2018-10-27 41 浏览
今日係旺角食龍蝦餐,依間野有兩層,不過地方比較細,餐廳主打龍蝦嘅食品,有飯,意粉,或者pizza,份量唔算太多,但好多都有芝士,所以女仔都一定夠飽😄依到價錢唔算平,三個人食,平均都要三百蚊,不過試一次ok啦🥢
今晚稍稍視察完新屋裝修,家姐忽然興致勃勃拉我去食蟹宴😅。呢間樓上餐廳裝修帶紐約風,菜式就走fusion路線。家姐嚟之前已經睇定menu, 一坐低就要點蟹宴The Holy Crab🦀, 其實我連餐牌都未拎上手😅🙄。Okie Okie,你話事囉😏。蟹宴頭盤先嚟個六小缽,係日式前菜,擺盤精緻,味道都唔錯。另外加個芝士蟹肉釀蟹蓋,仲配上超鮮味三文魚籽添😋😋😋。家姐唔食芝士明益我啦😝😝家姐其實一心嚟食蟹宴嘅,但可惜店家唔夠蟹🦀😅, 所以要用龍蝦代替🦐,不過食材同樣新鮮好味😍😍😍。紙火鍋湯底是昆布湯,上枱就傳來好香嘅昆布味,又好似有鰹魚味🤔👍。估唔到呢間外觀咁西式嘅餐廳,竟然有咁像樣嘅日式龍蝦紙火鍋噃,除左盤龍蝦海鮮盤之外,野菜盤都非常新鮮,放落湯鮮昆布湯內浸熟,索滿湯汁嘅菜特別鮮甜😍。全晚又蝦又蟹又蜆,但家姐竟然最期待嘅係呢個雜炊😅,不過佢都唔簡單,係用左好多蟹肉煮嘅,非常鮮味。甜品今晚係簡單嘅雪糕,藍白色雖然好靚,但有冇人可以話俾我知呢個係咪波子汽水味雪糕?個蟹宴雖然係二人前,但我覺得其實足夠三個人食,性價比都幾高,而且食材新鮮,個人覺得可比贏好多日本餐廳添噃!

蟹宴頭盤先嚟個六小缽,係日式前菜,擺盤精緻,味道都唔錯。

2018-10-25
  • The Holy Crab. Two
2018-10-26 153 浏览
好記得上次嚟係食蟹宴🦀,今次同朋友去決定散叫,食番餐廳主打嘅龍蝦包✌🏻。散叫選擇都唔少,不過餐龐主打龍蝦,所以有唔少相關菜式,以餐牌所見,食物價錢唔算平,但睇落都幾吸引。今次叫左2個主菜,1個小食同1杯飲品share。 龍蝦包($188)Lobster Roll Served with French Fries and Lemon Butter餐廳主打龍蝦包,當然要一試😋。呢間嘅龍蝦包用上甜排包做包身🍞,外面塗上牛油再烘到微脆,中間加入龍蝦肉同沙律醬。加上檸檬汁🍋可以提鮮,龍蝦肉亦夠彈牙,但龍蝦肉唔算多,份量少左d😣,有少少失望。旁邊仲有炸薯條🍟同蕃薯條🍠,炸得唔油膩又夠脆,挺不錯👌🏻,整體上成個set算係不過不失。海膽忌廉蟹肉意粉($158)Urchin Cream Sauce Crab Meat Spaghetti 意粉煮得唔腍有咬口,醬汁夠creamy ,而且有一絲絲蟹肉🦀。意粉醬好濃味,每條意粉都被醬汁包裹好好食🍝😋,海膽都唔錯不過份量較少,而且醬汁濃味到有d蓋過左海膽嘅鮮味,正常的一人份量,其實好好食👍🏻,不過呢個價錢有d貴🙊。三重芝士雞肉烤餅($75)Chicken Que

今次叫左2個主菜,1個小食同1杯飲品share。

龍蝦包($188)

海膽忌廉蟹肉意粉($158)

三重芝士雞肉烤餅($75)
Chicken Quesadillaes
Mozzarella, Jack & Cheddar Cheese and Stuffed in a Toctilla with Chicken

