餐厅: Dim Sum Library
资讯:

2023-09-08 82 浏览
之前聽朋友講PP有間走精緻路線嘅餐廳係專食點心嘅,見個menu 好吸引🤤趁琴日放假就去咗食😙點心擔擔湯包皮薄餡靚,咬開有滿滿嘅湯汁,食落有少少辣,好惹味但唔會太辣黑松露蝦餃好精緻,蝦肉爽口彈牙,同黑松露嘅香味完美結合珍珠帶子餃好飽滿,咬落好多汁,帶子嘅口感好好,皮煙煙韌韌炸物黑椒和牛酥-和牛軟腍配合黑椒嘅香辣,味道好濃郁,外層酥皮鬆化椒蜆蜂巢芋角-芋角口感鬆軟,搭配蜆嘅鮮美,真係好特別主菜塔香米椒和牛肉-食落香香辣辣,和牛肉好好食,油脂豐富,必食!石燒大澳蝦醬唐生菜-用石窩上格熱辣辣,唐生菜爽甜,大澳蝦醬夠曬香蝦球炆伊麵-伊麵麵條Q彈,蝦球新鮮彈牙,一人份量都唔少甜品腰果乳凍口感creamy ,腰果香氣十足,依道甜品完美結束依一餐DrinkLunar Traveller係一款有荔枝、菠蘿汁同椰青水嘅飲品嚟,如果想揀無酒精嘅飲品,依款係唔錯嘅選擇

點心
黑松露蝦餃好精緻,蝦肉爽口彈牙,同黑松露嘅香味完美結合
珍珠帶子餃好飽滿,咬落好多汁,帶子嘅口感好好,皮煙煙韌韌

炸物
椒蜆蜂巢芋角-芋角口感鬆軟,搭配蜆嘅鮮美,真係好特別

主菜
蝦球炆伊麵-伊麵麵條Q彈,蝦球新鮮彈牙,一人份量都唔少

甜品

Drink

等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 黑松露蝦餃
  • 擔擔湯包
1K
2023-09-07 119 浏览
想食呢間高質精緻點心好耐,閒日經過PP唔多人就一試呢間點心啦Late Lunch / Early Dinner MenuDim Sum🥢擔擔湯包好多湯汁,擔擔湯幾惹味🥢黑松露蝦餃裏裏外外都好多黑松露,三款中最鐘意呢個🥢珍珠帶子餃餡料有百合西芹,口感爽脆🥢黑椒和牛酥蘿蔔絲酥嘅外型,鬆化有層次,入面嘅和牛黑椒味濃郁🥢椒蜆蜂巢芋角芋角平時都鐘意,出面酥化口感好正,入面係少見嘅蜆肉,味道不錯Main Course🥢塔香米椒和牛肉和牛肉好腍滑🥢石燒大澳蝦醬唐生菜石鍋上熱辣辣勁好食,大澳蝦醬好香,同菜一齊食惹味十足,小心易燶🥢蝦球炆伊麵蝦球爽口,伊麵好多醬汁包圍夠濕潤Dessert🥄腰果乳凍好滑漏,唔會太甜,配少少士多啤梨乾微酸更可作中和效果Drink Election🍹Grapefruit and Guava Cooler仲可以叫杯飲品,要咗喝杯酸酸甜甜消滯解油膩,仲有玫瑰香氣💰$360/ person🚩Dim Sum Library (金鐘) @dimsumlibrary 📍金鐘金鐘道88號太古廣場L1樓124號舖

