2023-12-02 371 浏览
🔥Cajun Chicken and Pineapple Burgerwith Lemon Yogurt Dressing and Roasted Potatoes ($125)烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯份量十足的烤雞帶有濃郁的cajun香料風味,配上清新解膩的檸檬乳酪醬,和新鮮番茄生菜,超級滿足!-🔥Tiger Prawn and Thai Asparagus Spaghettiin Spicy Tomato Sauce ($129)香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉虎蝦新鮮彈牙,與清新的蘆筍和酸辣的番茄醬汁完美結合,每口都是味覺冒險。不過個人比較喜歡意粉偏硬的口感,意粉再硬一點就完美。-🔥Keto Matcha Cream Roll Cake ($61)生酮宇治抹茶忌廉卷以低糖低澱粉配上製作的生酮宇治抹茶卷口感濕潤,不會很甜膩,抹茶味不算十分濃郁,不過配上一杯咖啡/朱古力不錯☺️-🔥Earl Grey Chocolate (Regular $42)伯爵茶鮮奶巧克力平常通常很甜的鮮奶巧克力加上伯爵茶的香味,想再喝的感覺~-🔥Honey Bee ($48)蜜糖青檸蘇打-Espresso A
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯

in Spicy Tomato Sauce ($129)

生酮宇治抹茶忌廉卷

伯爵茶鮮奶巧克力
平常通常很甜的鮮奶巧克力加上伯爵茶的香味,想再喝的感覺~

🔥Honey Bee ($48)
蜜糖青檸蘇打
Espresso Alchemy 位於海港城地下,不論手沖咖啡還是熱食到甜品都非常用心,不管是喝杯咖啡還是吃正餐都很適合的cafe🤣
2023-11-28 174 浏览
呢間應該係我去過最差嘅咖啡店仲要喺海港城首先成個落單設計係先去counter到落order幾錢之後職員會畀返個號碼牌你再有個客人自己搵位佢哋會安排職員食品預備好送去你個位度但冇張枱都唔會有餐具或者有咖啡糖喺張枱叫咗杯咖啡要等20分鐘先送得到職員好沖沖忙忙就咁擺低杯咖啡就走😅就咁問佢一句有冇咖啡糖🙉🤬距好大聲答答:自己去拎!🤬問多句係邊度拎?就發哂脾氣話:係果度!!🤬大佬我第一次嚟 完全唔知你地啲嘢放係邊 買完杯咖啡又無距咖啡糖 同攞低杯咖啡個職員攞包糖都好正常啫做唔到問一問就要發曬脾氣好大聲咁樣答返我 就果度!🤬真係難頂!!唔知仲以為我冇俾錢買咖啡 問佢攞包糖😂真係最差嘅一間冇服務可言 員工質素仲衰過大排檔
呢間應該係我去過最差嘅咖啡店仲要喺海港城
叫咗杯咖啡要等20分鐘先送得到
職員好沖沖忙忙就咁擺低杯咖啡就走😅
就咁問佢一句有冇咖啡糖🙉🤬
距好大聲答答:自己去拎!🤬
問多句係邊度拎?
就發哂脾氣話:係果度!!🤬
大佬我第一次嚟 完全唔知你地啲嘢放係邊
買完杯咖啡又無距咖啡糖 同攞低杯咖啡個職員攞包糖都好正常啫
做唔到問一問就要發曬脾氣好大聲咁樣答返我 就果度!🤬
真係難頂!!唔知仲以為我冇俾錢買咖啡 問佢攞包糖😂
真係最差嘅一間冇服務可言 員工質素仲衰過大排檔
2023-11-27
2023-11-25 77 浏览
過咗午餐時間無set,唯有單點,一份青醬雞肉長通粉一杯細mocha,再加合桃藍莓磅蛋糕。咖啡賣相靚,夠厚身,味道平衡;通粉份量夠,有青醬味但偏淡,多雞肉但偏咸,質地似慢煮;蛋糕算大份,合桃鬆脆,藍莓少酸開胃,整體不太甜,唔漏。另加店員友善,感覺唔錯。
2023-11-24
$180 (其他)
2023-11-14 85 浏览
今日去開尖沙咀活動,想搵間Cafe食lunch嘆下咖啡,search到cheesecake factory 旁竟然有間零負評半開放式Cafe,佢有兩張高私密度嘅兩人位,但係12點前到都比人霸左,其他位就差少少,如果旁邊cheesecake factory多人排隊就好似好多人圍觀你食野咁😂牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $89雖然佢唔係Panini,但係都屬於扁平類,薄而且keep到脆口;肥牛亦重牛味,連埋調味過嘅磨菇一齊食相當惹味;沙律份量都多,用左檸檬醋好開胃忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $102佢用左幾款菇類,奈何好似冇醃過咁,好淡味,意大利飯質感ok,但都冇乜黑松露味,令人有啲失望🥺Regular Latte $39Regular真心幾細杯,最好叫large先夠飲,咖啡係正常Cafe嘅水準總結:坦白講今餐最好食嘅牛肉三文治其實自己整都唔難,至於意大飯因為冇味所以食物水準會扣啲分,環境同樣會比外邊人數多寡影響,最值得讚係佢e個地段冇收加一,但個人認為冇其他人寫得咁高質,只值一個OK評價地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖總分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️服務

牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $89

環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.☕️ 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗶𝘁𝗲𝘀 @ 🌟 Espresso Alchemy 《👽食神大媽食西餐》⠀.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Tiger Prawn and Thai Asparagus Spagherti in Spicy Tomato Sauce HKD 129Smoked Salmon Salad with HomemadeLemon Vinaigrette Dressing HKD 92Avocado, Cucumber and Tomato Salad with Cheese and Homemade Lemon Vinaigrette Dressing HKD 88Keto Matcha Cream Roll Cake HKD 61Honey Earl Grey Latte HKD 43Single Origin Brew HKD 30.👽 呢間人氣長期超級旺嘅分店,今日見到難得唔使排隊,即刻入去食,話晒中午時段次次都全場爆棚。起幾間分店入邊最鍾意去呢間,位置真係超方便。.☕️ 黎CAFE,飲品當然係重中之重啦。今次點
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Honey Earl Grey Latte HKD 43
Single Origin Brew HKD 30

☕️ 黎CAFE,飲品當然係重中之重啦。今次點選左最愛嘅「蜜糖伯爵茶鮮奶」同餐廳不定期更新嘅「精選單品咖啡」。前者超級濃郁,伯爵茶同鮮奶嘅結合帶出香濃嘅茶同奶香!加埋蜜糖,令味道更加甜蜜!後者酸度得宜,獨特風味帶出濃郁嘅咖啡香氣,平衡做得好好。午市幫襯,仲可以用優惠價換購,超正!

Honey Earl Grey Latte
Single Origin Brew

🍝 叫咗個正餐「香煎虎蝦配蘆荀辣蕃茄汁意粉」,虎蝦有成三隻,煎得脆身好咬口,蘆荀同辣蕃茄汁意粉調味幾惹味,意粉質地亦幾彈牙。

🥗 朋友仔減肥,就叫左「煙三文魚沙律」。三文魚全部捲成一朵朵花花,打卡味濃。肉質好新鮮,自家製檸檬醋醬帶出酸爽嘅風味,增添沙律嘅美味!份量好大,一定夠飽。

Smoked Salmon Salad with Homemade Lemon Vinaigrette Dressing

🥑 遷就返朋友仔食清淡,我哋再一齊分一個「牛油果青瓜蕃茄沙律」,牛油果、青瓜同蕃茄嘅組合超級健康,加埋芝士同自家製檸檬醋醬,令調味提升唔怕淡茂茂。咁大碟,兩個人分剛剛好。

🍰 食食吓再傾吓計,又想咬下甜品,所以就再額外嗌多份「生酮宇治抹茶忌廉卷」。朋友仔超愛呢一份,因為減肥都可以食!全部材料都係生酮friendly,抹茶忌廉好滑順香濃,口感非常唔錯!

