2017-02-03 269 浏览
雖然成日都經過山東街呢個位,但從來都唔發現原來呢度有間主打龍蝦嘅餐廳。因為餐廳係一樓,地下個入口只有個細牌,所以都係友人推介先知。不過可能最近龍蝦大熱,所以唔book位walk-in應該都有排等。餐廳裝修以簡約為主,以藍白做主色,牆身仲有d龍蝦圖案,不過目測座位唔多。因為見到Menu寫龍蝦包(188蚊/客)係限量供應,所以黎到第一件事就係點左兩客龍蝦包先。龍蝦認真足料,而且夠新鮮。不過我就特別欣賞佢有埋蕃薯條,而且成個display好吸引!不過同龍蝦包比較,呢個意式龍蝦海鮮薄餅就差左少少,龍蝦成分好似少左d咁。飲品方面就叫左杯Cookie & Mint 同 Strawberry & Rose Tea,前者個人認為影相靚,但就有點太甜,後者比較清爽,而且味道唔會假。

意式龍蝦海鮮薄餅
Cookie & Mint
Strawberry & Rose Tea
2017-01-14
意式龍蝦海鮮薄餅
2017-02-02 293 浏览
上年年中突然很多人大讚龍蝦包當時我和老婆仔也刻意前往銅鑼灣的這餐廳試過確實非常美味不過一直不知道原來旺角也有分店在農曆新年期間吃了不少中式食品今天我們道決定吃這西式的龍蝦餐既然決定了吃龍蝦我們當然要點在銅鑼灣吃過很美味的包叫了188元的龍蝦包再加了208元的龍蝦芝士配意式通粉飲品方面選了58元的Cookie&Mint再加配了68元的Apple Crumble很快就有龍蝦芝士配意式通粉意式通粉份量算多兩人吃也很足夠因為醬汁非常濃是帶有龍蝦湯味的芝士醬汁所以吃起來非常飽肚製作上也很細心的把龍蝦鉗內的肉都挑出吃起來啖啖肉非常方便而龍蝦包也很不錯龍蝦肉同樣很鮮味不過不知是否期望太高感覺上龍蝦肉比起之前吃時少了還好有其他伴碟有炸得非常香的薯條橙色的應該是番薯條略帶甜味帶來不同的味道這杯Cookie&Mint非常吸引鏡頭很適合用來打卡呃讚頭幾口喝起來很清新慢慢也嚐到oreo味不過再喝就覺得太甜了還是選擇淡味一點的飲品較好Apple Crumble也和預期的有點不同蘋果是一片片的散落在麥皮當中我們第一次吃到這種製法的Apple Crumble也算很特別起碼感覺很健康而麥皮也提供了不同的口感再加上雲尼
上年年中突然很多人大讚龍蝦包

也很值得一試
2017-02-01
龍蝦芝士配意式通粉
龍蝦包
同朋友仔去食晚餐,去過銅鑼灣果間幾好,所以就試埋旺角果間得唔得👀環境唔大,而且人手都不足。龍蝦飽$188個飽幾好食,不過只係有半個飽filled with lobsters (可能有1/3隻龍蝦既😂),所以抵唔抵見人見智。個沙律菜偏酸,本身落得太多檸檬汁。個薯菜有薯條同蕃薯條,幾好幾好。grilled lobster $208有半份龍蝦,焗得幾好,正正常常冇咩特別(配菜同上)。ice peach & lychee tea $48下部分peach tea果部份正常,但上面紫色個lychee tea完全係清潔精味😖😖😖 睇落靚係無用,最緊要好飲🙈至於服務就…,就無咩服務可言😂 舉手叫人叫十世都冇人理 (留意返間餐廳唔係大),最後係自己去攞餐具🙊想叫杯peach and lychee tea,走lychee tea(簡單啲黎講姐係要淨peach tea),問左做唔做到又唔答我得唔得,直接落單又唔同客講返聲,係咩玩法🤔🤔🤔😂
龍蝦飽$188
grilled lobster $208
有半份龍蝦,焗得幾好,正正常常冇咩特別(配菜同上)。
ice peach & lychee tea $48

