2017-09-21 248 浏览
公司搬左黎觀塘2年,尋尋覓覓,尋尋覓覓,在云云工廈中揾到呢間有heart兼有水準嘅西餐廳。 有heart不只是裝修,更是它的食物❤今晚同老公、囝囝黎食晚餐,weekdays人唔算太多,但Friday night建議各位早1-2日打黎book定位,因為真係都好full下。Order左個二人套餐❤  HK$728侍應先上餐前麵包,麵包配橄欖油加意大利黑醋,橄欖油和黑醋是麵包的絕配呢!前菜【一口和牛】和牛超JUICY,肉汁鎖住,好香牛味,一口一啖剛剛好!前菜【法國砵酒鵝肝多士】要一讚個鵝肝❤ 鵝肝煎得好香,處理得好好, 唔會入口好油膩。鵝肝表層煎到有焦糖嘅效果,外脆內軟,而且入口即溶!大愛❤【芝士焗波士頓龍蝦】一層厚厚既芝士覆蓋係龍蝦上面,睇到都覺得Yummy。好容易就起到半邊龍蝦出來,個龍蝦肉質爽口有彈性,冇焗過龍。而龍蝦肉本身都好鮮甜美味,再配上芝士,令其味道變得更豐富更滋味!Daily Soup【菠菜忌廉湯】第一次飲菠菜做西式湯,好fresh,不錯。Main Dish【烤焗紐西蘭BB羊架】老公揀左羊架,一向唔好羊嘅我試食左一啖之後愛上了!羊架order左七成熟,沒有血水,口感仍然非常柔

Order左個二人套餐❤  HK$728

前菜【一口和牛】

和牛超JUICY,肉汁鎖住,好香牛味,一口一啖剛剛好!

前菜【法國砵酒鵝肝多士】

【芝士焗波士頓龍蝦】

Daily Soup【菠菜忌廉湯】

第一次飲菠菜做西式湯,好fresh,不錯。

Main Dish【烤焗紐西蘭BB羊架】

老公揀左羊架,一向唔好羊嘅我試食左一啖之後愛上了!
羊架order左七成熟,沒有血水,口感仍然非常柔軟,絕對不會鞋口痴牙。用上紐西蘭的BB羊,肉味較濃,而且並沒有難入口的羊騷味。簡單用香草、胡椒和鹽醃,沒有蓋過羊肉原有的肉鮮味 。配菜用了紫薯蓉,紫薯口感軟綿綿,而且味道仲好香!

Main Dish【香煎比目魚配黑醋汁】

魚類中,比目魚係我最喜愛嘅魚之一!
首先比目魚煎得皮脆但內裡依然嫩滑,魚油豐富❤ 黑醋汁亦可减低油膩感覺,再配埋紫薯蓉,真係好滿足!

Daily Dessert【Panna Cotta】

用Panna Cotta黎完結今晚既Dinner!Panna Cotta有濃厚既牛奶味、軟綿滑既口感~好滿足❤
2017-09-04
2017-09-17 188 浏览
同朋友兩個好耐無見~搵倒間幾隱世嘅餐廳 食好嘢一入門口 已經即刻影左隻鹿 好配合店名坐低見到menu 每一項都好吸引!叫咗二人套餐 閒聊下 感覺唔洗等好耐就有嘢食打頭陣係貌似普普通通嘅麵包,但食落去個味道幾特別,因為佢唔係好似平時咁用練奶點,係用醋黎點,估唔到配合埋,係幾好食。非常開胃嘅沙律,雖然味道略酸,但加埋嗰蟹肉連軟殼一齊食,都吸引,加上真係好脆好香!黑松露蝦春卷,呢個又係正嘅!如果本身係黑松露迷一定會愛上,如果唔係,留肚想試其他更多,應該會叫多一份食!意粉一黎到以為好細,但兩位女生食就啱啱好,佢嗰卡邦尼汁好香好有飽感跟住嚟到主角嘅黑毛豬配黑松露汁,初時切落去嘅時候覺得有啲實啲肉,以為會失望,但真係估唔到係入口好多汁,同埋唔係想像中咁難咬,不過都係因人而異,因為諗返切嘅時候的確幾用力。最後甜品,朱古力布朗尼蛋糕配雪糕,好濃郁朱古力味,將雪糕放上去,融埋一齊好香甜,好欣賞!
同朋友兩個好耐無見~搵倒間幾隱世嘅餐廳 食好嘢

