2021-10-09 462 浏览
屋企人生日選了屯門建生站附近的新開餐廳 Dineland 晚飯去之前冇乜期望覺得會係普通西餐啦可能呢個因素之下結果係非常喜出望外!性價比超高嘅一間餐廳由頭盤到甜品都充滿驚喜!尤其是個牛肝菌忌廉蘑菇湯一啲都唔Hea菇味濃郁,令人念念不忘!各樣主菜都非常之有水準斧頭扒上枱時大家都嘩一聲不過斧頭扒再生一點會更好仲有碟意粉好creamy,啱晒我口味🤤仲有$12生蠔食唔知係咪我平時响尖沙咀返工埋單真係呢度啲嘢食好平好味又抵食
屋企人生日
選了屯門建生站附近的新開餐廳 Dineland 晚飯

去之前冇乜期望
覺得會係普通西餐啦
可能呢個因素之下
結果係非常喜出望外!

性價比超高嘅一間餐廳
由頭盤到甜品都充滿驚喜!

尤其是個牛肝菌忌廉蘑菇湯
一啲都唔Hea
菇味濃郁,令人念念不忘!

各樣主菜都非常之有水準
斧頭扒上枱時大家都嘩一聲

不過斧頭扒再生一點會更好

仲有碟意粉
好creamy,啱晒我口味🤤

仲有$12生蠔食

厚批足料pizza
勁量斧頭扒
巧creamy意粉
2021-10-08 366 浏览
呢間西餐廳開咗無耐,已經見有唔少人捧場,我試過一次就明白點解喇😎裝修幾chill幾舒服,我好鍾意佢哋嘅枱同餐具,食都食得心曠神怡啲😌呢個黑糖包味道同某連鎖店好似,而我更愛呢度嘅餐包,因為口感比較實在,有得encore或單點就更好喇😬個湯用咗牛肝菌,想唔香唔好飲都幾難啦😋呢份慢煮豬鞍有點過咗時間,整體肉質偏粉偏乾,係近骨位先叫剛剛好,味道可以。薯條沾咗粉去炸,感覺更熱氣😅呢個係健身減肥人士恩物💪🏼雞胸慢煮控制得宜,調味幾好整體食物不錯,雖有改進空間而感覺到佢哋有用心整食物,加上環境舒服,用餐體驗非常良好,我一定會再嚟試下其他嘢🤤🤤

黑糖包

牛肝菌忌廉湯

個湯用咗牛肝菌,想唔香唔好飲都幾難啦😋

慢煮西班牙豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁

慢煮香草檸檬雞胸沙律配意式油醋汁

呢個係健身減肥人士恩物💪🏼雞胸慢煮控制得宜,調味幾好

2021-09-25
黑糖包
慢煮香草檸檬雞胸沙律配意式油醋汁
2021-09-27 368 浏览
屯門小數高質意大利菜 第一次黎到見到餐廳內既設計好有氣質,用既餐具又有雅調,絕對適合用黎打卡影相。個日仲係試業緊,佢午餐既價錢係意大利黎講算係正常。當日叫左個香辣東南亞咖喱雞人配白飯 加配心太軟。首先佢每人都會黎碗蘑菇湯同黑糖包。碗湯好濃味,鐘意飲濃湯既朋友仔一定喜好,湯既料睇得出餐廳落得足料。而個黑糖包都好味🤤🤤🤤。香辣東南亞咖喱雞人配白飯送到黎見到佢既餐具真係好啱打卡,賣相望落同普通餐廳既咖喱飲一樣,但係食落食得出餐具既用心,佢用既料好足唔會話得好小雞,而且佢個咖喱好夠味,用黎送飯一流。😋😋朱古力心太軟加廿幾蚊就有價錢上合理,食落正常發揮既心太軟,但係個雪糕幾好食😂😂😂😂總括黎講,依間餐廳質素唔差,落料十足,價錢同質素成正比,而且環境同氣氛好啱打卡,會有興趣再黎去試下其他野食💯💯
屯門小數高質意大利菜
2021-09-25 281 浏览
初睇外貌,以為只靠外貌,再加上一入到去見到個個職員都好年青,腦海浮現出:一試無妨既心態⋯⋯ 同時,當日也需要暫存蛋糕。當坐低後,試吓問吓職員有咩推介,職員都好有耐性解答。當時點了:餐湯、生蠔、Parma Ham pizza 、卡邦尼意粉和燒雞。當我哋仲想叫多個飯時,職員都好,提咗我哋這個份量已經好足夠。心諗,係咪真係夠架?因係當時真係好肚餓,尤其放工後。最後,都本住唔夠食再叫過囉咁既心態⋯⋯當落完order 後,職員已準備好餐前麵包。完全無諗過這麵包食完再想食,牛油方面也是非一般的牛油,果然是絕配!個餐湯似乎遠致屯市,都未飲過如此好味的餐湯!生蠔方面,雖然不是我食,但經大人品嘗過之後,都總共食咗10隻,聽到話非常鮮甜,下次來食,一定會再食仲話會食起碼一打⋯⋯卡邦尼意粉,賣相靚仔之餘,味到真係超超超正,真係一食難忘⋯⋯個Parma ham pizza 來到後,見到好似張紙咁簿,都諗住無乜咬口,點知又有驚起。厚薄均勻,如果再厚啲,肯定無咁好食。而味道方面,真係有喜出望外既感覺。隻燒雞是完隻上。雖然有啲切到有啲手軟既感覺,當食落口到,真係覺得值得哂,非常有驚喜。連我唔太鐘意食肉既人來講,真係