Keto Matcha Cream Roll Cake

😉 不過真係要避開繁忙時間啊如果唔想等位,因為好旺呀呢間分店,大家有機會都可以黎試吓。

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
📲 +(852)2610-2998
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Honey Earl Grey Latte
Single Origin Brew
Keto Matcha Cream Roll Cake
2023-11-08 53 浏览
ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ᴀɴᴅ ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ香濃蕃茄汁配上彈牙虎蝦 飯粒硬中帶軟 完全吸收曬醬汁 非常入味 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴇɢɢ ᴍᴀʏᴏ ʙᴀɢᴇʟ貝果質感煙韌 夾住碎蛋 呢個組合都唔會輸 ᴄᴀᴊᴜɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʙᴜʀɢᴇʀ兩塊大雞扒用上烤既方式烹調 整體感覺冇咁熱氣 配上菠蘿同酸甜檸檬乳酪醬汁 厚厚既漢堡真係好足料 呢款推介 sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ sᴀʟᴀᴅ除咗三文魚 仲有日曬蕃茄乾 橄欖 營養豐富 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ上次賣哂 今次終於食到 正中我鍾意嘅抹茶味道 澀中帶點回甘 茶香突出 cream體毫冇油膩感 下次要試埋Tiramisu roll 太出色了 ɪᴄᴇ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ  烘烤味唔算十分明顯 但都係唔錯的

ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴀɴᴅ ᴇɢɢ ᴍᴀʏᴏ ʙᴀɢᴇʟ

烘烤味唔算十分明顯 但都係唔錯的

• 虎蝦車厘茄意大利飯
  • 生酮宇治抹茶忌廉卷
2023-10-30 66 浏览
今日經過海港城,行過有espresso alchemy,就捉左男朋友去飲左個下午茶餐廳就喺正cheesecake factory對面,好易搵我叫左個Banana Cake,佢就叫左個煙三文魚意大利飯同一杯Americano咖啡偏向nutty係男朋友鍾意既,有Roast過既味道。意大利飯都好creamy,唔似其他cafe咁一嚿嚿。另外叫咗一個banana cake, 超大份量,佢有用爐熱一熱再上,保持到濕潤感覺,幾好食👍🏻最後兩人都係食左 $207蚊,價錢以海港城嚟講,十分抵食

餐廳就喺正cheesecake factory對面,好易搵

Salmon  risotto
Ice  americano

Banana  cake

最後兩人都係食左 $207蚊,價錢以海港城嚟講,十分抵食

2023-10-29
Salmon  risotto
2023-10-10 97 浏览
呢度真係去過好多次啦, 食物質素有保證, 而且環境又舒適!今次同媽咪嚟咗呢度食個light meal~ Cafe係半自助形式, 自己揀位, 揀好嘢食之後就可以去cashier落單~🍝香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉意粉煮得啱啱好, 調味做得好好, 充分吸收到辣蕃茄汁嘅味道, 🦐虎蝦大大隻, 口感彈牙, 好惹味!☕Cold Brew Coffee飲用時倒入已加進冰粒嘅杯中🧊, 咖啡味道好濃, 樽裝設計, 飲唔晒亦可以拎走慢慢飲!🥯牛油果碎蛋貝果配沙律烘過嘅bagel外脆內軟, 咬落有少少彈性, 裏面夾住牛油果碎蛋🥑, 份量好足, 碎蛋沙律香滑, 配bagel食好好味😋!🥗煙三文魚沙律配上檸檬醋醬, 清新開胃!煙三文魚份量好多, 大大件, 又肥美!適合二人分享~ 🍰自家製藍莓合桃蛋糕呢個蛋糕每次嚟都要食🤤!蛋糕鬆軟濕潤, 好香天然藍莓味🫐, 仲有鬆脆嘅合桃粒增添口感

🍝香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉

2023-10-10
  • 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
  • Blueberry Bread
2023-10-08 993 浏览
這間位於尖沙咀海港城的咖啡店,是本地人氣連鎖的,本身有做精品咖啡烘焙,咖啡的質素相對有保證。食物及飲品方面均即叫即製,除了咖啡外,還有多款特調飲品,食物亦有輕食和主食等,選擇非常之多,價錢亦公道合理。香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 - $129三隻爽滑彈牙的鮮虎蝦去殼去腸,煙韌彈牙的意粉掛滿酸甜帶辣的鮮蕃茄醬汁,更有少少爽脆的蘆筍添口感。自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 - $127厚度十足的牛肉漢堡鬆軟多汁,混有香草碎,濃郁的牛味帶淡淡清香;夾著半溶化的芝士、生洋蔥、蕃茄及生菜等經典配料;外脆內軟的漢堡包撒上白芝麻,再塗上沙律醬,帶陣陣松露飄香。生酮意式芝士卷 - $62迎合生酮國際潮流,無麩質的蛋糕很濕潤不乾巴巴,吸滿咖啡酒香,包裹著的忌廉幼滑細膩。Iced Milk Chocolate - $48特濃的朱古力帶有一粒粒朱古力碎,絲滑的鮮奶平衡膩感。Mocha - $46精緻的拉花圖案,醇厚的咖啡有著果酸香氣,搭配香甜的朱古力和順滑的鮮奶,好易入口。

