2022-08-01 38 浏览
喺廟街入口上一層有一間地中海菜,入內環境燈光幾有氣氛,西餐廳嘅格局,有窗口位吧枱~餐牌唔算太多選擇,貴精不貴多,幸好都唔錯~有個生蠔🦪set, 生蠔混合盤,有6隻,咁就可以試晒三個不同品種~有兩款係法國蠔,Gillardeau比起Fleur des Eux 飽滿creamy, 鮮甜蠔味有層次~西班牙蠔Arousa海水味最濃,肉質爽口~食完頭盤, 就叫咗一個大蜆同埋炸魷魚🦑~大蜆係用青醬汁煮,好清香帶出鮮味~炸魷魚可以點蒜香蛋黃醬,好match~魷魚新鮮炸起,仲有彈牙口感,蒜香醬好香~西班牙海鮮飯,每粒飯都有高湯煮過嘅味道,香濃燉飯,仲有鋪滿嘅海鮮,好鮮味~~

餐牌唔算太多選擇,貴精不貴多,幸好都唔錯~

西班牙蠔Arousa海水味最濃,肉質爽口~

食完頭盤, 就叫咗一個大蜆同埋炸魷魚🦑~

大蜆係用青醬汁煮,好清香帶出鮮味~

2022-07-31 37 浏览
El Portal佐敦佐敦道37A-B號得寶城商業中心2樓2/F, Double Set Commercial Centre, 37A-B Jordan Road, Jordan地中海及西班牙菜, 見MENU 上有TAPAS 哦。黑色主調加上牆身掛的油畫, 整個MOOD就是CHILL 又MODERN, 係佐敦難得一見架西班牙菜餐廳。$138 prawn with garlic and curry這道是我喜歡的菜式, 見到有一定要點。蒜片在熱橄欖油煮至金啡, 蒜香煥發,而蝦受到橄欖油沉潤份外彈滑。$78 clams in green sauce 貝類中蜆的鮮甜是沒有東西可取代, green sauce是香草parsley $ 88 salad with baby cherry marinated tomatoes,spinach and cheese shavings 太熱真的要份salad 降下溫個cherry tomatoes很好吃,帶甜酒香。$218 seafood paella 闊而淺架鐵鑊,米飯是加湯由生煮熟, 啖啖都食到滋味飽滿的米粒,海鮮有蝦, 魷魚,青口舖滿面, 視覺鮮明
El Portal

佐敦佐敦道37A-B號得寶城商業中心2樓

$218 seafood paella 闊而淺架鐵鑊,米飯是加湯由生煮熟, 啖啖都食到滋味飽滿的米粒,海鮮有蝦, 魷魚,青口舖滿面, 視覺鮮明望見都流口水。 paella把西班牙菜發揚光大受到大家喜愛。

MENU上以TAPAS佔多, 不妨加入更多菜式及main course,選擇多些再來試其他菜的意慾會更加大呢!
2022-07-31 28 浏览
唔講唔知佐敦都有一間隱細嘅地中海菜 平時真係好少機會食到地中海菜難得新開一定要去餐廳嘅食物唔算多但每一款都幾有特色加上價錢唔貴 可以一次過叫幾樣野試一試第一樣叫左脆烤面包配鮮茄醬 $48估唔到好好食麵包非常香脆 再加埋蕃茄醬酸甜 正烤八爪魚配豆泥 $168平時食八爪魚會好煙銀呢啲出奇地好軟 八爪魚都烤得好香再加上豆泥好好味香脆魚配阿拉阿比塔醬 $78魚反而唔係特別香脆 加埋檸檬再加醬 酸酸地再少少辣唔錯最後亦都叫咗個西班牙炒飯 $218以呢個價錢食個西班牙炒飯一啲都唔貴海鮮包括有蜆肉 蝦同埋墨魚西班牙飯唔會好林 好好食海鮮嘅份量適中呢個價錢我覺得好抵食呢餐飯食咗大約$600今次試過地中海菜下次都想再食價錢唔貴可以再試!
唔講唔知