Dim Sum
🥢擔擔湯包
好多湯汁,擔擔湯幾惹味
🥢黑松露蝦餃
裏裏外外都好多黑松露,三款中最鐘意呢個

🥢珍珠帶子餃
餡料有百合西芹,口感爽脆

🥢黑椒和牛酥
蘿蔔絲酥嘅外型,鬆化有層次,入面嘅和牛黑椒味濃郁
🥢椒蜆蜂巢芋角

Main Course
🥢塔香米椒和牛肉
和牛肉好腍滑

🥢石燒大澳蝦醬唐生菜

🥢蝦球炆伊麵
蝦球爽口,伊麵好多醬汁包圍夠濕潤

Dessert
🥄腰果乳凍
好滑漏,唔會太甜,配少少士多啤梨乾微酸更可作中和效果

Drink Election
🍹Grapefruit and Guava Cooler
仲可以叫杯飲品,要咗喝杯酸酸甜甜消滯解油膩,仲有玫瑰香氣

💰$360/ person
📍金鐘金鐘道88號太古廣場L1樓124號舖
2023-09-04
等候时间
8 分钟 (堂食)
2023-09-06 142 浏览
精緻特色點心收工約左個外國朋友係金鐘傾下計輕鬆,就帶左佢黎下試香港點心又可以飲杯酒揀左Early Dinner Menu(HK$360/pp+10% service charge),試晒佢地既招牌菜式一坐底揀左杯飲品先, Gin cocktail - One Thousand Years of Song點心:擔擔湯包, 橙橙地色小籠包入面包住濃濃擔擔麵湯汁,小小辣,好特別黑松露蝦餃. 聞到濃郁黑松露香味,爽口蝦餃珍珠帶子餃, 彈牙既帶子,內裡有豐富嘅帶子肉汁黑椒和牛酥, 香脆既外皮包住濃濃黑椒汁+和牛粒椒蜆蜂巢芋角, 外表普通芋角,食落小小辣椒味塔香米椒和牛肉, 小小辣椒香氣嘅牛肉夾住西芹既爽脆口感食,唔會太濃味石燒大澳蝦醬唐生菜, 熱辣辣石頭鍋入面,聞到濃郁嘅蝦醬,未食已經流晒口水。唐生菜鮮甜又帶點蝦醬既咸香味蝦球炆伊麵, 鮮嫩多汁嘅蝦球,配上炆得入味嘅伊麵。甜品:腰果乳凍, 滑順嘅乳凍+有腰果嘅味道Dim Sum LibraryAddress: Shop 124, L1/F, Pacific Place, 88 Queensway, Admiralty
精緻特色點心

點心:
黑松露蝦餃. 聞到濃郁黑松露香味,爽口蝦餃
珍珠帶子餃, 彈牙既帶子,內裡有豐富嘅帶子肉汁

黑椒和牛酥, 香脆既外皮包住濃濃黑椒汁+和牛粒
椒蜆蜂巢芋角, 外表普通芋角,食落小小辣椒味

蝦球炆伊麵, 鮮嫩多汁嘅蝦球,配上炆得入味嘅伊麵。

甜品
腰果乳凍, 滑順嘅乳凍+有腰果嘅味道

Dim Sum Library
2023-09-04
2023-09-04 67 浏览
其實這一家想去好久了,但每次經過都會被價錢卻步。這次是因為看到他有個late lunch的menu,可以試到很多款式,價錢相對比較合理。點心有5款,分別是擔擔湯包、黑松露蝦餃、珍珠帶子餃、黑椒和牛酥和椒蜆蜂巢芋角。款式比我想像中新穎,味道也不錯。個人比較推薦擔擔湯包、黑松露蝦餃和椒蜆蜂巢芋角。湯包微辣多汁,很惹味。黑松露蝦餃的黑松露味突出,但不會遮蓋蝦的鮮味。而椒蜆蜂巢芋角是我喜歡的一款,第一次見到蜂巢芋角的餡是用蜆,很有新鮮感,也很好吃。主菜有和牛肉和唐生菜,有肉有菜,頗豐富。主食我們每人選了一款,有伊麵和炒飯,個人比較喜歡炒飯,鑊氣較重,炒得粒粒分別。最後還有甜品,腰果奶凍。這個很有驚喜,奶凍是腰果味,另外再加腰果做的醬,堅果味很濃郁,很喜歡。另外包了每人一款飲品,有不含酒精和含酒精的,很適合打卡。其實這個套餐有點像食下午茶,很飽肚,希望可以定期轉餐單內的款式,那麼便可以每次試到不同的點心了。

