2018-02-27 181 浏览
一早去了圓玄學院攝太歲,祈求狗年身體健康、事事順利。信眾非常多,排了一輪隊才輪到我哋入元辰殿參拜,搞完一輪都中午,之後,又要排隊搭小巴去荃灣,都好攰。所以決定食個好午餐,安慰我哋自己。來到享和街,搵到間食西班牙餐的餐廳,午市仲有九折,似乎唔錯,一於試下。餐廳內環境都幾寬敞舒服,最觸目的是各式各樣的酒佈滿牆上和水吧位。【行政套餐】$138,有5個 courses,都幾抵。再揀多一個 Tapas 【鮮蘆筍配極上黑毛豬火腿及64度蛋】,兩人去 share,應該夠食。頭盤是【田園沙律】新鮮,份量適中。【鮮茄蓉焗法包】有五件,脆底似餅乾,上面有鮮茄粒和少少辣椒粉,食落幾開胃。【El Cerdo 西班牙炒飯】用鐵鑊上,熱辣辣,香噴噴。材料很多,有青口仔、蝦、魷魚、豬肉。飯粒炒到金黃色,好靚,好好食。青口仔,細細粒,但好鮮美。【香脆玉桂條配榛子朱古力醬】有兩條,上面有糖粒,脆脆的。蘸上朱古力醬來吃,好滋味。【咖啡】普普通通,沒特別。整體上,整個行政套餐都好好味。Tapas 【鮮蘆筍配極上黑毛豬火腿及64度蛋】造型出色,好似一條木筏上載著一隻溫泉蛋。蘆筍好鮮甜,黑毛豬火腿甘甘鹹鹹,好好味。將64度蛋切

頭盤是【田園沙律】
新鮮,份量適中。

【鮮茄蓉焗法包】
有五件,脆底似餅乾,上面有鮮茄粒和少少辣椒粉,食落幾開胃。

【El Cerdo 西班牙炒飯】

青口仔,細細粒,但好鮮美。
【香脆玉桂條配榛子朱古力醬】
有兩條,上面有糖粒,脆脆的。蘸上朱古力醬來吃,好滋味。

【咖啡】
普普通通,沒特別。

整體上,整個行政套餐都好好味。

Tapas 【鮮蘆筍配極上黑毛豬火腿及64度蛋】

將64度蛋切開,就見到流心,好開心。

埋單都只係二百蚊,食物唔錯,服務又好,值得推介。
2018-02-24
午餐
2018-02-22 196 浏览
今晚揀咗同朋友嚟呢度食飯,環境好舒服,更難得嘅係冇限時。 落單嘅時候需要用英文, 但係你指住個menu落單都唔會有問題。 由於佢份量偏細, 初時都會擔心唔夠食, 但原來食完個飯之後就已經會好飽。 一齊睇下我哋今晚食咗啲咩喇: 鮮蕃茄蒜蓉焗法包推介指數(5為最高): 番茄蒜蓉配搭比例剛剛好, 口感亦唔錯炸薯仔佐地道蛋黃醬推介指數(5為最高): 個人認為呢個比較普通, 可以考慮試其他菜式。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬推介指數(5為最高):呢個非常推介, 口感好好,夠脆! 佢味道係偏鹹, 但勝在夠香口, 蛋黃長亦會中和鹹味,一定要試下。傳統西班牙海鮮炒飯 推介指數(5為最高): 的確係幾傳統, 但係我個人認為就鹹咗啲。蝦都爽口唔會梅曬。香脆肉桂條配榛子朱古力醬推介指數(5為最高): 總括嚟講呢間嘢真係算好唔錯, 可以同朋友試下呢度聚聚。

鮮蕃茄蒜蓉焗法包
推介指數(5為最高):

番茄蒜蓉配搭比例剛剛好, 口感亦唔錯

炸薯仔佐地道蛋黃醬
推介指數(5為最高):

個人認為呢個比較普通, 可以考慮試其他菜式。

推介指數(5為最高):

呢個非常推介, 口感好好,夠脆!