呢個價錢我覺得好抵食

呢餐飯食咗大約$600
今次試過地中海菜
下次都想再食
價錢唔貴可以再試!
2022-07-31 30 浏览
餐廳位於廟街嘅對上, 如果坐正起窗口位,可以啱啱好見到廟街嘅牌匾, 地理位置都幾方便, 由佐敦站行過嚟都係五分鐘,呢間餐廳係新開嘅, 本來唔知道有呢間餐廳, 都係朋友喺附近返工, 所以推薦俾我哋. 一開始以為係食地中海菜, 但係原來餐廳食蠔都幾出名, 餐廳係中修偏向西式風格, 無論係牆或者檯都係偏向深色, 另外比較特別就係餐廳有幾個酒櫃, 顯得格外高尚. 但係價錢又唔係好貴, 六隻蠔都係188, 都算係幾平. 店員介紹, 呢度係有三種唔同嘅蠔, 來自三個唔同產地. 食落去好都幾鮮甜, 餐廳有秘製醬汁可以點, 所以唔使一定要點檸檬, 仲叫咗盆麵包配鵝肝, 估唔到上菜仲配咗一啲牛油, 但係鵝肝份量都好足夠, 所以最後啲牛油都冇咩點樣用到, 鵝肝醬味道鹹香, 配曬啱啱焗起嘅麵包, 真係唔錯

唔好以為廟街得大排檔同打冷,原來都有地中海菜食架!今次上咗呢間2樓嘅地中海餐廳,雖然食得唔多嘢,但都覺得認真唔錯!首先要咗個新鮮生蠔混合盤,分別係Ancelin, Gillardeau, Arousa。頭兩款嘅海水味較重,而最後一款嘅蠔肉味就較突出,而除咗檸檬汁之外,仲有個有蔥味嘅醬汁,都幾特別,但我就鍾意檸檬汁多啲。之後再嚟一個炸魷魚,配檸檬汁同蒜香蛋黃醬。魷魚唔會炸得太耐好乾咁,又唔會太厚粉。主菜我哋揀咗個燒烤黑豬排配烤薯仔,其實佢都算係排骨嚟,有條長長嘅肋條,但就大大嚿肉係末端。油香味濃,好多肉汁,大大啖嘅滿足感啱哂食肉獸們呀!另外仲有個醬汁似係燒汁感覺,但我覺得啲肉本身都夠咸。伴菜原本係南瓜嚟,不過主廚話改咗薯仔。我本身鍾意薯仔多過南瓜,再加上佢焗得好好食,唔會太乾,再加啲蛋黃醬,作為豬扒嘅配菜好合適。呢度嘅待應都好nice,好好咁介紹每個菜色,都會問我哋意見,有機會一定會再去。
2022-07-30
2022-07-30 21 浏览
星期六晚同老公去食地中海菜。餐廳環境幾闊落,餐牌唔算好多選擇。Mixed Plater 6PCS Oyster新鮮生蠔混合盤6隻分別係Ancelin, Gillardeau, Arousa,生蠔幾新鮮,我最鍾意Ancelin,其餘兩種海水既鹹味比較重。Deep-fried squid with garlic mayonnaise 蒜香蛋黃醬配炸魷魚好香口,炸到好脆身,食落唔油膩,好食。BBQ black pork ribs, roasted potatoes with truffle sauce燒烤黑豬排配松露醬烤薯仔本身用既係南瓜,但因為無南瓜,所以換左薯仔。薯仔反而有驚喜,相當好食又飽肚。豬排相當厚身,但入口唔會韌同鞋,仲鎖住肉汁,係靚豬排。
星期六晚同老公去食地中海菜。
餐廳環境幾闊落,餐牌唔算好多選擇。
Mixed Plater 6PCS Oyster
蒜香蛋黃醬配炸魷魚好香口,炸到好脆身,食落唔油膩,好食。
2022-07-30
$299.5 (晚餐)
2022-07-29 29 浏览
唔係同事推介都唔知原來廟街有間食到地中海菜酒吧餐廳可能新開嘅關係, 客人唔算太多地方都唔算細, 坐得鬆動舒服侍應服務同態度都好好呀menu選擇唔算多我地揀咗deep fried squid with garlic mayonnaise魷魚炸得比想像中酥脆, 而且肉質彈牙唔韌點唔點埋個蒜蓉蛋黃醬都好好味香口惹味得嚟唔會得死鹹非常推薦Seafood Paelle 西班牙海鮮飯非常足料大份, 海鮮數量算好多而且一上檯就聞到好香飯粒吸收晒海鮮精華而且帶有咬口, 係非常正宗嘅口感同味道!
唔係同事推介都唔知原來廟街有間食到地中海菜酒吧餐廳

