2019-11-19 96 浏览
見到OpenRice有成四百幾個笑哈哈好評,而且又知道佢係m1集團嘅餐廳,今日就同左我朋友黎試吓。所以話呢, M1集團旗下嘅餐廳一定唔會差得去邊。未行到入去,就見到個落地玻璃,出邊仲有好多飲酒枱。如果happy hour Chill真係好好feel。但係由於今日我哋係嚟食晚餐嘅關係,我哋就坐左入去啦。首先講下周圍嘅裝修,餐廳主要用三角形為主。就好似佢個logo一樣,係一個三角形嘅音符。之所以係音符係因為餐廳係有live Band show嘅。周圍嘅裝修,就以三角形為主,上次牆壁下至餐桌同埋餐椅,全部都係三角形,成間餐廳嘅裝修都好一致。講完裝修,就講下佢嘅服務。我哋坐咗冇幾耐,就有侍應先生過嚟同我地講下Menu上面嘅食物,同埋解釋返有乜嘢好味,超級細心。因為有幾款dinner set, 我哋就揀咗個散叫嘅威靈頓牛扒,同埋一個吞拿魚沙律。個餐先會嚟一個蒜蓉包做餐茶同埋西湯。個餐湯絕對唔係已經開好嘅忌廉湯,而係好明顯自己煲嘅熱辣辣洋蔥湯,一上菜個湯仲係冒跟好多煙添,加埋兩塊蒜蓉包就真係Perfect match🌿至於威靈頓牛扒,真係我食過係前所未有咁好味嘅威靈頓牛扒。一開一半的時候,見到裏面

至於威靈頓牛扒,真係我食過係前所未有咁好味嘅威靈頓牛扒。一開一半的時候,見到裏面塊牛肉被一層薄薄嘅pama ham 夾係酥皮入邊一齊局。一切到中間,就有一道好香嘅肉汁滲出嚟。食落味道牛肉味十分之重,而且肉質都十分之林。就好似我啱啱咁講咁講,呢個係我食過最好味嘅威靈頓牛扒。

至於吞拿魚沙律就簡直係一個熱門要嗌嘅沙律。首先淨係睇過plating已經覺得廚師好下苦功,就連食用得嘅紫色小花。吞拿魚嘅質地因為有ork ork趣嘅芝麻包圍着,口感十分之好。最有趣嘅係佢個墨魚汁片放咗喺沙律上面。呢個安排我好鍾意,因為兩塊墨魚汁片味道確實係唔錯,而且擺上碟上面有好多視覺上嘅衝擊的。

除咗呢兩樣食物之外,其他值得
Mm講嘅就係佢嘅cocktail. 我哋叫咗個black russian同埋比較甜啲嘅grasshoper.佢哋呢度有嘅所有cocktail 都10分特別。而且亦都放得10分靚。飲落唔會最甜,但係適中。

總括而言,真係好難得有呢個機會可以同朋友食餐飯,所以呢度真係一個好適合嘅選擇。
  • Music Tower
2019-11-18 81 浏览
早前約左同朋友放工食飯,去佢公司附近銅鑼灣既Ember到食晩餐。餐廳環境暗暗地,仲有埋live band,最啱放工嚟聽下歌,傾下計,chill下,飲杯野。首先叫杯嘢飲下,我叫左個杯cocktail係Tap Sonic,甜甜地好香花味,清新又易入口,加埋啲花做裝飾,影相一流,啱我地呢啲港女。叫左個小食mini burger share嚟食,三人份量,啱啱好夠我地每人食一個。Burger 既麵包加咗竹炭所以係黑色,食落外脆內軟,中間嘅牛好好食,味道濃郁。芝士溶溶地但又唔會滴到周圍都係,正!連埋啲新鮮既傻菜一齊食就冇咁漏。香煎鵝肝係我最愛,跟餐既加$58就有,價錢算係咁。Main course 我地叫左羊架,羊架煎得剛好medium rare。肉質嫩滑,味道唔太『騷』,肉汁仲保留係肉入面,食落好juicy,點埋薄荷啫喱一齊食味道好夾。