2017-01-27 931 浏览
近年龍蝦大熱,由鮮爽清新嘅龍蝦刺身、香濃惹味嘅芝士牛油焗龍蝦、以至啖啖肉嘅龍蝦包,統統都成為不少人嘅桌上美饌。記得之前曾到訪過銅鑼灣一間以龍蝦做賣點嘅新派西日Café,品嘗了店子嘅招牌菜「Kama Signature Lobster Set 龍蝦匯」,覺得食物頗有水準,尤其是當中嘅一道人氣龍蝦包,包身烘至外脆內軟,裡面是半隻彈牙爽口嘅龍蝦肉,分量十足,令人一吃愛上。早前從 facebook 群組得知,餐廳喺旺角開咗間姊妹店《Day and Nite by Master Kama》,以白晝和夜晚為主題,日間主攻漢堡、三文治、手製意粉等輕食,而夜晚除了延續銅鑼灣店的特色,以龍蝦和 Kama Pot 作招徠外,更加入了多款新菜式,如意式龍蝦海鮮薄餅、吉列牛排配忌廉蘋果咖喱撈烏冬及限量供應的龍蝦玉子燒等,聽落非常吸引,所以這天就決意拉老公來一嘗。餐廳座落於旺角山東街,佔地兩層,踏進一樓,店面設計呈長方形,用餐區以梳化座為主,佈置簡潔,通道寬敞,配上一室藍白色裝潢,置身其中,令人感覺清爽暢快。拿起餐牌細閱,花款果然比之前到訪銅鑼灣店時,豐富得多,而且有好幾道菜式,如西班牙烤乳豬、吉列牛排,更只限
拿起餐牌細閱,花款果然比之前到訪銅鑼灣店時,豐富得多,而且有好幾道菜式,如西班牙烤乳豬、吉列牛排,更只限旺角店供應。
先由章魚燒 ($48) 開始,向來愛吃章魚小丸子,尤其是住處附近的一家店舖出品,每次路經,都會忍唔住口,買來邊行邊吃。至於這裡的章魚燒,水準都唔錯,燒得外脆內軟,食落仲有少少煙韌的口感,唯一就是稍嫌章魚肉唔夠大粒,幸好小丸子燒得熱辣辣,配埋面頭嘅紫菜、木魚絲同燒汁,香口惹味。
接著是一客香脆炸雞翼配龍蝦芝士汁 ($78),熟識筆者的朋友都知我是雞翼精一名,見這款炸雞翼竟然配上龍蝦芝士汁,感覺新穎,決定點來一試。雞翼以圓形木砧板承托,而龍蝦芝士汁就以小火爐熱著上桌。先以專用長叉叉起雞翼,再蘸點醬汁品嘗。雞翼炸得外脆內熟透,而芝士汁嘅龍蝦味亦好重,入口帶芝士郁香,與炸雞翼甚匹配。
之後是一客意式龍蝦海鮮薄餅 ($168),成品放上桌後,一看,嘩!Pizza 上面放咗一個大龍蝦頭做裝飾,視覺效果一流,非常吸睛。再細看材料,Toppings 除了有大量龍蝦肉外,還有虎蝦肉、魷魚、白菌和芝士等。立即拿起一塊入口,薄餅厚薄適中,而且啖啖都食到龍蝦肉,加上面頭嘅蝦粒、菇菌和蝦頭滲出嘅蝦膏,既鮮味又好吃。
壓軸選了客既邪惡又重口味嘅流心芝士龍蝦三文治配薯條沙律 ($108),三文治非常厚身,而且烤得色澤金黃,賣相吸引。急不及待,立刻拿起一看,芝士分量十足,雖然未至於澎湃,但拉絲效果唔錯。一口咬下,麵包烘得很脆,入口帶牛油香,而且芝味濃郁,加上入面夾著的龍蝦肉,鮮甜彈牙,非常滋味。不過建議大家一定要同朋友 Share 來吃,因為確實非常飽肚。
伴吃的薯條亦屬水準之作,非常脆口,而且薯味十足,尤其是用來 dip 剛好雞翼嘅龍蝦芝士汁吃,簡直係無得輸。最後來到飲品,選了杯以草莓作裝飾嘅 Strawberry & Rose Tea ($48) 作結,入口冰凍,散發著淡淡嘅清甜味,喝罷舒服自然,既輕巧又解渴。
2017-01-26
2017-01-26 246 浏览
Lobster Roll近來成了股熱潮, 以龍蝦為主題的食店亦相繼出現。其中一間 - Master Kama 更擴展分店到旺角。位於旺角山東街的分店 - Day and Nite by Master Kama, 高聳而明亮的入口及招牌, 十分易找也挺觸目。 步出電梯打開店門, 先是一幅巨型龍蝦鉗牆畫及黑白圖案紙皮石地台映入眼簾。位於中間的入口將呈長型的食店分開左右兩邊, 一邊是散檯, 另一邊則是卡座, 地理位置加上人氣食材, 7時多到達已幾乎滿座。 白色牆磚加上粉藍色圍板, 燈光柔和, 感覺蠻舒服的。 既然是主打龍蝦料理, 以龍蝦入饌的菜式選擇都很多, 當中加入了不少日式菜系的元素, 令食龍蝦變得更多元化。 Unicorn Dream $58粉藍粉橙, 非常Little Twin Stars 的顏色, 十分夢幻漂亮, 甚得我的歡心。 這fancy顏色的smoothie是由巨峰提子和波子氣水調製而成, 味道很香甜, 亦夠冰凍, 冰粒粗幼亦打得適中, 加上數粒棉花糖, 具可愛的裝飾性之餘也可食用, 很夢幻甜美的一杯。 Italian Cheese Sticks意大利芝士條 $