傳統西班牙海鮮炒飯
推介指數(5為最高):

的確係幾傳統, 但係我個人認為就鹹咗啲。
蝦都爽口唔會梅曬。

香脆肉桂條配榛子朱古力醬
推介指數(5為最高):

總括嚟講呢間嘢真係算好唔錯, 可以同朋友試下呢度聚聚。
2018-02-21
  • 脆皮豬腩肉配蜜蜂蜜蛋黃醬
2018-02-19 1852 浏览
星期日晚上,一行四人相約去食西班牙菜。我同另外兩個朋友係第1次食呢間~所以點菜就交左比已經食過1次既個位朋友身上喇!一共叫左8樣野~火腿拼盤 — 一盤有兩款,兩款都好食香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬 — 煎得幾香,朋友覺得好好食,我自己就麻麻地喇脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 — 有少少似平時食既燒肉,皮脆肉嫩,加埋個醬食就變左西班牙風味傳統蕃茄醬煮肉丸 —  一碟4粒,肉丸口感不錯的,不過食落就有一點過咸了傳統西班牙海鮮炒飯 — 唔係西班牙燴飯,而係用平時食既米去炒既飯,加上青口、魷魚等海鮮,味道可以,但比想像中還是爭少少些利酒臘肉腸煮青口 — 細細隻既青口,食落不太新鮮,有一種怪味。除左青口,入面仲有好多臘肉腸,臘肉腸幾好食。西班牙焦糖燉蛋 — 做得好食過出面唔少既甜品店,焦糖燒得香脆,燉蛋似乎有一點檸檬味,令到食落去唔會覺得太飽濟既感覺香脆玉桂條配朱古力榛子醬 — 我大愛呢個甜品,脆脆的玉桂條加埋佢個榛子醬好夾好好食總括:我個人認為主菜個類食物就一般喇,但甜品我就相當推介!
火腿拼盤
傳統蕃茄醬煮肉丸
傳統西班牙海鮮炒飯
些利酒臘肉腸煮青口
西班牙焦糖燉蛋
香脆玉桂條配朱古力榛子醬

星期日晚上,一行四人相約去食西班牙菜。
我同另外兩個朋友係第1次食呢間~
所以點菜就交左比已經食過1次既個位朋友身上喇!
一共叫左8樣野~
火腿拼盤 — 一盤有兩款,兩款都好食

總括:我個人認為主菜個類食物就一般喇,但甜品我就相當推介!
火腿拼盤
西班牙焦糖燉蛋
香脆玉桂條配朱古力榛子醬
見到少見的西班牙餐廳,地點方便就腳又可以即日預約,於是一行四人去吃晚餐。餐廳不大但裝修不錯,偏暗有情調。一共叫了6道菜,包括醬煮青口、烤豬腩肉、烤磨菇牛扒、蟹肉薯仔餅、西班牙海鮮燉飯和墨魚汁幼麵。烤豬腩肉挺脆口好吃,香脆的豬皮下一層脂肪一層瘦肉一層脂肪一層瘦肉。味道似廣式燒味的燒腩仔,但比燒腩仔鬆軟。烤磨菇牛扒order了七成熟,但上檯後卻像十二成熟,完全冇肉汁,又硬又乾又咸。蟹肉薯仔餅除了偏咸外不過不失。西班牙海鮮燉飯飯質偏軟,仍然有過咸問題,幸好有三片檸檬中和咸味。最後的墨魚汁幼麵是幼麵碎,所有菜中最咸的,而且有味精味,不推薦。餐廳不提供免費飲用水,暖水需要每人$10或者order其他飲料。味道不適合注意健康或腎功能有問題的人士食用。如果喜歡環境 可以叫飲料或甜品,主菜實在不推薦。

蟹肉薯仔餅除了偏咸外不過不失。

味道不適合注意健康或腎功能有問題的人士食用。
如果喜歡環境 可以叫飲料或甜品,主菜實在不推薦。
2018-02-11 152 浏览
朋友食得好有要求, 諗左好耐都唔知去邊度食好, 醒起呢間西班牙野.先要款鮮魷魚釀豬肉碎配蕃茄醬, 有3-4隻大大隻圓碌碌既鮮魷魚, 一咬唔韌, 軟腍度適中, 好爽口, 而且鮮味.個汁以蕃茄醬為主, 加少少豬肉更有咬口. 蕃茄醬唔會太酸, 帶少少甜味, 食落無飽濟感, 好開胃.另外特式既有墨魚汁大蝦炒幼麵, 好幼既麵切碎, 一段段好易入口, 用炒既方法唔腍有咬口. 墨魚汁唔會剩係得個色, 十分足料, 食到墨魚汁味, 而且食到棚牙黑黑地.配料大蝦同魷魚亦夠彈牙爽口, 鮮味豐富.