一入門口 已經即刻影左隻鹿 好配合店名

坐低見到menu 每一項都好吸引!

叫咗二人套餐 閒聊下 感覺唔洗等好耐就有嘢食

2017-09-14 196 浏览
黑松鬆控 同朋友嚟咗呢間食西餐嘅餐廳,入去見到都幾高級!一半滿座但環境也不見嘈雜,裝潢簡潔而溫馨!一坐低就order野食之後就黎左個香熟軟既餐包,配合埋醋蘸黎食,夠熱好開胃好好食!跟隨黎左黑松露意大利雲吞,令我一試難忘!湯底非常濃厚creamy 口腔充滿濃烈黑松露味,意大利雲吞皮好煙韌,仲有一條條脆脆,好特別!跟住黎左軟殼蟹袖子沙律,見到軟殼蟹大大隻,覆蓋左下面既沙律菜,單係賣相已經覺得好吸引!軟殼蟹好熱好脆卜卜,配埋酸酸地嘅沙律食,味道爽脆清新,沙律汁夠多夠濕潤,好多新鮮既沙律菜同蕃茄仔都好甜。作為一個黑松露嘅愛好者,一見到呢個黑松露黑毛豬即刻流晒口水,係好大舊肥厚黑毛豬,食落既豬肉肉汁鮮嫩,咬落肉汁慢慢滲出黎,仲有好香好香既黑松露汁,佢仲有沙律同南瓜中和肥膩感,好食好食!小食黑松露春卷都好深得我哋嘅歡心,份量有4條,每條都幼身仲幾長下,春卷入口係熱到辣口!外面香脆,入面有蝦肉,點冷凍既黑松露醬黎食,入口又凍又香又脆又熱真係好複雜,而不會感到油膩!野莓樂園,我比個飲品名吸引到就叫左黎試吓,d野莓果醬沉咗落底,同梳打水攪勻之後飲落好解渴,酸酸甜甜感覺好健康同好夏天!最後上埋甜品我地加左

最後上埋甜品我地加左錢轉 chocolate brownie,我地將雪糕擺上去蛋糕度食,蛋糕嘅已到將雪糕溶化,柔軟得黎又凍又熱咁,好美好既一餐就完結!
2017-09-08 168 浏览
工廈西式情懷今天晚上一個人,觀塘放工後,隨心走走,選了一間西餐廳,享受一個人的晚餐。南瓜忌廉湯南瓜的比例較忌廉重,不會太奶的感覺,當中混著南瓜蓉,非常實在又不膩口的湯。黑松露意大利雲吞黑松露的味道非常強烈,配上芝士的濃郁醬汁,味道更出,意大利雲吞皮薄薄的,每層雲吞皮與皮之間滲滿濃濃的黑松露醬汁,一咬開時立刻爆發出來,很引發食慾的前菜。香煎比目魚拼波士頓芝士焗龍蝦非常吸晴的波士頓龍蝦,半邊的龍蝦上佈滿濃濃的芝士並微微脆口,龍蝦烹調時間剛好,不會過老,龍蝦肉很易整條起出來,肉質非常彈牙,很新鮮惹味!比目魚配上黑醋汁,比目魚平身是油份較多的魚類,魚油非常夠,入口非常滑,魚身非常幼嫩,配上黑醋汁微酸的味道,非常夾。不得不提是配菜的薯菜,不是薯蓉、不是薯條也不是薯角,而是刨成絲的薯仔握成的薯仔棒酥炸成的,口感味道非常好!最後有奶凍和mocha 作結尾,奶凍一解油膩的感覺,滑新了口腔,mocha 中咖啡的比例更重,非常適合本人的口味。
工廈西式情懷