香煎鵝肝係我最愛,跟餐既加$58就有,價錢算係咁。

2019-11-18 66 浏览
是日晚上朋友話帶我去銅鑼灣食好西,跟住佢去左位於告士打道的「Ember」,係一間酒吧西餐廳,主打各式各樣西式食物,同時亦有超多款酒精及非酒精類飲品供應,適合同朋友放工後來chill一下一個Main Course已經包左一客Appetizer同是日餐湯,都幾抵食Mango Tannin有烏龍茶、芒果肉同西米,味道比較清新,唔會太甜,可以品嚐到烏龍茶香Noble Lady由椰奶、咖啡啫喱、紅豆糖漿等等沖成,椰汁味非常香濃,散發出陣陣紅豆香甜味同咖啡jelly味,味道好夾北海道鮮帶子 • 柚子汁日本刺身級帶子切片,鮮甜味美。配上酸酸甜甜的柚子汁,好清新開胃呢澳洲藍青口 • 白酒忌廉汁藍青口體型大小適中,沾滿白酒忌廉汁,口感不錯之後係鬆軟餐包同香滑南瓜忌廉湯低溫慢煮烤法國黃油春雞原隻法國慢煮烤春雞,雞皮又薄又脆,底下嘅肉質好嫩滑,入口鮮甜。旁邊仲有爽脆新鮮嘅美國蘆筍、香滑薯蓉同美味的羊肚菌汁,更添滋味沙巴龍躉魚柳 • 特級初榨橄欖油自家製手做墨汁闊條麵龍躉魚柳頗厚肉,結實彈牙,沒有加入太多調味,能品嚐到原汁原味魚鮮味。自家製手做墨汁闊條麵頗有麵粉香,有嚼勁。另外意粉裡有唐芹、水瓜榴、乾番茄、荷

Noble Lady

北海道鮮帶子 • 柚子汁

澳洲藍青口 • 白酒忌廉汁

藍青口體型大小適中,沾滿白酒忌廉汁,口感不錯

之後係鬆軟餐包同香滑南瓜忌廉湯

低溫慢煮烤法國黃油春雞

沙巴龍躉魚柳 • 特級初榨橄欖油自家製手做墨汁闊條麵

龍躉魚柳頗厚肉,結實彈牙,沒有加入太多調味,能品嚐到原汁原味魚鮮味。自家製手做墨汁闊條麵頗有麵粉香,有嚼勁。另外意粉裡有唐芹、水瓜榴、乾番茄、荷蘭豆、法蔥等等,口感同味道都好豐富
2019-11-14 68 浏览
約左好朋友二人世界,梗係要揀間又靚又好坐既餐廳Girlfriend揀左位於銅鑼灣既Ember,Openrice book位仲有折添~餐廳環境果然係好靚,裝修非常大體high class,有個好大既bar area,仲有live band既set up~ 不過可能因為今日係平日,所以冇人play music朋友原來係常客,佢話貪呢度左得舒服野食好味又唔貴,睇下個menu,今日新出左dinner set,最平佰幾蚊一個dinner set,最貴都係$298,真係好合理,就算散叫都唔貴我地都好肚餓,亦都偏好beef wellington(其實係酥皮牛肉控XD),於是二人都叫左set dinner,加錢可以upgrade上龍蝦湯同甜品,於是我地兩個都upgrade左龍蝦湯,之後加左一個甜品龍蝦湯好香好滑,最緊要係熱辣辣,入面有粒粒蝦肉,好味道~之後就係beef wellington,叫左medium well,黎到啱啱好!個酥香牛油味,入面真係用左parma ham同蘑菇醬包住牛柳,牛柳係US BLACK ANGUS BEEF,好軟身好香牛味,$298已經可以食到製作咁繁複既BEEF WELL
約左好朋友二人世界,梗係要揀間又靚又好坐既餐廳

龍蝦湯好香好滑,最緊要係熱辣辣,入面有粒粒蝦肉,好味道~

之後就係beef wellington,叫左medium well,黎到啱啱好!個酥香牛油味,入面真係用左parma ham同蘑菇醬包住牛柳,牛柳係US BLACK ANGUS BEEF,好軟身好香牛味,$298已經可以食到製作咁繁複既BEEF WELLINGTON,仲要咁好味,個人覺得好抵食~