白色牆磚加上粉藍色圍板, 燈光柔和, 感覺蠻舒服的。

Unicorn Dream $58

Italian Cheese Sticks

意大利芝士條 $58

一碟5條的芝士條, 外層沾上香草炸到脆脆的, 內裡充滿芝士香濃鹹香, 份量滿滿的芝士更拉出長長的芝士絲, 蘸上伴隨的honey mustard 醬更為芝士條添香口。

Lobster Tamagoyaki
龍蝦玉子燒 $88

每日限量供應的玉子燒, 到來時熱騰騰的冒起煙來, 煎到厚厚的, 估計有2.5-3cm之厚度, 唧上沙律醬, 佐伴蘿蔔蓉, 令四方蛋磚令人有所期待。

龍蝦玉子燒
蛋熟的程度也做得剛好, 切開並未有鬆散情況, 蛋味和調味拿捏得不錯, 保持適量的濕潤而且滑溜, 中間捲有爽口龍蝦肉, 如果龍蝦肉份量慷慨點就更是理想滿足。

Lobster Roll
龍蝦包 $188

同樣每日限量供應, 店方的人氣主打 - 龍蝦包, 用木板呈上甚是豐盛。

龍蝦包
用上帶甜味的麵包, 質感十分鬆軟, 麵包兩側均塗上牛油烘得更是香脆。麵包中間夾有份量不少的龍蝦肉, 爽口肉質, 加上醬汁、香草和火箭菜調味, 味道鮮甜十分配合。

龍蝦包
伴碟除了有炸薯條還有炸蕃薯條的混入, 薯條香糯, 而蕃薯條香甜, 香脆不油膩, 十分好食, 更佐伴些沙律作出平衡一下。

龍蝦包 - 沙律
Apple Crumble $68

甜品點上Apple Crumble, 需要點時間來焗製。

Apple Crumble
用鐵板呈上, 非常熱辣辣, 面層的酥餅碎加入了燕麥類, 令吃著脆脆的口感更是富有嚼口。下層的蘋果片焗到腍軟香甜, 加上肉桂的香氣, 酸酸甜甜的, 令人更是開胃。

Apple Crumble
雪糕是雲尼拿味, 一口冰凍雪糕, 一口熱騰騰蘋果及餅碎, 加上濃濃的楓糖醬絕對是無懈可擊, 對糖精來說唯一的不足是楓糖醬可以再加多點(哈~!)