可能新開嘅關係, 客人唔算太多
地方都唔算細, 坐得鬆動舒服
侍應服務同態度都好好呀

menu選擇唔算多
魷魚炸得比想像中酥脆, 而且肉質彈牙唔韌
點唔點埋個蒜蓉蛋黃醬都好好味
香口惹味得嚟唔會得死鹹
非常推薦

Seafood Paelle 西班牙海鮮飯
非常足料大份, 海鮮數量算好多
而且一上檯就聞到好香
飯粒吸收晒海鮮精華而且帶有咬口, 係非常正宗嘅口感同味道!
2022-07-29 37 浏览
今日返主場搵好野食,搵到一間鬧市中既隱世地中海餐廳,係商廈既二樓隱蔽唔專登搵真係未必搵到,一入到去裝修乾淨利落都有格調,仲要可以睇住個廟街牌坊食野幾有FEEL,叫左個咖哩蝦超好食(10分)😍😋,番茄多士,依個好香脆既多士如果用黎送酒冇得輸,鵝肝醬多士,都好好食不過如果佢係燒既就冇得輸,仲有一個好靚仔既海鮮飯賣相相當唔錯,味道亦都幾好,仲有希臘芝士菠菜餃子,依個係第2個覺得好好食,咁岩當日唔想飲酒只係叫左一杯LATTE,都係唔錯選擇但係係飲酒應該更加好feel👍因為當日都有好多人飲酒見到佢地個氣氛好正🤭#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #El Portal @El PortalEl Portal地址 : 佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓

El Portal
地址 : 佐敦佐敦道37A-B號德寶城商業中心2樓
2022-07-29 17 浏览
這間位於佐敦的餐廳,主打地中海菜,菜式比較有特色,地中海一帶多屬沿海地區,食物主要以海鮮為主,所以生蠔都是其招牌菜。另外還有多款餐酒供應。Prawns with garlic and curry咖喱蝦非常新鮮,蝦肉爽口彈牙,帶少許咖喱香,十分惹味。Greek dumplings stuffed with feta cheese & spinach希臘餃子炸至金黃香脆,中間包裹着菠菜餡料,下面是羊奶芝士做的醬汁,菠菜跟芝士醬味道出奇地夾。Seafood paella海鮮飯表面鋪滿了蝦、蜆、魷魚等,海鮮很新鮮,蝦肉彈牙鮮甜,蜆肉無沙,加少許檸檬汁令海鮮飯不會太飽滯。Apple tart tatin with Greek yogurt ice cream蘋果撻就反而似蘋果蛋糕多一些,蘋果煮至香甜軟身,加上希臘乳酪雪糕,味道幾特別。