香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 - $129

生酮意式芝士卷 - $62
Iced Milk Chocolate & Mocha
Iced Milk Chocolate & Mocha

Iced Milk Chocolate - $48
特濃的朱古力帶有一粒粒朱古力碎,絲滑的鮮奶平衡膩感。

Mocha - $46
2023-10-08
午餐
2023-09-30 84 浏览
難得去一趟海港城,順道去幫襯bookmark已久的Espresso Alchemy分店,與其他分店一樣一貫以泥紅色裝修食物、飲品方面選擇很多,而且味道都錯🫶🏻 最驚喜是烤雞菠蘿漢堡竟然有成兩塊雞扒,價錢也包括了焗薯,個人認為係尖沙咀嚟講都幾抵食!另外西多食落是西式偏香軟的西式多士,牛油香十足✨༝༚ 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬 / 焗薯 ( ᴴᴷᴰ 125 )༝༚ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ( ᴴᴷᴰ 75 )༝༚ ᶠᴿᴱᴺᶜᴴ ᵀᴼᴬˢᵀ ( ᴴᴷᴰ 76 )༝༚ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 39 )༝༚ ᴵᶜᴱᴰ ᴹᴬᵀᶜᴴᴬ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 48 )

༝༚ 檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治 ( ᴴᴷᴰ 75 )

༝༚ ᶠᴿᴱᴺᶜᴴ ᵀᴼᴬˢᵀ ( ᴴᴷᴰ 76 )

༝༚ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 39 )
2023-09-24
2023-09-24 93 浏览
今日同女朋友去海港城行下街睇下嘢,見到呢間cafe非常多客人。所以就揀咗呢間餐廳,等咗十分鐘就可以入座,叫咗特濃朱古力鮮奶抹茶,全日早餐和野菌芝士意大利飯先講講飲品:諗緊性價比高唔算太貴,特濃朱古力唔會太甜朱古力味比較濃,鮮奶抹茶建議叫小冰,同樣足料抹茶味突出全日早餐:9/10分。全日早餐非常足料,有煙肉炒蛋,蘑菇,肉腸,薯仔,牛角包,分量亦都比較多,炒蛋,肉腸和蘑菇比較鍾意食。味道唔錯的野菌芝士意大利飯8/10分。一般義式餐廳分量都比較少但係呢間餐廳分量都正常唔會太少,會食得飽的,意大利飯味道比較濃郁!如果真係嚟海港城我會選擇再光顧這個餐廳的

如果真係嚟海港城我會選擇再光顧這個餐廳的
2023-09-24
下午茶
2023-09-19 64 浏览
這間擁有多間分店的咖啡店而海港城這店可說是地點方便在名店區臨立的位置下仍然價錢合理相宜而且不收加一服務費,明碼實價座位分了兩個區域一邊是點餐區 一邊是餐飲區Menu 上也頗多食物與飲品選擇有三文治、意粉,risotto,小食及甜品。Spaghetti Carbonara with Pancetta Affumicata Bacon 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $106意粉醬汁好濃郁好creamy厚切煙肉鹹香味十足而且食落好有口感意粉囗感也煙煙韌韌。Keto Bamboo Charcoal Sesame Roll Cake 生酮竹炭黑芝麻忌廉卷 $61是無糖、無麵粉、糖尿病都可以吃還有宇治抹茶味及tiramisu口味可選黑芝麻味好濃郁。Mocha (Recular) $41拉花好美而且放久了仍不散,可以慢慢影😆
這間擁有多間分店的咖啡店
而海港城這店可說是地點方便
在名店區臨立的位置下仍然價錢合理相宜
而且不收加一服務費,明碼實價
座位分了兩個區域
一邊是點餐區 一邊是餐飲區
Menu 上也頗多食物與飲品選擇
有三文治、意粉,risotto,小食及甜品