Apple Crumble
這頓龍蝦料理確實叫人回味, 食物水準跟賣相以至服務, 都是符合預期以上。原來這分店日與夜的餐牌有所不同, 這頓龍蝦晚餐既然是不錯, 下回可以嚐嚐日間龍蝦的分別。
龍蝦包 - 沙律
2017-01-26 1341 浏览
之前去過銅鑼灣既Master Kama 食過龍蝦包。估唔到依家旺角都有得食!就腳甘多,一定要再去Encore!位置係山東街近波鞋街,非常就腳易揾!店內裝修都係簡單舒服為主同銅鑼灣店一樣,店內好多龍蝦公仔好多人拎黎影相厄like今次同媽媽黎食,就拍版食個鎮店之寶龍蝦匯!賣相依然甘吸引!!!我同媽媽講,外國人食龍蝦鐘意甘樣煮,佢覺得好好奇呢度有一隻龍蝦既份量。其中一隻龍蝦鉗拎左黎做龍蝦包。龍蝦包用牛油烘過,又脆又香口,加埋啖啖肉既龍蝦鉗,真係大滿足!龍蝦鉗本身無乜調味,極期量都係加左d 鹽,但個鮮味同烘過既牛油面包好夾!媽媽都大讚,話好特別!其他龍蝦就拎左去烤。烤過既龍蝦無變到好乾身,反而好juicy. 為左保持鮮味都係無乜點醃過,另外準備左檸檬同醬比鐘意重口味既朋友。我覺得擠d 檸檬汁落去帶出個鮮味已經好夠。沙律菜都好新鮮又開胃。 特別既地方係炸薯條同炸番薯條crossover, 又新鮮炸起,真係又好味又滿足到2個願望可以揀湯飯或者烏冬,我地就揀左烏冬用石鍋上,拎到黎仲係滾緊烏冬除左有龍蝦之外,仲有其他海鮮。例如蚌,八爪魚仔,蟹柳,又有紫菜,粟米,雷嗚丸等配菜。最欣賞係個湯底,絕對既龍
位置係山東街近波鞋街,非常就腳易揾!
店內裝修都係簡單舒服為主
同銅鑼灣店一樣,店內好多龍蝦公仔
好多人拎黎影相厄like

今次同媽媽黎食,就拍版食個鎮店之寶龍蝦匯!
賣相依然甘吸引!!!
我同媽媽講,外國人食龍蝦鐘意甘樣煮,佢覺得好好奇
呢度有一隻龍蝦既份量。其中一隻龍蝦鉗拎左黎做龍蝦包。

可以揀湯飯或者烏冬,我地就揀左烏冬

用石鍋上,拎到黎仲係滾緊
最欣賞係個湯底,絕對既龍蝦湯。 聽說係淆了12小時既湯底,難怪甘鮮甜入味! 烏冬無斷開晒,而且好消。 放係石鍋既龍蝦都係啖啖肉!最後所以野連湯式都飲晒食晒,得返個吉既石鍋仲識噴煙
Mint Lemonade
由檸檬同薄荷整成既沙冰特飲。 味道有d 飲 Virgin Mojito. 好refreshing, 食完甘多野可以消下滯

媽咪平時食龍蝦都係中式煮法,西式佢都係第一次,估唔到佢接愛到之餘仲大叫好食!老少咸宜呀!
  • 龍蝦湯烏冬
2017-01-25 221 浏览
我地三個女仔今晚黎左呢度食晚飯🍴舖頭裝修簡約,環境舒適,店員都有笑容,有禮貌試左呢度出名嘅龍蝦包,果然無令我地失望表面烘得微脆嘅面包,包住鮮味嘅龍蝦肉。再撒上香草碎,入口好香。龍蝦好新鮮,而且味道濃,鍾意龍蝦嘅一定唔可以錯過麵包外脆內軟,而且甜甜地,就咁淨食包都好好味烏冬撈上咖喱汁同鮮忌廉,入口幼滑,感覺好creamy。配上厚薄適中嘅吉列牛扒,幾特別。牛扒四面裏上炸粉,肉味十足。大概九熟左右,略厭過熟。如果可以七成熟可能會好味D。薄餅烤得薄脆,面頭有香濃黑松露同芝士,仲有菇菌片,非常足料雞泡魚乾味道鮮甜,但係切得唔夠深。我地叫店員幫我地拎入去廚房再切,佢地都好有禮貌。飲品方面就叫左呢支Cider。雖然有4%酒精,但因為偏甜飲所以唔似酒。散發淡淡檸檬同微微薑味,好好飲總括黎講今晚有一個enjoy嘅時間,下次會再黎試其他野
我地三個女仔今晚黎左呢度食晚飯🍴
舖頭裝修簡約,環境舒適,店員都有笑容,有禮貌
龍蝦包
試左呢度出名嘅龍蝦包,果然無令我地失望