另外還有多款餐酒供應。

Prawns with garlic and curry
咖喱蝦非常新鮮,蝦肉爽口彈牙,帶少許咖喱香,十分惹味。

Seafood paella

2022-07-26 29 浏览
係佐敦廟街充滿住各式各樣既餐廳小店.有時要係咁多餐廳能堀到高質既餐廳都絕對唔簡單.今日經朋友既介紹下黎到呢間新開既西式餐飯試試.炸魷魚魷魚外層炸漿唔會過份油膩,乾身和脆.內裏魷魚鮮而不柴,魷魚唔會過韌仍然保持爽彈.嘅上檸檬汁亦都減輕左油膩感.香脆炸魚炸魚炸得脆口,外層粉漿香脆唔會油淋淋,外脆內嫩滑既魚肉沾上意大利arrabbiata sauce,帶出一陣陣香辣感既茄香,令炸魚味道無咁單調而且酸酸甜甜又帶辣椒既刺激感幾開胃.西班牙海鮮燉飯估唔到地中海菜都會有海鮮燉飯!最重要係質數估唔到咁高.海鮮既份量都幾多而且加埋一齊既味道都帶出濃郁既海鮮香.海鮮飯亦都充滿鹹鮮香味.

炸魷魚

香脆炸魚

西班牙海鮮燉飯
難得約左個好耐無見既朋友出黎就想去個私隱度就d,環境又坐得舒服d可以坐得耐少少既餐廳.朋友就特別搵左呢間係佐敦新開得黎我地又比較少食既地中海菜餐廳.Oven roasted potatoes with spicy sauce 烤焗布拉瓦斯式香薯經烤焗後既薯仔充滿薯粉香,外層帶少少鹹香再配搭特別既辣醬,帶少少辛香又唔會過辣令薯仔更惹味.烤焗既薯仔外層帶點酥脆粉漿,經烤焗唔洗炸都帶出脆口感,更健康得黎又無咁油膩.Clams in green sauce 平時食西餐食蜆大多都係以白酒煮既配搭!今次見到佢要將蜆配以青醬呢個配搭都幾特別就點左黎試試.蜆肉飽滿大大粒無沙又鮮甜,配上青醬令味道更鮮.Seafood paella 西班牙海鮮燉飯足2人份share既海鮮燉飯以鑄鐵平底鍋送上,鋪滿青口,魷魚,蜆肉同大蝦既海鮮飯充滿陣陣鮮味,所有精華被底下既意大利飯吸收晒.意大利飯煙煙韌韌又唔會太硬帶飯骨.

烤焗布拉瓦斯式香薯

Clams in green sauce

Seafood paella 西班牙海鮮燉飯
  • 西班牙海鮮燉飯
  • 烤焗布拉瓦斯式香薯
2022-07-22 47 浏览
最近佐敦新開左一間地中海菜,一定要試下啦。香港食地中海菜的餐廳並不多,所以菜式上都充滿期待感。Toasted Bread with grated tomato & extra virgin olive oil 前菜選了這款脆烤麵包配鮮茄醬橄欖油,脆烤麵包呈條狀,麵包超香脆,咬落去嗦嗦聲,層次感豐富,中間有番茄醬和橄欖油點綴。GreekDump希臘餃子呢款希臘餃子外層炸至金黃色、餡料包住菠菜,畫龍點睛的係用羊奶芝士造成的醬汁,兩者味道好夾,充滿特色。Seafood Paelle主菜點了這個經典必選西班牙海鮮飯,份量很多,多款海鮮鋪上面層,包括大蝦、魷魚、青口、蜆等,食之前記得擠小小檸檬,提升鮮味。我最鍾意魷魚圈,鮮甜又彈牙,醬汁鎖係飯粒,十分推薦。鍾意食特色地中海菜的朋友仔一定要嚟試下,品嚐唔同菜式的獨特味道。

