2020-05-16 383 浏览
What’s for dinner一年容易又新年難得就就新年 更係約下啲巴打絲打出黎食下飯飲下嘢今次去左 M1 Group𣄃下既 Ember Live Music 到食飯成個環境氣氛幾好好岩飲嘢傾計食物方面點左烤西班牙黑毛豬腩肉配焦燒蘋果及凍蘋果淺汁: 感覺上個黑毛豬腩肉煮得有啲老 同唔應該配凍蘋果淺汁 出到黎個味道好奇怪雜腸併盤 (佢係一個兩人啤酒套餐): 腸併盤中規中矩 不過尚算抵食同埋一碟節瓜炒蜆意粉(set dinner 所以前菜揀左忌廉煮青口): 都幾抵食 個青口都好新鮮 個忌廉汁配麵包真係一流 不過可惜係意籶有小小失望 辣左啲 同意粉比較硬身 同埋用節瓜有小小唔係好matchPrice (10 is expensive): 7.5/10Yummy (10 is delicious): 5/10
What’s for dinner

一年容易又新年
難得就就新年 更係約下啲巴打絲打出黎食下飯飲下嘢

成個環境氣氛幾好
好岩飲嘢傾計

食物方面點左

Yummy (10 is delicious): 5/10
2020-04-14 517 浏览
當日為2020年3月,聚餐令仍未生效。這篇是補寫的食評。所以有liveband及可盡情飲酒。M1集團旗下的餐廳酒吧,當日食品有7拆所以一試。場地面積約20張枱,也有數張室外枱提供比要 ‘新鮮空氣’的食客🚬🚬,裝修明顯以深沉風格為主,配以兩大副巨型橙色燈牆作鮮明標題。頭盤是吞那魚沙律,份量相當充足,有7-8片吞那魚,每片也香甜味鮮,配以彩色沙律菜及陳年油酷,啖啖令人回味無窮。本人知道吞那魚能顯出餐廳質素的功架,所以我知這裏食品一定有水準。再來墨西哥脆片沙律,香脆薯片混合經典三色醬,雖然邪惡但人人喜歡邪惡😈😈再點了迷你墨汁漢堡,黑色的麵包皮咬出香濃肉味,視覺味覺的雙重享受。酒精方面點了白酒及Mahou生啤,聽着liveband的揭力獻唱,配以酒力直衝門的感覺,完全投入於銅鑼灣生活的美妙之夜。當夜消費約$1700。

M1集團旗下的餐廳酒吧,當日食品有7拆所以一試。
  • Nacho
  • 吞那魚沙律
  • 墨汁漢堡
Food were served quite slowly but this the food is awesome! The bread are toasted and they are warm and crunchy. It was really nice that both the bread and the soup are served at the same time.Salad is fresh but the portion is quite small.I love their fish. Not only because it is served in a warm temperature, the fish skin is really crunchy! Veggies are grilled but they aren't too dry. The beef is tender, but I love the baked potatoes even more!! Would be great if they can serve more potatoes!!

With the lunch tea, you can have self served all you can drink tea and coffee. They use twinnings tea here, pretty generous isn't it.

The lunch sets here start from HKD 128 and up. Personally I think it is a very good deal given you can spend a long time here with the all you can drink coffee and tea.

Believed they have a live band here for maybe dinner time too?
2020-03-24 240 浏览
2020.3.10~禮拜二~第一次來到呢間餐廳事因我係附近返工有時食lunch或者Dinner會經過,環境同氣氛都幾好,有時仲有live band,仲有新鮮生蠔。一直就好想試下。由於受疫情影響,餐廳好容易就book到位。夜晚準時來到餐廳,接待我地既餐廳經理,人很nice,服務很好,由於同朋友傾得太開心,唔小心撞爛左酒杯,d🍷瀉曬出來,經理二話不說就同我地調位,重新比個新杯。講返食物,就嗌兩個餐加黑毛豬,冇諗到d牛質素咁唔錯,我地嗌左一個7成既牛,但食落真係好滑身。推薦。接近8點時間餐廳開始人流多左,美中不足就是當晚冇生蠔食。同埋冇live band。總體非常滿意!!
2020.3.10~禮拜二~第一次來到呢間餐廳

