欖配上沙律菜同檸檬醋醬 好清新開胃🤤🤤✨生酮竹炭黑芝麻忌廉卷(💰$61)食落幾香芝麻味 口感幾濕潤 而且唔會太甜膩✨Matcha Latte-Ice(💰+$19)有得揀要凍定熱 叫咗凍嘅飲落帶啲回甘 ✨Honey Earl Grey Latte(💰+$11)伯爵茶配埋牛奶同蜜糖 飲落幾清幽帶啲香甜
去到係叫完嘢食 就會有個牌
咁之後就坐低等攞嘢食

✨香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉(💰$129)
虎蝦幾彈牙 蘆筍幾清脆 而意粉就幾彈牙
再配埋辣蕃茄汁 食落帶啲酸同微辣🌶️

✨煙三文魚沙律配檸檬醋醬(💰$92)
沙律份量十足 有煙三文魚 日曬蕃茄乾 橄欖
配上沙律菜同檸檬醋醬 好清新開胃🤤🤤

✨生酮竹炭黑芝麻忌廉卷(💰$61)
食落幾香芝麻味 口感幾濕潤 而且唔會太甜膩

✨Matcha Latte-Ice(💰+$19)
有得揀要凍定熱 叫咗凍嘅飲落帶啲回甘

✨Honey Earl Grey Latte(💰+$11)
伯爵茶配埋牛奶同蜜糖 飲落幾清幽帶啲香甜

▪️Pesto Chicken Panini ($75)▪️Carbonara ($106)▪️Flat White ($40)去開尖沙咀買野,搵個位簡單食個brunch,Espresso Alchemy海港城有分店,貪佢位置方便,但係原來weekend冇lunch set 添🙈🙈 不過weekend來講,真係人少少,坐得舒服👍🏻👍🏻大推Pesto chicken 青醬雞肉 Panini ,雞肉應該係慢煮,嫩滑多汁,完全唔un。芝士份量亦都好慷慨,烘完之後又拉絲質感Carbonara 調味略嫌不足,如果可以鹹少少便更好🫦Flat White 偏向nutty,果仁味好香,啱晒中意earthy tone嘅朋友仔 ☕️

▪️Pesto Chicken Panini ($75)
▪️Carbonara ($106)
▪️Flat White ($40)

Carbonara 調味略嫌不足,如果可以鹹少少便更好🫦