配料大蝦同魷魚亦夠彈牙爽口, 鮮味豐富.
2018-02-11 116 浏览
女友生日,我又想食西班牙飯,故意早預訂食💪🏻野飲唔想有酒精,就係幾款無酒精既點左mango island , 有芒果同橙汁前菜點左栗子蓉腩肉帶子,超級好食,帶子大粒,栗子蓉甜到爆,雖然兩者唔係好夾,但個別咁食都好美味😂😂🤣肉丸老實説,真係唔爭氣,講既係我同女友,食完都覺得ikea 肉丸好食啲。主角當然係西班牙海鮮飯!二人食剛剛好,料都算多,有肉碎添。味道就有啲難去評價🙄不竟第一次食唔知係未應該咁,不過香味有,小咸小酸,開胃。西班牙焦糖燉蛋,同法國果隻唔同,呢個帶檸檬味添,又幾大份。🤣
女友生日,我又想食西班牙飯,故意早預訂食💪🏻

2018-02-07 185 浏览
請幾位表妹食飯當過年前小聚,第一次試呢間餐廳,餐廳環境都算幾好,每人一小杯熱果酒welcome drink,果酒幾好飲,酸酸甜甜,不過可能因為呢杯welcome drink計落成本,餐廳連開水都要付費,我唔介意叫其他飲品,但要十元叫杯能無限添飲的白開水,給客人一杯水都計較,實在有點兒過份,不知是餐廳想你多叫飲品的關係,西班牙海鮮飯及墨汁幼麵鹹得嗆喉...跟侍應反應,他說西班牙菜是偏鹹,叫我下次可以跟他們說想要淡一點..仲下次?!老實說...第一次試,如果想像得到會鹹得那麼嚴重?侍應是否可先向客人說聲飯及幼麵會偏鹹,是否需要調校鹹淡度,但完全沒有...Tapas叫了三樣都不錯,有脆皮豬,蕃茄法包及帶子這三款,比海鮮飯及墨汁麵好味甜品都試了三款,叫了rice pudding,雪糕及焦糖燉蛋,還可以其實這個價錢的餐廳,我還有更多好餐廳可選擇。
其實這個價錢的餐廳,我還有更多好餐廳可選擇。

2018-02-05 227 浏览
紀念日,男友帶左我去食呢間專食西班牙菜式既餐廳🍴地點位置都好方便,係正荃灣廣場旁邊不過餐廳位置唔算多,驚無位就最好book定位去食餐廳裝潢都幾華麗同精緻,坐得相當舒適環境相當不錯,再望望餐牌 食物價錢都唔算太貴 飲品我地兩個都叫左一模一樣既Mango Islandx2味道唔止得芒果味,仲有好香橙味同檸檬味好飲 可惜就是細杯左d前菜就叫左呢個帶子,好精緻!我地先試左個脆皮腩肉,燒得好香口,然後帶子同脆皮腩肉配埋粟米蓉呢個配搭 不得了個粟米蓉係超好食好香好甜既粟米味食完個帶子 搞到我地仲期待個西班牙炒飯比我感覺似焗飯多d,用熱盤放住保持溫度材料十足,好多青口!味道不錯,再加埋檸檬汁更好食,炒飯入面仲加埋肉碎,充滿住肉香同海鮮味既炒飯我地驚唔夠就再叫多個肉丸,不過味道普通最後係甜品,每人都叫左個西班牙焦糖燉蛋,同法式焦糖燉蛋嘅味道好似差唔多,唯一唔同嘅可能係蛋漿入面加左啲檸檬味,比我感覺似lemon tart加焦糖燉蛋味道都幾清新 可口,層焦糖燒得好脆!好味道
紀念日,男友帶左我去食呢間專食西班牙菜式既餐廳🍴
地點位置都好方便,係正荃灣廣場旁邊

不過餐廳位置唔算多,驚無位就最好book定位去食

餐廳裝潢都幾華麗同精緻,坐得相當舒適

環境相當不錯,再望望餐牌 食物價錢都唔算太貴
Mango  Island

飲品我地兩個都叫左一模一樣既Mango Islandx2
味道唔止得芒果味,仲有好香橙味同檸檬味
好飲 可惜就是細杯左d
燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉

前菜就叫左呢個帶子,好精緻!
個粟米蓉係超好食
好香好甜既粟米味
El  Cerdo招牌西班牙炒飯

食完個帶子 搞到我地仲期待個西班牙炒飯

比我感覺似焗飯多d,用熱盤放住保持溫度

材料十足,好多青口!

