2017-12-02 156 浏览
朋友介紹說這裡環境不錯所以就約了好幾個月沒見的朋友來聊聊天食好西可以訂坐這點非常重要地點也蠻靠近地鐵站但因為在工廈之中 再花一點點時間找環境很舒服 我們三個人坐在角落的梳化位食物選擇也算多 但味道方面沒什麼驚喜大部分都係不過不失連限定的黑毛豬ribs 都只不過一般唯一推介係黑松露意大利雲吞而服務呢 仍有進步空間花了好些時間才能找到人呢而且超準時last order同關門如果只想填飽肚子有個舒服的地方聊天的話這樣不錯 可以試試
朋友介紹說這裡環境不錯

2017-11-30
鮮果窩夫
雞肉牛油果pizza
2017-11-30 127 浏览
相約好友的聚會地點,選了位於觀塘工業區🏭的小鹿廚房,地點鄰近地鐵站🚇,交通十分方便,因為訂了位所以一去到就可以入座,這禮的女服務員很有禮貌,又在用餐🍴過程中不時為我們加水,食物方面order咗煙三文魚沙律、黑松露意大利雲吞、黑毛豬肋骨、雞肉牛油果🥑Pizza 、芝士薯條🍟、鮮果冰淇淋waffle 至於裝修方面,整體都很時尚,是有品味的設計,四周都佈置了很多小鹿元素,絕對是打卡熱點,完全符合餐廳的名字!另外,因為是工廠區關係,這裡的營業時間相對收得比較早,約9:15pm左右就Last order,不過在這區有這樣高質素的出品同服務,價錢又相對便宜很多,絕對是值得再次光顧的餐廳
、黑松露意大利雲吞
、黑毛豬肋骨
2017-11-30
  • 黑松露意大利雲吞
2017-11-26 141 浏览
比起去大商場我更鐘意捐窿捐那去揾野食今日就去到deer kitchen 地點近觀塘地鐵站非常方便入到去見到大部分枱都留座 好在我早黎,否則位都冇得坐呀🙈到上菜喇 先黎前菜香草面包配橄欖油 黑醋面包好香 一放低即聞到香草味 食落面包香軟屬焗田螺 超級推介👍🏻👍🏻👍🏻平時食開都只係薯蓉底呢間餐廳好特別用紫薯蓉 但又出奇地夾 👍🏻最鐘意全碟都有焗 焗到紫薯蓉有小小脆食到停唔到口🤤🤤🤤黑松露意大利飯一放低好香松露味面頭芝士撈埋係飯到會有拉絲效果👍🏻👍🏻個飯夠熱又唔太膩,有什菇喺入面,好食!到甜品心太軟 外層小小脆入面流心🤤 配雲呢那雪糕簡直係絕配 好味😋欣賞呢間餐廳會食完一碟先上另一碟,可以俾您慢慢享受完一味菜式先試其他野,品味一下生活👍🏻
比起去大商場
我更鐘意捐窿捐那去揾野食
今日就去到deer kitchen
地點近觀塘地鐵站非常方便

入到去見到大部分枱都留座 好在我早黎,
否則位都冇得坐呀🙈

食到停唔到口🤤🤤🤤

黑松露意大利飯

一放低好香松露味
面頭芝士撈埋係飯到會有拉絲效果👍🏻👍🏻
個飯夠熱又唔太膩,有什菇喺入面,好食!