烤餅中間夾上雞肉粒🐣同芝士🧀,雞肉粒有質感,唔會切到碎濕濕👍🏻。一客有6件,芝士味夠哂濃,不過味道唔夠豐富,口感亦偏乾,整體上算係不過不失啦。

Grapefruit & Passion Fruit Tea ($48)
紅藍2隻色好誇張😳,但估唔到幾好飲!果茶帶淡淡熱情果香🍹,清新中帶點甜味🌸🌸🌸。以$48蚊而言,份量都幾大杯💋,抵飲😘。
  • Grapefruit & Passion Fruit Tea
  • 海膽忌廉蟹肉意粉
2018-10-25 53 浏览
10月又是不停看👻片的好時機,等待驚嚇的來臨,正正要喂飽肚仔先。凱薩沙律🥗78份量不吝嗇,舖得也是美美的。菜ok新鮮沒有黃,而且汁醬夠惹味。章魚燒48是我小時候很愛吃的小食,每次害怕未如日本的好,驚🐙不足,所以多年沒有吃lu🤣今夜吃,特別有回憶,脆脆的外層,包住如半熟嫩的涵,入面有少許的章魚,挺香口。雞軟骨餃子🥟48餃子做得工整,涵料不多,每口都食到軟骨的脆爽,富有強烈口感呢!龍蝦芝士mac and cheese208龍蝦份量不多,但入口彈牙,芝士味道濃香芬芳,和即煮的大通粉口味一淡一重的交替並存。倒是小妹我特沉溺🧀如這意粉具有更多芝士會更吸引。綠茶心太軟68女生不吃點甜品,就像沒有把正餐吃好。外層薄,涵料香甜溢岀,呍喱拿雪糕冰凍帶奶香也是不俗。食後感:環境佈置有特色,晚上氣氛更好,人客較多,十分熱鬧。

凱薩沙律🥗78

章魚燒48

雞軟骨餃子🥟48

龍蝦芝士mac and cheese208

綠茶心太軟68

食後感:環境佈置有特色,晚上氣氛更好,人客較多,十分熱鬧。
  • 凱薩沙律
  • 綠茶心太軟
2018-10-25 49 浏览
餐廳人氣高企,原因如圖-日系賣相勁靚。今天是週末tea time,入座率高近9成。每枱的入座時間限時90分鐘,打咭確是充裕的。男友叫了杯生啤及卡邦尼意粉,不消10分鐘便上桌。那顆流心蛋確是整碟意粉的靈魂,意粉的汁醬惹味但多吃兩口便發現過鹹,心內打了個折扣。我叫的是鮮果乳酪沙律,意外地讓我等上20分鐘(內心正躊躇是否漏單)。七彩繽紛的小粒鮮果放在精緻的餐具上叫人消了一半氣,吃下那股半甜半酸的味道亦教人醒神。我另叫了杯士多啤梨玫瑰凍茶(少甜少冰版),味道也不錯。位於旺角的這一間樓上CAFE走中高價路線,但服務及味道只算是合格,再訪機會不高。

2018-10-06
2018-10-23 62 浏览
食物普通 呢個價錢可以食到第二間更好食既龍蝦包 、完全唔值呢個價錢 、、、最後餐廳入面既女侍應 、黑口黑面 、食物黎時好似扔洛台甘 ,可能佢心情唔好掛、全程係bad face
2018-10-21 129 浏览
吃了個價錢$188的龍蝦包+薯條,非常失望龍蝦肉實在太少了!龍蝦肉也是沒有味道的!只有薯條比較可取。另外點了$168蚊的海膽茶漬飯,menu上寫住有dessert的,但上菜後並沒有看見,詢問服務員後,只話盤上的蘿蔔片就是dessert。另外主菜的海膽飯和跟餐飲的綠茶都是沒有味道的。跟吃白飯和喝水沒有什麼分別。總括而言今晚食呢餐真係中哂伏,同埋根上材料上和份量上都不值呢個價錢。建議各位食家真係唔好幫襯。