我地驚唔夠就再叫多個肉丸,不過味道普通

味道都幾清新 可口,層焦糖燒得好脆!好味道

2018-02-04
庆祝纪念
纪念日
Mango  Island
燒帶子配脆皮豬腩肉及粟米蓉
El  Cerdo招牌西班牙炒飯
2018-02-03 190 浏览
今日同情人行完街,在人來人往嘅荃灣, 竟然俾我留意到一間咁有特色嘅意大利餐廳, 外表平平無奇, 但餐內十分高雅, 樓底極高, 空間感好大。El Cerdo裝修高貴,牆上放滿不同種類嘅美酒, 另一邊就用咗金屬片砌成一隻黑毛豬, 特別得嚟又有氣派!餐廳仲播着柔和嘅音樂,讓客人可以慢慢咁享受午餐, 仲有set lunch 可以選擇,真係抵!午市套餐由$78至$118 & 行政套餐$138沙律幼嫩清新,so fresh! 是日餐湯係南瓜湯 , 香噴噴嘅南瓜湯, 顏色美麗動人, 入口香滑,味道清甜。 《香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬》 沙甸魚味道較濃, 有番茄、杏仁、胡椒、同洋葱等香料做成嘅醬汁較為特別,味道豐富。 《牛裡脊肉串配紅辣椒蛋黃醬》 牛裡脊肉,肉質較為細嫩, 口感滑嫩,搭上紅辣椒蛋黃醬,味道提升不少, 簡單燒烤已經好好味, 而烹調時間亦控制得好好,牛肉唔會過老。再來一碟《脆皮豬腩肉配蜜蜂蛋黃醬》, 有兩件豬腩肉, 燒得好香好脆,外皮脆卜卜, 豬腩肉燒至金黃色,味道變得更加可口香濃。清新甜蜜嘅蛋黃醬配上豬腩肉,可以提升口味同層次,仲可以中和豬腩肉嘅肥膩, 配搭好好,分量多一點就更加好啦! 《

午市套餐由$78至$118 & 行政套餐$138

沙律幼嫩清新,so fresh!

《香煎沙甸魚配西班牙杏仁醬》

《牛裡脊肉串配紅辣椒蛋黃醬》
牛裡脊肉串配紅辣椒蛋黃醬

脆皮豬腩肉配蜜蜂蛋黃醬

《蟹肉西班牙奄列》
Tortilla是一道很常見嘅Tapas,主要材料係薯仔同蛋, 而今次廚師仲加咗蟹肉, 奄列變得十分鮮甜, 值得一試。我鐘意嘅地方係食到一粒粒嘅薯仔,保留住薯仔既口感, 再加上沙律醬一齊食, 相當美味!
蟹肉西班牙奄列

完美嘅一餐就係可以加 $18 就有甜品《香脆玉桂條配榛子朱古力醬》 ,玉桂條炸到脆卜卜,有些似中國油炸鬼, 味道係甜帶有清淡嘅玉桂香味,再沾上香濃幼滑嘅朱古力, 太好味了。

Remark : lunch time 仲有九折, 超開心呀!

脆皮豬腩肉配蜜蜂蛋黃醬
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
2018-01-29 144 浏览
今晚跟幾個姊妹聚餐,當然要找個地方舒適,沒有時間限制的餐廳吧。在荃灣廣場對面看見一大堆餐廳冰室,唯獨一間格調別樹一幟,仔細看menu,原來是吃西班牙菜的。見其環境不錯,我們就選了此店。 有時頗怕吃西班牙菜的分量太大,叫一個paella已填飽大半個肚皮。女生總愛多叫幾款,多個機會品嚐不同菜式,所以我們選了幾個tapas。炸黑毛豬火腿球($38)雖則是邪惡了一點,但細細粒當小吃,算是減低了罪惡感。火腿球新鮮炸起,十分香脆,內裡有切粒的黑毛豬火腿肉,頗特色的煮法。 鮮魷魚釀豬肉碎($78)的魷魚筒外型雖小但有鮮味,釀入豬肉碎令味道更香,配合濃郁的番茄醬一同吃更為惹味。 再來多一款海鮮Tapas,燒帶子配脆皮豬腩肉($98)定價不低,卻有誠意。帶子及脆皮豬腩肉各兩件,帶子原粒上,跟底下的粟米蓉伴吃,帶子的鮮甜與粟米的甜味混起來帶來新鮮的感覺。豬腩肉確是烤得香脆,但稍嫌有點乾身。 吃了太多肉,還是點些蔬菜吧。簡簡單單選了炒雜菌($58),菇菌炒得乾身香口,不覺油膩,還加了很多蔥花在面,最特色是撒了很多杏仁片在面,香脆的杏仁片為稔身的菇菌豐富了口感上的層次。 冬天少點澱粉質總覺得不夠飽,最後我們叫