甜品係即焗既蘋果酥,真係啱晒我地兩個酥皮控,叫左一個share,好香口,又唔會太甜
餐廳位置好方便,環境舒適,食物好味,價錢相宜,又多一間好餐廳揀了~

2019-11-14 84 浏览
翻完學當然想 relax 一下☺️所以就去左間比較有情調嘅酒吧餐廳 Ember 到食野🍽叫左兩個 dinner set,燒法國黃油春雞配烤海虎大蝦🇫🇷黃油春雞嘅雞髀同雞胸位都好嫩滑🐓而虎蝦大隻得黎又鮮甜🦐烤西班牙黑毛豬扒🇪🇸豬扒相對厚肉,多肉汁🐷蘸上芥末醬味道更豐富,薯菜調味剛好,餐湯南瓜忌廉湯🎃口感滑順配埋香脆可口嘅蒜蓉包真係好正🥖我地仲叫左 2 杯 Mocktail🍹Noble Lady 以椰奶同自家製紅豆糖漿為主,所以椰奶味十足🥥加上清爽嘅燒仙草,好好味😋Nutea Punch 則係以綠茶底加梳打水🍵仲有彈牙嘅綠茶啫喱,整體唔會太甜,仲帶少少茶香,好解渴👍🏻甜品係芒果芝士蛋糕🧀🍰酸甜嘅芒果🥭同芝士蛋糕好夾
  • Noble Lady
  • 烤西班牙黑毛豬扒伴荷蘭豆燒手指薯配燒汁
  • 烤西班牙黑毛豬扒
2019-11-12 71 浏览
Ember 位於銅鑼灣近海旁的位置,離地鐵站大約五分鐘的路程。Ember 除了晚餐,還有酒類提供。晚餐時間,我們點了兩個Set Dinner餐湯是耶菜花湯配上蒜蓉包,味道濃郁。烤西班牙黑毛豬扒配輕蔬,燒新薯$188七成熟黑毛豬調味很好,份量足夠,不會太un。烤澳洲和牛內腹扒配輕蔬及意粉$268和牛果然不同,吃下來口感滿滿,五成熟更吃得出和牛的鮮味。甜品方面,可以加$28,Apple Roll 味道很好,蘋果餡料配上提子乾,熱上的口感十足。飲品叫了兩杯Mocktail, Mango tanninMango, 配上sago 的oolong tea, 甜甜的口感不錯。Nutea punch Soda water ,chestnut syrup , green tea , green jelly 的配搭下,飲品十分甜。
Ember 除了晚餐,還有酒類提供。

晚餐時間,我們點了兩個Set Dinner
餐湯是耶菜花湯配上蒜蓉包,味道濃郁。
烤西班牙黑毛豬扒配輕蔬,燒新薯$188

七成熟黑毛豬調味很好,份量足夠,不會太un。
烤澳洲和牛內腹扒配輕蔬及意粉$268

和牛果然不同,吃下來口感滿滿,五成熟更吃得出和牛的鮮味。

飲品叫了兩杯Mocktail,
Mango tannin

Nutea punch

2019-10-28
2019-11-11 76 浏览
週六晚上黎到依間位於銅鑼灣既 Ember,雖然銅鑼灣畀人感覺係鬧市,呢間餐廳距離地鐵都要行十分鐘, 方便得來附近嘅環境都算比較靜。如果想同朋友食餐飯傾下偈, 就最好不過。一入門口就畀呢度嘅格調吸引住, 店舖一邊嘅酒吧超有feel, 當晚仲見到有兩三個人坐喺吧枱度飲酒傾計。 而我哋未食晚餐嘅兩個人就去另一邊坐低 慢慢叫嘢食 我哋兩個女仔每人叫咗一個晚餐,分別係一份烤羊扒, 同埋一份蟹肉蟹粉海鮮汁意粉。晚餐基本已經跟咗餐湯, 因為想試多啲唔同嘅嘢,我哋upgrade咗其中一個餐廳做龍蝦湯, 仲加多咗份鵝肝。飲品方面因為我哋兩個都唔飲得酒,有啲可惜,但係呢度都有幾款mocktail嘅選擇~ 最後我哋叫咗Nutea Punch 同埋 Mango Tannin。當晚嘅餐湯係cauliflower, 無論係餐湯定龍蝦湯都跟咗蒜蓉包。龍蝦湯一擺上枱個下,就已經完全聞到係幾咁足料🤤第一啖飲,係飲過最濃既龍蝦湯😍 用個頭同埋啲膏煲出黎既味道,好鮮味。另外,龍蝦湯入面亦都有兩舊幾大既蝦肉,係爽口既👍🏼冇梅既感覺🤤湯之後係前菜: 鵝肝!!仲大塊過舊多士!! 通常鵝肝好唔好食一切落去嗰下就知道,表面有少少脆,