由於受疫情影響,餐廳好容易就book到位。

總體非常滿意!!
2020-03-23 233 浏览
首先,我哋喺Openrice Book位(八折單點優惠),去到時冇乜人,餐廳座位擺放方法有待改善,枱與枱之間的距離太窄,不過當時人少,所以沒有影響。亦覺得聲量稍大,有少許不方便嘅係Live band音樂掩蓋咗人聲,講嘢有可能需要重複兩三次或者烏前啲,但聽住歌食嘢都幾有feel。店員態度都Nice,比我哋揀坐邊度,同埋提醒我哋如果要Dinner Set要10點之前落單,否則就會錯過了頭盤。整餐飯入邊店員語氣都好有禮貌,呢一個絕對係值得加分嘅位。頭盤叫咗(炸蟹餅,芒果莎莎)同埋,(香煎帶子,青豆蓉),先講賣相,正常既,不過望落去就稍感空虛。味道方面,蟹餅外脆,裏面保存到水份,芒果莎莎亦食得出新鮮既。帶子方面份量稍遜,只有一粒,可能女仔較適合,但青豆醬跟帶子配撘不錯。Mian Crouse方面,Order咗(低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍)同埋(牛膝番紅花Risotto)。先講後者,牛膝肉質偏乾,不過質感鬆軟,但香味欠缺,感覺只係白烚後炒兩炒,冇喺味道方面作出任何調味;Rissoto方面,質感做到al dente,但完全無味,最後自己用檯面樽鹽去調味先略略食到忌廉餘香,或者我攞忌廉湯送飯都好味過佢

Mian Crouse方面,Order咗(低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍)同埋(牛膝番紅花Risotto)。先講後者,牛膝肉質偏乾,不過質感鬆軟,但香味欠缺,感覺只係白烚後炒兩炒,冇喺味道方面作出任何調味;Rissoto方面,質感做到al dente,但完全無味,最後自己用檯面樽鹽去調味先略略食到忌廉餘香,或者我攞忌廉湯送飯都好味過佢。最後個黑毛豬豬鞍實在令人感到無奈兼無比失望!份量中規中矩,較適合女仔進食,但質感真係扣到負分,需要很用力同埋不斷切割先至分開到,連碟都比我哋切到周圍郁(餐刀齒紋已經算利),而且食落去係乾爭爭,冇咗應該有的肉香味,需要咀嚼多時先可以吞嚥。真係連大家樂既焗豬都不如,好失望,個人認為豬鞍呢個質素除咗係塊肉本身唔靚之外廚師嘅技巧亦有待進步,可能係烹飪器材同設施唔好啦。

小食方面,我地叫咗白松露薯條,同燒美國辣肉腸,薯條新鮮出爐,有松露既香,但見唔到松露既影,可能用左松露油啦。而辣肉腸方面,配左菠蘿同一個泰式既汁,幾惹味唔錯,但腸方面應該唔係新鮮燒

最後喺甜品方面,價錢多為一百蚊以上(單點),根據前面main course經驗,當時一心希望甜品有返值得呢個價錢嘅質素,所以只叫咗一份(心太軟+馬卡龍)。最後呢份心太軟味道不錯,甜而不漏,馬卡龍可能因為未完全解凍,口感偏硬,中規中矩,但不值呢個價錢,靠裝飾下拉返少少分。
最後埋單如果無八折就$900up,呢個價錢在該區有更好既選擇。
整體而言,食物方面真係令人失望,唔敢相信出自呢個價錢。但環境舒服浪漫,只係枱與枱之間距離可以作出調整。最深刻嘅係店員服務態度和藹親切。
頭盤:帶子+炸蟹餅

餐湯

豬鞍+Rissoto
2020-03-20
2020-03-18 177 浏览
今次嚟到銅鑼灣一間有live band的餐廳酒吧食飯。今次帶咗一個set同一個單點主食。首先就嚟咗湯同前菜,前菜就有青口,青口比我想像中大碟啊,跟住就到焗酥皮雞肉芝士卷,酥皮焗得鬆脆,雞肉同菜的份量比例啱啱好,整體覺得唔錯。主菜就叫咗三文魚子、海蝦,配上自家製墨汁蛋麵,海蝦大大隻蛋麵亦都夠彈牙!甜品係朱古力心太軟、馬卡龍伴雪糕,食埋個甜品做結尾咁就Perfect啦!一路聽住live band 唱歌一路食嘢感覺好滿足呀!
今次嚟到銅鑼灣一間有live band的餐廳酒吧食飯。
今次帶咗一個set同一個單點主食。
一路聽住live band 唱歌一路食嘢感覺好滿足呀!
一行四人特地早幾天經網上預約了威靈頓牛柳,可是到現場坐下後才獲告知沒有牛柳貨運延期,所以沒有威靈頓。餐廳沒有食材應預先告知,現在做法有隱瞞之嫌。四人中有兩人點了澳洲牛扒,一份3成熟,一份7成熟,可是兩份的顏色口感竟一模一樣,證明廚師不懂控制火候。另外牛扒既扁又鬆,口感很老,明顯是劣質食材揼鬆後的感覺,非常失望。另外一份烤羊架,既多筋又多肥膏, 還有一陣不新鮮的騷味,難以下嚥。 烤爐魚更是又扁又乾,完全不達水準。比較可取之處是服務員態度很好,而前菜的帶子質量也不錯,配菜的蔬菜也還好。為了威靈頓牛扒而來,可是應該沒有下次。