GreekDump希臘餃子

Seafood Paelle

El Portal主打地中海菜式,以鮮味層層交疊風格擄獲食客的心,各式生蠔,芝士等著我們享用。El Portal的小食滲入我們的的味蕾,美味幸福為夏日刻劃一幅熱情的涵義。對吃方面「蠔」氣萬千的朋友,當然不會錯過新鮮生蠔混合盤,混合盤包含法國水中花,法國芝亞多及西班牙阿魯薩各兩隻。手掌般大的法國水中花超水潤超肥美,肉質滑嫩又爽脆,剛剛好的海水味帶著一點點甜,放進嘴裡瞬間有暢洋大海的感覺。法國芝亞多擠上酸酸的檸檬汁很開胃,更能帶出芝亞多生蠔的鮮甜味,一大顆一次塞入口中,鮮味十足。吃完芝亞多整個人神清氣爽,精神振奮,生蠔趁新鮮吃是最好吃的。西班牙阿魯薩看起來飽滿,當然也是朋友的心頭好。新鮮生蠔混合盤上桌時,會提供西班牙風味的蒜蓉洋蔥橄欖油,吃阿魯薩時可沾上橄欖油,感受來自海洋的鮮美,瞬間湧上舌尖的幸福享受,只有一個字來形容,實在有夠鮮。來到主打地中海菜的El Portal,必嚐這裡的地中海芝士,全種類芝士能一次過品味Brillant Sabarin,Carrat Cendre,Manchego Reserve 12 months與Parmegiano Regiano四類芝士。Parmegia

Parmegiano Regiano是意大利芝士中最高級的品種,只有意大利北部五個省生產。Parmegiano Regiano芝士的鮮味與鹹鹹的鹽粒在口中漸漸化開,實在令人著迷,這就是正宗的巴馬臣芝士王之風采。

Brillant Sabarin外表雪白到如豆腐般,質地柔軟,風味清爽,微鹹微酸帶奶香,口感圓潤綿密,容易消化,很適合搭配烤麵包食用。

Carrat Cendre相當平滑,軟滑程度如熱溶芝士,細緻溫和,其香味著實深遠飄杳,大家陶醉於Carrat Cendre的芝味,單吃Carrat Cendre芝士就已經很好吃。

Manchego Reserve 12 months是西班牙國寶級芝士,四款芝士中最深色澤。Manchego芝士堅實緊密,有種羊奶油的濃醇芳香,作為前菜一流,番茄醬和Manchego芝士含在嘴裡,更能突顯屬於它的西班牙風情。

今晚最愛的熱食莫過於烤焗布拉瓦斯式香薯配辣醬這一道西班牙小食,布拉瓦斯式醬料使用番茄,洋蔥,蒜頭,白酒,茴香粉,辣椒醬熱炒調味,至於香薯則連皮煎成金黃再烤焗,均勻淋上醬汁包圍薯仔。香薯外脆內爽,無比入味,一點點蒜香還有辣醬的惹味,一口接一口教人上癮。

熱愛海鮮的朋友不容忽視蒜香蛋黃醬配炸魷魚,魷魚裹上炸粉,下鍋油炸,油溫與油炸時間控制得宜,沒有多餘的油膩感,炸魷魚外層酥酥脆脆,魷魚甚有彈勁,保留滿溢的海鮮味。濃稠油亮的蒜香蛋黃醬,增添炸魷魚的味道和香氣,可口極了。

黑椒鵝肝醬凍批配法式多士擺盤也太美,加上餐廳的格調,更有氣氛。黑椒鵝肝醬凍批給得不手軟,拿來塗抹法式多士極之香濃,一口咬下即嚐到豐富多層次鵝脂香和黑椒的小刺激,法式多士紮實有彈性,佐上清脆的沙律,一吃驚艷,營養滿分。