Mango Tannin; Nutea Punch

龍蝦湯

湯之後係前菜: 鵝肝!!仲大塊過舊多士!! 通常鵝肝好唔好食一切落去嗰下就知道,表面有少少脆,入面滑嘟嘟咁就最好食。呢嚿鵝肝完全唔騷又無筋,作為一個前菜,令我不禁對之後嘅一餐都好有期待🤤
鵝肝

烤羊扒處理得好好,睇相都應該睇得出,french cut 去除左多餘嘅骨同皮上嘅肥膏, 除左食起上嚟方便, 味道上唔會咁騷同埋肥膩。整體上羊扒好香, 伴碟嘅薯仔超級軟綿綿, 仲有一種烤過嘅香氣。 上碟嘅時候仲有跟埋黃芥辣同薄荷醬, 鍾意點食法都ok 👍🏼呢道菜真係完全唔簡單呀 👍🏼
烤羊扒

另一道菜係蟹肉蟹粉海鮮汁意粉。我會形容為好足料嘅意大利粉,因為真係好少見生拆蟹肉意粉係有咁多蟹肉,一絲絲咁同啲意粉混合埋一齊,配合埋檸檬皮令成個味道好清新。 值得一提嘅係我從來冇見過西餐意粉係有咁大兜!! 三四個朋友一齊share都唔係問題 😆😆😆

蟹肉蟹粉海鮮汁意粉

嚟到成餐飯嘅尾聲喇,本身我哋都諗住就咁飲下野傾完偈就走。但侍應話今晚嘅甜品係熱情果芒果 mousse,我哋又心動叫咗一份兩個女仔share食。其實明明已經好飽㗎喇,但呢個蛋糕酸酸甜甜咁樣完全唔膩。作為一個餐後甜品非常合適,為我哋今晚嘅晚餐畫咗一個完美嘅句號。🍰
Passion fruit Mango mousse

最後值得一提嘅係,黎之前用Openrice預約仲有八折優惠!!
2019-10-26
Mango Tannin; Nutea Punch
鵝肝
烤羊扒
Passion fruit Mango mousse
  • MangoTannin;NuteaPunch
  • PassionfruitMangomousse
2019-11-10 2436 浏览
Ember呢一間餐廳係肥妹仔經常去嘅一間餐廳,因為佢嘅食物質素,環境,同埋服務都超級好。今晚肥妹仔又同屋企人嚟咗呢一間度食晚餐。Wagyu beef (medium rare) $268每一次肥爸必叫嘅牛扒,因為肥爸好鍾意食呢一間嘅牛扒,牛味好濃,肉質嫩滑 ,再配上source,薯條炸得好好食,脆卜卜。Suckling pig $248呢一隻乳豬髀肉質超級嫩滑,外皮焗到非常之鬆脆 ,入面肥瘦適中,油脂好香,點埋個醬汁,醬汁甜甜地,有少少似我哋嘅乳豬醬,好好食。Sauteed Mussels $168邊一間嘅青口其實肥妹仔不嬲覺得好高水準,因為佢嘅青口肉汁好嫩滑,而且佢個汁好creamy,好香蒜味,仲有非常香脆嘅多士,點d醬,超級好食。Sausage Platter $188肥媽自從喺英國返咗嚟之後愛上咗食呢種腸仔喎,見到有一個香腸拼盤,肥媽都唔執輸叫咗一個嚟試下。佢呢一個香腸拼盤入面有幾種唔同嘅香腸,有大有細,肥妹仔食分別有好濃嘅黑椒味,香草味等等,總括嚟講呢幾款嘅香腸好好食。Smoked Salmon Pizza $178肥妹仔最鍾意食煙三文魚芝士薄餅,所以見到一定會嚟試下。佢嘅薄餅

Wagyu beef (medium rare) $268

Suckling pig $248

Sauteed Mussels $168

Sausage Platter $188

Smoked Salmon Pizza $178
肥妹仔最鍾意食煙三文魚芝士薄餅,所以見到一定會嚟試下。佢嘅薄餅餅底非常之薄身,焗到非常香脆。煙三文魚嘅份量都好多,再加上芝士同埋蕃茄醬,食落去好fresh。