甜品心太軟
外層小小脆入面流心🤤
配雲呢那雪糕簡直係絕配 好味😋

再度光顧Deer Kitchen食lunch,還是選擇了這一份芝士牛肉漢堡。味道依然不俗,水準能夠維持。這店的漢堡包以芝士牛肉為主要骨幹,唔同時段有唔同嘅配搭作為lunch set。上次的配搭是燒煙肉,今次係配上好厚好厚的大蘑菇扒。這個大蘑菇也吸了下層牛肉的油,令這塊肉厚的大蘑菇除了香濃的菇味,也有香濃的牛肉味。這塊蘑菇扒實在太大,要用刀切,好像食扒一樣。下一層的芝士牛肉也保持水準,不太油膩,沒有不必要的油粒,肉質也很鬆軟。配上芝士味,加上小鹹的芝士,令整個牛肉漢堡吃來更重牛肉味。整體不俗,$95元一個漢堡餐,不收加一,雖不算平,但可接受。

2017-11-10 179 浏览
人生在世,不如意事 十常八九,在乎我們的心態,有時候用寬容積極的態度去面對,自然有不同的結果,人生在世,出生入死短短數十年,其實又不必太過計較生活中所遇到的各種人和事,何必去計較那麼多,不由開心過活,吃喝玩樂好過。因此活在當下一向是我的致理名言。今晚就決定實行人生四大「吃、喝、玩、樂」之一的,亦是排首位的吃。來到這間充滿小鹿裝飾的餐廳,雖然沒有華麗裝潢,但可見每一處都有花心思去設計,聽著背景音樂,讓人覺得很是放鬆。今晚不想動腦,就選擇由餐廳安排的晚餐套餐組合吧。先來是日餐湯和前菜,餐湯配合墨魚子蟹肉手指多士,多士切成條狀,固名手指多士,外形甚是優雅,上面鋪上墨魚子蟹肉,頓時令其身份提升。主菜是焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒,光看個菜名,好長好多字,其實那一條手指狀的就是芝士釀薯仔蓉,很綿密的感覺。三文魚扒厚實的一大塊,吃起來啖啖肉,毫不費力就可以直吞入肚了。最後選擇了粒粒乳酸的芒果味飲品,酸酸甜甜的,既解渴又充滿刺激。

今晚不想動腦,就選擇由餐廳安排的晚餐套餐組合吧。

2017-11-10 5594 浏览
今天約了家人到觀塘這間工廠大廈吃晚飯。甫入餐廳就發現餐廳以各種小鹿為主題。與外界的石屎森林形成強烈對比,別有一番風格。裝潢以簡約為主,空間足夠,座位之間非常鬆動,布藝的梳化坐椅與小鹿非常溶合,帶出大自然的自由感覺。晚餐有七個選擇,還有一個是廚師推介,每日都不同,感覺神秘,打聽之下知道今晚是安格斯肉眼扒,決定一試。吃扒之前,先來個前菜吧。有三個選擇,沙律、多士和雲吞,雲吞是食西餐比較罕見的。顧名思義就是餃子皮包住一些肉類,不同之處是加了芝士和忌廉湯,感覺與中餐大家所熟悉的雲吞完全不同,倒是挺特別的。聽說餐湯也每日不同,今天正好是椰菜花忌廉湯,香滑的口感,帶微香的椰菜花味道,加了椰菜花元素後,感覺更加健康。肉眼扒份量十足,比手掌還大的份量,侍應細心地為我們換上餐刀,這樣更加容易切割牛扒,其實牛扒一點也不韌,可能因為它五成熟吧,容易入口,切每一塊肉眼扒都可見它的鮮肉顏色,可能因為我個人比較喜歡熟度高些的嚼勁,感覺如果可以七成熟我會更滿意。當然五成就更適合大眾選擇。甜品非常簡單,也就是意思意思罷了,其實也已經食得夠飽,所以沒有太在意甜品,反而是檸水,我習慣性撈走檸檬,目的是不想太濃太酸,也習慣

椰菜花忌廉湯

安格斯肉眼扒

甜品非常簡單,也就是意思意思罷了,其實也已經食得夠飽,所以沒有太在意甜品,反而是檸水,我習慣性撈走檸檬,目的是不想太濃太酸,也習慣性不會落糖,因為不落糖的檸檬水ph值屬鹼性,更有益健康身體,落糖後口味可能更佳,但也改變了ph值成為酸性。人體健康更需鹼性,所以我一向習慣不加糖,撇除酸鹼值吧,至少少糖也必然顯得更健康,不是嗎?