龍蝦好新鮮,而且味道濃,鍾意龍蝦嘅一定唔可以錯過

麵包外脆內軟,而且甜甜地,就咁淨食包都好好味
吉列牛扒配忌廉咖喱撈烏冬
烏冬撈上咖喱汁同鮮忌廉,入口幼滑,感覺好creamy。

配上厚薄適中嘅吉列牛扒,幾特別。

黑松露野菌薄餅
薄餅烤得薄脆,面頭有香濃黑松露同芝士,仲有菇菌片,非常足料
雞泡魚乾
Lemon  &  Ginger  fruit  cider
飲品方面就叫左呢支Cider。

總括黎講今晚有一個enjoy嘅時間,下次會再黎試其他野
2017-01-25
午餐
吉列牛扒配忌廉咖喱撈烏冬
黑松露野菌薄餅
雞泡魚乾
2017-01-22 103 浏览
係旺角好方便就搵到 (旺角山東街50號1-2樓)服務員好仔細介紹特別菜式,而我叫了5款菜式,最喜歡以下三種:必食推介: 🧀流心芝士龍蝦三文治-三文治龍蝦新鮮足料,配上流心芝士,芝士控必試! 份量足,2人食也足夠。 🥘龍蝦湯- 香濃味道新鮮,湯足料配上龍蝦肉,非常吸引 🍞龍蝦玉子-玉子香滑,入口融化,內配蝦肉,美味非常飲品必試推介:🍫🍪cookies & mist微微薄荷香氣配上朱古力和曲奇配搭新鮮,朱古力味道唔太甜, 不會太膩,值得一試
係旺角好方便就搵到 (旺角山東街50號1-2樓)

飲品必試推介:
2K
2017-01-22 442 浏览
之前食過Master Kama嘅龍蝦set同龍蝦湯烏冬超好食。 Day and Nite by Master Kama 原來係Master Kama嘅嘅姊妹店 主打食芝士同龍蝦,menu內款款邪惡。 三重芝士雞肉烤餅($68) 烤餅內滿滿芝士和雞肉粒,一份有六件,香脆可口,每啖都是滋味。 流心芝士龍蝦三文治配薯條及沙律($108) 這個流心芝士龍蝦三文治可謂相當邪惡,三文治一開為二,芝士拉絲效果非常強勁,可以拉出高高的,叫人興奮。 除此之外,三文治內放上了粒粒龍蝦,爽甜可口,吃一件多滿足,不過建議大家可幾人一起share, 因為芝士份量真的很多啊! 清酒龍蝦膏藍青口檸檬辣椒意大利麵($78) 意大利麵是店內自家製的,質感爽彈,比一般的意粉更吸收味道。檸檬辣椒味道酸甜開胃,份量夠多,藍青口肉厚鮮甜,加上伴碟精緻,令人難以抗拒。 龍蝦芝士Mac and Cheese Risotto ($208) 最後點了個龍蝦芝士Mac and Cheese Risotto ,是另一邪惡之選,芝士與意大利飯一起煮成,再加入半隻龍蝦,令整個看上來很有

三重芝士雞肉烤餅($68)

流心芝士龍蝦三文治配薯條及沙律($108)

清酒龍蝦膏藍青口檸檬辣椒意大利麵($78)