Nutea Punch
Mojito
Long Island
2019-10-29
2019-11-10 44 浏览
想放工搵好feel地方嘅地方同朋友飲杯野傾下計?🥂位於鬧市中又帶一點清靜, 銅鑼灣嘅Ember係唔錯嘅選擇📍.有A La Carte又有Set Dinner🍽我同朋友就叫左個Set Dinner加個Nachos同甜品,開心share😌.Nachos係我嘅all time favourite🙌🏻脆卜卜墨西哥片配上辣牛肉碎同熱溶芝士🧀 以橄欖、墨西哥小辣椒等作調味💁🏻‍♀酸忌廉、牛油果醬🥑、蕃茄莎莎🍅同樣出色,比我過足口癮呀🤤.Set Dinner已經包左餐湯🍲同餐包🍞,自選Appetizer同Main course~!🌊新鮮藍青口入口爽甜,掛上白酒忌廉汁🥂,正呀!Main Course方面有雞🐔有牛🐮有豬🐷有魚🐟,總有一款岩你我就試左烤150天穀飼澳洲黑安格斯肉眼牛扒🥩, 牛味十分重,肉質夠晒林👍🏻配菜亦好特別,有嫩菠菜🥬同松子仁~~.焗酥皮香蕉卷🍌唔係度度都有得食,鬆化酥皮包住同暖笠笠香蕉,幾match架😋.飲品方面就試左Cocktail Margarita 🍸同Mocktail Noble Lady🍹, 無論賣相同味道都好有水準☺
想放工搵好feel地方嘅地方同朋友飲杯野傾下計?🥂
位於鬧市中又帶一點清靜, 銅鑼灣嘅Ember係唔錯嘅選擇📍
有A La Carte又有Set Dinner🍽
Nachos係我嘅all time favourite🙌🏻
酸忌廉、牛油果醬🥑、蕃茄莎莎🍅同樣出色,比我過足口癮呀🤤

🌊新鮮藍青口入口爽甜,掛上白酒忌廉汁🥂,正呀!

配菜亦好特別,有嫩菠菜🥬同松子仁~~

2019-11-07 34 浏览
同朋友談心一定要揀一個舒服而且係好多唔同款式食物加飲品都有嘅地方。銅鑼灣有好多唔少嘅鋪頭但係我都覺得好嘈吵,所以今次佢呢邊試吓ember。放工和朋友去了位於銅鑼灣沿著維港海旁的一間西餐廳「Ember」飲品嘅款式都好多,一入餐廳已經見到吧檯位置整齊地擺滿佐不同的酒類,調酒師專心地調酒。放工黎輕鬆下 當然要叫杯酒啦同朋友叫了杯mojito 和Margerita 一邊傾計一邊飲下嘢。我地仲叫了份小食 墨西哥脆片 配牛油果醬/番茄醬/酸忌廉 ,脆片上面仲放佐d芝士去焗,所以好香。主食我地叫了香煎鱈魚配雜菜鱈魚煎得啱啱好,好香,而且肉質好嫩滑。烤西班牙黑毛豬扒黑毛豬扒完全唔會有so味,反而豬肉ge味道好濃郁,肉質嫩滑,而且好juice。唔錯ge西餐廳,好適合幾個朋友過來食下嘢,飲下嘢。