冬天少點澱粉質總覺得不夠飽,最後我們叫了個墨魚汁大蝦炒幼麵($198)。幼麵比天使麵感覺還幼一點,一條條切碎了,但墨魚汁煮得很均勻,每一條麵都沾上墨魚汁。墨魚汁香濃惹味,很喜歡其鹹度控制恰宜。蝦肉及墨魚均爽口,惟蝦肉的大小可跟菜名更貼題。

最後,點了一客crème catalane($38),原來是西班牙式的焦糖燉蛋。沒有普遍crème brulee的滑溜,但吃落厚身,質感豐富一點,亦帶有玉桂的香味,是不錯的甜品

以西班牙菜已言,菜式的定價亦算相宜,配合舒適的環境和味美的食物,值得一試。我們特別喜愛它的餐牌簡潔清晰,一版紙清晰寫出各種tapas、主菜,飲品及甜品等。基本上每款菜的用料、醬汁都列明出來,不會有一種不知自己點了什麼tapas的感覺。遲些再來荃灣,定會介紹朋友來試!
2018-01-25 100 浏览
荃灣區一向多美食。這次走進荃灣西也是為它而來。不想吃放題、韓燒、烤肉之下bk左間西班牙菜試試佢!先不談食物質素睇睇個外表先⋯環境唔大,但裝潢與擺設非常有誠意。配上燈光與音樂真心引人入勝。本人從來沒食過西班牙菜,係價錢與食物與素下選擇了這間也是有我原因。加上地理位置不算特別方便下,食物的確令人回味無窮四粒黑毛豬球,我所有圖片完全沒加任何effect下睇相都令人流哂口水!魷魚釀豬肉碎配茄汁。本來唔好茄汁的我對住e碟菜我都食唔停口。肉碎裝得非常飽滿。魷魚又唔難咬,配上鮮甜茄汁的確好食。。第一次食。。冇得輸,唔清楚出面的西班牙菜係點樣!但總感覺e碟飯食落好正宗!都建議試下傳統再有機會食先試招牌。最後加左杯酒。成份好幾種不同的酒(唔太記得有咩) 飲落唔甜又不太苦,一層一層的酒味飲落慢慢浮現確有特色。總括而言,呢間餐廳絕對值得推介
傳統西班牙炒飯
傳統西班牙炒飯
2018-01-24 173 浏览
返工之後會提醒自己 要對自己更好 要食更多好西😋 先對得住平日工作同生活忙碌既自己 所以前日去左荃灣食返個豐富西餐 餐廳係朋友簡既 地點係正荃灣廣場隔離 夠易搵同方便👍🏻餐廳主打西班牙菜式 外觀裝修唔算特別顯眼 但打開門入去 好似去左第二個環境 內部裝修有歐陸風味💃🏻 午餐選擇都唔少 我簡咗$118套餐👆🏻包括餐湯/沙律 我簡餐湯 味道正正常常 無太大驚喜 同時會包2️⃣個主菜 我簡左蟹肉西班牙奄列同鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦🦐 另外跟餐會有一杯餐飲🍹蟹肉西班牙奄列 同預期中既奄列唔同 可能係自己見識少 外形睇落好似日式大阪燒 而西班牙式奄列 由蛋皮包住薯仔🥔 口感幾特別 偏軟身 似食緊薯蓉同薯仔之間 香氣也十足 最上層有辣味粉 我覺得係加分位 沙律醬亦令成功令成個西班牙式奄列無咁單調👏🏻鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦用鐵板盛住 會有熱辣辣既溫度🔥☄️ 有沙沙聲 蝦仁有六隻左右上 配埋蒜片辣椒 幾惹味 我認為係本餐最出色個樣菜式🤤飲品我簡左升級做Mango Island (+$18) 味道唔錯 有淡淡芒果味 水果味唔算太重😗 飲落又唔會過淡同過甜 我都覺得滿意😁 食完埋單百三左右 味道唔差 食完都幾滿足 偶

鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦

飲品我簡左升級做Mango Island (+$18) 味道唔錯 有淡淡芒果味 水果味唔算太重😗 飲落又唔會過淡同過甜 我都覺得滿意😁 食完埋單百三左右 味道唔差 食完都幾滿足 偶然食餐好少少 的確係可以放鬆心情✌🏻
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
2018-01-23 890 浏览
朋友帶我去呢間食西班牙菜既餐廳。裝飾特別。牆身見到有黑毛豬🐷環境很舒服,坐得夠闊落。聽著音樂,可以慢慢咁享受我地既晚餐。飲品有8折。所以叫左杯 🍺Estralla Damm beer. 大大杯。佢仲每人俾左杯飲品我地試下。🍸🐙慢煮西班牙八爪魚配薯仔酸菜 很美麗的藝術品。慢煮既八爪魚,食落會腍d.起初唔知,分開左黎食。淨係食塊酸菜,覺得好酸好咸。😩經過朋友既糾正後,原來要成舊一齊食先岩!食完會覺得好match!個八爪魚中和左酸菜超酸個隻味。而且最底層仲有塊煎過既脆身薯仔,食落好有層次。色香味俱全!又幾好味喎!呢個係 炸黑毛豬火腿球。呢個一定要叫呀!炸到好脆,而不會好厚粉。咬落有一粒粒既黑毛豬火腿撈埋d醬。好creamy😋唔怪得每枱都有叫到。🍤鐵板蒜蓉辣椒炒大蝦用鐵板上,上菜時d醬汁仲滾緊!好大陣蒜香味👃嗅到都覺得吸引!有d辣椒一齊炒。大蝦食落有少少辣。好惹味!而大蝦亦相當彈牙 😋都有幾多隻蝦。燒帶子配脆皮豬腩肉,粟米蓉兩樣都係我鐘意食既放埋一齊!燒豬腩肉 佢既油脂分佈得好好。而個皮燒到好脆。連同d粟米蓉一齊食,甜甜地,好似食緊南瓜蓉咁。好味估唔到呢間餐廳食物既質素可以咁好。而價錢不算貴。
朋友帶我去呢間食西班牙菜既餐廳。

裝飾特別。牆身見到有黑毛豬🐷

大大杯。

佢仲每人俾左杯飲品我地試下。🍸

🐙慢煮西班牙八爪魚配薯仔酸菜

很美麗的藝術品。
慢煮既八爪魚,食落會腍d.
起初唔知,分開左黎食。淨係食塊酸菜,覺得好酸好咸。😩
經過朋友既糾正後,原來要成舊一齊食先岩!
食完會覺得好match!
又幾好味喎!

呢個係 炸黑毛豬火腿球。呢個一定要叫呀!

唔怪得每枱都有叫到。

🍤鐵板蒜蓉辣椒炒大蝦
用鐵板上,上菜時d醬汁仲滾緊!好大陣蒜香味👃
嗅到都覺得吸引!

燒帶子配脆皮豬腩肉,粟米蓉

兩樣都係我鐘意食既放埋一齊!
燒豬腩肉 佢既油脂分佈得好好。而個皮燒到好脆。
連同d粟米蓉一齊食,甜甜地,好似食緊南瓜蓉咁。好味

估唔到呢間餐廳食物既質素可以咁好。
而價錢不算貴。但如果份量可以再多一點就更好。太好味道
下次會再來

2018-01-23 285 浏览
今日放工,同朋友係荃灣廣場附近見到間 好似好高級既西班牙餐廳。😍雖然餐廳不算大,但環境氣氛很好,播住一d西班牙既音樂。可以靜靜地同朋友傾下計。平日黎食,餐廳都幾滿人。也有外國人黎食,見個個人都飲住杯酒。坐係度食下野傾下計,感覺好似去左外國餐廳咁。路經見到廚房個大廚真係佢黎 !😋d野一定夠哂正宗。食物選擇都好多。由於得兩個人吃,想食多啲西班牙菜。所以決定唔叫啲飯類。點完菜。就拎左兩杯野我地飲。其實我都唔知係咩,聽唔明個侍應講咩英文😂細細杯,幾靚。飲落第一啖好酸,之後原來要撈下去,就無咁酸。飲落似益力多既味道。🐽炸黑毛豬火腿球 👍呢個小食好抵叫。$38呢度d人個個都黎食黑毛豬。好似好勁!我都要試下先。炸到成個金黃色,賣相好似幾好味。岩岩炸起,好熱。咬落好重既黑毛豬火腿 既味道! 平時都係食開 一塊塊。第一次食炸。做得好好味道!🐖燒帶子配脆皮豬腩肉 粟米蓉❤燒大大粒既帶子,食落好香好鮮味。配埋佢底下的粟米蓉,甜甜地。好好味!兩種口味很夾。而件脆皮豬腩肉,燒到個皮好脆!肉質亦夠嫩。可以食多幾塊就好喇!是日精選:🐮steak with truffle 6 oz叫左5成熟。煎得岩岩好,半成熟。