最後點了個龍蝦芝士Mac and Cheese Risotto ,是另一邪惡之選,芝士與意大利飯一起煮成,再加入半隻龍蝦,令整個看上來很有「睇頭」。

Risotto質感適中,富豐富龍蝦和芝士口味,龍蝦肉質新鮮肥厚,鮮甜多汁,令人吃不停口

2017-01-04
2017-01-19 421 浏览
食野都要講潮流,一直大熱既龍蝦包開到成行成市,之前只可以去港島區先食到,而家連旺角區都有分店,真係方便得多。依間餐廳位於波鞋街交界店內座位闊落唔迫,坐得舒服,比起旺角依區內既餐廳空間大得多,今日星期一黎食都好多人客,就算係星期一都唔會感到冷清依度有分DAY & NIGHT MENU,食晚餐當然叫左NIGHT MENU內其中一個SET,我地叫既套餐無跟餐飲,我地都冇額外叫,落單後店員好細心即時比左兩杯水我地叫左依個set都有幾多野食,足我們二人份量,有龍蝦包、半邊龍蝦、薯條同龍蝦什錦海鮮石鍋湯飯或烏冬龍蝦包外皮食落脆口,好香牛油味,內面軟熟,上面鋪滿龍蝦肉,仲夾左少許芝士同沙律醬,足料又好味半邊龍蝦面頭有少少蒜蓉,食落味道適中唔會太咸,咬落幾爽口,龍蝦都幾大隻,肥美肉厚薯條內有薯仔同蕃薯,每條都炸得好香脆,好特別既係有蕃薯薯條,味道甜甜地又重薯味龍蝦湯海鮮飯係用石鍋盛載著,一送到上枱就一直滾住,好適合最近天氣凍既時候食,份量比想像中大鍋,湯飯內真係樣樣海鮮都齊,有青口、蝦仔、魷魚、蟹柳、日式魚蛋片等等,本身上枱時都好多湯,但過左陣放耐左,飯就吸哂所有湯,變成意大利飯咁,口感都幾特別,個湯

龍蝦湯海鮮飯係用石鍋盛載著,一送到上枱就一直滾住,好適合最近天氣凍既時候食,份量比想像中大鍋,湯飯內真係樣樣海鮮都齊,有青口、蝦仔、魷魚、蟹柳、日式魚蛋片等等,本身上枱時都好多湯,但過左陣放耐左,飯就吸哂所有湯,變成意大利飯咁,口感都幾特別,個湯唔會太咸,食得出有香濃既龍蝦味,食完之後仲唔會覺得口渴
2017-01-18 1232 浏览
再一次在旺角搵到食山東街可以看波鞋可看衫更宜找食畢竟是旺角自問不最認識旺角但只是站立在燈位有個映入眼簾的窗櫺景竟吸引腳步就上去這日與夜的龍蝦大專家一向能吃的在下看到一套裝龍蝦匯428$很沒可抗拒今天心情很佳因為電影歲月神偷主角賣鞋吳君如意指生活就是一日難一日佳難佳拼貼=鞋我心情佳就飲奶茶返回這個西餐廳杯茶是煲的不是茶包哄的本人相當窩心。也同意吃什麼都要"arm " key對口感我就是那麼有性格也樂於如此平時我好精明有些過分算死草428$😭午餐事關係龍蝦又覺得:好地地right Not wrong 等龍虾期間看到新出下午茶牌你知啦⋯⋯呢度食好野忽然有下午茶當然不會放過鬼叫從來為食咩返回⋯⋯返回格價一輪還再來的時候就會算準3時才來懷疑我同龍蝦有仇焗半隻蝦一到我不用3分鐘將之解體仲好優雅地將肉身一二口搞掂新鮮龍蝦勁滋味juicy really fresh 無欺客好吃😋跟著才得閒試試著名的龍蝦治面包相當幼滑細膩本來大枝野不甘心吃面包的我也失去原則因為包很多優點Soft 少少甜鮮烘焙怪不得在open rice 也屢被關注如果我說這裡龍蝦好吃損友都費事理 貴重海鮮我一定話好食但我連面包都讚簡直瞠
再一次