建議各位食家真係唔好幫襯。

2018-10-21 98 浏览
Was here for the lobster roll before and it was quite good so decided to came back again to try the other stuff. 食物嘅賣相好好,叫咗兩個龍蝦湯兩個蟹蓋野都係唔熱嘅!龍蝦玉子唔錯可以一試,叫咗火鍋二人餐,冇蟹蓋所以俾咗半隻龍蝦我哋,隻蝦唔係好新鮮,叫咗兩杯飲品 was quite good. The drinks were better than expected after trying the food. 總括來講味道不過不失冇乜驚喜🤨
Peach ,  Lychee  tea
2018-10-21
Peach ,  Lychee  tea
龍蝦玉子
2018-10-17 145 浏览
我不嬲都唔會留食評但今次真係好激氣忍唔住打呢篇野出黎!同好友慶祝生日見網上好多好評 好友想試龍蝦咁就試下啦點知!食物又少又貴又唔係特別好食都算最嬲係個女侍應唔知搞咩野坐咁耐 佢黑口黑面黑足咁耐落單黑面黎野食果陣 拎住碟野企喺度唔出聲 又黑面唔知搞咩到我地移開個位俾佢放野食之後佢就大大力「澎!」咁放碟野喺枱到我地食緊野佢就一路啤住全間餐廳嘅人哇大佬 我俾錢係去享受食物係去同好友慶生何況我地都無做過任何嘢得罪呢個女侍應點解我地要俾錢買難受?最搞笑係有個男人應該係佢腦細出左黎之後呢個女侍應就360轉變 勁好笑容哈哈哈總結 唔會再去!食到一肚氣!
我不嬲都唔會留食評
但今次真係好激氣

忍唔住打呢篇野出黎!

同好友慶祝生日

佢就一路啤住全間餐廳嘅人
哇大佬 我俾錢係去享受食物
係去同好友慶生
何況我地都無做過任何嘢得罪呢個女侍應
點解我地要俾錢買難受?

最搞笑係
有個男人應該係佢腦細出左黎之後
呢個女侍應就360轉變 勁好笑容
哈哈哈

總結 唔會再去!食到一肚氣!
2018-10-17 143 浏览
位於山東街,地點都容易搵到,坐落唔算擠迫。樓上Cafe嘅感覺。就咁睇餐牌真係好難選擇,花多眼亂但係又冇一個特別突出同主打,除咗好貴嗰啲set之外。可以簡化一啲。不過嘢食有啲驚喜,酥炸和牛同蘋果咖喱烏冬,兩樣都算係中上嘅品質,價錢都唔貴。流心龍蝦三文治賣相吸引,好味但係食唔出流心。薯條擺咗好耐仍然係脆嘅。唔記得咗講圖一二嗰個章魚大阪燒,章魚係壞嘅。食落去臭臭地。初頭大家唔好意思講,後來有一份直情好嚴重地臭,大家吐咗出來,原來大家都覺得有問題。於是店家就換咗半份關西燒(豚肉)比我哋,呢個關西燒,朋友覺得OK,我就覺得仲係有啲怪怪地味最緊要我個肚冇事姐..嘢飲方面大家覺得都唔差,朋友表示呢一個係好満足嘅真士多啤梨味因為驚有好多香精,所以我買咗檸檬水,但係試過朋友個杯寫到古靈精怪嘅花茶,飲落去都幾順口,而且裏面好多雜果 如果午餐來講,人均要成$180(仲要因為我只係叫咗0 水)咁就見仁見智啦。正當見到一個好吸引但少貴嘅$588紙火鍋拼盤組合(下圖),約班朋友10月尾再嚟食嘅時候,有人話之前嚟過啲餐具同嘢食都比較污糟,所以好猶豫啊🙄待續🤷🏻‍♀️

於是店家就換咗半份關西燒(豚肉)比我哋,
呢個關西燒,朋友覺得OK,我就覺得仲係有啲怪怪地味
最緊要我個肚冇事姐..

待續🤷🏻‍♀️

2018-10-17
鱈場蟹海鮮紙鍋($588二人前)Master kama既龍蝦包相信大家都唔陌生,最近餐廳推出左新既宴!!即刻吸引左去試!🦀-二人前set包括1. 六小砵: 見後圖 係賣相精緻既前菜 不過真係迷你份量呢~有蟹肉玉子、枝豆、芒果慕絲大蝦、蕃茄麻醬豆腐、蜆肉同海帶,夠哂開胃😆2. 芝士蟹肉釀蟹蓋依個係最愛 好食😍🤤蟹蓋脆脆薄身 應該係炸過,上面係滿滿的灸燒拉絲芝士同蟹肉,仲有三文魚籽同魚乾片配合添🦀3. 蟹粥蟹粥味道比較清,淡味,不過撈起見到唔少蟹肉,配上蟹蓋既魚乾片好夾,食火鍋前清清腸胃都唔錯喔~4. 鱈場蟹海鮮鍋重點黎啦!火鍋係用紙上,裡面係昆布湯🍲而火鍋材料有鱈場蟹腳同龍蝦啊(今日食無左膏蟹,所以比左龍蝦取代) 好新鮮!大大隻!真係啖啖肉好鮮甜!仲有唔少膏添呀👍🏻👍🏻藍青口都好新鮮,真係好唔錯🤤🤤除左海鮮,仲有蔬菜同丸類,滿足☺️5. 最後仲有甜品送
鱈場蟹海鮮紙鍋($588二人前)