南瓜忌廉湯

黑松露意大利雲吞

香煎比目魚拼波士頓芝士焗龍蝦

2017-09-06 543 浏览
觀塘工廈開了很多新食肆。龍蛇混雜,哪間餐廳才出類拔萃呢?我今晚就走去一探究竟。意外地發現一間餐廳特別突出,它就是Deer Kitchen 啦,猶如工廈的一支新力軍。Deer Kitchen 以鹿為主題,門面,室內皆有鹿的掛飾,擺設,很可愛,頗有童話feel。Dinner set大約$260至$310 一set。都有8款選擇。包前菜,湯,主菜,甜品和飲品。我點了是日Chef recommendation 美國安格式斯牛扒,這裡是日廚師推介每日都不同的。麵包微暖,很軟綿。前菜:黑松露意大利雲吞,雲吞兩件,幾大件,自家製的,配上忌廉黑松露,好creamy和有口感。羅宋湯,味道吾錯,吾會好「希」。主菜,美國安格斯牛扒,平時我叫七成熟。但廚師推介五成熟。所以就叫了五成熟。牛扒好大件,大過手掌,五成熟的確冇叫錯,一切就知,吾實。雖然牛扒微紅,但肉質鮮嫰,吾「鞋」,好Juicy。仲有甜品木槺布甸送。食完個主菜已好飽,仲要杯木槺布甸幾大杯。木槺布甸好滑,美味。飲品方面,最後要了cappuccino,加$10就有。咖啡一樣吾係細細杯,係大杯裝,濃濃的咖啡味,香而滑。Deer Kitchen 好高質數,每

麵包微暖,很軟綿。

羅宋湯,味道吾錯,吾會好「希」。

Deer Kitchen 好高質數,每道菜由前菜,湯,主菜至甜品,飲品,睇得出廚師是用心去的做,我食的時候,不但食出味道,更食出廚師的心思。另外,侍應的服務態度也值得一讚,他們經常換碟,加水。
2017-09-06
  • 黑松露意大利雲吞
  • 美國安格斯牛扒
2017-09-06 3694 浏览
Seeing a friend who works in Kwun Tong area and knows places. It's always my pleasure dining out with her.This time she took me to a Deer Kitchen . Over the phone I misheard that as Dear kitchen, thought that the name underlines certain romantic atmosphere. Then I walked in with surprises that actually DEER is what the theme is! Near the entrance we can easily spot few decorations of deer which are quite good to look at. Nevertheless , The restaurant is quite stylish and I specifically appreciat

Then I walked in with surprises that actually DEER is what the theme is! Near the entrance we can easily spot few decorations of deer which are quite good to look at. Nevertheless , The restaurant is quite stylish and I specifically appreciate the choice of the lamp.

And a cow

Home made black Truffle Ravioli

Were starving and the ravioli came to save us. those crisps on a big soft ravioli. Very creative. What is better than Cream sauce with truffle as flavouring.

Angel hair with King Prawn

this spaghetti is the favourite dish of the night. The King prawn smells really good and tastes perfect! The sauce lights up the whole dish, I loves the hint of tomato which of course it is meant to be. Somehow the little spice placed a strong flavour to the sauce which magically produced the tomato based sauce but tasted much more than that! The choice of pasta is angel hair. I think it is the best with such kind of sauce because this thickness catches more sauce and still we enjoy its softness.

Flame Spanish Iberico Rib

We love this dish. The flame part is remarkable. that further heats the seasoning to the meat and texture of the rib is bit chewy.

