2025-06-26
❀ Dim Sum Library #金鐘 ❀❗ 重新細味「飲茶」背後的情懷!❗——————————————————人氣中西合璧點心館Dim Sum library 最近以全新面貌回歸🫶🏻餐廳以「提籠掛鳥」為靈感,整體配色以金與深藍為主調,加入鳥籠元素,復古得來帶有高貴嘅感覺😻總廚梁國華更推出咗全新菜單,將當代元素融入於廣東港式點心,推出一系列用心製作、賣相精美嘅點心😆.同朋友一次過點咗三款點心、四款菜式、甜品。當中最喜歡必定係「秘製牛肉腸」💕完全顛覆咗我對腸粉嘅認知,一改以往傳統做法,將牛肉切片奉上,配合炸蔥絲、香菇及辣椒豉油,香口濃郁至極😙另外有獨特造型嘅「餃」,不過驚喜度就冇腸粉咁高。.要讚讚主菜真係精緻又好味🥰「椒鹽長腳蟹」非常酥脆,搭配炸蒜及薑,特別惹味。而且採用阿拉斯加長腳蟹,蟹肉鮮嫩多汁🦀「怪味鱈魚」味道一點也不怪🐟以黑醋作調味,結合甜、酸、辣,同樣外脆內軟,都幾好食。蔬菜的話推薦「豆豉鯪魚醬拌香麥菜 」🥬結合鹹香豆豉、鯪魚醬及蝦乾,分外食慾大開。「花膠蔥油撈麵」味道同傳統薑蔥撈麵相似,再加入唔少厚身花膠,絕對係高級昇華版 🍜.最後「茉莉咖啡千層凍」甜品印象難忘😚清香嘅茉
❗ 重新細味「飲茶」背後的情懷!❗
——————————————————
最後「茉莉咖啡千層凍」甜品印象難忘😚清香嘅茉莉花加鹹香咖啡味道頗輕盈,清一清喉嚨,完美完結。
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
有唔少獨特嘅點心及中菜,價錢雖然偏貴,但值得一試!