椰菜花忌廉湯
2017-11-07 165 浏览
Deer kitchen鄰近觀塘站工厦,地方容易找及方便,最近去多了觀塘區,所以有方向感。餐包是香草包,鬆軟的麵包沾点橄欖油 +醋,已很好味。脆脆雞棒沙律份量不少,雞肉嫩滑,各類新鮮蔬菜,混合脆脆吃在口中爽脆有嚼口。黑松露蝦春卷,春卷炸得好脆口蝦很彈牙,春卷整体不油膩。朋友主菜選了香煎北海道帶子墨汁意大利飯,説帶子煎得內軟好味。紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝,牛柳是經過慢煮後再燒焗,表面微燒過,所以牛柳表面微焦香,内裏還 呈現粉紅色,雖然不是和牛但肉味濃郁,肉汁豐富。煎薯仔餅是將薯仔切絲後再煎成糕,頗為特別的。鵝肝份量不大,但很甘香,外脆内軟。入夜後的觀塘各式各類的楼上店舖,百花齊放,飽餐後还可以去逛街。

餐包是香草包,鬆軟的麵包沾点橄欖油 +醋,已很好味。

脆脆雞棒沙律

黑松露蝦春卷,春卷炸得好脆口蝦很彈牙,春卷整体不油膩。
黑松露蝦春卷

香煎北海道帶子墨汁意大利飯

紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝

2017-10-24
脆脆雞棒沙律
黑松露蝦春卷
紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝
2017-11-06 140 浏览
今晚又來到觀塘,當然少不了要到工廈尋求美食,路經巧明街,看到以鹿為名的西餐廳,便和另一伴試試吧!沿樓梯上一層樓,跟著指示牌便來到鹿湖小館,甫進門口便看到幾隻鹿頭做裝飾的門面,還有兩句英文標語,我想這可能是食肆的開業理念。首先上枱是香草麵包,微溫兼軟綿綿的質感,配上橄欖汁及黑醋,滋味的開胃小吃。黑松露意大利雲吞煙韌的外皮包著黑松露及菇粒,配上脆條,感覺特別。法式慢煮油封鴨脾黑椒汁為主的鴨脾,肉質鬆軟。伴碟還有煎薯餅、翠至瓜、南瓜件及沙津菜。薯餅以幼身薯條拼湊而言,沒有添加麵粉,吃起來特別軟腍,容易消化。整體而言,菜式較街外的西餐為淡口味,清清的口感一試無妨。

黑松露意大利雲吞

煙韌的外皮包著黑松露及菇粒,配上脆條,感覺特別。

法式慢煮油封鴨脾

整體而言,菜式較街外的西餐為淡口味,清清的口感一試無妨。
2017-11-06 123 浏览
今晚放工後去觀塘會朋友,觀塘一向多美食,藏身工廈之中。今次友人帶路去這間位於巧明街的 Deer Kitchen 品嚐西餐。我們點了兩份 Set Dinner,有頭盤、餐湯、主菜、甜品及飲品。頭盤我點了黑魚子蟹肉手指多士,black caviar 比例不少,配以蟹肉鮮味十足,放在烤脆的多士上非常合拍,再伴以沙律菜清新口味。主菜我選了店員建議的廚師推介 - 安格斯肉眼排,牛排份量十足,肉質不錯。伴碟的薯餅條卻有神來之筆,可惜一條太少了。餐飲也有多種選擇,我今次點了巨峰提子及荔枝配粒粒乳酸,甜中帶點點酸,正適合飽餐後幫助消化呢。

2017-11-06
2017-10-24 153 浏览
今晚又要O.T., 點解咁多嘢做㗎, 激死!香港人真係辛苦,日捱夜捱都係為咗一層樓, 搏時搏都係搵啲好嘢食慰勞下自己先。剛剛在觀塘客戶公司開完會,附近咁多特色餐廳,食完先回公司吧!今日找到嚟間餐廳裝修得幾靚,好warm感覺。餐前麵包夠鬆軟。醒胃的脆脆雞棒沙律份量不少,醬汁特別有中華風味。不同種類菜蔬,爽脆有嚼口。小食點了黑松露蝦春卷,炸得好脆口,最重要不油膩。蘸少少黑松露沙律醬,增加味蕾感,不錯。主菜選了帶子墨汁意大利飯,嚟嗰好味喎。帶子煎得內軟。飲粒好有煙韌度,調味剛好,正!

