2023-09-15
2023年8月30日 星期三呢排不斷準備緊公司既事搞到個人好攰,決定今晚帶埋老婆出街食返餐好既於是我哋去咗上環文咸東街呢一間餐廳,見到網上嘅評價都唔錯,所以預先訂好咗位,因為裏面坐位唔太多坐低左之後再慢慢睇餐牌,分別有set Menu同散叫,價錢都算合理,我哋就要左每人一個set費事諗食乜等咗一陣頭盤就送到,係薯仔沙律,沙律上面仲插住一塊塊薯片,賣相唔錯,薯片同薯仔沙律一齊食口感好特別,脆卜卜又食到濃郁嘅薯仔香味,食完好開胃之後有天婦羅粟米,外層加上左醬汁,甜甜地幾惹味,而且天婦羅粟米炸到好脆,粟米又好清甜,十分有驚喜呢個係池魚刺身配yogurt整既醬汁,上面仲有d青蘋果條,冇諗過刺身同Yogurt都幾配合,更加突出魚嘅鮮味,而且食完一啲都唔膩添跟住有炸豬扒三文治,塊豬扒仲厚過個麵包,咬落去充滿肉汁,麵包都烘過嚟所以好脆,整體十分高質再黎有唐揚炸雞串,雞肉好嫩滑,唔會炸到過熟而好韌,醬汁甜甜地幾滋味最後估唔到仲有蟹肉烏冬,份量都幾多,兩個人狂食先勉強食得晒,因為裡面放左勁多蟹肉絲,上面仲鋪左紫菜同雞蛋,撈勻一齊食好夾,啖啖都係蟹肉,烏冬又好滑溜,食埋真係好飽甜品係自家製焦糖雪糕配上開心
甜品係自家製焦糖雪糕配上開心果碎,焦糖味勁濃郁,加埋開心果碎味道更加豐富,去除晒剛才食物既油膩感,作為成餐飯既總結真係好合適