意粉醬汁好濃郁好creamy
厚切煙肉鹹香味十足
而且食落好有口感
意粉囗感也煙煙韌韌

是無糖、無麵粉、糖尿病都可以吃
還有宇治抹茶味及tiramisu口味可選
黑芝麻味好濃郁

。Mocha (Recular) $41
拉花好美而且放久了仍不散,可以慢慢影😆
2023-09-19 143 浏览
咖啡廳充滿了法式復古氣息。它簡單而美麗。桌子、椅子和牆壁都有不同的顏色。經典的紅綠點綴,加上圓拱形的設計,特別又優雅。除了普通圆形檯外,还有其他可以拍照的特色座位。點餐區旁仲設有咖啡飲用區,可以靜靜享受喝咖啡。夜晚就不飲咖啡了,點了杯凍鮮奶朱古力,朱古力味濃郁,口感滑健康人士必點的沙律,牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醬所有食材都十分新鮮,檸檬醬酸甜清爽期待已久的青醬雞肉忌廉長通粉,雞肉嫩滑唔乾😋長通粉夠煙靭又掛滿青醬汁😋最有驚喜的墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬,少有可以係咖啡食taco,裡面充滿了多汁的豬肉,還有很多香菜和紫洋蔥。與莎莎醬搭配,充滿異域風情生酮竹炭黑芝麻忌廉卷,全杏仁粉製作,零麩質,黑芝麻味道濃郁,帶輕微苦澀!

除了普通圆形檯外,还有其他可以拍照的特色座位。

點餐區旁仲設有咖啡飲用區,可以靜靜享受喝咖啡。

夜晚就不飲咖啡了,點了杯凍鮮奶朱古力,朱古力味濃郁,口感滑

凍鮮奶朱古力

健康人士必點的沙律,牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醬
所有食材都十分新鮮,檸檬醬酸甜清爽

牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醬

青醬雞肉忌廉長通粉
墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬
生酮竹炭黑芝麻忌廉卷
2023-09-15 60 浏览
同朋友係海港城行街,行到攰想搵個地方坐吓,朋友推薦呢間餐廳,地方舒適啱灑傾計💬🌳南瓜蓉配烤松子核桃碎忌廉意大利飯南瓜有微微烤過,加咗小小黑椒調味好好食😋意大利飯飯粒有口感,醬汁好好食,感覺又健康啲🌳宇治抹茶生酮蛋糕卷係無糖、無麵粉、糖尿病都可以食見到咁有gimmick即刻忍唔住叫咗個,有宇治抹茶、竹炭黑芝麻同提拉米蘇,最後選咗抹茶味,茶味俾飲品更濃,適合抹茶愛好者,蛋糕卷又唔會好膩🍰🌳宇治抹茶鮮奶除咗鮮奶仲可以選燕麥奶🥛抹茶味口感順滑,茶味濃郁,唔會太甜🍵🌳蜜糖伯爵茶鮮奶伯爵茶味道清幽,同鮮奶好夾,咁啱落完雨淋到小小,飲返杯即刻成個人好舒服☺️🌳Homemade Lemonade自家製嘅檸檬水,酸甜度適中,味道好fresh🍋🦥Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.7/5🌼懶住去指數:4.7/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤

🌳南瓜蓉配烤松子核桃碎忌廉意大利飯

🌳宇治抹茶生酮蛋糕卷
係無糖、無麵粉、糖尿病都可以食

🌳宇治抹茶鮮奶

🌳蜜糖伯爵茶鮮奶
🌳Homemade Lemonade
自家製嘅檸檬水,酸甜度適中,味道好fresh🍋
🦥Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.7/5
🌼懶住去指數:4.7/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-09-10 78 浏览
中午落雨無乜人,諗住帶個外國同事去食嘢開會,見都無乜人,大概就得3.4枱客,只佔餐枱2成,但同事未到,我早到先移一移位諗住方便開會,個男waiter就走來問你幾多人,面露不爽地話我地用餐只有個半鐘,然後話坐window side,示意唔好阻住佢地做生意,話lunch好多人,咁我都理解,無問題👌🏻結果到外國同事到了,我地就可以坐左一共3個幾鐘,期間個場都無爆過🙂什至有空位個慢煮雞salad 🥗 真係好好食,全部人都食一樣,外國同事都讚不絕口👍🏻不過一間餐廳食品質素幾好,但原來只要有外國人就可以推翻一切所謂”原則”,建議餐廳管理一下服務態度,有感waiter服務態度對唔住廚師😅

• 青醬雞扒沙律