2017-09-21
公司搬左黎觀塘2年,尋尋覓覓,尋尋覓覓,在云云工廈中揾到呢間有heart兼有水準嘅西餐廳。 有heart不只是裝修,更是它的食物❤今晚同老公、囝囝黎食晚餐,weekdays人唔算太多,但Friday night建議各位早1-2日打黎book定位,因為真係都好full下。Order左個二人套餐❤ HK$728侍應先上餐前麵包,麵包配橄欖油加意大利黑醋,橄欖油和黑醋是麵包的絕配呢!前菜【一口和牛】和牛超JUICY,肉汁鎖住,好香牛味,一口一啖剛剛好!前菜【法國砵酒鵝肝多士】要一讚個鵝肝❤ 鵝肝煎得好香,處理得好好, 唔會入口好油膩。鵝肝表層煎到有焦糖嘅效果,外脆內軟,而且入口即溶!大愛❤【芝士焗波士頓龍蝦】一層厚厚既芝士覆蓋係龍蝦上面,睇到都覺得Yummy。好容易就起到半邊龍蝦出來,個龍蝦肉質爽口有彈性,冇焗過龍。而龍蝦肉本身都好鮮甜美味,再配上芝士,令其味道變得更豐富更滋味!Daily Soup【菠菜忌廉湯】第一次飲菠菜做西式湯,好fresh,不錯。Main Dish【烤焗紐西蘭BB羊架】老公揀左羊架,一向唔好羊嘅我試食左一啖之後愛上了!羊架order左七成熟,沒有血水,口感仍然非常柔
Order左個二人套餐❤ HK$728
前菜【一口和牛】
和牛超JUICY,肉汁鎖住,好香牛味,一口一啖剛剛好!
前菜【法國砵酒鵝肝多士】
【芝士焗波士頓龍蝦】
Daily Soup【菠菜忌廉湯】
第一次飲菠菜做西式湯,好fresh,不錯。
Main Dish【烤焗紐西蘭BB羊架】
老公揀左羊架,一向唔好羊嘅我試食左一啖之後愛上了!
羊架order左七成熟,沒有血水,口感仍然非常柔軟,絕對不會鞋口痴牙。用上紐西蘭的BB羊,肉味較濃,而且並沒有難入口的羊騷味。簡單用香草、胡椒和鹽醃,沒有蓋過羊肉原有的肉鮮味 。配菜用了紫薯蓉,紫薯口感軟綿綿,而且味道仲好香!
Main Dish【香煎比目魚配黑醋汁】
魚類中,比目魚係我最喜愛嘅魚之一!
首先比目魚煎得皮脆但內裡依然嫩滑,魚油豐富❤ 黑醋汁亦可减低油膩感覺,再配埋紫薯蓉,真係好滿足!
Daily Dessert【Panna Cotta】
用Panna Cotta黎完結今晚既Dinner!Panna Cotta有濃厚既牛奶味、軟綿滑既口感~好滿足❤