個餐湯似乎遠致屯市,都未飲過如此好味的餐湯!

隻燒雞是完隻上。雖然有啲切到有啲手軟既感覺,當食落口到,真係覺得值得哂,非常有驚喜。連我唔太鐘意食肉既人來講,真係食完一啖又啖。而這道菜也配埋薯條,小朋友和我都爭住食⋯⋯

當大人和細路都食到攬住個肚想叫埋單時,突然醒起有個蛋糕暫存在鋪內,都即時通知職員拿過來⋯⋯ 但等咗好耐,都未送到。心諗:唔係掛,拎個蛋糕都拎咗成10分鐘,茶樓咁大,就話遮⋯⋯ 果然,又有驚喜⋯⋯ 原來職員好有心機咁把個蛋糕放在佢哋既餐碟到,因為個碟個邊高啲,如果要把蛋糕放入集碟到,對我來說,都有啲難度⋯⋯ 當送到來,我都嘩咗一聲,好靚呀! 之後職員拎埋啲碟和叉來。而這些碟和叉是這店的碟和叉,不是即棄餐具。這點我覺得這鋪好細心。
2021-09-07
庆祝纪念
生日
  • 餐前麵包、湯、Pizza、卡邦尼意粉
2021-09-23 329 浏览
中秋節前夕🏮🏮,不想在家煮食,所以,與老公去了建生良景一帶搵食,之前,在網上看見有人發佈這間新開的西餐廳,特別要試食的是生蠔,試業期間,仲有優惠,讓我心郁郁就試下喇!睇下有無驚喜😆。我大約下午六點左右到餐廳,期間見到餐廳無人,就問侍應是否要booking,侍應說可以入座,近門口的四座位(不可揀位),並且,需要搭枱,我們都點點頭表示OK,因為想試下這間西餐廳的食物質素。因為,鄰近有間米芝連西餐廳性價比很高,長期都滿座,所以,看看這間是否高質。入到餐廳,目測大約二十幾個座位,環境都算舒服,可能全間餐廳得我倆,感覺特別舒服,我們就從晚餐牌中,點了一份慢煮煎三文魚及法國燒春雞餐,附送三文魚沙律、牛肝忌廉湯及飲品。一坐底無耐就有侍應送上餐飽牛油,個飽是有些硬但脆的,算正常入得口,而個湯就有驚喜,好好飲,可能是熱辣辣的關係😋😋、沙律就屬正常,生蠔上碟,跟餐加$20有兩隻,一放入口感覺有點偏鹹,而咁抵的價錢,質感尚算好味。等了一回兒,慢煮煎三文魚配薯條沙律,味道一般,到法國燒春雞上枱,就用刀叉切開,切切下發現隻雞入面的肉未熟,有血水及見到生肉,就請侍應返熱,過了一陣就回上枱,隻雞味道可以,食到有香料的味道,身邊的老公很少講食物情況,佢今次講這間餐廳要返叮食物要扣分,佢覺得價錢同食物應該要成對比,所以,才咁樣講。
總結,這間餐廳環境OK、食物有進步空間,尤其是,套餐全部都是同一樣的配菜沙律薯條,感覺有點悶/不想吃,食同一樣野,如果加些薯蓉、磨姑、不同口味的沙律,份量可以不需太多,反而,不覺得相同或一樣,有點變化食客會食得開心很多。最後,雖然沒有加一服務費,但侍應的服務態度良好,藉得一讚的。其實,中午同晚餐的價錢大不同,如果再去食的話,會中午時段,感覺抵d😁
西餐廳環境
法國燒春雞
晚餐餐牌
牛肝忌廉湯
2021-09-23 243 浏览
係住宅林立,呢間餐廳外圍環境好休閒,喺佢試業當日忍唔住走入去望佢嘅餐牌,餐廳內走出一位先生先生(估計係老闆),熱情款待介紹餐廳裏面的食物和仲話會尋找一些美味紅酒白酒,好客氣哋同我哋講可以一齊試吓,我當時覺得有啲驚訝,因為我只係睇吓佢嘅餐牌,不過有呢個心已經好好㗎啦。我會等佢開張佢試吓,今日下晝終於可以做到呢樣嘢,頭先我叫左個set lunch比目魚扒忌廉汁、牛肝菌蘑菇湯、轉一杯白酒頭先我食咗黑糖麵包,再飲牛肝菌蘑菇湯嘅時候,口中嘅蘑菇湯已經好香牛肝菌蘑菇味,隔咗一陣有提子香味我估計係個麵包,出乎意料之外,頭盤已經有驚喜非常之期待比目魚,佢嘅比目魚比一般餐廳嘅份量多再加上佢外脆內荏仲好Juicy,連啲薯條都炸得好味,再加個杯白酒簡直Perfect lunch
牛肝菌蘑菇湯
比目魚忌廉汁
2021-09-23
牛肝菌蘑菇湯
比目魚忌廉汁
2021-09-15 266 浏览
今晚第一次幫襯..訂咗份澳洲M6和牛斧頭扒(40安士)試試..order左五成熟..我覺得味道唔錯又唔會煮到過熟👍🏼👍🏼另外叫了半打蘇格蘭蠔食..雖然細細隻但都幾鮮👍🏼店員都好有禮貌..另外有一個高高瘦瘦幾靚仔的我估應該係店長或者老闆仲好主動幫我攞個生日蛋糕去插埋蠟燭上埋碟..仲好細心問我哋食物可以嗎😊總括黎講啱我口味會再去幫襯的..小店加油💪🏻💪🏻下次會試吓set lunch或者set dinner等其他食物..睇餐牌仲有意粉pizza甜品沙律等食物😋
2021-09-10 357 浏览
近來工作太忙,好多時連週末都被工作塞到滿滿。好想偷得浮生半日閒,但近來,真係唔容易。今日,難得可以係假期出門悠閒逛街,當然想同太太搵個舒適的地方,食好啲,滿足一下自己。當我哋良德街一帶搵緊食咩嘅時候,見到一間係轉角位,隱約望到招牌,名字叫《Dineland》。瞬間吸引左我嘅注意,因為我好鐘意Disneyland,名有相似,有感而發。從外面望入去,地方不大,設計不俗,同同區其他餐廳有唔同嘅風格。人又唔多,決定同太太入去試下。當日,太太揀左意式煙燻豬腩肉卡邦尼意粉。太太平常都唔係好鐘意食肉,但係今次難得佢話啲煙肉好好食,我哋詢問底下先知,原來佢哋用嘅豬腩肉係真正意大利豬腩肉,不論香氣定口感都同煙肉片天淵之別。不膩不油,口感順滑,對此評價十分高。但缺點始終唔係羊奶芝士,不過價錢所限,一分錢一分貨,屯門地區已屬一流。當日,我揀嘅係慢煮西班牙豬鞍扒配蜜糖芥末籽醬,起初以為豬胺扒同普通豬扒無分別,結果發現豬鞍扒如同豬斧頭扒,不論厚度,口感都同認知中嘅豬扒唔同。肉質鮮嫩多汁,蜜糖芥末籽醬味道酸酸甜甜,十分開胃。此薯條非彼薯條,薯條但係有薯格薯餅嘅味道,真係大開眼界,但可惜沙律菜濕度較高,無脆嘅感覺,