為了威靈頓牛扒而來,可是應該沒有下次。
烤羊架
帶子前菜
烤鱸魚
澳洲穀飼牛扒
2020-03-10
帶子前菜
呢間西餐廳裝修好有格調,樓底夠哂高,牆身的幾何裝飾幾別緻😝,而燈光昏暗又柔和,都幾有feel,部分日子仲有live band,好啱同朋友/情人撐下枱腳,傾下計relax下☺️💛輕煎北海道鮮帶子 三文魚子 葡萄 青瓜沙律 墨魚脆片 檸檬油醋汁 $158帶子極鮮味,煎得岩岩好,非常香身,配上三文魚子、葡萄、青瓜沙律、墨魚脆片,好豐富好清新😍🐣焗酥皮雞肉芝士卷 $108必食的推薦😝,非常香口既芝士卷,外層酥皮焗得好酥脆,內裏包著滿滿的雞肉同芝士,配搭得超好味😋👍🏻🍕煙三文魚pizza $178做得十分足料架,煙三文魚都幾多☺️,雖然係出面餐廳比較易搵到嘅菜色,但呢間處理得味道好平衡,鍾意食煙三文魚同pizza嘅朋友都可試下🍻
呢間西餐廳裝修好有格調,樓底夠哂高,
好啱同朋友/情人撐下枱腳,傾下計relax下☺️

💛輕煎北海道鮮帶子 三文魚子 葡萄
青瓜沙律 墨魚脆片 檸檬油醋汁 $158

🐣焗酥皮雞肉芝士卷 $108
必食的推薦😝,非常香口既芝士卷,
外層酥皮焗得好酥脆,內裏包著滿滿的
雞肉同芝士,配搭得超好味😋👍🏻

🍕煙三文魚pizza $178
做得十分足料架,煙三文魚都幾多☺️,
雖然係出面餐廳比較易搵到嘅菜色,
但呢間處理得味道好平衡,鍾意食煙三文魚
同pizza嘅朋友都可試下🍻
2020-02-21 2613 浏览
每次去銅鑼灣都是在大街行行食食,真的很少經過海旁那邊。朋友是個食貨,帶我嚟到這間酒吧食西餐,果然似他性格有情調😂😂——————————🔹白松露菌油帕馬臣芝士薯條 $78每次食西餐都會叫薯條,因為薯條怎樣炸都很好食😋又飽肚!果然薯條炸得非常香脆,上面有很多帕馬臣芝士碎,還有食到好香松露油,真的好好食❤️相比以前食到黑松露碎的薯條,這個味道沒有那麼重!🔸焗酥皮雞肉芝士卷 $108朋友不想食得太飽,叫了焗酥皮雞肉芝士卷~裏面有雞肉、芝士、菇菌和菠菜,整個好健康,一點也不油😋蘸少少泰式辣醬,味道會更豐富,值得一叫👍🏼😚🔹烤羊扒 $198這個是主菜套餐,前菜選擇了澳洲藍青口,餐湯是南瓜湯~澳洲藍青口用上白酒忌廉汁煮,食起來好鮮,沒有沙在裏面,但略為細隻小小,食得不夠盡興。南瓜湯煮得很綿滑,不會太水太甜,真材實料👍🏼烤羊扒一共有三嚿,本身不會太膻,所以連不食羊的朋友也大讚好食!肉質軟腍,沒有肥肉,啱晒怕食到肥膏的朋友,必食😋🔸蜜蜂合桃芒果酥皮盒 $88最後當然要食返個甜品,這個酥皮真的很酥脆,裏面有很多甜甜的忌廉,配搭盒上的芒果,味道一點也不單調~ 但芒果就有點酸,食完立刻醒神晒😂最特別是旁邊Ras
——————————
🔹白松露菌油帕馬臣芝士薯條 $78
白松露菌油帕馬臣芝士薯條

