2025-05-11
周末,最好去brunch吓,要平,要靚,仲要好食。喺筲箕灣,Dirty Skillet可以話係名店。呢度環境舒適,樓底高,而且有大量自然光。牆上仲畫上唔同嘅圖案,好有趣。Brunch方面,包括Egg Benedict在內,由$88起,已經包埋沙律或餐湯,同飲品,算係非常抵食。抵食還抵食,質素又如何呢?Pineapple Hat (set +$35)Dragon Hat (set +$35)先嚟兩杯signature飲品,兩杯都係外型相當誇張。分別在於用上菠蘿同埋紅肉火龍果。相對嚟講,pineapple hat會甜少少,不過兩杯都做得好Refreshing,飲落係會令人開心嘅凍飲。煙德國火腿,熔岩芝士班尼迪蛋,薯餅 $88班尼迪嘅重心係蛋黃醬,呢度嘅蛋黃醬係用上熔岩芝士,所以食落會有多啲層次同鹹香,同蛋本身嘅蛋汁相當之夾,連同火腿食落係好好味,我認為比多數嘅Cafe都要優勝。炭燒牛肩扒,煎蛋,燒薯仔 $158呢個如同扒房出品嘅牛扒,只係$158。牛扒嘅成熟到無話可說,絕對係medium Rare,咬落去亦有炭燒香,幾高質素。扒嘅份量都足夠,加埋煎蛋同薯仔其實係唔算少。Daily Soup
Pineapple Hat (set +$35)
Dragon Hat (set +$35)
煙德國火腿,熔岩芝士班尼迪蛋,薯餅 $88
炭燒牛肩扒,煎蛋,燒薯仔 $158
Daily Soup
Daily Salad
唔好睇小呢度啲湯,調味相當充足,同一般嘅忌廉湯好唔同。三文魚沙律亦都係做得唔錯,沙律菜唔會苦,車厘茄夠新鮮,醋汁亦足夠。
星期六,平平哋,亦可以食得舒適同chill吓。