個人比較推薦擔擔湯包、黑松露蝦餃和椒蜆蜂巢芋角。

湯包微辣多汁,很惹味。

主菜有和牛肉和唐生菜,有肉有菜,頗豐富。

另外包了每人一款飲品,有不含酒精和含酒精的,很適合打卡。

在Pacific place 裡頭有一間主打fusion創意精緻點心料理的中菜館裝潢以暗黑型格為主🌑用餐氛圍顯得份外優雅及有格調餐廳更罕有地設置酒吧區域🍷在品嚐中菜同時更能品嚐美酒🥢𝐿𝒶𝓉𝑒 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽 / 𝑒𝒶𝓇𝓁𝓎 𝒹𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇 𝑀𝑒𝓃𝓊𝒟𝒾𝓂 𝒮𝓊𝓂🍜擔擔湯包偏向麻辣 如同擔擔麵的湯汁充滿肉汁juicy🐖🦐黑松露蝦餃口感飽滿 爽脆彈牙散發淡淡松露香氣🍄是人氣的點心之一🔥🐚珍珠帶子餃賣相精緻帶子與蔬菜一同製成口感較輕盈清新爽口🐂黑椒和牛酥外表層層酥脆內裡的黑椒汁濃郁辛香夾著和牛🐮 滿滿的驚喜🌟🐚椒蜆蜂巢芋角外層像蜂窩的脆絲甘香酥化 餡料 豉椒抄蜆蜆肉香鮮惹味值得一試✨𝑀𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒🐂塔香米椒和牛肉上菜已能聞到陣陣香味面上辣椒微辛🌶️使牛肉的味道更嫩滑突出🥬石燒大澳蝦醬唐生菜熱辣辣的石鍋香味四溢盛著以爆香過的蝦醬🦐咸香味十足 使唐生菜更爽脆滋味🍚鹹魚帶子炒飯餐廳特意加入紅菜頭汁於米飯當中賣相獨特抄至顆粒分明配搭大量帶子及芥蘭整體層次感豐富 沒有半點油膩感🍝蝦球炆伊麵蝦球肉質彈牙伊麵煙韌掛汁 充滿鮮味𝒟𝐸𝒮𝒮𝐸𝑅𝒯🌰腰果乳凍面上舖滿香濃的杏仁糊配搭冰凍奶凍口感十分香滑軟嫩十分推薦
在Pacific place 裡頭