今日找到嚟間餐廳裝修得幾靚,好warm感覺。

餐前麵包夠鬆軟。

2017-10-24
2017-10-14 189 浏览
男友又要去觀塘上training了,yeah,我又可以繼續完成食盡觀塘cafe既planning了。琴日就上open rice搵定有乜好吃,馬上俾呢間既裝修吸引左,就你啦Grey tone,仲要有我最愛既鹿頭。認真我真係想淘寶返黎掛屋企,只係男友反對,佢而家話,要睇咪黎呢度食野囉有dinner set 同二人套餐,都幾多選擇。焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒三文魚扒超厚,完全唔腥,金文畢芝士味香濃奶味亦夠重鵝肝多士煎得夠香脆,味道濃郁,入口即化,配埋香脆多士,你點會做到觀塘cafe都食到啲咁好食既野棒棒鷄沙律用既係我最愛既黑醋汁,仲有啲脆麵係入面,口感有層次。觀塘好食既餐廳咁多,到底我何年何月先食得完丫

有dinner set 同二人套餐,都幾多選擇。

焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒
三文魚扒超厚,完全唔腥,金文畢芝士味香濃奶味亦夠重

鵝肝多士

棒棒鷄沙律
用既係我最愛既黑醋汁,仲有啲脆麵係入面,口感有層次。

觀塘好食既餐廳咁多,到底我何年何月先食得完丫
2017-10-13 201 浏览
喺觀塘做完嘢,梗係要同同事食埋飯先會走啦,同事話佢之前同佢老公試咗一間唔錯嘅意大利餐廳,問我有冇興趣試吓,我對美食一向都最有興趣,所以收工就一齊過去。餐廳位於巧明街,我哋響地鐵站行落去,唔算好遠,幾分鐘就到,地點都算方便。餐廳裝修行型格風格,果然係一個港女好打卡嘅地方。餐牌選擇唔算好多,不過平時叫開嘅菜式都會有餐包超香麵包味,仲要熱辣辣上枱,點買橄欖油同黑醋,好味到不得了棒棒雞沙律($88)棒棒雞超級嫩滑夠味,一咬落去超juicy!沙律中間配上左一啲炸脆左嘅面,咬落去脆卜卜,口感好得意。而醬汁係黑醋加雞汁混和,有少少醋味得來唔會太酸,連朋友唔鍾意食黑醋都食晒。四重芝士番茄薄餅($128)薄餅底沿用一貫意大利薄餅嘅薄底,中間夾雜厚厚嘅蕃茄焗到軟林林,配上四隻唔同嘅芝士,芝士味濃郁得來又好香番茄味,配上脆卜卜嘅餅底, 10分惹味。焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒($248)三文魚扒超級厚,難得嘅係一啲都唔鞋,而且入面仲係半生熟,十分鮮嫩juicy。

餐廳裝修行型格風格,果然係一個港女好打卡嘅地方。

餐牌選擇唔算好多,不過平時叫開嘅菜式都會有

餐包
超香麵包味,仲要熱辣辣上枱,點買橄欖油同黑醋,好味到不得了

棒棒雞沙律($88)

四重芝士番茄薄餅($128)

焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒($248)