意式煙燻豬腩肉卡邦尼意粉

慢煮西班牙豬鞍扒配蜜糖芥末籽醬

當日,我揀嘅係慢煮西班牙豬鞍扒配蜜糖芥末籽醬,起初以為豬胺扒同普通豬扒無分別,結果發現豬鞍扒如同豬斧頭扒,不論厚度,口感都同認知中嘅豬扒唔同。肉質鮮嫩多汁,蜜糖芥末籽醬味道酸酸甜甜,十分開胃。此薯條非彼薯條,薯條但係有薯格薯餅嘅味道,真係大開眼界,但可惜沙律菜濕度較高,無脆嘅感覺,不過整體表現已經獲勝。

脆皮德國鹹豬手配蜜糖黑椒汁

本身以為唔夠食,叫多左個豬手,結果豬手體積完全嚇壞我同太太,有我太太兩個拳頭大,上碟瞬間兩人即刻後悔,到最後果然食唔完,只好勞煩店員包起帶走,但豬手表皮脆卜卜,肉質尚嫩,敗筆係無曬蜜糖黑椒汁,只能配蜜糖芥末籽醬,但餐廳仍處於試業階段,無謂強求他人。

整體表現,環境,服務,食物質素,都比起同區高出一段距離,價格合理,而且仲有生蠔提供,但我同太太都對生蠔一般,但鄰桌對生蠔讚美有加,大廚亦同我哋解釋,佢係問供應商拎最好嘅三款蠔,售完即止。此話真假,生蠔味道如何,本人無法評論,希望其他為食家可以幫忙求證。

2021-09-09
意式煙燻豬腩肉卡邦尼意粉