🔸焗酥皮雞肉芝士卷 $108
焗酥皮雞肉芝士卷

🔹烤羊扒 $198
烤羊扒
這個是主菜套餐,前菜選擇了澳洲藍青口,餐湯是南瓜湯~

🔸蜜蜂合桃芒果酥皮盒 $88
蜜蜂合桃芒果酥皮盒
最後當然要食返個甜品,這個酥皮真的很酥脆,裏面有很多甜甜的忌廉,配搭盒上的芒果,味道一點也不單調~ 但芒果就有點酸,食完立刻醒神晒😂最特別是旁邊Raspberry ice-cream超濃郁的覆盤子味,食完都不會有罪惡感☺️

南瓜湯
澳洲藍青口
白松露菌油帕馬臣芝士薯條
焗酥皮雞肉芝士卷
烤羊扒
蜜蜂合桃芒果酥皮盒
2020-02-13 146 浏览
Ember是一家位於告士打道,灣仔與銅鑼灣交界的酒吧餐廳,地點旺中帶靜,樓底甚高,環境昏暗,還有live band的角落,8點半左右開始有樂隊現場演奏,燈光及氣氛都令人放鬆。-食物質素不錯喔,跟我之前食過同一集團旗下的酒吧餐廳一樣滿意,尤其是晚餐的前菜,份量賣相同樣有驚喜,炸蟹餅又大又厚,整件有著滿滿的蟹肉,而且夠脆!配搭著芒果沙沙,有細切芒果粒及蕃茄粒,香甜開胃,非常滿足。另一道前菜點了青口,有7隻咁多呢,藍青口雖然肉較細隻,但係嫩滑!配上濃稠的白酒忌廉汁,是一道不錯的前菜!是日湯品是洋蔥湯,再次令人驚豔!法式洋蔥湯其實唔係好多地方食到,滿滿是洋蔥的香甜味,又不會過咸,切合香港人口味。好啦到主菜了!烤羊排普羅旺斯燴雜菜,羊排嫩嫩的😋, 燴雜菜種類豐富,很有誠意哦。我的是三文魚籽蟹肉檸檬忌廉汁配自家製手造幼蛋麵,魚籽 分量慷慨,不過不知為何這晚等了半小時才上主菜,意粉我覺得是有少許失準了,質感偏軟,但整體我對這間餐廳還是頗有信心的。餐後再來杯酒,一邊享受live band, 是不錯的happy friday約會。

2020-02-07 142 浏览
Happy Friday要食下正嘢!今次呢間餐廳真係令米米十分驚嘆😍真係令人十分回味!餐廳裝修別致,見到有Live band stage,可惜可能時間尚早未能遇上😩|主菜|♦️威靈頓美國安格斯牛柳餐 $318配嫩菠菜 手指薯 紅酒燒汁呢道威靈頓牛柳真係💯,份量睇落好似好少,其實切開之後牛柳都好厚身都唔算太少。酥皮未食已經聞到好香,已經包得好好,完全無漏汁!一切開,牛柳嘅香味爆發出嚟,超香濃而又再配上索曬牛柳汁嘅酥皮一齊食,味道超濃郁又Juicy😍牛柳煮得好軟林而唔韌,因為被酥皮包實,所以大部分肉汁仲鎖到係牛柳度,爆Juicy😍♦️西班牙黑毛豬火腿蕃茄比薩 $168份量好有誠意,味道就普普通通~|前菜|♦️煙鴨胸芒果莎莎好清新又唔會膩嘅鴨胸,配上酸酸甜甜嘅沙律,勁開胃!仲好Juicy!|是日餐湯|♦️蘑菇湯味道都算幾濃郁|Drinks|♦️Long Island Iced Tea $78味道唔錯,好快臉蛋紅卜卜♦️Hot Toddy $78暖酒幾特別🙈