2017-10-08 186 浏览
一間以小鹿為主題的餐廳,是用上鹿作為裝飾,所以餐廳之內都放了不同的鹿擺設以作為吸引之處。來到小鹿餐廳當然不止欣賞鹿的擺設,而是來尋找美食之地。觀塘工廠區之內佈滿了很多美食餐廳,Deer Kitchen就是其中一間。Deer Kitchen除了有set供應之外,還有些散點。此外餐廳環境也很舒適,坐上一個晚上和朋友閒談都是一個不錯的選擇。******************************走進舊式的工廠大廈入口,從舊式電梯而出,來到Deer Kitchen 門前便已經見到鹿的頭形像了,感覺又是另一個天地。餐廳以白色為主的裝修,掛上有鹿頭的擺設,空間感都幾大,忙碌工作的一天,前來坐下感覺也很舒服。晚上會有Set Dinner供應,價錢是HKD268-310不等,包括了餐湯、前菜、主菜、甜品和飲品,還可以加錢加其他食物或升級飲品。飲品只需加HKD15,可以轉special drink,選擇上不是再規定餐牌提供的味道,而是可以自選2款味道而配成的,但最後我還是要了散點美食。蟹肉牛油果黑醋粒粒沙律 HKD108,沙律用上雜菜、蟹肉、牛油果還有粒粒爆珠黑醋,除了沙律菜的爽口,還有爆珠黑醋的口

蟹肉牛油果黑醋粒粒沙律 HKD108,沙律用上雜菜、蟹肉、牛油果還有粒粒爆珠黑醋,除了沙律菜的爽口,還有爆珠黑醋的口感確實讓人感意外,蟹肉的鮮味便從之而來,這個沙律配搭也做的不錯。

香煎北海道帶子墨汁意大利飯 HKD158,用上北海道厚身帶子,加入芝士和墨汁煮成的意大利飯,忌廉味香濃,再配上芝士變得更加惹味,帶子肉厚鮮嫩,非常之吸引。

巨峰提子百香果水果茶 HKD42,自選了2種味道,茶底除了水果茶,還可以選粒粒乳酸和梳打特飲,但只有水果茶才可以配上熱飲,但我還是選了水果茶。

茶味清香,百香果酸甜,巨峰提子的清甜,沒想到這樣配搭又幾夾,水果茶甜度也適中,而且都幾大杯,都幾抵飲。

$192.5 (晚餐)
  • 巨峰提子百香果水果茶
  • 香煎北海道帶子墨汁意大利飯
2017-09-29 4325 浏览
觀塘工廈出色餐廳可謂吃不盡,是日又來到朋友高度推介的deer kitchen。店內以鹿為主題,到處都有鹿的裝修,很多呃like位傢具充滿北歐風,單講環境已經滿分餐廳有set dinner,有前菜、有湯、主菜、甜品和飲品,價錢都是$300左右,非常合理。前菜我選擇了黑松露意大利雲吞,單講賣相是5星級酒店水準。上面裝飾是炸得香脆的麵條,下面是黑松露雲吞。雲吞是自家製,皮很薄,餡料調味剛好,誠意十足再來是日餐湯菠菜忌廉湯,個人沒有太喜好菠菜,但菠菜湯清新又健康,頗開胃。另外還有餐包配黑醋,西餐必吃!很快進入戲肉,焗bb羊架我選擇了7成熟,但羊架仍然呈粉紅色,一開始以為廚房搞錯。但吃了第一口後才發覺羊架肉質超級鮮嫩,羶味輕又很重羊肉味!稍為用香草及迷迭香調味已經可以帶出肉味。配菜棄用一般薯蓉改用紫薯,又健康色彩又繽紛。甜品我加了$30食brownie配雲呢拿雪糕。brownie新鮮烤焗,沒有用到麵粉但卻很鬆軟,有別外面一般硬繃繃的brownie。配以雲呢拿雪糕平衡甜度。一冷一熱交替刺激味蕾最後學老外以一杯熱咖啡作結,滿足非常。只需$300多就可以吃到如此水準晚餐,應該只有工廈餐廳做得到