2017-08-16
$385.5 (晚餐)
  • 秘制虎蝦天使麵
2017-09-01 184 浏览
這次我們到馴鹿主題餐廳,朋友竟幻想嘗鹿肉,先別說她抹煞童話,香港又怎可能有鹿肉吃!環境這樣優美,馴鹿這樣可愛,朋友竟大煞風景,她真太過份了,要罰她負責點菜!麵包配上黑醋,意大利菜麵包就是要配上黑醋及橄欖油!一口和牛的牛肉粒十分軟熟,擺盤十分精緻,可惜,原來三個小盤子擺放的牛肉都是同一個味道的,這點有點兒失望。田螺沒有沙,而且餐廳有準備了食田螺用的工具,所以可以輕輕鬆鬆將田螺肉放入口。田螺下面的是紫番薯茸,軟綿綿、甜絲絲的番薯茸,真是美味。這個西班牙黑毛豬豬肋骨上菜的時候,會加上醬汁,有火焰效果!最後,點了一杯飲品,名叫小清新,飯品如其名,若能增添一點甜或酸味會更佳。清新的香茅味道,為這頓飯畫上圓滿的句號。
麵包配上黑醋,意大利菜麵包就是要配上黑醋及橄欖油!
這個西班牙黑毛豬豬肋骨上菜的時候,會加上醬汁,有火焰效果!
2017-09-01 167 浏览
相約朋友去觀塘食飯 search 到呢間好似幾多好評 就去一試叫左2個飯2個麵1小食1pizza 2甜品 另外再叫野飲小食青口幾好食 唔會太熟 味都唔錯 個汁好食2個飯 一個係墨魚汁帶子 一個係黑松露帶子 一致認為好好食唔太熟黑松露都ok 既 但個人覺得飯粒生左dd麵叫左大蝦天使麵 鵝肝長通粉大蝦個碟 蝦好食 面係辣既 食辣既人應該幾鐘意鵝肝長通粉 鵝肝係好食既 但長通粉就麻麻地Pizza 叫左牛油果雞肉 個底唔似平時d pizza 係勁勁勁薄底 似食緊薯片 牛油果唔錯甜品係心太軟同apple crumble 個人覺得心太軟好食d overall 都叫唔錯 同埋環境幾安靜 但可惜太早收工 如果唔係可以慢慢食

叫左2個飯2個麵1小食1pizza 2甜品 另外再叫野飲

麵叫左大蝦天使麵 鵝肝長通粉
大蝦個碟 蝦好食 面係辣既 食辣既人應該幾鐘意
鵝肝長通粉 鵝肝係好食既 但長通粉就麻麻地

2017-08-24 226 浏览
一向相信OpenRice 的評價,男朋友隨便搜尋後看到有177個好評,決定在放假時一試,誰知道中伏了。是日於兩點多到deer kitchen,剛過weekday的午飯高峯期,店內只有兩枱客人,點了3個下午茶套餐,如下:炸皮過厚,與魷魚圈全分離。左起:茄子翠肉瓜、牛肉、魚塊小巧,份量剛好,包有烤過的脆邊有雞胸肉、大量三色椒;番茄汁過酸,談不上「廚師精選」飲品方面,每個餐跟一杯飲品(茶、咖啡;凍飲加$3、汽水加$8、特飲加$15)因不想額外加太多錢,所以只叫了凍朱古力、凍柚子蜜和凍檸茶,結果每杯(對!是每杯)都在上枱時未融冰前就淡而無味👎🏽恰巧看到疑似老闆/主管在訓話侍應們🗣,批評她們午市的表現,跟單甩漏、左顧右盼、忘了提前問廚師是日精選等,其中一樣就是說她們沖的凍檸茶是少茶多水,「睇到都淡啦」。抱着以為提醒後會有改進的心態後加凍檸茶,卻淡味如一。