放工黎輕鬆下 當然要叫杯酒啦

主食我地叫了

香煎鱈魚配雜菜
鱈魚煎得啱啱好,好香,而且肉質好嫩滑。
烤西班牙黑毛豬扒

唔錯ge西餐廳,好適合幾個朋友過來食下嘢,飲下嘢。
2019-11-07 105 浏览
匯聚美食與音樂可以犒賞味蕾之餘,又可放鬆身心,上週末我又再次重臨Ember一邊聽live music一邊享受佳餚。內裡裝修得頗有格調,配合昏暗柔和的燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,氣氛悠閒,很適合情侶來約會呢!星期六大約九點開始就有live band 演出,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱。這晚更是full band 陣容演出,現場氣氛越夜越熱鬧。餐牌選擇不少,提供多款扒類、沙律、小食、pizza等。烤蒜蓉包 $58蒜蓉包切成薄片,新鮮烘焗夠脆口。蒜蓉味不算過份濃烈,食完不會引致大口氣。印式烤餅卷 $128印式烤餅包裹著辣椒蛋、嫩菠菜和蘑菇,餡料豐富得已經滿溢出來。不過略嫌醬汁稍為多了點,令印式烤餅質地變得略軟。焗酥皮雞肉芝士卷 $108和平時常見的墨西哥捲餅賣相有點不同,酥皮餅皮焗得金黃酥脆。捲餅包得充實飽滿,芝士超澎湃,咬一口即將餡料全打包。蕃茄芝士比薩 $158pizza 大大個,份量也不少,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,蕃茄醬汁配上柔軟香滑的Mozzarella及水牛芝士

這晚更是full band 陣容演出,現場氣氛越夜越熱鬧。
蕃茄芝士比薩

餐牌選擇不少,提供多款扒類、沙律、小食、pizza等。
焗酥皮雞肉芝士卷

烤蒜蓉包 $58
蒜蓉包切成薄片,新鮮烘焗夠脆口。
Mango Tannin

蒜蓉味不算過份濃烈,食完不會引致大口氣。
烤蒜蓉包

印式烤餅卷 $128
烤蒜蓉包

不過略嫌醬汁稍為多了點,令印式烤餅質地變得略軟。

焗酥皮雞肉芝士卷 $108
和平時常見的墨西哥捲餅賣相有點不同,酥皮餅皮焗得金黃酥脆。

捲餅包得充實飽滿,芝士超澎湃,咬一口即將餡料全打包。
焗酥皮雞肉芝士卷

蕃茄芝士比薩 $158
印式烤餅卷
這款長青不敗的經典口味Margherita材料非常簡單,蕃茄醬汁配上柔軟香滑的Mozzarella及水牛芝士,灑上羅勒葉作點綴。
蕃茄芝士比薩

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。

Nutea Punch $66
混合了日本綠茶、栗子味糖漿和梳打水的mocktail,加入甚有咬口的小粒抹茶啫喱。

Mango Tannin $66
融和了烏龍茶、芒果糖漿和西米,清新酸爽,不會過甜。
Nutea Punch
2019-10-26
2019-11-06 36 浏览
放咗工之後約咗朋友喺銅鑼灣,就揀咗嚟Ember,貪佢有得飲嘢同食嘢。餐廳樓底夠曬高,酒類選擇都幾多下。墨西哥辣牛肉粟米片(Mexican Beef Nachos): 粟米脆片淋上融化嘅芝士,放上Jalapeño peppers,令人食唔停口!烤西班牙黑毛豬扒: 肉質都算係鮮嫩多汁,伴碟嘅蕃茄仔都幾好食。煙三文魚pizza: 呢款係脆口嘅薄身pizza,煙三文魚夠足料,成個pizza都幾大份,至啱幾個人share。香煎鵝肝多士: 鵝肝嘅油脂十足,配埋塊多士食就啱啱好。Pina Colada: 成分包括white rum、椰子奶、菠蘿汁、菠蘿肉,飲落夠曬清新。Mango Tannin: 芒果加上烏龍茶原來幾match,味道酸酸甜甜幾開胃。整體嚟講,氣氛同食物都唔錯,係同三五知己聚頭嘅好地方。

香煎鵝肝多士: 鵝肝嘅油脂十足,配埋塊多士食就啱啱好。

整體嚟講,氣氛同食物都唔錯,係同三五知己聚頭嘅好地方。
2019-10-28
朋友喺附近做嘢!係地膽嚟! 帶我去一間cp值超高嘅餐廳! 門面同內部裝修,都有明顯嘅設計感,以為價位係超高! 睇返menu,意外地,只係中等價錢!由於揸咗車嘅關係,都係點咗mocktail!Flower Fizz (右) ~ 賣相一流,女仔必定鍾意,而且甜度啱啱好!Mango Tannia(左) ~ 芒果味非常濃郁, 見到有一粒粒嘅鮮芒果果肉,可以用粗飲管吸食!很享受呀!白湯(跟餐)~ 湯嘅濃度啱啱好,而麵包帶香脆!鵝肝多士 (跟餐加$58)~ 矜貴嘅鵝肝,竟然畀咗一大片,都只係加58蚊 ,簡直係鵝肝迷佳音! 油脂非常豐富,而且煎到帶有焦香!烤德國咸豬手~ 一上枱有啲嚇親,因為真係……非~常~大~隻~ 大隻到我唔識handle,要搵侍應幫手安排切開, 廚師烹調技術非常之好,皮脆內嫩!西班牙黑毛豬扒配意粉~ 意粉嘅質地都非常好, 可惜我地掛住傾計,一直都冇攪拌, 導致面頭嘅芝士溶唔到, 浪費咗呢個咁好嘅意粉! 黑毛豬方面,切嘅時候已經聞到佢嘅肉香同油脂香味…… 真係非常嫩滑,就算唔沾汁,都非常夠味!