十分推薦👍🏻

𝒞𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁

🎼𝐎𝐧𝐞 𝐓𝐡𝐨𝐮𝐬𝐚𝐧𝐝 𝐘𝐞𝐚𝐫𝐬 𝐨𝐟 𝐒𝐨𝐧𝐠

以茉莉花茶酒為基調🫖
當中Tanqueray gin 🥃 與白桃🍑, 柚子及檸檬汁🍋等材料浸泡而成
味道偏甜 清幽不苦澀
入口順滑 女士們都容易駕御

𝑀𝑜𝒸𝓀𝓉𝒶𝒾𝓁

🌕𝐋𝐮𝐧𝐚𝐫 𝐓𝐫𝐚𝐯𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫

以菠蘿汁🍍、荔枝汁及椰青水製成
味道清新香甜 菠蘿味道較為突出
剛好中和點心的油膩感🥧

2023-08-24
  • 椒蜆蜂巢芋角
  • 腰果乳凍
2023-08-31 51 浏览
✨EARLY DINNER MENUDIM SUM✨擔擔湯包, 黑松露蝦餃, 珍珠帶子餃擔擔湯包 皮薄多汁 肉餡鮮味 帶微辣 黑松露蝦餃 皮厚薄適中 蝦鮮 黑松露味香濃珍珠帶子餃 皮帶韌性 帶子鮮味彈牙✨黑椒和牛酥 & 椒蜆蜂巢芋角黑椒和牛酥 外層酥皮酥香鬆化 內餡飽滿 和牛粒軟腍 黑椒味道濃郁椒蜆蜂巢芋角 外層炸得鬆脆內餡惹味 配搭芋泥清香 唔錯MAIN COURSE✨塔香米椒和牛肉牛肉 肉質軟嫩 肉味香濃帶少少油脂 味道甘香 調味適中✨石燒大澳蝦醬唐生菜上枱熱辣辣 蝦醬蝦乾鹹香十足 配搭爽脆唐生菜 好惹味✨鹹魚帶子炒飯炒飯炒得乾爽 粒粒分明帶子彈牙 菜粒爽口 口感豐富✨蝦球炆伊麵蝦球鮮味爽彈 醬汁濃郁配伊麵好夾 另外有啲爽脆芽菜 增添多一份新爽感覺DESSERT✨腰果乳凍奶凍口感軟滑 帶濃濃腰果香仲食到腰果微粒粉狀質感 幾特別唔錯DRINK✨Lunar TravellerMocktail用左荔枝 菠蘿汁 椰青水同椰子果凍調製 配搭清新✨One Thousand Years of Song茉莉花茶配搭Gin酒 白桃 柚子 檸檬汁同新鮮蛋白等調製酒味唔會好濃 味道清香 夠清爽總結:食物
✨EARLY DINNER MENU

DIM SUM
✨擔擔湯包, 黑松露蝦餃, 珍珠帶子餃
擔擔湯包 皮薄多汁 肉餡鮮味 帶微辣

總結:食物唔錯 賣相精緻 配搭特別
環境唔錯 裝修有格調 服務唔錯
價錢可以 套餐性價比幾高 可以一試
2023-08-25 101 浏览
今次呢間餐廳位於太古廣場,食物同環境都係走精緻路線~結合中西特色,所以除咗點心仲有cocktail添😋🥟DIM SUM擔擔湯包,黑松露蝦餃,珍珠帶子餃擔擔湯包偏辣有擔擔麵嘅味道,肉汁豐富;黑松露蝦餃外皮帶微微煙韌又加入咗黑松露去整,令到整體黑松露味道都幾濃,入面嘅🦐蝦肉都好爽;珍珠帶子餃賣相有少少似燒賣,但饀料係素菜,入口好清新冇負擔,上面鋪上帶子同黑松露,味道層次豐富🌟🐮黑椒和牛酥&椒蜆蜂果芋角黑椒和牛酥外面酥脆,入面黑椒汁令到成個酥好香口;椒蜆蜂果芋角改良咗傳統嘅芋角,加入蜆和香味濃郁黑豆醬,外皮比黑椒和牛酥更加鬆脆😋MAIN COURIE🐮塔香米椒和牛肉和牛口感嫩滑,上面有少許🌶️辣椒,所以都有少少辣味,不過我就覺得咁反而更加香口~🥬石燒大澳蝦醬唐生菜上枱時香氣四溢,最喜歡入面嘅🧄蒜頭&肉絲,蒜頭炒得好香,肉絲吸收曬蝦醬嘅精華,當然唐生菜都ok, 爽口唔會煮得太淋鹹魚帶子炒飯上枱見到呈紅色都幾特別😂炒到粒粒分明,入面有海量嘅帶子,十分足料!🦐蝦球炆伊麵伊麵配上韭黃作麵底,上面大蝦爽彈夠大隻😋DESSERT🍮腰果乳凍腰果味濃郁,佢上面有一層腰果醬下層就係奶凍,呢個十分推介😍DRINK

🥟DIM SUM
擔擔湯包,黑松露蝦餃,珍珠帶子餃

🐮黑椒和牛酥&椒蜆蜂果芋角

MAIN COURIE
🐮塔香米椒和牛肉

🥬石燒大澳蝦醬唐生菜

鹹魚帶子炒飯

🦐蝦球炆伊麵
伊麵配上韭黃作麵底,上面大蝦爽彈夠大隻😋

DESSERT
🍮腰果乳凍
腰果味濃郁,佢上面有一層腰果醬下層就係奶凍,呢個十分推介😍

DRINK
🥃One Thousand Years of Song
🌼Jasmine tea infused Tanqueray gin with white 🍑peach purée, yuzu, 🍋lemon juice and egg white, served short over 🧊cracked ice
好易入口,不過飲到咁上下要搞一搞,如果唔係會分作兩層😂