炸魷魚圈

炸皮過厚,與魷魚圈全分離。
迷你三重奏漢堡

左起:茄子翠肉瓜、牛肉、魚塊
小巧,份量剛好,包有烤過的脆邊
廚師精選意粉
有雞胸肉、大量三色椒;番茄汁過酸,談不上「廚師精選」

2017-08-24
庆祝纪念
纪念日
2017-08-21 182 浏览
星期五晚去食好西。觀塘工廈又一嘗試。呢間地點夠哂方便易搵,係正匯豐隔離行多幾步就見到,行一層樓梯就到,唔似其他工廈餐廳搵餐死。星期五真係坐滿哂,好彩預早book左位,入座時佢仲話個半鐘要還抬...不過最後都冇趕我地既。環境裝修唔錯,門口牆上掛住個鹿頭掛飾,襯返餐廳名。我地2個人叫左個set dinner for 2可以揀兩個前菜2個主菜。前菜黎之前仲送左個麵包配黑醋。麵包正常,唔夠新鮮同熱,如果跟埋餐湯上會好啲。前菜叫左鵝肝多士,明明係2人餐,但只有一件,好難分黎食。塊鵝肝亦唔夠juicy,較為乾身,塊多士亦好硬,明顯已經烘完放左好耐先上抬。另一個前菜係一口和牛,只有4小粒,烤得正常,口感亦正常,但唔係特別出色。個湯本人就唔識欣賞。係豆湯,質感似綠豆沙,但係咸版。好多豆蓉,真係唔係太鐘意。芝士焗龍蝦,又係唔太新鮮,唔似新焗出,似擺左一段時間,芝士面唔脆,龍蝦肉亦唔熱,整體好一般。主菜就比其他前菜好,起碼個比目魚煎得唔錯,皮脆,好香口,魚好嫩滑。最好食係個薯仔餅配菜,薯仔切成一條條再堆埋煎,好香口,咬落又會食到一條條小薯條咁,好有口感。另一個主菜就相對失色,豬扒係煎得幾好,唔會太乾,熟度
星期五晚去食好西。觀塘工廈又一嘗試。
環境裝修唔錯,門口牆上掛住個鹿頭掛飾,襯返餐廳名。

麵包正常,唔夠新鮮同熱,如果跟埋餐湯上會好啲。

另一個主菜就相對失色,豬扒係煎得幾好,唔會太乾,熟度剛好。但個汁就冇乜味,聲稱有黑松露但食唔出,整體味道唔夠。

最後的甜品只能用hea黎形容...只係一個桃味啫喱,加粒車厘子,以一個晚市二人套餐,呢個甜品唔合格,真係太普通。

環境服務黎講,呢間工廈餐廳係不錯,但食物就只屬一般,雖然食物款式多,但質素就麻麻。可能佢主力做幾款主打菜會比較好。
2017-08-11
2017-08-17 148 浏览
今晚揀左呢間餐廳慶祝紀念日..呢度既環境好舒服..成間餐廳都係DEER既裝飾..D牆都掛晒DEER既畫.. 我地叫左兩個SET..有沙律餐湯同麵包..仲有個黑松露芝士雲吞..好濃芝士味..個雲吞好滑身.. 主菜:一個係法式慢煮油封鴨脾..鴨脾唔乾身..肉質都幾嫩..都係第一次甘食.. 另一個係紐西蘭牛柳配鵝肝..牛柳好淋身..配埋個醬..岩岩好..鵝肝都唔錯..唔算好漏..呢度環境真係唔錯..👍🏽👍🏽

呢度環境真係唔錯..👍🏽👍🏽
2017-08-16 162 浏览
觀塘其實有好多美食 今次同朋友就試左呢間以deer做主題既西餐餐廳環境好寬敞 用木做既枱 感覺有種簡約同舒服 好似好寫意咁 同埋今日無咁多人 可以靜靜地食餐飯頭盤係類似豆味蔬菜湯 清清淡淡 清下個口先 仲有埋個沙律 個醬係酸酸味味既 而且又綠又紅 望落醒神之後個主菜係鴨脾 唔大唔細 而且望落去唔會好油淋淋.而且肉質好軟好淋 好容易食 味道好香好鮮咁翠肉瓜做底又健康d跟住叫左杯巨鋒提子乳酸 唔會好甜 仲有一粒粒既酸爆珠 可以中和返巨鋒提子既甜味 爽呀