平日黎食,餐廳都幾滿人。

路經見到廚房個大廚真係佢黎 !😋d野一定夠哂正宗。

點完菜。就拎左兩杯野我地飲。
其實我都唔知係咩,聽唔明個侍應講咩英文😂
細細杯,幾靚。
飲落第一啖好酸,之後原來要撈下去,就無咁酸。
飲落似益力多既味道。

🐽炸黑毛豬火腿球 👍呢個小食好抵叫。$38

呢度d人個個都黎食黑毛豬。好似好勁!我都要試下先。
炸到成個金黃色,賣相好似幾好味。
岩岩炸起,好熱。
咬落好重既黑毛豬火腿 既味道!
平時都係食開 一塊塊。第一次食炸。
做得好好味道!

🐖燒帶子配脆皮豬腩肉 粟米蓉❤

而件脆皮豬腩肉,燒到個皮好脆!肉質亦夠嫩。
可以食多幾塊就好喇!

是日精選:🐮steak with truffle 6 oz

叫左5成熟。煎得岩岩好,半成熟。
牛扒下面配有松露蛋黃醬 ,襯落啲牛扒一齊食。
個味道更好味!
松露味好香!

呢間餐廳每碟菜都整得好靚。睇得出好有心思

最後仲叫左西班牙焦糖燉蛋!
佢同一般食既口感數同d.味道會甜d.
而且個質感就實少少,但食落都好滑。
都唔錯喎!😋

2018-01-22 490 浏览
朋友想食西班牙菜,價錢不貴坐得又舒服的,我第一時間想到荃灣的El Cerdo。餐廳menu十分簡單,一頁紙寫齊所有tapas和幾款mains。 Pork belly tapas ($48)一客有兩件,$48價錢不貴。豬腩仔上菜外皮烤到比較乾身,略為扣分,但肉質還算嫩滑軟腍,和蛋黃醬味道配合。Crab tortilla Tortilla是一道很常見的Tapas,材料主要為馬鈴薯和蛋,我一向喜歡吃蛋餅,所以見到chef's recommendation有crab tortilla就點了一份試試。蛋餅烘得軟綿,但薯仔成份比較多,雖然入面加入蟹肉增添鮮味,但如果份量多一點相信更加impressive!Sangria這兒水要收費,我們索性點一jar Sangria!Sangria可選紅酒或白酒,我選了紅酒。一jar sangria 可分6-8杯,非常足料,既有酒的香醇,也有水果的香甜,好飲。El cerdo paella上次來吃了el cerdo paella,不用$200但分量十足,且味道正宗,今次再來當然要encore!這兒共有三款Paella,分別是El Cerdo Paella,Seaf

Pork belly tapas ($48)

Crab tortilla

Sangria

El cerdo paella
上次來吃了el cerdo paella,不用$200但分量十足,且味道正宗,今次再來當然要encore!這兒共有三款Paella,分別是El Cerdo Paella,Seafood Paella及Meat Paella,El Cerdo Paella最豐富,有齊海鮮和肉。海鮮種類繁多,有青口、魷魚和大蝦,賣相吸引,海鮮飯也非常入味,添加除了羊肉串和豬腩仔這些較濃味的肉類,比平時的海鮮飯更加惹味豐富。

Churros with Nutella
Churros一份有四條,每條新鮮炸好,食落香脆卻毫不油膩,蘸上濃郩美味的nutella朱古力醬,是吃西班牙菜最好的飯後甜品

聽說el cerdo 開了分店,不知是否因為這個原因,今次不見西班牙廚師老闆。整體味道雖然也不俗,但沒上次般岀色。但欣賞有位男服務員的殷勤服務,有主動換碟和介紹甜品,且有時刻留意顧客的需要。