|主菜|
♦️威靈頓美國安格斯牛柳餐 $318

配嫩菠菜 手指薯 紅酒燒汁

♦️西班牙黑毛豬火腿蕃茄比薩 $168

份量好有誠意,味道就普普通通~

|前菜|
♦️煙鴨胸芒果莎莎

|是日餐湯|
♦️蘑菇湯

味道都算幾濃郁

|Drinks|
♦️Long Island Iced Tea $78

味道唔錯,好快臉蛋紅卜卜
♦️Hot Toddy $78

暖酒幾特別🙈
這家裝修得頗有格調,昏暗柔和的燈光,氛圍既浪漫又醉人,很適合情侶來約會呢~。套餐也挺豐富的,有特色頭盤、餐湯和麵包、及豐富主菜~ 頭盤各選擇了脆炸蟹餅和澳洲藍青口,前者挺足料,而且炸得鬆脆~後者份量挺多,青口大大隻很新鮮,搭配的醬汁用上乾蕃茄,很惹味😋。主菜選擇了烤羊扒和海鮮西班牙辣肉腸自家製墨汁幼蛋麵✨ 烤羊扒份量不少,味道濃郁略帶點筋。墨汁幼蛋麵挺彈牙,醬汁帶微辣,令味道層次更豐富,海鮮很新鮮,特別是大大粒的帶子很鮮甜😋。除了食物,來這裡聽聽音樂喝杯特色雞尾酒也不錯,可以輕鬆一下🥂

2020-02-05 61 浏览
最近在工作上十分之大壓力,於是放工之後,去酒吧享受一下現場音樂放鬆一下心情,為日後的挑戰增加一點動力.餐廳環境的佈置十分之有氣氛之外大家最重要也是我今日來到最主要的目的有現場的live Band,令全場充滿了放鬆的氣氛.餐廳的食物選擇有十分之多之外廚師的火候控制也十分之好,這個羊扒把所有肉汁也鎖在羊扒身上,水準之作.前菜的蟹餅也十分之香脆,好味道.澳洲的藍青口加上白汁也是一個美好的配搭.海鮮意粉海鮮的份量種類十分之多,帶子十分之爽口好味道,加上意粉也十分之有水準.此外食店的飲品也十分之有特色大家可以試一試.

前菜的蟹餅也十分之香脆,好味道.

澳洲的藍青口加上白汁也是一個美好的配搭.

此外食店的飲品也十分之有特色大家可以試一試.
2020-01-29 76 浏览
M1 Group旗下餐廳,我之前食過The Right Place、彌敦左岸。佢哋既酒品真係做得唔錯!無令我失望過。好有特色~無論係cocktail 定mocktail 都會調配得好特別。而今次Ember都唔例外😍。不過係食物遜色左小小比起個兩間。但環境同有live Band 已經攞反分。岩哂同朋友收工黎飲返杯。今晚都爆哂場嫁😍,鍾意收工飲反杯,呢到係一個唔錯既選擇😉.🍸Grasshopper 佢其實係一杯,Mint加上Vodka 既Cocktail,佢好易入口。原因係佢上面有朱古力醬之外,佢既杯身側面既位置係佈滿可可粉。即係名副其實既薄荷朱古力😍。真係好飲喔!.🍹Flower Fizz叫呢杯既原因,又係完全因為佢朵花,已經冇去考慮佢係咩味,就叫左啦😆。無辦法啦女仔鍾意呃like ma..其實佢入落去係桂花味入面仲有d蒟蒻。不過留意啦😌佢d花每次都唔一樣嫁。唔好諗住到你叫既時候係白玫瑰呀😏

🍹Flower Fizz

2020-01-27 76 浏览
餐廳地址:鵝頸告士打道。前往方法:沿著鵝頸橋底向海旁方向走特色:有live music bar 既 restaurant 背景:屬M1 Group餐飲集團旗下的餐廳,另有《The Right Place》和《登堂Downtown》。裝修:樓底高,空間感十足。設計型格時尚。環境:開揚,配合昏暗柔和的燈光,氣氛悠閒。服務:有禮。食品:可以試。 菜單:選擇不少食物:前菜沙律南瓜忌廉湯口感滑順清新,十分美味。羊墨汁麵包飲品

餐廳地址:鵝頸告士打道。
前往方法:沿著鵝頸橋底向海旁方向走
裝修:樓底高,空間感十足。設計型格時尚。
環境:開揚,配合昏暗柔和的燈光,氣氛悠閒。
服務:有禮。
食品:可以試。

菜單:選擇不少

食物:
前菜

沙律

南瓜忌廉湯

口感滑順清新,十分美味。

墨汁麵

飲品