由於揸咗車嘅關係,都係點咗mocktail!

白湯(跟餐)~ 湯嘅濃度啱啱好,而麵包帶香脆!

2019-11-04 37 浏览
今日難得在公司見到B,立即約佢今晚飲杯嘢食dinner, 近近地揀番B鍾意嘅Ember, 其實我都好鍾意呢!餐廳的燈光非常昏喑,氣氛很好,好適合拍拖和傾心事!Mango Tann~杧果汁mixed埋烏龍茶,口味清新,仲有卜卜脆的珠珠增加口感,好涼快!Grasshopper~充滿薄荷甜酒和奶香的cocktail ,面頭還有些朱古力泡沫,好順滑清甜。Lobster Bisque(set)$35~ 龍蝦湯龍蝦味非常濃郁,好鮮甜, 細滑creamy。Orange Marinated Tuna$158~橙漬鮮吞拿魚稍為火炙過,魚味香濃,油潤鮮甜,配上無花果, 車厘茄;嫩菠菜; 西柚 和芝麻,再加上黑油醋汁, 酸酸甜甜的,非常開胃!Beef Wellington$298~個人認為非常抵食。細嫩的牛柳被磨菇,煙肉碎和酥皮包裹著,酥皮焗得好香好酥脆。切開就見到呈粉嫩紅色的牛柳,口感柔軟豐富,牛味香濃,好美味!配菜有波子椰菜,車厘茄、粟米芯和薯仔,食材新鮮健康,正呀!

餐廳的燈光非常昏喑,氣氛很好,好適合拍拖和傾心事!

配菜有波子椰菜,車厘茄、粟米芯和薯仔,食材新鮮健康,正呀!

2019-10-22
  • orangemarinatedtuna
  • Mango Tann
  • Grasshopper
  • Lobster Bisque
  • Beef Wellington
2019-11-04 46 浏览
今晚黎到呢間酒吧餐廳開餐, 設計非常型格, 樓底又高, 有室外 & 室內座位, 仲有個 Live Band 小舞台添 !!晚市有 Dinner Set Menu, 亦都有 A La Carte Menu 是日餐湯是日 Set Dinner 嘅餐湯係甘筍忌廉湯, 甘筍味濃而且夠香甜, 加入左忌廉令口感更滑威靈頓美國黑安格斯牛柳傳統嘅英國菜, 做法比較複雜, 所以好考廚師嘅功架表面嘅酥皮焗到金黃色, 口感鬆脆, 仲有陣陣嘅牛油香味。 牛柳中心係鮮嫩粉紅嘅 Medium 熟度, 口感好淋, 而且肉汁豐富。 牛柳同酥皮之間加入 Parma Ham 及鵝肝醬, 令味道帶點鹹香印式烤餅卷印式烤餅入面包住份炒蛋, 而個炒蛋加入左菠菜 & 蘑菇, 味道好香, 沾上馬莎拉乳酪醬更加惹味芝士忌廉嫩菠菜菠菜煮到超嫩, 食落去夠爽口, 而且又冇渣, 用忌廉微微煮熟, 簡單又好味 Mango Tannin入口有淡淡嘅芒果味, 以烏龍茶做 Base, 加入脆卜卜嘅西米增加左唔少口感Flower Fizz 以梳打水做 Base, 加入花味糖漿 & 椰果, 表面仲插左幾朵食用花, 夠晒 Refresh

是日餐湯

威靈頓美國黑安格斯牛柳
傳統嘅英國菜, 做法比較複雜, 所以好考廚師嘅功架

芝士忌廉嫩菠菜

Flower Fizz