店內以鹿為主題,到處都有鹿的裝修,很多呃like位

傢具充滿北歐風,單講環境已經滿分
前菜我選擇了黑松露意大利雲吞,單講賣相是5星級酒店水準。
上面裝飾是炸得香脆的麵條,下面是黑松露雲吞。
雲吞是自家製,皮很薄,餡料調味剛好,誠意十足
黑松露意大利雲吞
另外還有餐包配黑醋,西餐必吃!
菠菜忌廉湯
配菜棄用一般薯蓉改用紫薯,又健康色彩又繽紛。
焗6個月紐西蘭bb羊架
甜品我加了$30食brownie配雲呢拿雪糕。

朱古力brownie配雲呢拿雪糕
配以雲呢拿雪糕平衡甜度。一冷一熱交替刺激味蕾

2017-09-21
菠菜忌廉湯
焗6個月紐西蘭bb羊架
朱古力brownie配雲呢拿雪糕
  • 焗紐西蘭6個月bb羊架
今晚又到觀塘工康搵食, Deer Kitchen 係為食友介紹, 過開嚟觀塘區順便試下。入口處放滿鹿裝飾, 好有聖誕老人村氣氛。Dinner Set 由 $268-310不等, 點都抵食過散叫, 套餐包;頭盤是日餐湯主菜甜品餐飲香草包配陳醋(送)香草包清新鬆軟, 沾少許陳醋吃, 簡單美味。廚師沙律沙律材料相當豐富, 包羅了多款新鮮爽脆的沙律菜、蟹肉、牛油果及魚子醬等, 沙律汁係淡淡的清新型, 沒有下醋, 只係帶微微的果酸, 我懷疑佢地唔系落一般嘅橄欖油, 清香味應該來自沙律油, 但我又唔系好識形容果種味道, 算吧啦, 最後本住食得不要浪費的原則下, 我將餐包沾剩的陳醋用黎撈沙律, 味道即時提升。 廚師好大方得體, 好多的魚子醬及蟹肉, 魚子醬粒粒飽滿鹹香, 大大梳的蟹肉也爽甜。餐湯 ~ 雜菜湯今日得一款雜菜湯, 冇得揀, 我覺得佢哋嘅湯味道比較清及偏淡。芝士釀海鮮三文魚扒 ($268)第一次食三文魚釀海鮮, 菜式特別, 單睇外觀幾靚, 不知味道如何?用三文魚包住海鮮, 上層再放芝士焗制, 再唧上沙律醬。切開三文魚, 裡面釀了海鮮洋蔥等煮成的醬汁, 加埋面層嘅鹹香芝士及酸甜沙律醬, 味道

入口處放滿鹿裝飾, 好有聖誕老人村氣氛。

頭盤
是日餐湯
主菜
甜品
餐飲

香草包配陳醋(送)
香草包清新鬆軟, 沾少許陳醋吃, 簡單美味。
香草包配陳醋(送)

廚師沙律
廚師沙律

餐湯 ~ 雜菜湯
餐湯 ~ 雜菜湯

芝士釀海鮮三文魚扒 ($268)
芝士釀海鮮三文魚扒 ($268)

用三文魚包住海鮮, 上層再放芝士焗制, 再唧上沙律醬。

切開三文魚, 裡面釀了海鮮洋蔥等煮成的醬汁, 加埋面層嘅鹹香芝士及酸甜沙律醬, 味道豐富, 香香甜甜, 三文魚口感幼滑, 一啲都唔似食緊熟三文魚, 好味。

呢pat 紫薯超好味, 冇加乜牛油, 幾乎近似紫薯原味, 紫薯香甜。

特飲 ~ 西柚百香果果茶 (跟餐轉+$15)
除咗西柚百香果外, 仲加咗其他生果粒, 富新鮮果香及果香甜的一杯熱飲。
特飲 ~ 西柚百香果果茶 (跟餐轉+$15)

是日甜品 ~ 奶凍
香香地、甜甜地、彈彈地, 同一般坊間的奶凍差不多, 冇咩特別。
是日甜品 ~ 奶凍