就飲奶茶返回
這個西餐廳
杯茶是煲的
不是茶包

哄的本人相當窩心。

也同意

今次吃完龍蝦
不改好奇本性
忙問領班
請教他們的龍蝦
是波士頓,(普遍 不大矜貴)
原來是加拿大入口
That is why
好吃精緻又較少食得到
物以稀有為貴

古人無講差
很開心實在的冬日快樂。
侍應可能見我食晒全部龍蝦

2017-01-18
  • 龍蝦匯
  • 意式龍蝦海鮮薄餅
2017-01-17 99 浏览
Boxing day係旺角瘋狂shopping完,再係波鞋街比我買埋我既心頭好,最新出個對限量版波鞋,已經攰到行唔郁又勁肚餓…咁岩行過對面橫街山東街就有間用龍蝦做主題既餐廳叫-Master Kama入到去,餐廳係用淺藍的色調,營造一個身置於海洋舒服的感覺!餐牌設計都好有心思,再揭落去,食物既款式都好多,除左龍蝦,都仲有其他西式,日式,意式等等既選擇,見到咁多選擇真係好興奮啊!我通常首先就會叫個沙律,感覺上有啲蔬菜健康啲😂沙律選擇有兩款,凱撒沙律就食得多,今次就試下未試過既加州脆片香橙雞肉配芝麻薑汁!開頭覺得會唔會個味好奇怪呢,點知一食…嘩,不得了!唔食就走寶啊!香橙大大粒去晒皮,一擺入口勁爆汁,超甜一啲都唔酸!沙律菜呢唔係用平日西式既沙律菜,竟然係用中式既椰菜,原來都好爽口,配上特制醬汁,酸酸地好開胃,旁邊仲有炸脆既米粉,撈埋一齊食好有口感!意式龍蝦海鮮薄餅-用左我最愛既薄脆pizza底,批邊烤得好香脆!批的涵相當豐富,每塊批都有大大粒爽口龍蝦肉配上其他海鮮,絕對唔係求其擺幾粒海鮮係上面就算👍pizza既醬汁用上平時少食到的龍蝦汁,令成個pizza既味道更加突出!再加上大量芝士,見到可

入到去,餐廳係用淺藍的色調,營造一個身置於海洋舒服的感覺!
意式龍蝦海鮮薄餅-用左我最愛既薄脆pizza底,批邊烤得好香脆!批的涵相當豐富,每塊批都有大大粒爽口龍蝦肉配上其他海鮮,絕對唔係求其擺幾粒海鮮係上面就算👍pizza既醬汁用上平時少食到的龍蝦汁,令成個pizza既味道更加突出!再加上大量芝士,見到可以拉出長長的芝士好開心!係一個好有水準既pizza!一定要試!
龍蝦包-包烤得香脆,裡面夾住好大隻龍蝦鉗,份量好足料,幾個朋友都夠食,如果要share每份都可以食到啖啖龍蝦肉!旁邊仲兩樣配菜,有淋上沙律醋既沙律菜同埋炸薯條,炸薯條除左我地平日食開既,仲有橙色既炸蕃薯條,甜甜的我好鐘意!相當有驚喜!
另外,我叫左杯Matcha Latte試下, 綠茶味可以重一點就更好,不過濃濃咖啡味道,加上忌廉變得香滑,天氣凍適合飲返杯熱飲也是不錯的選擇!
依度既食物全部都好有份量好足料,好岩一班朋友黎gathering, 下次再黎旺角要試埋其他野食先
2017-01-16 139 浏览
之前睇咗篇介紹呢間餐廳嘅報道佢哋本身係介紹特色野飲但原來佢哋嘅龍蝦包都好出名所以今次想去都諗住試吓佢哋嘅龍蝦包雖然係平日但係我都打咗電話上去book位其實佢哋間餐廳都幾易搵係波鞋街方向沙嗲王隔離上樓就係啦 我哋兩個人叫咗三樣嘢就係龍蝦包宅牛肉忌廉蘋果咖喱烏冬同埋Nachos +兩杯嘢飲首先講下個咋牛肉烏冬先其實都真係幾好食個湯底非常非常之濃郁雖然對我來講有啲樓但係我都食咗兩條對我來講實在太漏啦但係食咗兩條之後都真係幾好食個湯底好濃郁好creamy 烏冬都非常彈牙到龍蝦包上枱嘅時候非常有霸氣佢配埋兩色炸薯條同埋沙律所以成個擺面都非常之好睇相機食先之後就開始食啦個包非常之脆口同埋都好厚個餡個龍蝦同個龍蝦汁非常之match 龍蝦肉好彈牙所以成件事實在太好食啦雖然個價錢都差唔平,大約$200但係以龍蝦包來講其實個價位都唔算太高所以都推介俾各位去試吓架我推介飲呢個菠蘿茶正式嘅名我都唔記得咗但係咁油膩嘅食物當中佢會有refresh嘅感覺 總括嚟講呢間餐廳喺旺角正中心出咗地鐵站行5分鐘左右就到嘢食又OK坐又坐得舒服雖然佢有時間限制但都吹下水食下嘢都幾好聽說銅鑼灣都開咗,下次去試下先