二人前set包括

2. 芝士蟹肉釀蟹蓋

3. 蟹粥

4. 鱈場蟹海鮮鍋

5. 最後仲有甜品

2018-10-15 381 浏览
近排呢間野因為有買一送一嘅優惠而突然被瘋傳 咁我地行開旺角都特登黎試吓 平日晚上七點左右 等位既人唔多 我地都好快被安排入座我哋本身就係想試龍蝦包 然後發現個KAMA signature lobster set有包埋龍蝦包就叫左個龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬上枱既時候 個湯底都仲係處於沸騰既狀態 好多泡泡係度翻騰 但係唔知係咪滾過龍既關係 d烏冬淋晒 而且唔太入味之後就要介紹木板上既主角龍蝦包龍蝦包用左排包做包皮 睇落就無乜特別 點知咬落外脆內軟 超鬆化 食落仲有陣陣牛油香 內裏仲包住啖啖鮮甜既龍蝦肉 超有驚喜 不過食個時要小心滿到瀉既龍蝦肉會隨時跌岀黎烤蒜蓉牛油龍蝦呢半隻龍蝦用左蒜蓉同牛油去烤 蝦肉爽口 不過味道就偏淡呢個set我地2個人食就岩岩好 而龍蝦包確實令人難忘

龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬

呢半隻龍蝦用左蒜蓉同牛油去烤 蝦肉爽口 不過味道就偏淡

烤蒜蓉牛油龍蝦

呢個set我地2個人食就岩岩好 而龍蝦包確實令人難忘

2018-10-11 235 浏览
煙肉蘑菇忌廉汁意大利麵配62度溫泉蛋睇個名就知勁野食落似卡邦那意粉相似溫泉蛋混在一起口感黏稠每條意粉都沾滿醬汁口感非常豐富配料煙肉蘑菇非常多日式豚肉雜錦石鍋湯烏冬第一次食石鍋湯烏冬煲滾着出場,很有氣勢看著石頭鍋的鍋就知道是重量級辛苦了侍應捧住重重的石頭鍋出場滾了大概數分鐘滾泡開始停頓四個女子便開始起動筷子選了蕃茄湯底,非常濃郁配菜亦都很豐富特別要提一提當中的粟米粒竟然是用新鮮粟米能食出用心烹煮的製作酥炸大啡菇斬件列隊一字排開加洲脆片香橙雞肉沙律配芝麻薑汁很有特色的一個沙律朋友叫了杯 Peach & Lychee上面係紫色下面係橙色顏色藏得好特別以我個杯是 Master Magic Soda出場時候上藍下白準備變魔術Magic侍應會詳細講解將試管中檸檬汁倒進杯時會慢慢變色檸檬汁添入杯中後立刻變了夢幻的粉紫色真是好Magic 啊!龍蝦包的龍蝦肉非常充足麵包有少少蜜糖在旁的沙津和薯條是完美的配合朋友叫的兩杯飲品待應送錯來的午餐三文治餡料滿瀉非常吸引所以偷影了下次會再來食這個三文治
煙肉蘑菇忌廉汁意大利麵配62到溫泉蛋

每條意粉都沾滿醬汁
口感非常豐富
配料煙肉蘑菇非常多

第一次食石鍋湯烏冬
煲滾着出場,很有氣勢
看著石頭鍋的鍋
就知道是重量級
辛苦了侍應捧住重重的石頭鍋出場
滾了大概數分鐘
滾泡開始停頓
四個女子便開始起動筷子
選了蕃茄湯底,非常濃郁
配菜亦都很豐富
特別要提一提當中的粟米粒
竟然是用新鮮粟米
能食出用心烹煮的製作

斬件列隊一字排開
嘉洲脆片香橙雞肉沙律配芝麻薑汁

加洲脆片香橙雞肉沙律配芝麻薑汁
很有特色的一個沙律
Peach  &  Lychee  Tea  /  Master  Magic  soda

朋友叫了杯 Peach & Lychee
倒進杯時會慢慢變色
Master  Magic  Soda

檸檬汁添入杯中後
立刻變了夢幻的粉紫色
真是好Magic 啊!