🍹Lunar Traveller
Lychee & 🍍pineapple juice, 🥥coconut water
十分清新,好適合夏天嘅無酒精飲品😝

環境:4/5
環境設計幾grand, 燈光較昏暗~

服務:4/5
店員幾nice 同專業~

食物:4.1/5
所有食物質素幾好,尤其石燒大澳蝦醬唐生菜 ,好有鑊氣嘅感覺😋

Revisit: Yes

• 石燒大澳蝦醬唐生菜
  • 椒蜆蜂果芋角
  • 鹹魚帶子炒飯
  • 腰果乳凍
2023-08-24 1305 浏览
是日來到dim sum library吃一個早晚餐一人套餐包括五款點心【擔擔湯包,黑松露蝦餃,珍珠帶子餃】【黑椒和牛酥,椒蜆蜂巢芋角】幾款點心都精緻漂亮,打卡able油炸的兩款點心內餡充盈,椒蜆蜂巢芋角和擔擔湯包十分令人驚喜,前者有蜆肉味道,後者擔擔味的內餡很惹味香辣,總體而言點心水平不俗之餘還有創意,值得一讚輪到品嘗主菜,套餐內包括【塔香米椒和牛肉,石燒大澳蝦醬唐生菜,鹹魚袋子炒飯or蝦球燜伊麵】米椒牛肉的牛肉切得薄嫩,加上辣椒和墊底的芹菜,good👍🏻唐生菜用燒燙的石鍋上菜,上菜後職員還會幫你炒炒,頓時香氣四溢。雖說蝦醬很鮮,但這道菜調味適中,完全不會過鹹,只保留了蝦醬和大蒜的香氣主食方面我和朋友一人試一樣,炒飯比較特別的地方是用紅菜頭汁炒,很漂亮,蝦球伊麵汁醬調味剛好,醬汁濃郁包裹麵條,蝦球爽彈大只吃飽喝足之後來一個腰果乳凍作結,十分開心滿足套餐還附送一杯飲品,酒精或無酒精都有,我就選了一杯提子石榴汁,也很好喝,清新怡人總結一下,店內環境高雅,服務到位,點心精緻,其他菜市味道也不俗,絕對值得坐下品嘗
是日來到dim sum library吃一個早晚餐

米椒牛肉的牛肉切得薄嫩,加上辣椒和墊底的芹菜,good👍🏻

吃飽喝足之後來一個腰果乳凍作結,十分開心滿足

2023-08-11 237 浏览
這是一家拍照不怎麼好看,但是味道還不錯的店。因為裡面燈光都是黑黑的,很難拍照。四個人點了一個雙人餐,又加了一點菜。吃點心居然也吃到了1600多。感覺性價比不是很高唉。創新的燒賣和擔擔小籠包味道我也不是很懂。其它都還不錯,茄子是真的很好吃!
2023-08-10
2023-05-23 1342 浏览
一直都知這間餐廳嘅點心製作精美,但就係未有機會嚟試,今次嚟小小地試吓,仲要係揀咗素食類,味道都真係唔錯,係金鐘PP不錯選擇。◇ 𝗪𝗶𝗹𝗱 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 & 𝗯𝗲𝗲𝘁𝗿𝗼𝗼𝘁 𝗱𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴 紅菜頭野菌餃鮮艷嘅紅色確實好吸引,紅菜頭嘅甜味令野菌嘅味道更豐富,餃子餡料豐富而皮又薄,齒頰留香◇ 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗺𝗮𝘁𝘀𝘂𝘁𝗮𝗸𝗲 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗯𝗮𝗼 松茸冬菇包松茸冬菇做餡料好少機會失手,這碟特色在包表面花紋,以為整個都係冬菇,造得太似了吧!心諗師傅究竟點做!◇ 𝗣𝗮𝗻-𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗯𝗲𝗮𝗻 𝗰𝘂𝗿𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗮𝘀𝗵𝗶 木魚花鍋塌豆腐一上枱已經感到驚喜,這裏嘅鍋塌豆腐原來是這個樣子,完全喜出望外,用木魚花做外層,表面睇係睇唔出裏面係豆腐,要切開才知,豆腐嘅綿滑同木魚花少少咬口令口感好夾,濃郁醬汁令豆腐帶回味道