之前睇咗篇介紹呢間餐廳嘅報道

出咗地鐵站行5分鐘左右就到
嘢食又OK坐又坐得舒服
雖然佢有時間限制
但都吹下水食下嘢都幾好

聽說銅鑼灣都開咗,下次去試下先

2017-01-15 106 浏览
在英國倫敦吃過Burger and Lobster之後,特別鍾情於主打龍蝦菜式的餐廳。今次要試下位於旺角的Day and Nite by Master Kama!龍蝦芝士Mac N Cheese ($208)可自由選擇長通粉或意大利飯,今次選擇了長通粉。龍蝦由波士頓新鮮空運到港,餐廳將龍蝦起肉,加上芝士及龍蝦汁焗煮,層次感豐富。不可不提這道菜式加了兩片檸檬,檸檬汁的酸中和了芝士的膩感,配搭得非常好。Lobster Pizza ($168)Pizza加上龍蝦肉、蝦肉、多種芝士烤焗而成,十分足料。Pizza烤焗得微脆,又可以保留海鮮的水份,味道不錯。馬糞海膽茶漬 ($158)海膽丼吃得多,但配上茶漬這個做法都是第一次試。先吃海膽飯,馬糞海膽新鮮,味道非常鮮甜,加上魚子醬,非常好味。接着是茶漬的做法,將茶壺裏微熱的昆布湯倒入海膽飯,昆布湯與海膽飯出奇地夾,將鮮味提昇,非常有驚喜。
龍蝦芝士Mac N Cheese ($208)
Lobster Pizza ($168)
馬糞海膽茶漬 ($158)
海膽丼吃得多,但配上茶漬這個做法都是第一次試。
2017-01-15 89 浏览
幾經辛苦終於捱到聖誕假,難得可以連放四日,冇得去旅行既我唯有乖乖留港消費啦🙃今日就約左朋友仔行旺角買聖誕禮物。行到餓餓地,又係時候搵嘢食喇,我地呢兩個偽文青遠遠就俾呢間master kama簡潔既招牌吸引左。一坐定,首先點左杯飲品,我叫左杯荔枝桃茶,分開試上下兩種味,飲唔到有咩特別,但原來將兩種口味混和,味道異常地夾,好清新。入到去,見到餐廳係用我最愛既藍色做主調,連碟都係有唔同既藍色花紋,實在太可愛,太精緻喇😍我地呢兩個嚴重選擇整體黎講,呢度既食物非常足料,攞盤亦好精緻,滿足肚仔之餘,仲適合影相呃like,絕對值得一試。😋困難症既患者決定要個分享盤,咁就可以試多幾樣喇😋。呢個拼盤真係好豐富,如果鍾意食芝士既,絕對唔可以錯過佢既芝士雞烤餅同芝士條,啖啖芝士真係令人好滿足。而佢既橙色薯條甜甜地,味道亦好特别。中間既餃子加左雞軟骨,食落有唔同既口感,食到停唔到口 。而雞翼上面就灑上左檸檬皮,剛好中和炸雞翼既油膩感。小丸子就細細粒,一口一粒夠豪邁。其實拼盤份量都算多,兩個人食完都已經飽左六成。不過貪心既我地仲叫左個龍蝦湯。湯既味道好濃,而且好足料,有大大啖龍蝦肉,真係好抵食。一碗湯又點可以滿
一碗湯又點可以滿足到我地對龍蝦既期待,點都要加個玉子燒先。龍蝦玉子燒入面有大大舊既龍蝦,真材實料,絕對冇偷工減料,又甜又滑既玉子燒完美地為今晚晚餐作結。