龍蝦包的
龍蝦肉非常充足
麵包有少少蜜糖
在旁的沙津和薯條
是完美的配合
黑松露蘑菇餐湯
Sparkle  Apple  /  Sunset -  Chubby

朋友叫的兩杯飲品

Master  Magic  Soda
黑松露蘑菇餐湯
  • 日式豚肉雜錦石鍋番茄湯烏冬
2018-10-11 186 浏览
約左班姊妹們出旺角食lunch同shopping,其中一個姊妹帶左我地黎呢間Day and Nite by Master Kama,佢之前黎過,覺得呢間好岩我地打卡、影靚相post ig餐廳係1樓,一入餐廳,見到以粉藍同深藍做主色,已經好心心眼果然係打卡好地方Menu的食物種類有好多,我地一行4人,好多野都想食,揀餐都揀左好耐睇到去飲品果頁,d飲品色彩繽紛,實在太吸引喇,所以我地決定揀飲品先每人點左一杯野飲Sparkle Apple (左)Sunset Chubby (右)呢2杯都係水果味沙冰,滿滿嘅沙冰,消暑解渴Peach and Lychee Tea (左)Master magic soda (右)荔枝桃茶係4杯飲品入面最大杯,份量十足,桃味比例比荔枝味重,朋友推薦Master magic係最靚最好玩嘅一杯飲品,將試管檸檬汁倒入杯中,成杯飲品變左色呀,Magic真係好神奇呀!食物出場喇加州脆片香橙雞肉沙律配芝麻薑汁沙律配料特別多,有菜、雞肉、橙、車厘茄、麥西哥片同埋脆絲,橙仲非常甜添煙肉磨菇忌廉汁意大利麵配62度溫泉蛋62度溫泉蛋生熟度適中,好滑意粉多汁而不滯煙肉香脆酥炸大啡菇大啡

餐廳係1樓,一入餐廳,見到以粉藍同深藍做主色,已經好心心眼
果然係打卡好地方

每人點左一杯野飲

Sparkle Apple (左)
Sunset Chubby (右)
呢2杯都係水果味沙冰,滿滿嘅沙冰,消暑解渴

Peach and Lychee Tea (左)
Master magic soda (右)

食物出場喇

煙肉蘑菇忌廉汁意大利麵配60二道溫泉蛋

煙肉磨菇忌廉汁意大利麵配62度溫泉蛋

62度溫泉蛋生熟度適中,好滑
意粉多汁而不滯
煙肉香脆

酥炸大啡菇

大啡菇切到條狀先炸,易入口
炸粉份量剛好

麵包柔軟有甜味
龍蝦鮮甜鋪滿麵包面
配上薯條及蕃薯條,有甜有鹹

日式豚肉雜錦石鍋湯烏冬番茄濃湯
日式豚肉什錦石鍋湯烏冬
蕃茄湯非常濃
上枱時熱辣辣,蕃茄香氣撲鼻
烏冬煙韌彈牙

2018-10-11
午餐
煙肉蘑菇忌廉汁意大利麵配60二道溫泉蛋
日式豚肉雜錦石鍋湯烏冬番茄濃湯
2018-10-10 122 浏览
真係未寫過負評, 依次係第一次.上OPENRICE, 找尋日式玉子燒, 見咁多好評, 決定試吓.大伏.咁多好評, 明既... 但食物真係唔應該咁差. 你洗得咁多錢做marketing, 點解都唔肯做好少少食物.叫咗薯條+3種sauce, 薯條凍既. sauce少但相對正常.大阪燒, 一般, 唔洗負評.章魚燒, 日船好味好多.到我最想食的龍蝦玉子燒, 唉, 甜既, 裡面爛既. 冇落醬油, 味啉, 鰹魚汁. 真心, 真心, 個厨未食過玉子燒.咁多好評? 哈哈哈.少少良知都冇, 真心.
真係未寫過負評, 依次係第一次.

大伏.

大阪燒, 一般, 唔洗負評.

章魚燒, 日船好味好多.

咁多好評? 哈哈哈.

少少良知都冇, 真心.
2018-10-03