佐敦新開左間地中海菜🤔未品嚐過地中海菜嘅我哋聽到哩個消息👂🏻聽聞地中海菜其實係融匯貫通左意大利、西班牙、葡萄牙、希臘、克羅地亞、摩洛哥和塞浦路斯等等國家嘅飲食模式🤔咁特別咁不如就今晚嚟一場地中海菜の初體驗啦🤣生蠔 - 西班牙阿魯薩🦪 $48/隻黎自西班牙嘅生蠔充滿海水味🏝而且口感幾creamy 肉質肥厚🥰而且餐廳除左一般有嘅檸檬汁之外🍋仲提供左一種充滿地中海風情的蘸料😆夾埋生蠔一齊食 裡面嘅洋蔥味🧅令生蠔嘅海水味更濃更突出🤯而且after taste更濃厚!味道唔錯👍🏻希臘餃子 (羊奶芝士&菠菜)🐏🥦 $72全晚最令人激賞嘅菜式😃表面睇係落煎餃入面放菠菜好似平平無奇🤔但成隻餃子蘸左羊奶芝士做成嘅醬就仿似畫龍點睛一樣🤩令成個菜變得好特別😆羊奶芝士食落好大陣羊奶嘅香氣但一d都唔羶🥰配埋煎得香脆嘅菠菜餃子一齊食好夾👍🏻兩樣大纜都扯唔埋嘅材料竟然係咁夾😳地中海嘅魔力就係咁奇幻🧙🏻‍♀️🧞‍♂️西班牙海鮮飯 $218🦐🦑🐚🦪主菜係我哋兩個都好鐘意嘅西班牙海鮮飯😙海鮮飯上面滿滿都係材料😋大蜆/青口/魷魚/大蝦!大蜆超級大隻而且非常鮮甜🤤入口𣊬間有一刻仲以為自己食緊生蠔🤭藍青口鮮甜多汁而且肉又厚身😳大蝦

生蠔 - 西班牙阿魯薩🦪 $48/隻

希臘餃子 (羊奶芝士&菠菜)🐏🥦 $72

西班牙海鮮飯 $218🦐🦑🐚🦪
主菜係我哋兩個都好鐘意嘅西班牙海鮮飯😙海鮮飯上面滿滿都係材料😋大蜆/青口/魷魚/大蝦!大蜆超級大隻而且非常鮮甜🤤入口𣊬間有一刻仲以為自己食緊生蠔🤭藍青口鮮甜多汁而且肉又厚身😳大蝦隻隻都爆晒膏🤯夾埋個飯食認真足料!魷魚好鮮甜彈牙🦑一啲都唔會過熟過韌!個飯反而本身覺得淡左啲啲🍚不過加左檸檬汁🍋調起左陣味又覺得幾好幾清爽👍🏻

估唔到地中海菜都幾有特色👍🏻平時真係好少見哩類型嘅餐廳🤣我地今次初體驗品嚐咗其中兩個國家嘅菜😋下次再食埋其他國家嘅特色菜真係可以慳返次歐洲旅行呀🤣
2022-07-18 33 浏览
朋友前排話去左間新開既西餐廳,氣氛唔錯,比左張卡比我睇,都幾近我返工,一於就搵日去試下呢間El Portal係樓上西餐廳,主打地中海美食,比較少見,希望有驚喜雖然係樓上鋪,但環境相當唔錯,好有情調西餐黎講呢到價錢唔算女好貴,正常價,唔會話自己係地中海菜就吊高黎賣,可惜menu全文字,如果有圖就更加吸引啦首先黎個白酒生蠔開胃先原來有啲地方食生蠔會落黑椒,估唔到都幾夾。生蠔好新鮮,少少海水咸味,蠔肉好鮮甜爽口炸魚配香辣茄醬,炸野好多餐廳都可以做得唔錯,外脆內軟又唔會燶,唯獨呢到既醬好特別,本身以為係甜甜地既茄醬,點知食到尾啲辣味可以出黎,好過癮沙律亦相當吸引,上面芝士磨到勁碎一絲絲軟綿綿,食落口感勁舒服沙律醋都好撈得好勻,唔錯烤八爪魚,呢個菜式比較特別,唔係個個地方有得食,我都係第一次見個八爪魚係估唔到咁香食落軟淋淋,好入味,超正

雖然係樓上鋪,但環境相當唔錯,好有情調

首先黎個白酒生蠔開胃先

沙律醋都好撈得好勻,唔錯

個八爪魚係估唔到咁香
食落軟淋淋,好入味,超正