下午茶
2023-03-26 1682 浏览
服務員態度和服務速度極差,而且碗洗的不是很乾淨,吃過一次就會後悔。不知道怎麼會在OR上這麼多收藏,感覺這家店的發展路線就是倒閉。 服務員每一個人都是感覺上班前跟妻子吵了一架一樣。每一件需要的東西,例如紙巾什麼的都需要要好幾次才有人過來,作為一個中式餐廳,服務員明明中文,偏要裝成假洋鬼子!我對這家餐廳的印象可以用「糟糕透頂」來形容。從進門開始,就能感受到這家餐廳的糟糕之處。首先,餐廳的環境讓人感覺十分擁擠,一點也不舒適。餐廳里的服務員態度也十分惡劣,讓我感到非常的不滿。菜品方面更是讓我失望透頂。點菜之後,我們等待了近一個小時,才等來了一道難以下嚥的菜品。菜品味道十分的平淡無味,根本沒有任何的特色。此外,這家餐廳的衛生條件也讓我感到擔憂,不僅餐具的清潔度有問題,連桌面也十分的髒亂。而且,這家餐廳的價格也十分的離譜。菜品品質如此之差,衛生條件也如此之差,價格卻不低。簡直就是在敲詐消費者!我真的無法理解為什麼有人會來這家餐廳用餐。最令我憤怒的是,這家餐廳的服務質量極差。不僅服務員的態度惡劣,還經常出現點錯菜、漏菜等問題。每次投訴都被冷落,完全沒有任何的解決方案。真的讓人感到無語。

I dined here once with a group of 5, including my infant daughter. Their no outside food policy apparently includes no allowance for formula. I had a server come up to us and ask us not to feed our daughter in the restaurant her bottle of formula. The food was mediocre at best but of course the poor service spoiled the whole experience. We ate as quickly as we could so we could get out of there so that my daughter would not go hungry.

ordered左午市套餐,約400 per head. 性價比只能說是一般。連例牌的「yummy、tasty」個鬼佬朋友都講唔出口。PP難搵位,即日book都有位就使但啦。D服務係真係差左,啊崩叫狗,越叫越走。講完。

D服務係真係差左,啊崩叫狗,越叫越走。講完。
🐂黑椒和牛酥-黑椒味很重 吃不出是和牛 就是小小的肉粒🥟擔擔湯包-麻麻辣辣擔擔麵口味的小籠包 裡面湯汁不算很多 挺特別的🦐黑松露蝦餃-很濃郁的黑松露味道 皮也算簿🐖叉燒包- 規規矩矩的叉燒包 皮很鬆軟🥚懷舊酥皮蛋撻-曲奇餅皮底的蛋撻 不過就普普通通
🐂黑椒和牛酥-黑椒味很重 吃不出是和牛 就是小小的肉粒

🦐黑松露蝦餃-很濃郁的黑松露味道 皮也算簿

🐖叉燒包- 規規矩矩的叉燒包 皮很鬆軟

🥚懷舊酥皮蛋撻-曲奇餅皮底的蛋撻 不過就普普通通
2022-11-14 1840 浏览
用左旅發局優惠卷去食午餐 服務員態度好差 要等好耐先上一個菜 追一追個菜就態度差咁話廚房好忙 整唔切咁多道菜 但明明附近全部都係空位 想食中菜係金鐘仲有其他類似選擇 性價比更高