之後個主菜係鴨脾 唔大唔細 而且望落去唔會好油淋淋

同朋友大家傾吓近況 絕對喺平淡但舒服寫意嘅一晚。打頭陣係貌似普普通通嘅麵包,但食落去個味道幾特別,因為佢唔係好似平時咁用練奶點,係用醋黎點,估唔到配合埋,係幾好食。非常開胃嘅沙律,雖然味道略酸,但加埋嗰蟹肉連軟殼一齊食,都吸引,加上真係好脆好香!黑松露蝦春卷,呢個又係正嘅!如果本身係黑松露迷一定會愛上,如果唔係,留肚想試其他更多,應該會叫多一份食!跟住嚟到主角嘅黑毛豬配黑松露汁,初時切落去嘅時候覺得有啲實啲肉,以為會失望,但真係估唔到係入口好多汁,同埋唔係想像中咁難咬,不過都係因人而異,因為諗返切嘅時候的確幾用力。水果茶嗰餐具好特別,磁匙係可以掛住嗰杯 方便食入面水果,雖然茶味普通,但水果係現成,不過不失。最後甜品,朱古力布朗尼蛋糕配雪糕,好濃郁朱古力味,將雪糕放上去,融埋一齊好香甜,好欣賞!
同朋友大家傾吓近況 絕對喺平淡但舒服寫意嘅一晚。

2017-08-05 182 浏览
時常會在這工廈某間玩具舖買玩具,因而發現這餐廳。這餐廳在最盡處,行開這裡的,才會發現它。室內環境燈光一口和牛 - presentation ok呀! 用三小碟裝著,每小碟大約有4件。夠腍夠juicy。四重芝士蕃茄薄餅 - 分成6份,每份都有一大塊蕃茄,適量的火箭菜,my favorite,喜歡它獨特的味道。厚厚的芝士,這種芝士屬於淡味。薄餅是薄薄的,脆脆的。味道合我囗味。香濃芝士煙肉長通粉 - 很多的煙肉碎,醬汁creamy, 味濃。其他餐牌,有2人餐,有set dinner總括而言,舒服,食物質量ok,而餐廳也算寧靜。

室內環境燈光

其他餐牌,有2人餐,有set dinner

總括而言,舒服,食物質量ok,而餐廳也算寧靜。
2017-08-05 191 浏览
廠廈中的樓上餐廳,因著其特別的店名而來光顧。推開那敞大門后,便是另一景象。以鹿做主題,很特別的裝飾。內裡環境很舒服,大大的木枱木櫈,有點瑞典feel,也有像在家的感覺。餐廳有dinner set,appetizers, salad, seafood,pizza, pasta and risotto, main course, dessert, drink。 選擇也很多。當然dinner set會戈算一點。最后決定點個dinner set餐前麵包夠熱夠軟熟。黑松露意大利雲吞很濃烈的黑松露味道大約有3大隻。鋪在面的條條很脆,浸些醬汁來食,好食。焗金文畢芝士釀海鮮三文魚三文魚煮得生熟程度剛剛好, 肉鮮而腍。三文魚底下附有一些翠玉瓜,吸收了三文魚的油份香濃芝士煙肉長通粉很多的脆脆煙肉鋪在長通粉面,再加上多多的芝士,及多醬汁,一口接一口食著食后感: 坐很舒服,環境優雅,服務員也不停為我們加水,價錢也不算太貴。

以鹿做主題,很特別的裝飾。

最后決定點個dinner set
餐前麵包
夠熱夠軟熟。

黑松露意大利雲吞
很濃烈的黑松露味道
大約有3大隻。鋪在面的條條很脆,浸些醬汁來食,好食。

焗金文畢芝士釀海鮮三文魚

香濃芝士煙肉長通粉